Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

tomy21

#251 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

pestalozzi wrote:
tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:

Dali je moguce dobiti priznanje medicinske skole zavrsene u Hrvatskoj? Koliko sam shvatio priznanje se eventualno trazi od SRK Anerkennung (http://www.redcross.ch) dali je to zbilja nemoguce dobiti????? Imam sve ostale potrebne dokumente kao i njemacki jezik i sad samo sto mi fali je taj svicarski anerkennung da bi mogao traziti posao u bolnici.

Imam ponudu raditi u jednom Pflegeheim-u u Zürichu. Sad, koliko sam cuo u Svicarskoj se iskljucivo dogovaras oko place. Koliko one u biti jesu???? Da znam o kolikoj placi da se dogovaram???

Molim samo ozbiljne odgovore. :roll:

tomy, to za diplomu ne bih ti znao reci, sto se tice plate mozes da ocekujes nesto izmedju 4500-5000 franceza. treba da znas da moras u smjenama da radis, s tim da se nocni rad placa extra. imam poznanicu koja neto na kraju mjeseca izadje negdje oko 5500 franaka.

Pitam ovo pitanje jer cu se tokom sljedecih dana dogovrati s tom firomom pa me interesiralo oko koje cirfe da se dogovaram. Znaci mogu ocekivati izmedu 4500 - 5000 + nocne smjene???? Ako sam te dobro shvatio. S tim bih za pocetak bio jako zadovoljan. Moram napomenuti da je Pflegeheim o kojem pricam u Zürich-u (napominjem to jer sam cuo da je Zürich grad s najjacim standardom CH) Hvala na odgovoru.

Ako bilo ko ima kakav savjet dodatan ili sl. neka napise.
pestalozzi

#252 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

mislim da imas dobre sanse da dobijes posao, jer imaju manjak osoblja po starackim domovima. predlazem ti da u pocetku ne trazis stan za smjestaj nego sobu, dok se ne "uhodas" i vidis malo kako sve "fercera". mislim da ti nece biti tako lose, jer te poslove obavljaju uglavnom zene. :-D sobu mozes da nadjes zu nekih 600-700 franaka, dok jedosobanstan stan ne ispod 1100-1200.
btw, i ja sam u okolini züricha.
Melami

#253 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Melami »

tomy21 wrote:
pestalozzi wrote:

Dali je moguce dobiti priznanje medicinske skole zavrsene u Hrvatskoj? Koliko sam shvatio priznanje se eventualno trazi od SRK Anerkennung (http://www.redcross.ch) dali je to zbilja nemoguce dobiti????? Imam sve ostale potrebne dokumente kao i njemacki jezik i sad samo sto mi fali je taj svicarski anerkennung da bi mogao traziti posao u bolnici.

Imam ponudu raditi u jednom Pflegeheim-u u Zürichu. Sad, koliko sam cuo u Svicarskoj se iskljucivo dogovaras oko place. Koliko one u biti jesu???? Da znam o kolikoj placi da se dogovaram???

tomy, to za diplomu ne bih ti znao reci, sto se tice plate mozes da ocekujes nesto izmedju 4500-5000 franceza. treba da znas da moras u smjenama da radis, s tim da se nocni rad placa extra. imam poznanicu koja neto na kraju mjeseca izadje negdje oko 5500 franaka.

Pitam ovo pitanje jer cu se tokom sljedecih dana dogovrati s tom firomom pa me interesiralo oko koje cirfe da se dogovaram. Znaci mogu ocekivati izmedu 4500 - 5000 + nocne smjene???? Ako sam te dobro shvatio. S tim bih za pocetak bio jako zadovoljan. Moram napomenuti da je Pflegeheim o kojem pricam u Zürich-u (napominjem to jer sam cuo da je Zürich grad s najjacim standardom CH) Hvala na odgovoru.

Ako bilo ko ima kakav savjet dodatan ili sl. neka napise.
bubavi1

#254 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Staracki dom...rijetko kad da se radi 40sati sedmicno, pretezno manje, pa provjeri, da ne ispadne do dobijes 2500chf bruto, od toga odbijes zdravstveno osiguranje, stanarinu i na kraju ne ostane dovoljno za hranu. Zurich ima velik standard ali su i cijene puuuuuno jace, zato OPREZ!!!
tomy21

#255 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

pestalozzi wrote:

Tu si napisala 4500-5000 + nocn rad za pocetak da mogu ocekivati. Sad mi nije jasno....dali mislis na bruto ili neto. Poslodavac ce me kad tad pitati koliku placu ocekujem. Volija bi savjet u vezi toga jer nebi tija reci ni premalo ni previse. Mozda malo gnjavim ali pomoc svaka mi je dobrodosla. :-)
pestalozzi

#256 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

bubavi1 wrote:Staracki dom...rijetko kad da se radi 40sati sedmicno, pretezno manje, pa provjeri, da ne ispadne do dobijes 2500chf bruto, od toga odbijes zdravstveno osiguranje, stanarinu i na kraju ne ostane dovoljno za hranu. Zurich ima velik standard ali su i cijene puuuuuno jace, zato OPREZ!!!

nemoj da obezhrabrujes covjeka glupostima, on ako potpise ugovor dobice mjesecnu platu, a onda mu moze biti svedno koliko sati ce sedmicno raditi. prekovremeni rad se placa, dok minus sate mu zakonski nesmiju odbiti.
duzan ih je naraditi, ali posao mu mora naci poslodavac. neznam odakle ti to da se radi manje od 40 sati. nisu svicarci budale.
zürich jeste po standardu jedan od najjacih u ch (sve su im banke tu). za isti posao dobices vecu platu nego naprimjer u kantonu glarus ili schwitz, ali ces i za stan u cirichu da platis vise. cijena hrane je u cijeloj ch ista.
recimo da dobijes platu 5000 franaka, 11% su ti odbici(penziono x 2, osiguranje za nesrecu, osiguranje ako ostanes bez posla i sl.). zdravstveno osiguranje je(uzecemo neki prosjek) oko 300 franceza. stan 1000 franaka. znaci na kraju mjeseca imas oko 3000 za hranu i zivot. ako si sam(pretpostavljam da jesi) mozes od toga da zivis vrlo dobro i da jos ustedis. drugacije bi izgledalo da si sa zenom i dvoje djece. tad bi bilo knap, ali opet ne bi oskudjevali ni u cemu.

samo hrabro i puno srece.
sha_ba

#257 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

da ne citiram
mislis li da u Cirihu moze nac stan za 1000?
i kakve veze fransiza zdr. osig ima, nece ga, da uzme ono najjeftinije naci ispod 400-500...
pestalozzi

#258 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

tomy21 wrote:
pestalozzi wrote:

Tu si napisala 4500-5000 + nocn rad za pocetak da mogu ocekivati. Sad mi nije jasno....dali mislis na bruto ili neto. Poslodavac ce me kad tad pitati koliku placu ocekujem. Volija bi savjet u vezi toga jer nebi tija reci ni premalo ni previse. Mozda malo gnjavim ali pomoc svaka mi je dobrodosla. :-)
misliO sam na bruto, imas djelomicno odgovor u mom prethodnom postu. kad radis nocni rad i prekovremeno imaces neto na kraju mjeseca vise nego sto ti je plata bruto po ugovoru.
visina plate zavisi i od starosti i od toga kako koga uspiju "prebiti". na tvom mjestu ja bih sebi postavio minimum od 4500 hiljade i ne bih isao ispod. kao sto vec rekoh, imaju manjak osoblja. to je ovdje posao koji nece bas svako da radi. sto zbog nocnog rada, sto zbog samog posla(hebes ga, treba starcima dupe prat, a ima i njih namcorastih i svakakvih)

good luck
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#259 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Truba »

reći ću vam samo dvije riječi: skela :D
pestalozzi

#260 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

sha_ba wrote:da ne citiram
i kakve veze fransiza zdr. osig ima, nece ga, da uzme ono najjeftinije naci ispod 400-500...
vec sam napisao da mu je bolje da u pocetku uzme sobu za nekih 600-700 franaka, a poslije neka gleda. jednosoban stan u cirihu ce naci za nekih 1100-1200.
ja sa minimalnom francizom(300 fr.) placam zdravstveno 295 franaka. SANSAN krankenkasse.
sha_ba

#261 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

pestalozzi wrote:
sha_ba wrote:da ne citiram
vec sam napisao da mu je bolje da u pocetku uzme sobu za nekih 600-700 franaka, a poslije neka gleda. jednosoban stan u cirihu ce naci za nekih 1100-1200.
ja sa minimalnom francizom(300 fr.) placam zdravstveno 295 franaka. SANSAN krankenkasse.
a jesil u zh kantonu? ja nisam pa ne bi da tvrdim nesto sto ne znam... doduse cula sam da su stanovi medjunajskupljim u zh, pa ne znam... a pogledacu to osiguranje, izgleda zanimljivo :) hvala
pestalozzi

#262 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

jesam. pogledaj i assurra i sana24. takodje povoljne. valjda znas da je pokrice grundversicherunga kod svih KK isto(po zakonu), tako da treba da bjezis od Helsane, Grope Mutuel i ostalih poznatih KK, jer upravo zbog toga sto imaju veliki broj osiguranika sebi mogu dozvoliti skuplje premije. u kojem si ti kantonu?
sha_ba

#263 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

pestalozzi wrote:jesam. pogledaj i assurra i sana24. takodje povoljne. valjda znas da je pokrice grundversicherunga kod svih KK isto(po zakonu), tako da treba da bjezis od Helsane, Grope Mutuel i ostalih poznatih KK, jer upravo zbog toga sto imaju veliki broj osiguranika sebi mogu dozvoliti skuplje premije. u kojem si ti kantonu?
ma mislim da je i velika razlika u kantonima... bas sinoc sam gledala nesto.. pogledacu sigurno :) u ge sam ja, a ti?
tomy21

#264 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

pestalozzi wrote:
bubavi1 wrote:Staracki dom...rijetko kad da se radi 40sati sedmicno, pretezno manje, pa provjeri, da ne ispadne do dobijes 2500chf bruto, od toga odbijes zdravstveno osiguranje, stanarinu i na kraju ne ostane dovoljno za hranu. Zurich ima velik standard ali su i cijene puuuuuno jace, zato OPREZ!!!

nemoj da obezhrabrujes covjeka glupostima, on ako potpise ugovor dobice mjesecnu platu, a onda mu moze biti svedno koliko sati ce sedmicno raditi. prekovremeni rad se placa, dok minus sate mu zakonski nesmiju odbiti.
duzan ih je naraditi, ali posao mu mora naci poslodavac. neznam odakle ti to da se radi manje od 40 sati. nisu svicarci budale.
zürich jeste po standardu jedan od najjacih u ch (sve su im banke tu). za isti posao dobices vecu platu nego naprimjer u kantonu glarus ili schwitz, ali ces i za stan u cirichu da platis vise. cijena hrane je u cijeloj ch ista.
recimo da dobijes platu 5000 franaka, 11% su ti odbici(penziono x 2, osiguranje za nesrecu, osiguranje ako ostanes bez posla i sl.). zdravstveno osiguranje je(uzecemo neki prosjek) oko 300 franceza. stan 1000 franaka. znaci na kraju mjeseca imas oko 3000 za hranu i zivot. ako si sam(pretpostavljam da jesi) mozes od toga da zivis vrlo dobro i da jos ustedis. drugacije bi izgledalo da si sa zenom i dvoje djece. tad bi bilo knap, ali opet ne bi oskudjevali ni u cemu.

Prvo da se zahvalim na ovako sazetom i korisnom komentaru. PUNO HVALA, zbilja od pomoci.
Da budem konkretan gori idem sa curo (ubrzo zenom). Znaci da s 5000 chf bruto nas dvoje moremo normalno zivjeti u nekom 45-55 m2 stanu koji je negdje na periferiji Zh.
Zanima me jos dali mores od poslodavca traziti (zamoliti ili sl.) da radis prekovremeno i sl???
Koliko je sigurno ili ne sigurno da ce ona kao moja zena dobiti boravisnu dozvolu???
Dali pri dogovaranju s poslodavce se dogovaram i oko stana (dali oni moraju imati mjesto za boravak-stan, sobu i sl) ili to moram unaprijed sam iznajmiti stan????

toliko za sad me zanima. Jos jednom HVALA
bubavi1

#265 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

pestalozzi wrote:

Opet ponavljam u starackim domovima rijetko se radi 40 sati sedmicno, jesi li ikad vidio na ponudama 20%, 40%, 80% itd, eh pa to je to.
Oslonit ce se na punu platu koju si pogodio pa onda pretvori u 40-60 ili 80%
A sto se tice odbitaka kod mene se krece oko 8% neznam odakle tebi 11%, hajd mozda razlika izmedju kantona do kantona...

Za ostale, cijena KK zavisi od vaseg lokaliteta, godiste itd imaju za to skalu. Ja sam kod Assure licno i povoljnija mi je.

Jos da preciziram, u CH, jednom kada pogodis platu, nema posle 6 mjeseci da trazis povisnjicu, to oni sami odlucuju, a takodjer nije dobro doslo da racunas po nasim standardom, recimo: 4000CHF bi mi bilo dosta kontajuci da je to 6000KM, neide to tako. Zato ponavljam imas stranice gdje ima Lohnrechner, stavio malo prije, i provjeri koliko bi ti bilo sprem tvojoj situaciji.

A za sledecu suprugu ako dobijes B dozvolu i kada se budes vjencao, supruga bi trebala takodjer dobiti B dozvolu...ali to provjeri obavezno, znaju zafrkavati kada je pitanje kvota.
Ja kada sam bio dosao prije 8 godina u CH s FRancuskim drzavljanstvom, zena je tada imala jos bosanski pasos, pa su je za malo htjeli protjerati, nije bila drzavljanin EU..od tada je dobila drzavljanstvo nisu nas vise zafrkavali. U tvom slucaju dolazis pretpostavljam s bosanskim drzavljanstvom, a zena bi se trebala vjencati posle vaseg dolazka u CH, pazi da to ne protumace kao lazni brak!!

Pozdrav
Last edited by bubavi1 on 23/01/2013 18:28, edited 1 time in total.
tomy21

#266 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

bubavi1 wrote:
pestalozzi wrote:

Opet ponavljam u starackim domovima rijetko se radi 40 sati sedmicno, jesi li ikad vidio na ponudama 20%, 40%, 80% itd, eh pa to je to.
Oslonit ce se na punu platu koju si pogodio pa onda pretvori u 40-60 ili 80%
A sto se tice odbitaka kod mene se krece oko 8% neznam odakle tebi 11%, hajd mozda razlika izmedju kantona do kantona...

Za ostale, cijena KK zavisi od vaseg lokaliteta, godiste itd imaju za to skalu. Ja sam kod Assure licno i na povoljnija mi je.

Jos da preciziram, u CH, jednom kada pogodis platu, nema posla 6 mjeseci da trazis povisnjicu, to oni sami odlucuju, a takodjer nije dobro doslo da racunas po nasim standardom, recimo: 4000CHF bi mi bilo dosta kontajuci da je to 6000KM, neide to tako. Zato ponavljam imas stranice gdje ima Lohnrechner, stavio malo prije, i provjeri koliko bi ti bilo sprem tvojoj situaciji.

A za sledecu suprugu ako dobijes B dozvolu i kada se budes vencao, supruga bi trebala takodjer dobiti B dozvolu...ali tu provjeri obavezno, znaju zafrkavati kada je pitanje kvota.
Ja kada sam bio dosao prije 8 godina u CH s FRancuskim drzavljanstvom, zena je tada imala jos bosanski pasos, pa su je za malo htjeli protjerati, nije bila drzavlanin EU..od tada je dobila drzavljanstvo nisu nas vise zafrkavali. U tvom slucaju dolazis pretpostavljam s bosanskim drzavljanstvom, a zena bi se trebala vjencati posle vaseg dolazka u CH, pazi da to ne protumace kao lazni brak!!

Pozdrav
Ja sam hrvatskog drzavljanstva kao i ona jer mi i jesmo hrvati nemam ja s Bosnom veze (respert veliki)
Ja sam njima vec rekao za to da bi htio 100% ne manje. Jos smo u dogovorima oko svega. Najvise sad gledaju moje papire i tako. Mislim kad me pitaju da cu traziti 5000 pa da vidim sto ce reci
bubavi1

#267 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Ja sam hrvatskog drzavljanstva kao i ona jer mi i jesmo hrvati nemam ja s Bosnom veze (respert veliki)
Ja sam njima vec rekao za to da bi htio 100% ne manje. Jos smo u dogovorima oko svega. Najvise sad gledaju moje papire i tako. Mislim kad me pitaju da cu traziti 5000 pa da vidim sto ce reci
Eh pa to mjenja sve, HR drz je ok posebno kada Hrvatska ulazi u EU u Srpnju/Julu. Slobodno ti trazi 5000CHF za puno radno vrijeme, 5000 jeste bruto.
Relmir

#268 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Relmir »

Ovako moja mama radi u Pflegeheim-u u Baselu. Upravu je ovaj sto ti je napisao za 100% gotovo je nemoguce da ces to dobiti realno je izmedju 60-80% i ako dobijes 100% onda ces morati vazda uskakati kad neko fali ili ima slobodno morat ces strasno feksibilan biti.... sto ce ti najvjerovatnije dojaditi :-D ... Sto se plate tice, jedan savjet, saslusaj prvo sta ti nude nikad ne trazi prvi...
Oni ce ti sigurno ponuditi razorazne kurseve... zavrsi sve sto ti nude jer diploma platu regulise :) sto se standarda tice... Meni licno nema bolje zemlje jak standarad, kosta ali bar znas zasta radis...
sha_ba

#269 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

sha_ba wrote:
pestalozzi wrote:jesam. pogledaj i assurra i sana24. takodje povoljne. valjda znas da je pokrice grundversicherunga kod svih KK isto(po zakonu), tako da treba da bjezis od Helsane, Grope Mutuel i ostalih poznatih KK, jer upravo zbog toga sto imaju veliki broj osiguranika sebi mogu dozvoliti skuplje premije. u kojem si ti kantonu?
ma mislim da je i velika razlika u kantonima... bas sinoc sam gledala nesto.. pogledacu sigurno :) u ge sam ja, a ti?

evo da se citiram :)
sto i bubavi spomenu a i ja sam gledala danas, cijena osiguranja varira od kantona, godista itd. nazalost zh spada u najskuplje sa vd i ge...
liberty

#270 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by liberty »

"kad li ce lija stici zeca?"

-jos ces se ti nacekati dok dobijes dozvolu za dolazak u ch - radnu ces dobiti tek kad sredis sve to i ako postoji potreba za radnom snagom koja nije iz ch, eu ili efta-zemalja vec iz "trecih" (hrvatska je jos uvijek u toj grupi)
-ovisno od kantona razlicite su i vrste boravisnih dozvola - eu radna snaga u nekim dobije "b" (period na 2-5 godina vazenja), dok su drugi kantoni "skrti" i daju samo "l" dozvolu dok ne prodju 2 godine staza
-supruga: ovisno da li ste vec u braku ili ne, i to opet varira od kantona do kantona (postoje oni koji su fleksibilniji od onih druge vrste), uglavnom ukoliko budes dobio boravisnu i radnu dozvolu u ch supruga ce dobiti boravisnu samo ukoliko ispunjavas uvjete (visina plate koja mora biti dovoljna da pokrije osnovne troskove za vas dvoje, stan dovoljne velicine, potom trazit ce ti i uvjerenje da nisi kaznjavan kao i da nisi pod dugom - nema veze sto si "frisak" u ch), znaci spremi se da ganjas neophodnu papirologiju (sam proces spajanja nekog tko zivi u ch i nekog izvana odvija se preko ambasade ch a sve preko migracijskih sluzbi-nekadasnjih policija za strance)
-plata: u prosjeku ce ti biti za 20-30-ak posto niza od uposlenika (domaci ili eu)
-osiguranja: zdravstveno varira od kantona do kantona, kao i od kase do kase (u tvom slucaju u obzir se uzimaju godine ali si u maloj prednosti jer si "svjeza radna snaga" u ch)
-zivotno: imat ces dosta ponuda od svakojakih posrednika i od tebe zavisi da li ces ga sklopiti i pod kojim uvjetima ili neces
-ako nabavis auto: razlicite vrste osiguranja, od onog osnovnog pa do onih koja ukljucuju ko fol sve (kad se desi neki udes onda ces uvidjeti da su birokratije svugdje iste), cijene osiguranja za ljude iz trecih zemalja su vise u odnosu na "domace"
-odbici za ahv, bvg, iv i alv (starosno, penziono, invalidsko, u slucaju nezaposlenosti) su standardni, po stopama
-porez (quelensteuer): bit ce ti zaracunat i odbijen svaki mjesec po stopi koja varira u odnosu na visinu plate
-cijena stana u ch, posebice gradu zh ili kt. zh: vise su u odnosu na ostatak ch, racunaj da je zh prenatrpan s osobama iz susjednih eu-zemalja i to je za posljedicu imalo povecanje cijena stanova - za jedan normalan 2-soban stan u gradu zh trebas izdvojiti min. 1,4-1,5 hiljada chf (oni malo opremljeniji i na boljim lokacijama su jos skuplji)
miki0111

#271 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by miki0111 »

Pozdrav. Posjedujem recept za original sarajevski ćevap pa ako je neko zainteresoavan da probamo napraviti posao u CH. U Cirihu je porcija sarajevskog ćevapa čini mi se 14 franaka, mada i nije nešto ukus.
liberty

#272 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by liberty »

skreces temu na skroz drugi pravac i ako je vec tako onda posjeti cevabdzinicu "sarajevo" u gradicu emmenbruecke pokraj luzern-a (cevap.ch) i probaj cevape koje nudi covjek porijeklom iz sarajeva
miki0111

#273 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by miki0111 »

Ne skrećem sa teme nego nudim uslugu. Vidi sam slike ovo što si naveo, ovo je klasični restoran. Čim u tanjiru vidim ajvar i fafaron sve mi je jasno.To nikad ne ide uz sarajevski ćevap.
@mba

#274 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by @mba »

sha_ba wrote:

assura nije losa, moja zena je kod njih polu-privatno osigurana mjesecna premija oko 250.- ako se ne varam, sana24 ti nebi preporucio, jer znam iz iskustva da su losi, a i buraz mi se bavi sa osiguranjima tako da je istog mieljnja sto se tice te kasse!

razlike u kantonima ima naravno, ako ne ides puno kod hecima onda ti predlazem da podignes franchaise na 1500.- do 2000.- sFR tako ces dosta novca usparati, to se zove HMO Hausarzt-Modell.
pestalozzi

#275 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

ovako zemljace, malo sam se raspito oko tog posla u starackim domovima. dom u kojem radi moja poznanica zaposljava 26 pflegera. od njih 26-oro su 22 zene, sto ce reci 22 zene na cetiri muskarca :D . nemoj to da pricas svojoj buducoj zeni, nece ti dat da radis. :lol: . njih 17-18 ima ugovore 100%, dok su ostali od 50 do 80%. kada je ona prije izvjesnog vremena htjela da smanji penzum na 80% posto, nisu joj dozvolili jer tad ne bi bila obavezna da radi nocne smjene.
kao sto vidim ti si spreman da radis i nocu i prekovremeno, tako da s tim neces imati problema. imaces vjerovatno i mogucnost da radis samo nocnu smjenu(racunaj onda jos pola plate dodatno na kraju mjeseca)
ovo sto ti je napisao liberty uglavnom stoji, samo sto mu post "odise" jednom dozom pesimizma, tako da kad procitas pomislis bolje je da dignem ruke od svega. ova b-viza koju on spominje se bez problema produzava ako imas radni ugovor(normalno da te nece trpiti ako si bez posla).
tvoj jedini problem je hoces li dobiti taj posao ili ne. ako ti njih ubijedis da si ti njihov covjek onda ce sve to da ide svojim tokom. vjerujem da ce ti pomoci i oko stana.
kad budes "dovodio" zenu na osnovu familiennachzug-a, trazice ti sve to nabrojano, ali to je sve sto ti vec imas kad dobijes posao. vjeruj mi, nekad davno prolazio sam kroz mnoge stvari koje tebe ocekuju(ako dobijes posao).
obavezno nas informisi ovdje kako su protekli pregovori.

sretno
Post Reply