Šta je bošnjačka desnica?

Post Reply
casobuke

#251 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by casobuke »

BiH-x wrote:@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...

Tačno, i ja mislim da je to potpuno pogrešan pristup i posljedica isfrustriranosti vlastitim narodom pa onda pojedini razmišljaju na način- e neću da budem rigidni Bošnjak kao onaj reis, nego ću biti građanin Bosanac, europejac, kozmopolita i slično.

A reći da pripadnost državi ili naciji nije važna i da je besmisleno ponositi se s tim jer ne biramo gdje ćemo se roditi što je načelo ljevice je po meni kao reći da je besmisleno i voljeti svoju majku jer ne biramo ko će nas roditi. Kao što je prirodan osjećaj ljubavi prema svojoj majci, djeci, bližnjima iako oni možda i nisu najsavršeniji na svijetu, tako je i prirodan osjećaj ljubavi prema svom naroda. Ja lično svoj narod doživljavam kao veću porodicu, a državu kao kuću u kojoj ta porodica živi. Osoba bez kulture, porodice i tradicije je osoba bez identiteta.
spreca

#252 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by spreca »

Bosnjastvo-com wrote:
Marilyn wrote:@ bošnjaštvo
i šta sad... trebamo li se po tvom mišljenju odreći Islama, pa da nam krene na bolje ?

:bih:
Po mom licnom misljenu, koje ne mora biti mjerodavno, moracete birati izmedju islama i kompletne drustveno-politicke ideologije koja proizilazi iz njega, i Bosne i bosnjastva.Sve to skupa ne ide ponajprije sto sami islam i muslimanstvo to ne dozvoljavaju jer islaqmizam nece nikada dozvoliti da bude pandam necemu drugom jer ta "ideologija" nikada nece dozvoliti postojanje neceg drugog sto moze nju samu ugroziti!

Nista mi nemoramo i nece nam neko drugi govoriti sta trebamo raditi.....mozda da probas kao prvo sam sa sobom rascistiti a onda metlu pa ocistiti svoj komad avlije pa onda mozemo razgovarati .
Marilyn

#253 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Marilyn »

to je zato što imamo mentalitet robova i jadničaka
spreca

#254 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by spreca »

Marilyn wrote:to je zato što imamo mentalitet robova i jadničaka
Ma nemamo mi takav mentalitet,ali stalni pokusaji da nas se takim ucini ,jos vise u bosnjaku jaca onaj inat da se ne pokori i nikad im to nece uspjeti ma koliko se trudili.
Chisum

#255 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

casobuke wrote:
BiH-x wrote:@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...

Tačno, i ja mislim da je to potpuno pogrešan pristup i posljedica isfrustriranosti vlastitim narodom pa onda pojedini razmišljaju na način- e neću da budem rigidni Bošnjak kao onaj reis, nego ću biti građanin Bosanac, europejac, kozmopolita i slično.

A reći da pripadnost državi ili naciji nije važna i da je besmisleno ponositi se s tim jer ne biramo gdje ćemo se roditi što je načelo ljevice je po meni kao reći da je besmisleno i voljeti svoju majku jer ne biramo ko će nas roditi. Kao što je prirodan osjećaj ljubavi prema svojoj majci, djeci, bližnjima iako oni možda i nisu najsavršeniji na svijetu, tako je i prirodan osjećaj ljubavi prema svom naroda. Ja lično svoj narod doživljavam kao veću porodicu, a državu kao kuću u kojoj ta porodica živi. Osoba bez kulture, porodice i tradicije je osoba bez identiteta.

Prvo, odkud ti ideja da je neko frustriran narodom?

Ja tebi lijepo napisah kojim sam otpadom frustriran.
To sto se tu ubraja i turbo folk efendija, to je do njega, nije do mene.
Ja sam ljudima koji me okruzuju, ljudima s kojim sam rastao, svojom porodicom, ratnim drugovima i drugovima s kojim danas provodim vrijeme JAKO zadovoljan i na njih sam ponosan.

To sto neko ne zeli da bude dio kvazi-kulture koju nam prodaju kao nacionalnu kulturu, da ne bude dio piljarske minder filozofije koja seze do sopstvenih basamaka - i nigdje vise, to ne znaci da nisam ponosan i sretan ko je i odakle je. To su mnogi "ljevicari" dokazali kada je najvise trebalo... dok su mnogi sa "kulturom i tradicijom" udarili nogu. Prema tome, reiZ i njegovo lajanje, te reakcije gradjana na sve to NIJE i ne moze biti neki lakmus papir koji ce da poreda, satro, patriote, te one koji to nisu.

Jos jednom kazem, redate proizvoljne i neistinite tvrdnje i stavljate ih u potpuno besmislen kontekst.

Ispade da je problem identiteta ovdje dosao sa ateizmom i komunizmom :-D ... Gdje li onda i u sta odose onolika stoljeca pod zastavom vjere, pa se cak i same perjanice povratka te iste vjere (kao da je nekada negdje i nestala), nakon komunizma, slomise od muke pitajuci se da li da se zovu Bosnjaci ili ne, pa na kraju to Bosnjak jedva progutase???

Biti dio jedne velike ideje, jednog svjetskog pokreta ne znaci i ne biti dio svoje matice, ne znaci ne postivati sve sto ona ima i sto vrijedi.
Ali se jednom za sva vremena mora napraviti granica, pa makar plakali nad deficitom - sta je istinska kultura, a sta laz i kic koji nam danas poturaju.
Last edited by Chisum on 07/06/2011 19:58, edited 1 time in total.
BiH-x

#256 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by BiH-x »

Chisum wrote:
Cista laz.

Cisti ateizam, onaj jasni i nedvojbeni (ne ulazim sada u istinitost poboznosti i predanosti Bogu u proslosti), na ovim je prostorima, kao i u ostatku svijeta, mlad... A ne vidjeh da se na tom identitetu radilo onda kada su manje-vise SVI bili - barem se zeljeli tako predstaviti - vjernici. Po ovome bi bas tada taj identitet bio na vrhuncu. A nije.

Ti valjda znas kada su poceli nacionalni preporodi u svijetu. Tada ovdje niko jos nije ni cuo za rijec ateizam.
Ne govorim u proslosti nego o sadasjnosti. Cinjenica je da je ogromna vecina nasih ateista potpuno anacionalna. Njima je patriotizam i nacionalizam nesto sto opasno smrdi...valjda ih podsjeca na reisa i Izetbegovica...pa uzmi ovaj forum nao primjer; veliki broj "gradjana" bi mijenjao nas bosanski jezik za "juznoslovenski" ili cak i "srpskohrvatski" :-) :-)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=72580
Chisum

#257 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

BiH-x wrote:
Chisum wrote:
Cista laz.

Cisti ateizam, onaj jasni i nedvojbeni (ne ulazim sada u istinitost poboznosti i predanosti Bogu u proslosti), na ovim je prostorima, kao i u ostatku svijeta, mlad... A ne vidjeh da se na tom identitetu radilo onda kada su manje-vise SVI bili - barem se zeljeli tako predstaviti - vjernici. Po ovome bi bas tada taj identitet bio na vrhuncu. A nije.

Ti valjda znas kada su poceli nacionalni preporodi u svijetu. Tada ovdje niko jos nije ni cuo za rijec ateizam.
Ne govorim u proslosti nego o sadasjnosti. Cinjenica je da je ogromna vecina nasih ateista potpuno anacionalna. Njima je patriotizam i nacionalizam nesto sto opasno smrdi...valjda ih podsjeca na reisa i Izetbegovica...pa uzmi ovaj forum nao primjer; veliki broj "gradjana" bi mijenjao nas bosanski jezik za "juznoslovenski" ili cak i "srpskohrvatski" :-) :-)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=72580
Ja ne znam kako iko moze govoriti o sadasnjosti, a ne osvrnuti se na proslost, cije klice i danas nosimo? Mi ne zivimo tek danasnji dan. Mi debelo placamo za sve sto je ostalo neplaceno mnogo, mnogo prije nas.
BiH-x

#258 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by BiH-x »

Chisum wrote:Ja ne znam kako iko moze govoriti o sadasnjosti, a ne osvrnuti se na proslost
Ali kakve koristi imamo od toga? Mogli su i Albanci tako govoriti kada je poceo njihov nacionalni preporod (mnogo kasnije nego u ostatak Europe) "kuku nama, mi smo samo produkt a ne uzrok slabog nacionalnog identiteta, sada je vec prekasno"...

ali (na svu njihovu srecu) nisu.
Marilyn

#259 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Marilyn »

albanci su imali Envera Hodžu i u tome je njihova sreća
nellington

#260 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by nellington »

Marilyn wrote:albanci su imali Envera Hodžu i u tome je njihova sreća
Albanci su imali vjeru Albanaca - a to je albanstvo.
BiH-x

#261 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by BiH-x »

nellington wrote:
Nisu prije Envera Hodze...
Chisum

#262 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Chisum »

BiH-x wrote:
Chisum wrote:Ja ne znam kako iko moze govoriti o sadasnjosti, a ne osvrnuti se na proslost
Ali kakve koristi imamo od toga? Mogli su i Albanci tako govoriti kada je poceo njihov nacionalni preporod (mnogo kasnije nego u ostatak Europe) "kuku nama, mi smo samo produkt a ne uzrok slabog nacionalnog identiteta, sada je vec prekasno"...

ali (na svu njihovu srecu) nisu.
Kakve koristi?

Pa takve sto ces mozda, jednoga dana, zaista uspjeti da sagledas sve ono sto Bosna i njena sudbina jeste, pa da pronadjes u vremenu ono sto je izgubljeno.

Narod koji sebe ne smije pogledati u oci, narod koji bjezi sam od sebe i svoje proslosti - zavrsi grcajuci u mitovima.

A jedan takav mit je - da se Bosnjaci nisu do kraja realizovali kao narod, "jer im je Tito zabrano da klanjaju" (karikiram, ali mnogi skoro pa da i vide ovako)....

.... a Bosna stara 1000 kuka.
nellington

#263 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by nellington »

BiH-x wrote:
nellington wrote:
Nisu prije Envera Hodze...
Paško Vasa je to lansirao još u XIX vijeku. To je vrijeme rilindasa, Albanci su se budili još od druge polovice XIX vijeka. Dobili su državu 1912, tačnije, sami su je sebi obezbijedili, zajedničkim snagama.
Palestinac1

#264 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Palestinac1 »

Marilyn wrote:to je zato što imamo mentalitet robova i jadničaka
Da je pameti u nas, pa da prvo vidimo kako da se toga rijesimo. Tek onda mozemo razmisljati o nekim ozbiljnijim stvarima. Pokušavat da nešto postanemo dok imamo kompleks niže vrijednost odvest će nas opet, po ko zna koji put, u pm.
Dedina_Rora

#265 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

@BIH_X

Mislim da je BiH_x pogodio u sredinu. Dakle mi u BiH imamo recimo 60% ateista koji ne prakticiraju Islam nimalo (piju, opijaju se, sex prije braka, psuju boga) itd. ali ce ipak reci da su "muslimani" kad ih se to upita. U stvari se radi o ateistima koji to sebi ne smiju da priznaju. Recimo ako si musliman; zasto ne klanjas? Zar nije Bog 1000 puta ponovio u Kur'anu da je klanjanje jedna od tri stiubova Islama i da je to obaveza?

Ako ste muslimani; zasto onda sex prije braka? Zar nije Allah rekao 100 puta u Kur'anu da je to smrti grijeh?

Ako ste muslimani zasto va zene hodaju gologuze po gradu ili u zategnutim gacama? Zar nije Allah 100 puta ponovio u Kur'anu da se zene MORAJU pokrivati?

Dakle citav taj Islam kod Bosnjaka je jedno veliko licemjerje. Ali i nacija kod Bosnjaka je jedno veliko licemjerje. Jer i sami mozemo vidijeti kako kada Turska pobijediti izadje 6000 ljudi u Sarajevu i pjevaju pjesme o Turcima. Kako se pjevaju pjesme Turskim Sultanima i velicaju Turci. Kako to mahati zastavom bosanskog kralja i velicati one koji su njemu glavu odsjekli. Zasto Albanci velicaju one koje su sjekli Turske glave? Zato sto oni imaju naciionalnu ideologiju a mi ne.

Dakle Bosnjaci nemaju ni vjeru ni naciju. (velika vecina)

Ja licno najvise postojem istinite SDP-ovce koji jednostavno probaju da bude dobri ljudi i koji se protive svakom fashizmu. A i ti SDP-ovci su vecinom "anti nacionalni" i njihova ideologija je vise nostalgija; nazalost.

Tako da nema ama bas niti jedna grupa ljudi u Bosnjackom korpusu za koje bi rekao:
"Eh ti ljudi oni imaju neke ideale i oni vjeruju u nesto sto je vrlo jasno i konsekventni su u tome."
Last edited by Dedina_Rora on 07/06/2011 22:34, edited 1 time in total.
Irvinovo stado

#266 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Irvinovo stado »

Dedina_Rora wrote:@BIH_X

Mislim da je BiH_x pogodio u sredinu. Dakle mi u BiH imamo recimo 60% ateista koji ne prakticiraju Islam nimalo (piju, opijaju se, sex prije braka, psuju boga) itd. ali ce ipak reci da su "muslimani" kad ih se to upita. U stvari se radi o ateistima koji to sebi ne smiju da priznaju. Recimo ako si musliman; zasto ne klanjas? Zar nije Bog 1000 puta ponovio u Kur'anu da je klanjanje jedna od tri stiubova Islama i da je to obaveza?

Ako ste muslimani; zasto onda sex prije braka? Zar nije Allah rekao 100 puta u Kur'anu da je to smrti grijeh?

Ako ste muslimani zasto va zene hodaju gologuze po gradu ili u zategnutim gacama? Zar nije Allah 100 puta ponovio u Kur'anu da se zene MORAJU pokrivati?

Dakle citav taj Islam kod Bosnjaka je jedno veliko licemjerje. Ali i nacija kod Bosnjaka je jedno veliko licemjerje. Jer i sami mozemo vidijeti kako kada Turska pobijediti izadje 6000 ljudi u Sarajevu i pjevaju pjesme o Turcima. Kako se pjevaju pjesme Turskim Sultanima i velicaju Turci. Kako to mahati zastavom bosanskog kralja i velicati one koji su njemu glavu odsjekli. Zasto Albanci velicaju one koje su sjekli Turske glave? Zato sto oni imaju naciionalnu ideologiju a mi ne.

Dakle Bosnjaci nemaju ni vjeru ni naciju. (velika vecina)

Ja licno najvise postojem istinite SDP-ovce koji jednostavno probaju da bude dobri ljudi i koji se protive svakom fashizmu. A i ti SDP-ovci su vecinom "anti nacionalni" i njihova ideologija je vise nostalgija; nazalost.

Tako da nema ama bas niti jedna grupa ljudi u Bosnjackom korpusu za koje bi rekao:
"Eh ti ljudi oni imaju neke ideale i oni vjeruju u nesto sto je vrlo jasno i konsekventni su u tome."
Pronikla si u sustinu problema i ja te razumijem :thumbup:
klif

#267 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by klif »

casobuke wrote:

Mislim da se ovdje radi o klasičnoj zamjeni teza, jer se bošnjaštvo činjenično veže za Islam i to jasno izraženim političkim stavom nosilaca bošnjačke ideje iz 1993. godine, od kada ista postaje zvanična politička ideologija na "bošnjačkom dijelu" BiH. Princip te novostvorene "elite" je "ko nije sa nama, taj je protiv nas". I To se prije svega odnosi na "naše ateiste", a nakon toga i na druge Bosance i Hercegovce. Skupno, anamone.

Problem neshvatanja značaja postojanja efikasne države i njenih institucija - koje je već neko lijepo objasnio pominjanjem antologijske Izetbegovićeve izjave o "podobnosti i sposobnosti", a koja je ostvarivanje opšteg interesa podredila interesima religioznih islamskih i islamističkih grupa organizovanih u ohlokratske skupine koje sebe pretenciozno nazivaju političkim strankama, iako se tu radi o grupacijama za sprovođenje najbezočnije otimačine društvenih materijalnih vrijednosti koje same nisu mogli stvoriti - postoji i danas i postojaće tako dugo dok uticaj Islama na politiku Bošnjaka ne bude sveden na folklorni nivo.
Palestinac1

#268 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Palestinac1 »

Ma mnogo se ovdje teza iznijelo ali u analizi se uglavnom uzima odnos u sarajevskom kantonu. u ostalim dijelovima federacije, političko razmišljanje je drugačije, i po pitanju desnice i ljevice i odnosa vjere i politike.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#269 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by JoseMujica »

Palestinac1 wrote:Ma mnogo se ovdje teza iznijelo ali u analizi se uglavnom uzima odnos u sarajevskom kantonu. u ostalim dijelovima federacije, političko razmišljanje je drugačije, i po pitanju desnice i ljevice i odnosa vjere i politike.
100 % tačno, Sarajevo je u velikoj mjeri pošteđeno teokratiziranja politike, barem to je moje mišljenje.
Palestinac1

#270 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Palestinac1 »

JoseMujica wrote:
Palestinac1 wrote:Ma mnogo se ovdje teza iznijelo ali u analizi se uglavnom uzima odnos u sarajevskom kantonu. u ostalim dijelovima federacije, političko razmišljanje je drugačije, i po pitanju desnice i ljevice i odnosa vjere i politike.
100 % tačno, Sarajevo je u velikoj mjeri pošteđeno teokratiziranja politike, barem to je moje mišljenje.
Upravo je situacija u sarajevskom kantonu po tom pitanju najgora. Sukob teista i ateista, uglavnom i kroz političku prizmu, najočitiji je i totalno bespotrebno provociran konstantno.
zavrzlama

#271 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by zavrzlama »

Šta je bošnjačka desnica?
dovoljno je da si samo"musliman" i odmah si najdesnija desnica za evropu i komsliluk....the end.
Banksy

#272 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Banksy »

klif wrote:
Problem neshvatanja značaja postojanja efikasne države i njenih institucija - koje je već neko lijepo objasnio pominjanjem antologijske Izetbegovićeve izjave o "podobnosti i sposobnosti", a koja je ostvarivanje opšteg interesa podredila interesima religioznih islamskih i islamističkih grupa organizovanih u ohlokratske skupine koje sebe pretenciozno nazivaju političkim strankama, iako se tu radi o grupacijama za sprovođenje najbezočnije otimačine društvenih materijalnih vrijednosti koje same nisu mogli stvoriti - postoji i danas i postojaće tako dugo dok uticaj Islama na politiku Bošnjaka ne bude sveden na folklorni nivo.
Lijepo zvuči, ali rijetki su danas narodi, društva i državne zajednice koje su uticaj religije i vjerskih zajednica uspjeli svesti na folklorni nivo.
Ovdje, u ovom našem slučaju, najvažnije pitanje nije upliv IVZ, već nepostojanje jedinstvene i osmišljene bošnjačke misli, politike, nacionalnih interesa i ciljeva, a zatim i njihov odnos i projicirano mjesto u zajedničkoj državi koju dijele s druga dva naroda.
Dedina_Rora

#273 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Dedina_Rora »

Bosnjacka desnica moze biti samo u rangu sa Srpskom, Hrvatskom, Turskom, Madjarskom, Albanskom itd. desnicom. Uopste nije velika mudrost "otkloniti" sta je to "Bosnjacka/Bosanska desnica" jer svugdje u evropi je jasno sta to predstavlja "desnica".

Desnica se zalaze za ocuvanje svoga nacionalnog identiteta i bastini nacionalnu ideologiju u izvornoj formi. To je desnica.

Albanska desnica velica i slavi recimo Skanderbega koji je se borio 1468 uspjesno protiv Turaka.

Turska desnica slavi Turski rod i Turske mitoloske figure te se zalaze za ujedinjenje svih zemalja gdje ljudi govore Turskim jezicima (Kazachstan, Azerbejdzan, Turkmenistan itd.)

Srpska desnica se zalaze za vecu Srbiju kakva je bila recimo za vrijeme Cara Dusana. Samo umjesto da tu "Vecu Srbiju" ostvare tamo gdje je je car dusan ostvario (Dijelovi Bugarske, Grcke, Albanija, Makedonija, Crna Gora) oni probaju da je ostvare gdje nikada nije bila: U Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska desnica (HSP) je se zalagala uvijek za "Hrvatsku do Drine" te je muslimane; u nedostatku vlastitet ideologije i nacionalnog identiteta tezila da asmilira (Sto im je i bilo uspjelo manje vise). Danas se HSP zalaze za "Hrvatsku do Drine i Bosnu do mora", "Bog i Hrvati Allah i Bosnjaci."

Bosnjacka desnica bi se trebala zalagati prvenstveno za "narodni preporod". Jer bez toga nema ni nacije. Ova lakrdija od nacionalnog identiteta koja je okupila manje od 40% Bosnjaka oko Islama nema ama bas nikakvu perpektivu. Tek nakon sto se definise i implementira sekularizirani nacionalni identitet i tek nakon renesanse Bosnjastva mozemo da pricamo o stvaranju "Bosnjacke desnice" i njenjim ciljevima.
Banksy

#274 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by Banksy »

Ovo je sigurno vrijedna i zanimljiva knjiga.
Vjerujem da se Ćurak dotiče i ove teme.

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/110607085#
ultima_palabra

#275 Re: Šta je bošnjačka desnica?

Post by ultima_palabra »

Ne zaboravite da postoji ekonomska (manji porezi, rasprodaja državnog vlasništva, forsiranje velikih biznisa), socijalna (ukidanje prava na abortus, prava homoseksualaca, jak uticaj religije) i ta neka političko-državotvorna desnica.
Kod Bošnjaka ne postoji prva, drugu je na sebe preuzela IZ, a treća se stidljivo javlja.
Post Reply