casobuke wrote:BiH-x wrote:@Bosnjastvo; ne moze se reci da su "muslimani" krivi za sve. Stoji to da je nacionalni identitet nevazan u Islamu, ali problem kod Bosnjaka je da su nasi ateisti uglavnom jako, jako anti"nacionalni" nastrojeni (za razliku od npr Albanaca ciji su ateisti najveci nacionalisti). Njima je patriotizam = nacionalizam = fasizam/antikozmopolitizam = fuj. I onda ostanu jedino muslimani da bastine identitet Bosnjaka...
Tačno, i ja mislim da je to potpuno pogrešan pristup i posljedica isfrustriranosti vlastitim narodom pa onda pojedini razmišljaju na način- e neću da budem rigidni Bošnjak kao onaj reis, nego ću biti građanin Bosanac, europejac, kozmopolita i slično.
A reći da pripadnost državi ili naciji nije važna i da je besmisleno ponositi se s tim jer ne biramo gdje ćemo se roditi što je načelo ljevice je po meni kao reći da je besmisleno i voljeti svoju majku jer ne biramo ko će nas roditi. Kao što je prirodan osjećaj ljubavi prema svojoj majci, djeci, bližnjima iako oni možda i nisu najsavršeniji na svijetu, tako je i prirodan osjećaj ljubavi prema svom naroda. Ja lično svoj narod doživljavam kao veću porodicu, a državu kao kuću u kojoj ta porodica živi. Osoba bez kulture, porodice i tradicije je osoba bez identiteta.
Prvo, odkud ti ideja da je neko frustriran narodom?
Ja tebi lijepo napisah kojim sam otpadom frustriran.
To sto se tu ubraja i turbo folk efendija, to je do njega, nije do mene.
Ja sam ljudima koji me okruzuju, ljudima s kojim sam rastao, svojom porodicom, ratnim drugovima i drugovima s kojim danas provodim vrijeme JAKO zadovoljan i na njih sam ponosan.
To sto neko ne zeli da bude dio kvazi-kulture koju nam prodaju kao nacionalnu kulturu, da ne bude dio piljarske minder filozofije koja seze do sopstvenih basamaka - i nigdje vise, to ne znaci da nisam ponosan i sretan ko je i odakle je. To su mnogi "ljevicari" dokazali kada je najvise trebalo... dok su mnogi sa "kulturom i tradicijom" udarili nogu. Prema tome, reiZ i njegovo lajanje, te reakcije gradjana na sve to NIJE i ne moze biti neki lakmus papir koji ce da poreda, satro, patriote, te one koji to nisu.
Jos jednom kazem, redate proizvoljne i neistinite tvrdnje i stavljate ih u potpuno besmislen kontekst.
Ispade da je problem identiteta ovdje dosao sa ateizmom i komunizmom

... Gdje li onda i u sta odose onolika stoljeca pod zastavom vjere, pa se cak i same perjanice povratka te iste vjere (kao da je nekada negdje i nestala), nakon komunizma, slomise od muke pitajuci se da li da se zovu Bosnjaci ili ne, pa na kraju to
Bosnjak jedva progutase???
Biti dio jedne velike ideje, jednog svjetskog pokreta ne znaci i ne biti dio svoje matice, ne znaci ne postivati sve sto ona ima i sto vrijedi.
Ali se jednom za sva vremena mora napraviti granica, pa makar plakali nad deficitom - sta je istinska kultura, a sta laz i kic koji nam danas poturaju.