Potez Ahmeta Davutoglua

Post Reply

Dobar Potez

Da
116
75%
Ne
38
25%

Total votes: 154

felipe kajetano

#251 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by felipe kajetano »

palermo wrote: Mislim da ti ipak zanemaruješ neke svari. Naravno da Federacija nije zapadna Njemačka, ali jednostavno resursi koje ima su objektivno znatno veći od onih koje ima RS. Tu prije svega mislim na velike gradove koji prirodotm stvari okupljaju elitu (ekonomsku,tehničku, političku).....uvezanost teritorija, geografiju, prometnice...i naravno ljudske resurse, prije svega u smislu brojnosti (kako tržišta tako i obezbjeđenja radne snage) što samo po sebi otvara veću mogućnost investicija.Dugoročno, RS ne može da izdrži trku.......e, sad niko ne kaže da će to biti trka na 100 metara
Bit je da trka nije potrebna, al' vidim da insistiras na njoj.
Sa takvim scenarijem(i ocekivanjima) ce svi biti na gubitku, na kraju ko god da pobjedi bice lipsav konj :wink:
S tim sto ce trka u tom slucaju biti dosadna trka na 5000 m.A ostali ce vec odavno biti u hotelu i sa kokicama gledati prenos :-?
Ljudi, vi ne shvatata da vise nista nemate(nemamo), svi resursi su rasprodati modernim kolonijalistima ili ce biti rasprodati.Jos je ostao energetski sektor i to je to.
Sve ostalo je obicna mizerija.
Da se razumijemo, ja bi volio da je FBiH k'o Hong-Kong, osjetilo bi se to na cijelom prostoru BiH.
Nama su potrebna nova rjesenja u drugim stvarima, osnivanje Vrhovnog suda BiH, uopste neke reforme u pravosudju, saobracaju, poljoprivredi, zdravstvu od koje ce obican svijet imati koristi.
Al' mislim da od lova u mutnom ni sa jedne strane nece biti nista, niti to uopste treba da bude polazna osnova.
Ljudi ovdje citaju sta pishu prekokeanski ubleHashi , daju neka svoja rjesenja, prijete :-) ..'vako-nako, uzdaju se u demografiju :-)
Manite se ba budalije :roll:
barbar

#252 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by barbar »

felipe kajetano wrote:
palermo wrote: Mislim da ti ipak zanemaruješ neke svari. Naravno da Federacija nije zapadna Njemačka, ali jednostavno resursi koje ima su objektivno znatno veći od onih koje ima RS. Tu prije svega mislim na velike gradove koji prirodotm stvari okupljaju elitu (ekonomsku,tehničku, političku).....uvezanost teritorija, geografiju, prometnice...i naravno ljudske resurse, prije svega u smislu brojnosti (kako tržišta tako i obezbjeđenja radne snage) što samo po sebi otvara veću mogućnost investicija.Dugoročno, RS ne može da izdrži trku.......e, sad niko ne kaže da će to biti trka na 100 metara
Sa takvim scenarijem(i ocekivanjima) ce svi biti na gubitku, na kraju ko god da pobjedi bice lipsav konj :wink:
S tim sto ce trka u tom slucaju biti dosadna trka na 5000 m.A ostali ce vec odavno biti u hotelu i sa kokicama gledati prenos :-?
Ljudi, vi ne shvatata da vise nista nemate(nemamo), svi resursi su rasprodati modernim kolonijalistima ili ce biti rasprodati.Jos je ostao energetski sektor i to je to.
Da se razumijemo, ja bi volio da je FBiH k'o Hong-Kong, osjetilo bi se to na cijelom prostoru BiH.
Nama su potrebna nova rjesenja u drugim stvarima, osnivanje Vrhovnog suda BiH, uopste neke reforme u pravosudju, saobracaju, poljoprivredi, zdravstvu od koje ce obican svijet imati koristi.
Al' mislim da od lova u mutnom ni sa jedne strane nece biti nista, niti to uopste treba da bude polazna osnova.
Ljudi ovdje citaju sta pishu prekokeanski ubleHashi , daju neka svoja rjesenja, prijete :-) ..'vako-nako, uzdaju se u demografiju :-)
Oho ti se od "zavrzlame".Eto ga samo dok dobije "napad" :D
JBL

#253 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

felipe kajetano wrote:Al' mislim da od lova u mutnom ni sa jedne strane nece biti nista, niti to uopste treba da bude polazna osnova. Ljudi ovdje citaju sta pishu prekokeanski ubleHashi , daju neka svoja rjesenja, prijete :-) ..'vako-nako, uzdaju se u demografiju :-) Manite se ba budalije :roll:
Opet ti sa salonskom pricom :shock: Najveci problem BiH je njenu uredjenje (sto govore i predstavnici EU). Osim sto konkretno smrdi na fasizam (tu naravno mislim na "RS"), stvar je i ekonomski neodrziva. Penzioni i zdravstveni fondovi puno bogatijih drzava EU od BIH su propali. U tom pravcu zbog "RS" ide i BiH. Kad sve skupa ode u 3, dolazi krediti i prisilna uprava stranaca(vidi Grcku). A prisilna uprava krese sve po redu (razne kantotalne i entitetske kerefeke ce nestati brze od "RSK". Usput vecina "RS" tj. citava istocna BiH je osudjena na ekonomsku staganciju u svakom slucaju. Dodaj lose demografsko stanje i cinjenicu da je "RS" prodala svoju jedinu koku..... :D
palermo

#254 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by palermo »

felipe kajetano wrote:
Pa ako je tako kao što pišeš, onda sve ovo što si ovdje napisao, pošlaji na banske dvore........naprosto je degutantno da ti nama pričaš ovdje o bespotrebnosti trke....kada trku upravo nameće banjaluka, i ostavlja nama sa ove strane to kao jedinu moguću opciju.
Alfons Kauders

#255 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:
felipe kajetano wrote: Bit je da trka nije potrebna, al' vidim da insistiras na njoj.
Pa ako je tako kao što pišeš, onda sve ovo što si ovdje napisao, pošlaji na banske dvore........naprosto je degutantno da ti nama pričaš ovdje o bespotrebnosti trke....kada trku upravo nameće banjaluka, i ostavlja nama sa ove strane to kao jedinu moguću opciju.
bas su "nametnuli" zahebanu trku... :D mislim, koja je to ekonomska velesila, pravi balkanski wirtschaftswunder... :D

ekonomska trka je itekako potrebna, cisto zato jer je jedini nacin da se rs privoli na sprovodjenje reformi i jacanje drzavnih instutucija da se ista osiromasi do te mjere da vise nema izbora... medjunarodna zajednica se vise nema namjeru mijesati, jedino to ostaje kao neka realna opcija...

na svu srecu rs vodi dodik :D uz wirtschaftswunder ide i wunderkind... :D a dodo je nista manje od toga... :D privrednik (citaj svercer) koji je izasao iz rata u minusu, sto je malo kome poslo od ruke... :D vrhunski ekonomski domet mu je bio pretvaranje svoje selendre u dzigerasko-svercersku oazu, gdje su za markovicevog vakta sisate kafanske pevaljke dolazile snimati albume :D na osnovu toga je sebi utuvio u glavu da je veliki ekonomski strucnjak koji dekretom i bez konsultacija donosi i sprovodi ekonomsku politiku... :D

odavno govorim, cisto iz ekonomskih razloga, da je dodik najbolji moguci vodja za rs - dovoljno je pogledati koliko je love u zadnjih pet godina bacio u vjetar, od svojih neimarskih poduhvata u bl, preko mreze autocesta u koje nijedan ekonomista nikad ne bi ulozio po marke, preko fiskalizacije, intervencija u privatiziranim firmama, zeljeznica, cez-a, rafinerije itd... :D mozda to danas ne izgleda tako strasno, ali dugorocno ce biti jako, jako zanimljivo... :D
hercegovac_pravi

#256 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by hercegovac_pravi »

felipe kajetano wrote:
Aaaa pa nećemo tako Čiko...ono što ti zoveš trkom, ustvarnosti nije trka. To je bijeg sa ukradenim plijenom. Znaš ono kad na teveju gledaš njaki filim..lofa..ovo..ono i onda u neki vakat svi oni sjednu u avto pa drito po gasu a za njima kolona drugih avta..veliš oni prvi bježe a ovi iza njih ih nešto ćeraju...povuci potegni na kraju se ispostavi da su oni iz prvog avta nješta maznuli od ovih iz drugih avta pa nisu šćeli vratit a ovi ih najuriše, stigoše i vratiše ono što su im ovi iz prvog avta maznuli..e vidiš to ti je realan opis situacije.
Dakle ne radi se o trci već o pokušaju bijega. I baš kao na kraju onog filma, svaka "utrka" prestane kad se vrati ono što je ukradeno
barbar

#257 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by barbar »

hercegovac_pravi wrote:
felipe kajetano wrote:
Aaaa pa nećemo tako Čiko...ono što ti zoveš trkom, ustvarnosti nije trka. To je bijeg sa ukradenim plijenom. Znaš ono kad na teveju gledaš njaki filim..lofa..ovo..ono i onda u neki vakat svi oni sjednu u avto pa drito po gasu a za njima kolona drugih avta..veliš oni prvi bježe a ovi iza njih ih nešto ćeraju...povuci potegni na kraju se ispostavi da su oni iz prvog avta nješta maznuli od ovih iz drugih avta pa nisu šćeli vratit a ovi ih najuriše, stigoše i vratiše ono što su im ovi iz prvog avta maznuli..e vidiš to ti je realan opis situacije.
Dakle ne radi se o trci već o pokušaju bijega. I baš kao na kraju onog filma, svaka "utrka" prestane kad se vrati ono što je ukradeno
Preko 90 % imovine u RS-u ili je kupljeno ili je zamjenjeno.Tako da ne vidim da iko ima potrebu da bježi od bilo koga. :)
nikad_vise

#258 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by nikad_vise »

felipe kajetano wrote:
nekako u predizbornoj kampanji cini mi se da je zdravko krsmanovic gostovao u emisiji PULS BN.Izmedju ostalog je u toj emisiji rekao da je 3,5 miliona ljudi u BIH na nivou statisticke greske u evropi..i da nas 3,5 miliona iako posjedujemo ovakav energetski potencijal i mnoge druge prednosti nismo u stanju da zaposlimo ovu saku svojih radnika..a u biti smo kao jedan malo veci dio nekog velegrada i to sa ovako velikim potencijalima..sta je sustina?upravo to da se mi i dalje vrtimo u krug godinama i nadajuci se da ce jedan od naroda izumrijeti..jadno..nevjerovatno..cudno..tri naroda,tri skoro ista jezika,na jednom prostoru dijele hiljadugodisnju historiju i jednostavno su toliko glupi da ih je u sranju posvadjat i drvosjece poput nasih danasnjih politicara.. :roll:
Kristijana

#259 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Kristijana »

Bosnolog wrote: Ne znam koliko imas godina ali ti samo mogu reci da si ili zlonamjerna ili debelo neinformisana,odnosno krivo informisana,Imas masu neovisnih zapisa svih oblika,Za ovo sto si navaljala mogu samo reci da je za zaliti.

Imas nasu zapisa,pesuda,svjedoka i dokaza,nemoj se blamirati u javnosti,znam nije ti lahko,

Kazu da je negacija istine stadij paranoje,....

Cosica i Bilja mogu biti ponosni na tebe,....

Pozdravi Majkicevu i Bilju kao da su ti one po pisanju bile ideoloski mentori Cosiceve skole laz je obaveza kao cin patriotizma,. :shock:
I ovo ti nazivaš odgovorom? :lol:

Ne znaš šta reći, pa pokušavaš me uvrijediti: laHko, paranoja, Majkićeva , Bilja, Ćosić...

Jesi ti uopšte pročitao moj post?

Zašto mi ne odgovoriš na one stare istine, tipa ''Zašto si želio pobjeći iz iste države sa Srbijom 1991., k'o da gori pod nogama, one godine kad Srbi nisu bili ubili nijednog Bošnjaka, a nisu ti smetali svi drugi stoljetni okupatori?''
Plus, trećina tvoje Bosne su Srbi, razlog više da se vole i susjedi? Kad se riješe zločini, nepravde, pa i uređenje države, šta će ti onda smetati kod Srba? Vjerovatno, isto što ti je smetalo kod Srba 1991. :roll:

Poenta ( osim one legendarne: krivom k. i dlaka smeta :lol: ) je sljedeća: tebi ( i sličnima ) vazda nešto smeta. Mnogo si nešto netrpeljiv tip. :twisted:
Da bar znaš reći šta ti tačno smeta u mom postu... pa da ja imam prostora da odgovorim. Fakat ti je ofirna ta mržnja svih Srba, ono, vidi se, kontaš? :run:

I da čujem, koju istinu ja to negiram? Ja zločine od juče ne negiram, ali isto tako ne negiram prava Srba i Hrvata u ovoj zemlji danas i sutra, baš kao što ne negiram prava Bošnjaka.

I kakve veze sa svim tim imaju moje godine? :?

Druškane, informiši se - ti. Ja sagledam obje strane, radiš li to ti? Hajde realno - ima li nešto da ti ne zamjeraš Srbima, bilo šta? Korijen tvog stava nije u činjenicama, nego u mržnji. Sve ono što zamjeraš Ćosiću mogu i ja mirne duše da zamjerim tom nekom ideologu koji je tebi napunio glavu.

Moj ti je savjet: počni proučavati dobre stvari kod Srba. Ostavi se Ćosića i te literature, njihovom mržnjom samo hraniš svoju mržnju. A da te obradujem - ja ne čitam Ćosića. :)

Kada si nacionalno opredijeljen na Balkanu, uvijek ćeš nešto zamjerati onima drugima, ali to se makar može ublažiti. Trebaš malo gledati i svjetliju stranu. Ima je, samo od mraka ne vidiš. Čitaš moj post i umjesto da sebi kažeš: Aha, ona ne mrzi Bošnjake, ti tačno to vidiš, jer želiš to da vidiš. Zato što je tebi ubrizgano razmišljanje da ne možeš voljeti Bošnjake bez isključenja podrške bilo čemu srpskom. I onda vidiš da ja ne napadam RS, i automatski zaključiš da sam rasla na Ćosićevoj literaturi. A to je, dugoročno, opasno crno - bijelo gledanje, jer zna se da naša zemlja tako ne može da opstane.
Kristijana

#260 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Kristijana »

zavrzlama wrote:
Rekla sam da se ne čudim ratu, ali da su me zločini, kao i svakog normalnog, zgrozili. Na drugim temama smo pisali o ljudima koji rade te zločine ( V. V. Batko ) i to nisu normalni ljudi, a takvih u svakom narodu ima nekoliko procenata. U ratu, nažalost, proradi bolesni um ako mu se dozvoli. I tu je greška rukovodstva što je dozvolila da rat postane ubijanje nevinih civila, besmislena opsada, što sve to nije spriječila. Zato treba procesuirati vođe, ali i direktne izvršioce zlodjela. To niko ne spori, tj. ja ne sporim, pa zašto sam tebi vanzemaljac?
svaki salonac obiocno ovako zapocinje sa relativizacijom....kao osudi sve,zalaze se za hvatanje i procesuiranje zlocinaca,A NIKAD nece te procitati da kazu" zalazem se za ponistenje rezultata zlocina"

ne trebaju zrtvama osude zlocinaca,njima treba ponistenje rezultata njihivog zlocina....e tu vi salonci se grcevito borite da se ako ikako moze izbjegne taj kljucni dio...po matrici"srbi su klali,etnicki cistili,genocid napravili,eto priznajemo ALI ne dirajte u ono sto se stvorilo tim gadostima...eto @kristijana ti si jedna od tih sticenika...ako nisi i dusu grijesim,napisi nam odmah na pocetku posta da si za ukidanje rezultata zlocina,etnickog ciscenja i genocida ,a mi cemo lako sa osudama i procesuiranju :wink:
Rezultat zločina nije RS, nego mrtvi ljudi, traumatizovani ljudi, raseljeni ljudi...

RS je samo administrativna jedinica Srba u Bosni, ona jest rezultat rata, ali ne zločina, RS je samo obilježeni teritorij. Zločine su činili ljudi, a ne teritorij, plus, većina Srba nije činila zločine i oni imaju pravo na svoj komad zemlje pod Suncem. Bez uvrede, ali i ti ljudi trebaju nešto svoje u ovoj državi. Treba da ukinemo entitete, i napravimo stari sistem, jedna Bosna? To bi bilo najbolje da nije onog ALI.

Ali, Bošnjaka je najviše i tek će ih biti najviše. Reklo bi se i da nije neki problem... u Jugi, kad je šefovanje bilo na drugim osnovama, a ne na nacionalnim. Sada sva tri naroda žele nacionalno šefovanje, a država više nije komunistička bez dominacije vjere, nego je divljekapitalistička gdje je ionako čovjek čovjeku vuk, plus kad upetljaš u to i vjeru gdje će islam dominirati, a muslimani vole tvrditi da je bolji od hrišćanstva - uh, eto osnove za nove sukobe. Ili - tu bi se Srbi i Hrvati potpuno izgubili nakon 100 godina. Već sad se vidi kako ste naoštreni protiv Srba i Hrvata, kako hoćete da budete dominantan faktor. Ne date Hrvatima ni da izaberu svog člana predsjedništva, a puna usta demokratije. :twisted:

I znaš šta, i ja više volim socijaldemokratske stranke od nacionalnih. Međutim, vi ste za socijaldemokratiju koja ipak ostavlja dosta prostora nacionalnoj dominaciji, baš kao i oni u Srpskoj. Dakle, isti ste, ali Dodo je zloća, a SDP ovci nisu. :lol: Da ponovim, želite bosansko društvo, a ne odričete se bošnjaštva, istovremeno očekujući da se Srbi i Hrvati odreknu srpstva i hrvatstva. Morate i vi skontati šta ste: nacionalisti ili Bosanci. :wink:
U suprotnom, nema smisla da se zamjera Srbima i Hrvatima na njihovim željama, kad su i vaše mašala. :D
Dobro bi bilo da nacionalni identitet ljudima manje znači, ali jebiga - znači. Treba napraviti državu i da nacionalno bude sito i socijaldemokratsko na broju. To nećemo postići lako, ali nije nemoguće. Za početak Bošnjaci trebaju prihvatiti RS, a RS se može prilagoditi da svi budu zadovoljni.

Vi ste svjesni koliko biste dobili ukidanjem RSa i da biste uvijek odnosili prevagu u bilo kojoj odluci, i zato ga želite ukinuti, a ne zato što je ''rezultat zločina'' pa vi ispravljate nepravdu. Ja Bošnjake shvaćam, oni kontaju Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku i oni moraju ojačati u Bosni. Međutim, nije sve tako crno - bijelo. Ne možemo mi sad seliti se u Srbiju jer je ovo i naša zemlja. I Srbi smatraju da je ovo njihova zemlja, pazi - zemlja, teritorija, a ako ne vole što se zove Bosna, a vole da je nazivaju RS, pri čemu su ipak pristali na Bosnu sa RSom, onda ne vidim u čemu je problem. Na toj ljubavi treba raditi. Bosna navodno želi Srbe u Bosni, ali ne i RS? A Srbi treba da budu u Bosni pod bošnjačkim uslovima?

Pazi, politika se mijenja, otići će današnja vlast, doći će drugi. Možda je SDP sad tu, ali šta ćemo ako ukinemo RS, pa za 50 godina na vlast dođe Stranka Muslimana, npr. Ili SDA. Neka nacionalna stranka. Dok si rek'o keks, Srbi i Hrvati iz nekad glavnih naroda postaše manjina, i to u islamskoj zemlji. To je moguć scenario. Sarajevo je u 15 godina itekako dalo prostora islamu, a to samo raste. Šta ako za 50 ili manje godina vjera postane glavna? I izvini ti što Srbi i Hrvati ne žele da im se djeca nađu u tom okruženju, oni su se rodili u sekularnoj i komunističkoj državi pa im smeta što se pedlja nisu mrdnuli a ''smiješi'' im se budućnost u islamskoj zemlji sa kapitalizmom koji radi samo za podobne. :twisted:

RS svakako nije država, no preventiva je budućim sukobima i očuvanje je srpskog elementa u Bosni. A je li vama to smetaju Srbi u Bosni? :shock:
jutarnji

#261 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by jutarnji »

Kristijana wrote:''Zašto si želio pobjeći iz iste države sa Srbijom 1991., k'o da gori pod nogama, one godine kad Srbi nisu bili ubili nijednog Bošnjaka,
Iz istog razlog zbog kojeg su od Srba pobjegli Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Albanci i svi oni koji nisu
htijeli imati posla sa budalom koja je zaludjenoj masi govorila o predbitkama i bitkama.
Kristijana wrote:a nisu ti smetali svi drugi stoljetni okupatori
Koji?
Kristijana wrote:Plus, trećina tvoje Bosne su Srbi, razlog više da se vole i susjedi?
Bezvezna patetika, ako pod ovim mislis na one koji su slijedili Radovana na njegovoj misiji da jedan narod
posalju u nestanak, ja ih ne volim i ne postujem.
Kristijana wrote:Kad se riješe zločini, nepravde, pa i uređenje države, šta će ti onda smetati kod Srba?
Kad rijesite to nabrojano, iskreno cu razmisliti o tome da se ponovo zaljubim u bivsu "bracu i komsije".
Kristijana wrote: Trebaš malo gledati i svjetliju stranu.
Prosvijetli nas, samo bez patetike, konkretno, sta je srpska politika uradila da jedan prosjecni Bosnjo pocne na to vase
kenjanje gledati sa simpatijama?
star(i)mo

#262 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by star(i)mo »

Joj, Kristijana duso, ne mogu te vise citat'. Povraca mi se. Koje bolesno razmisljanje. :-) :roll:
zavrzlama

#263 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by zavrzlama »

RS je samo administrativna jedinica Srba u Bosni, ona jest rezultat rata, ali ne zločina, RS je samo obilježeni teritorij.
jedna recenica a toliko lazi ,nepoznavanja i kontradiktornosti..
prvo rs nije srpska administrativna jedinica nego po ustavu BIH entiete tri konstutivna naroda(naziv je taj koji asocira da je rs srpska administrativna jedinica)
drugo..kazes "jest rezultat rata a nije zlocina..jesu li to srbi tokom rata nosali gurabije i baklave nesrbima ili su otvorili preko 400 logora smrti,izvrsili genocid i poprusili sve nesrpske bogomolje i kompletno etnicko ciscenje svih koji niasu srbi..

trece..lose branis i relativizujes cetnicke zlocine i mali ausvic...
Kristijana

#264 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Kristijana »

popajic wrote:@Kristijana,
Brate mili sta ti nadrobi...sto duze pises vise se zapetljavas u nacionalizam , a to je onda vec stara isfucana furka.
Odvuce nas totalno od teme, ali eto , da ti odgovorim, posto vidim da hoces i mene uvuci u sovinisticke price o dobrim zekama.

Izjasnjavam li se kao Bosanac ???
Ma uvijek i to 100% . Meni se povraca od insistiranja pripadnosti jednom od tri BIH etnicka plemena.
Gvoris o referendumu kada je BIH postala priznata , samostalna drzava.

Ne bih dalje, iluzorno je , samo te molim da se u naletu frustracija ne zaleces previse.
Ja sam na ovom forumu bio i islamofob i cetnik i komunjara...nema sta nisam bio ...samo zato sto itekako volim ciscenje i u " vlastitoj " avliji.
Ja nemam svoju avliju , moja je odistinski citava BIH.

Ja kritikujem svaki nacionalizam , pa tako i proturanje ovog tvog.
I da ponovim, da , ja sam Bosanac ( zasto te to toliko cudi )
By the way,
Ko je moj meteor koji bi srusio pola drzave :? SDP ?

Ap
RS nije moja avlija, nego Jugoslavija, kao što reče Merlin ''Cijela Juga jedna avlija''. :D
Meni su, drug, oteli državu 1992. Odrastala sam u uvjerenju da živimo u slozi i bratstvu, voljela sve ljude, a onda otkrila da me novopečeni Bošnjaci ne vole samo zbog imena. I nisam to otkrivala u Ćosićevoj literaturi, ni na Miloševićevim mitinzima, nego su mi u lice, još kao djetetu govorili: Vi Srbi ne valjate, vi ste najveći šljam... :shock: Da se razumijemo, još bih ja vama i povjerovala da su samo Srbi širili nacionalizam a da Bošnjaci nisu, da nisam i sama osjetila na svojoj koži. Srela sam takvih bošnjačkih nacionalista u životu počev od ranih '90ih da je to za dužu priču. Srela sam i Srbe, međutim, poenta je - ne samo Srbe. Ovo spominjem jer Bošnjaci nisu objektivni - ti tvrdiš da ti jesi, sjajno, bravo - Bošnjaci često puta vide samo srpski nacionalizam, dok je njihov samo ''nacionalna svijest''. Ono, prvi je apriori maligan, a bošnjački je tradicionalno benigan.

Ja sam odrasla i naučila balansirati, pa nisam uzvratila na mržnju mržnjom, nisam čak postala ni punokrvni Srbin, nego anarhist koji se odriče nacija, slično kao ti, ali to je već druga tema. Međutim, ime ostaje srpsko i tu nastaje kuršlus. Ja se stalno trebam nekome opravdavati, objašnjavati... ti ne moraš. :wink:
Ako se izjašnjavaš kao Bosanac, fino, no ti si manjina nad manjinama. E, pitanje je kako doći do toga da smo svi Bosanci? Nema se tu šta dolaziti, svi jesmo Bosanci. Mi smo svašta, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Bosanci, Jugosloveni... možeš biti i više od samo jednog, ako ti baš treba identitet.
No, neće ljudi da se izjasne kao Bosanci i to ti je.

Treba uvesti ovo na popis i automatizovati stvar:
Bosanac - Bošnjak; Bosanac - Hrvat; Bosanac - Srbin itd. i navesti sve živo do Bosanca - anarhiste. :D
A izbiti ovo ( vic :-) ):
Kako su u Bosni na bosanski preveli film ''Dobar, loš, zao''? ''Bošnjak, Hrvat, Srbin''. :D

Ne smatram RS dobrim, kao što ne smatram ni neku drugu administrativnu jedinicu dobrom ( valjda me sad neće banovati :lol: ). Dobar - loš je crno bijelo gledanje. RS je nužan sada. Ti si kul lik, možda, ali si manjina. Većina su Bošnjaci i sve radikalniji muslimani koji će za par dekada u svemu odlučivati ako RS ukinu. Dakle, ni meni ne smeta ukidanje RS ako ćeš mi garantovati da će nas Bošnjaci prihvatiti i uvažavati, da nas neće nadglasavati, da mi dijete u školi neće zvati Vlahom, i da neće dolaziti pod traumom iz škole jer su na času učili da su Srbi najgore zlo u istoriji ljudskog roda a na odmoru mu mladi musliman dobacio da je i on četnik... eh, puste tlapnje. Nema šanse i znaš to. Možda ja podržavam RS samo zato što me prpa da ne ispadne tamo neke 2050. da sam se rodila u komunizmu, bratstvu, jedinstvu, ateizmu i obilju poslova i para, a da ću umrijeti u kapitalizmu, neslozi i islamskoj državi bez penzionog fonda. :shock: Mislim, jebote, koji horor scenarij. :skoljka:

Zato je moj prirodan put anarhija, a što se tiče Bosne pisat ću se i ja kao Bosanac, ako treba, nego šta ćemo mi sa ostalima? O tome je, popajiću, riječ.

Ja uglavnom razumijem ljude i njihove zablude. Ideološki, griješe svi. :) Kad je zločin u pitanju, tu nema dileme i tu ja čistim u svom dvorištu, kao što ti to kažeš, ali suočena s budućnošću u Bosni gdje će i došljo iz Sandžaka biti većina a ja ću biti Vlahinja i manjina, onda kažem da je bolja i podijeljena zemlja, ali da se zna šta je čije. To je sve. Nema skrivenih motiva. A znam da će mi budućnost biti takva jer živim u Federaciji, i nacionalizam svaki dan osjetim. Iskreno, da imam dijete, odmah bih selila u RS. I tamo je isto sranje drugo pakovanje, ali mi bar klinca ne bi ismijavali zbog pakovanja. U ovakvoj zemlji, i to je nešto.

Moj recept kontra je anarhija, tvoj bosanstvo, ali načekat ćemo se i ti i ja, a moj meteor je nažalost pravi; većina ljudi se boji anarhije, ne kuže je, i znam da ćemo ju vidjeti tek prirodno, katastrofom. Pošto bi to značilo smrt milijardi ljudi, ipak mi je i ovakav svijet draži, a ja furam svoj film. 8-)

Tvoj recept paše državi, probavali bosanstvo Kalaj, Tito... i ništa. Tehnički, opstala je Bosna, ali bosanstvo stalno hramlje. Albanci imaju 3 religije i jedan jezik, baš kao mi. Šta je naš problem? Ovaj odgovor sam izgovorila i kao dijete 1991. i evo, 20 godina poslije, ne pada mi drugi na pamet. Naš problem su stranke. Sve ih lijepo ukinuti jer za nas nije pluralizam. Zapravo, trebamo uvesti kralja, najbolje nekog neutralnijeg, Jevreja npr. :-)
Boze , Kristijana , to sto se Srbima rezultat referenduma nije dopao - je li im dalo za pravo da krenu u otimacinu i sva ona zlodjela? Ti to opravdavas ???
Gluho bilo. Nisu imali pravo, tada su trebali drugim metodama tražiti zadovoljštinu. Ali, šta bi pomoglo? Ispade rat logičan. :twisted: Trebalo je spriječiti ubistva civila i logore.
Ofucana prica o Komsicu.
Jesmo podijeljeni na torove, na moju veliku zalost, ali ja ipak IMAM pravo , ustavno , da glasam za covjeka .To i radim.
Imaš ustavno pravo. Nemaš MORALNO. :)
Ja sam na ovom forumu bio i islamofob i cetnik i komunjara...
Me too. :lol:
O Aliji sam puuuno cesce pisao nego o Dodiku , jer sam svjestan prljavstine i te "moje " avlije.A to cekam da se desi i u RS-u . Zasto ti , na primjer , TO ne uradis ?
Alija i Dodik nisu isto. Alija je jedan od ratnih pokretača. Nije spriječio zločine nad Srbima. Dodik je postratni političar. Pun raznih grijeha, ali - zbog njegove ideologije ( RS, RS, RS mantra ) nema mrtvih.
Ipak , prica o ugrozenim zekama je cisti sovinizam i pljuvanje po nevinim zrtvama.
Nisam ja rekla da je RS ugrožen. Rekla sam da su Srbi ugroženi, bez RSa. Uz sav rizik da zvučim kao svi oni što su trubili o srpskoj ugroženosti, to se mora reći, a sinoć i danas sam vam odgovorila kakva je vjerovatna budućnost Bosne bez RSa. Pobjeda Bošnjaka, potpuna dominacija. To će biti Bosna, ali bošnjačka. A zašto mene to prepada? Pa iz razloga što ne pamtim kad sam srela Bošnjaka koji afirmativno govori o Srbima. Ipak je od rata prošlo 15 godina.
Srbi su bili ugroženi početkom 1992. 1992.-1995. su bili ugroženi Bošnjaci, i jasno, svi koji su stradali, a nakon rata su ugroženi svi ( lošim političarima se ne nazire kraj... ). Bez RSa za 10 - 50 godina ugroženi bi bili Srbi, Hrvati.
Nema tu nejasnoća, to su činjenice.
.sto duze pises vise se zapetljavas u nacionalizam
Nažalost, svjesna sam da tako izgleda. :sad: Možemo govoriti o odbrambenoj poziciji. Ja zaista ne mrzim nikoga, rekla sam ti da su nacije zamišljene zajednice, to je ono - činjenica nad činjenicama. :)
Dakle, imam taj čvrst stav da su zamišljene, ali ne mogu samo tako odbaciti činjenicu da se ljudi identifikuju s nečim. Ako želim biti fer prema izboru tih ljudi, moram ih ispoštovati. To i radim, samo - dosljedno poštujem sve nacije. Precizan čitač će primijetiti da ja branim prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Uostalom, čak i zamišljene, nacije su dobile svoj lični pečat tokom godina, pa ih mogu cijeniti po dobru, kuditi po zlu, ali nikad samo jedno ili drugo. :wink:

@star(i)mo, niko te ne tjera da čitaš. Tebi je bolesno moje razmišljanje, ok., daj da čujemo tvoje. :D
I ja, pročitaj onaj vic odozgo. :lol: Naravno da bolesno razmišljam. Ja sam zli Srbin. Ti si, pretpostavljam, dobri Bošnjak. :-)

@jutarnji

Bježalo se dakle od Miloševića? Pih, kud bismo stigli kad bi se sve države raspadale samo jer je vlast loša, u anarhiju bez granica!
Slovenija i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, to su ti zemlje em sa zasebnim jezikom, em nacionalno homogene sredine. Većina su: Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, kužiš?
Bosna je po nečemu bila drukčija od svih ostalih: jedina je imala približno jednak omjer tri nacije. Dakle, heterogena sredina. Heterogene sredine se ne osamostaljuju tek tako, ako nije postignut konsenzus.
Albanci? Kosovo su Albanci dobili na foru baby booma, nemoj sad da se lažemo. Nisu oni bježali OD Miloševića, nego U Veliku Albaniju koju će da osnuju u ovom ili idućem vijeku, zajedno sa Albanijom i Zapadnom Makedonijom. To je njihov dugoročni plan, a meni su ga pričali lično Albanci koji, začudo, to uopšte ne kriju. I zašto bi? Plan ide sjajno. Zapadna Makedonija je odrađena, tamo živi ne preko 50%, nego preko 80% Albanaca, a u mnogim mjestima su 100%. Imaju osnovne i srednje škole, fakultete, i sve širu autonomiju. Vjeruj mi na riječ, vladaju s pola Makedonije.

Drugi okupatori? Turci, Austrougari... Dobro, to su druga vremena. Možda je glupo to uspoređivati, Turci su davno, ali Austrougari nisu. Bili su tu relativno skoro, je li, 1878. - 1918. Bilo je i tada muslimanskih stranaka u BiH. I nisu sazivali referendume. Bilo je nekih otpora, međutim, lagano - baš kao što je trebalo biti i u raspadu Jugoslavije. Referendum je prije svega bio preuranjen, to je bila moja poenta i kvalitativno loš. Zatekao je uspavano stanovništvo. Obični ljudi tada nisu bili mnogo informisani, nije bilo mnogobrojnih medija ni interneta, višestranačje je bilo novost, nacije su bile novost. Pola ljudi nije znalo ni za šta se glasa, ni u to nemoj da sumnjaš. Manipulisalo se ljudima, ciljano se širio strah. Radio je to i Milošević, naravno, al' radilo se i ovdje.

Ljudi su glasali za SDS, SDA i HDZ onako stihijno i euforično, a niko nije znao posljedice. SDA je mogla par godinica da razvija politiku, a ne naprečac da osamostaljuje državu. Vidjeli su mašineriju JNA. Vidjeli su Vukovar. Znali su da bi moglo doći do još goreg rata nego onoga u Hrvatskoj, baš zbog broja Srba u zemlji. Ne znam šta si ti radio 1991. - 1992. ali ja se sjećam da smo bili jako, jako zbunjeni. Niko nije imao pojma šta se dešava, luda propaganda je radila na sve strane i svi smo molili Boga da ne pukne rat. Atmosfera je bila napeta, i političari su to trebali smiriti a ne usred kolektivne psihoze potezati završni udarac. P r e u r a nj e n o.

Trećina Bosne su Srbi - to nije patetika nego činjenica. Nema Radovanovih Srba, Dodikovih Srba, ne možeš ti određivati ko su valjani a ko nevaljali Srbi. Osim jasno, kad su zločinci u pitanju. Mnogi su bili izabrali lošu vlast da ih vodi i srljali, ali to ne znači da oni i dalje nisu legitimna trećina ove zemlje. Postojali su ljudi koji su slijedili Radovana baš kao što su ovdje slijedili Aliju onako ko muhe bez glave, ne znajući da će se to poslije pokazati lošim izborom ( da vas preduprijedim - ja, tj. moji bližnji nismo glasali za Radovana, bili smo Jugosloveni i ostali dosljedni ).
Prosvijetli nas, samo bez patetike, konkretno, sta je srpska politika uradila da jedan prosjecni Bosnjo pocne na to vase kenjanje gledati sa simpatijama?
Ova zadnja rečenica ti je razumno postavljeno pitanje, dobro pitanje, mada moglo je i bez ''kenjanja''. I naravno, nemam na to pozitivan odgovor. Nemoj misliti da je to ne zamjeram Srbima, itekako zamjeram. Istina je da ne rade ništa. Onako odoka rekla bih da Dodik treba smanjiti doživljaj sa izjavama tipa ''Navijam za Bosnu samo kad igra protiv Turske'', vjerovao ti ili ne, ova izjava je i mene uvrijedila jer ja navijam za Bosnu i kad ne igra protiv Turske a izjava je bezveze i šukačka. Bacanje zastavice, odnos prema novinarima, sve je to loše, nije sporno. To sigurno ne može da bude simpatično Bošnjaku, kad nije čak ni meni. Dodik je jalijaški tip, to svi znamo. Mada, dosta njegovog bahaćenja prema novinarima je došlo jer su ga medijski razapinjali duži period. To ga, jasno, ne opravdava, on treba ostati hladan u javnim istupima. Neosporno je, ipak, da ima određenu karizmu, da zna dobiti mase.

Promjene su nužne na mnogo nivoa, i iskreno, nemam pojma da li su moguće. Ja nisam u RSu i ne znam koliko su ''tvrdi'' i tvrdoglavi ljudi tamo, mislim, više ljudi, znam samo sporadične slučajeve. Znam da vri od nacionalizma. Da bi to prestalo, trebaju političari da se cmaču, da to narod gleda iz dana u dan. Zato mi je i bio kul Bakir.
Šta je loše? Nepovezanost. Npr. na RTRS se priča samo o Srpskoj. Na federalnim medijima se priča o Srpskoj, ali samo politika, nema običnih ljudi. Previše napadaju Dodika što je kontraproduktivno. Zaboravlja se da on nije SDS, nije ni Radovan. Ne kažem da ga mediji trebaju štedjeti, no bilo je dana pa i mjeseci kad nisi mogao da upališ FTV a da te ne zabombarduju dreke na Dodika. Čak i meni, koja nisam njegov fan, činilo se da ga napadaju haman i zbog toga jer je na Islandu proradio vulkan, a na Haitiju bio zemljotres. U isto to vrijeme - kod nas političari samo što nisu još i javnu rasvjetu sišli da opljačkaju i stalno se tresla gora rađao se miš. Za Dodika sam uvijek dobijala svježi update s telke, a federalni političari su krali, pa bi bili stavljeni na drugu poziciju i pošteđeni kontinuiranog medijskog linča.

Dalje, Dodik treba srediti RS, a nas valjda SDP. Oni trebaju sarađivati. Trebaju se ujediniti i raditi na izvlačenju zemlje iz siromaštva. Ekonomija je glavni prioritet. Treba staviti nacije na stranu i raditi na ekonomiji.

Dodik se jest osilio, ali njegovo je od mandata do mandata. Može ga naslijediti neko gori ili neko bolji. Tu ti ostaje samo nada.

@zavrzlama
Znam ja da je entitet. Administrativna jedinica je takođe, to je više bio opisni pojam.

RS je rezultat rata, to je nešto što nije postojalo 1991. a postojalo je 1995. Možemo reći i da je rezultat potpisanog mira, ali mislim da bi vas tek to razjarilo. :-?
Opet kažem, ne znači negiranje zločina prihvatanje RSa. Zapravo, možemo postaviti stvari i ovako: ko je za ukidanje RSa taj je za ukidanje Srba jer logički je da će stalno biti preglasavani, baš kao i na referendumu. Narav Bosne je takva da mora imati zasebne jedinice s nacionalnim predznakom, to je danas tako i to nam je donio nacionalizam. Možete vi to zvati salonskom retorikom koliko vam ćejf, to su činjenice. Ja gledam dugoročno. Možda se ukidanjem RSa ništa bitno ne bi desilo Srbima, 5- 10 godina. Ali kasnije, nešto mi govori da bi prvo politički isparili a zatim i fizički. Ili bi opet zaratilo, u manjem opsegu, ali mrtvih bi bilo. Meni se ne sviđa nijedan od tih scenarija, a ti mi reci, kako bi, po tebi, izgledala Bosna bez RSa?

Dalje, neću da se raspravljam. Džaba ja pišem traktate, vi opet vidite samo ono da nisam za ukidanje RSa i to ruši sve pozitivno i objektivno što napišem. Nema ni tebi pomoći, nego, na čitanje vica, koji ispade tačan u dlaku. :-)
JBL

#265 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

Kristijana wrote:Zapravo, možemo postaviti stvari i ovako: ko je za ukidanje RSa taj je za ukidanje Srba
Znaci "RS" = Srbi. A "RS" je osudjena zbog genocida. Cisto da smo na jasnom. Jer dosad se stalno pricalo da su tamo neki pojedinici pod komandom Ratka ucinili nesto, negdje, nekad. Neki nebuloze o invididualnacima i bla bla bla.

Ako neko jos nije shvatio pricu... Srbi su morali silovati, protjerivati i ubijati jer su bili ugrozeni. A Bosnjaci nisu trebali pobjeci iz drzave iz koje su ionako svi drugi vec pobjegli. Zasto bi bjezali? Ko da je neko spremao silovanja, protjerivanja i genocid?! Glupost :oops: :oops:

Trebali su ostati u drustvu sa Srbijom koja generalno u to vrijeme nije radila nista sporno. Ok, porusila je pola Hrvatske i protjerala sve Albance sa Kosova. I nista vise. :oops: :oops:

Zamislite taj hebeni raj na zemlji da Bosnjaci kojim slucajem nisu otisli? Pod komadom Milosevica, Karadzica protjerivati komsije. Ma raj! :oops: :oops:
JBL

#266 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

Kristijana wrote:''Zašto si želio pobjeći iz iste države sa Srbijom 1991., k'o da gori pod nogama, one godine kad Srbi nisu bili ubili nijednog Bošnjaka,
Image

Ovaj sa pedrekom je pripadnik organa Srbije, a onaj prebijeni je Bosnjak. Zasto li... Kad se moglo zivjeti u miru i rahatluku. A mi sve skupa zeznuli pa se MORALO prebijati, silovati i ubijati.
Kristijana

#267 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Kristijana »

JBL wrote:
Kristijana wrote:Zapravo, možemo postaviti stvari i ovako: ko je za ukidanje RSa taj je za ukidanje Srba
Znaci "RS" = Srbi. A "RS" je osudjena zbog genocida. Cisto da smo na jasnom. Jer dosad se stalno pricalo da su tamo neki pojedinici pod komandom Ratke ucinili nesto, negdje, nekad. Neki nebuloze o invididualnacima i bla bla bla.
Eto koliko me čitate. Kad stiže u 5 minuta da pročitaš onako dug post, izdvojiš ovo i odgovoriš? Brzi Gonzales ili jedan od onih površnih čitača? Vadiš rečenicu iz konteksta. Ako se ukine RS, politički nema više Srba, pogotovo u onim periodima kad na vlasti budu ultrabošnjački nacionalisti.

Genocide su činile i Amerika, Njemačka itd. Ups, pardon. Činili su ih određeni Ameri i određeni Nijemci pod svojim tadašnjim rukovodstvom. Danas ih ne prozivamo svaki dan zbog toga.

Kalkulisanje žrtvama je isto tako gadno... Ne treba ih izvlačiti u svaku rečenicu kad god pritrebaju, a istovremeno tolerisati i iznova birati već deceniju ljude na vlasti koji nemaju poštovanja prema tim istim žrtvama jer da imaju, napravili bi njima u čast jaku državu, da ovi ne izgiboše džabe za slobodnu Bosnu, da im djeca i unuci ovdje imaju nafake. :cry:
JBL

#268 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

Kristijana wrote:
JBL wrote:
Znaci "RS" = Srbi. A "RS" je osudjena zbog genocida. Cisto da smo na jasnom. Jer dosad se stalno pricalo da su tamo neki pojedinici pod komandom Ratke ucinili nesto, negdje, nekad. Neki nebuloze o invididualnacima i bla bla bla.
Eto koliko me čitate. Kad stiže u 5 minuta da pročitaš onako dug post, izdvojiš ovo i odgovoriš? Brzi Gonzales ili jedan od onih površnih čitača? Vadiš rečenicu iz konteksta. Ako se ukine RS, politički nema više Srba, pogotovo u onim periodima kad na vlasti budu ultrabošnjački nacionalisti.

Genocide su činile i Amerika, Njemačka itd. Ups, pardon. Činili su ih određeni Ameri i određeni Nijemci pod svojim tadašnjim rukovodstvom. Danas ih ne prozivamo svaki dan zbog toga.

Kalkulisanje žrtvama je isto tako gadno... Ne treba ih izvlačiti u svaku rečenicu kad god pritrebaju, a istovremeno tolerisati i iznova birati već deceniju ljude na vlasti koji nemaju poštovanja prema tim istim žrtvama jer da imaju, napravili bi njima u čast jaku državu, da ovi ne izgiboše džabe za slobodnu Bosnu, da im djeca i unuci ovdje imaju nafake. :cry:
Srbi su izvrsili genocid da nebi na vlast dosli ultrabosnjacki nacionalisti! :run: :run:
rijeka oz

#269 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by rijeka oz »

Kristijana je napisao la
RS je samo administrativna jedinica Srba u Bosni,
ona jest rezultat rata, ali ne zločina
, RS je samo obilježeni teritorij.
Tacno ! Filigranski tacno ! RS nije rezultat zlocina ! RS je rezultat genocida !!!! A razlika izmedju zlocina i genocida je razlika neba i zemlje .
Last edited by rijeka oz on 02/02/2011 10:37, edited 1 time in total.
AmsterdamA

#270 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by AmsterdamA »

Kristijana wrote:
zavrzlama wrote:
Rekla sam da se ne čudim ratu, ali da su me zločini, kao i svakog normalnog, zgrozili. Na drugim temama smo pisali o ljudima koji rade te zločine ( V. V. Batko ) i to nisu normalni ljudi, a takvih u svakom narodu ima nekoliko procenata. U ratu, nažalost, proradi bolesni um ako mu se dozvoli. I tu je greška rukovodstva što je dozvolila da rat postane ubijanje nevinih civila, besmislena opsada, što sve to nije spriječila. Zato treba procesuirati vođe, ali i direktne izvršioce zlodjela. To niko ne spori, tj. ja ne sporim, pa zašto sam tebi vanzemaljac?
svaki salonac obiocno ovako zapocinje sa relativizacijom....kao osudi sve,zalaze se za hvatanje i procesuiranje zlocinaca,A NIKAD nece te procitati da kazu" zalazem se za ponistenje rezultata zlocina"

ne trebaju zrtvama osude zlocinaca,njima treba ponistenje rezultata njihivog zlocina....e tu vi salonci se grcevito borite da se ako ikako moze izbjegne taj kljucni dio...po matrici"srbi su klali,etnicki cistili,genocid napravili,eto priznajemo ALI ne dirajte u ono sto se stvorilo tim gadostima...eto @kristijana ti si jedna od tih sticenika...ako nisi i dusu grijesim,napisi nam odmah na pocetku posta da si za ukidanje rezultata zlocina,etnickog ciscenja i genocida ,a mi cemo lako sa osudama i procesuiranju :wink:
Rezultat zločina nije RS, nego mrtvi ljudi, traumatizovani ljudi, raseljeni ljudi...

RS je samo administrativna jedinica Srba u Bosni, ona jest rezultat rata, ali ne zločina, RS je samo obilježeni teritorij. Zločine su činili ljudi, a ne teritorij, plus, većina Srba nije činila zločine i oni imaju pravo na svoj komad zemlje pod Suncem. Bez uvrede, ali i ti ljudi trebaju nešto svoje u ovoj državi. Treba da ukinemo entitete, i napravimo stari sistem, jedna Bosna? To bi bilo najbolje da nije onog ALI.

Ali, Bošnjaka je najviše i tek će ih biti najviše. Reklo bi se i da nije neki problem... u Jugi, kad je šefovanje bilo na drugim osnovama, a ne na nacionalnim. Sada sva tri naroda žele nacionalno šefovanje, a država više nije komunistička bez dominacije vjere, nego je divljekapitalistička gdje je ionako čovjek čovjeku vuk, plus kad upetljaš u to i vjeru gdje će islam dominirati, a muslimani vole tvrditi da je bolji od hrišćanstva - uh, eto osnove za nove sukobe. Ili - tu bi se Srbi i Hrvati potpuno izgubili nakon 100 godina. Već sad se vidi kako ste naoštreni protiv Srba i Hrvata, kako hoćete da budete dominantan faktor. Ne date Hrvatima ni da izaberu svog člana predsjedništva, a puna usta demokratije. :twisted:

I znaš šta, i ja više volim socijaldemokratske stranke od nacionalnih. Međutim, vi ste za socijaldemokratiju koja ipak ostavlja dosta prostora nacionalnoj dominaciji, baš kao i oni u Srpskoj. Dakle, isti ste, ali Dodo je zloća, a SDP ovci nisu. :lol: Da ponovim, želite bosansko društvo, a ne odričete se bošnjaštva, istovremeno očekujući da se Srbi i Hrvati odreknu srpstva i hrvatstva. Morate i vi skontati šta ste: nacionalisti ili Bosanci. :wink:
U suprotnom, nema smisla da se zamjera Srbima i Hrvatima na njihovim željama, kad su i vaše mašala. :D
Dobro bi bilo da nacionalni identitet ljudima manje znači, ali jebiga - znači. Treba napraviti državu i da nacionalno bude sito i socijaldemokratsko na broju. To nećemo postići lako, ali nije nemoguće. Za početak Bošnjaci trebaju prihvatiti RS, a RS se može prilagoditi da svi budu zadovoljni.

Vi ste svjesni koliko biste dobili ukidanjem RSa i da biste uvijek odnosili prevagu u bilo kojoj odluci, i zato ga želite ukinuti, a ne zato što je ''rezultat zločina'' pa vi ispravljate nepravdu. Ja Bošnjake shvaćam, oni kontaju Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku i oni moraju ojačati u Bosni. Međutim, nije sve tako crno - bijelo. Ne možemo mi sad seliti se u Srbiju jer je ovo i naša zemlja. I Srbi smatraju da je ovo njihova zemlja, pazi - zemlja, teritorija, a ako ne vole što se zove Bosna, a vole da je nazivaju RS, pri čemu su ipak pristali na Bosnu sa RSom, onda ne vidim u čemu je problem. Na toj ljubavi treba raditi. Bosna navodno želi Srbe u Bosni, ali ne i RS? A Srbi treba da budu u Bosni pod bošnjačkim uslovima?

Pazi, politika se mijenja, otići će današnja vlast, doći će drugi. Možda je SDP sad tu, ali šta ćemo ako ukinemo RS, pa za 50 godina na vlast dođe Stranka Muslimana, npr. Ili SDA. Neka nacionalna stranka. Dok si rek'o keks, Srbi i Hrvati iz nekad glavnih naroda postaše manjina, i to u islamskoj zemlji. To je moguć scenario. Sarajevo je u 15 godina itekako dalo prostora islamu, a to samo raste. Šta ako za 50 ili manje godina vjera postane glavna? I izvini ti što Srbi i Hrvati ne žele da im se djeca nađu u tom okruženju, oni su se rodili u sekularnoj i komunističkoj državi pa im smeta što se pedlja nisu mrdnuli a ''smiješi'' im se budućnost u islamskoj zemlji sa kapitalizmom koji radi samo za podobne. :twisted:

RS svakako nije država, no preventiva je budućim sukobima i očuvanje je srpskog elementa u Bosni. A je li vama to smetaju Srbi u Bosni? :shock:
I sta kaze kristijana hanuma: RS je rezultat rata a ne zlocina!? Milion ljudi koji se ne krste s tri prsta pobijeni, protjerani, opljackani, ostali bez icega, raseljeni! Sta je to. Rezultat rata! Eto, s kim mi trebamo graditi BiH. I jos je ona kao 'neko s kim se moze razgovarati, dolazi na forum sa-x. :x
Kristijana

#271 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by Kristijana »

Amsterdame, ne kaki iz tog Amsterdama, uživancije ti. :roll:

Nećeš ti graditi zemlju sa mnom jer si se ispalio. Dakle, bez brige. :D

Na forumu sa-x sam jer sam u Sarajevu, iz Sarajeva...

JBL, ti toliko izvrćeš moje riječi da si žešće naporan. Ćao, stavljam te na ignore, do daljnjeg, dok ne shvatiš značenje onog vica. :roll:
felipe kajetano

#272 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by felipe kajetano »

Kristijana wrote: Genocide su činile i Amerika, Njemačka itd. Ups, pardon. Činili su ih određeni Ameri i određeni Nijemci pod svojim tadašnjim rukovodstvom. Danas ih ne prozivamo svaki dan zbog toga.
Sestro :D
Ne moras ici tako daleko, takvih ima i tu kraj tebe, a gle cuda za @jbl i kompaniju nisu Srbi :shock:
Nije bilo sporno sto se NDH-azija '91 vratila na velika vrata, tamo neki Srbi(sram da ih bude)su se osjecali zabrinuto zbog dolaska kanadskog aktiviste Human Rights Watcha Gojka Suska, a tek kad Suskova bosanska bojna sveza barjake sa babom nacije :roll: ....ma idila...a Srbi k'o Srbi, nikad nisu imali razumijevanja za romantiku :wink:
U ta doba se nije stovao ni Zlaja ni Durakovic(tad su bili marginalci), pa se pitam od kuda najednom iznenadna ljubav prema crvenoj boji, antifasizmu i tekovinama ZAVNOBiH-a :-?
Pitam se, da li su to oni isti ljudi :roll: ?

Hej, a mogli bi koju i o Ahmi :)
JBL

#273 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

Kristijana wrote:Amsterdame, ne kaki iz tog Amsterdama, uživancije ti. :roll:

Nećeš ti graditi zemlju sa mnom jer si se ispalio. Dakle, bez brige. :D

Na forumu sa-x sam jer sam u Sarajevu, iz Sarajeva...

JBL, ti toliko izvrćeš moje riječi da si žešće naporan. Ćao, stavljam te na ignore, do daljnjeg, dok ne shvatiš značenje onog vica. :roll:
A vic je bio... :shock: Nisam te prepozno'

Inace neko jako bolestan bi recimo mogao zapisati da ni Jasenovac nije produkt zlocina vec produkt rata i da su nacisti (eto) morali preventivno djelovati da neko nebi dosao na vlast.... Kad su mogli Amerikanci zasto nebi i oni...

Sva sreca pa takih nema. :oops:
ravno

#274 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by ravno »

Varalica u svima vidi prevarante, za lopova je svako drugi onaj ko će ga opljačkati.......................
JBL

#275 Re: Potez Ahmeta Davutoglua

Post by JBL »

felipe kajetano wrote:
Kristijana wrote: Genocide su činile i Amerika, Njemačka itd. Ups, pardon. Činili su ih određeni Ameri i određeni Nijemci pod svojim tadašnjim rukovodstvom. Danas ih ne prozivamo svaki dan zbog toga.
Sestro :D
Ne moras ici tako daleko, takvih ima i tu kraj tebe, a gle cuda za @jbl i kompaniju nisu Srbi :shock:
Nije bilo sporno sto se NDH-azija '91 vratila na velika vrata, tamo neki Srbi(sram da ih bude)su se osjecali zabrinuto zbog dolaska kanadskog aktiviste Human Rights Watcha Gojka Suska, a tek kad Suskova bosanska bojna sveza barjake sa babom nacije :roll: ....ma idila...a Srbi k'o Srbi, nikad nisu imali razumijevanja za romantiku :wink:
U ta doba se nije stovao ni Zlaja ni Durakovic(tad su bili marginalci), pa se pitam od kuda najednom iznenadna ljubav prema crvenoj boji, antifasizmu i tekovinama ZAVNOBiH-a :-?
Pitam se, da li su to oni isti ljudi :roll: ?

Hej, a mogli bi koju i o Ahmi :)

A naravno... NDH-azija se vratila na velika vrata (inace Srbi sad u toj NDH-aziji zive bolje nego sto su zivjeli u slobodarskoj "RSK"), pa su Srbi morali pobiti ranjene iz vukovarske bolnice. Preuzimanje hrvatskog grada nije bilo dovoljno, trebalo je sve i pobiti! Prevenitivno. Srbi iz nekog zatucanog sela oko Vukovara su znali sta Gojko h. Susak sprema slobodarskom narodu! Po istom principu su pobijeni tj. oslobodjeni gradjacani Brckog, Prijedora, Sanskog Mosta, Kljuca, itd, ...
Da nebi slucajno neko od "domacih" Bosnjaka Srbije pomislio na tamo neka demokratska prava drzava zaduzi ratne zlocince da kidnapuju, muce i pobiju vlastite gradjanje. Sto su kasnije vise puta i ponovili i sa Albancima. Sve ti je to prevetivno zbog NDH-azije i Suska.
Post Reply