Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Pavlo Ostovic:

Je bio u pravu i krivica je Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
53
46%
Je bio u pravu ali nije samo krivica Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
21
18%
Nije bio u pravu jer on kao ne-musliman ne shvaca da je Islam za Bosjaka mora biti na prvom mjestu.
14
12%
;nemam stav o ovome.
11
9%
Ne zanima me.
17
15%

Total votes: 116

-medeni-

#251 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by -medeni- »

Dont Forget wrote:

Kada je BiH pastala dio Austro-Ungarske, veliki dio pizmenih Bosnjaka znaci elite tadasnje je napustio ove prostore za Istanbul, pretezno od straha da Austro-Ungari ce ih prekrstini u Katolicanstvo.

Skoro svi Bosnjaci koji su ostali su bili nepismeni i vecina je zivila na selu barem u tadasnje vrijeme.

Tako da nisu Bosnjaci imali bilo koje svoje vodstvo tada ni nacionalno ni bilo koje drugo, a bili su pritisnuti sa istoka i zapada od najblizih susjeda.

Ja bih rekao da su Bosnjaci sami krivi jedno 20% a ostalih 80% su krivi nasi susjedi i Evropske krscanske sile tadasnje i danasnje.
NETAČNO
istina je da je dobar dio "vlastele" iz turskog vakta "zapucao" u tursku za turcima, prvenstveno se smatrajući ugorženim sa novom vlašću, ali je ostalo i novog "potencijala" koji se probudio pod novom vlašću i tu treba odati priznanje A-U vlasti na "poticaju" bošnjaštva
jedan od najboljih primjera BUĐENJA nacionalne svjesti bošnjaka je i Safvet-beg Bašagić koji kao GIMNAZIJALAC objavljuje u listu BOŠNJAK 1891. godine čuvenu pjesmicu :
Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
Pjesma „Od Trebinja do Brodskijeh vrata“
Safvet-beg Bašagić, prvi broj lista Bošnjak 2. VII 1891.g
Last edited by -medeni- on 14/07/2010 17:25, edited 1 time in total.
XXS

#252 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by XXS »

Sezam wrote: Ponavljam, svi oni koji se izbjegavaju deklarisati kao Bosnjaci, iz bilo kojih razloga, samo prepustaju monopol na to ime gospodinu Cericu i kompaniji. 150 godina smo krv prolijevali dokazujuci da nismo ni Srbi ni Hrvati, pa zasto se onda ponasati poput njih i poistovjecivati naciju sa religijom?
Bojim se da izgradnja nacije ide odozgo na dole, a ne u obrnutom smjeru.
Izetbegovic, Ceric i kompanija imaju monopol nad Bosnjastvom od devedeset i trece i svidjalo se to meni ili ne moram priznati da su im rezultati evidentni.

Prema tome, bas kao sto ti rece:
Sezam wrote: Naravno da se pojam Bosnjak veze uz islam, pa zar se Srbin ne veze uz pravoslavlje, a Hrvat uz katolicanstvo?
Oni koji upravljaju izgradnjom nacije upravo idu ovim putem i nema nikakvih znakova da ih interesuje bilo kakav drugi kurs. Dok je tako, Bosnjak i Bosanac nikako ne mogu biti ista stvar.
Sezam

#253 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Sezam »

XXS wrote:
Sezam wrote: Ponavljam, svi oni koji se izbjegavaju deklarisati kao Bosnjaci, iz bilo kojih razloga, samo prepustaju monopol na to ime gospodinu Cericu i kompaniji. 150 godina smo krv prolijevali dokazujuci da nismo ni Srbi ni Hrvati, pa zasto se onda ponasati poput njih i poistovjecivati naciju sa religijom?
Bojim se da izgradnja nacije ide odozgo na dole, a ne u obrnutom smjeru.
Izetbegovic, Ceric i kompanija imaju monopol nad Bosnjastvom od devedeset i trece i svidjalo se to meni ili ne moram priznati da su im rezultati evidentni.

Prema tome, bas kao sto ti rece:
Sezam wrote: Naravno da se pojam Bosnjak veze uz islam, pa zar se Srbin ne veze uz pravoslavlje, a Hrvat uz katolicanstvo?
Oni koji upravljaju izgradnjom nacije upravo idu ovim putem i nema nikakvih znakova da ih interesuje bilo kakav drugi kurs. Dok je tako, Bosnjak i Bosanac nikako ne mogu biti ista stvar.
Pazi, Bosnjak i Bosanac nikad nece biti ista stvar. Bosanac je svaki stanovnik Bosne i Hercegovine, bio on Bosnjak, Hrvat, Srbin ili ostali.

Ono sto ti ja govorim je da je i pocetak Srpstva i Hrvatstva (barem u BiH) neizostavno povezan sa religijom, ali da oni nisu ni centimetar odmakli od pocetne pozicije. Postoje li Srbi katolici? Hrvati pravoslavci?

Na nama je, obicnom puku, ne dozvoliti da se ista stvar desi sa Bosnjacima za 200 godina. Zato ne treba bjezati od tog naziva, vec ga treba prihvatiti i raditi na izmjeni percepcije. To je dugotrajan proces, ali se mora od nekud poceti.
Arjan_Robben

#254 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

@Sezam

Pravis kardinalnu gresku u razmisljanju. Srpstvo i Hrvatsvo su bazirani na evropskom (humanistickom) pogledu na naciju. Sto znaci da, iako je mozda katolicanstvo kod Hrvata dominantna religija; ipak je njihova nacionalna ideologija kao ideologija sekularna. Sto znaci da njihovo katolicanstvo nije smetnja njihovoj nacionalnoj ideologiji.

Nikada Srbi, Hrvati ili Albanci, Turci nisu smatrali da je zabranjeno ili "smjesno" ili "strano" imati narodnu ideologiju. A vjera je od toga odvojena.

Kod Bosnjaka je sasvim druga stvar jer kod njih nema nacionalne ideologije uopste. Njihova nacionalna ideologija se svodi na Osmanski period i na Islam. Hrvat ce svom djetetu dati ime Zvonimir, Kresimir, Miroslav; ulicama ce dati imena slicna i to je nesto sto je njihovo. Ista stvar je i sa Srbima koji takodjer Srpstvo integrisu u svakodnevni zivot ali i kod Albanaca je ista stvar. Vecina Albanaca svojoj djeci daju Albanska imena ali to njima ne znaci da se odricu Islama ili da su losi muslimani. Jedno ne iskljucuje drugo.

Ta razlika je znaci ogromna. Ista stvar je i sa Turcima. Bosnjaci-muslimani koji su u zadnjih 150 godina otisli u Tursku ali i oni koji su relativno nedavno tamo otisli su MORALI da promjene svoje slavensko ime u Tursko ime a bi dobili drzavljanstvo. Tako je onaj poznati kosarkas iz Sandzaka otisao u Tursku i dobio novo prezime i tek nakon toga je dobio Tursko drzavljanstvo.

To su znaci ogromne razlike. Bosnjastvo nije uopste nacija koja se uklapa u moderan koncept nacije. Hrvatstvo, Srpstvo, Turkstvo i Albanstvo to jesu.

Cak iako 100% Bosnjaka cine muslimani; opet je moguce da Bosnjastvo bude moderna nacija a ne jedan okvir za slavonofone muslimane u Bosni, makedoniji i sandzaku, hrvatskoj.
Sezam

#255 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Sezam »

Arjan_Robben wrote:@Sezam

Pravis kardinalnu gresku u razmisljanju. Srpstvo i Hrvatsvo su bazirani na evropskom (humanistickom) pogledu na naciju. Sto znaci da, iako je mozda katolicanstvo kod Hrvata dominantna religija; ipak je njihova nacionalna ideologija kao ideologija sekularna. Sto znaci da njihovo katolicanstvo nije smetnja njihovoj nacionalnoj ideologiji.

Nikada Srbi, Hrvati ili Albanci, Turci nisu smatrali da je zabranjeno ili "smjesno" ili "strano" imati narodnu ideologiju. A vjera je od toga odvojena.

Kod Bosnjaka je sasvim druga stvar jer kod njih nema nacionalne ideologije uopste. Njihova nacionalna ideologija se svodi na Osmanski period i na Islam. Hrvat ce svom djetetu dati ime Zvonimir, Kresimir, Miroslav; ulicama ce dati imena slicna. Ista stvar je i sa Srbima koji takodjer Srpstvo integrisu u svakodnevni zivot ali i kod Albanaca je ista stvar. Vecina Albanaca svojoj djeci daju Albanska imena ali to njima ne znaci da se odricu Islama ili da su losi muslimani.

Ta razlika je znaci ogromna. Ista stvar je i sa Turcima. Bosnjaci-muslimani koji su u zadnjih 150 godina otisli u Tursku ali i oni koji su relativno nedavno tamo otisli su MORALI da promjene svoje slavensko ime u Tursko ime a bi dobili drzavljanstvo. Tako je onaj poznati kosarkas iz Sandzaka otisao u Tursku i dobio novo prezime i tek nakon toga je dobio Tursko drzavljanstvo.

To su znaci ogromne razlike. Bosnjastvo nije uopste nacija koja se uklapa u moderan koncept nacije. Hrvatstvo, Srpstvo, Turkstvo i Albanstvo to jesu.

Cak iako 100% Bosnjaka cine muslimani; opet je moguce da Bosnjastvo bude moderna nacija a ne jedan okvir za slavonofone muslimane u Bosni.
Ma daj, molim te...Srbi pravoslavni bozic i pravoslavnu novu godinu nazivaju srpskim...SRpstvoi i Hrvatstvo je neizostavno povezano sa pravoslavljem i katolicanstvom...

Vi hocete da imate izgradjenu naciju za 15 godina...ja ti govorim, nas najveci uspjeh je sto nas za 150 godina nisu asimilirali u Srbe i Hrvate, izborili smo se za ime, sad je do nas...niko te ne sprijecava da nazoves svoje dijete kako god zelis, zar ne?
Arjan_Robben

#256 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

Ali ipak moramo zakljuciti da za ovih 15 godina jesmo uspjeli da samo sebi damo zvanicno ime "Bosnjak" a posle toga nismo pomakli ni 1 centimetar.

Nas bosanski jezik smo silovali do te mjere da smo odmah posle rata poceli da slovo "h" ubacivamo bukvalno svugdje jer je to ba sbilo ono pravo "bosansko". Tako je bilo nekoliko godina hlopta zvanicna rijec za lopta.

Tako je to Bosnjastvo silovano dok nije umrlo i odbaceno od vecine urabnog muslimanskog stanovnistva BiH u BiH i izvan nje. A Bosnjastvo je zvanicno puknulo,po meni, kada je vodja Bosnjaka izjavio kako smo mi Turci i Bosnjaci (sto znaci Turci po rodu a Bosnjaci po regionalnoj pripadnosti):

Sezam

#257 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Sezam »

Arjan_Robben wrote:Ali ipak moramo zakljuciti da za ovih 15 godina jesmo uspjeli da samo sebi damo zvanicno ime "Bosnjak" a posle toga nismo pomakli ni 1 centimetar.

Nas bosanski jezik smo silovali do te mjere da smo odmah posle rata poceli da slovo "h" ubacivamo bukvalno svugdje jer je to ba sbilo ono pravo "bosansko". Tako je bilo nekoliko godina hlopta zvanicna rijec za lopta.

Tako je to Bosnjastvo silovano dok nije umrlo i odbaceno od vecine urabnog muslimanskog stanovnistva BiH u BiH i izvan nje. A Bosnjastvo je zvanicno puknulo,po meni, kada je vodja Bosnjaka izjavio kako smo mi Turci i Bosnjaci (sto znaci Turci po rodu a Bosnjaci po regionalnoj pripadnosti):

On je vodja muslimana u Bosni i Hercegovini. Ja sam Bosnjak i on nije moj vodja. Samo ovce trebaju vodju.

15 godina je historijski apsolutna kap u moru vremena...a ako su tebi primitivci koji su (privremeno) prigrabili monopol nad Bosnjastvom, razlog zbog kojeg ga odbacujes, ja ti pomoci ne mogu, ni tebi ni ostalima koji misle kao ti...

Ja znam ko sam i sta sam i kako pricam i do mene je da istrajem u tome i do mene je da to ostavim svojoj djeci u amanet. A ti se nazivaj kako god hoces.
Last edited by Sezam on 14/07/2010 18:41, edited 1 time in total.
pemanapemani

#258 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by pemanapemani »

@sezam - šta su ljudi koji se identificiraju samo sa BiH, autohtoni su stanovnici , a nisu, odnosno neće da budu pripadnici niti jednog od tri naroda?
Glupo je nekome nametati da je anacionalan ako se identificira sa narodom kojem je BiH jedina domovina. XXS je odlično obrazložio zašto mi Bosanci nismo Bošnjaci.
Iskreno, donedavno sam smatrao Bosance i Bošnjake skoro jedinstvenim (jebi ga, svi moji stavovi se podudaraju sa stavovima 90% Bošnjaka), ali kada ti neko stalno trubi da si u službi velikosrpskog faktora, kukavičije jaje, pa čak i islamofob, onda moraš biti mazohist sa dna kace pa se poistovjećivati sa njim.
Zatim, "produkte" miješanih brakova karakterizirati kako su ih pojedini karakterizirali je u najmanju ruku nebulozno. Nekoga kome je tata katolik i na osnovu njega može dobiti HR papire, a mama recimo muslimanske ili pravoslavne vjeroispovijesti, optužiti za preseravanje je fakat glupo. Znači, on je ubačeni element i šta znam šta već nije, jer se izjašnjava kao Bosanac, a bez problema na osnovu oca može postati Hrvat. Ali ne, on sebi zagorčava život i dopušta da ga svaki šupak omalovažava, samo da bi rasturio Bosnu i Bošnjake, nigdje veze.
Arjan_Robben

#259 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

kaboom wrote:

Netacno (boldirani dio) ... kao primjer cu navesti Mesu Selimovica koji je vrlo eksplicitno opisao SVOJ osjecaj pripadnosti. Mislim da je veci problem zasto se uglavnom takvi slucajevi negiraju ili u blazem slucaju smatraju otpadnicima
Brat Mese Selimovic je se izjasnjavao kao Hrvat i bio je ustaski oficir. Sto znaci da je u to vrijeme za muslimane u Bosni bilo najvaznije da opstanu ili uspiju. Moj deda je se izjasnjavao kao Srbin jer je morao. Mogao je birati da bude Srbin, Hrvat ili Slovenac. A mom drugom dedi je na licnoj karti pisalo da je Hrvat. Tako da bi te zamolio da prestanes koristiti tako jeftine metode da bi nesto dokazao. Svi vi Srbi ste uglavnom porijeklom iz Srbije ili Crne Gore a oni iz Hercegovini (koji su tu znaci zivijeli za vrijeme kraljevine Bosne) su porijeklom Vlasi.

To je i zapisao Kuripesic; prvi putopisac koji je obisao Bosnu u njeznoj istoriji -1530. godine:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda i tri vjere. Prvi su starosjedioci Bosnanci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla. Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.
Ama bas niti jednom ni jedan od Bosanskih kraljeva ili Banova nije spomenuo Srbe u Bosni. Niti jednom.
Last edited by Arjan_Robben on 14/07/2010 18:57, edited 1 time in total.
Sezam

#260 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Sezam »

kaboom wrote:
Sezam wrote:Mnogi ne shvataju da je naziv Bosnjak jedini ispravan.

Kad bi se koristio naziv Bosanac, prvi bi se pojavili MIle Dodik i njemu slicni da kazu: "pa ne moze to bre, i ja sam Bosanac"...

Naravno da se pojam Bosnjak veze uz islam, pa zar se Srbin ne veze uz pravoslavlje, a Hrvat uz katolicanstvo?

Netacno (boldirani dio) ... kao primjer cu navesti Mesu Selimovica koji je vrlo eksplicitno opisao SVOJ osjecaj pripadnosti. Mislim da je veci problem zasto se uglavnom takvi slucajevi negiraju ili u blazem slucaju smatraju otpadnicima

Ono na cemu se treba raditi, a sto nikad nije poslo za rukom ni Srbima ni Hrvatima, je odvojiti naciju od religije. To je dugotrajan put i ne moze se prevazici za 15 godina. Mi Bosnjaci smo uspjeli prezivjeti zadnjih 150 godina srpsko-hrvatskog negiranja naseg identiteta, pokusavanja asimilacije u jedne ili druge, prezivjeli smo barem jedan zvanican genocid, ne zato sto smo muslimani, vec zato sto nismo htjeli biti SRbi i Hrvati. I nakon 150 godina mi ponovo imamo svoje ime. Samo budala ga se moze tako olako odreci.
Opet netacan boldirani dio, u mom prethodnom postu na ovoj temi sam naveo izvode iz popisa stanovnistva u BiH 1991, gdje se jasno vidi da nije bilo negiranja identiteta. Postojali su ljudi koji su se smatrali Bosnjacima, doduse u veoma malom broju. Rezultati popisa su svima dostupni na adresi http://www.fzs.ba/popis.htm i lako provjerljivi. Savko se izjasnjavao kako je htio i niko me ne moze ubijediti da je bilo bilo kakvih pritisaka i negiranja bilo kakvog izjasnjavanja. Zao mi je samo sto nije prikazano kako su sve ljudi izjasnjavali pod stavkom "ostali" mogu samo da zamislim kakvih je tu bilo izjasnjavanja :lol: , al dobro sve je to pod domenom prava i sloboda gradjanina .
Uz pametnu nacionalnu politiku, naziv Bosnjak bi kroz nekoliko generacija mogao postati sveobuhvatan, ali da bi se to desilo, potrebna je prva generacija Bosnjaka (a to smo u stvari mi) koja je svjesna da religija ne odredjuje nacionalni identitet i koja ne pati od tipicno balkanskog kompleksa religija = nacija. Evo, meni je zena protestantkinja, djeca su mi Bosnjaci po ocu, te je na njima koju ce religiju izabrati kad odrastu (ako ijednu)...dakle, moja djeca bi mogli biti Bosnjaci protestanti i ja u tome ne vidim nista cudno. To je buducnost.
buducnost je pred tobom, izjasnjavaj se kako god hoces, ali nemoj drugima nametati svoja shvatanja. Mene licno recimo vrijedja kada neko kaze da u BiH nema Srba nego su to "Bosnjaci pravoslavaci" ili kako vec ne. Svako treba da se izjasnjava kako hoce i nikome ne smije da se to brani.
Ponavljam, svi oni koji se izbjegavaju deklarisati kao Bosnjaci, iz bilo kojih razloga, samo prepustaju monopol na to ime gospodinu Cericu i kompaniji. 150 godina smo krv prolijevali dokazujuci da nismo ni Srbi ni Hrvati, pa zasto se onda ponasati poput njih i poistovjecivati naciju sa religijom?

odgovor na ovo imas na pocetku mog posta
Pusti Mesu kraju, nego mi reci gdje se nalazi Srpska katolicka crkva?

A popis iz 1991 je zaista dokaz da se u prethodnih 150 godina Bosnjacima nije nametalo Srpstvo i Hrvatstvo? Ti ocigledno nisi Bosnjak, pa ne znas kako su stvari sljakale kad je moj otac bio ziv...(kad je kao klinac dosao iz skole pa pitao moju nenu da li je on Srbin ili Hrvat, jer su mu samo te dvije opcije ponudjene)... Ne budi smijesan.

I nikome ja nista ne namecem. Odakle ti to? I bas zato sto u BiH postoje Srbi i Hrvati, postoje i Bosnjaci...valjda ti je toliko jasno...
nadrndan

#261 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by nadrndan »

Nacija se gradi "Dzamonjama" a ne dzamijama!
Gat'Gor

#262 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

Arjan_Robben wrote: Jesu. U tome je i problem. Cak je kod vecine Bosnjaka sasvim normalno da se kaze da nije dovoljno da budes musliman po imenu i tradiciji da bi bio dobar Bosnjak vec trebas i Islam praktikovati da bi bio dobar Bosnjak. Bosnjastvo se uz to, mora se reci, cesto poistovijecjuje sa "Turkstvo" sto znaci da su pravi Bosnjaci oni koji slave pobjede Turske reprezentacije i koji podrzavaju "poturcavanje" Bosnjackog identiteta. Sami Bosnjacki intelektualci jasne signale davaju da je to opravdano; takvo ponasanje. Ali i glavne vjerske vodje; poput Cerica koje otvoreno izjavljuju da smo mi Turci i Bosnjaci i da nema mnogo razlike izmedju toga jer nas identitet je ionalo iskljucivo Islamski.
Ti znas sta vecina Bosnjaka (ukupno preko 4,000,000 ljudi) misle? Svasta, mora da si Profesor X.

A cak i da je to istina, da vjerujemo da vecina Bosnjaka misli da trebas biti dobar vjernik da budes "dobar Bosnjak", ponovo neznaci to sto ti govoris, jer nisu rekli da NEMOZES biti Bosnjao uopste ako nisi dobar vjernik. I pocemu se to razlikuje od drugih naroda? Ima takvih svugdje. Ima koliko god hoces Srba i Grka koji misle trebas biti dobar pravoslavac da budes dobar Srbin/Grk. Pa sta? Ti pricas kao da jedan narod mora biti savrsen, i svi pripadnici tog naroda moraju imati isto misljenje. U Americi ima ludaka po Teksasu koji misle sve sto nije hriscankso nije Americko.

To sto si rekao za intelektualce isto nije tacno. Najpoznatiji Bosnjacki intelektualac, Muhamed Filipovic, tvrdi bas suprotno.

"Mi imamo naše historijsko i etničko, odnosno nacionalno ime, koje u novijoj terminologiji glasi Bošnjaci. Tome nije potreban nikakav dodatak. Prvo, nisu svi muslimani Bošnjaci, niti su svi Bošnjaci nužnim načinom muslimani. To što neki naš narod nazivaju Bošnjaci-Muslimani je ostatak prošlosti i pokazuje da oni nisu raščistili sa nacionalnim identitetom našeg naroda i da ga limitiraju samo na vrijeme od kad smo mi postali muslimani, kao da smo mi vezani za Bosnu otada, a ranije smo bili nešto drugo. Ništa gore od toga. Prije našeg prihvatanja islama mi smo bili Bošnjani. Osmanlije su nas nazivale Bošnjak, pa smo mi vremenom preuzeli taj naziv, što je isto što i Bošnjanin. Mi imamo naslijeđe i u staroj bosanskoj državi i nosioci smo njene državnosti od najranijih vremena. Mi nismo mijenjali svoju domovinu, to je oduvijek bila Bosna, ali smo promijenili vjeru i naši su preci odabrali vjeru koja im je više odgovarala."

Neznam da li je Ceric rekao to sto ti pises, ali sam puno puta procitao da je rekao suprotno. Sve u svemu on je ipak ISLAMSKI VODJA, sta ocekujes od njega nego da gura Islam?
Bas jucer gledam dokumentarac na Belgijskoj televiziji. I neki engles posjecuje BiH, Srbiji i Albaniju. Za BiH nista posebno nije prikazao osim Mostar, Sarajevo, Ilidzu. Ali onda lik ide u Albaniju. I kao prvo pokazuje bunkere koje se nalaze na svakom koraku. A posle toga dolazi ono sto me je iznenadilo:

Jer taj novinar engles se prvo upoznaje sa obicnom djecacicem koji raznosi novine. Tom djecaku je ime ILIR. Hajde dobro to nista nije posebno. Medjutim odmah posle toga obilazi i srednovijekovni grad za koji kaze:"Ovo je nacionalna meka za Albance jer pred ovim zidinama je njihov narodni heroj odbijo tri napada Turaka." zatim pokazuje bistu Skenderbega u Tirani. I onda se srece sa opet nekim likom sa kojim ce popiti rakiju zajedno sa njegovom porodicom. A ime mu, ni manje ni vise nego opet ILIR. Sada neznam jeli slucajnost ali ovaj novinar je se sreo sa samo 2 covijeka u Albaniji i od obadvojce je ime ILIR. Sasvim slucajni ljudi.

I onda odmah vidis koliko su Albanci sto se toga tice ispred nas. Oni ne govore da si los musliman ili da se stidis Islama ako ne salvias Turke i ako si ponosan na vlastitu naciiju. To je taj hebeni kompleks i malogradjanstvo i neznanje koje Bosnjake odlikuje. Bukvalno nikada niko nije Bosnjake zelio da unisti zato sto su muslimani. Vec iskljucivo zbog toga sto su drugi mislili da imaju pravo na Bosnu i na Bosnjake te da su Bosna i Bosnjaci jedan Srpski ili Hrvatski privjesak. A to su im velikim dijelom Bosnjaci sami dozvolili da tako svijet o njima misli.
Kao prvo, Albanci, radi jezika, su ispred SVIH u tome. Oni imaju najjaci nacionalni i etnicki identitet na Balkanu. Ali vjeruj mi , DA, ima takvih i kod Albanaca. TEEESSSSKIH muslimana, koji nemogu da podnesu Albance katolike i pravoslavce i ateiste. Albanija je tesko sekularna radi komunistickog rezima, ali drugi Albanci po Makedoniji i Kosovu...to je malo drugacije.

A ta imena "Ilir" i tako to, haha, pa to nisu nikad prije imali, to su poceli davati u zadnje 60-50 godina. To je bio dio programa Envera Hodze, da se davaju "ilirksa" imena. To svi znaju.

Albancima je bilo lahko, nisu oni imali dvije grupa sa obje strane da im lome identitet vec preko 100 godina. Nisu imali dva naroda na dvije strane koji pricaju uglavnom isti jezik, i 'kradu' im katolike i pravoslavce. Nije im neka Srboslavija oduzela ime i dala im "Musliman" kao nacionalno ime. Pi.
Gat'Gor

#263 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

Arjan_Robben wrote:@Sezam

Kod Bosnjaka je sasvim druga stvar jer kod njih nema nacionalne ideologije uopste. Njihova nacionalna ideologija se svodi na Osmanski period i na Islam. Hrvat ce svom djetetu dati ime Zvonimir, Kresimir, Miroslav; ulicama ce dati imena slicna i to je nesto sto je njihovo. Ista stvar je i sa Srbima koji takodjer Srpstvo integrisu u svakodnevni zivot ali i kod Albanaca je ista stvar. Vecina Albanaca svojoj djeci daju Albanska imena ali to njima ne znaci da se odricu Islama ili da su losi muslimani. Jedno ne iskljucuje drugo.

Cak iako 100% Bosnjaka cine muslimani; opet je moguce da Bosnjastvo bude moderna nacija a ne jedan okvir za slavonofone muslimane u Bosni, makedoniji i sandzaku, hrvatskoj.
Ja se slazem s tobom o nasim ciljevima kao Bosnjaci. Hajde ti kao osoba onda ucini nesto. Svi da ucinimo nesto. Da kolektivno guramo prema tom cilju.

Ali pretjerujes malo o tim osmanlijama. Svi Bosnjaci vole ljiljane, simbol koji je smatran hriscanskim u Evropi. Svi Bosnjaci se ponose na Ban Kulina i Tvrtka i Bosansku drzavu. Ustvari koliko god ima Bosnjaka da "cole" Turke, ima ih i toliko da ih mrze. To iz licnog iskustva sam vidio. Moje misljenje je da ih netreba ni mrziti ni previse voliti, nego jednostavno ponasati se normalno, i ako su oni prijateljska drzava prema nama, super.

Da su Bosnjaci stvarno takvi, 1992, bi zastava drzave bi bila polumjesec, i nebi bilo nijednog katolika i pravoslavca na vlasti.
nadrndan

#264 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by nadrndan »

Gat'Gor wrote: Ali pretjerujes malo o tim osmanlijama. Svi Bosnjaci vole ljiljane, simbol koji je smatran hriscanskim u Evropi. Svi Bosnjaci se ponose na Ban Kulina i Tvrtka i Bosansku drzavu. Ustvari koliko god ima Bosnjaka da "cole" Turke, ima ih i toliko da ih mrze. To iz licnog iskustva sam vidio. Moje misljenje je da ih netreba ni mrziti ni previse voliti, nego jednostavno ponasati se normalno, i ako su oni prijateljska drzava prema nama, super.
Da su Bosnjaci stvarno takvi, 1992, bi zastava drzave bi bila polumjesec, i nebi bilo nijednog katolika i pravoslavca na vlasti.
O ovome bi se dalo diskutovati.

Bosnjaci imaju upravo taj problem sto im se ne vjeruje da njihova multietnicnost nije samo (podmuklo) sredstvo do cilja. A cilj je da i oni zavladaju BiHom kao sto su i drugi dobili svoje drzave.

Nazalost, sto vrijeme vise prolazi, dokaza sve vise. Mozete se vi na glavu posaditi ali Reis, Arzija, vehabije, Haris, Alkalaj (pa i Komsic)...o vecini "B" medija da ne govorim, sve to nazalost ide na mlin onih koji tvrde da se iza "bosnjacke finoce" krije drugi cilj.
xDenisx

#265 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by xDenisx »

nadrndan wrote:
Gat'Gor wrote: Ali pretjerujes malo o tim osmanlijama. Svi Bosnjaci vole ljiljane, simbol koji je smatran hriscanskim u Evropi. Svi Bosnjaci se ponose na Ban Kulina i Tvrtka i Bosansku drzavu. Ustvari koliko god ima Bosnjaka da "cole" Turke, ima ih i toliko da ih mrze. To iz licnog iskustva sam vidio. Moje misljenje je da ih netreba ni mrziti ni previse voliti, nego jednostavno ponasati se normalno, i ako su oni prijateljska drzava prema nama, super.

Bosnjaci imaju upravo taj problem sto im se ne vjeruje da njihova multietnicnost nije samo (podmuklo) sredstvo do cilja. A cilj je da i oni zavladaju BiHom kao sto su i drugi dobili svoje drzave.

Nazalost, sto vrijeme vise prolazi, dokaza sve vise. Mozete se vi na glavu posaditi ali Reis, Arzija, vehabije, Haris, Alkalaj (pa i Komsic)...o vecini "B" medija da ne govorim, sve to nazalost ide na mlin onih koji tvrde da se iza "bosnjacke finoce" krije drugi cilj.
Pa zaboga covjece, ovi nisu ni Bosnjaci :-)
Gat'Gor

#266 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

nadrndan wrote:

Nas zanima da zavladaju pro-Bosna ljudi, bilo koje vrste. Jer onda nema problema. Da su svi Srbi bili pro-BiH od pocetka, nebi bilo problema.

Srbi su 100% vjerovali u nas "tajni plan" od prvog dana, to je i problem. Dali je taj plan postojao ili ne uopst enije vazno, vazno je oni su to vjerovali. I vidio si rezultat.

Ti vrlo dobro znas da ljudi kao Jovan Divjak su nama heroji, i postujemo ih isto kao svoje, mozda i vise.
nadrndan

#267 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by nadrndan »

Gat'Gor wrote:
nadrndan wrote:
Nas zanima da zavladaju pro-Bosna ljudi, bilo koje vrste. Jer onda nema problema. Da su svi Srbi bili pro-BiH od pocetka, nebi bilo problema.
Srbi su 100% vjerovali u nas "tajni plan" od prvog dana, to je i problem. Dali je taj plan postojao ili ne uopst enije vazno, vazno je oni su to vjerovali. I vidio si rezultat.
Ti vrlo dobro znas da ljudi kao Jovan Divjak su nama heroji, i postujemo ih isto kao svoje, mozda i vise.
E sad kad si spomenuo Divjaka, odnosno pro-bosanski nebosnjake, mislim da je upravo njihov slucaj jos jedan dokaz da treba biti oprezan prema ovoj bosnjackoj multi-strategiji.
Ti ljudi zaista postoje, ali su zaista izigrani, ili jos uvijek igraju ulogu ikebane.
Evo uzmi Komsica. on mu ga dodje kao dokaz da bosnjaci vole (i biraju!) nebosnjake.
Ali ja mislim da bi bosnjaci svoju naprednost prije svega trebali pokazivati u svom korpusu. Odnosno. mnogo korisnije bi bilo kad bi Bosnjaci birali NAPREDNE BOSNJAKE, a ne lojalne nebosnjake.

Mnogo bi bolje i uvjerljivije bilo da bosnjaci dovedu u predsjednistvo Lamiju Tanovic, nego Komsica!
Jer ova dva BOSNJACKA clana u predsjednistvu Silajdzic i Komsic, nisu nista drugo nego DVA SILAJDZICA!
_majevica_

#268 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by _majevica_ »

nadrndan wrote:Ti ljudi zaista postoje, ali su zaista izigrani, ili jos uvijek igraju ulogu ikebane.
Evo uzmi Komsica. on mu ga dodje kao dokaz da bosnjaci vole (i biraju!) nebosnjake.
Ali ja mislim da bi bosnjaci svoju naprednost prije svega trebali pokazivati u svom korpusu. Odnosno. mnogo korisnije bi bilo kad bi Bosnjaci birali NAPREDNE BOSNJAKE, a ne lojalne nebosnjake.
Nisu ti ljudi izigrani.Nego njih pokusavaju izigrati drugi.Ljudi koji su ostali se boriti za BiH bez obzira na boju koze :)
su patrioti BiH.Oni kao i ja smatraju da je Bosna i Hercegovina drzava koja je postojala i koja treba da postoji.
Sve price i volje koje su protiv cjelovite BiH su obojene stotinama farbi(crkve,dzamije,pol.stranki,nekom budjenju
nacija i naroda mimo ovoga bosankohercegovackog naroda i dr..)i skriveno a u ratovima javno pokusavaju BiH podijeliti i da da BiH ne postoji....
Patriotizam za drzavu BiH je najstariji od drugih ideologija...to treba da jaca..sve drugo se da uraditi...
a drugo da bude starije(narodi,nacije,podjele BiH..)nece i ne moze proci ako nema cjelovite BiH onda nece biti ni
stanovnistva tj.ljudi koji su ipak za suzivot u BiH.BiH cini stanovnistvo bez obzira na naciju,vjere,politiku...
Nevidim neku drugu alternativu za BiH osim ljudi izmedju ostalih koji su navedeni kao izigrani u prethodnom postu...
_majevica_

#269 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by _majevica_ »

kozara wrote:
_majevica_ wrote:
nadrndan wrote:Ti ljudi zaista postoje, ali su zaista izigrani, ili jos uvijek igraju ulogu ikebane.
Nisu ti ljudi izigrani.Nego njih pokusavaju izigrati drugi.Ljudi koji su ostali se boriti za BiH bez obzira na boju koze :)
su patrioti BiH.Oni kao i ja smatraju da je Bosna i Hercegovina drzava koja je postojala i koja treba da postoji.
Sve price i volje koje su protiv cjelovite BiH su obojene stotinama farbi(crkve,dzamije,pol.stranki,nekom budjenju
nacija i naroda mimo ovoga bosankohercegovackog naroda i dr..)i skriveno a u ratovima javno pokusavaju BiH podijeliti i da da BiH ne postoji....
Patriotizam za drzavu BiH je najstariji od drugih ideologija...to treba da jaca..sve drugo se da uraditi...
a drugo da bude starije(narodi,nacije,podjele BiH..)nece i ne moze proci ako nema cjelovite BiH onda nece biti ni
stanovnistva tj.ljudi koji su ipak za suzivot u BiH.BiH cini stanovnistvo bez obzira na naciju,vjere,politiku...
Nevidim neku drugu alternativu za BiH osim ljudi izmedju ostalih koji su navedeni kao izigrani u prethodnom postu...
Izvini ta je falilo Jugoslaviji , stavi u svom postu umesto BIH Jugoslavija pa malo razmisli o cemu pricas
Juga je bila skup drzava koje su samostalne...i nije problem bio ni Juga..vidis da svugdje se mijenja i politika
granica,ekonomije,odbrane i sl...najbolji primjer je Juga-molekul a drzave su atomi...sto slijedi cijepljenjem
atoma?Al da ne filozofiram sa odgovorom...jednostavno ti ljudi postoje u BiH bez obzira na podjele...ljudi koji su
za suzivot i nisu za ratovanja i zlocine i ne pate od dominacije nad drugim ljudima i narodima..
:bih:
_majevica_

#270 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by _majevica_ »

kozara wrote:Juga nije bila skup drzava koje su samostalne nego republika koje nisu imale pravo na samoopredeljenje . Imas dobar primer Nemacke gde imas vise bundes zemalja . Sam koncept Jugoslavije je odlicno zamisljen , i trebalo se ici na staranje jugoslovenske nacije i jezika .
Juga je bila koncept zajednicke drzave u kojoj su sve druge kao sto rece" republike koje nisu imale
samoopredeljenje"bila skup i samo u proslom stoljecu.Znaci to je bila zamisao koja nije prosla...sada dal je problem ekonomija,il budjenjenekog vida nacije-naroda,il sta je starije kulture,obicaji,jezik i pismo naroda od zamisljenog novog stvaranja kulture jugoslovenstva itd...nije bitno.Sve te danasnje drzave(bivse Juge) u svojim
granicama imaju svoje kulture,historiju,obicaje,tradiciju,jezike,pismo,...a naj bitnije autohtonost naroda
te danasnje drzave.To stanovnistvo u svakoj danasnjoj drzavi balkana od raspada Juge je sposobno da samo kroji i vodi svoju politiku.Negdje se javljaju problemi u samoj drzavotvornosti novo nastale drzave ali to je politicki i u stvari stvar dogovora i odluka u i na nacin kako se donosi i vodi zakonodavstvo drzave znaci procedurama u institucijama drzave i na nacin ko i kako ima pravo donosenja tih odluka....Mi obicni smrtnici smo samo masa biraca koja ovlastuje prestavnike da dalje vode i donose te zakone...Sustina je da imamo danas konkretno u BiH prije svega snage koje nisu za suzivot u cjelovitoj BiH.To se naravno moze rijesiti ako postoji politicka volja i drugim potezom sprovodjenjem zakona u sistemu vlasti drzave...
U svakom slucaju suvisno je pricati i o Jugi kao nekom novom modelu na balkanu al o Jugi kao modelu u BiH se
moze pricati...
Hrast

#271 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Kod Bosnjaka, govorim dakle o juznoslavenskim muslimanima koji vecinski naseljavaju podrucje BiH i dijelove Srbije i Crne Gore, se kolektivni identitet fokusira na idiomu koji NE NAGLASAVA "krvno porijeklo" (etnicitet) i koji se, umjesto toga, fokusira na zajednicku sredinu, kulturne obicaje, zajednicko osjecanje, zajednicko iskustvo i zajednicku vjeru. Etnografi, npr. Lovkwood, su zapazili da se Bosnjaci iz ruralnih sredina, iz sela, malo zanimaju za svoju genealogiju u poredjenju sa bosanskim Srbima. Za Bosjnake je njihov identet proizilazio prvenstveno iz sredine iz koje su rasli i koju su dijelili. To je znacilo rasi u domacinstvu u kojem je moral bio baziran na islamu, sto je, opet, znacilo djetetu dati ime koje je podsjecalo na porijeklo, itd.. Upravo ova cinjenica da Bosnjaci gotovo nikada (iznimke su danasnji bosnjacki nacionalisti tipa Fatmir Alispahic koji tvrde da su Bosnjaci ustvari jedini cistokrvni Slaveni na Balkanu jer se nisu kao Srbi mjesali s Turcima, Ciganima i ostalim narodima - ali ova teorija je fenomen novijeg vremena) nisu inzistirali na porijeklu i "zajednickoj krvi", kao necemu sto definira njihov identitet. To ih je naravno dobrim dijelom iskljucivalo iz etnonacionalistickog, po mome misljenju fundamentalno rasistickog diskursa zasnovanog na tom nacelu, diskursa koji je uglavnom vodjen izmedju Srba i Hrvata (eto, srpski nacionalisti poput Seselja npr. i za sve Hrvate Stokavce, dobar dio Hrvata dakle, tvrde da su "Srbi katolici" !!!).

Imamo dakle dva razlicita pristupa identitetu - a svako moze sam pokusati da razluci koji je logicniji i realniji.

S JEDNE STRANE teorija o nacionalnom identitetu koja bazira na "krvi, tlu, zajednickom porijeklu" koja je sama po sebi prilicno nerealna i koja bi - da je istinita - trebala da dokaze da su svi danasnji Srbi (uzmimo Srbe samo kao primjer, a vazi i za druge) proistakli iz tamo nekih starih Srba i da se nisu mjesali sa drugim narodima, dakle da su "iste krvi", "po krvi Srbi". Posto se ta teorija zasniva na tvrdnji da su Srbi Slaveni koji su dosli iz podrucja Karpata na Balkansko poluostrvo, ona istovremeno polazi od toga da su Srbi, naravno, Slaveni. E sad, znamo da su stari Slaveni svijetloputi, vecinom plavih ociju, plave kose, u vrh glave svijetlo smedje kose, smedjih ociju i da zaista nije bilo tamnoputih Slavena u vrijeme seoba, dakle u vrijeme u kojem su plemena jos nisu medjusobno izmjesala, pa moramo da postavimo sebi pitanje kako to da danas imamo toliko tamnoputih Srba, pogotovo na jugu Srbije ali i po Bosni..itd..

Ova "prirodnjacka" (ne "prirodna") teorija je u biti prikriveni rasizam..

S DRUGE STRANE (kod muslimana) imamo teoriju kolektivnog identita koja se zasniva na zajednickim kulturnim obicajima, zajednickoj vjeri, zajednickom osjecanju i iskustvu. U biti se ova teorija prakticira i kod Srba, ne samo kod Bosnjaka, samo sto je nacionalisticki nastrojeni Srbi ne priznaju..ma ne prizna je vecina Srba da budemo iskreni (svjesno ili nesvjesno). Ipak, cinjenica: Danas je Srbin svaki juzni Slaven koji je pravoslavne vjere (osim Bugara). S jedne strane, dakle, i srpski kolektivni identet zasniva na istim vrijednostima kao i bosnjacki ali u javnim diskursima i mitskim predstavama o identitetu, se jos uvjek inzistira na suludoj predstavi o "zajednickoj krvi".

A sama nauka je dokazala da je tako nesto kao "zajednicka krv" potpuno apsurdno kada raspravljamo o modernim nacijama, nacijama Srba, Hrvata, Nijemaca, Bosnjaka, Albanaca, itd..

Ali i Bosnjaci se polako prihvataju nacina na koji Srbi i Hrvati tumace vlastiti i osporavaju druga dva kolektivna identiteta pa tako sve vise potencijaru teoriju po kojoj su bosanski Srbi i Hrvati u biti bivsi Bosnjaci koji su se tokom 19. vijeka (uz pomoc Srbije i Hrvatske) proglasili Srbima i Hrvatima. Ovdje se gura dakle teorija o Bosnjacima tri vjeroispovjesti - u biti cisti "cetnikizam" iz bosnjackek kuhinje.

Indigenous Peoples in Bosnia-Herzegovina

Illyrian 40 %
Teuton 20 %
Celtic 15 %
Slav 15 %
Hunnians 6 %
Thracians 4 %

Vidimo dakle da danas samo 15% Bosanaca i Hercegovaca (bez obzira koje vjerske, nacionalne pripadnosti) potice od Slavena. A posto znamo da su srpska i hrvatska plemena bili Slaveni koji su naselili Balkansko poluostrvo, kako se to onda moze jos uvijek tvrditi (od strane srpskih nacionalista, ali i hrvatskih koji se izmedju ostalog ni medjusobno ne mogu da dogovore oko toga da li su BiH zitelji bivsi Hrvati ili Srbi..potpuna srpsko-hrvatska lakrdija) da su Bosnjaci bivsi Srbi i Hrvati???

Facit: Mi (Srbi, Hrvati, Bosnjaci) smo zaista na osnovu zajednickog nam jezika mogli postati jedna nacija (uzmimo npr. Nijemce, dvije vjere, isto tako mjesavina svega i svacega ali opet jedna nacija) ali to nismo. Kod nas je preovladalo breme proslosti, breme koje nam je dobrim dijelom ostalo od Osmanlija i vremena kada su oni vladali na ovim prostorima. Isto tako su i pojedine sile iz srednje Evrope nastojale da se nasi narodi ne ujedine u jednoj naciji jer se podijeljenim na male narode lakse moglo vladati.
Hrast

#272 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Ali ipak je bilo i pritiska s obje strane granice, jednostavno i Hrvatska, ali vise Srbija, su gurale srpstvo i hrvatstvo u Bosni posrbljavajuci i pohrvatizirajuci bosanske katolike i pravoslavce uz istovrmeno osporavanje Bosnjaka kao zasebnog etnickog elementa.

Radi konfesionalnih opreka, koje su se u toku osmanske okupacije metamorfizirale u klasne, nije se uspio stvoriti jedan opstebosanski front protiv Osmanlija, pa kako ni jedna od konfesija nije imala apsolutnu vecinu stanovnistva, a jos teritorijalno rastrgane, osjecale su se najbolje zasticenim ako se nacionalno orijentiraju i ukljuce u srpski i hrvatski nacionalni pokret, prema svome konfesionalnom pravoslavnom, odnosno katolickom pripadnoscu. Dok su muslimani ostajali privrzeni osmanskom sultanu u njegovoj funkciji kao halifa, kao tadasnji vrhovni poglavar svih muslimana na svijetu.
Na taj nacin je doslo do srpske i hrvatske polarizacije na bazi vjerske pripadnosti u Bosni, tak onda su pravoslavci i katolici nasli oslon u istovjerskoj Srbiji odnosto Hrvatskoj. Takvog oslona muslimani nisu imali, pa im jer preostala samo muslimanska nominacija, vjerska nominacija, koja se drzala do razvitka sopstvene nacionalne svjesti, svjesti koja je u neku ruku znaci i reaktiviranje Bosanstva, Bosanstva u "bosnjackom obliku" i pod muslimanskim predznakom.

Pa i sluzbeno forsiranje nacionalnog Bosanstva u doba Benjamina Kallaya (govorilo se i ovdje o Bosnjanstvu ali se mislilo na Bosanstvo van vjerskih granica) vise je kompromitiralo nego podupiralo ovu ideologiju o kojoj govorim. Kallayev rezim je bio nepopularan posebno kod pravoslavaca, koji su se vec bili afirmirali u dio srpske nacije, pa se kurs nacionalnog Bosnjastva (citaj Bosanstva) smtrao nametanjem tudje nacionalne ideologije na vec ucvrsceno Srpstvo, pa dijelom vec i Hrvatstvo. Srpski i hrvatski nacionalni pokret najodlucnije se suprostavio i onako obesnazenom Bosanstvu Kallayevom. Jedan od mladobosanskih ideologa, Pero Slijepcevic, pisao je 1910. godine:

Mladi nas narodni rad smije da zna medju domacima samo dva imena: Srbi i Hrvati. Bosna i Hercegovina ne smije vise da bude - po toj zalosnoj politici - bosanska, nego samo srpska i hrvatska, a jezik ni zemaljski, ni bosanski, vec srpsko-hrvatski. Koliko se u nas galamilo na Kalaja, sto je stvorio taj pojam, a niko ne govori o tom da je jedan dio javnog misljenja u nas bio za to!...(Vidi: Petar Slijepcevic, Stara i nova kultura, Jedan omladinski program. Kalendar Prosvjeta za novu godinu 1911. Sarajevo 1910, str. 92. - doduse ja sam originalni citat preuzeo iz djela "Od tradicije do identiteta", objavljenog u Sarajevu 1974. godine).

Imajuci u vidu izlozene razvojne tendencije, narocito okolnost da se Bosanstvo kao narodnosna (ali ne i nacionalna) kategorija uporno odrzavalo, nije neobicno, da se nacionalno diferenciranje u smislu nacionalnog Srpstva i Hrvatstva javlja u Bosni relativno kasno. Nacionalno konstituisanje zitelja Bosne u pravcu srpske i hrvatske nacionalne ideologije zapocinje s jacim intenzitetom zapravo tek od ustanaka potkraj osmanske vlasti. Ranije ovdje nije bilo nacionalnog Srpstva i Hrvatstva. Da vidimo sta je pisao poznati slavjanofil, ruski konzul Aleksandar Hilferding:

Kod turskih Slavena (misli se na Slavene pod osmanskom vlascu) narodnost takoreci nije u narodnosti vec u religiji. Istina je da obicni Srbin zna sebe razlikovati od Grka i Bugara, no taj osjecaj kojim je on pronikut i koji ga cini dijelom ljudskog roda, nije narodnosni osjecaj vec religiozni: prema tome da li ispovjeda pravoslavnu, katolicku ili muslimansku vjeru, on se racuna clanom Pravoslavnog, Latinskog ili Turskog naroda. Istovetnost jezika, porijekla, obicaja nista ne znaci pred razlicitoscu ispovijedanja.

Polovinom 19. vijeka (Hilferdin je svoje djelo objavio 1859. godine) ni kod bosanskih Srba, a jos manje kod bosanskih Hrvata, a o Bosnjacima da i ne govorimo, nije bilo ni srpske ni hrvatske ni bosnjacke nacionalne svijesti!
Hrast

#273 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

FACIT: "Krivi" su i Bosnjaci i drugi (ako cemo da se vratimo na pitanje postavljeno u anketi)!
Arjan_Robben

#274 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

@Hrast

Srbi a pogotovo Hrvati nisu Slaveni po rodu. Srpski i Hrvatski NARODI su slaveni. Sto znaci da su ti "izvorni Hrvati" pri dolazak na balkan ali i na svom putu do balkana "slavenizirani" od strane slavena koje su oni sreli tokom svoje selidbe ali i od onih slavena koji su se tu vec nalazili. Srbi i Hrvati su se znaci mjesali svo vrijeme sa Slavenima.

Citaj sta pisu istaknuti doktori i profesori o tome i nadam se da neces takve stvari vise lako izjavljavati. Cak i veliki dio (mozda cak i vecina) Hrvatskih istoricara ali i vecina svjetskih lingvisticara tvrdi da je Iransko porijeklo Hrvata najvjerovatnije. Neki istaknuti Njemacki istoricari ali i N. Klaic su tvrdili da su Hrvati ipak Turskog porijekla. No Iransko porijeklo je ono sto se ipak smatra najvjerovatnijim.

Mis mo znaci svi slaveni jer govorimo tim jezikom. A mozda smo mi po "krvi" mjesavina Ilira, Slavena, Germana itd. ali to je manje vise nebitno. Bitan je jezik i on nam govori da smo mi slaveni. I pored toga je bitno narodno porijeklo (Slavenso- bosansko) koje se treba iskoristiti u stvaranju nacionalnog identiteta. A svako narodno porijeklo vuce korijene iz neke srednovijekovne drzave (ili cak anticke kao Italija). A kod nacionalnog identiteta je bitno da se trazi ono "izvorno" i da se to definise kao "Sve Bosnjacki identitet". Tako bi se, po meni, trebala bosanska ikavica standardizovati; postati nosac bosanskog jezika, bosancica bi trebala biti izborni predmet u skolama. Turcizmi bi se trebali vremenom izbacivati sve dok se svi ne izbace ili velika vecina njih. Treba se napisati ustavna istorija Bosne i Bosnjaka ili "kanon Bosanske istorije" jer Bosna je jedina drzava u evropu koja nema jos svoju ustavnu istoriju. Neki ljevi istoricari i "polu-intelektualci" poput Imamovica, Muhameda Filipovica &Co svakako su pokazali da su nesposobni da napisu takvo nesto; sto znaci da moramo cekati malo bolje generacije. Do tada mislim da cemo biti osudjeni na bogumislki mit i da cemo sa "Turcenjem", "Bogomilstvom" i "Vehabismom" ispoljvati nas nacionalizam kao sto se to radi u zadnjih 15 godina ili se drzati po strani sa "yugonostalgicarstvom" i zaliti stara vremena.

Svakako nama treba mala revolucija da bi se stvari pokrenule. A svaka revolucija dolazi sa ekonomskim usponom. Smatram da se takve stvari (kao sto je izmjena bosanskog jezika npr.) mogu samo doci nakon odredjenog ekonomskog prosperiteta. Tek tada ce se stvarati u Bosni znacajne gradjanske klase koje ce biti dovoljno jake da tako nesto pokrenu i da sluze kao medijum za takve ideje.
Energični leptir

#275 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Energični leptir »

Ali ipak je bilo i pritiska s obje strane granice, jednostavno i Hrvatska, ali vise Srbija, su gurale srpstvo i hrvatstvo u Bosni posrbljavajuci i pohrvatizirajuci bosanske katolike i pravoslavce uz istovrmeno osporavanje Bosnjaka kao zasebnog etnickog elementa.
Putopis Benedikta Kuripešića iz 16 vijeka jasno imenuje Srbe u Bosni kao jednu od tri skupine koje žive u toj osmanskoj provinciji. Prema tome ta priča o "posrbljavanju" jednostavno nema nikakve potvrde u izvornoj građi. Nacionalizmi nisu bogomdani, nego se grade. Bošnjačka intelektualna elita u 19. vijeku ni pod Osmanlijama ni pod Austro-Ugarskom nije izgradila bošnjački nacionalizam, niti je kakav nacionalni narativ ponudila kao privlačan Srbima i Hrvatima. Dvije šanse za izgradnju bošnjačkog nacionalizma u 19. vijeku su dakle prokockane, iako su imale svesrdnu podršku vladajućih državnih aparata. Bošnjačke elite su se, uprkos svemu, izjasnile su se za hrvatsku, odnosno srpsku etnopolitiku.
Post Reply