Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
-
bitef
#251 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Niđe veze. Nisu se Muslimani nikad izjasnili Bošnjacima. Ovaj naziv je uveden u Ustav protivno svim poveljama o ljudskim pravima UN. Nigdje se u svijetu narodu dekretom nije promijenio naziv četiri godine od izjašnjavanja pod drugim nazivom.
A naravno da smo hercegovački katolici, a oni preko Ivana bosanski katolici. Mislim netko više, a netko manje. Ali se 99% hercegovačkih i bosanskih katolika izjasnilo Hrvatima na svim popisima, koje je uključivalo nacionalno izjašanjavanje. Neki su Austrijancima, Mađarima i Slovencima, al sitno.
Popise u ruke, pa diskutirati.
A naravno da smo hercegovački katolici, a oni preko Ivana bosanski katolici. Mislim netko više, a netko manje. Ali se 99% hercegovačkih i bosanskih katolika izjasnilo Hrvatima na svim popisima, koje je uključivalo nacionalno izjašanjavanje. Neki su Austrijancima, Mađarima i Slovencima, al sitno.
- Realist-idealist
#252 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Hypo-Alpe-Adria wrote:Daj molim te nemoj mi sad predavanja, to ostavi za roditeljskog.Realist-idealist wrote: Vidis koji si ti licemjer Hipo, napadas njega a usput prosipas svoje fasiticke izjave o bosnjacima. Prvo glupost nevidjenu govoris i pitam se dal si ikada se sreo sa nekim iz "njegovog naroda" da vidis kolko razlikuju naciju i vjeru. Drugo, ne kaze se "bosanski muslimani" nego Bosnjaci i tvoj primjer nema blage veze sa "bosanskim muslimanima sunitima." Trece, posto se pravis neuk, da ti napomenem da je i Hrvatski narod u Hrvatskoj koristio katolicizam kao lokus kreiranja nacionalne svijesti. Ne mozes me nikako ubijediti da vecina danasnjih hrvata su etnicki jednog porijekla sto u ostalom vazi i za bosnjake i srbe. Al ti arsine samo primjenjujes na bosnjake. I da, istina je da je u Bosni postojalo katolika koji su na osnovu svoje vjerske pripadnosti prihvatili zapadno hrvatstvo sto je opet prilog tezi da je vjera igrala dominantnu ulogu u kreiranju svih balkanskih nacija. Negdje je to bio jezik, negdje geografija, negdje religija ne bitno je.
Ono sto ostaje smijesno i zalosno je tvoje podmetanje bosnjacima da su politicki nerazvijen narod pa ko biva jos i dan danas brkaju pojmove nacionalnog i vjerskog. To su poznate ideje koje su dosegle svoju kulminaciju s pisanjem Rvata Ive Andrica koji se deklarirao k'o Srbin za rad guzice i chara.
U kolokvijalnom i oficijelnom razgovoru jasno je da i jedan i drugi treba da koristite izraze Bosnjak i Hrvat a ne bosanski-muslimani-suniti (pazi mozga i poredjenja) i bosanski katolici. Prva na samoopredjeljenje postoji bez obzira na historijske okolnosti.
Nikada na ovom forumu nisam upotrebio drugu riječ osim Bošnjaci. Ako nađeš neki drugi izraz koji sam iskoristio, sam ću se banirati ovdje. A ovo ''suniti'' sam iskoristio kao paradigmu, ili izraz muslimani.
Drugo. Prvo glupost nevidjenu govoris i pitam se dal si ikada se sreo sa nekim iz "njegovog naroda" da vidis kolko razlikuju naciju i vjeru. - otkud ti ta ideja. Ja sam rođen i odrastao u srcu Mostara, ako hoćeš preciznije na tkzv. ''lijevoj obali''. Imam Bošnjaka u obitelji. Nemoj mi sada u te vode, eto kao ja škutor iz Ljutog Doca i bla bla.
Čitav svoj život, nikada, ali satvarno NIKADA nisam čuo izraz Bosanski katolici osim u, da preciziram -u BOSANSKIM medijima, znači iza Ivana, i to poput ovog foruma ili sličnog.
Hipo, vise je nego ocigledno tvoje hinjsko podmetanje bosnjacima. Ja sam ti boldirao ono ranije sto si napisao na pr. da on pripada narodu koji ne umije da razlikuje vjersko od nacionalnog itd. Pa onda tvoje hinjske upadice o bosanskom jeziku i tome slicno. Da ne trazim sad i ne analiziram ti postove nanovo, necu da prosirujem, ali svaki put kad primijetim tvoj hinjaluk naznacicu ga jer ocigledno ili govori iz tebe pa ne mozes da ga sakrijes ili namjerno ubacujes doskocice o bosnjacima (aludirajuci da su na pr. primitivni, izmisljena nacija, jezik izmisljen isl) nadajuci se da ih niko nece primijetiti.
- Realist-idealist
#253 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Ono sto je dekretima zabranjeno ima se dekretima i uvesti i vaspostaviti sto rekli Srbi. Tako i sa imenom bosnjak.bitef wrote:Niđe veze. Nisu se Muslimani nikad izjasnili Bošnjacima. Ovaj naziv je uveden u Ustav protivno svim poveljama o ljudskim pravima UN. Nigdje se u svijetu narodu dekretom nije promijenio naziv četiri godine od izjašnjavanja pod drugim nazivom.
-
HORN1
#254 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Ako se neešto ne desi može ovo potrajati i stotinu godina i više godina,ako može u palestini biti onakvo szanje preko pedeset godina i nema nagovještaja sigurnog rješenja.1gorstak wrote:Godine su u tom nebitne, do stabilizacije se ne dolazi nakon X godina, nego kroz krah jedne od suprotstavljenih strana. Velikosrpstvo jeste vojnicki osujeceno u svojim separatistickim nakanama, ali ono jos uvijek kontrolise medije, budzet i policiju u manjem entitetu, kao i dio politicara i sluzbenika u drzavnim institucijama. Bez tog kraha (Sarajeva ili velikosrba) nema ni stabilizacije, tako da ovo moze potrajati jos 10-20 godina ako se medjunarodni faktor ne ukljuci aktivnije u rjesavanje problema.zlatiborka wrote:Koliko godina treba da prodje od zavstetka rata pa da neko drustvo krene u boljitak? Ima li neka studija o tome?
- 1gorstak
#255 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Odnos Izrael-Palestina nije dobar primjer jer se radi o sukobu oko "svete zemlje" a u sukobu ucestvuju dvije strane od kojih je jedna jaka vojno, a druga demografski, jednu za sada ne mozes pobjediti vojno, a drugih ima toliko da ih se vise radja nego sto ih ubijas. U BiH nemamo takav sukob, u BiH imamo jednu stranu koja slabi i drugu koja jaca ... o tom je i Bajic govorio, pozivajuci Dodika da se dodje do svima prihvatljivog rjesenja dok se Srbe jos uvijek pita za stav. Prema Bajicevim procjenama, Bosnjaci ce do 2028 ciniti dvije trecine bosanskohercegovackog stanovnistva .... a sa druge strane nemaju Izraelsku vojsku ni Mosad protiv kojih bi se trebali boriti. Decenijske stagnacije treba da se boje Covic i Dodik, Bosnjaci nemaju sta izgubiti, pitanje je samo sta ce dobiti, ravnopravnost u citavoj BiH ili citavu BiH samo za sebe.HORN1 wrote:Ako se neešto ne desi može ovo potrajati i stotinu godina i više godina,ako može u palestini biti onakvo szanje preko pedeset godina i nema nagovještaja sigurnog rješenja.1gorstak wrote:Godine su u tom nebitne, do stabilizacije se ne dolazi nakon X godina, nego kroz krah jedne od suprotstavljenih strana. Velikosrpstvo jeste vojnicki osujeceno u svojim separatistickim nakanama, ali ono jos uvijek kontrolise medije, budzet i policiju u manjem entitetu, kao i dio politicara i sluzbenika u drzavnim institucijama. Bez tog kraha (Sarajeva ili velikosrba) nema ni stabilizacije, tako da ovo moze potrajati jos 10-20 godina ako se medjunarodni faktor ne ukljuci aktivnije u rjesavanje problema.zlatiborka wrote:Koliko godina treba da prodje od zavstetka rata pa da neko drustvo krene u boljitak? Ima li neka studija o tome?
-
hercegovac_pravi
#256 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Pa super ..u čemu je onda problem. Mi (M)muslimani, vi hercegovački katolici i problem riješen. A sada se lijepo vrati nekolika posta unazad pa ovo što si objasni meni objasni HPP-u ili na onoj drugoj temi isto ovo objasni drugim forumašima iz hercegovine. Imaš moju podrškubitef wrote:Niđe veze. Nisu se Muslimani nikad izjasnili Bošnjacima. Ovaj naziv je uveden u Ustav protivno svim poveljama o ljudskim pravima UN. Nigdje se u svijetu narodu dekretom nije promijenio naziv četiri godine od izjašnjavanja pod drugim nazivom.
-
hercegovac_pravi
#257 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Relativizacija i to veoma štura. Njegov tekst je u suštini slika političkog opredjeljenja ogromnog broja Hrvata...Hypo-Alpe-Adria wrote:Onaj gore tekst?hercegovac_pravi wrote: Nego kako ti gledaš na oni tekst gori, objavljen na portalu Bosanskih Hrvata? Oni nešto neće da se užive u uloge "ugroženih" pa me interesuje kako to mislite riješiti ? Meščini da je Mesić bio upravu.
Obično stereotipno ponavljanje činjenica koje veze nemaju s realnošću.
Cilj - Čović. Ovo je i moja majka mogla napisati u pauzi dok pravi štrudlu.Nekako mi se više čini da interesna skupina zagovarača trećeg u biti zagovara drugi entitet. Drugi srpski. On jeste treći, ali ne znam po čemu bi bio hrvatski?
Po broju onih koji ga zagovaraju, ne bi se reklo da je baš hrvatski. Više je Srba kojima taj entitet znači sve. I nije dovoljno da se pojedini zagovornici tog entiteta izjašnjavaju kao Hrvati da bi taj entitet uistinu bio hrvatski. No nisu ni svi Hrvati među onima koji se izdaju za Hrvate. Ima tu i Jugoslavena, a možda i nekih drugih naroda i narodnosti.
Ganić je također Jugosloven, ali toga se nitko izgleda i ne sjeća. Razlog-on je politički mrtvac a Čović nije.
Još malo o ČovićuNerijetko pobornici trećeg entiteta progovore srpskim jezikom. Ćirilica im nije strana, dapače služe se njome potpuno ravnopravno. Valjda im se bratstvo i jedinstvo uvuklo pod kožu.Da vidimo šta je dalje.....
Odlično. Izgleda da autor teksta ima rezultate validne i randomizirane studije s velikim brojem uzoraka anketirane populacije, pa je došao do ovako signifikantnih podataka.Crveni karton od takve družbe su već odavno dobili svi oni Hrvati koji ne misle kao oni. Možda bi brojka od 500.000 Hrvata bila prevelika, ali svakako je više onih Hrvata koji nisu za takav tzv. hrvatski entitet kojeg zagovara sigurno manji broj deklariranih (nad)Hrvata. Naravno kada se govori o brojkama misli se na prijeratni broj Hrvata u BiH. Danas je brojnost Hrvata osjetno manja u BiH tako da se zagovornici trećeg entiteta polako približavaju onoj magičnoj brojci – pola, plus jedan. Taj jedan je bitan.
U prevodu: mlati statističkim podacima kao da mu je tetka čistačica ili barem daktilograf u Federalnom zavodu za statistiku.
Koga pod tim podrazumijeva pod ''autonomašima''?? Ono nekoliko dobro uhljebljenih Komšića, Lovrenovića, M.Šagolja, Kljujića...jesam li nekog zaboravioJer o njemu ovisi sudbina pola milijuna Hrvata u BiH. Pola milijuna koje nitko ništa neće pitati. Pola milijuna Hrvata koji ne smiju reći da su protiv trećeg entiteta ako u njemu nema njih samih, jer im autonomaši odmah prišivaju atribute koji su izvorno iz srpske propagandne kuhinje. Tako su oni Turci, daidže, sarajevske sluge, poturice, izdajice… i što već sve ne.![]()
Klasičan ''60 minutni - bakirovski'' članakOni koji od trećeg entiteta ne vide nikakvo drugo rješenje za Hrvate u BiH, isti su onima koji od stabla ne vide šumu. Jer da im je u interesu riješiti svehrvatsko pitanje u BiH onda bi se zamjetno drukčije ponašali. Njima je danas draži Beograd nego Zagreb. Najblaže rečeno. Zagreb im se čak i gadi. Ništa neobično. Tipično srpski ili bolje je reći velikosrpski, bolesnosrpski. Tadić i Beograd su im isto što i Dodiku, a Josipović je nepoželjan. Hrvatski predsjednik se poklonio žrtvama rata u Ahmićima i time zadao težak udarac trećem entitetu.![]()
. Može i ovako: Hrvatski predsjednik se poklonio žrtvama rata u Buhinim kućama i time dao žestok podstrijek pobornicima trećeg entiteta.
Gdje su ovog slučaja našli. Izgleda da mnogo voli Hrvate. Čak je informiran veoma dobro, citiram: Na njihovu žalost Srbi nikada neće dobiti taj svoj Drugi entitet - Momak je očito bio u komi zadnjih 15 godina. Trebaće mu netko priopćiti porazne činjenice. ili je možda bolje....ma ne znam. Samo, svatko može pisati danas, stvarno. Ovaj k'o da je u Smiljka na obuci bioNa njihovu žalost Srbi nikada neće dobiti taj svoj Drugi entitet, ali svejedno volio bih vidjeti kako bi se neke stvari odvijale u takvoj velikosrpskoj tvorevini. Najvjerojatnije da bi se HDZ BiH i SNSD spojili u jednu stranku koje bi se po logici stvari zvala HSNSD. Dodik bi bio predsjednik stranke, a Čović specijalni supervizor za Hercegovinu. » Vasic bi ostao glasnogovornik jer očito dobro radi svoj posao. A » Slavuj bi mogao dogurati čak i do predsjednika HVIDR-e.![]()
Opet statistiĆar. Kojih pola milijuna nesretnika? Gdje su ti? I zašto su ''bosanski nesretnici''? Zato što su bosanski??A što bi bilo s ostalim Hrvatima? Onih pola milijuna bosanskih nesretnika?
Jao ovog slučaja. Ima li još kakvih njegovih članaka. Dobar, dobar.![]()
Oho....''gruda'', ''tuđina'' , ''rodni kraj'' ''ljubav'' , imamo i pjesničk dio teksta. G-mol. Mali je super. Samo mi koristi nekako čudnu gramatiku, ali nema veze, brat je mio koje god vjere bio.Politika trećeg entiteta koja svoje korijene vuče još iz 1992. godine već se pobrinula za polovinu od tog broja. Raseljeni su i nitko nije mrdnuo onom stvari da se netko od njih vrati. Ono malo Hrvata koji su se vratili mogu zahvaliti svojoj ljubavi za rodnim krajem i jakom odlučnošću da ne pomru u tuđini. Ali većini njih se truje ljubav za rodnom grudom tako da veliki broj njih nije uspio trajno vratiti se na svoju očevinu i djedovinu. Ne dozvoljavaju im upravo oni koji nam naturaju treći entitet kao hrvatski interes. Srbi iz Republike Srpske i njihovi pobratimi iz naših redova koje nije stid reći da su Hrvati.
Sveti SavoDakle, kukavičje jaje zvano treći entitet je u stvari Drugi srpski entitet, što u konačnici znači i kraj BiH kao države. U srcu Europe nastala bi islamska država. Srbija bi konačno došla do Une. Preostali bosanski Hrvati bi napučili Hrvatsku… a što bi bilo s Hercegovinom? E tu se priča postaje zagonetna. Ako im se ponovo ne ukaže Gospa ili možda prije Sveti Savo od njih neće biti ništa. Hrvatska ih neće, jer se u Hrvatskoj ukazao nečastivi hercegovačkog porijekla, pa im stoga drugi đavoli te vrste nisu potrebni. A i oni sami nisu za nju. Stoga ih nećemo siliti.
![]()
Stvarno čovjek sve zna. Trebao bi se dobro čuvati. Tko zna, možda ga i CIA ili Mosad pokupe, valjao bi im za arhive, a možda bi ga i razmnožavali za pelcera.
Ne mogu više...
-
hercegovac_pravi
#258 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Naravno da ima stručnjaka u pogledu "bosanskih katolika", ali eto ih tamo.....Hypo-Alpe-Adria wrote:Hajde bolan. imali smo temu o BiH nacionalnosti, pa vidio si ''koliko'' stručnjaka ima na forumu po pitanju naziva ''bosanskih katolika''.hercegovac_pravi wrote: Jedini ko je ovdje frustriran si ti jer ti frustracije lete iz svakog posta. PolaHko jadan, dobit ćeš čir pa te neće ni Rade travar spasit..![]()
Kao prvo odgovorio si na moj post koji uopšte nije bio namjenjen tebi. Zbog toga bi bilo izuzetno korisno da citiraš kompletan post i vidiš razlog zbog čega sam ikoristio ime Bosanski katolici (pa poslije promijenio u hercegovački katolici).
Ali da ponovim još jedanput, dokle god Bošnjake budete pretvarali u (M)uslimane ja ću vas nazivati hercegovački katolici. Reciprocitet braaata.
Reću ti još nešto. Apsolutno me briga kako ćeš ih nazivati na forumu. Ali, svi mi imamo ''nadimke'' i ''imena'' koja lijepimo drugima u intimnom razgovoru s prijateljima u ''podobnom'' okruženju.
Vizavi izraza Bošnjak, Musliman ili čak Bosanac. Ovdje sam imao prilike i vidjeti osporavanja i jednog i drugog pa i trećeg imena od strane pripadnika tog naroda.
Ali ja sam legalist. Ponoviću, ovdje ne postoji ni jedan moj post u kojem sam iskoristio neki alternativni izraz, osim onog maloprije, gdje sam samo htio karikirati izraz bosanski katolici.
A sad iskreno. Ne vrijeđa me to nazivanje, apsolutno. Ipak je ovo virtualni svijet, gdje je svatko pametan, lijep, ispravan, podoban, hrabar i velikodušan.
Što se tiče osporavanja, sve se stvari mogu osporiti i relativizirati, bezbroj je takvih postova. I naravno svi mi imamo "nadimke" i "imena"
Kad smo već kod ponavljanja, i ja da ponovim dokle god budete negirali Bošnjake kao Ustavotvornu kategoriju i konstitutivni narod, bit će te nazivani hercegovačkim katolicima. I isto tako nisam primjetio da si reagovao na bitef-ov post u kome negira Bošnjake kao narod, pa mi je malo čudno da se nerviraš kada neko ne nazove Hrvate njihovim imenom već ih imenuje kao relegijsku skupinu. Da ne misliš da je to malo licimjerno?
Ako te ne vrijeđa čemu onda žuć koju prosipaš u svojim postovima?
- Hypo-Alpe-Adria
#259 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Ne znam kakva su to razmišljanja. U mog tate duža belegija nego u tvog, a kad ostari bit će još duža. Rek'o Bajić, odnosno procijenio Bajić da će 2028 godine biti...patka...preko Save...guska..itd. Sic!!1gorstak wrote: Odnos Izrael-Palestina nije dobar primjer jer se radi o sukobu oko "svete zemlje" a u sukobu ucestvuju dvije strane od kojih je jedna jaka vojno, a druga demografski, jednu za sada ne mozes pobjediti vojno, a drugih ima toliko da ih se vise radja nego sto ih ubijas. U BiH nemamo takav sukob, u BiH imamo jednu stranu koja slabi i drugu koja jaca ... o tom je i Bajic govorio, pozivajuci Dodika da se dodje do svima prihvatljivog rjesenja dok se Srbe jos uvijek pita za stav. Prema Bajicevim procjenama, Bosnjaci ce do 2028 ciniti dvije trecine bosanskohercegovackog stanovnistva .... a sa druge strane nemaju Izraelsku vojsku ni Mosad protiv kojih bi se trebali boriti. Decenijske stagnacije treba da se boje Covic i Dodik, Bosnjaci nemaju sta izgubiti, pitanje je samo sta ce dobiti, ravnopravnost u citavoj BiH ili citavu BiH samo za sebe.
A zna li taj Bajić da će te ''dvije trećine'' uglavnom živjeti u Sarajevu i Tuzli. I što onda??? Kakve fajde od te dvotrećinske koncentrcije na terenu.
Ništa. čekaćemo svi tu 2028, pa da vidimo i to čudo.
I ovamo ti je isto tako. Nema nitko ništa izgubiti. Može se samo dobiti, ravnopravnost na čitavoj teritoriji ili samo na djelu teritorije koji će uvijek biti neupitan.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#260 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Povećan spoljni dug
Vlast građane BiH dnevno zadužuje milion KM
Aktuelna vlast u BiH građane dnevno zadužuje milion KM, tvrde "Nezavisne novine". List piše da je vlast u BiH, zaključno sa 2009. godinom, svake sekunde zaduživala građane oko 12 KM ili milion dnevno a, spoljni dug je u protekle tri godine povećan za 1,13 milijardi i trenutno iznosi oko 5,2 milijarde KM.
U službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH kažu da je, prema njihovim podacima, na kraju 2006. godine spoljni dug BiH bio je 4,07 milijardi KM da bi već zaključno sa 31. decembrom 2009. godine dostigao 5,2 milijarde KM.
Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da BiH nije prezadužena zemlja, ali da je krajnje vrijeme da vlast prestane zaduživati građane prema inostranstvu kako bi servisirala javnu potrošnju te da se treba zaduživati ali za razvoj zemlje i investicije.
"Trenutno sam u Briselu gdje trebam braniti ekonomsko fiskalni program BiH i upravo nam tu najviše zamjerki stavljaju da se previše zadužujemo kako bi servisirali javnu potrošnju", ističe Kasumović.
Ekonomski stručnjaci gotovo jednoglasno ističu da BiH nije prezadužena zemlja i da još ima prostora za zaduživanje, ali i da je krajnje vrijeme da se taj novac ulaže u kapitalne investicije i stvaranje novih vrijednosti a, ne za krpljenje rupa u budžetima.
(SRNA)
ja samo znam da će Bosanci a bogumi i Hercegovci vračat ovo ......onima kojima je stalo do matica i quratica vrijeme je da podignu šatore i put pod noge jer ako misle da će im matice vračat dug.....zahebali su se i to debelo
-
stari grad Visegrad
#261 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Njihov dug nece vracati ni domorodci.
-
HORN1
#262 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
pici wrote:ja samo znam da će Bosanci a bogumi i Hercegovci vračat ovo .....Povećan spoljni dug
Vlast građane BiH dnevno zadužuje milion KM
Aktuelna vlast u BiH građane dnevno zadužuje milion KM, tvrde "Nezavisne novine". List piše da je vlast u
Ekonomski stručnjaci gotovo jednoglasno ističu da BiH nije prezadužena zemlja i da još ima prostora za zaduživanje, ali i da je krajnje vrijeme da se taj novac ulaže u kapitalne investicije i stvaranje novih vrijednosti a, ne za krpljenje rupa u budžetima.
(SRNA)
MI imamo kapitalisatički sistem i ako će biti takav nema potrebe za zaduživanjem da bi stvarali preduzeće zadužujući narod a onda ih privatizovali, omogučavajući da se pojedinci obogate na toj privatizaciji.
Ako netko hoće da bude bogat nek sam zasuče rukave i rizikuje a nek se ne zadužuje ovaj narod.
Trebalibi imati demonstracije kojima bi poručili svima koji daju kredite našim vlastima da ih narod neće vraćati jer se zna da se ti krediti ne uzimaju u interesu naroda već upravo suprotno, dugoročno su na štetu naroda i oni koji ih daju trebaju biti svjesni da mogu lako doći u situaciju da im se nevraćaju dati krediti. Može narod odbiti plaćati bilo kakve doprinose u buđet ako se neprekine sa vraćanjem neispravno uzetim kreditima i tako ishoditi ili prekid vraćanja ili pad i promjenu vlade. Netreba se narod zaduživati nikako ni za krpljenje buđeta a niti omogućavanja bogaćenja pojedinaca.
Država treba da stvori dobre uslove za stvaranje biznisa a ne da poklanjanje novc, finansiranje buđeta nikako nesmije biti iz kredita, smanjenje javne potrošnje smanjenjem administracije je neminovno kao i preispitivanjem sve buđetske potrošnje, mnogi političari su zbrinuli svoje ljubavnice na teret države kao i njima podobne osobe.
Problemi su u korupciji i kriminalu na svim nivoima i vlada nek ih rješava a nek nezadužuje ovaj narod jer se je prelaskom u kapitalizam odrekla brige stvaranja radnih mjesta to jes prihoda za stanovnike a zaduživala bi te iste stanovnike.
Last edited by HORN1 on 11/05/2010 04:15, edited 1 time in total.
-
Tomba17
#263 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......
Vjerske skupine u BiH su krscani i muslimani.hercegovac_pravi wrote:Dokle god Bošnjake ne budete nazivali imenom kakvo im dolikuje i pretakali ih u (M)muslimane, bit će te nazivani imenenom vjerske skupine.
Mada mislim da sam pogriješio nazivajući vas Bosanski katolici. Vaš sklop razmišljanja se može pronaći samo u škutoriji pa ću vas od sada nazivati hercegovački katolici.
Ako ces ih vec dijeliti, onda dolazimo do uglavnom Katolika i Pravoslavaca na krscanskoj strani, a Sunita i Wahabita (vehabija) na muslimanskoj.
Vise sa wikipedie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Islam vidi poglavlje 7
http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity vidi poglavlje 5
Na koncu, lipo sad objasni pojam - pogrdnog naziva Skutor - pa ces na koncu morati priznat da ipak postoji dosta zavisti na skutore od strane tebe i tvojih. Za razliku od glavnog pogrdnog naziva za Sunite, a i drugih pripadnika subrupacija unutar Islama na podrucju Hercegovine, a i Bosne.
Mere li sada bez vrijedjanja?
-
barby02
#264 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Mene cudi da ovdje niko nije popio ban
ako nas neko vanjski ne zastiti od nas samih, mislim da ce biti podjela. . ne napadajte - to je moje misljenje
ako nas neko vanjski ne zastiti od nas samih, mislim da ce biti podjela. . ne napadajte - to je moje misljenje
- zlatiborka
#265 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Ja se slazem s tvojim misljenjem.barby02 wrote:Mene cudi da ovdje niko nije popio ban![]()
Ne pamtim da je bilo gore osim u ratu. Onda se bar znalo da se puca i da ljudi ginu, cekao se kraj rata i pravedan mir, ljudi su se bar necemu nadali. Cemu da se danas neko nada? Cemu?
Opste beznadje na sve strane medju narodom, dok nosioci vlasti smisljaju podvale kako da opet pobijede na izborima. Ja sam prva koja je izgubila svaku nadu, vjerujte mi!
Meni nije dosta "neka samo ne puca...", proslo je vec 15-tak godina od zavrsetka rata a gdje smo stigli, sta se desava sa BiH i sta nas ceka?
Nama bi trebao TUTOR, SKRBNIK, kao nekom maloumnom celjadetu koje se ne zna i ne moze brinuti za sebe!
A oni IZ VANA (MZ, USA, EU itd....) stalno govore: "Dogovorite se narodi i narodnosti, odnosno vasi izabranici na vlasti, kako god se dogovorite mi to prihvatamo....."
Ovi nikako da se dogovore, isto debili bez mozga.
Rahat patnja, sto neko negdje ovdje rece......
-
bicebolje
#266 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Ja sam mišljenja da za BiH postoja samo 2 konačna rješenja.
1. Bošnjačka BiH sa principom jedan čovjek jedan glas bez entitetskog glasanja sa Srbima, Hrvatima i ostalim manjinama.
2. Podjela BiH.
Obe opcije se ostvarive uz novu svjetsku konferenciju ili rat.
U dogovor tri naroda više ne vjerujem. Da smo se mogli dogovoriti ne bi pucali jedni na druge i ne bi nam trebali stranci.
Može i status quo ali to je privremena opcija koja zagorčava život stanovnicima BiH.
1. Bošnjačka BiH sa principom jedan čovjek jedan glas bez entitetskog glasanja sa Srbima, Hrvatima i ostalim manjinama.
2. Podjela BiH.
U dogovor tri naroda više ne vjerujem. Da smo se mogli dogovoriti ne bi pucali jedni na druge i ne bi nam trebali stranci.
Može i status quo ali to je privremena opcija koja zagorčava život stanovnicima BiH.
-
vrhbosna
#267 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
bicebolje wrote:Ja sam mišljenja da za BiH postoja samo 2 konačna rješenja.
2. Podjela BiH.
- 1gorstak
#268 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Postoji jedna realnija opcija, a to je jacanje opozicije unutar srpskog korpusa, opozicije koja ne bi dovodila u pitanje buducnost drzave niti bi blokirala funkcionisanje drzave kao sto to trenutno rade velikosrbi. To bi mogla biti koalicija NS i NSP.bicebolje wrote:Ja sam mišljenja da za BiH postoja samo 2 konačna rješenja.
2. Podjela BiH.
Ako do tog ne dodje, doci ce do realizacije prve od tvoje dvije opcije, dok druga od te tvoje dvije opcije uopste nije izvediva. Da velikosrbi zele trampiti 10-15 procenata teritorije manjeg entiteta za nezavisnost, to bi Bosnjaci mozda i prihvatili (mada sumnjam) a otcjepljenje manjeg entiteta u postojecim granicama (pogotovo) ne dolazi u obzir.
Dakle jacanje opozicije velikosrbima kao jedna i optimalna opcija ili .....
Dodik navodi da mu je Steinberg u jednom trenutku rekao da u Republici Srpskoj "moraju prihvatiti činjenicu da ovdje postoji većina koja je zainteresovana za sudbinu države, a da bi manjina mogla imati zaštitu po međunarodnim konvencijama"."Pitam ga na koju većinu misli, političku ili nacionalnu, a on, nije ni trepnuo, kaže - nacionalnu. Jasno je, dakle, kakvu većinu hoće"
Podjela nije na stolu.
- and
#269 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Svoboda: Razjasniti glasanje Hrvata iz BiH u Hrvatskoj
Veličina slova: T. C. 12/05/2010 20:10:00
Hannes Swoboda BRISEL - Potpredsjednik Socijaldemokratske frakcije, druge najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Hanes Svoboda rekao je danas u Briselu da ne želi da se miješa u pitanja hrvatskog Usava, ali da "stvari moraju da se razjasne, da se naprave posve jasna pravila za glasanje, tako da u Hrvatskoj glasaju oni koji u Hrvatskoj imaju životni interes".
"Mi u Evropskoj uniji imamo veoma veliki interes za integritet i koheziju BiH i mislim da treba da se učini sve što tome pomaže, sve što ide u tome pravcu", rekao je Svoboda novinarima.
On je ocijenio da su zemlje zapadnog Balkana u nezavidnoj situaciji.
"Ne samo da postoji generalno neraspoloženje prema proširenju, nego je ono sada dodatno pooštreno ekonomskom krizom", rekao je Svoboda i potvrdio da je Njemačka ta koja od velikih zemalja EU najmanje želi proširenje na nove zemlje.
"Eventualno su za to da se propusti Hrvatska", rekao je on.
Komentarišući problem koji Hrvatska ima sa Tužilaštvom Haškog tribunala u vezi sa artiljerijskim dnevnicima iz akcije "Oluja", Svoboda je rekao da Hrvatska mora preduzeti sve napore kako ne bi ostao nijedan trag sumnje da nije baš sve pretraženo i istraženo u potrazi za tom dokumentacijom.
Austrijski socijalist, koji je u ovom mandatu Evropskog parlamenta, kao potpredsjednik frakcije "Socijalista i Demokrata" jedan od najutjecajnijih poslanika, komentarisao je nedavno saopštenje svoje partije u kojem su pohvaljena izvinjenja srpske i hrvatske strane za zločine počinjene u BiH za vrijeme rata.
On je rekao da je "govor predsjednika Josipovića bio vrlo dobar, hrabar govor, dok je predsjednik Tadić dao takođe vrlo jasnu poruku o teritorijalnom integritetu BiH".
"Naravno, i Deklaracija o Srebrenici bila je vrlo velik korak naprijed. Ali, nivo angažovanja i jasnoća stava predsjednika Josipovića nije još dostignuta sa srpske strane, iako Srbija ima daleko veću odgovornost za grozna djela počinjena u BiH. Zbog toga bi to bilo još važnije. To nije do predsjednika Tadića, za kojeg znamo da ima vrlo jasan demokratski stav. Znamo da je to pitanje osjećanja većine članova parlamenta, pa i građana", rekao je Svoboda.
-
bicebolje
#270 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Zar vi vjerujete u izjave stranih zvaničnika ?
Očigledno i dalje vjerujete jer ih citirate. Ja im odavno ne vjerujem, reforma policije je kap koja je prelila čašu.
Gledam šta rade a ne rade ništa.
Razlog je jer im nismo interesantni. Veliko proširenje EU je nedavno završeno i u dogledno vrijeme se neće primati nove članice. Očigledno se čeka pripremanje Srbije da sa Hrvatskom u paketu uđe u EU. Iskustvo sa odnosima Slovenije i Hrvatske mi govori da Hrvatska neće ući u EU bez Srbije. Evropi ne trebaju problemi u vlastitom dvorištu.
Mi ćemo vjerotatvo tad na neki način sa njima ući u EU, kako, ne znam, jedna od dvije opcije vjerovatno jer ovako podjeljeni ne možemo u EU. Ne mislim podjeljeni na entitete već podjeljeni kao društvo. Primanje Hrvatske i Srbije u EU bez BiH bi bilo pogubno.
1gorstak prihvatanje BiH od strane Srba bi bila najbolja opcija ali mi ne izgleda kao realna. Jedino ako EU opali par plesaka da smiri strasti ali oni to neće da urade. U svakom slučaju u pravu si i to je jedna od opcija.
Slažem se da Bošnjaci ne mogu graditi nikakvu administrativnu jedinicu na teritoriji od 6 kantona u kojima su danas većina. Sam pogled na mapu je dovoljan. RS teško da će dati i 1% teritorije jer su granice potpisane a svako mjenjanje granica vodi u sukobe. U najboljem slučaju lokalnog karaktera.
Iz mog ugla, koji je moguće pogrešan, djelovanje tačnije nedjelovanje EU se svodi na dopuštanje RS-u da se formira u smislu države, okretanje Bošnjaka u pravcu FBiH i marginalizovanje Hrvata koji su i onako nezainteresovani za svoju sudbinu.
Na kraju, izvana će se odlučiti naša sudbina. Jer mi nećemo i ne možemo da se dogovorimo. Pitanje je da li će to biti Bošnjačka BiH ili podjela BiH na srpsku RS i bošnjačku FBiH ili ćemo se dogovoriti da gradimo zajedničku decentralizovanu državu
Očigledno i dalje vjerujete jer ih citirate. Ja im odavno ne vjerujem, reforma policije je kap koja je prelila čašu.
Razlog je jer im nismo interesantni. Veliko proširenje EU je nedavno završeno i u dogledno vrijeme se neće primati nove članice. Očigledno se čeka pripremanje Srbije da sa Hrvatskom u paketu uđe u EU. Iskustvo sa odnosima Slovenije i Hrvatske mi govori da Hrvatska neće ući u EU bez Srbije. Evropi ne trebaju problemi u vlastitom dvorištu.
Mi ćemo vjerotatvo tad na neki način sa njima ući u EU, kako, ne znam, jedna od dvije opcije vjerovatno jer ovako podjeljeni ne možemo u EU. Ne mislim podjeljeni na entitete već podjeljeni kao društvo. Primanje Hrvatske i Srbije u EU bez BiH bi bilo pogubno.
1gorstak prihvatanje BiH od strane Srba bi bila najbolja opcija ali mi ne izgleda kao realna. Jedino ako EU opali par plesaka da smiri strasti ali oni to neće da urade. U svakom slučaju u pravu si i to je jedna od opcija.
Slažem se da Bošnjaci ne mogu graditi nikakvu administrativnu jedinicu na teritoriji od 6 kantona u kojima su danas većina. Sam pogled na mapu je dovoljan. RS teško da će dati i 1% teritorije jer su granice potpisane a svako mjenjanje granica vodi u sukobe. U najboljem slučaju lokalnog karaktera.
Iz mog ugla, koji je moguće pogrešan, djelovanje tačnije nedjelovanje EU se svodi na dopuštanje RS-u da se formira u smislu države, okretanje Bošnjaka u pravcu FBiH i marginalizovanje Hrvata koji su i onako nezainteresovani za svoju sudbinu.
Na kraju, izvana će se odlučiti naša sudbina. Jer mi nećemo i ne možemo da se dogovorimo. Pitanje je da li će to biti Bošnjačka BiH ili podjela BiH na srpsku RS i bošnjačku FBiH ili ćemo se dogovoriti da gradimo zajedničku decentralizovanu državu
-
LaBomba
#271 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
bicebolje wrote:Zar vi vjerujete u izjave stranih zvaničnika ?
Ovo je tipicno pisanje onih koji cekaju da im neka strana sila sve uredi i sredi. Pa nisu nam stranci refornirali policiju na ovakav nacin, nego "nasi". U EU se ne ulazi kao ne sredjena drzava, to nam je valjda dosada jasno, sve zemlje u EU koje su bilo politicki, bilo ekonomski nestabilne, zavrse kao jeftina radna snaga, i sta ce nam to. Mi kukamo na strance a 15 god gledamo nase bilmeze na vlast. Pa stvarno dosta vise!
- 1gorstak
#272 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
"Cetnicka propaganda je bila perfidna, smisljena u komandama okupatora i u "kuhinjama" kvislinskih i velikosrpskih nacionalistickih elemenata, i imala je, u to vrijeme veliki efekat medju pokolebanim ustanicima. Cetnicke parole su bile : "Dosta rata, za koga da ginemo kada ce i onako bez nas odluciti saveznici - ostanimo zivi i sacekajmo kraj rata. Zasto da izlazemo opasnosti i stradanju svoje porodice kad Nijemci i Italijani nude mir i zastitu srpskog stanovnistva od ustaskih progona. Partizani i komunisti su krivi za sva stradanja, itd..." Sve je to odgovaralo zamorenom seljaku da se pasivizira i povuce iz ustanka" (Savo Predja /Sarajevo u revoluciji 1979/)bicebolje wrote:Na kraju, izvana će se odlučiti naša sudbina.
BiH ce biti onoliko jaka koliko se mi zalazemo za nju. Koliko mi lobiramo za drzavu, koliko mi pisemo mailove americkim kongresmenima i senatorima ili EU parlamentarcima, koliko mi pomazemo povratnike kao jedan od stubova reintegracije drustva, koliko se mi trudimo da privucemo strane turiste u BiH, koliko citavu BiH smatramo svojom. Ta je odlucnost faktor kojem se strani centri moci moraju prilagoditi, prije ili kasnije. A onaj ko za sebe misli da je nula, da mu drugi mogu odrediti sudbinu, ne zasluzuje bolje.
-
HORN1
#273 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Najvažnija stvar je da mi izaberemo ispravne političare koji će se istinski boriti za svoj narod i državu, tek tad se možemo nadati da će i drugi prihvatiti te političare i kao svoje predstavnike i htjeti da njihovi političari budu kao naši i zajedno rade na dobrobit svih stanovnika BiH. Dok je našim političarima najvažniji lični interes i ispoljavaju ga kroz lično nelegalno bogaćenje nema ništaq iod pravog ujedinjenja i napredka. Znaju stanovnici u srbskoj da im je priče da grn očisti snijeg pored njihove kuće nego u Beogradu ali je veoma lako manipulirati sa njima kad im političari kažu šta hoćeš vidiš kako se određeni političari ponašaju prema svom narodu kojeg eto i vole kako bi se tek ponašali prema tebi kojeg nevole da nema nas i srbske da te zaštiti. Na našim političarima, mi normalni građani se nismo nešto ni zavadili jesmo moćda pucali jedni na druge ali koliko znam malo je bilo stvarne mržnje, sve je to politička igra.1gorstak wrote:"Cetnicka propaganda je bila perfidna, smisljena u komandama okupatora i u "kuhinjama" kvislinskih i velikosrpskih nacionalistickih elemenata, i imala je, u to vrijeme veliki efekat medju pokolebanim ustanicima. Cetnicke parole su bile : "Dosta rata, za koga da ginemo kada ce i onako bez nas odluciti saveznici - ostanimo zivi i sacekajmo kraj rata. Zasto da izlazemo opasnosti i stradanju svoje porodice kad Nijemci i Italijani nude mir i zastitu srpskog stanovnistva od ustaskih progona. Partizani i komunisti su krivi za sva stradanja, itd..." Sve je to odgovaralo zamorenom seljaku da se pasivizira i povuce iz ustanka" (Savo Predja /Sarajevo u revoluciji 1979/)bicebolje wrote:Na kraju, izvana će se odlučiti naša sudbina.
BiH ce biti onoliko jaka koliko se mi zalazemo za nju. Koliko mi lobiramo za drzavu, koliko mi pisemo mailove americkim kongresmenima i senatorima ili EU parlamentarcima, koliko mi pomazemo povratnike kao jedan od stubova reintegracije drustva, koliko se mi trudimo da privucemo strane turiste u BiH, koliko citavu BiH smatramo svojom. Ta je odlucnost faktor kojem se strani centri moci moraju prilagoditi, prije ili kasnije. A onaj ko za sebe misli da je nula, da mu drugi mogu odrediti sudbinu, ne zasluzuje bolje.
- pojedinac
#274 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
Hajd` budi dobar pa ih navedi, da znam za koga da glasam.HORN1 wrote: Najvažnija stvar je da mi izaberemo ispravne političare koji će se istinski boriti za svoj narod i državu, tek tad se možemo nadati da će i drugi prihvatiti te političare i kao svoje predstavnike i htjeti da njihovi političari budu kao naši i zajedno rade na dobrobit svih stanovnika BiH.
-
bicebolje
#275 Re: Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......
1gorstak, HORN1, svi mi znamo šta treba ali to što treba se neće desiti. I najvećoj budali je jasno da nacionalna opcija u višenacionalnoj državi vodi u podjele ali ljudi će i dalje glasati za svoje. Što nije ništa čudno, to je prirodno. I Englez će prije glasati za svoje nego za Francuze.
Nacionalne osjećaje je teško potisnuti, pitanje je samo mogu ih drugi tolerisati.
U BiH ne mogu, rane još nisu zarasle. U Banja Luci se slobodno može mahati britanskom zastavom, čak je mnogi nose na majicama kao modni detalj ali sa hrvatskom zastavom ćeš dobiti batine. Ista je situacija u cijeloj državi.
Šta treba u takvoj situaciji ? Vrijeme. Puno vremena i smirivanje tenzija. Međutim kod nas političari koriste nacionalne osjećaje kako bi što lakše vladali i došli na vlast. U jednonacionalnoj državi ne bi na taj način mogli dobiti glasove. Hrvatska je primjer.
1gorstak to što si napisao da mi trebamo raditi, trebaju raditi naši političari. Ne može se očekivati da ljudi u najsiromašnijoj državi u Evropi privlače turiste, šalju mailove i obožavaju tu najsiromašniju državu u Evropi. Ne može se ići otpozada.
1. Uspješnja vlast – 2. Uspješna država – 3. Ljubav prema državi.
A ti misliš da se može od ljubavi prema državi stvoriti uspješna država pa ćemo onda izabrati pravu vlast. Ne može.
Prvo ljudi trebaju prelomiti u svojoj glavi, izabrati dobre političare i dalje će ići kako treba, ako uopšte postoji interes da se napravi uspješna zajednička država. A ako postoji interes samo da se inatimo neće još dugo biti sreće...
Nacionalne osjećaje je teško potisnuti, pitanje je samo mogu ih drugi tolerisati.
U BiH ne mogu, rane još nisu zarasle. U Banja Luci se slobodno može mahati britanskom zastavom, čak je mnogi nose na majicama kao modni detalj ali sa hrvatskom zastavom ćeš dobiti batine. Ista je situacija u cijeloj državi.
Šta treba u takvoj situaciji ? Vrijeme. Puno vremena i smirivanje tenzija. Međutim kod nas političari koriste nacionalne osjećaje kako bi što lakše vladali i došli na vlast. U jednonacionalnoj državi ne bi na taj način mogli dobiti glasove. Hrvatska je primjer.
1gorstak to što si napisao da mi trebamo raditi, trebaju raditi naši političari. Ne može se očekivati da ljudi u najsiromašnijoj državi u Evropi privlače turiste, šalju mailove i obožavaju tu najsiromašniju državu u Evropi. Ne može se ići otpozada.
1. Uspješnja vlast – 2. Uspješna država – 3. Ljubav prema državi.
A ti misliš da se može od ljubavi prema državi stvoriti uspješna država pa ćemo onda izabrati pravu vlast. Ne može.
Prvo ljudi trebaju prelomiti u svojoj glavi, izabrati dobre političare i dalje će ići kako treba, ako uopšte postoji interes da se napravi uspješna zajednička država. A ako postoji interes samo da se inatimo neće još dugo biti sreće...