Dobro,ati? Inace.......muha_sa wrote:sucur elhamduliaIHAVEDREAM wrote:.......dobro,ati?muha_sa wrote:uranio zoru prevariojeS se naspavo
![]()
da je noci mogle bi oci
![]()
nego-inace![]()
"Možda je otišla da piša."
-
IHAVEDREAM
#251 Re: "Možda je otišla da piša."
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#252 Re: "Možda je otišla da piša."
Ama, odgovor. Žena me, u mene, bivša obučila da odgovorim samuha_sa wrote:uranio zoru prevariojeS se naspavo
![]()
-Dobro sam, hvala, kako ste vi?
Niđe veze pitanje sa odgovorom.
- muha_sa
#253 Re: "Možda je otišla da piša."
valjda znamo za saluIHAVEDREAM wrote:Dobro,ati? Inace.......muha_sa wrote: sucur elhamduliada je noci mogle bi oci
![]()
nego-inace![]()
,jes mi dobar?....
(SALA MALA)
jasta vec dobar--nikad bolje u poganiji vakat
sta ima jos
- respo
#254 Re: "Možda je otišla da piša."
a mozda je u sumi
- KadSeMrtviProbudimo
#255 Re: "Možda je otišla da piša."
Svi znamo koja je ideja pokretanja ove teme, i jedini koji je otvoreno pisao je @uvijek dobar post – a to je činjenica o, u nas, davno započetim i još uvijek aktuelnim, vjerskim fundamentalizmom, najizraženijem kod muslimana. Dakle, niti je tema wc niti doseljavanje stanovništva. Spominjati nečije porijeklo, zavičaje, odakle je ko i kada došao, gdje - je danas klasičan oblik ispoljavanja niskih malograđanskih manira i kompleksa.Ahmmed wrote: Ama, samo pokušavam reći, da svako vrijeme ima svoje adete, da proces prilagođavanja nekad ide brže, nekad sporije...Ne mislim da, kad je o ovoj temi riječ, treba zauzimati busije....Pa , il si na strani gospođe Nade ili si protiv nje....Dozvolimo da ima i onih, koji se dijelom slažu sa njenim pisanjem, ali su u njemu pronašli i određene problematične stavove.
Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
O pozdravu je riječ.
Pozdrav je oblik komunikacije među ljudima u nastojanju spajanja osoba različitih kultura, vjera, tradicija, pa čak i jezika, i zbog ovih razloga – što je internacionalniji - svima prepoznatljiviji, to je komunikacija i međuljudska saradnja uspješnija.
Najstariji, najuobičajeniji i najrašireniji pozdrav u svijetu: dobar dan, dobro veče, dobro jutro. Taj pozdrav je postao jednostavno općeprihvaćeni i općerazumljivi komunikacijski code. U svakoj kulturi na svom jeziku. Osim u BiH.
Nedavnom promjenom strukture političke vlasti u BiH i prodorom i utjecajem nacionalnog ispred građanskog identiteta, automatski se javila i nova kultura pozdravljanja, karakteristična i odlučna u odbacivanju svakog oblika prepoznavanja i identificiranja s ranijim izrazito sekularnim režimom, pa se sada svim silama pokušava i kroz novi način pozdravljanja iskazati osobenost i dokazati nacionalni i vjerski identitet.
Po meni, jedan od oblika pokušaja preobražaja bosanskog društva je i pokušaj promjene načina pozdravljanja, unosom vjerskog u već postojeće sekularno, što predstavlja i namjeru legitimiranja tog društva.
Sada je postalo vrlo važno, na jednoj strani se kroz pozdrav jasno legitimirati kod pripadnika vlastite (nacionalne (najčešće „bošnjačke“) i vjerske) grupe, ali takođe i na drugoj strani, prema drugim nacionalnim i vjerskim zajednicama pokazati i istaknuti svoj identitet i osobenost, pa i ponekad agresivno, uzurpirajući pozicije državnih institucija, poistovjećivajući tako državno sa nacionalno-vjerskim.
Na ovaj način je i pozdravljanje, umjesto oblika jezičke komunikacije među ljudima, postalo zapravo „kod prepoznavanja“, dokazivanje nacionalne i vjerske identifikacije.
Kultura pozdravljanja je tako preko noći načinom pozdravljanja preobražena u politiku.
Čak su i neka „zvanična“ muslimanska glasila u BiH pisala o ovoj temi („Preporod“ : „..Selam je univerzalni pozdrav svih muslimana svijeta - od Poslanika do danas. Trebao bi i u nas, bosanskih muslimana, biti preferirajući pozdrav - i pri dolasku, i pri odlasku. Umjesto selama, jedni druge pozdravljamo s merhaba. Ujutro često Bošnjaci jedni drugima kažu, umjesto es-selamu alejkum, sabahajrullah, uvečer kažu akšamhajrullah... Drage djevojčice iz komšiluka, lijepo odgojene, učene u mektebu i u kućama o vrijednosti i važnosti selama, pri susretu sa starijim promrse pitanje: Kako ste?...“ http://www.preporod.com/aida-krziainmen ... dravi.html ) .
Dakle, način pozdravljanja signiran je sa najviše vjerske instance u BiH.
A na građanski pozdrav „dobar dan“ odgovorom „kako ste“ i sl. koriste se ponajviše oni koji nastoje pokazati svoju prisnu i čvrstu nacionalno-vjersku odrednicu (islamsku, npr), pokazujući time, istovremeno, i krajnje nepoštivanje drugog i drukčijeg, te nedostatak osnova lijepog ponašanja, potrebnih modernoj osobi.
P.S.
Kad je već tema pozdrav, ne mogu a da ne spomenem i rukovanje kao oblik komunikacije, odnosno - „upute“, koje sam našao takođe u „Islamskim informativnim novinama Preporod“: „...Ženama rukovanje nije dopušteno s muškarcima prema kojima bi mogle osjetiti požudu, a nisu im ti muškarci dopušteni, ili s onima koji bi prema njima mogli osjetiti požudu i na grijeh ih navesti. Iskreni vjernici i vjernice to znaju, i razumiju, jer svaka zabrana, propis i preporuka Svemilostivog i Mudrog i Poslanika Njegovog imaju svoju vrijednost, značenje i opravdanje...“
Te prisustvo islamskog pozdrava „selam“ u medijima, na što se i autorica kolumne u „Preporodu“ osvrće podobro kritički: „...Pitam se često zašto nema selama u medijima. Donekle je razumljivo odsustvo selama u javnim i državnim medijima, ali na Neovisnoj televiziji Hayat, u emisijama koje vodi pokrivena muslimanka, nema nikakvog smisla ne izgovoriti selam uz dobar dan ili dobra večer. Ili ima smisla s obzirom da urednica i voditeljica ne bira, uglavnom, ni teme ni goste primjerene svojoj, hidžabu neprimjerenoj, odjeći i svome, islamskom ahlaku neprimjerenom, ponašanju.
Voditelji i urednici spomenute televizije, ali i urednici i voditelji u većini ostalih neovisnih elektronskih medija ne nazivaju selam jer im se ne uklapa u programske sheme?! Stide se oni selama u svojoj nesigurnosti, neobrazovanosti, zbunjenosti i neosviješćenosti. Selam se izbjegava, potiskuje i gubi. U većini neovisnih medija postao je rekvizit ramazanskih i bajramskih programa...“
Eto @Ahmmede, vjerov'o ili ne - nema selama ni na Hayatu...
- minjonja
#256 Re: "Možda je otišla da piša."
zena ti u tebe nesto pobrkalaPipiDugaDevetka wrote:Ama, odgovor. Žena me, u mene, bivša obučila da odgovorim samuha_sa wrote:uranio zoru prevariojeS se naspavo
![]()
-Dobro sam, hvala, kako ste vi?
Niđe veze pitanje sa odgovorom.![]()
-uranio!
-uranio, zoru prevario!
-kako si?
-dobro, ti?
tako nekako
- Toffee karamela
#257 Re: "Možda je otišla da piša."
E viš, ni meni ovo nikad neće biti jasno, kada je u adet našeg svijeta (seoskog, prigradskog, mahalskog, pa naposljetku i gradskog) ušla ova formula pozdravljanja...nelogična, niđe veze što bi rek'o onaj voditelj...ali baš niđe veze....čuj "Uranio/la"-"Dobro, kako si"PipiDugaDevetka wrote:Kada bih rano ujutru krenuo na posao prije rata su me poneke komšije zdravile sa:
-Uranio!
Ja nisam znao odgovor, ali sam priupitao suprugu i ona mi reče da trebam odgovoriti sa:
-Dobro sam, hvala, kako ste vi (ti)?
Molim za objašnjenje.
Ne razumijem ni danas ovakvo pozdravljanje.
Mislim, ne branim da me i ovako pozdravljaju, ali, jednostavno, ne razumijem.
Kako i inače sporo kontam neke pojave, ja sam vrlooo kasno shvatila cijelu formulu, da se na "Uranio" ne odgovara kontrapitanjem ili iznošenjem svog doživljaja sna iz prethodne noći nego drugim pitanjem. Ali, otkad sam skontala, ponosno odgovaram kako treba, i bogami nigdje nikak'ih problema, od Konjica pa do Jarčedola
-
IHAVEDREAM
#258 Re: "Možda je otišla da piša."
So pitas...da nisi imao isto iskustvo...callmethebreeeze wrote:jel' ovo bilo kod brajlovica?Toffee karamela wrote:IHAVEDREAM wrote: Rezervisali smo termin za veceru ( sto za osam osoba) u jednom od, nama preporucenih restorana na Ilidzi....
Konobar prilazi nasem stolu i seretski nam se obraca..."Kako su nasi cijenjeni i dobrostojeci gosti"......No 1
Nakon ljubaznog pozdrava, uzima narudzbe za pice, i obraca se meni.. ...." Sta zelite za popiti, doktorice ?...No 2 (To je, valjda, trebao da bude gest rezervisan za " VIP" goste (uz napomenu da ,niko od prisutnih nije imao Dr. titulu)
![]()
![]()
![]()
![]()
Oooooooooo kijametski dane, pa dođi više!!!
Odgovor: Ahaaaaa
- Prolaznik
#259 Re: "Možda je otišla da piša."
O skandinavcime ne znam ništa ali o engleskom znam ponešto. Kod njih ima samo You (vi) i nema ti. Ono je ukinuto iz riječnika i gramatike još u srednjem vijeku. Samo u starim Šekspirovim knjigama možeš naći Thou (ti). To malo ko zna.BaileyS wrote:The Nightwatchman wrote:
Sa svim bih se slozio izuzev ovog da je to fenomen vezan za Blakan. Skandinavci npr. su daleko od Balkana (u svakom pogledu) ali su persiranje izbrisali iz upotrebe nakon 68' i danas ako bi nekog od njih persirao vjerovatno bi mislili da si pao sa Marsa. Sto se engleskog govornog podrucja tice ne znam da li je persiranje ikad i bilo u upotrebi.
Mada, skandinavski i balkanski uzroci tog fenomena su vjerovatno sasvim drugacije prirode.
Turci su isto tako jako formalni i uljudni u ophođenju. Persiranje je uobičajeno, čak unutar familije. Imperative vrlo rijetko koriste. Kada govore o sebi nastoje izbjegavati prvo lice jednine i rijetko koriste JA.
-
callmethebreeeze
#260 Re: "Možda je otišla da piša."
bio sam tamo prvi i zadnji put novembra 2007 i sokirao se ponasenjem jednog konobara. sjecam se da je bio celav, i da se ponasao kao da se znamo sto godina. komunikacija na nivou tog kojeg si ti naveo/la... uzas.IHAVEDREAM wrote: So pitas...da nisi imao isto iskustvo...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#261 Re: "Možda je otišla da piša."
Pošto je moja bivša u drugom koljenu porijeklom iz Hercegovine, ljuta k'o krš hercegovački, a Sarajka, nije li ovaj nelogični pozdrav iz tih krajeva?Toffee karamela wrote:PipiDugaDevetka wrote:Kada bih rano ujutru krenuo na posao prije rata su me poneke komšije zdravile sa:
-Uranio!
Ja nisam znao odgovor, ali sam priupitao suprugu i ona mi reče da trebam odgovoriti sa:
Molim za objašnjenje.
E viš, ni meni ovo nikad neće biti jasno, kada je u adet našeg svijeta (seoskog, prigradskog, mahalskog, pa naposljetku i gradskog) ušla ova formula pozdravljanja...nelogična, niđe veze što bi rek'o onaj voditelj...ali baš niđe veze....čuj "Uranio/la"-"Dobro, kako si"![]()
Kako i inače sporo kontam neke pojave, ja sam vrlooo kasno shvatila cijelu formulu, da se na "Uranio" ne odgovara kontrapitanjem ili iznošenjem svog doživljaja sna iz prethodne noći nego drugim pitanjem. Ali, otkad sam skontala, ponosno odgovaram kako treba, i bogami nigdje nikak'ih problema, od Konjica pa do Jarčedola
Baš sam bio glup kada sam se udavao na Baš-čaršiju.
Sreća, pa se razvjenčah.
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/02/2010 18:38, edited 1 time in total.
-
IHAVEDREAM
#262 Re: "Možda je otišla da piša."
Mora da smo bili pocastvovani profesionalnoscu iste osobe.....i mi smo bili u ljeto 2007.callmethebreeeze wrote:bio sam tamo prvi i zadnji put novembra 2007 i sokirao se ponasenjem jednog konobara. sjecam se da je bio celav, i da se ponasao kao da se znamo sto godina. komunikacija na nivou tog kojeg si ti naveo/la... uzas.IHAVEDREAM wrote: So pitas...da nisi imao isto iskustvo...
-
callmethebreeeze
#263 Re: "Možda je otišla da piša."
IHAVEDREAM wrote:Mora da smo bili pocastvovani profesionalnoscu iste osobe.....i mi smo bili u ljeto 2007.callmethebreeeze wrote:bio sam tamo prvi i zadnji put novembra 2007 i sokirao se ponasenjem jednog konobara. sjecam se da je bio celav, i da se ponasao kao da se znamo sto godina. komunikacija na nivou tog kojeg si ti naveo/la... uzas.IHAVEDREAM wrote: So pitas...da nisi imao isto iskustvo...
moracu otici tamo, cim dodjem u sa, cisto da vidim je li lik jos radi.
- muha_sa
#264 Re: "Možda je otišla da piša."
u ovom gradu a bogme i drzavi ima mnogo vaznijih problema od pozdrava--pozdravljam onako kako sam naviko
jarana s vozdra--nanu selamom i da ne nabrajamo vise
mene ubi totalni neodgoj sto djece a i dosta odraslih---neka nova mjerila vrijednosti na sceni
valjda je do kucnog odgoja---roditelji se o svom jadu zabavili pa ih briga sta im djeca rade i sta gledaju
-sve nesto ko nabrijano-smrknuto--valjda konta da je zajeban ako je smrknut
-dovoljno je vidjet koji je stil hodanja u trendu pa da ti sve jasno bude--nema u njemu 40.kg. a raskoracen ko Vajat Erp ulicom hoda--jos ko nesto smrknut
-dovoljno samo jedan dan vozit ulicama grada pa da steknes neku sliku--na zalost
istina al tako je.
nema vise zajebancije ( u onoj mjeri kako je ranije bilo )--pa i na ovom forumu se skoro svaka tema pretvori u prepucavanje i istresanje raznoraznih frustracija
--
mene ubi totalni neodgoj sto djece a i dosta odraslih---neka nova mjerila vrijednosti na sceni
valjda je do kucnog odgoja---roditelji se o svom jadu zabavili pa ih briga sta im djeca rade i sta gledaju
-sve nesto ko nabrijano-smrknuto--valjda konta da je zajeban ako je smrknut
-dovoljno je vidjet koji je stil hodanja u trendu pa da ti sve jasno bude--nema u njemu 40.kg. a raskoracen ko Vajat Erp ulicom hoda--jos ko nesto smrknut
-dovoljno samo jedan dan vozit ulicama grada pa da steknes neku sliku--na zalost
nema vise zajebancije ( u onoj mjeri kako je ranije bilo )--pa i na ovom forumu se skoro svaka tema pretvori u prepucavanje i istresanje raznoraznih frustracija
- muha_sa
#265 Re: "Možda je otišla da piša."
sta ti imas protiv zenskih iz moje mahalePipiDugaDevetka wrote:Pošto je moja bivša u drugom koljenu porijeklom iz Hercegovine, ljuta k'o krš hercegovački, a Sarajka, nije li ovaj nelogični pozdrav iz tih krajeva?Toffee karamela wrote:PipiDugaDevetka wrote:Kada bih rano ujutru krenuo na posao prije rata su me poneke komšije zdravile sa:
-Uranio!
Molim za objašnjenje.
E viš, ni meni ovo nikad neće biti jasno, kada je u adet našeg svijeta (seoskog, prigradskog, mahalskog, pa naposljetku i gradskog) ušla ova formula pozdravljanja...nelogična, niđe veze što bi rek'o onaj voditelj...ali baš niđe veze....čuj "Uranio/la"-"Dobro, kako si"![]()
Sreća, pa se razvjenčah.
- PipiDugaDevetka
#266 Re: "Možda je otišla da piša."
I meni je Brajlović upropastio doživljaj Sarajeva za 4 autobusa hr. ljekara, ali eto, nisam ja kriv (vodič), nego je organizator izleta insistirao na restoranu pored rijeke,...IHAVEDREAM wrote:Mora da smo bili pocastvovani profesionalnoscu iste osobe.....i mi smo bili u ljeto 2007.callmethebreeeze wrote:bio sam tamo prvi i zadnji put novembra 2007 i sokirao se ponasenjem jednog konobara. sjecam se da je bio celav, i da se ponasao kao da se znamo sto godina. komunikacija na nivou tog kojeg si ti naveo/la... uzas.IHAVEDREAM wrote: So pitas...da nisi imao isto iskustvo...
- HAVANA
#267 Re: "Možda je otišla da piša."
muha_sa wrote: nema vise zajebancije ( u onoj mjeri kako je ranije bilo )--pa i na ovom forumu se skoro svaka tema pretvori u prepucavanje i istresanje raznoraznih frustracija--
- muha_sa
#268 Re: "Možda je otišla da piša."
staS se ti smrkoHAVANA wrote:muha_sa wrote: nema vise zajebancije ( u onoj mjeri kako je ranije bilo )--pa i na ovom forumu se skoro svaka tema pretvori u prepucavanje i istresanje raznoraznih frustracija--
inace--sta ima jos
- Toffee karamela
#269 Re: "Možda je otišla da piša."
PipiDugaDevetka wrote:
Pošto je moja bivša u drugom koljenu porijeklom iz Hercegovine, ljuta k'o krš hercegovački, a Sarajka, nije li ovaj nelogični pozdrav iz tih krajeva?
Sreća, pa se razvjenčah.
-
callmethebreeeze
#270 Re: "Možda je otišla da piša."
jesu li rekli bog pa ih celo stociro?PipiDugaDevetka wrote:[
I meni je Brajlović upropastio doživljaj Sarajeva za 4 autobusa hr. ljekara, ali eto, nisam ja kriv (vodič), nego je organizator izleta insistirao na restoranu pored rijeke,...
- PipiDugaDevetka
#271 Re: "Možda je otišla da piša."
Nemam ništa, bila mi je čast udati se u tvoju mahalu.muha_sa wrote:sta ti imas protiv zenskih iz moje mahale![]()
Ali, udajom stan nije bio NAŠ, nego i dalje njen.
Bilo, pa prošlo.
Vratimo se temi.
Zašto se ljudi uopšte pozdravljaju? Otkud taj poriv da ja nepoznatog komšiju, a često ga susrećem otpočnem zdraviti.
Gledao sam životinje, majmune, putem tv., pa i oni se na neki način zdave, miluju, češkaju, biskaju (Trijebe vaške),...čiste peksinluke jedno drugom,...
Ima li koji psiholog da objasni, šta ja u stvari, radim, kada nekoga pozdravljam?
- PipiDugaDevetka
#272 Re: "Možda je otišla da piša."
Ne znam, ja otišao u susjednu buregdžinicu da pojedem zeljanicu, meso nisam jeo tada, a ni sada ne jedem govedinu i jagnjetinu. Ručak im trajao tri i po sata, a najavljeni, ugovoreno plaćanje, ma sve bilo prijavljeno, ali pokvari kompletan doživljaj Sarajeva,...Gostima,..Nisam stigao ni u džamiju da uđem sa gostima,...callmethebreeeze wrote:jesu li rekli bog pa ih celo stociro?PipiDugaDevetka wrote:[
I meni je Brajlović upropastio doživljaj Sarajeva za 4 autobusa hr. ljekara, ali eto, nisam ja kriv (vodič), nego je organizator izleta insistirao na restoranu pored rijeke,...
-
travnik27
#273 Re: "Možda je otišla da piša."
Sceri Dzeraldina, kazi nani alahimanet !
- zlatiborka
#274 Re: "Možda je otišla da piša."
Ovo boldirano, u tome je kvaka. Prije spomenuti kolega je bas insistirao da njega pozdravljam sa SABAH HAJRULLAH, sto sam i cinila. Meni je veca sega bila sto je on i svi ostali, znao da sam katolkinja, nikada nisam krila svoju vjeru i nikada nisam bila clan SK!udrch wrote:Nisam niti rekao niti imao namjeru da omaložavam jedan od najljepših i najtoplijih pozdrava pravih i starih Bošnjaka..Ahmmed wrote:Čuj, po sabahajrulla(h) se prepoznaju kameleoni....![]()
![]()
Ja se sad baš nasekirah, što se Arapi smiju ovoj konstrukciji.
![]()
Ja sam rekao sljedeće: "Onaj ko insistira na ovom pozdravu nije nikakav vjernik, tu se uglavnom prepoznaju kameleoni"..i ovo sam rekao u skladu sa onim što je već pisano gore iznad, a sa čim si se i ti, a i ja sigurno puno puta susretao, da pojedini koji su se iz interesa približili vjeri, da više insistiraju da ih se pozdravlja sa sabahajrullah nego sa selamom, kao jedinim pozdravom vjernika..
Sabahajrullah ili sabahajrosum, akšamhajrullah ili akšamhajrosum je pozdrav koji najčešće koristim u pozdravu sa meni posebno dragim komšijama ili porodicom..
A da je konstrukcija koju Arapi ne poznaju, izvini, ali to je činjenica..
P.S. Tvoj post kao odgovor ovoj gospođi koja želi da kaže kako je samo "dobar dan" primjeran pozdrav u ovom gradu je jedan od najboljih u posljednje vrijeme..
Ma dobro, svi su mi oni obicavali cestitati Bozic ili Uskrs, kao i ja njima Bajrame. Medju nama je uvijek bila prijateljska atmosfera, nisam htjela da to narusavam banalnostima oko pozdrava. Na kraju krajeva spadam u one "ostale", ali skroz ostale......(prezime i ime mi nidje veze)......
....pa moram se prilagodjavati vecini ako zelim da radim sa ljudima u tolerantnoj sredini....
- respo
#275 Re: "Možda je otišla da piša."
palicumuha_sa wrote: sta ti imas protiv zenskih iz moje mahale![]()