Pocetak rata u Sarajevu
- bajadera7
#251 Re: Pocetak rata u Sarajevu
je ili nije JNA ne sjecam se tacno
- ranger
#252 Re: Pocetak rata u Sarajevu
nama su u kuci po zidovima pisali svakakve psovke...Dr. Kuca wrote:Haris.ba wrote:Vidim komsiju navece nosi snajper o ledja objesen. A bio laborant. Reko bio u lovu.Dan poslije s najboljim jaranima Sasom i Dejanom se trebao vidjeti. Oni isli "negdje" i donijeli metaka. I meni ih dali nekoliko. Nisam kontao zasto tada.
Slijedece jutro policija i neki ljudi mi odvode oca u zatvor. Pokupili sve odrasle muslimane i Hrvate iz ulaza. Oca nema, a i meni u glavi isto nista. 20-ak dana dok nismo dobili oca nazad nismo majka i ja htjeli prihvatiti da je rat. I danas mi je zanimljivo to tadasnje izbjegavanje prihvatanja istine(mada ima toga i danas).
96 - smo se vratili u stan. U stanu samo sto nisu prozore odnijeli. Jedino nasred sobe ostavili dva Kur'ana sto smo imali. I u njima napisali (vjerovatno djeca) pola latinicnim - pola cirilicnim slovima: jebemo vam majku i mi cemo se vratiti.
Kako sam se najezio od ovoga.
- JanuaryJones
#253 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Meni je uvijek bilo fascinantno kako su raja (djeca) iz ulice preko noći nestala. Meni, kojoj je u to doba bila pojam Mattelova barbika jer je bila skupa i mogla se kupiti samo u komisionu ili free shopu, neće biti jasno zašto su djevojčice iz naše ulice ostavljale svoje barbike u kući (znam jer smo kasnije, kad su popucali prozori i vrata i krovovi, preko tavana ulazili u devastirane kuće, ko djeca, znatiželjni pa sam i ja 'našla' svoj ratni plijen). Elem, jesu li otišli naglo, na ho-ruk, u po noći pa ta djeca nisu stigla ponijeti svoje igračke? Ja, u tom stanju pameti, se ne bih odvajala od omiljene igračke jer su bile luksuz, tada. I naravno da bih ponijela sve svoje dragocjenosti da mi je neko od ukućana rekao da moramo ići i ne znam kad ćemo se vratiti.
I drugo, danas kad pogledam, po internetu većina nemuslimanske djece koja je otišla, iz ulice ili razreda, žive po bijelom svijetu i postigli su puno u životu, inžinjeri, doktori, istraživači dok ovi što su ostali jedva spajaju kraj s krajem i velika većina i nije upisala fakultet. Kurva sudbina.
I drugo, danas kad pogledam, po internetu većina nemuslimanske djece koja je otišla, iz ulice ili razreda, žive po bijelom svijetu i postigli su puno u životu, inžinjeri, doktori, istraživači dok ovi što su ostali jedva spajaju kraj s krajem i velika većina i nije upisala fakultet. Kurva sudbina.
- zateznistub
#254 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nipošto!JanuaryJones wrote:Meni je uvijek bilo fascinantno kako su raja (djeca) iz ulice preko noći nestala. Meni, kojoj je u to doba bila pojam Mattelova barbika jer je bila skupa i mogla se kupiti samo u komisionu ili free shopu, neće biti jasno zašto su djevojčice iz naše ulice ostavljale svoje barbike u kući (znam jer smo kasnije, kad su popucali prozori i vrata i krovovi, preko tavana ulazili u devastirane kuće, ko djeca, znatiželjni pa sam i ja 'našla' svoj ratni plijen). Elem, jesu li otišli naglo, na ho-ruk, u po noći pa ta djeca nisu stigla ponijeti svoje igračke? Ja, u tom stanju pameti, se ne bih odvajala od omiljene igračke jer su bile luksuz, tada. I naravno da bih ponijela sve svoje dragocjenosti da mi je neko od ukućana rekao da moramo ići i ne znam kad ćemo se vratiti.
Razlog je taj što su roditelji ( u većini slučajeva) mislili-imali info da će se vratiti kućama za par dana! Dok se stvari ne dovedu " na svoje"!
Last edited by zateznistub on 10/12/2014 16:25, edited 1 time in total.
- karanana
#255 Re: Pocetak rata u Sarajevu
isto ti je i sa podrucjima gdje su srbi otjerali muslimane. danas vecina tih muslimana solidno zivi na zapadu a srbi po istocnoj bosni i hercegovini govore da kad se sljedeci put zakuha da bi volili da oni budu ti koji ce bjezati.JanuaryJones wrote:Meni je uvijek bilo fascinantno kako su raja (djeca) iz ulice preko noći nestala. Meni, kojoj je u to doba bila pojam Mattelova barbika jer je bila skupa i mogla se kupiti samo u komisionu ili free shopu, neće biti jasno zašto su djevojčice iz naše ulice ostavljale svoje barbike u kući (znam jer smo kasnije, kad su popucali prozori i vrata i krovovi, preko tavana ulazili u devastirane kuće, ko djeca, znatiželjni pa sam i ja 'našla' svoj ratni plijen). Elem, jesu li otišli naglo, na ho-ruk, u po noći pa ta djeca nisu stigla ponijeti svoje igračke? Ja, u tom stanju pameti, se ne bih odvajala od omiljene igračke jer su bile luksuz, tada. I naravno da bih ponijela sve svoje dragocjenosti da mi je neko od ukućana rekao da moramo ići i ne znam kad ćemo se vratiti.
- JanuaryJones
#256 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vjerujem, ono vratićemo se za par dana. Niko se nikad nije vratio. Svi su prodali nekretnine, i osim par koji žive po zabitima u BiH, većina živi u Kanadi, Americi i Australiji.zateznistub wrote:Nipošto!JanuaryJones wrote:Meni je uvijek bilo fascinantno kako su raja (djeca) iz ulice preko noći nestala. Meni, kojoj je u to doba bila pojam Mattelova barbika jer je bila skupa i mogla se kupiti samo u komisionu ili free shopu, neće biti jasno zašto su djevojčice iz naše ulice ostavljale svoje barbike u kući (znam jer smo kasnije, kad su popucali prozori i vrata i krovovi, preko tavana ulazili u devastirane kuće, ko djeca, znatiželjni pa sam i ja 'našla' svoj ratni plijen). Elem, jesu li otišli naglo, na ho-ruk, u po noći pa ta djeca nisu stigla ponijeti svoje igračke? Ja, u tom stanju pameti, se ne bih odvajala od omiljene igračke jer su bile luksuz, tada. I naravno da bih ponijela sve svoje dragocjenosti da mi je neko od ukućana rekao da moramo ići i ne znam kad ćemo se vratiti.
Razlog je taj što su roditelji ( u većini slučajeva) mislili-imali info da će se vratiti kućama za par dana! Dok se stvari ne dovedu " na svoje"!
- karanana
#257 Re: Pocetak rata u Sarajevu
pa mozda bi se vratili da su oslobodili grad
-
todd_smith
#258 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Pa jos se po sarajevu prodaju stanovi cetnika koji su "pobjegli" nakon dojave. Kada im se nije poklopilo udarili su pricu da su ih "muslimani" otjerali i zato nemaju namjeru da se vrate i zato prodaju stan.
- Ali Kemal
#259 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Gdje si ti to cuvao strazu 1991 i od koga?riko-ga wrote:Eborg wrote:Ta malo trznem temu.![]()
Može li mi iko reći kada su stvari u Sarajevu prestale biti "normalne"? Vidim da spominjete da se u neke dijelove grada nije moglo doći i sl. a život tekao kao da to nije neka bitna stvar.Kraj '91. ili još ranije? Ne znam da li je to iskustvo rata ali da danas neko blokira neki dio grada makar na 3 sata to bi bio OZBILJAN problem.
Ma to ti je zavisilo od kvarta do kvarta.Ja sam naprimjer drzao strazu 91 u zimu dok su neka naselja tek u maju 92 svatili da se puca.Nezelim ovdje nikoga kriviti niti neki kvart izdizati iznad drugoga ali to je tako bilo.
-
Nomo
#260 Re: Pocetak rata u Sarajevu
kemo ti je iz sirokog slabo se on snalazi po seheru
-
Nomo
#261 Re: Pocetak rata u Sarajevu
KENJAC wrote:
kolika bestija i smece moras biti pa pozivati stihove cetnika neleta na ovoj temi . znaci da nije ubijem svat ne bi bilo rata . malo morgen . i rat i genocid nad bosnom i bosancima su davno spremljeni . kao sto je i prvi svjetski rat bio na pragu samo se cekao povod a ne uzrok .nele ne moze promijeniti istoriju . kao ni kenjavi kenjac . odvratnih cetnika mati mila . dobro sto su cetnici ali sto lazu .
gledam neleta kod milomira marica gdje promovise neko svoje smece od knjige . i kaze da je juka nosio stake u ratu jer ga je ujeo pas prije rata . i jos se fali kako je dobio batine od juke . bijednici ubijete se . serem se u obraz i neletu i svakom slicnom sarajliji . zbogom zohari . nikad vise bosnu necete vidjeti . ni banja luku necete vjecno drzati .
Nekad padne nadvojvoda nekad starisvat! Nikad se ne zna cija je glava prva - tako ovdje pocinje rat !
kolika bestija i smece moras biti pa pozivati stihove cetnika neleta na ovoj temi . znaci da nije ubijem svat ne bi bilo rata . malo morgen . i rat i genocid nad bosnom i bosancima su davno spremljeni . kao sto je i prvi svjetski rat bio na pragu samo se cekao povod a ne uzrok .nele ne moze promijeniti istoriju . kao ni kenjavi kenjac . odvratnih cetnika mati mila . dobro sto su cetnici ali sto lazu .
gledam neleta kod milomira marica gdje promovise neko svoje smece od knjige . i kaze da je juka nosio stake u ratu jer ga je ujeo pas prije rata . i jos se fali kako je dobio batine od juke . bijednici ubijete se . serem se u obraz i neletu i svakom slicnom sarajliji . zbogom zohari . nikad vise bosnu necete vidjeti . ni banja luku necete vjecno drzati .
Last edited by Nomo on 11/12/2014 09:03, edited 1 time in total.
- Ali Kemal
#262 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Znaci izmisljasSarajmen wrote:Zakuri te bolac gdje. Od četnika mladobosanaca što su planirali dati ime Principovo zauzetom dijelu grada Sarajeva . Srpsko, pa istočno.... to valjda znaš.Ali Kemal wrote:
Gdje si ti to cuvao strazu 1991 i od koga?
U Sarajevu 1991 nije bilo nikakve potrebe da se cuvaju straze.
- Dr. Kuca
#263 Re: Pocetak rata u Sarajevu
dudlov wrote:Evo jedan prilog o početku rata u Sarajevu
https://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy ... freload=10
Od ove kolone na pocetku vazda mi muka. Tito i partija, a oni..
-
todd_smith
#264 Re: Pocetak rata u Sarajevu
jos kada vidis onog sa slikom Tite i velica ga, dok svi pjevaju Mi smo Titini, Tito je nas, nakon sto su ih sa iste pozicije pucali...Dr. Kuca wrote:dudlov wrote:Evo jedan prilog o početku rata u Sarajevu
https://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy ... freload=10
Od ove kolone na pocetku vazda mi muka. Tito i partija, a oni..
- LoveIsGone
#265 Re: Pocetak rata u Sarajevu
e jbg ja sve iščitao od početka do kraja u ova doba.. ali neka. I treba se o ovome pisati i treba se sjetiti svoje prošlosti.
Samo nekako mi se čini da se ovdje stvari prebrzo zaboravljaju........
- Koshpa
#266 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Prve barikade u Martu.
Zvoni telefon u 6h ujutru sto nikad za zivota nije zazvonio, mi u kuci svi na noge, stari se javio na telefon i njegov jeran koji je zivio na Bistriku javlja da je grad blokiran i da niposto ne idu na poso. Sjecam se da je Hayat taj dan uzivo prenosio te barikade tamo na Bistriku oko druge vojne.
Pitanje za Dozera i Ramzesa nase prvoborce, muci me prica s pocetka rata a to je da su cetnici krenuli iz pravca Kozje cuprije sa "nekoliko" tenkova i da je Juka srusio onaj mali mostic na darivi gdje se spajaju Moscanica i Miljacka i time navodno "spasio" padanje grada blickrigom. Istina ili mit ?
Zvoni telefon u 6h ujutru sto nikad za zivota nije zazvonio, mi u kuci svi na noge, stari se javio na telefon i njegov jeran koji je zivio na Bistriku javlja da je grad blokiran i da niposto ne idu na poso. Sjecam se da je Hayat taj dan uzivo prenosio te barikade tamo na Bistriku oko druge vojne.
Pitanje za Dozera i Ramzesa nase prvoborce, muci me prica s pocetka rata a to je da su cetnici krenuli iz pravca Kozje cuprije sa "nekoliko" tenkova i da je Juka srusio onaj mali mostic na darivi gdje se spajaju Moscanica i Miljacka i time navodno "spasio" padanje grada blickrigom. Istina ili mit ?
-
riko-ga
#267 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ali Kemal wrote:Gdje si ti to cuvao strazu 1991 i od koga?riko-ga wrote:Eborg wrote:Ta malo trznem temu.![]()
Može li mi iko reći kada su stvari u Sarajevu prestale biti "normalne"? Vidim da spominjete da se u neke dijelove grada nije moglo doći i sl. a život tekao kao da to nije neka bitna stvar.Kraj '91. ili još ranije? Ne znam da li je to iskustvo rata ali da danas neko blokira neki dio grada makar na 3 sata to bi bio OZBILJAN problem.
Ma to ti je zavisilo od kvarta do kvarta.Ja sam naprimjer drzao strazu 91 u zimu dok su neka naselja tek u maju 92 svatili da se puca.Nezelim ovdje nikoga kriviti niti neki kvart izdizati iznad drugoga ali to je tako bilo.
U Sarajevu gdje drugo.A cuvo strazu od "komsija" jer su primjeceni neki sumnjivi kamijoni drva sto ulaze u ulicu u ponocnim satima.Onda primjetimo kako se nakon 12 h noci desavaju cudne stvari u ulici i tako to.Skontali drzati strazu samo da nas ne pobiju na spavanju.Mislim iz ove perspektive smjesno izgleda al ko ce to znati 91.
- zateznistub
#268 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Veze ti nemaš!Ali Kemal wrote: U Sarajevu 1991 nije bilo nikakve potrebe da se cuvaju straze.
- Filter
#269 Re: Pocetak rata u Sarajevu
al fakatzateznistub wrote:Veze ti nemaš!Ali Kemal wrote: U Sarajevu 1991 nije bilo nikakve potrebe da se cuvaju straze.
- zateznistub
#270 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ooo drug filet, kako se devera?Filter wrote:al fakatzateznistub wrote:Veze ti nemaš!Ali Kemal wrote: U Sarajevu 1991 nije bilo nikakve potrebe da se cuvaju straze.
- Filter
#271 Re: Pocetak rata u Sarajevu
tamam, mjera, druze zubonjo
- Dr. Kuca
#272 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Najzalosnije sto djeca ne uce nista o ratu. Jos koja generacija i vrlo malo ce se znati o tome. Zato djecu treba vaspitavat od malena, onako kako rade srbi i hrvati, i kako su radili vjekovima.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#273 Re: Pocetak rata u Sarajevu
i tenk bi došao do čaršije i tu bi mu kraj bio. ne vjerujem da bi iko normalan tenkovima krenuo u grad tipa Sarajevo gdje kamioni jedva skrečuKoshpa wrote:Prve barikade u Martu.
Last edited by Admir_1984 on 11/12/2014 13:48, edited 1 time in total.
- ranger
#274 Re: Pocetak rata u Sarajevu
mislim da je tu neko malo modifikovao pricu s Vratnika (il gore tog dijela grada) gdje su cete krenuli, nisam siguran jel bio tenk, uglavnom u obracunu su nasi pobijedili, i cetalji su se povukli.Admir_1984 wrote:i tenk bi došao do čaršije i tu bi mu kraj bio. ne vjerujem da bi iko normalan tenkovima krenuo u grad tipa Sarajevo gdje se kamioni jedva skrečuKoshpa wrote:Prve barikade u Martu.
nisam iz Sa, pa nek neko ko je bio tu bolje razjasni...
-
todd_smith
#275 Re: Pocetak rata u Sarajevu
To je najgore.LoveIsGone wrote:e jbg ja sve iščitao od početka do kraja u ova doba.. ali neka. I treba se o ovome pisati i treba se sjetiti svoje prošlosti.
Imam dosta raje koji su "Srbi", mislim iz Sarajeva su, ali Srbi su. I jeste da su raja, ali ne mogu ja zaboraviti. Ne da imam nesto lose protiv njih, ni na sekundu, ali da padne sutra prvi metak, ne bih im vjerovao.
Dok ove nove generacije se furaju na ono ta ce to, nismo mi kao ovi prije. Nema sanse.
Tako su i `92 govorili.