Dacia sandero misljenja ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#251 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by johntra »

jarane, ja hoću SAAB 93, al polovan :D ...uglavnom, post ti je istinit, ali narodu prije ulazi metar u guzicu, nego cenat u glavu...
Sehro1

#252 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

nowayvw wrote:Kad čovjek čita vaša '' stručna '' mišljenja,pomislio bi sve sami inženjeri zaposleni u odjeljenju za tehnički razvoj kod Toyote,Saab-a,Volva,Mazde.Kao prvo,Renault je kupio Daciju smišljeno,sa jednim ciljem-OSTVARITI DOBRU ZARADU,što im je i uspjelo.Dacia je namjenjena siromašnim tržištima kao zamjena za polovne automobile.A i BiH spada u te siromašne države.Kompletna mehanika je preuzeta sa Clia 2 i Megana 1,s tim što je motor dorađen.Podvozje je namjenski napravljeno za loše puteve,kao što su i naši - koji odmah otkinu pola automobila kad naletite na '' udarnu '' rupu(mada mi taj pojam '' udarna rupa'' nikad nije bio jasan,samo ga mi imamo,dok normalne države nisu nikad čule za tako nešto).Sandero ne izgleda loše,za razliku od Fabije 2 koja je grdilo od automobila.Fabija 2 mi izgleda kao nečiji neuspješan pokušaj intelektualnog izleta.Neumjesno je porediti Sandera sa Cliom 3,to su sasvim dva tehnološki različita automobila,i naravno da je Clio 3 kvalitetniji u svakom pogledu,od mehanike do čvrstoće.Clio ima 5 zvjezdica na euroncap testu,dok Sandero ima 3.Fabija nema 5 zvjezdica za sigurnost,kao ni nova Octavia.Za svoju cijenu,koja će izaći na nekih 17ooo km,za motor od 1,4 litra i najjačim paketom laureat plus i doplatom za bočne jastuke,Sandero je sasvim solidan automobil,što u stvarnosti i jeste.Tačno je da za 17000 km možete kupiti polovnog Megana,Peugeot 307, Golf 4,ali svi su prešli ogroman broj kilometara,sa ko zna kakvim gorivom u rezervoaru,rezervnim dijelovima i održavanjem.A Ford je davno rekao NAJBOLJE AUTO JE NOVO AUTO.Prvi ste sjeli u njega i to vam sve govori.E,sad dolazi na red mentalitet ljudi koji bi radije vozili kakvog audija A6 iz 1997. godine i platili ga sumanutih 16000 km nego kupili novog Sandera.Vjerovatno misle da imaju '' društveni status '', a nikada u životu nisu vozili ništa drugo nego kakvog napola trulog Golfa 2,koji naravno '' mora '' biti dizel i pritom plaćen 4800 km za starost od 22 godine.Što se tiče Fabije,nevjerovatno ružna,sa tvrdim sjedištima,startnim motorom od 1,2 litra koji nije u stanju povući auto,nikakvom opremom,nepreglednim A stubom i gomilom serijskih problema(kao u ostalom i kompletna vw gama), a koje ovi u Asi dobro kriju,kao što ne znaju ni da otklone kvar.Jedan od kvarova je problem sa vazdušnim jastucima,turbinom kod dizel motora,tempomatom koji se ne da isključiti,itd.,itd.Da bi ste ocjenili neki automobil,on kod vas mora biti minimum dvije do tri godine i naravno da ste vi prvi vlasnik koji ga je redovno održavao.O polovnim ne želim da pričam,jer ko zna ko ga je vozio prije vas i kako ga je održavao.Za iznos od 13000 do 15500 km dobijete novo vozilo u koje se možete pouzdati.Kada bih birao između Sandera i Golfa 6,ja bih izabrao novi Saab 93.Mislim da vam je jasno šta sam rekao.
Skidam kapu jarane, :faraon1:
citroen

#253 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Gost1515 wrote:Ti napisao da ja mlatim bezze i da niko ne može osporiti da je u tom periodu škoda bila u rangu mercedesa. I da je japanski car vozio superba.

Ja osporio, uzeo merca i škodilaka iz istog doba i uporedio. Eno linkova a tamo brojeva.

Ono sa F1 naveo jer bi slična situacija ko sada.

Poenta: Odvadite malo ljudi, bog vam dao internet provjerite ne lupajte bezveze.

Eto što se toga tiče, ode ovo u OT.

Na temu: za te pare, Sandero je fin autić, a Dacia ce vremenom biti sve bolja i bolja. Al ne pretjerujte.
Japanski car nije vozio skodu,nego se vozio u njoj,kontas :lol: imao je u voznom parku,ja to nisam izmislio vec sam prenio samo ono sto sam procitao u jednom auto magazinu,skoda superb je bila luxury car kao sto je i bilo jos skoda sa takvim statusom,kao skoda 860,bolje da si onog mertza poredio sa ovom skodom :D F1 vise ne komentarisem :dance: nemam kvalitetan internet i kvalitetne informacije :run:
Jimmy_The_Saint

#254 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Jimmy_The_Saint »

Vozio je i Čaušesku Dačiju, da se malo vratimo na temu... :-)
Ili se, kontam, vozio u njoj.... :dance:
Gost1515

#255 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Gost1515 »

citroen wrote:
Gost1515 wrote:Ti napisao da ja mlatim bezze i da niko ne može osporiti da je u tom periodu škoda bila u rangu mercedesa. I da je japanski car vozio superba.

Ja osporio, uzeo merca i škodilaka iz istog doba i uporedio. Eno linkova a tamo brojeva.

Poenta: Odvadite malo ljudi, bog vam dao internet provjerite ne lupajte bezveze.

Na temu: za te pare, Sandero je fin autić, a Dacia ce vremenom biti sve bolja i bolja. Al ne pretjerujte.
Japanski car nije vozio skodu,nego se vozio u njoj,kontas :lol: imao je u voznom parku,ja to nisam izmislio vec sam prenio samo ono sto sam procitao u jednom auto magazinu,skoda superb je bila luxury car kao sto je i bilo jos skoda sa takvim statusom,kao skoda 860,bolje da si onog mertza poredio sa ovom skodom :D F1 vise ne komentarisem :dance: nemam kvalitetan internet i kvalitetne informacije :run:
Hajd sve, al corolla ti ovo za japanskog cara nece nikad oprostiti :D
citroen

#256 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Gost1515 wrote:
citroen wrote:

Hajd sve, al corolla ti ovo za japanskog cara nece nikad oprostiti :D

halalice on to :D
atko

#257 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by atko »

@nowayvw ... u glavnom manje vise sve je to ok sto kazes ... ali ono omalovazavanje raje sa pocetka posta ti je viska ... manje vise svi ovdje zastupaju slicno misljenje ... za 15-16 hiljada stepway je odlicna ponuda ... novo je novo ... i mentalitet "g2, 4500 86 god ko lampa buraz ocam " treba zamjeniti ... to se svi slazemo ...

... ikad vec prozivas bilo bo dobro da nam izlistas svoja strucna zvanja, obrazovanje i radno iskustvo u auto industriju pa da znamo s kakvim gigantom pricamo ???
Blobi

#258 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

nowayvw wrote:Kad čovjek čita vaša '' stručna '' mišljenja,pomislio bi sve sami inženjeri zaposleni u odjeljenju za tehnički razvoj kod Toyote,Saab-a,Volva,Mazde.Kao prvo,Renault je kupio Daciju smišljeno,sa jednim ciljem-OSTVARITI DOBRU ZARADU,što im je i uspjelo.Dacia je namjenjena siromašnim tržištima kao zamjena za polovne automobile.A i BiH spada u te siromašne države.Kompletna mehanika je preuzeta sa Clia 2 i Megana 1,s tim što je motor dorađen.Podvozje je namjenski napravljeno za loše puteve,kao što su i naši - koji odmah otkinu pola automobila kad naletite na '' udarnu '' rupu(mada mi taj pojam '' udarna rupa'' nikad nije bio jasan,samo ga mi imamo,dok normalne države nisu nikad čule za tako nešto).Sandero ne izgleda loše,za razliku od Fabije 2 koja je grdilo od automobila.Fabija 2 mi izgleda kao nečiji neuspješan pokušaj intelektualnog izleta.Neumjesno je porediti Sandera sa Cliom 3,to su sasvim dva tehnološki različita automobila,i naravno da je Clio 3 kvalitetniji u svakom pogledu,od mehanike do čvrstoće.Clio ima 5 zvjezdica na euroncap testu,dok Sandero ima 3.Fabija nema 5 zvjezdica za sigurnost,kao ni nova Octavia.Za svoju cijenu,koja će izaći na nekih 17ooo km,za motor od 1,4 litra i najjačim paketom laureat plus i doplatom za bočne jastuke,Sandero je sasvim solidan automobil,što u stvarnosti i jeste.Tačno je da za 17000 km možete kupiti polovnog Megana,Peugeot 307, Golf 4,ali svi su prešli ogroman broj kilometara,sa ko zna kakvim gorivom u rezervoaru,rezervnim dijelovima i održavanjem.A Ford je davno rekao NAJBOLJE AUTO JE NOVO AUTO.Prvi ste sjeli u njega i to vam sve govori.E,sad dolazi na red mentalitet ljudi koji bi radije vozili kakvog audija A6 iz 1997. godine i platili ga sumanutih 16000 km nego kupili novog Sandera.Vjerovatno misle da imaju '' društveni status '', a nikada u životu nisu vozili ništa drugo nego kakvog napola trulog Golfa 2,koji naravno '' mora '' biti dizel i pritom plaćen 4800 km za starost od 22 godine.Što se tiče Fabije,nevjerovatno ružna,sa tvrdim sjedištima,startnim motorom od 1,2 litra koji nije u stanju povući auto,nikakvom opremom,nepreglednim A stubom i gomilom serijskih problema(kao u ostalom i kompletna vw gama), a koje ovi u Asi dobro kriju,kao što ne znaju ni da otklone kvar.Jedan od kvarova je problem sa vazdušnim jastucima,turbinom kod dizel motora,tempomatom koji se ne da isključiti,itd.,itd.Da bi ste ocjenili neki automobil,on kod vas mora biti minimum dvije do tri godine i naravno da ste vi prvi vlasnik koji ga je redovno održavao.O polovnim ne želim da pričam,jer ko zna ko ga je vozio prije vas i kako ga je održavao.Za iznos od 13000 do 15500 km dobijete novo vozilo u koje se možete pouzdati.Kada bih birao između Sandera i Golfa 6,ja bih izabrao novi Saab 93.Mislim da vam je jasno šta sam rekao.
Nova Octavia II Facelift, kao i Superb, Jeti i Roomster imaju 5 zvjezdica za sigurnost. Fabia II Facelift treba tek da dobije rezultate testova. Ispod 4 zvjezdice nece ici, sto je dobar rezultat za automobil tog cjenovnog ranga. Po tvojoj prici, a i nicku, zvuci kao da je VW grupacija zapravo udruzenje idiota. Renault, kojeg toliko favorizujes je u cjenovnom rangu sa VW, pa cak i jeftinije nudi svoje modele od VW ekvivalenata. Ali kada kupis jednog Renaulta, kupio si hrpu plastike. Plasticni prednji blatobrani (neka mekana plastika), djeluju lohotno i krhko, unutra katastrofalna gruba plastika. Danas i VW u interijer svojih vozila krka neku fundavu plastiku (Phaeton i Touareg su izuzeci), ali je ta plastika meksa nego ona u Renaultima.

Da te pitam, kakav je to problem sa turbinom? Ja sam u zivotu imao samo tri vozila van VW koncerna, svi BMW-i. Jedan je 318i (kockica, s kojom nisam imao nikakvih problema). Onda 320i E46 iz 2002. Negdje pred kraj 2003. sam s tim autom imao nevjerovatan problem. Auto se ugasio na autobahnu u voznji, i vise ga nisam mogao upaliti. U BMW-ovom servisu su mi ponudili isti model uz objasnjenje da se ovaj kvar ne popravlja. Doplatio sam jos i kupio 530i kod kojeg me nervirao mali tockic kojim mijenjas sve postavke (mijenja sve tipke dashboarda). Inace odlican auto sa dobrim osobinama, bez kvarova.

1998 sam kupio Audija A6 C5 2.7T, i to je Auto (veliko A namjerno) kojim sam presao 390.000 km za 5 godina. Zanimljivo je da na tom autu bas turbinu nikad nisam promijenio, a istog tog Audija danas vozi moj rodjak po BiH, a na satu mu pise preko 500.000. Nije se zalio na turbinu.

Danas imam Passata B6 (prvi vlasnik) s kojim nisam nesto pretjerano zadovoljan. Prilicno los kvalitet interijera. Medjutim, vozne osobine i motor su premasili sva ocekivanja. Za 4 godine voznje po Sarajevskim cestama, 170.000 predjenih km, bez ijednog kvara. Promijenio sam jedino plivajuci zamajac jer se poceo trositi. Taj 2.0 TDI je strasno dobar i jak motor.

Isprovocirao si me tim komentarom o Audiju iz '97. Taj Audi je jedan kompletan auto. I dan danas prelijepo izgleda, a vrijeme ga nije zgazilo kao ostale aute iz tog doba. Audi star 13 godina je bolji i udobniji od nove novcate Dacije. To da je Dacija bolja moze reci samo neko ko nije zakoracio preko praga nekog Audija.

Image

Dakle, ne glupiraj se sa Renaultom i Dacijom. Volkswagen vozila (ona sa VW znackom) uopste nisu neko aman-zaman ogledalo kvalitete, ali su iznad Renaulta (Le Plastique) i kraj price. Pa cak Skoda ima modele koji ce zasjeniti pojedine Renaulte. Skoda Superb je po mom ukusu i misljenju bolja od nove Renault Lagune.

Dosta mi je ovih plasticara koji pricaju da je VW smece. Nije niti najbolji a ni najkvalitetniji, ali nije nimalo los ni nekvalitetan. Daj se uozbiljite, pa nije 3.6 miliona ljudi koji su kupili nove novcate VW-e prosle godine bez imalo mozga, sta vam je.

P.S.
Zaboravio sam dodat. Svaki, pa i najkvalitetniji auto trazi redovno servisiranje i ulaganje. To sto se neki bosanski dzudza zali na forumu da mu je "riknula" turbina, jedino je posljedica divljanja i neredovnog servisiranja. Nisam nikad kupio polovan auto, tako da najbolje znam sta znaci voziti servisiran auto. Nema tog Mercedesa ni BMW-a koji ce se kotrljati dugo bez servisa. Ali neeeee, tu je savrseni renault, on to moze.

I da, evo recimo primjer. Kada mi je nekad prosle godine u ASI mijenjao ulje, taj majstor kroz pricu pomenu kako je prije mene dolazio covjek sa Audijem A4 1.8T sa 190ks (USA market). Na satu pise 60.000, prvi put promijenjeno ulje. Auto i dalje moze voziti, ali skontaj malkice. Takvi duduci i fundavi idioti se obicno zale kako im ode turbina, nesto "stekce", "klepece", "tandrce", "ne vuce", "skripi". Nadji mi to auto koje ce raditi ispravno uz tako lose odrzavanje... Hjoo, iznervirah se beze :mrgreen: :mrgreen: . Renault majka, sta bi mi da ga nema :-) :-)
Blobi

#259 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

Joj koji si ti nindza majko mila. Ispade nema dalje od Renaulta, a u VW koncernu sve sami cunoglavci :-) :-) :-) :-) :-). Nema dalje, pravi si akademik.
Better Man

#260 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Better Man »

Blobi wrote:
Nova Octavia II Facelift, kao i Superb, Jeti i Roomster imaju 5 zvjezdica za sigurnost. Fabia II Facelift treba tek da dobije rezultate testova. Ispod 4 zvjezdice nece ici, sto je dobar rezultat za automobil tog cjenovnog ranga. Po tvojoj prici, a i nicku, zvuci kao da je VW grupacija zapravo udruzenje idiota. Renault, kojeg toliko favorizujes je u cjenovnom rangu sa VW, pa cak i jeftinije nudi svoje modele od VW ekvivalenata. Ali kada kupis jednog Renaulta, kupio si hrpu plastike. Plasticni prednji blatobrani (neka mekana plastika), djeluju lohotno i krhko, unutra katastrofalna gruba plastika. Danas i VW u interijer svojih vozila krka neku fundavu plastiku (Phaeton i Touareg su izuzeci), ali je ta plastika meksa nego ona u Renaultima.

Da te pitam, kakav je to problem sa turbinom? Ja sam u zivotu imao samo tri vozila van VW koncerna, svi BMW-i. Jedan je 318i (kockica, s kojom nisam imao nikakvih problema). Onda 320i E46 iz 2002. Negdje pred kraj 2003. sam s tim autom imao nevjerovatan problem. Auto se ugasio na autobahnu u voznji, i vise ga nisam mogao upaliti. U BMW-ovom servisu su mi ponudili isti model uz objasnjenje da se ovaj kvar ne popravlja. Doplatio sam jos i kupio 530i kod kojeg me nervirao mali tockic kojim mijenjas sve postavke (mijenja sve tipke dashboarda). Inace odlican auto sa dobrim osobinama, bez kvarova.

1998 sam kupio Audija A6 C5 2.7T, i to je Auto (veliko A namjerno) kojim sam presao 390.000 km za 5 godina. Zanimljivo je da na tom autu bas turbinu nikad nisam promijenio, a istog tog Audija danas vozi moj rodjak po BiH, a na satu mu pise preko 500.000. Nije se zalio na turbinu.

Danas imam Passata B6 (prvi vlasnik) s kojim nisam nesto pretjerano zadovoljan. Prilicno los kvalitet interijera. Medjutim, vozne osobine i motor su premasili sva ocekivanja. Za 4 godine voznje po Sarajevskim cestama, 170.000 predjenih km, bez ijednog kvara. Promijenio sam jedino plivajuci zamajac jer se poceo trositi. Taj 2.0 TDI je strasno dobar i jak motor.

Isprovocirao si me tim komentarom o Audiju iz '97. Taj Audi je jedan kompletan auto. I dan danas prelijepo izgleda, a vrijeme ga nije zgazilo kao ostale aute iz tog doba. Audi star 13 godina je bolji i udobniji od nove novcate Dacije. To da je Dacija bolja moze reci samo neko ko nije zakoracio preko praga nekog Audija.

Image

Dakle, ne glupiraj se sa Renaultom i Dacijom. Volkswagen vozila (ona sa VW znackom) uopste nisu neko aman-zaman ogledalo kvalitete, ali su iznad Renaulta (Le Plastique) i kraj price. Pa cak Skoda ima modele koji ce zasjeniti pojedine Renaulte. Skoda Superb je po mom ukusu i misljenju bolja od nove Renault Lagune.

Dosta mi je ovih plasticara koji pricaju da je VW smece. Nije niti najbolji a ni najkvalitetniji, ali nije nimalo los ni nekvalitetan. Daj se uozbiljite, pa nije 3.6 miliona ljudi koji su kupili nove novcate VW-e prosle godine bez imalo mozga, sta vam je.

P.S.
Zaboravio sam dodat. Svaki, pa i najkvalitetniji auto trazi redovno servisiranje i ulaganje. To sto se neki bosanski dzudza zali na forumu da mu je "riknula" turbina, jedino je posljedica divljanja i neredovnog servisiranja. Nisam nikad kupio polovan auto, tako da najbolje znam sta znaci voziti servisiran auto. Nema tog Mercedesa ni BMW-a koji ce se kotrljati dugo bez servisa. Ali neeeee, tu je savrseni renault, on to moze.

I da, evo recimo primjer. Kada mi je nekad prosle godine u ASI mijenjao ulje, taj majstor kroz pricu pomenu kako je prije mene dolazio covjek sa Audijem A4 1.8T sa 190ks (USA market). Na satu pise 60.000, prvi put promijenjeno ulje. Auto i dalje moze voziti, ali skontaj malkice. Takvi duduci i fundavi idioti se obicno zale kako im ode turbina, nesto "stekce", "klepece", "tandrce", "ne vuce", "skripi". Nadji mi to auto koje ce raditi ispravno uz tako lose odrzavanje... Hjoo, iznervirah se beze :mrgreen: :mrgreen: . Renault majka, sta bi mi da ga nema :-) :-)
VW ima daleko nalosije brave u autoindustriji. koji su idioti iz VW, govori podatak da prave duple brave, pa kljucem vaseg VW vozila mozete otkljucati barem jos jedno VW vozilo.Dovoljan podatak kad je frajer kljucem Golfa otkljucao Audia ili od kolegice s posla prijateljica dosla na parking otkljucala Fabiu, upalila i krenula kuci i u po frke po silnim opuscima skontala da nije njeno auto, Vrati se cura na parking i sjede u svoje auto. Bila Fabia iste boje kao njena. Ne pricaj gluposti o losoj plastici u Renault kokpitu kad i sam znas da nije tacno. Novi Passat za Americko trziste je zesca fula, a to se vidi po utiscima i iskustvima vlasnika istih koji se zale da se plastika unutar kokpita guli i da lako strada mjenjac. Imao sam priliku da vidim Passata za Americko trziste i kokpit mu je ocajan za razliku od modela za Evropsko trziste. To sto Renault koristi plastiku za blatobrane je u cilju vece sigurnosti putnika. Ako dodje do onog najgoreg, a to je sudara da vozac i putnici prodju sa sto manjim ozljedama ili bez ikakvih ozljeda. I da znas da pricas gluposti kad kazes da zbog koristenja te plastike da su auta lohotna kad nije tacno. Sto bi ja kupovao VW vozilo i placao nerealnu cijenu. Ono sto je kod drugih u najeftinijoj veziji standardna oprema to u najskupljoj verziji VW modela se placa kao dodatna oprema, a da ne govorim sda je VW krut i neudoban za razliku od Renaulta u kojem je pravi odmor se voziti.
Blobi

#261 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

Better Man wrote:VW ima daleko nalosije brave u autoindustriji. koji su idioti iz VW, govori podatak da prave duple brave, pa kljucem vaseg VW vozila mozete otkljucati barem jos jedno VW vozilo.Dovoljan podatak kad je frajer kljucem Golfa otkljucao Audia ili od kolegice s posla prijateljica dosla na parking otkljucala Fabiu, upalila i krenula kuci i u po frke po silnim opuscima skontala da nije njeno auto, Vrati se cura na parking i sjede u svoje auto. Bila Fabia iste boje kao njena. Ne pricaj gluposti o losoj plastici u Renault kokpitu kad i sam znas da nije tacno. Novi Passat za Americko trziste je zesca fula, a to se vidi po utiscima i iskustvima vlasnika istih koji se zale da se plastika unutar kokpita guli i da lako strada mjenjac. Imao sam priliku da vidim Passata za Americko trziste i kokpit mu je ocajan za razliku od modela za Evropsko trziste. To sto Renault koristi plastiku za blatobrane je u cilju vece sigurnosti putnika. Ako dodje do onog najgoreg, a to je sudara da vozac i putnici prodju sa sto manjim ozljedama ili bez ikakvih ozljeda. I da znas da pricas gluposti kad kazes da zbog koristenja te plastike da su auta lohotna kad nije tacno. Sto bi ja kupovao VW vozilo i placao nerealnu cijenu. Ono sto je kod drugih u najeftinijoj veziji standardna oprema to u najskupljoj verziji VW modela se placa kao dodatna oprema, a da ne govorim sda je VW krut i neudoban za razliku od Renaulta u kojem je pravi odmor se voziti.
Joj ovih retoricara. Cuj daleko najlosije brave :D :D. A tek za mjenjac? Pa bolan :D :D. VWu mozes prigovoriti na SVE osim na mjenjac... Jojjj, pravi si demagog :D. Prica ti je "rekla kazala", "u mene u brata u malog", itd.

Plastika u Renaultu je gruba i losa. Na kojem jeziku da ti kazem? Pitanja?

Plastika u Passatu B6 i za Europsko trziste je losa ali bolja nego u ijednom Renaultu u kojem sam se vozio (a iam i sluzbenu Lagunu u firmi). Ovo za cilj vece sigurnosti putnika je najveca izvala koju sam ikad cuo. Ta plastika je u svrhu manjih troskova i smanjenja tezine, a nema nikakve veze sa sigurnoscu putnika.

A tek prica za brave :D :D :D. Pa nevjerovatno, u VW koncernu su sve sami cunoglavci i duduci :-) :-) :-)

U svakom slucaju, ja ne govorim i ne tvrdim da Renault ima lose aute, bas naprotiv. Ali me strasno nerviraju takvi kao ti koji imaju svog malog Clia 1.2 i to je vrh udobnosti i komfora. Pa sta mislis zasto se kaze "German engineering"? Gdje je tu "French engineering"? Ah da, oni to malo drukcije kazu: "Le plastique!".

Daj se uozbilji :-) :-)

P.S.
Svaka roba ima svog kupca. Zakon ponude i potraznje? Je li ti poznato to? Sve dok se VW prodaje ovako kako se prodaje, znaci da cijena nije nerealna. Druga stvar je sto je tebi skupo to sto VW prodaje. Naravno, zato imas alternativu Renault, koji istina nije kvalitetan kao VW, ali je fair buy. Btw, u cijenu nekog auta ne ulaze samo dijelovi i kvalitet. Naplati ti se i proces izrade, troskovi izrade, tehnologija te malo poreza na ime i eventualno racun za struju :D :D.
Last edited by Blobi on 21/05/2010 23:06, edited 1 time in total.
mišmaš

#262 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by mišmaš »

dacia super auto, stari mi je taksist u tuzli i vozi daciu sa 430 000 trenutno na satu :thumbup: a platio je svega 14000 novu u grabovickic centru u tz
Haris.ba

#263 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Haris.ba »

Jeste c/p, ali mislim da neće moderator zamjeriti, a svakako smo ovdje svi naši. :D

-----------

...slažem se sa tobom, ali Ford (stavi bilo koje ime econo klase danas) ne bi bio Ford kada se ne bi ra?unalo na naplatu troškova i posle prvobitne prodaje auta tokom eksploatacije.
ne mislim ništa loše posebno baš o Fordu, prosto ?itaju?i ovde i na drugim mestima razna iskustva stekao sam utisak da se automobili (zlo)namerno konstruišu tako da se periodi?no žestoko kvare, do nivoa havarije.

VAG grupacija je do savršenstva razvila sistem kvarenja protokomera, elektro motora stakala, EGR ventila, ceo sistem zup?astog kaiša i prenosa, pa ?ak i farova (sijalica) do te mere da je to postalo havarijsko ?esto da i servisi ve? imaju na lageru takve delove.

za moj ukus dozvoljeni slu?ajni kvar na autu je tipa akubaterija se ispraznila, radio izgubio memoriju stanica, podmazivanje brava uljem/masti, štelovanje raspona trapa jednom u 10 godina, i sli?ne veoma retke popravke.

havarije tipa otkaza nekog sistema koji zahteva remont/totalnu zamenu dela, silne sate po servisima i sli?no su meni totalno neprihvatljive sa stanovišta kupca. za aute po današnjim cenama.
za auto koji košta <10,000 evra još i mogu da razumem da se kva?ilo pokvari pa treba zamena lamele i sli?no, tipa Jugo, tipa Lada, tipa neki kineski, indijski, iranski ili sli?an auto.

današnji automobili su postali ekstremno skupi, dostižu cene ulaganja u nekretnine a traju znatno kra?e od prethodnih generacija/ modela.

meni je glupo da auto izdrži tih 150,000km ili koliko ve? a da avioni, brodovi, vozovi, ostala prevozna sredstva uklju?uju?i i kamione imaju daleko duži resurs.

zato mi nimalo ne smeta ako i Ford, i drugi, prodju kroz bankrot i izgube tržišni udeo od Kineza i ostalih koji ?e do?i a koji po meni imaju daleko pošteniju politiku.
malo kvaliteta za malo para, ili koliko para toliko muzike.

ovako za mnogo para dobije se raštimovan orkestar, previše ?eš?e nego što ja mislim da je opravdano što se mogu?nosti tehnike ti?e.

kao primer politike koje se ježim- znam pouzdano.
?ovek zalomio kodirani klju?. novi klju? sa (pazi sad) softverom za njegov rad kroz potrebne sate rada u servisu koštao okruglo 800 i koji US dolar.

ok, ?ovek je skrivio kvar ali da li baš toliko mora da košta tako jednostavna popravka sa tako malo (jeftinih) delova ?
u pitanju je Fordova filijala, brend Volvo u SAD, politika mati?ne ku?e.

i pazi sad, to se dešava nekih 4 godine posle kupovine novog auta koji košta blizu 50,000 $. nekada su klju?evi bili pravljeni od ?elika i nisu se tako (za)lomili. banalna sitnica, po meni samo pokazuje dokle se ide sa bezobrazlukom po pitanju politike.

kada poredim bezobrazluk odmah se prisetim Micosoft-a i njihovih obrazloženja šta zašto i koliko košta. (mislim prevashodno na korporativni vid softvera).

što je najgore taj zamajac je vitalni deo motora i ako otkaže u toku vožnje (npr preticanja) može ozbiljno da ugrozi živote.

da je firma fer lepo bi svima zamenila o?ito defektnu izradu/ konstrukciju/ šta ve? i dovela u ispravno stanje ali tada se opet vra?amo na profit.
da su hteli mogli su odmah da naprave za nešto manji profit u startu kako valja.
i opet, ne samo Ford ima takvu poslovnu politiku.
a onda se kao iznenade zašto japanci, korejci i ini modeli imaju daleko bolju reputaciju pouzdanosti, kvaliteta, dobijenog za novac pri poredjenju.

?ujem da su ve? po?eli i teži kvarovi common rail sistema kod raznih dizela a evo tek je jedva 10 godina od prvih modela. mislim da se u?estalije pojavljuju.

i to dizel motor koji se smatrao neuništivim, apsolutno pouzdanim do te mere da je koriš?en za podmornice, vozove itd najgore mogu?e uslove rada.
danas mislim da su prošla vremena sa po?etka i polovine 90tih kada su po meni bili pravljeni najbolji modeli po odnosu cena- pouzdanost- dugoro?ni kvalitet- mogu?nosti vozila.

za cenu ondašnje E klase Mercedesa danas se dobija Ford, a pouzdanost dugoro?no nije ništa bolja, posle 15 godina razvoja auto industrije generalno.
mayab

#264 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by mayab »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Nadjoh ovo na strani Auto Bilda, njihove ocjene nakon super testova od 100000 km
vnm

#265 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by vnm »

stara je ta rang lista, sad su na 5. mjestu 320i touring, ceed, tiguan TSI i novi fiat bravo dizel.
taj logan je sad na 19. mjestu, sta je i dalje super s obzirom da je polo na 65. a aktuelni passat na 61. od 66.

http://www.autobild.de/artikel/das-gros ... 14682.html
NEOPLAN

#266 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by NEOPLAN »

Joj sto me nervira kad ovako porede Audi i Daciu....Pa i ludak na Jezeru zna da je Audi bolje auto od Dacie.

Ali ono sto ovaj Audi A6 iz 98-2000-te za 16-20 hiljada maraka ima losije od nove Dacije je:

1. 300 000km
2. 10 godina eksploatacije u svakakvim uslovima
3. x vlasnika
4. Da li je cist, da li je ukraden, prepravljan?
5. Koliko je nestrucnih popravaka imao?
6. Koji su mu vitalni dijelovi pri kraju? Koliko kosta njihova zamjena?
7. Imas li ikakvu garanciju na ono sto si uzeo? Odes na pregled, u servisu kazu OK auto, a sutra ti rikne ECU. Tup 2000KM....poderano, baceno...

A sve ovo izbjegnes kupovinom Sandera za iste pare i jos 3 godine mirno spavas jer ti garancija pokriva sve.

U tom segmentu price je ova Dacia bolja od ovakvih Audija, Golfova, E klasa, 307-ca, Leona, BMW-a... i to je poenta price. A kada se uporede novi, pa i budala zna ko je bolji....

To je samo problem naseg mentaliteta gdje je ispod casti da se neko vozi u Daciji....svi hoce Audije. Pa budi baja pa pljuni 50000 maraka i kupi novog Audija pa se pokazuj pred narodom, a ne sa ragom starom 10-12 godina da glumis facu...i ugrozavas sebe i druge zato sto nemas para da servisiras sve cesce kvarove na tvojoj "makini" od 150KS....takva auta se u Evropi salju na otpad, tj u BIH.....a nama su to ekstra auta....

Naravno da ima izuzetaka u ovakvoj kupovini, moze se naci jako ocuvano i redovno odrzavano auto koje je odlicna kupovina, ali njih je sve teze i teze naci....
Better Man

#267 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Better Man »

Blobi wrote:
Better Man wrote:VW ima daleko nalosije brave u autoindustriji. koji su idioti iz VW, govori podatak da prave duple brave, pa kljucem vaseg VW vozila mozete otkljucati barem jos jedno VW vozilo.Dovoljan podatak kad je frajer kljucem Golfa otkljucao Audia ili od kolegice s posla prijateljica dosla na parking otkljucala Fabiu, upalila i krenula kuci i u po frke po silnim opuscima skontala da nije njeno auto, Vrati se cura na parking i sjede u svoje auto. Bila Fabia iste boje kao njena. Ne pricaj gluposti o losoj plastici u Renault kokpitu kad i sam znas da nije tacno. Novi Passat za Americko trziste je zesca fula, a to se vidi po utiscima i iskustvima vlasnika istih koji se zale da se plastika unutar kokpita guli i da lako strada mjenjac. Imao sam priliku da vidim Passata za Americko trziste i kokpit mu je ocajan za razliku od modela za Evropsko trziste. To sto Renault koristi plastiku za blatobrane je u cilju vece sigurnosti putnika. Ako dodje do onog najgoreg, a to je sudara da vozac i putnici prodju sa sto manjim ozljedama ili bez ikakvih ozljeda. I da znas da pricas gluposti kad kazes da zbog koristenja te plastike da su auta lohotna kad nije tacno. Sto bi ja kupovao VW vozilo i placao nerealnu cijenu. Ono sto je kod drugih u najeftinijoj veziji standardna oprema to u najskupljoj verziji VW modela se placa kao dodatna oprema, a da ne govorim sda je VW krut i neudoban za razliku od Renaulta u kojem je pravi odmor se voziti.
Joj ovih retoricara. Cuj daleko najlosije brave :D :D. A tek za mjenjac? Pa bolan :D :D. VWu mozes prigovoriti na SVE osim na mjenjac... Jojjj, pravi si demagog :D. Prica ti je "rekla kazala", "u mene u brata u malog", itd.

Plastika u Renaultu je gruba i losa. Na kojem jeziku da ti kazem? Pitanja?

Plastika u Passatu B6 i za Europsko trziste je losa ali bolja nego u ijednom Renaultu u kojem sam se vozio (a iam i sluzbenu Lagunu u firmi). Ovo za cilj vece sigurnosti putnika je najveca izvala koju sam ikad cuo. Ta plastika je u svrhu manjih troskova i smanjenja tezine, a nema nikakve veze sa sigurnoscu putnika.

A tek prica za brave :D :D :D. Pa nevjerovatno, u VW koncernu su sve sami cunoglavci i duduci :-) :-) :-)

U svakom slucaju, ja ne govorim i ne tvrdim da Renault ima lose aute, bas naprotiv. Ali me strasno nerviraju takvi kao ti koji imaju svog malog Clia 1.2 i to je vrh udobnosti i komfora. Pa sta mislis zasto se kaze "German engineering"? Gdje je tu "French engineering"? Ah da, oni to malo drukcije kazu: "Le plastique!".

Daj se uozbilji :-) :-)

P.S.
Svaka roba ima svog kupca. Zakon ponude i potraznje? Je li ti poznato to? Sve dok se VW prodaje ovako kako se prodaje, znaci da cijena nije nerealna. Druga stvar je sto je tebi skupo to sto VW prodaje. Naravno, zato imas alternativu Renault, koji istina nije kvalitetan kao VW, ali je fair buy. Btw, u cijenu nekog auta ne ulaze samo dijelovi i kvalitet. Naplati ti se i proces izrade, troskovi izrade, tehnologija te malo poreza na ime i eventualno racun za struju :D :D.
Hoces reci da brave u VW nisu lose? Ako su dobre i kvalitetne zasto onda prave duple brave i zasto neko sa kljucem svog VW vozila moze otkljucati barem jos jedno VW vozilo. Meni se desilo dok nisam bio kupio Clia da sam sa kljucem tatinog Golfa kad sam dosao na parking otkljucao tudjeg Golfa. Bio parkiran ispred mene i iste boje kao tatin i negledajuci u registraciju ja ga otkljucam kad ono tudje auto. Da ne gvorim da otvorit bravu VW vozila bez da ga zagrebes je sitnica posla. Dok Renault i drugi Francuski proizvodjaci automobila u najeftinijim , tj. osnovnim verzijama nude elektronsku blokadu motora, VW ni u najskupljim verzijama to ne nudi, vec moras posebno da platis. Mozda je tebi gruba plastika u Renault vozilima, meni je ok i evo za 3 godine kvalitet plastike u kokpitu se nije nista promjenio, nikakvih ostecenja, guljenja, ofucanja i sl. Da Clio je udoban, a mogu tek misliti kako je udoban novi Megane, a da ne spominjem Lagunu. Svakako treba spomenuti i Citronen 5, kao Citroen 6, koji su za jednog Passata izmislili auto i uzivanjei udobnost u voznji. VW vozila su precjenjena i previse su konzervativnog izgleda.
dobronamjerni

#268 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dobronamjerni »

Drugovi!!!
Ja sam, bog mu dao lijepo zdravlje, evo 3 dana vlasnik ''gradskog'' Sandera 1.4 oprema Laureate
Ja sam jedan od onih kojhi ne vole da zive ispod auta (dodaj mi dvanes'ku!!) i ne volim da podignem haubu nikako, ni kad dodajem vodu za sofersajbnu...
Prve impresije su odlicne, iznenadjen sam i vise nego zadovoljan, za sve one koji imaju budzet oko 15.000 moja srdacna i iskrena preporuka...

ili drugim rjecima, nemojte ignorisati Sandera (koji god, stepway ili gradski) jer nosi ime Dacia, prevazidjite predrasude i raspitajte se
takodje, veliko hvala ucesnicima u forumu koji su mi pomogli u odabiru vozila
ananas10

#269 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by ananas10 »

sretno ti bilo s novom makinom :thumbup: pa nam napisi neku svoju recenziju poslije nekog vremena
citroen

#270 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

dobronamjerni wrote:Drugovi!!!
Ja sam, bog mu dao lijepo zdravlje, evo 3 dana vlasnik ''gradskog'' Sandera 1.4 oprema Laureate
Ja sam jedan od onih kojhi ne vole da zive ispod auta (dodaj mi dvanes'ku!!) i ne volim da podignem haubu nikako, ni kad dodajem vodu za sofersajbnu...
Prve impresije su odlicne, iznenadjen sam i vise nego zadovoljan, za sve one koji imaju budzet oko 15.000 moja srdacna i iskrena preporuka...

ili drugim rjecima, nemojte ignorisati Sandera (koji god, stepway ili gradski) jer nosi ime Dacia, prevazidjite predrasude i raspitajte se
Nek bude sa srecom,nisi se zahebo,za te pare dobro opremljen auto,solidna garancija i sve ostalo...moj brat je vlasnik istog vozila,1.4 laureat evo vec 14 mjesec,on je prezadovoljan,do sad presao oko 15 000km bez problema,nije mu cak ni jedna sijalica pregorila :D ,jos samo kad bi ubacili one motore sa 16v,1.4 16v i 1.6 16 v bio bi jos bolji autic,a vjerujem da ce i to ubrzo
Sehro1

#271 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

Sretno ti bilo i da se navozas duuuugo godina :-D , ako moze koja slikica da vidimo to cudo :-)
chuchumbamayumbe

#272 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by chuchumbamayumbe »

pridruzujem se cestitkama!
:thumbup:
NEOPLAN

#273 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by NEOPLAN »

Hajd drug nek je sa srecom, sto vise kilometara i sto manje kvarova! I postavi sto prije sto vise slika, izvana, iznutra, i sto vise detalja!
NEOPLAN

#274 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by NEOPLAN »

Danas sam u salonu gledao Sandera (običnog) 1.6 (90 KS, registracija 510 KM, kasko 3 posto od cijene). Laureate oprema. Ono auto je više nego odlično za naše uslove. Sve je tu, i klima, i ABS, i svi prozori na struju i el retrovizori i zračni jastuci, i putni računar,i hromirane kvake i vani i unutra,i hromirane lajsne i plišane obloge na vratima sprijeda i nazad,i metalik boja,i maglenke,i alu detalji na konzoli, volanu i ručici mjenjača,i centralno daljinsko zaključavanje... ma sve sto treba za normalnog vozača. Jako je udoban iako se to ne čini na prvi pogled. Ima dovoljno prostora i sprijeda i nazad. Plastika jeste tvrda ali nije toliko strašno koliko se drami i kuka po internetu. Jako je čvrsto i precizno uklopljena, nista ne škripi i ne klepece. I sve to za 16200KM (Dacia financiranje). Nema bolje ponude sigurno. Ja sam jako pozitivno iznenadjen, otišao sam do salona pun predrasuda a izasao sa velikim osmjehom. Stvarno sam jako pozitivno iznenadjen, mogu samo reci da je Sandero zasjeo na prvo mjesto na mojoj listi za kupovinu. Nemojte se ljutiti, ali gledao sam onu akcijsku Fabiu od 15800 KM, i mogu reci da je u odnosu na ovu Daciu kao kinder jaje. Bravo Dacia!
sabanss

#275 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by sabanss »

Better Man wrote: Hoces reci da brave u VW nisu lose? Ako su dobre i kvalitetne zasto onda prave duple brave i zasto neko sa kljucem svog VW vozila moze otkljucati barem jos jedno VW vozilo. Meni se desilo dok nisam bio kupio Clia da sam sa kljucem tatinog Golfa kad sam dosao na parking otkljucao tudjeg Golfa. Bio parkiran ispred mene i iste boje kao tatin i negledajuci u registraciju ja ga otkljucam kad ono tudje auto.
Jah, mozda golf 1 da je tako otvaran, a i on daBogda.
Better Man wrote: Da ne gvorim da otvorit bravu VW vozila bez da ga zagrebes je sitnica posla. Dok Renault i drugi Francuski proizvodjaci automobila u najeftinijim , tj. osnovnim verzijama nude elektronsku blokadu motora, VW ni u najskupljim verzijama to ne nudi, vec moras posebno da platis.
Nedavno je po Sarajevo prikazan kvalitet Renault brava, ili je raja o silnim Meganima za koje je trazen otkup pricala bezveze. Kolega je dobio neogreban Megan nazad za sitne pare :D
Better Man wrote: Mozda je tebi gruba plastika u Renault vozilima, meni je ok i evo za 3 godine kvalitet plastike u kokpitu se nije nista promjenio, nikakvih ostecenja, guljenja, ofucanja i sl. Da Clio je udoban, a mogu tek misliti kako je udoban novi Megane, a da ne spominjem Lagunu. Svakako treba spomenuti i Citronen 5, kao Citroen 6, koji su za jednog Passata izmislili auto i uzivanjei udobnost u voznji. VW vozila su precjenjena i previse su konzervativnog izgleda.
Ne kudi konja kojeg nisi jahao. Cjelokupna francuska autoindustrija nije u ravni VW grupacije, o Mercedesu ili BMW-u necu ni pricati, Porsche da ne spominjemo. Ukoliko francuzi imaju nesto osim Renaulta, Citroena ili Peugeota, prosvijetli me. Za VW se moze tvrditi da je skup, ali se ne moze tvrditi da je nekvalitetan.
Post Reply