Dacia sandero misljenja ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hamdija

#1 Dacia sandero misljenja ???

Post by hamdija »

Kako se vidi iz naslova sta mislite o novom modelu dace,osnovna varijanta do registracije 13.400 vise nego ok cijena za novo auto,renaultov motor a dizajnom daleko od kockastog logana.

Elem vasa misljenja koliko se isplati i to ?

http://www.brazda.ba/Arhiva/tabid/81/ar ... ndero.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=FO2lc4rVxo0
Bullet Tooth Tony

#2 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Bullet Tooth Tony »

Cisto sumnjam da je neko probao ovo auto,ako gledamo izgled ..dacia ko dacia nije ljepotan vise sluzi funkciji solidnog auta za male pare...ne znam sta da ti kazem jel se isplati,novo je novo..mislim....ma ne znam :D :D
edoze

#3 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by edoze »

mislim da se ona isplati,renaultov motor,nije bas zadnja rijec tehnologije,al nije ni zastarjela,cijena je i vise nego dobra,ak uzmemo u obzir da za toliko para mozemo kupiti nekog polovnjaka starog 5-6 godina,pa i vise,ako se radi o vw koncernu,koji je presao 1500-200 k kilometara,i vec mu se smijesi generalka...
vnm

#4 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by vnm »

bio sam prosle sedmice kod bunje sa jednim potencijalnim kupcem. izlozbeni model (meni rekose da je to finalna verzija) u unutrasnjosti ne lici ni blizu ovom na slikama, jer je na istim naravno ona top verzija. uglavnom, u salonu stoji opremljena klimom, prednjim el. podizacima stakala, abs i servo, uglavnom sto se tice same opreme sasvim ok, medjutim: ~17.500KM do registracije. kad sam pitao moze li se uzeti osnovna verzija, rekose mi da je nisu porucili jer to niko ne uzima. :-?

unutrasnjost sama od sebe je uzasna. ja nisam mogao da vjerujem, ali kad sam sjeo u logan koji stoji direktno pored nisam mogao da vjerujem koliko je u loganu sve to bolje. u sanderu gdje god da pritisnes plastiku ima lufta, recimo oni sminkasti okrugli otvori za ventilaciju samo sto ne otpadnu akd ih ostro pogledas. nisu mi se dopale steke ni vani ni unutra jer mislim da nisu dovoljno robusne i da su previse klimave. sjedista su relativno neudobna. preglednost je odlicna, vozac sjedi dosta visoko. gepek je ogroman za tu klasu automobila, ali zato iza nesto viseg vozaca ne moze sjesti odrasla osoba.

po meni jedini plus ovog auta naspram logana je eksterijer, ali posto izlazi novi logan...
jos ako uzmes u obzir da je sandero novi model i da sigurno ima nekih greskica koje ce biti uklonjene nakon sto se prvi kupci budu zalili, dok je logan haman usavrsen (koliko je to uopste moguce).

osnovna verzija za ~13.400KM je po meni srednja zalost, sa obzirom da je osnovna fiesta 15.900KM. ko ne primjeti razliku kad sjedne u ta dva auta, nek komotno kupi sandera. ja da hocu kupiti daciu, kupio bi logana.
madner

#5 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by madner »

Ako gledas isplativost, kolko ce to auto vrijedit za 3 i 5 godina?

Uvjek bi uzeo polovnog, placao dosta vise za odrzavanje ali i uzivao.
amrica

#6 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by amrica »

Ne izgleda lose, cak malo lici na Clia, narocito sa prednje strane.
Ali...

Prvo, sta je to osnovna verzija? Samo karoserija i motor. Racunaj tu troskove za klimu, zracne jastuke, elektroniku, djidje.... plus 5-6.000 i vise.
A porez i carina?
Ja ne nadjoh cjenovnik tamo.

A drugo, ako mislis na benzinca, 1,4 75 ks? Neka cudna kombinacija.
Kao trece, ako se taj auto proizvodi od 2007., kako nikad nisam cula za njega? OK juznoamericka trzista, Magreb itd, ali ako je u Europi od juna, zar bas nikakvog glasa o njemu? Ili je do mene? :D

A danas me rodica ubjedjuje da je POlo 1,4 100 ks 19.500 KM na nekoj akciji...?
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Evo da dignemo ovu temu iz mrtvih...

Sta mislite o modelu Stepway, cijene vrlo primamljive od 14.500,00KM za 1.6 benzinski motor i 16.300,00KM za 1.5 diesel motor. Iskreno autic ne izgleda lose, cak sta vise vanjskim dizajnom i cijenom je privukao moju pozornost.

Sirko

#8 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sirko »

Dacia Stepway je izvrstan auto, vozio sam ga nekidan.
Jos kad uzmem u obzir cijenu, nema konkurencije...
dottore

#9 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dottore »

skupi para i kupi si škodicu :mrgreen:
Bullet Tooth Tony

#10 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Bullet Tooth Tony »

:D :D :D
Haris.ba

#11 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Haris.ba »

dottore wrote:skupi para i kupi si škodicu :mrgreen:
:lol:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Sta mislite o modelu Stepway, cijene vrlo primamljive od 14.500,00KM za 1.6 benzinski motor i 16.300,00KM za 1.5 diesel motor. Iskreno autic ne izgleda lose, cak sta vise vanjskim dizajnom i cijenom je privukao moju pozornost.
Stepway kupuje samo onaj kome se sviđa šminka koja se prodaje za ne baš jeftine pare, i što je meni zanimljivije - veća odvojenost od tla (mislim 17 centi). Ne kažem da ne vrijedi. I sigurno bolje izgleda. Trebalo bi da ima i metalnu zaštitu ispod motora (nisam siguran prodaju li to hahari u BiH). Auto je kažu 4 centa duže od klasičnog sandera. Gdje navukoše ta 4 centa, ne znam, ali unutra je osjećaj veće prostranosti nego kod standardnoga.
Dalje te reklamne cijene okači mačku o rep. Jer nema smisla (koliko god pare bile problem) kupiti novo auto bez klime(dodaj tu i radio). Tada benzinac dolazi na cijenu od oko 17.700(mislim 17.622). Onda računaj, ako voliš svoj novčanik, da trebaš uzeti 4 čelične felge. Jer cijena guma za aluminijske 16-ke su duple od standardnih 15-ki; a 16-e voziti zimi na onu karoseriju, i to alu meni baš i nije navika. Koliko kod njih košta set 4 felge?
Plastika jeste malo katastrofa - ali neće ništa otpasti ni nakon godina korištenja. Neke dječije bolesti sandera su riješene kod stepveja (npr. brisači koji kače i grebu lim haube kad se dignu). Iskreno, i mene zanima, kakva je situacija sa garancijom i zederom. Da li se gubi garancija i dopuštaju li zeder/multilok? Računaj i prvu godinu kasko na auto.
Uračunaj tu i trogodišnju garanciju koju provodiš servisirajući auto kod njih(oko 200 kermi, zavisi).
Ja sam računao, raspitivao se...i jedina logična investicija u stepvej je dizel. Jer za te pare(sa svim điđama, registracijama, zederima, kasko...)izađe unutar 20 milja. A nijedno drugo auto sa takvim kvalitetnim dizelašem i opremom nema(prva takva slična fabija je 24 milje). Potrošnja stepveja je 10 litara (kad ga voziš normalno; mene zanima samo gradska potrošnja). Dizela je maksimalno 6. Po nekim mojim računicama, po cijeni goriva razliku isplatiš za oko 20.000 kilometara. Pa uračunaj i moguće greške u računanju :-D , skuplje održavanje, za 30.000 km "otplatiš" razliku dizela. Ma da je i za 50.000 meni izgleda logično(da nije sve gradska vožnja).

I onda kod benzinca ljudi počnu razmišljati o škodi fabiji za 16.500 KM. Boli njih briga za hromirane pragove.

Logan izgleda poružno izvana, ali unutar ja razlike u plastici ne vidjeh. Možda samo u postavljanju ili unutrašnjim držačima te plastike u sanderu - gdje stvarno izgleda kao da će jači vjetar da je odnese. Ali meni je ono ista plastika, tipke i slično, Ako nekome treba robusnije auto - meni nekako logan izgleda bolji izbor nego stepvej (mada kad se lijepo opremi - i on dođe pofino). Druga je stvar šta će komšije kazati.

Sandero stepvej je meni pandan suzuki sx 4(sa prednjim pogonom). Samo za iste pare dobiješ dobijaš dizel, lošiji lim, lošiju plastiku u autu i možda lošiji imidž.

Da li uzeti novog sandera sa ekstra motorom, ili polovnog a4 pitanje je sad? :lol:
NEOPLAN

#12 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by NEOPLAN »

Haris.ba wrote:Da li uzeti novog sandera sa ekstra motorom, ili polovnog a4 pitanje je sad? :lol:
Novog Sandera Stepway..... novo je novo... :thumbup:

Audija bih ja licno uzeo prije Sandera jedino ako bih ga kupovao od nekog dobrog prijatelja tako da sam 100% siguran sta uzimam i kad znam potpunu istoriju auta.....a ovo sto se kod nas prodaje TDI sa "stvarnih" :roll: 100 000 km na satu ne pada mi napamet....ti su presli bar 300-350k km i poslati nama kao "odlicna" auta, a kad pocnu zaje*avati, onda milja po milja iz dzepa...

Znaci, ako znam 10000000% istoriju auta, onda Audi, ako ne znam onda Sandero Stepway definitivno. :dance: :thumbup: :bih:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#13 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Romeo 80 »

Moj otac vozi Sandero 1.6 benzin već više od godinu dana i za sada je prezadovoljan autom. Dakle ne radi se o Stepwayu ali nije ni neka razlika. :D
Po meni u toj klasi nema boljeg auta za date pare...Ima boljih ali i skupljih! Održavanje uopšte nije skupo a do sada je moj otac imao problem samo sa kederom u motornom prostoru koji se djelimično odlijepio i to je popravljeno u garantnom roku.
Ja ipak više preferiram benzince, jer razlika u potrošnji i nije tako velika kako mnogi misle a u startu ga znatno manje platiš. Da je auto moje ja bih mu ugradio plin (mene nešto garancija i ne zanima i vidim je samo kao način tjeranja u ovlaštene servise) i na taj način razbio svako dvoumljenje oko isplativosti u odnosu na dizela.

Sve u svemu, pošten autić za poštenu cijenu namijenjen ne previše zahtjevnoj klijenteli. :)
Sehro1

#14 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

U kolikoj mjeri je losiji lim kod Dacie od npr. Skode? :?:
Jimmy_The_Saint

#15 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Jimmy_The_Saint »

Teško je reć', naoko je recimo meni kao laiku za te stvari 20 - 30 % slabiji, pa ti kontaj. I to sam gled'o ovaj napucani Stepway. Al' danas svi proizvođači uglavnom prate taj trend izvlačenja duše iz pleha, ja više ni u VW ne vjerujem što se tiče toga. Nekako svi furaju iste parametre, više ni marka ni klasa ne garantiraju ništa, jedino ko baš sere pare pa može uzet' nov Audi, Mercedes, BMW i tako te provjerene vrijednosti. :D
citroen

#16 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Sehro1 wrote:U kolikoj mjeri je losiji lim kod Dacie od npr. Skode? :?:
Ne znam da li je losiji uopste,ali zam da Dacia daje istu garanciju na prohrdjavanje i lak kao i Skodilak :D
Sehro1

#17 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

citroen wrote:
Sehro1 wrote:U kolikoj mjeri je losiji lim kod Dacie od npr. Skode? :?:
Ne znam da li je losiji uopste,ali zam da Dacia daje istu garanciju na prohrdjavanje i lak kao i Skodilak :D
Da, slazem se, ako je kvalitetniji lim onda bi trebala garancija biti duza, sasvim logicno :-)
frngla

#18 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by frngla »

dodas malo love i imas provjereno dobro auto tipa seat ibiza, vw polo, skoda fabia :)
a za mene ove dacie pocevsi od one grdobe solenza-e, preko logan-a, a sad i ovog sandera pokusaji auta, isto koza svaki, pravo Haše na tockovima XD :)

pripremio sam se sad da me vrijedjate, bujrum :D
530i

#19 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by 530i »

Pa neće niko da te vrijeđa nego će konstatovati da si neznalica što pokazuješ iz ovakvih postova.

Škoda nije toliko bolja (Fabia 1.2 htp) koliko je skuplja od Sandera, tu su negdje u deset deka. S tim da je škoda 15.666 pa na više, a Sandero je 12 i nešto... 3 hiljada onako sasvim fina razlika. Sandero dci sa 17 i nešto hiljada sa klimom (Srednji nivo opreme), dok to isto kod skode košta 20 ili više hiljada.

Ostaje ta razlika od 3000 KM, da li toliko vrijedi nešto bolji enterijer (kvalitetniji i kvalitenije sklopljen) kod Škode...meni ne, kad bih bio u situaciji da kupujem nov auto do 20.000 KM.

Sad delegatima koji gledaju kakav je lim kod Sandera, ja bih savjetovao da bolje pogledaju Škodu, Felicija se prestala proizvoditi prije 10 godina tek, a truhnula je kao Kadett suza.
LeKo

#20 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by LeKo »

Mislim da je bolje poređenje Clio - Fabia (cijena - kvalitet), a tu je klišo skuplji. Sandero je bolji od Felicije koju je 530i kvantifikaovao kao škodin kvalitet, ali je u startu skuplji od nje 3.000 (start felicije je bio 9.000 KM koliko se sjećam), elem, koliko je Sandero bolji od Felicije, toliko je Fabia bolja od Sandera (moje mišljenje, a tuđa poštujem).

Mada, neće se zeznuti ni ko kupi Sandera ni ko kupi Fabiju.
citroen

#21 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

LeKo wrote:Mislim da je bolje poređenje Clio - Fabia (cijena - kvalitet), a tu je klišo skuplji. Sandero je bolji od Felicije koju je 530i kvantifikaovao kao škodin kvalitet, ali je u startu skuplji od nje 3.000 (start felicije je bio 9.000 KM koliko se sjećam), elem, koliko je Sandero bolji od Felicije, toliko je Fabia bolja od Sandera (moje mišljenje, a tuđa poštujem).

Mada, neće se zeznuti ni ko kupi Sandera ni ko kupi Fabiju.
Al ga i ti uprska sad :D :D :D :D
Sehro1

#22 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

530i wrote:Pa neće niko da te vrijeđa nego će konstatovati da si neznalica što pokazuješ iz ovakvih postova.

Škoda nije toliko bolja (Fabia 1.2 htp) koliko je skuplja od Sandera, tu su negdje u deset deka. S tim da je škoda 15.666 pa na više, a Sandero je 12 i nešto... 3 hiljada onako sasvim fina razlika. Sandero dci sa 17 i nešto hiljada sa klimom (Srednji nivo opreme), dok to isto kod skode košta 20 ili više hiljada.

Ostaje ta razlika od 3000 KM, da li toliko vrijedi nešto bolji enterijer (kvalitetniji i kvalitenije sklopljen) kod Škode...meni ne, kad bih bio u situaciji da kupujem nov auto do 20.000 KM.

Sad delegatima koji gledaju kakav je lim kod Sandera, ja bih savjetovao da bolje pogledaju Škodu, Felicija se prestala proizvoditi prije 10 godina tek, a truhnula je kao Kadett suza.
Hmm, 3000 kermi nije malo novca u ovo vrijeme, izracunajte koliko je to goriva.. :-)
frngla

#23 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by frngla »

@ 530i

Image

ovo vnogo je s felicijom qme (iako je felicija 94-e pocela sa proizvodnjom, a ova dacia 2003-e, tad je skoda pravila FABIA-u koja je za jedno 263262362623 x bolja od ovoga, ispravi me molim te ako grijesim :) ), e sad ja ne znam stvarno ili sam ja papak da ne mogu prepoznati sta je bolje ili si ti prepametan :lol: :lol:
svak ima svoje, ali kad kupujes novo auto valjda mozes izdvojiti te 3k KM da se vozis ko covjek ;)
ps ne pokusavaj molim te da izravnas skodu i daciu, dacia i lada - da, ali sa skodom a-a :) ne moze se dacia j*bati sa skodom :)

volim sto sam neznalica :lol:
dadoka84

#24 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dadoka84 »

Ispade sad Škoda extra udoban i dobar automobil :D
frngla

#25 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by frngla »

niti je udoban, niti extra dobar, ali dovoljno dobar da je bolji za klasu od dacia-e :)
Post Reply