fiksni Haparat :) za zube

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
lacilata

#251 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by lacilata »

Ja sam takodje isla kod dr.Foco, ona mi je preporucila da izvadim gornje cetvorke, ali buduci da imam besprijekoran zubni niz, nisam bas bila odusevljena tom idejom... moj problem je sto mi je gornja vilica izbacena ispred donje, znaci problem je zagriza... pa sam odlucila otici na konsultacije kod dr.Bizovic, buduci da je svi hvale.. i odusevila sam seee... preporucila mi je Damon, uzela otisak i sad cekam da me zovu... Znate li vi koji ste radili kod nje, koliko se otprilike ceka od uzimanja otiska do postavljanja aparatica? :)
relax11

#252 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

nejramic wrote:
libera wrote:u ponedeljak sam bila kod doktorice na palama i ne cini mi se lose, odma mi je uradila otisak i narucila me za vadjenje donje cetvorke. zanima me da li je neko kod nje vadio zube i kako je prosao? ortodont u sarajevu mi je rekao da bi on vadio donju sesticu ali dr. nada kaze da bi onda bilo previse prostora, tako da trebam vaditi tu cetvorku. za gornju vilicu je rekla da nema potrebe za vadjenjem.

pazi da se ne zeznes.ja sam davno tako vadila gornju cetvorku i sada mi se sredina gornje vilica pomakla u tu stranu.izvadila sam i drugu cetvorku. moram i donje petice jer mi je sad donja vilica jaca i ima vise zuba,pa da se ne bi desilo da mi ode naprijed i dole slijedi vadjenje. :-) uglavnom,raspitaj e za to,sada svi govore da se zubi zbog aparatica vade u paru,a ne odovojeno. ja sam se zajebala i to pravoo,da nisam tu cetvorku vadila,ne bih nista ni sada..tako da ti preporucujem da se poslusas i druga misljenja. :)
Krezo krezava hahah :D
nejramic

#253 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by nejramic »

relax11 wrote:
nejramic wrote:
libera wrote:u ponedeljak sam bila kod doktorice na palama i ne cini mi se lose, odma mi je uradila otisak i narucila me za vadjenje donje cetvorke. zanima me da li je neko kod nje vadio zube i kako je prosao? ortodont u sarajevu mi je rekao da bi on vadio donju sesticu ali dr. nada kaze da bi onda bilo previse prostora, tako da trebam vaditi tu cetvorku. za gornju vilicu je rekla da nema potrebe za vadjenjem.

pazi da se ne zeznes.ja sam davno tako vadila gornju cetvorku i sada mi se sredina gornje vilica pomakla u tu stranu.izvadila sam i drugu cetvorku. moram i donje petice jer mi je sad donja vilica jaca i ima vise zuba,pa da se ne bi desilo da mi ode naprijed i dole slijedi vadjenje. :-) uglavnom,raspitaj e za to,sada svi govore da se zubi zbog aparatica vade u paru,a ne odovojeno. ja sam se zajebala i to pravoo,da nisam tu cetvorku vadila,ne bih nista ni sada..tako da ti preporucujem da se poslusas i druga misljenja. :)
Krezo krezava hahah :D

ee nek si se ti javio. vidjet cemo tebe! i tebi ce reci da vadis vidjett ces. :evil:
relax11

#254 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

Eh ovako, trebam da stavim aparatic ako bog da, sad me zanima dali neko ima da je stavio aparatic a da nije vadio zub ili vise njih, znaci da je imao sve zube :D

Hvala!
Josip321

#255 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Josip321 »

relax11 wrote:Eh ovako, trebam da stavim aparatic ako bog da, sad me zanima dali neko ima da je stavio aparatic a da nije vadio zub ili vise njih, znaci da je imao sve zube :D

Hvala!
Meni je jedan ortodont izvadio zdravu sedmicu. Rekao da sve četiri treba izvaditi.
Drugi rekao da ne trebam to raditi i da slučajno ne vadim preostale tri. I meni je bilo čudno kako će ih uspijeti ispraviti. Ali sada vidim da sam bezveze izvadio sedmicu. A bila je takva gužva. Ali ako je pravi ortodont onda uglavnom ne treba vaditi.
Krizzia

#256 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

Pozdrav, kojeg biste mi ortodonta imali preporuciti u Mostaru? Trenutno se dvoumim izmedju Tvrtka Bevande i Marija Dzebe, al nikako da donesem konacnu odluku. Bila sam na pregledu kod obojice, Tvrtko bi vadio 2 zuba, dok Dzeba nije htio nista konkretno reci bez otiska. Zagriz je najveci problem i sto sam starija postaje sve bolniji. Ako netko ima iskustva sa ovom dvojicom molila bih da napise. :D
dinadinica

#257 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by dinadinica »

Postovani forumasi, trebala bih nositi taj fiksni aparatic, procitala sam sva vasa iskustva, ne zvuci toliko lose, ako moze neko da mi posalje broj doktorice sa Pala,. hvala unaprijed.
nejramic

#258 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by nejramic »

dinadinica wrote:Postovani forumasi, trebala bih nositi taj fiksni aparatic, procitala sam sva vasa iskustva, ne zvuci toliko lose, ako moze neko da mi posalje broj doktorice sa Pala,. hvala unaprijed.

057 223 034 . sretno ;-)
jakaSA

#259 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by jakaSA »

moze li mi neko objasniti kako naci dr nadu na palama!! znam adresu nego me zanima orijentacija gdje se tacno nalazi ordinacija, blizu cega???
MrsJ

#260 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by MrsJ »

Joj uzasno ti je komplikovano naci je. Najbolje ti je kada udjes u centar da pitas nekoga za tu adresu. Ja sam je jedva nasla, vjeruj da ne bih znala opet otici.
Dr.Cuddy

#261 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Dr.Cuddy »

Ako imate pitanja vezana za Damon Q i Dr. Bizović, slobodno pitajte na PP. Već dvije godine sam pacijent i nosim Damon Q aparatić (iz medicinskih a ne estetskih razloga) :)
relax11

#262 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

jakaSA wrote:moze li mi neko objasniti kako naci dr nadu na palama!! znam adresu nego me zanima orijentacija gdje se tacno nalazi ordinacija, blizu cega???

Imas PM ;)
Josip321

#263 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Josip321 »

Krizzia wrote:Pozdrav, kojeg biste mi ortodonta imali preporuciti u Mostaru? Trenutno se dvoumim izmedju Tvrtka Bevande i Marija Dzebe, al nikako da donesem konacnu odluku. Bila sam na pregledu kod obojice, Tvrtko bi vadio 2 zuba, dok Dzeba nije htio nista konkretno reci bez otiska. Zagriz je najveci problem i sto sam starija postaje sve bolniji. Ako netko ima iskustva sa ovom dvojicom molila bih da napise. :D

Nisam siguran, ali ili je Musa ili Bevanda izvadio mi zdrav zub jer je mislio da tako treba biti. A Džeba mi rekao da ga nisam trebao vaditi. I da ni slučajno ne diram ove tri sedmice. I nisam ih dirao. Džeba mi ispravio zube, ko po špagi su.
Tako da bih ti ja svakako preporučio Džebu i Jurišiće.
Krizzia

#264 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

Josip321 wrote:
Krizzia wrote:Pozdrav, kojeg biste mi ortodonta imali preporuciti u Mostaru? Trenutno se dvoumim izmedju Tvrtka Bevande i Marija Dzebe, al nikako da donesem konacnu odluku. Bila sam na pregledu kod obojice, Tvrtko bi vadio 2 zuba, dok Dzeba nije htio nista konkretno reci bez otiska. Zagriz je najveci problem i sto sam starija postaje sve bolniji. Ako netko ima iskustva sa ovom dvojicom molila bih da napise. :D

Nisam siguran, ali ili je Musa ili Bevanda izvadio mi zdrav zub jer je mislio da tako treba biti. A Džeba mi rekao da ga nisam trebao vaditi. I da ni slučajno ne diram ove tri sedmice. I nisam ih dirao. Džeba mi ispravio zube, ko po špagi su.
Tako da bih ti ja svakako preporučio Džebu i Jurišiće.
Odlucila sam se ipak za dr Bizovic u Sa. Slijedeci tjedan idem na pregled
:D

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2
toxic90

#265 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by toxic90 »

Pitanje za one koji su stavljali Damon kod Sandre: Taj aparatic koji kosta 4000 KM je sa metalnim bravicama? Ja sam se malo raspitivao u svom gradu, ovdje je sa metalnim 3000, a sa providnim 4000.
mersy 75

#266 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by mersy 75 »

:shock: Mojoj djevojčici se desilo nešto što nisam mogla zamislit.Cijenjeni dr.Pinjić je primio i posvajetovao nas da se aparatić može stavit bez vađenja zuba ! Mi smo prije njega išli kod još bar 4-5 doktora , svaki nam je rekao da mora izvadit ili petice ili četvorke pa tek onda aparatić jer je preeevilika gužva u ustima , zubi su krupni vilica mala. Kad nam je dr. Pinjić rekao da ne treba mi smo se odlučili odmah za njega da joj on stavi aparatić. Aparatić je postavljen na gornju vilicu za 15 minuta bez slike i bez ičega , znači prvo je bio pregled pa smo naručeni za mjesec dana tako da kad smo došli on je samo poredao i završio slika mi je bila u rukama ni polgedao nije. Naravno poslije toga slijedi patnja kod djeteta nije jela , žulja , boli ne spava sirup protiv bolova je redvno pila. :( Poslije 10 dana ja sam primjetila pomak zuba al u pogrešnu stranu, to je bio pomak od jednog ili dva milimietra ali pošto sam ja redovno takoreći buljila u njene zube primjetila sam da nešto nije u redu. Muž ga je nazvao i rekao tako da nam nešto ne izgleda u redu on nam je na to odgovorio da ga ne moramo zvati radi toga jer šeta donja vilica ne može gornja bla bla. Nije me ubijedio tom svojom pričom ali sama sam sebi govorila da sam laik šta ja znam možda treba tako ....ponovo sam pratila razvoj njene vilice jer smo naručeni tek za mjesec kod njega.Meni nije bilo u redu nikakoo. Znači ona je imala prva četiri zuba u redu poredana i odličan zagriz. Petica na jednoj strani je nikla u nebo druga strana je natekla isto u nebu malo joj fali da nikne , šestice su tu tik do četvorki znači treba da se širi između 4 i 6 da se ubaci ta petica tako nam je govorio.Znači nakon 15 dana nošenja tog aparatića njeni su zubi su se očito pomjerili(jer je samo jednu stranu širio i to se sve pomjerilo na tu stranu gdje je prazan prostor za peticu koja je natekla a nije nikla) nazavali smo ga i htjela sam odmah pregled jer mi nije bilo u redu. Kad smo došli ljubazni doktor mi je počeo govorit da mi tu ispravljamo 1 i 2 :cry: ostala sam bez teksta :? Neaaa pa mi pravimo mjesto za te petice rekla sam, da bi on mene šokirao rečenicom "zar njoj nije izvađena petica" :x :x . Ponovo joj je uslikao ali sam primjetila da je htio samo dobit na vremenu da smisli priču i da se ja smirim da ne poludim jer sam već počela :angry: počeo se vadit nekom pričom da mora izvadit petice i tako ne mogu sve detaljno pisat jer već me muka hvata kad pišem o tome ali sam osjetila da Vam moram ispričat svoju priču tj. priču moje djevojčice .Kojoj je skinuo aparatić i ni jednom rječju nije priznao da je pogriješio .Čak nam je rekao da možemo hirurškim putem vadit joj zube i čekao PAR minuta da se mi odlučimo hoćemo li to : :twisted: ili kao da on sada skine aparatić i da će kasnije kad odlučimo šta ćemo stavit ga :? :shock: :x Poludjela sam bila "ma skidajte joj to odmah" rekla sam ... Zubi naprijed su joj sada krivi od tog aparatića a nikad nisu bili do petica je imala idealan zagriz a sada šta je uradio :sad: ja ne znam šta da radim....primjetila sam da se lagano vraćaju na mjesto ali gore iskustvo sa tako na glasu doktorom nisam imala :( . Njega smo izabrali zato što se sviii ali baš svii hvale njime pa jesam li samo ja baksuz :?: :!: ... :( SAMO PINJIĆU NE IDITEEEEEEEEEE :run:
relax11

#267 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

Koliko djevojcica ima godina, i koliko ste platili taj aparatic i sta ce te dalje raditi?

Pozz..
ortodont

#268 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by ortodont »

Druga godišnjica mog druženja sa aparatićem :-) , toliko sam navikao da će mi biti teško kada ga budem skidao. :)
leptiric_301

#269 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by leptiric_301 »

Iskustva kod Dr.Sandre Bizovic jer imam namjeru da stavim aparatic aa nisam iz SA hajde pomozit mi koliko je cijena za obje vilice za obicni DAMON...?? :roll: :roll:
Krizzia

#270 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

leptiric_301 wrote:Iskustva kod Dr.Sandre Bizovic jer imam namjeru da stavim aparatic aa nisam iz SA hajde pomozit mi koliko je cijena za obje vilice za obicni DAMON...?? :roll: :roll:
4000 km, prvo placas 30%, ostatak po dogovoru.

Josip321

#271 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Josip321 »

mersy 75 wrote: Poslije 10 dana ja sam primjetila pomak zuba al u pogrešnu stranu, ....
Strašno je to što pričaš. Moj ortodont nam je sve moguće o aparatima, zubima, čak i glavi ispričao prije nego je stavio. I poslao me je da slikam glavu pa teko onda postavio aparat. Ne sjećam se sada točno ali je rekao čini mi se da se djeci do 5-6 godina razvije 80%glave, tako nekako. Uglavnom ne bi trebalo staviti aparat dok se ne završi razvoj vilice i čeljusti, tako je govorio.
A ovo što sam quote-ao, ne znam kako je kod drugih aliu mom slučaju su se zubi u roku, ne znam točno ali recimo 20 min, pomjerili do položaja u kojem trebaju biti za tu fazu. Znam da mi je jedna donja jedinica bila od pomjeranja zuba upala dobro unutra. Ortodont je prvo stvorio prostor za nju, a onda je samo izvuko. Znam da sam se iznenadio kada sam išao kući odmah napipao jezikom da je jedinica na mjestu gdje i treba biti. Kasnije je samo mjenjao žice i držao zub na tome mjestu dok se nije dovoljno učvrstio.
leptiric_301

#272 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by leptiric_301 »

Krizzia wrote:
leptiric_301 wrote:Iskustva kod Dr.Sandre Bizovic jer imam namjeru da stavim aparatic aa nisam iz SA hajde pomozit mi koliko je cijena za obje vilice za obicni DAMON...?? :roll: :roll:
4000 km, prvo placas 30%, ostatak po dogovoru.

hvala za inf... :-D :-)
sandra123

#273 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by sandra123 »

a da li se placa dodatno za "providne "bravice kod dr.Sandre ili je 4000 svakako? ako da koliko zna li iko :) ?
Krizzia

#274 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by Krizzia »

sandra123 wrote:a da li se placa dodatno za "providne "bravice kod dr.Sandre ili je 4000 svakako? ako da koliko zna li iko :) ?
Naravno da se dodatno placa. Mislim da je +1000 km po vilici, ali nisam sigurna.
Meni je doktorica savjetovala da stavim obicni.

relax11

#275 Re: fiksni Haparat :) za zube

Post by relax11 »

Sta ste se usutilii :D

Jel ko sta ispravio, pokvario haha :)
Post Reply