Ja koliko znam, katolicka crkva je predlozila regije u kojima bi svaki od naroda imao 70% vecinu, na sta su se stranke sa hrvatskim predznakom nadovezali da bi taj srednji nivo trebao imati zakonodavnu i izvrsnu vlast. U tim prvim prijedlozima bilo je zamisljeno da se Hercegovacko - Neretvanski kanton pridruzi hrvatskoj regiji a da Srednjebosanski bude u nekakvoj dominantno bosnjackoj regiji. Kasnije su poceli pricati o "disoluciji teritorija" jer im je tesko javno reci svojim glasacima u Vitezu, Jajcu, Kiseljaku da bi oni po tim planovima trebali da se nadju u nekakvom bosnjackom entitetu/regiji. Jos nisu jasno rekli kako su zamislili tu disoluciju teritorija, jesu li to ratne granice i sta u tom slucaju biva sa Mostarom, dijelili se grad ponovo.Prozor wrote:A zar nije i Katolicka Crkva, kao duhovni predstavnik bh. katolika, predlozila 5-6 ekonomskih regija?el flaco wrote:Sve su to iluzije moj zavrzlama.
Entiteti nam ne trebaju jer su to defakto drzave ali bi realno bilo zalagati se za kantonizaciju BiH pa i ako bi ti kantoni bili nacionalni, ne vidim u cemu je problem. Imamo to vec u Federaciji.
Bojim se da je prica o ekonomskim regijama presipanje iz supljeg u prazno...ako Tihi i Hare nastave sa tom pricom, onda cemo definitivno imati koaliciju srpskih i hrvatskih stranaka jer su i jedni i drugi jasno rekli da nema sanse da prihvate ekonomske regije.
Ono sto meni najvise smeta u tim planovima je ukidanje ova dva mjesovita kantona, dakle Hercegovacko - Neretvanskog i Srednjebosanskog, cije je formiranje Vasingtonskim sporazumom i zaustavilo rat u Srednjoj Bosni i Hercegovini. Ja jesam za kantonizaciju BiH po nacionalnom principu ALI AKO TO PODRAZUMJEVA da ce neki kantoni i dalje biti mjesoviti, i da ce se vlast tu dijeliti podjednako. Sve drugo vodi u novo "humano preseljenje naroda".
Hrvati jesu vecina u Mostaru, Stocu ili Vitezu, Bosnjaci jesu vecina u Bugojnu, Varesu, Fojnici ali tu odnos mozda 60-40 i ne zelim da se te opstine nadju u dominantno bosnjackim ili dominantno hrvatskim kantonima. Da ponovo kazem da je stvaranje ta dva mjesovita kantona i zaustavilo rat izmedju Armije BiH i HVO-a i to je nesto sto treba ocuvati....hrvatski planovi ne idu u tom smjeru, ni oni crkveni a ni oni stranacki.