''hrvatsko pitanje''???

Locked
el flaco

Post by el flaco »

Prozor wrote:
el flaco wrote:Sve su to iluzije moj zavrzlama.

Entiteti nam ne trebaju jer su to defakto drzave ali bi realno bilo zalagati se za kantonizaciju BiH pa i ako bi ti kantoni bili nacionalni, ne vidim u cemu je problem. Imamo to vec u Federaciji.

Bojim se da je prica o ekonomskim regijama presipanje iz supljeg u prazno...ako Tihi i Hare nastave sa tom pricom, onda cemo definitivno imati koaliciju srpskih i hrvatskih stranaka jer su i jedni i drugi jasno rekli da nema sanse da prihvate ekonomske regije.
A zar nije i Katolicka Crkva, kao duhovni predstavnik bh. katolika, predlozila 5-6 ekonomskih regija?
Ja koliko znam, katolicka crkva je predlozila regije u kojima bi svaki od naroda imao 70% vecinu, na sta su se stranke sa hrvatskim predznakom nadovezali da bi taj srednji nivo trebao imati zakonodavnu i izvrsnu vlast. U tim prvim prijedlozima bilo je zamisljeno da se Hercegovacko - Neretvanski kanton pridruzi hrvatskoj regiji a da Srednjebosanski bude u nekakvoj dominantno bosnjackoj regiji. Kasnije su poceli pricati o "disoluciji teritorija" jer im je tesko javno reci svojim glasacima u Vitezu, Jajcu, Kiseljaku da bi oni po tim planovima trebali da se nadju u nekakvom bosnjackom entitetu/regiji. Jos nisu jasno rekli kako su zamislili tu disoluciju teritorija, jesu li to ratne granice i sta u tom slucaju biva sa Mostarom, dijelili se grad ponovo.

Ono sto meni najvise smeta u tim planovima je ukidanje ova dva mjesovita kantona, dakle Hercegovacko - Neretvanskog i Srednjebosanskog, cije je formiranje Vasingtonskim sporazumom i zaustavilo rat u Srednjoj Bosni i Hercegovini. Ja jesam za kantonizaciju BiH po nacionalnom principu ALI AKO TO PODRAZUMJEVA da ce neki kantoni i dalje biti mjesoviti, i da ce se vlast tu dijeliti podjednako. Sve drugo vodi u novo "humano preseljenje naroda".

Hrvati jesu vecina u Mostaru, Stocu ili Vitezu, Bosnjaci jesu vecina u Bugojnu, Varesu, Fojnici ali tu odnos mozda 60-40 i ne zelim da se te opstine nadju u dominantno bosnjackim ili dominantno hrvatskim kantonima. Da ponovo kazem da je stvaranje ta dva mjesovita kantona i zaustavilo rat izmedju Armije BiH i HVO-a i to je nesto sto treba ocuvati....hrvatski planovi ne idu u tom smjeru, ni oni crkveni a ni oni stranacki.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

el flaco wrote:
Prozor wrote:
el flaco wrote:Sve su to iluzije moj zavrzlama.

Entiteti nam ne trebaju jer su to defakto drzave ali bi realno bilo zalagati se za kantonizaciju BiH pa i ako bi ti kantoni bili nacionalni, ne vidim u cemu je problem. Imamo to vec u Federaciji.

Bojim se da je prica o ekonomskim regijama presipanje iz supljeg u prazno...ako Tihi i Hare nastave sa tom pricom, onda cemo definitivno imati koaliciju srpskih i hrvatskih stranaka jer su i jedni i drugi jasno rekli da nema sanse da prihvate ekonomske regije.
A zar nije i Katolicka Crkva, kao duhovni predstavnik bh. katolika, predlozila 5-6 ekonomskih regija?
Ja koliko znam, katolicka crkva je predlozila regije u kojima bi svaki od naroda imao 70% vecinu, na sta su se stranke sa hrvatskim predznakom nadovezali da bi taj srednji nivo trebao imati zakonodavnu i izvrsnu vlast. U tim prvim prijedlozima bilo je zamisljeno da se Hercegovacko - Neretvanski kanton pridruzi hrvatskoj regiji a da Srednjebosanski bude u nekakvoj dominantno bosnjackoj regiji. Kasnije su poceli pricati o "disoluciji teritorija" jer im je tesko javno reci svojim glasacima u Vitezu, Jajcu, Kiseljaku da bi oni po tim planovima trebali da se nadju u nekakvom bosnjackom entitetu/regiji. Jos nisu jasno rekli kako su zamislili tu disoluciju teritorija, jesu li to ratne granice i sta u tom slucaju biva sa Mostarom, dijelili se grad ponovo.

Ono sto meni najvise smeta u tim planovima je ukidanje ova dva mjesovita kantona, dakle Hercegovacko - Neretvanskog i Srednjebosanskog, cije je formiranje Vasingtonskim sporazumom i zaustavilo rat u Srednjoj Bosni i Hercegovini. Ja jesam za kantonizaciju BiH po nacionalnom principu ALI AKO TO PODRAZUMJEVA da ce neki kantoni i dalje biti mjesoviti, i da ce se vlast tu dijeliti podjednako. Sve drugo vodi u novo "humano preseljenje naroda".Hrvati jesu vecina u Mostaru, Stocu ili Vitezu, Bosnjaci jesu vecina u Bugojnu, Varesu, Fojnici ali tu odnos mozda 60-40 i ne zelim da se te opstine nadju u dominantno bosnjackim ili dominantno hrvatskim kantonima. Da ponovo kazem da je stvaranje ta dva mjesovita kantona i zaustavilo rat izmedju Armije BiH i HVO-a i to je nesto sto treba ocuvati....hrvatski planovi ne idu u tom smjeru, ni oni crkveni a ni oni stranacki.

Eto podijelimo citavu BIH u kantone..rs-u podijelimo u kantone koji ce pratiti entitetsku liniju i biti ce unutar rs-a....udovoljimo hrvatima u BIH da izaberi kantone po njihovoj volji..dali ti mislis da bi recimo srbi(citaj velikosrbi) dali imena kantonima Bijeljinski,Banjalucki,Krajiski itd..nebi jarane....isto tako kantoni u toj nekoj hrvatskoj federalnoj jedinici..kljuc svega je da velikosrbima i hrvatima ,trebaju federalne jedinice samo iz razloga da dobiju Ustavni okvir za legitimno pravo na samoopredjeljenje i izlaz iz BIH...

Ako recimo Dodik misli da srpski narod treba federalnu jedinicu radi zastite srpskog naroda od preglasvanja i dominacije bosnjaka..ima milion nacina da uvjeri hrvate i bosnjake u svoju dobru namjeru.

-Promijeni ime entitetu
-prihvati BIH policiju sa jedinstvenim uniformama,cinovima i lancem komandovanja(jer u toj policiji u toj federalnoj jedinici bi bilo svakako oko85% srba)
-Pohvatati optuzene za ratne zlocine..
-da sami srbi predloze da Srebrenica bude distrikt BIH..kao znak dobre volje ..jer Srebrenica je svakako sa vecinskim bosnjackim narodom...

Ima tu mali milion stvari....oni koji hoce federalne jedinice..moraju znati sledece:

a) teritorija federalnih jedinica mora pratiti stanje iz 1991..
b) Federalne jedinice nemaju pravo po Ustavu da se izdvoje iz BIH..
c)federalne jedinice nemogu nositi ime,obiljezja,himnu,uniforme sluzbenih lica koja asociraju na jedan narod...

ako to neko ispuni bujrum nek trazi federalnu jedinicu.. :)

dalje biti mjesoviti, i da ce se vlast tu dijeliti
Jarane federalne jedinice se i prave da se vlast ne dijeli ravnomjerno...nego da pripadne smo vecinskom narodu u toj federalnoj jedinici... :-)
el flaco

Post by el flaco »

Prvo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi. Ja nigde nisam spomenuo federalizaciju vec kantone koje vec imamo u vecem entitetu sa istim ovlastima ali na teritoriji cijele BiH.

Treba imati neku realnu prihvatljivu osnovu za pregovore u buducem uredjenju drzave...evo za mene je Vasintonski sporazum prihvatljivo rjesenje i po mom misljenju zadovoljava nacionalne interese sva tri naroda. Tihi i Haris ce pricom o ekonomskim regijama samo napraviti jos jaci savez izmedju hrvatskih i srpskih stranaka koje ce se zalagati za federalizaciju...koja je potpuno neprihvatljiva i koja je puno gora opcija od Vasingtonskog sporazuma. Federalizaciju smo mogli dobiti jos u Kutiljerovom planu bez rata, jos uz to je i drzava trebala imati jace ovlasti nego sto bi ih imala danas.
bonislav

Post by bonislav »

Ma vi Bošnje ste većim dijelom paranoični.

3,4,5 entiteta,samouprave,kantona sa 70%-većinom...zašto ne?

Pod osnovnim i glavnim uvjetom-bez ikakve mogućnosti odvajanja i samoopredjeljenja + drakonske kazne za zagovaratelje separatizma, presudama za veleizdaju 8)
klixober

Post by klixober »

bonislav wrote:Ma vi Bošnje ste većim dijelom paranoični.

Pod osnovnim i glavnim uvjetom-bez ikakve mogućnosti odvajanja i samoopredjeljenja + drakonske kazne za zagovaratelje separatizma, presudama za veleizdaju 8)
Cini mi se da si ti paranoican kada na sa-x vidis samo Bosnje.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

komeba wrote:

Cini mi se da si ti paranoican kada na sa-x vidis samo Bosnje.
S obzirom da "mi Bosnje" bijasmo zatrpavani bagerima u 20tom civilizacijskom stoljecu ili ti vijeku, u godinama kada je raja pocela surfat internetom samo zato sto smo "Bosnje" - imamo podosta razloga da budemo paranoicni - najmanje 100 000!
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Tesko ces to prodati nekom ko je iz nuzde vatru za pripremanje jela ili grijanja vode za "kupanje", potpaljivao knjigama, izmedju ostalog i knjigama o pravu. Nekom ko se pozivao na pravo dok su s okolnih brda sipale vrele kise celika.

Mi danas prijatelju znamo da Stari most, Vijecnica pa ni djecji zivoti nisu na cijeni kod nekih ljudi u nasoj drzavi. Malo je neozbiljno pristati na raznorazne samouprave i vjerovati da ljudi koji su ucestvovali u zlocinima, postuju taj nekakv clan zakona kojeg bi ti skovao.
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Marco-x wrote:Tko je sudjelovao u zločinu expres u Haag i većina ih i jeste od Hrvata, koji su osumnjičeni. Tako da to ne možeš podvaljivati cijelom jednom narodu, jer je vrlo zlonamjerno.
Ni sam ne volim generalizacije, ali samo je formiranje paradrzave "Herceg Bosna" i pobuna protiv vlade u Sarajevu dovoljan argument za onemogucavanje bilo kakve samouprave na etnickom principu. To sto je jedna garnitura u zatvoru, bijegu ili politickoj defanzivi, ne znaci da peta ili deveta nece skupiti snagu i za deceniju, dvije, inicirati nesto slicno.
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Marco-x wrote:
Petrovic77 wrote:
Marco-x wrote:Tko je sudjelovao u zločinu expres u Haag i većina ih i jeste od Hrvata, koji su osumnjičeni. Tako da to ne možeš podvaljivati cijelom jednom narodu, jer je vrlo zlonamjerno.
Ni sam ne volim generalizacije, ali samo je formiranje paradrzave "Herceg Bosna" i pobuna protiv vlade u Sarajevu dovoljan argument za onemogucavanje bilo kakve samouprave na etnickom principu. To sto je jedna garnitura u zatvoru, bijegu ili politickoj defanzivi, ne znaci da peta ili deveta nece skupiti snagu i za deceniju, dvije, inicirati nesto slicno.
Zato imaš ugrađano u Ustav zakone, koji onemogućuju promjene ustroja. Čisto sumnjam (odnosno to je jednostavno nemoguće) da će ikada Hrvati i Srbi u ovoj državi činiti ogromnu većinu pa da mijenjaju Ustav ili da će se Bošnjacima skinuti konstitutivnost da Ustav netko promjeni. Ako treba i garancije od Vijeća sigurnosti i ne znam od koga još, koga Bošnjaci predlože...
Ako treba i garancije od Vijeca Sigurnosti ? E ako oni nesto ne urade u slucaju ponovne agresije i ponovne pobune, kao ko ce drugi ?

Evo ti primjer njihovih garancija :

http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/ ... penElement

Odnosno, prazna retorika kojom se kamuflira iscekivanje sloma otpora. Jedina garancija koju imaju branitelji BiH, jesu njihove vlastite mogucnosti prijatelju.
blah blah

Post by blah blah »

bio hrvatski nacionalizam u defanzivi, a bosnjacki u ofanzivi, svejedno nisu jos uvijek ni izbliza na istom nivou.

ta prica o ugrozenosti je samo nastavak (malo pragmaticniji, cinicniji i vjerovatno, nazalost, efikasniji) hrvatskog nacionalizma. i ona vodi istom cilju, nekakvoj etnicki cistoj teritoriji.
Last edited by blah blah on 09/09/2007 20:53, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

imal' ko da rijesi moje pitanje? :roll: :roll: :D
blah blah

Post by blah blah »

jel stambeno? :D
danas

Post by danas »

blah blah wrote:jel stambeno? :D
ugrozbeno :D :D :D
klixober

Post by klixober »

Marco-x wrote: Mogu razumjeti nepovjerenje (dosta opravdano). Kako zamišljaš opstanak BH Hrvata u svojoj zemlji. Reci mi scenarij, pošto ovaj rastući bošnjački nacionalizam ne ulijeva nikakvo povjerenje. Da se razumijemo svjestan sam i hrvatskog agresivnog nacionalizma devedesetih, ali mislim da je hrvatska politika u zadnjih 5-6 godina u BiH u defanzivi. Tko je u defanzivi u BiH, jednostvano dobro ne prolazi, nažalost jer je država takva...
Ne pitas mene,ali pokusacu reci svoje misljenje.Hrvati iz BiH ce odlaziti sve dok se djecu u skolama uci da je njihova drzava Hrvatska i da su oni(vi) hrvatska dijaspora.Hrvati ce odlaziti takodje sve dok je u Hrvatskoj mnogo bolji standard nego u BiH.
BiH treba napraviti funkcionalnom i uspjesnom drzavom u kojoj ce se svi ljudi na cijelom njenom teritoriju osjecati kao svoji na svome,dakle dozivljavace je kao svoju domovinu.Ptrebna je jaka decentralizacija na nekoliko regija koje ne moraju slijediti etnicki nego istorijski/ekonomski karakter.Glupa je decentralizacija na regije u kojoj ce Neum i Bosanski Brod biti u istoj regiji,ili npr Srebrenica i Bihac,Nevesinje i Banja Luka.
Samo uspjesna Bosna i Hercegovina u kojoj ce se svi njeni drzavljani osjecati ugodno ma dgje se nalazili moze pruziti buducnost narodima,gradanima,ljudima ove drzave.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
ugrozbe :D :D :D
jesi to dosla da radis na ustaskom profilu :oops: :D :D :D zarad' cosmopolitan attributes :D 8-) 8-) :P
Neelix

Post by Neelix »

fakat, cafirsko :D
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
pa to ti ga izadje na isto :D evo ovi sto najcesce pricaju o ugrozenosti se svi lijepo udomise :D
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote:
jesi to dosla da radis na ustaskom profilu :oops: :D :D :D zarad' cosmopolitan attributes :D 8-) 8-) :P
aha :D samo se bojim da ako sta nastavim ovuda pisat, zavrsicu u vehabijskom a ne NDH rukovodstvu :D :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote: ugrozbe :D :D :D
aha :D samo se bojim da ako sta nastavim ovuda pisat, zavrsicu u vehabijskom a ne NDH rukovodstvu :D :D :D
ma morala bi jedan kopernikanski zaokret napraviti, za raju :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ima li ovdje Zorice? :D :D
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote: jesi to dosla da radis na ustaskom profilu :oops: :D :D :D zarad' cosmopolitan attributes :D 8-) 8-) :P
ma morala bi jedan kopernikanski zaokret napraviti, za raju :lol:
veleslalom :D :D
mada ipak ne mogu, majka crkva me je izopcila iz svojih njedara davno :lol:
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Marco-x wrote:
Petrovic77 wrote:
Marco-x wrote: Zato imaš ugrađano u Ustav zakone, koji onemogućuju promjene ustroja. Čisto sumnjam (odnosno to je jednostavno nemoguće) da će ikada Hrvati i Srbi u ovoj državi činiti ogromnu većinu pa da mijenjaju Ustav ili da će se Bošnjacima skinuti konstitutivnost da Ustav netko promjeni. Ako treba i garancije od Vijeća sigurnosti i ne znam od koga još, koga Bošnjaci predlože...
Ako treba i garancije od Vijeca Sigurnosti ? E ako oni nesto ne urade u slucaju ponovne agresije i ponovne pobune, kao ko ce drugi ?

Evo ti primjer njihovih garancija :

http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/ ... penElement

Odnosno, prazna retorika kojom se kamuflira iscekivanje sloma otpora. Jedina garancija koju imaju branitelji BiH, jesu njihove vlastite mogucnosti prijatelju.
Mogu razumjeti nepovjerenje (dosta opravdano). Kako zamišljaš opstanak BH Hrvata u svojoj zemlji. Reci mi scenarij, pošto ovaj rastući bošnjački nacionalizam ne ulijeva nikakvo povjerenje. Da se razumijemo svjestan sam i hrvatskog agresivnog nacionalizma devedesetih, ali mislim da je hrvatska politika u zadnjih 5-6 godina u BiH u defanzivi. Tko je u defanzivi u BiH, jednostvano dobro ne prolazi, nažalost jer je država takva...
Scenario je sljedeci : Covic i Ljubic prihvate decentralizaciju bez etnickog karaktera, poput ove na primjer :

Image

po kojoj bi Hrvati u jednoj od vecih administrativnih jedinica automatski bili brojniji, ali koja bi (kao i ostale) bila multietnickog karaktera (zastupljenost u vlasti i javnim institucijama po popisu recimo). U skolama obezbjedis i nastavnike za bosanski i srpski jezik (to bar nije problem) i eto ti scenario.
klixober

Post by klixober »

Marco-x wrote:
komeba wrote:
Marco-x wrote: Mogu razumjeti nepovjerenje (dosta opravdano). Kako zamišljaš opstanak BH Hrvata u svojoj zemlji. Reci mi scenarij, pošto ovaj rastući bošnjački nacionalizam ne ulijeva nikakvo povjerenje. Da se razumijemo svjestan sam i hrvatskog agresivnog nacionalizma devedesetih, ali mislim da je hrvatska politika u zadnjih 5-6 godina u BiH u defanzivi. Tko je u defanzivi u BiH, jednostvano dobro ne prolazi, nažalost jer je država takva...
Ne pitas mene,ali pokusacu reci svoje misljenje.Hrvati iz BiH ce odlaziti sve dok se djecu u skolama uci da je njihova drzava Hrvatska i da su oni(vi) hrvatska dijaspora.Hrvati ce odlaziti takodje sve dok je u Hrvatskoj mnogo bolji standard nego u BiH.
BiH treba napraviti funkcionalnom i uspjesnom drzavom u kojoj ce se svi ljudi na cijelom njenom teritoriju osjecati kao svoji na svome,dakle dozivljavace je kao svoju domovinu.Ptrebna je jaka decentralizacija na nekoliko regija koje ne moraju slijediti etnicki nego istorijski/ekonomski karakter.Glupa je decentralizacija na regije u kojoj ce Neum i Bosanski Brod biti u istoj regiji,ili npr Srebrenica i Bihac,Nevesinje i Banja Luka.
Samo uspjesna Bosna i Hercegovina u kojoj ce se svi njeni drzavljani osjecati ugodno ma dgje se nalazili moze pruziti buducnost narodima,gradanima,ljudima ove drzave.
Ja ne znam da službeno igdje u školama uče da djeca žive u Hrvatskoj.

Bez te političko-bajkovite retorike iz drugog dijela posta (mir u svijetu, da ne bude rata, da budu svi ravnopravni, da ne bude nacionalizma, rasizma, da svi uživaju slobodu, bratstvo i jednakost - jesam li spomenuo mir u svijetu), s osvrtom na realnu situaciju u BiH, kako zamišljaš funkcionalnu BiH i da bi se mogle nacionalističke stranke skinuti s vlasti?
Evo ti npr. ova mapa gore.Imas li nesto protiv tog oblika decentralizacije plus da opstine dobiju jos vise ovlasti?
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Marco-x wrote:
Petrovic77 wrote:
Scenario je sljedeci : Covic i Ljubic prihvate decentralizaciju bez etnickog karaktera, poput ove na primjer :

Image

po kojoj bi Hrvati u jednoj od vecih administrativnih jedinica automatski bili brojniji, ali koja bi (kao i ostale) bila multietnickog karaktera (zastupljenost u vlasti i javnim institucijama po popisu recimo). U skolama obezbjedis i nastavnike za bosanski i srpski jezik (to bar nije problem) i eto ti scenario.
Pet malih nefunkcionalnih BiH u državi i pogonsko gorivo za nacionalističke stranke, još pedeset godina.
Po godinu dana bi se u pojedinim regijama formirala vlast. To ja vidim, ako nećemo dječije priče pričati.
Izbori se u slucaju nemogcnosti stvaranja vladajuce vecine mogu i ponoviti.
privat

Post by privat »

Šapat wrote:@Privat

Eee moj Privat...nemoj se ti meni uvrijediti, ali ti si ocit primjer zadojenog nacionaliste koji ne vidi dalje od utabanih staza stvorenih predrasudama.
Pricas o Sarajevu i tome kako bi ti prosao sa krsticem oko vrata, a da si bio u istom vidio bi da je ta prica samo jedna obicna bajka i da svi svatovi na Hrvatskim svadbama uredno vijore Sahovnicama iz auta. Ponekad cak i onom sa bijelim coskovima, (ako znas koja je to), vjerovao ti ili ne. I sta? Jel' neko puc'o na njih? Jasta je... A bas bih volio vidjeti zelenu zastavu sa polumjesecom i zvijezdom na svadbi u Grudama ili Sirokom...
Mozes ti navijati za bilo koga, ko ti (stvarno) brani? Mozes i pricati kojim hoces jezikom, sto uostalom i radis, i ni to ti niko ne brani koliko ja znam.
I voljeti mozes koga hoces, pa i Thompsona, i ni to ti niko ne brani. Hrvatsku putovnicu vec imas, a niko ti je ne trazi da je se odreknes.

O tome ko nije odakle izasao ili usao, opet si fulio. Ja BiH obilazim bar jednom mjesecno vec punih 11 godina i srecem desetine raznih ljudi. Od Trebinja, preko Gruda, S.Brijega, Mostara, pa do Bijeljine, Brckog, Banja Luke i nazad preko Livna, Duvna (oli ti Tomislavgrada), Travnika i Viteza u - Sarajevo. Vidim da je kod tebe situacija malo drugacija i da ne mices s mjesta, inace ne bi valjao ovakve stvari.

I sve ovo gore opet ne mijenja jednu cinjenicu - niko ne trazi nikome ovdje da se ispovijeda, ali ako neko ne zna reci sta mu licno smeta, kako onda moze znati kako da mu bude bolje?

A odgovor na pitanje, naravno, nisi dao. Kao ni Chicha. A iskreno - nisam ni ocekivao.
Eee! moj Sapat ja sam nacionalista u tolikoj mjeri koliko i ti? Ja razumijem tebe i tebi slicnima ,ja razumijem vasa razmisljanja.Ja vidim, ja cujem, ja razmisljam.Meni je jasno da vi koji dolazite iz mjesanih brakova ili ste vec u njima, da tezite uvijek nekoj maloj Jy-goslaviji.Vi nemate izbora,uvijek vas nesto pritiska ,ili zena druge nacionalnosti ili mama ili tata?Ne mozete se opredjeliti za neku od nacija ,uglavnom ste ateisti.Branili ste nekad Jugoslovenstvo ,sad branite bosanstvo.Jako ste opasno oruzije u rukama stranaka koje zagovaraju gradjansku drzavu i niste svjesni na (mozda i jeste)posljedice koje mogu proizaci iz toga.Vidim da putujes puno ,zbog cega ,to me ne interesuje,samo bih volio da nam opises svoje avanture dok prelazis sve one nevidljive granice u BiH,kako izgleda dok putujes nasim rasklamatanim (mislim da se tako narodno izgovara)putevima,dok ti plasticne boce(flase)osvetljavaju nezaboravna putovanja.Divis li se nasim brdima koja ostaju bez nasih tradicionalnih SUMA?Rijekama koja su malo zamucene,ali nema veze ,mi to necemo piti?Divis li se ljudima koje susreces, pune optimizma ,zaposlene i nase bogate penzionere?A najvise si zadovoljan kad svaki kilometar mozes stati sa svojim bibicem na nekoj bespravno, napravljenoj benzinskoj pumpi da natocis gorivo ili da se okrjepis.A kad se vratis u svoj velegrad pun utisaka, mirisa cevapa i janjetine ,divis se brdima oko sarajeva (pa i dalje)koja lice na Hercegovacki kamen,samo to nije kamen ,nego divlja gradnja svih mogucih objekata koje je ljudska ruka mogla bespravno da sagradi.I na kraju da te pitam, te zastave zelene ti polumjeseci jesu li to neke nove zastave Bosnjaka,jeli to nesto uvozno,prije toga nije bilo ,koliko ja znam?A sahovnicu smo imali uvijek ,samo je mnogi nisu primjecivali.I jos nesto na kraju ,nikad nisam zagovarao podjelu BiH ,uvijek pisem o problemima Hrvatskog naroda, kao sto ova tema i zahtjeva.
Locked