Demografija u BiH i buduci trendovi

Post Reply
artzy

Post by artzy »

Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote: ti nemas argumente zasto decentralizacija bez etnickog karaktera nije pravedno rjesenje.
Ja ti dajem argumente cijelo vrijeme, samo ti ne zelis da ih prihvatis.
Nabroj ih.
Zato sto se onda Hrvati moraju iseliti sa teritorija koja im ne pripadnu nekakvom podjelom. Tako bi se poslije etnickog ciscenja Hrvata sa teritorije koju zovemo republikom srpskom Hrvati "izmjestili" iz ostatka Bosne i Hercegvine i bili svedeni na vrlo malu teritoriju.
artzy

Post by artzy »

Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote: ti nemas argumente zasto decentralizacija bez etnickog karaktera nije pravedno rjesenje.
Ja ti dajem argumente cijelo vrijeme, samo ti ne zelis da ih prihvatis.
Nabroj ih.
Zato sto se onda Hrvati moraju iseliti sa teritorija koja im ne pripadnu nekakvom podjelom. Tako bi se poslije etnickog ciscenja Hrvata sa teritorije koju zovemo republikom srpskom Hrvati "izmjestili" iz ostatka Bosne i Hercegvine i bili svedeni na vrlo malu teritoriju.

Podjelu je tesko izvesti jer bi malo ljudi pristalo da napusti mjesta u kojima zivi. Nemoj se zavaravati da bi podjela isla na nacin koji bi se i tebi svidio.
artzy

Post by artzy »

Marco-x wrote:
Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: Ne znam sta je to sto ti podrazumijevas pod "raspodjela vlasti". Pojasni to malo.
Sve se, kao i svugdje drugo svodi na vlast.

Većinski narod redovito teži unitarizmu, želi jedan čovjek - jedan glas jer tako može sakupiti najviše glasova u parlamentu a time i vlast.

Manjinski narod prirodno teži separatizmu, odnosno odvajanju i formiranju vlastite države u kojoj bi se onda naravno odjednom i sam okrenuo unitarizmu i zagovarao princip jedan čovjek - jedan glas.

To su prirodne stvari. Razlika je samo u tome što civilizirani dio planete takav prirodni konflikt riješi razgovorom, i to obično negdje na sredini želja jednih i drugih.
Rezoniraš dobro.

Samo si još trebao dodati:
... a sve su ostalo priče za malu djecu.

U svijetu satkanom od interesa, interesnih zona, širenju područja dominacije u svim aspektima (trenutno najviše na ekonomskom području), mi ćemo izmišljati nove moduse i pribjegavati nekim utopijskim idejama, očekujući da se građani promijeniti preko noći silom ili političkim dekretom ili sl. :-)

Kako održati BiH multietničku, to je pravo dugoročno pitanje.
Nije istina da vecinski narod uvijek tezi unitarizmu i nije istina da je unitarizam nesto apriori lose. Postoje drzave gdje imaju federalne jedinice iako su jedna nacija. U normalnim sredinama ljudi se, vjerovao ti ili ne, bave nekim drugim stvarima kao sto su posao, zabava i manje se bave pitanjima kao koje si vjere i koje nacije (bez obzira sto toga takodjer svugdje ima).

Etnos se ipak moze uzeti kao jedan od kriterija u regionalizaciji.
Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

Jastreb35 wrote:Na to sam odgovorio. Ili si vec poceo spamovati ?
kakav ti... napisao sam nesto jezu u ledja, ali su se slova izgubila u cyberspaceu. :?

p.s. je li uvijek pocinjes sa spominjanjem familije kada se razotkriju tvoje ustasoidne nakane?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

artzy wrote:
Jastreb35 wrote:
jeza u ledja wrote: Ja ti dajem argumente cijelo vrijeme, samo ti ne zelis da ih prihvatis.
Nabroj ih.
Ovako ;
-ja pitam kolegu "jeza u ledja" u cemu je nepravda ako decentralizacija BiH nema etnicki karakter
-on kaze "brlj, bla, brlj"
-ja ne budem obeshrabren, pa pitam za detalje
-ti se javis i kazes da je decentralizacija BiH koja nije zasnovana na etnickom principu, nepravedna prema Hrvatima jer su ih velikosrbi protjerali iz manjeg entiteta.

Ili to nisi htio reci, nego si samo zbunjen i ne znas o cemu je rijec.
Prozor

Post by Prozor »

@jeza u ledja

Hoce li i Srebrenica biti u "srpskoj autonomiji"?
Prozor

Post by Prozor »

Heli Kopter wrote:
Jastreb35 wrote:Na to sam odgovorio. Ili si vec poceo spamovati ?
kakav ti... napisao sam nesto jezu u ledja, ali su se slova izgubila u cyberspaceu. :?

p.s. je li uvijek pocinjes sa spominjanjem familije kada se razotkriju tvoje ustasoidne nakane?
Znas ti da bi on tebi mog´o sad socno da odgovori na ovo "ustasoidne nakane" narucito kada si ti svoje DOBROOO objelodanio.

Eto mor´o sam ovo reci....
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Možda nije primjereno topic-u, zapravo, pripadalo bi vapijućem topic-u " decentralizacija ", ali samo da lanem:

Dakle, kod nas se pod decentralizacijom podrazumijeva da mjesto jednog Sarajeva budu još dva ( BL i MO ).

Bijo sam u jednoj praktično jednonacionalnoj ( ako izuzmemo Pakistance, Somalce i Vijetnamce ) zemlji koja se ne busa u grudi junačke da je decentralizirana, ali:

- TV pretplata za cijelu zemlju se skuplja u nekakvim njihovom Olovu ili
Orašju.
- Centar za evidenciju o registrovanim vozilima, vozačkim dozvolama,
kaznama i statistici ( na osnovu koje je tarifa za osiguranje BMW-a
osjetno veća od tarife za Volvo slične cijene, pogotovu ako je vozač ispod
25 g. ), dakle takav centar je u njihovoj hajmo reći Kalesiji ili Rudom.
- Prolazeći vozom preko većeg brda, vidim heliodrom. Helikopteri izgledaju
kao skakawci. Služe kao sanitetske namjene i gorsku službu spasavanja.
U njihovom Sarajevu !? Ma joooook. Njihovi Rumboci ili Čečava.

Itd. i tome slično.

O prednostima takve decentralizacije ne treba govoriti. Od razvoja lokalne zajednice gdje ostaju " kvalitetniji " ljudi, preko homogenizacije društva i dijelova zemlje, pa do sprečavanja odliva u gradove. Informatizacija je, naravno, preduslov takvog jednog pristupa državnoj upravi.

I još samo jedan detalj. Na nekom forumu, pročitah da je uvaženi član istog, bivši pilot džambo-džeta u stranoj firmi, sada penzioner u - Ajdovščini. Možete li zamisliti kod nas čovjeka koji ima jedno 4-5 000 $ da živi u npr. Čeliću ? Naravno da ne. Čelić ipak nije Ajdovščina.

Ovo je samo mali odmak od nacijona sveprisutnog u svakoj diskusiji.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

Možda nije primjereno topic-u, zapravo, pripadalo bi vapijućem topic-u " decentralizacija ", ali samo da lanem:

Dakle, kod nas se pod decentralizacijom podrazumijeva da mjesto jednog Sarajeva budu još dva ( BL i MO ).

Bijo sam u jednoj praktično jednonacionalnoj ( ako izuzmemo Pakistance, Somalce i Vijetnamce ) zemlji koja se ne busa u grudi junačke da je decentralizirana, ali:

- TV pretplata za cijelu zemlju se skuplja u nekakvim njihovom Olovu ili
Orašju.
- Centar za evidenciju o registrovanim vozilima, vozačkim dozvolama,
kaznama i statistici ( na osnovu koje je tarifa za osiguranje BMW-a
osjetno veća od tarife za Volvo slične cijene, pogotovu ako je vozač ispod
25 g. ), dakle takav centar je u njihovoj hajmo reći Kalesiji ili Rudom.
- Prolazeći vozom preko većeg brda, vidim heliodrom. Helikopteri izgledaju
kao skakawci. Služe kao sanitetske namjene i gorsku službu spasavanja.
U njihovom Sarajevu !? Ma joooook. Njihovi Rumboci ili Čečava.

Itd. i tome slično.

O prednostima takve decentralizacije ne treba govoriti. Od razvoja lokalne zajednice gdje ostaju " kvalitetniji " ljudi, preko homogenizacije društva i dijelova zemlje, pa do sprečavanja odliva u gradove. Informatizacija je, naravno, preduslov takvog jednog pristupa državnoj upravi.

I još samo jedan detalj. Na nekom forumu, pročitah da je uvaženi član istog, bivši pilot džambo-džeta u stranoj firmi, sada penzioner u - Ajdovščini. Možete li zamisliti kod nas čovjeka koji ima jedno 4-5 000 $ da živi u npr. Čeliću ? Naravno da ne. Čelić ipak nije Ajdovščina.

Ovo je samo mali odmak od nacijona sveprisutnog u svakoj diskusiji.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jastreb35 wrote: Pitao sam te gdje je nepravda u decentralizaciji bez etnickog karaktera, ne sta BiH ima a sta nema zajednickog sa Svicarskom. Gdje je nepravda u decentralizaciji bez etnickog karaktera ?
Nepravda je u pokusavanju majorizacije od strane vecinskih Bosnjaka u BiH, u stvaranju centralizovane unitarne drzave. Nepravda je kad neko ne konta da glas Bosnjaka i Hrvata ne moze imati uvijek istu tezinu. Nepravda je kad govoris o pravicnosti i diskriminaciji, a sam istu diskriminaciju sprovodis.
'Pa sta vam fali bez entiteta?' To je tako otrcano i neuvjerljivo da se covjeku prosto gadi.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Vrati se na tabelu, nacrtao sam ti. Gdje je nepravda u decentralizaciji koja nema etnicki karakter ? Hajde da vidimo te argumente.
Last edited by Jastreb35 on 08/06/2007 00:20, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ovo vazi za sve koji bi da etnicki dijele BiH.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote: Pitao sam te gdje je nepravda u decentralizaciji bez etnickog karaktera, ne sta BiH ima a sta nema zajednickog sa Svicarskom. Gdje je nepravda u decentralizaciji bez etnickog karaktera ?
Nepravda je u pokusavanju majorizacije od strane vecinskih Bosnjaka u BiH, u stvaranju centralizovane unitarne drzave. Nepravda je kad neko ne konta da glas Bosnjaka i Hrvata ne moze imati uvijek istu tezinu. Nepravda je kad govoris o pravicnosti i diskriminaciji, a sam istu diskriminaciju sprovodis.
'Pa sta vam fali bez entiteta?' To je tako otrcano i neuvjerljivo da se covjeku prosto gadi.
jeza u ledja,
o kakvoj ti majorizaciji, centralizovanoj drzavi i diskrrminaciji pises u nekoj buducoj drzavi BiH u kojoj su svi konstitutivni i koja je na unutrasnjem planu podijeljena jedino na decentralizovane Regije.

Pa pogledaj samo tu RS gdje je sva ociscena od svih naroda osim Srba. Tu je kompletna diskriminacija svih ostalih osim Srba, tu je totalna 100 % majorizacija Srba nad svim ostalim, to je centralizovan entitet 100 %.

Kakve zamjene teza Srbi plasiraju po BiH i svijetu pa to je nevjerovatno. Pa pogledaj prvo argumentovano sta ste napravili od entiteta RS?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:@jeza u ledja

Pa Srebrenica je ocit primjer nepravde koja danas postoji.

Ali isto tako Drvar je primjer opstine koja ne bi trebala biti u FBiH.

To su najjednostavniji primjeri, ali ima ih jos gomila. Treba uzeti u obzir popis iz 91, ali i broj povratnika (ne samo stvarnih vec i onih na papiru, broj ljudi koji su tu prijavljeni ili koji glasaju u tim opstinama, a danas zive negdje drugdje). Tako bi se dobila prava slika stanja. Gradovi i naseljena mjesta koja ekonomski gravitiraju centru, a u kojima su razlicite nacionalne skupine u vecini trebaju ostati u regiji u kojoj je taj centar. Kao recimo opstine Doboj-jug i istok.
Ovo je sve naucna fantazija u ovom trenutku, jer bi jedan Srbin iz 'opstine Sanski Most' radije zivio tamo nego 'sa Muslimanima' i obratno. Ali treba ici ka tome polako. Buduce regije ne bi bile jedna homogena cjelina nego rastrkane u cijeloj zemlji. Uopste ne bi postojala jedna cjelovita 'srpska', 'bosnjacka' ili 'hrvatska' regija, vec vise odvojenih, koje bi bile zasebne cjeline.
Vidis Jastrebe, to bi bio jedan od najjacih aduta protiv toga sto ti tvrdis, a to je da bi etnicka podjela dovela do rasparcavanja zemlje. Znamo svi kako izgleda nasa 'leopardova koza', te regije koje bi nastale ne bi imale nista zajednicko osim etnickog predznaka (u stvari ne moraju imati ni taj predznak vec bi bile posebne samo po tome sto je u njima vecina jedan narod, ali i dalje bi bile podjeljene po etnickim torovima).
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Novi_Nick wrote:
jeza u ledja wrote:
jeza u ledja,
o kakvoj ti majorizaciji, centralizovanoj drzavi i diskrrminaciji pises u nekoj buducoj drzavi BiH u kojoj su svi konstitutivni i koja je na unutrasnjem planu podijeljena jedino na decentralizovane Regije.

Pa pogledaj samo tu RS gdje je sva ociscena od svih naroda osim Srba. Tu je kompletna diskriminacija svih ostalih osim Srba, tu je totalna 100 % majorizacija Srba nad svim ostalim, to je centralizovan entitet 100 %.

Kakve zamjene teza Srbi plasiraju po BiH i svijetu pa to je nevjerovatno. Pa pogledaj prvo argumentovano sta ste napravili od entiteta RS?
Ja nisam nista napravio od entiteta, niti zivim u RS niti sam Srbin.

Ja pricam o majorizaciji koja se sprovodi od strane vecinskog stanovnistva. FBiH je ociti primjer majorizacije Bosnjaka nad Hrvatima.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Marco-x wrote:Točno. Recimo 12 županija kantona, fizičkih nepovezanih i moglo bi biti 3 u kojoj bi bili Hrvati većina, 4 Srbi i 5 Bošnjaci. Kantoni uopće ne moraju biti isti (ne moraju biti ni slični) po veličini teritorija ili broju stanovnika. Minimalan uvjet 50.000 stanovnika i nek plaćaju sebi administraciju.
Bez nacionalnog predznaka županije.
Odlicno. Medjutim ti govoris o brojcanoj vecini, "jeza u ledja" o legalizaciji jednog naroda kao vecinskog. Ideja poznata kao Unija Tri Republike, Kutiljerov plan koji je srecom odbijen.
Sogan

Post by Sogan »

jeza u ledja wrote:
Prozor wrote:@jeza u ledja

Pa Srebrenica je ocit primjer nepravde koja danas postoji.

Ali isto tako Drvar je primjer opstine koja ne bi trebala biti u FBiH.

To su najjednostavniji primjeri, ali ima ih jos gomila. Treba uzeti u obzir popis iz 91, ali i broj povratnika (ne samo stvarnih vec i onih na papiru, broj ljudi koji su tu prijavljeni ili koji glasaju u tim opstinama, a danas zive negdje drugdje). Tako bi se dobila prava slika stanja. Gradovi i naseljena mjesta koja ekonomski gravitiraju centru, a u kojima su razlicite nacionalne skupine u vecini trebaju ostati u regiji u kojoj je taj centar. Kao recimo opstine Doboj-jug i istok.
Ovo je sve naucna fantazija u ovom trenutku, jer bi jedan Srbin iz 'opstine Sanski Most' radije zivio tamo nego 'sa Muslimanima' i obratno. Ali treba ici ka tome polako. Buduce regije ne bi bile jedna homogena cjelina nego rastrkane u cijeloj zemlji. Uopste ne bi postojala jedna cjelovita 'srpska', 'bosnjacka' ili 'hrvatska' regija, vec vise odvojenih, koje bi bile zasebne cjeline.
Vidis Jastrebe, to bi bio jedan od najjacih aduta protiv toga sto ti tvrdis, a to je da bi etnicka podjela dovela do rasparcavanja zemlje. Znamo svi kako izgleda nasa 'leopardova koza', te regije koje bi nastale ne bi imale nista zajednicko osim etnickog predznaka (u stvari ne moraju imati ni taj predznak vec bi bile posebne samo po tome sto je u njima vecina jedan narod, ali i dalje bi bile podjeljene po etnickim torovima).
znaci imamo dva nivoa vlasti: opstine sa jakom autonomijom, posebno u aspektu institucionalnih instrumenata zastite etnickih interesa i drzavni nivo?

hmmm, bilo bi u svakom slucaju bolje nego entitetska podjela ili bilo koji drugi oblik regionalizacije ili federalizacije na, ocigledno neizbjeznoj, etnickoj osnovi... Medjutim, ustav bi morao kategoricki zabraniti bilo koji oblik zakonodavnog, izvrsnog i sutskog udruzivanja tih opstinskih autonomnih jedinica jer je za ocekivati da ce one dinamikom takvog uredjenja postati sve vise monoetnicke i one bi trebale biti najvece administrativno-teritorijalne jedinice takvog karaktera.
mostarac

Post by mostarac »

siguran sam da bi i ostali trebali dobiti nekakav dio zemlje,tj. oni neoptereceni nacionalnim interesima, pa makar to podrazumjevalo i preseljenje naroda.
Jedan kanton za ostale ako moze pa nek bude 13.
5+4+3+1
artzy

Post by artzy »

Ovako ;
-ja pitam kolegu "jeza u ledja" u cemu je nepravda ako decentralizacija BiH nema etnicki karakter
-on kaze "brlj, bla, brlj"
-ja ne budem obeshrabren, pa pitam za detalje
-ti se javis i kazes da je decentralizacija BiH koja nije zasnovana na etnickom principu, nepravedna prema Hrvatima jer su ih velikosrbi protjerali iz manjeg entiteta.

Ili to nisi htio reci, nego si samo zbunjen i ne znas o cemu je rijec.
:-) :lol:

Ovo je bilo nekoliko negacija viska...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jastreb35 wrote:
Govori se o decentralizaciji drzave, a ne o unitarizaciji. Vrati se na tabelu, nacrtao sam ti. Gdje je nepravda u decentralizaciji koja nema etnicki karakter ? Hajde da vidimo te argumente.
Nisam gledao tabelu, iznervirao si me svojim glupim komentarom svetom Nikoli. :-x

Image

Podjelom po etnickim, a ne ekonomskim ili nekim drugim regijama, ne eliminise se nuzno diskriminacija. Diskriminacija je nesto cime treba da se pozabavi zakon. Ali podjelom po etnickim regijama se smanjuje broj onih koji bi mogli biti diskriminirani. Ako imas lupam 5 bosnjackih sela pored 20 srpskih sela i napravis od toga regiju ovih 5 sela bi bili u manjini. Ako bi od toga napravio dvije odvojene regije manje bi bilo mogucnosti za ugrozenoscu. Naravno, postoji granica do koje se moze ici sa podjelama, uvijek ce ostati neko 'manjina' kao sto kazes, ali podjelom po etnickim linijama to bi bilo bezbolnije. Stoga etnicka podjela je bolja od neke druge. A zasto je to sve tako? Zato sto su ljudi optereceni svojom nacionalnoscu, sta da ti kazem, ali to je tako i tako ce biti jos dugo.
Uz sve ovo, nekoliko sredina i gradova, poput Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Brckog, itd bi bili multinacionalni distrikti.

Dalje, ako se zadovolje potrebe svakog naroda za zapisavanjem svojih teritorija, u kojima ce moci slaviti svoje praznike, govoriti i pisati svojim jezikom, gledati kanal na svom jeziku, itd itd, ti samim tim umanjujes njihovu bojazan da se osjecaju kao stranac i zelju da se odvoje i zive negdje drugo, tj. u susjednim drzavama. Ako im zabranis ono sto zele (etnicke regije) samim tim povecavas njihovu zelju za izdvajanjem, jer ona i dalje ostaje, samo je ti ugnjetavas.

Ljudi koji su u najvecem broju zagovornici ne-etnicke podjele (Bosanci) bi takodje bili zadovoljni, najveci broj njih upravo i zivi u multietnickim regijama i na njih ne bi ni uticala ovakva podjela, koja usput (napominjem x-ti put) vec sada postoji, dakle i oni su na dobitku.
Sogan

Post by Sogan »

mostarac wrote:siguran sam da bi i ostali trebali dobiti nekakav dio zemlje,tj. oni neoptereceni nacionalnim interesima, pa makar to podrazumjevalo i preseljenje naroda.
Jedan kanton za ostale ako moze pa nek bude 13.
5+4+3+1
meni se ucinilo da je pobobornik neizbjeznosti etnicke podjele @jeza u ledja govorio o opstinama a ne kantonima te o etnickoj slici na osnovu izjasnjavanja iz 91-e. Ako imas instrumente i institucije zastite nacionalnih iskljucivo na lokalnom nivou, koji osim toga moraju postovati konvenciju EU, onda bi "ostali" oliti neoptereceni mogli uzivati u svojoj neopterecenosti kao sto bi i etnocentrici mogli uzivati u svojoj furci :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jastreb35 wrote:
Marco-x wrote:Točno. Recimo 12 županija kantona, fizičkih nepovezanih i moglo bi biti 3 u kojoj bi bili Hrvati većina, 4 Srbi i 5 Bošnjaci. Kantoni uopće ne moraju biti isti (ne moraju biti ni slični) po veličini teritorija ili broju stanovnika. Minimalan uvjet 50.000 stanovnika i nek plaćaju sebi administraciju.
Bez nacionalnog predznaka županije.
Odlicno. Medjutim ti govoris o brojcanoj vecini, "jeza u ledja" o legalizaciji jednog naroda kao vecinskog. Ideja poznata kao Unija Tri Republike, Kutiljerov plan koji je srecom odbijen.
A dejtonski sporazum je bolji? Ma daaaj...
Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote:
Marco-x wrote:Toèno. Recimo 12 ¾upanija kantona, fizièkih nepovezanih i moglo bi biti 3 u kojoj bi bili Hrvati veæina, 4 Srbi i 5 Bo¹njaci. Kantoni uopæe ne moraju biti isti (ne moraju biti ni slièni) po velièini teritorija ili broju stanovnika. Minimalan uvjet 50.000 stanovnika i nek plaæaju sebi administraciju.
Bez nacionalnog predznaka ¾upanije.
jestreb bi bio razocaran da nije bilo rata.

znas kako se kaze za politicke ekstremiste - "jastrebovi", otuda valjda i nadimak.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jeza u ledja wrote:Diskriminacija je nesto cime treba da se pozabavi zakon. ........... ako se zadovolje potrebe svakog naroda za zapisavanjem svojih teritorija, u kojima ce moci slaviti svoje praznike, govoriti i pisati svojim jezikom, gledati kanal na svom jeziku, itd itd,
Vidim kako bi ti da se zakon pozabavi diskriminacijom, ti bi to samo legalizovao. Kao, ako nije protiv zakona, nije diskriminacija. Kao da tebi neko sada brani da govoris jezikom kojim zelis ili slavis praznike koje zelis. I ponovo nisi odgovorio; Gdje je nepravda u decentralizaciji koja nema etnicki karakter ? Ti si rekao da to rjesenje jeste nepravdeno, izvoli pa argumentuj.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jeza u ledja wrote:
Jastreb35 wrote:Odlicno. Medjutim ti govoris o brojcanoj vecini, "jeza u ledja" o legalizaciji jednog naroda kao vecinskog. Ideja poznata kao Unija Tri Republike, Kutiljerov plan koji je srecom odbijen.
Kutiljerov plan ni velikosrbi nisu ozbiljno shvatili, danas znamo da su oni imali sasvim drugu strategiju, onu iz Karadjordjeva. Sarajevsko prihvatanje tog plana bi raspad drzave po etnickim savovima samo legalizovao.
Post Reply