Eh, dadarius_maximus wrote: ↑31/10/2022 11:23
Što se raspravljate o tehnikalijama?
I da jeste i da nije dozvoljeno, to neće spriječiti ovakve slučajeve.
I da jeste i da nije dozvoljeno, osobi koja trpi omalovažavanje to neće pomoći jer je šteta već učinjena.
Nama trebaju mreže koje će uhvatiti ove osobe kada padnu i pomoći im, jer očito je da nam nasilnika ne nedostaje, a ovo je samo ono o čemu se priča. Svi mi znamo sto priča koje se dese u mahali, ali ne dospiju do novina, nego se za kafom priča i po Viber grupama raspravlja.
Samoubistvo
Moderator: anex
-
Hakiz
#251 Re: Samoubistvo
-
HelaS
#252 Re: Samoubistvo
Krivično je djelo snimanje/fotografisanje nekog lica bez njegovog pristanka...., ako si već htio biti pametan.
- Haris.ba
-
snijeg_led
#254 Re: Samoubistvo
Pa krivicno djelo i jeste kad te neko snima bez pristanka. E sad ima dosta nas kojima je svejedno i ne dotice nas to, sto bi rekli boli na briga
Ali problem je kad nekome to radis kome utice na mentalno zdravlje, to je problem i pitanje kako sprijeciti i pomoci istima
Ali problem je kad nekome to radis kome utice na mentalno zdravlje, to je problem i pitanje kako sprijeciti i pomoci istima
-
toska
#255 Re: Samoubistvo
moguće da sve tako i počinje.
na par stranica prije imaš detalje o sucidu na mah, tumači se kao impulsivno djelo gdje žrtve provede samo 10ak minuta u odluci i izvršenju, ali da li je to cijela istina, ne dostaje nešto, to bi upravo bile te fantazije od prije koje imaju ulogu ublažavanja stresa i malo po malo se kroz njih razrađuje cijeli scenarijo samo bez konačne odluke i sredstva,
ako neko takav iznenada dođe u vrlo stresnu situaciju sa kojom se ne može nositi postaje opasno, plan već postoji.
nekog drugog ko nema takve fantazije teško da i jedna situacija u životu može natjerati na odluku i izvršenje u roku od 10 minuta.
-
Hakiz
#256 Re: Samoubistvo
U FBiH na javnom mjestu nije.snijeg_led wrote: ↑31/10/2022 12:48 Pa krivicno djelo i jeste kad te neko snima bez pristanka. E sad ima dosta nas kojima je svejedno i ne dotice nas to, sto bi rekli boli na briga
Ali, kao što @darius_maximus kaže, ima važnuja tema u ovom slučaju, kako pomoći.
Uvjek je bilo ljudi osjetljivih po tom pitanju, ali društvene mreže su digle problem na n-tu.
Nije svaki progres dobar
- Optimus09
-
nekome
#258 Re: Samoubistvo
ne znam znam samo da kad sam na mostu na visini hocu da se baćim
-
Hakiz
#259 Re: Samoubistvo
Nisi jedini, mnogo ljudi ima taj poriv. To nema veze sa željom za samoubistvom.
-
HelaS
-
Nierika
#261 Re: Samoubistvo
Onda treba možda imati i plan šta kad se nađemo u takvim stresnim situacijama, kako se izvući (a da nije kroz samoubistvo). Ali meni lično razmišljanje o toj temi ne odmaže, ne znam za druge ljude, različiti smo. Pominjao je na ranijim stranicama forumaš Piaty kao intenzivnu bol koja prethodi samoubistvu, ne znam na kakvu je vrstu boli mislio ali pretpostavljam da se u takvoj situaciji prebacimo u drugačije stanje uma i onda ovaj plan od ranije može i pomoći i odmoći.toska wrote: ↑31/10/2022 12:59 moguće da sve tako i počinje.
na par stranica prije imaš detalje o sucidu na mah, tumači se kao impulsivno djelo gdje žrtve provede samo 10ak minuta u odluci i izvršenju, ali da li je to cijela istina, ne dostaje nešto, to bi upravo bile te fantazije od prije koje imaju ulogu ublažavanja stresa i malo po malo se kroz njih razrađuje cijeli scenarijo samo bez konačne odluke i sredstva,
ako neko takav iznenada dođe u vrlo stresnu situaciju sa kojom se ne može nositi postaje opasno, plan već postoji.
nekog drugog ko nema takve fantazije teško da i jedna situacija u životu može natjerati na odluku i izvršenje u roku od 10 minuta.
-
Nierika
-
moonca
#263 Re: Samoubistvo
Zashto se u novinama, nakon obajava o samoubistvu , ne da i br telefona .. vjerujem da u Bosni postoji..
If you are feeling distressed and need to talk to a counselor, please call....
- klaki
#264 Re: Samoubistvo
Slicno razmisljamo @Nierika i slazem se. Ali da nisu sve osobe, nisu...
Tu bol sto pominjes, moja pretpostavka je da je to intenzivna anksioznost koja moze biti uzrokovana necim, onako naletiti ili mozda mozak pali fight and flight reflex da pobjegne od opasnosti... iako je on ta opasnost u datom trenutku.
Pomaze dosta ako je neko tip osobe koja se bori, "inadzija" da tako kazem koja lako ne posustaje i ne predaje se. Bitno je isto imati u mislima cinjenicu da je sve zivo prolazno, pa i ta osjecanja kada dodju.
Zivot je kao igrica. Mozes uvijek izaci samo sto se ne mozes vratiti kao u igricama. Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubiti
A smrt ce svakako prirodno doci
I dalje tvrdim da je sve to (depra, anksi itd) jednostavno reakcija organizma da nesto nije u redu, i da trebas mijenjati neke stvari u zivotu. Zadnji pokusaj mozga da te "trzne". Samo sto smrt nije nikakvo rjesenje. Na kraju krajeva sta ta neprirodna smrt radi - Ako gledamo matematicki, ona Bol i sve ostalo prenosi na druge osobe. Poslije toga bol u svijetu je veća nego dok je ta osoba bila ziva
Tu bol sto pominjes, moja pretpostavka je da je to intenzivna anksioznost koja moze biti uzrokovana necim, onako naletiti ili mozda mozak pali fight and flight reflex da pobjegne od opasnosti... iako je on ta opasnost u datom trenutku.
Pomaze dosta ako je neko tip osobe koja se bori, "inadzija" da tako kazem koja lako ne posustaje i ne predaje se. Bitno je isto imati u mislima cinjenicu da je sve zivo prolazno, pa i ta osjecanja kada dodju.
Zivot je kao igrica. Mozes uvijek izaci samo sto se ne mozes vratiti kao u igricama. Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubiti
I dalje tvrdim da je sve to (depra, anksi itd) jednostavno reakcija organizma da nesto nije u redu, i da trebas mijenjati neke stvari u zivotu. Zadnji pokusaj mozga da te "trzne". Samo sto smrt nije nikakvo rjesenje. Na kraju krajeva sta ta neprirodna smrt radi - Ako gledamo matematicki, ona Bol i sve ostalo prenosi na druge osobe. Poslije toga bol u svijetu je veća nego dok je ta osoba bila ziva
- klaki
#265 Re: Samoubistvo
A da pricat treba, treba vala! Ako nista kroz salu. Pomogne covjeku da malo shvati besmisao ubistva. Ako zivot nema smisla, onda samoubistvo jos manje ima ako mene pitate
-
Nierika
#266 Re: Samoubistvo
Mislim da osoba kad se odluči za samoubistvo ne odabere ranije naučeni obrazac ponašanja za bijeg od opasnosti (inače bi se i ranije ubila), češće ljudi pobjegnu u vlastitu glavu i dožive mentalni/emocionalni shut down, ili doslovno lokaciju promjene ili ne znam kakve sve obrasce koriste, možda to ima veze sa intenzitetom bola/opasnosti. Slažem se za inadžije ali i takvi se mogu umoriti, baš zbog brojnih neposustajanja. Po meni je teško prepoznati simptome da bi osoba mogla tako nešto uraditi jer se drugačije ispoljavaju, moguće da ima i generalnih simptoma.klaki wrote: ↑31/10/2022 13:29 Slicno razmisljamo @Nierika i slazem se. Ali da nisu sve osobe, nisu...
Zivot je kao igrica. Mozes uvijek izaci samo sto se ne mozes vratiti kao u igricama. Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubitiA smrt ce svakako prirodno doci
I dalje tvrdim da je sve to (depra, anksi itd) jednostavno reakcija organizma da nesto nije u redu, i da trebas mijenjati neke stvari u zivotu. Zadnji pokusaj mozga da te "trzne". Samo sto smrt nije nikakvo rjesenje. Na kraju krajeva sta ta neprirodna smrt radi - Ako gledamo matematicki, ona Bol i sve ostalo prenosi na druge osobe. Poslije toga bol u svijetu je veća nego dok je ta osoba bila ziva![]()
-
Nierika
-
Hakiz
#268 Re: Samoubistvo
Zato što kada si u nekoj situaciji ne razmišljaš kao kada je posmatraš sa strane.
Koliko puta si čuo da neko kaže, eh, kada bih samo poslušao svoj savjet.
Nađeš rješenja drugima jer nema emocija, involviranosti, objektivno gledaš, a kada se sam nađeš u istoj situaciji sva ta rješenja na sebe ne znaš primijeniti. Uvijek neki razlog ili izgovor zašto ne može isto.
- darius_maximus
#269 Re: Samoubistvo
Ja zamišljam sto hiljada scenarija u glavi, ovisno o danu i raspoloženju:Nierika wrote: ↑31/10/2022 13:22Onda treba možda imati i plan šta kad se nađemo u takvim stresnim situacijama, kako se izvući (a da nije kroz samoubistvo). Ali meni lično razmišljanje o toj temi ne odmaže, ne znam za druge ljude, različiti smo. Pominjao je na ranijim stranicama forumaš Piaty kao intenzivnu bol koja prethodi samoubistvu, ne znam na kakvu je vrstu boli mislio ali pretpostavljam da se u takvoj situaciji prebacimo u drugačije stanje uma i onda ovaj plan od ranije može i pomoći i odmoći.toska wrote: ↑31/10/2022 12:59 moguće da sve tako i počinje.
- Šta bi bilo da osvojim lutriju
- Šta bi bilo da mi neko upadne u kuću dok spavam
- Šta bi bilo da mi neko zlostavlja dijete
- Šta bi bilo da mene/suprugu/dijete udari auto
itd.
Jedan od scenarija je i samoubistvo, šta sve čovjeku treba za tu odluku, itd.
Mislim da tu ima sto faktora, ali među njima su definitivno genetika i hormoni/mozak.
Te osobe jednostavno vide to kao nešto čime će pomoći bližnjima, jer misle da su one problem.
Mislim da i porodična historija igra ulogu i da takve osobe imaju veći rizik.
Ono što je sigurno je da se o tome treba pričati.
Ljudi koji se tako osjećaju imaju potrebu da se kriju, jer im se govori da nisu normalni.
Jednostavno je tabu da čovjek želi sam skratiti svoj život.
Treba tražiti uzroke, a oni su sigurno brojni.
-
Nierika
#270 Re: Samoubistvo
To je kao pozitivna strana overthinkinga. Ja počesto o katastrofama razmišljam i šta bih u takvoj situaciji, ili generalno za situacije u kojima se ljudi nađu. Ima mi smisla da se treba o ovim temama govoriti i ne dozvoliti da budu tabu tema, ima vjerovatno i nuspojava kad se priča o tome (npr. pojava straha) ali je više pozitivnih efekata.darius_maximus wrote: ↑31/10/2022 14:12 Ja zamišljam sto hiljada scenarija u glavi, ovisno o danu i raspoloženju:
- Šta bi bilo da osvojim lutriju
- Šta bi bilo da mi neko upadne u kuću dok spavam
- Šta bi bilo da mi neko zlostavlja dijete
- Šta bi bilo da mene/suprugu/dijete udari auto
itd.
Jedan od scenarija je i samoubistvo, šta sve čovjeku treba za tu odluku, itd.
Mislim da tu ima sto faktora, ali među njima su definitivno genetika i hormoni/mozak.
Te osobe jednostavno vide to kao nešto čime će pomoći bližnjima, jer misle da su one problem.
Mislim da i porodična historija igra ulogu i da takve osobe imaju veći rizik.
Ono što je sigurno je da se o tome treba pričati.
Ljudi koji se tako osjećaju imaju potrebu da se kriju, jer im se govori da nisu normalni.
Jednostavno je tabu da čovjek želi sam skratiti svoj život.
Treba tražiti uzroke, a oni su sigurno brojni.
- kamberovica polje
#271 Re: Samoubistvo
Razmišljanje o katatsrofama i potencijalnim neugodnostima je jednostavno procjena rizika koja nam je duboko usađena u biologiju. Iz tog razloga nas "vuče" da skočimo sa zgrade, tačnije mozak radi procjenu rizika u tom trenutku.
Iskreno razmišljao sam o suicidu, ne kao o opciji ngego šta bi me moglo navest na isto i nikako u tim mentalnim vježbama nisam mogao prevazići barijeru kukavičluka. To je čin koji je toliko suportan ekstremno jakom biološkom nagonu opstanka impreživaljavanja, da je gotovo nemoguće (bar meni) zamisliti to psihičko stanje koje bi me natjeralo na nešto takvo.
Iskreno razmišljao sam o suicidu, ne kao o opciji ngego šta bi me moglo navest na isto i nikako u tim mentalnim vježbama nisam mogao prevazići barijeru kukavičluka. To je čin koji je toliko suportan ekstremno jakom biološkom nagonu opstanka impreživaljavanja, da je gotovo nemoguće (bar meni) zamisliti to psihičko stanje koje bi me natjeralo na nešto takvo.
-
moonca
#272 Re: Samoubistvo
ima u Srbiji.. . https://www.lazalazarevic.rs/index.php/ ... 1-7777-000
..nemoguche da nema u Bosni
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#273 Re: Samoubistvo
Cik fajt
-
crveni_makovi
#274 Re: Samoubistvo
Ne znam sta je gore: onaj lik sto se uzivljava u ulogu svoje sestre i pise kao ona pa ima sasvim sebi razumna objasnjenja zasto to radi, ona sto uhodi cijeli forum 24/7 i o svemu ima misljenje, ili ovi sto koriste neki izmisljeni arsenal psovki i spremno skacu na svakog prolaznika da zareze.
- darius_maximus
#275 Re: Samoubistvo
Ja sam davno prestao smatrati da je išta nemoguće u Bosni.moonca wrote: ↑31/10/2022 15:04ima u Srbiji.. . https://www.lazalazarevic.rs/index.php/ ... 1-7777-000
..nemoguche da nema u Bosninakon rata i situacije u zemlji..