Samoubistvo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#251 Re: Samoubistvo

Post by Hakiz »

darius_maximus wrote: 31/10/2022 11:23

Što se raspravljate o tehnikalijama?
I da jeste i da nije dozvoljeno, to neće spriječiti ovakve slučajeve.
I da jeste i da nije dozvoljeno, osobi koja trpi omalovažavanje to neće pomoći jer je šteta već učinjena.

Nama trebaju mreže koje će uhvatiti ove osobe kada padnu i pomoći im, jer očito je da nam nasilnika ne nedostaje, a ovo je samo ono o čemu se priča. Svi mi znamo sto priča koje se dese u mahali, ali ne dospiju do novina, nego se za kafom priča i po Viber grupama raspravlja.
Eh, da :sad:
HelaS

#252 Re: Samoubistvo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 31/10/2022 11:28
HelaS wrote: 31/10/2022 10:41

Znači li ovaj član da za gledanje nekog lica, od njega prethodno trebam tražiti dozvolu? Jer, kakva je razlika pogled nekog lica očima i posredstvom fotografije?
Krivično djelo je fotografisanje/snimanje, nije gledanje očima.
Krivično je djelo snimanje/fotografisanje nekog lica bez njegovog pristanka...., ako si već htio biti pametan.
Haris.ba

#253 Re: Samoubistvo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 31/10/2022 12:41
Haris.ba wrote: 31/10/2022 11:28

Krivično djelo je fotografisanje/snimanje, nije gledanje očima.
Krivično je djelo snimanje/fotografisanje nekog lica bez njegovog pristanka...., ako si već htio biti pametan.
Nisam ja kriv što se ljutiš kad skontaš da ne kontaš.
snijeg_led

#254 Re: Samoubistvo

Post by snijeg_led »

Pa krivicno djelo i jeste kad te neko snima bez pristanka. E sad ima dosta nas kojima je svejedno i ne dotice nas to, sto bi rekli boli na briga

Ali problem je kad nekome to radis kome utice na mentalno zdravlje, to je problem i pitanje kako sprijeciti i pomoci istima
toska

#255 Re: Samoubistvo

Post by toska »

Nierika wrote: 31/10/2022 01:52 Meni pomaže misao da se uvijek mogu odlučiti ubiti ako ne budem mogla podnijeti život, riješiti probleme itd, mislim da je to Cioran rekao, u smislu bez ideje o samoubistvu bih se odavno ubila. :D Mada i morbidna misao.
moguće da sve tako i počinje.
na par stranica prije imaš detalje o sucidu na mah, tumači se kao impulsivno djelo gdje žrtve provede samo 10ak minuta u odluci i izvršenju, ali da li je to cijela istina, ne dostaje nešto, to bi upravo bile te fantazije od prije koje imaju ulogu ublažavanja stresa i malo po malo se kroz njih razrađuje cijeli scenarijo samo bez konačne odluke i sredstva,
ako neko takav iznenada dođe u vrlo stresnu situaciju sa kojom se ne može nositi postaje opasno, plan već postoji.
nekog drugog ko nema takve fantazije teško da i jedna situacija u životu može natjerati na odluku i izvršenje u roku od 10 minuta.
Hakiz

#256 Re: Samoubistvo

Post by Hakiz »

snijeg_led wrote: 31/10/2022 12:48 Pa krivicno djelo i jeste kad te neko snima bez pristanka. E sad ima dosta nas kojima je svejedno i ne dotice nas to, sto bi rekli boli na briga

Ali problem je kad nekome to radis kome utice na mentalno zdravlje, to je problem i pitanje kako sprijeciti i pomoci istima
U FBiH na javnom mjestu nije.

Ali, kao što @darius_maximus kaže, ima važnuja tema u ovom slučaju, kako pomoći.

Uvjek je bilo ljudi osjetljivih po tom pitanju, ali društvene mreže su digle problem na n-tu.

Nije svaki progres dobar :sad:
Optimus09

#257 Re: Samoubistvo

Post by Optimus09 »

...
Last edited by Optimus09 on 01/12/2023 23:33, edited 1 time in total.
nekome

#258 Re: Samoubistvo

Post by nekome »

Nierika wrote: 31/10/2022 12:36
nekome wrote: 31/10/2022 09:18 nesto poput "call of the void"
Evo čitam, to je kao impuls da se baciš u void i relativno se često dešava ali nema veze sa porivom za samoubistvom. Moguće da o tome govori Cioran.
ne znam znam samo da kad sam na mostu na visini hocu da se baćim :D
Hakiz

#259 Re: Samoubistvo

Post by Hakiz »

nekome wrote: 31/10/2022 13:05
Nierika wrote: 31/10/2022 12:36

Evo čitam, to je kao impuls da se baciš u void i relativno se često dešava ali nema veze sa porivom za samoubistvom. Moguće da o tome govori Cioran.
Nisi jedini, mnogo ljudi ima taj poriv. To nema veze sa željom za samoubistvom.
HelaS

#260 Re: Samoubistvo

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 31/10/2022 13:06
nekome wrote: 31/10/2022 13:05

Nisi jedini, mnogo ljudi ima taj poriv. To nema veze sa željom za samoubistvom.
Misliš li reći da je to poriv - bijeg sa visine :D
Nierika

#261 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

toska wrote: 31/10/2022 12:59 moguće da sve tako i počinje.
na par stranica prije imaš detalje o sucidu na mah, tumači se kao impulsivno djelo gdje žrtve provede samo 10ak minuta u odluci i izvršenju, ali da li je to cijela istina, ne dostaje nešto, to bi upravo bile te fantazije od prije koje imaju ulogu ublažavanja stresa i malo po malo se kroz njih razrađuje cijeli scenarijo samo bez konačne odluke i sredstva,
ako neko takav iznenada dođe u vrlo stresnu situaciju sa kojom se ne može nositi postaje opasno, plan već postoji.
nekog drugog ko nema takve fantazije teško da i jedna situacija u životu može natjerati na odluku i izvršenje u roku od 10 minuta.
Onda treba možda imati i plan šta kad se nađemo u takvim stresnim situacijama, kako se izvući (a da nije kroz samoubistvo). Ali meni lično razmišljanje o toj temi ne odmaže, ne znam za druge ljude, različiti smo. Pominjao je na ranijim stranicama forumaš Piaty kao intenzivnu bol koja prethodi samoubistvu, ne znam na kakvu je vrstu boli mislio ali pretpostavljam da se u takvoj situaciji prebacimo u drugačije stanje uma i onda ovaj plan od ranije može i pomoći i odmoći.
Nierika

#262 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

nekome wrote: 31/10/2022 13:05 ne znam znam samo da kad sam na mostu na visini hocu da se baćim :D
Dok se odupireš porivu dobro je. :D
moonca

#263 Re: Samoubistvo

Post by moonca »

Zashto se u novinama, nakon obajava o samoubistvu , ne da i br telefona .. vjerujem da u Bosni postoji..
If you are feeling distressed and need to talk to a counselor, please call....
klaki

#264 Re: Samoubistvo

Post by klaki »

Slicno razmisljamo @Nierika i slazem se. Ali da nisu sve osobe, nisu...

Tu bol sto pominjes, moja pretpostavka je da je to intenzivna anksioznost koja moze biti uzrokovana necim, onako naletiti ili mozda mozak pali fight and flight reflex da pobjegne od opasnosti... iako je on ta opasnost u datom trenutku.

Pomaze dosta ako je neko tip osobe koja se bori, "inadzija" da tako kazem koja lako ne posustaje i ne predaje se. Bitno je isto imati u mislima cinjenicu da je sve zivo prolazno, pa i ta osjecanja kada dodju.

Zivot je kao igrica. Mozes uvijek izaci samo sto se ne mozes vratiti kao u igricama. Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubiti :D A smrt ce svakako prirodno doci

I dalje tvrdim da je sve to (depra, anksi itd) jednostavno reakcija organizma da nesto nije u redu, i da trebas mijenjati neke stvari u zivotu. Zadnji pokusaj mozga da te "trzne". Samo sto smrt nije nikakvo rjesenje. Na kraju krajeva sta ta neprirodna smrt radi - Ako gledamo matematicki, ona Bol i sve ostalo prenosi na druge osobe. Poslije toga bol u svijetu je veća nego dok je ta osoba bila ziva ;)
klaki

#265 Re: Samoubistvo

Post by klaki »

A da pricat treba, treba vala! Ako nista kroz salu. Pomogne covjeku da malo shvati besmisao ubistva. Ako zivot nema smisla, onda samoubistvo jos manje ima ako mene pitate
Nierika

#266 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

klaki wrote: 31/10/2022 13:29 Slicno razmisljamo @Nierika i slazem se. Ali da nisu sve osobe, nisu...

Tu bol sto pominjes, moja pretpostavka je da je to intenzivna anksioznost koja moze biti uzrokovana necim, onako naletiti ili mozda mozak pali fight and flight reflex da pobjegne od opasnosti... iako je on ta opasnost u datom trenutku.

Pomaze dosta ako je neko tip osobe koja se bori, "inadzija" da tako kazem koja lako ne posustaje i ne predaje se. Bitno je isto imati u mislima cinjenicu da je sve zivo prolazno, pa i ta osjecanja kada dodju.

Zivot je kao igrica. Mozes uvijek izaci samo sto se ne mozes vratiti kao u igricama. Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubiti :D A smrt ce svakako prirodno doci

I dalje tvrdim da je sve to (depra, anksi itd) jednostavno reakcija organizma da nesto nije u redu, i da trebas mijenjati neke stvari u zivotu. Zadnji pokusaj mozga da te "trzne". Samo sto smrt nije nikakvo rjesenje. Na kraju krajeva sta ta neprirodna smrt radi - Ako gledamo matematicki, ona Bol i sve ostalo prenosi na druge osobe. Poslije toga bol u svijetu je veća nego dok je ta osoba bila ziva ;)
Mislim da osoba kad se odluči za samoubistvo ne odabere ranije naučeni obrazac ponašanja za bijeg od opasnosti (inače bi se i ranije ubila), češće ljudi pobjegnu u vlastitu glavu i dožive mentalni/emocionalni shut down, ili doslovno lokaciju promjene ili ne znam kakve sve obrasce koriste, možda to ima veze sa intenzitetom bola/opasnosti. Slažem se za inadžije ali i takvi se mogu umoriti, baš zbog brojnih neposustajanja. Po meni je teško prepoznati simptome da bi osoba mogla tako nešto uraditi jer se drugačije ispoljavaju, moguće da ima i generalnih simptoma.
Nierika

#267 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

moonca wrote: 31/10/2022 13:24 Zashto se u novinama, nakon obajava o samoubistvu , ne da i br telefona .. vjerujem da u Bosni postoji..
If you are feeling distressed and need to talk to a counselor, please call....
Ne znam ima li u BiH takav broj, na google-u mislim da nema ili ja nisam našla.
Hakiz

#268 Re: Samoubistvo

Post by Hakiz »

klaki wrote: 31/10/2022 13:29 Zasto onda ne ostati tu do kraja. Nije kao da imas sta izgubiti :D A smrt ce svakako prirodno doci

Zato što kada si u nekoj situaciji ne razmišljaš kao kada je posmatraš sa strane.

Koliko puta si čuo da neko kaže, eh, kada bih samo poslušao svoj savjet.

Nađeš rješenja drugima jer nema emocija, involviranosti, objektivno gledaš, a kada se sam nađeš u istoj situaciji sva ta rješenja na sebe ne znaš primijeniti. Uvijek neki razlog ili izgovor zašto ne može isto.
darius_maximus

#269 Re: Samoubistvo

Post by darius_maximus »

Nierika wrote: 31/10/2022 13:22
toska wrote: 31/10/2022 12:59 moguće da sve tako i počinje.
Onda treba možda imati i plan šta kad se nađemo u takvim stresnim situacijama, kako se izvući (a da nije kroz samoubistvo). Ali meni lično razmišljanje o toj temi ne odmaže, ne znam za druge ljude, različiti smo. Pominjao je na ranijim stranicama forumaš Piaty kao intenzivnu bol koja prethodi samoubistvu, ne znam na kakvu je vrstu boli mislio ali pretpostavljam da se u takvoj situaciji prebacimo u drugačije stanje uma i onda ovaj plan od ranije može i pomoći i odmoći.
Ja zamišljam sto hiljada scenarija u glavi, ovisno o danu i raspoloženju:
- Šta bi bilo da osvojim lutriju
- Šta bi bilo da mi neko upadne u kuću dok spavam
- Šta bi bilo da mi neko zlostavlja dijete
- Šta bi bilo da mene/suprugu/dijete udari auto
itd.

Jedan od scenarija je i samoubistvo, šta sve čovjeku treba za tu odluku, itd.

Mislim da tu ima sto faktora, ali među njima su definitivno genetika i hormoni/mozak.
Te osobe jednostavno vide to kao nešto čime će pomoći bližnjima, jer misle da su one problem.
Mislim da i porodična historija igra ulogu i da takve osobe imaju veći rizik.

Ono što je sigurno je da se o tome treba pričati.
Ljudi koji se tako osjećaju imaju potrebu da se kriju, jer im se govori da nisu normalni.
Jednostavno je tabu da čovjek želi sam skratiti svoj život.
Treba tražiti uzroke, a oni su sigurno brojni.
Nierika

#270 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

darius_maximus wrote: 31/10/2022 14:12 Ja zamišljam sto hiljada scenarija u glavi, ovisno o danu i raspoloženju:
- Šta bi bilo da osvojim lutriju
- Šta bi bilo da mi neko upadne u kuću dok spavam
- Šta bi bilo da mi neko zlostavlja dijete
- Šta bi bilo da mene/suprugu/dijete udari auto
itd.

Jedan od scenarija je i samoubistvo, šta sve čovjeku treba za tu odluku, itd.

Mislim da tu ima sto faktora, ali među njima su definitivno genetika i hormoni/mozak.
Te osobe jednostavno vide to kao nešto čime će pomoći bližnjima, jer misle da su one problem.
Mislim da i porodična historija igra ulogu i da takve osobe imaju veći rizik.

Ono što je sigurno je da se o tome treba pričati.
Ljudi koji se tako osjećaju imaju potrebu da se kriju, jer im se govori da nisu normalni.
Jednostavno je tabu da čovjek želi sam skratiti svoj život.
Treba tražiti uzroke, a oni su sigurno brojni.
To je kao pozitivna strana overthinkinga. Ja počesto o katastrofama razmišljam i šta bih u takvoj situaciji, ili generalno za situacije u kojima se ljudi nađu. Ima mi smisla da se treba o ovim temama govoriti i ne dozvoliti da budu tabu tema, ima vjerovatno i nuspojava kad se priča o tome (npr. pojava straha) ali je više pozitivnih efekata.
kamberovica polje

#271 Re: Samoubistvo

Post by kamberovica polje »

Razmišljanje o katatsrofama i potencijalnim neugodnostima je jednostavno procjena rizika koja nam je duboko usađena u biologiju. Iz tog razloga nas "vuče" da skočimo sa zgrade, tačnije mozak radi procjenu rizika u tom trenutku.
Iskreno razmišljao sam o suicidu, ne kao o opciji ngego šta bi me moglo navest na isto i nikako u tim mentalnim vježbama nisam mogao prevazići barijeru kukavičluka. To je čin koji je toliko suportan ekstremno jakom biološkom nagonu opstanka impreživaljavanja, da je gotovo nemoguće (bar meni) zamisliti to psihičko stanje koje bi me natjeralo na nešto takvo.
moonca

#272 Re: Samoubistvo

Post by moonca »

Nierika wrote: 31/10/2022 13:57 Ne znam ima li u BiH takav broj, na google-u mislim da nema ili ja nisam našla.
ima u Srbiji.. . https://www.lazalazarevic.rs/index.php/ ... 1-7777-000
..nemoguche da nema u Bosni :? nakon rata i situacije u zemlji..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#273 Re: Samoubistvo

Post by Truba »

Cik fajt
crveni_makovi

#274 Re: Samoubistvo

Post by crveni_makovi »

Ne znam sta je gore: onaj lik sto se uzivljava u ulogu svoje sestre i pise kao ona pa ima sasvim sebi razumna objasnjenja zasto to radi, ona sto uhodi cijeli forum 24/7 i o svemu ima misljenje, ili ovi sto koriste neki izmisljeni arsenal psovki i spremno skacu na svakog prolaznika da zareze.
darius_maximus

#275 Re: Samoubistvo

Post by darius_maximus »

moonca wrote: 31/10/2022 15:04
Nierika wrote: 31/10/2022 13:57 Ne znam ima li u BiH takav broj, na google-u mislim da nema ili ja nisam našla.
ima u Srbiji.. . https://www.lazalazarevic.rs/index.php/ ... 1-7777-000
..nemoguche da nema u Bosni :? nakon rata i situacije u zemlji..
Ja sam davno prestao smatrati da je išta nemoguće u Bosni.
Post Reply