Da, ja sam se iznenadila kad sam nedavno pročitala jedan članak, mislim sa dnevnik.hr, mada nisam sigurna da je bio tu, gdje se u detalje opisuje na koji način je čovjek koji je ubio svoju djecu to uradio, koje tablete i tačna količina koju im je dao. Taman da neko suicidalan pročita i skonta kako to "lakše" uraditi sebi.lacrima wrote: ↑31/10/2022 09:36 O samoubistvima se nikad ne izvjestava opsezno, jedna-dvije recenice su dovoljne. Postoji nesto sto se zove Wertherov efekat ili copycat suicide. To je povecanje broja samoubistava nakon povecanog izvjestavanja o samoubistvu. Procitajte, interesantna tema. Zato razvijene zemlje imaju smjernice o izvjestavanju o samoubistvima, gdje je regulisano sta izvjestiti, sta ne, i na koji nacin napisati sta je bilo bez opisivanja detalja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Copycat_suicide
Fun fact: Wertherov efekat je primijecen kod povecanja broja samoubistava nakon objave Geteovog romana Jadi mladog Werthera u kojoj se glavni lik ubio iz pistolja, sto je uzrokovalo dramatican porast broja suicida u DE/AT/CH. Cak je i knjiga nakratko bila zabranjena radi ovoga.
Kod nas, tj. na Balkanu očito ne važe te smjernice.