Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
peace people

Post by peace people »

FFK as Lucy01 wrote:20 minuta nakon sto popusite vasu zadnju cigaretu, vase tijelo prolazi kroz niz promjena koje ce trajati godinama:

- 20 minuta nakon sto prestanete pusiti, broj otkucaja srca je smanjen
- 12 sati nakon sto prestanete pusiti, nivo karbon-monoksida u organizmu spadne na normalu
- 2 sedmice do 3 mejseca nakon sto prestanete pusiti, risk od srcanog udara pocinje da opada i funkcija vasih pluca pocinje da se poboljsava
- 1-9 mjeseci nakon prestanka pusanja, kasalj polako nestaje, a kapacitet pluca se povecava
- 1 godinu nakon sto prestanete pusiti, rizik od oboljenja srca se smanjuje na polovonu rizika koji imaju pusaci
- 5 godina nakon prestanka pusenja, rizik od mozdanog udara se drasticno smanjuje
- Rizik od raka pluca je upola manji od rizika koji imaju pusaci. Rizik od drugioh vrsta raka (usta, bubrega, pankreasa,...) je takodje smanjen.
- 15 godina nakon prestanka pusenja, rizik za oboljenje srca je jednak onome koji nikada nije pusio.

Mislim da su ovo dovoljni razlozi za nepusenje. Bila sam strastveni pusac, jedan od onih koji pusi kada je napet, pod stresom, iznerviran, previse zauzet, previse slobodan :D...drugom rijecju, trazila sam izgovor da pusim sve vise i vise...

Prestala pusiti uz pomoc Nicoderm CQ. Meni je pomogao jer me je spustio "lagano" sa oblaka zavisnosti od nikotina. Danas se "drogiram" trcanjem (3 milje 4 puta sedmicno), voznjom bicikla, planinarenjem.....i osjecam se bolje nego ikada....a nije da ne mislim na cigarete, ponekad cak sanjam o njima :lol:.....ali ne vracam im se vise.

Ovo je moj treci pokusaj i uspjeh. Probala sam jos dva puta: jednom sam trajala 3 mjeseca, drugi put 3 dana....ali cini mi se da nisam bila bas cvrsto odlucila da prestanem, sto ovaj put nije slucaj.
a gdje si nabavila Nicoderm CQ i šta je to ( flasteri, žvake)?
van Basten

#252 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by van Basten »

odmah u startu da se ogradim i kažem kako mi ide poprilično na jetra ova agresivna antipušačka kampanja zadnjih godina iz više razloga o kojim sada ne bih previše, jer smo ih poprilično prežvakali do sada.
Uglavnom, javljam se da kažem kako već 7 dana nisam zapalio i da podijelim sa onim koje to interesuje način na koji sam prestao.
Dakle, psihički sam se pripremio za prekid pušenja kao da idem na neki ispit npr... mjesec unaprijed sam odredio datum prestanka (12.03. u 12h - ne pitajte zašto baš tada, komplikovano a i nije previše bitno) i mjesec dana sam imao u glavi taj datum kao vrijeme prestanka... tako da, kada je došao taj tren samo sam rekao - to je to, ne pušim više.
Prije toga sam se naoružao grickalicama (u manjoj mjeri), voćnim jogurtima i - tic tac-om (u ogromnoj mjeri)... svaki put kad poželim zapaliti uzmem 4 kalorije iz 2 tic-tac bombonice i malo ih prevrćem po ustima.... za sada klapa bez većih problema.
Da se pred kraj vratim na prvi pasus malo - iskreno se nadam da se neću pretvoriti u jednog od onih koji mi idu na jetra svojim zvocanjem zbog pušenja
Zhaba

#253 Re:

Post by Zhaba »

StLouis wrote:
Zhaba wrote:ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...
eh sada ponovo da si presala i broj svaki dan :-) steta sto si ponovo pocela
eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusiti :lol: :run:
semmy

#254 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by semmy »

i ja prestala ima malo jace od mjesec, cini mi se....
ne brojim dane i ne pada mi na um da zapalim
Zhaba

#255 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zhaba »

ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare 8-)
semmy

#256 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by semmy »

Zhaba wrote:ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare 8-)
ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meni
Zhaba

#257 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zhaba »

semmy wrote:
Zhaba wrote:ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare 8-)
ma kako kome, meni ne ide :sad:
semmy

#258 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by semmy »

Zhaba wrote:
semmy wrote:

kako god ti odlucis, ali iskreno ja sam bila strastveni pusac, po 2-3 kutije dnevno i odjednom nijedne i puno bolje se osjecam
Zhaba

#259 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zhaba »

semmy wrote:
Zhaba wrote:
semmy wrote: ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meni

kako god ti odlucis, ali iskreno ja sam bila strastveni pusac, po 2-3 kutije dnevno i odjednom nijedne i puno bolje se osjecam
svaka tebi cast ako to i dalje izdrzis...ja znam da ne volim sebi bilo koji ceif skratiti...trenutno mi se ne puse cigare ali ako mi prahne znam da cu zapaliti...
Mobile_Disco

#260 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Mobile_Disco »

Samo treba dobra volja.. i uspjeh je zagarantovan.. najgore mi je kad balavice.. i balavci od 18 godina kazu kao: "Ma ne mogu ja prestat pokusao/la sam ali ne mogu ja bez cigara.. kad odem na kafu jarani/ce mi puse a ja da ne zapalim" kad to cujem.. Onda kazem Alasalamet.. a kad nekog pitas.. "Sto pusis" kaze "Ne znam".. pa sto pusis kad ne znas :D
callmethebreeeze

#261 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by callmethebreeeze »

ja, evo, skoro godinu dana samo ljekovito bilje pusim, duhan nikada. sad mi nije jasno kako sam ta govna mogao jesti deset i kusur godina. juce sam bio sa kolegom koji je zapalio jednu, citav sam dan sebi smrdio k'o tvor. na stranu zdravlje i lova, ali pusiti treba i iz estetskih razloga.
:D
zena21

#262 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zena21 »

odoh zapaliti :D
mamica papucarka

#263 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mamica papucarka »

meni 19-og bilo punih sedam mjeseci bez cigareta. Bilje nikad nisam ni pusila :mrgreen: , tako da sam jedino ovisna o furumanju :mrgreen:
dia81

#264 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by dia81 »

ja sam uspjela sa 2 kutije smanjiti na 1 pa sa 1 na 5 cigara pa sa 5 na 2...i ostala na 2...taj gust ne mogu nikako da ostavim
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#265 Re: Re:

Post by Šeherzada »

Zhaba wrote: eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusiti :lol: :run:
Ti onda dodji autom,nemoj avionom :D
d2

#266 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

callmethebreeeze wrote:ja, evo, skoro godinu dana samo ljekovito bilje pusim, duhan nikada. sad mi nije jasno kako sam ta govna mogao jesti deset i kusur godina. juce sam bio sa kolegom koji je zapalio jednu, citav sam dan sebi smrdio k'o tvor. na stranu zdravlje i lova, ali pusiti treba i iz estetskih razloga.
ja bas nesto gledam kako sam se proljepsao zadnje 4 godine :D
Zhaba

#267 Re: Re:

Post by Zhaba »

aida05 wrote:
Zhaba wrote: eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusiti :lol: :run:
Ti onda dodji autom,nemoj avionom :D
:skoljka:
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#268 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

I kako napreduje odvikavanje od pusenja,vise niko ne prica?!
van Basten

#269 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by van Basten »

ja konkretno ušao u 12. dan nepušačkog staža... iskreno, čini mi se da je lakše bilo prvih dana nego zadnjih... ali ne dam se :D
maccarona

#270 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by maccarona »

od jula 2007, zapalila samo 3 :D 8)
pentesileja

#271 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pentesileja »

jedna od uspjesnih alternativa moze bit chupa chups :D
black

#272 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by black »

maccarona wrote:od jula 2007, zapalila samo 3 :D 8)
ostalo si nadoknadila kundurama :mrgreen:
maki_celo

#273 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by maki_celo »

prekosuta ce biti dva dana kako ne pusim :D
mamica papucarka

#274 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mamica papucarka »

ja vala vise ne bih zapalila sve kad bi mi neko placo :oops:
callmethebreeeze

#275 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by callmethebreeeze »

mamica papucarka wrote:ja vala vise ne bih zapalila sve kad bi mi neko placo :oops:
ni ja
Post Reply