a gdje si nabavila Nicoderm CQ i šta je to ( flasteri, žvake)?FFK as Lucy01 wrote:20 minuta nakon sto popusite vasu zadnju cigaretu, vase tijelo prolazi kroz niz promjena koje ce trajati godinama:
- 20 minuta nakon sto prestanete pusiti, broj otkucaja srca je smanjen
- 12 sati nakon sto prestanete pusiti, nivo karbon-monoksida u organizmu spadne na normalu
- 2 sedmice do 3 mejseca nakon sto prestanete pusiti, risk od srcanog udara pocinje da opada i funkcija vasih pluca pocinje da se poboljsava
- 1-9 mjeseci nakon prestanka pusanja, kasalj polako nestaje, a kapacitet pluca se povecava
- 1 godinu nakon sto prestanete pusiti, rizik od oboljenja srca se smanjuje na polovonu rizika koji imaju pusaci
- 5 godina nakon prestanka pusenja, rizik od mozdanog udara se drasticno smanjuje
- Rizik od raka pluca je upola manji od rizika koji imaju pusaci. Rizik od drugioh vrsta raka (usta, bubrega, pankreasa,...) je takodje smanjen.
- 15 godina nakon prestanka pusenja, rizik za oboljenje srca je jednak onome koji nikada nije pusio.
Mislim da su ovo dovoljni razlozi za nepusenje. Bila sam strastveni pusac, jedan od onih koji pusi kada je napet, pod stresom, iznerviran, previse zauzet, previse slobodan...drugom rijecju, trazila sam izgovor da pusim sve vise i vise...
Prestala pusiti uz pomoc Nicoderm CQ. Meni je pomogao jer me je spustio "lagano" sa oblaka zavisnosti od nikotina. Danas se "drogiram" trcanjem (3 milje 4 puta sedmicno), voznjom bicikla, planinarenjem.....i osjecam se bolje nego ikada....a nije da ne mislim na cigarete, ponekad cak sanjam o njima.....ali ne vracam im se vise.
Ovo je moj treci pokusaj i uspjeh. Probala sam jos dva puta: jednom sam trajala 3 mjeseca, drugi put 3 dana....ali cini mi se da nisam bila bas cvrsto odlucila da prestanem, sto ovaj put nije slucaj.
Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
peace people
- van Basten
#252 Re: Cigarete, odvikavanje
odmah u startu da se ogradim i kažem kako mi ide poprilično na jetra ova agresivna antipušačka kampanja zadnjih godina iz više razloga o kojim sada ne bih previše, jer smo ih poprilično prežvakali do sada.
Uglavnom, javljam se da kažem kako već 7 dana nisam zapalio i da podijelim sa onim koje to interesuje način na koji sam prestao.
Dakle, psihički sam se pripremio za prekid pušenja kao da idem na neki ispit npr... mjesec unaprijed sam odredio datum prestanka (12.03. u 12h - ne pitajte zašto baš tada, komplikovano a i nije previše bitno) i mjesec dana sam imao u glavi taj datum kao vrijeme prestanka... tako da, kada je došao taj tren samo sam rekao - to je to, ne pušim više.
Prije toga sam se naoružao grickalicama (u manjoj mjeri), voćnim jogurtima i - tic tac-om (u ogromnoj mjeri)... svaki put kad poželim zapaliti uzmem 4 kalorije iz 2 tic-tac bombonice i malo ih prevrćem po ustima.... za sada klapa bez većih problema.
Da se pred kraj vratim na prvi pasus malo - iskreno se nadam da se neću pretvoriti u jednog od onih koji mi idu na jetra svojim zvocanjem zbog pušenja
Uglavnom, javljam se da kažem kako već 7 dana nisam zapalio i da podijelim sa onim koje to interesuje način na koji sam prestao.
Dakle, psihički sam se pripremio za prekid pušenja kao da idem na neki ispit npr... mjesec unaprijed sam odredio datum prestanka (12.03. u 12h - ne pitajte zašto baš tada, komplikovano a i nije previše bitno) i mjesec dana sam imao u glavi taj datum kao vrijeme prestanka... tako da, kada je došao taj tren samo sam rekao - to je to, ne pušim više.
Prije toga sam se naoružao grickalicama (u manjoj mjeri), voćnim jogurtima i - tic tac-om (u ogromnoj mjeri)... svaki put kad poželim zapaliti uzmem 4 kalorije iz 2 tic-tac bombonice i malo ih prevrćem po ustima.... za sada klapa bez većih problema.
Da se pred kraj vratim na prvi pasus malo - iskreno se nadam da se neću pretvoriti u jednog od onih koji mi idu na jetra svojim zvocanjem zbog pušenja
-
Zhaba
#253 Re:
eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusitiStLouis wrote:eh sada ponovo da si presala i broj svaki danZhaba wrote:ja nisam pola godine pusila...jednostavno mi prahnulo od jednom da mi se vise ne pusi...nisam brojala dane i nisam imala problema...poslje pola godine mi se opet pusilo i ja naravno opet pocela...steta sto si ponovo pocela
- semmy
#254 Re: Cigarete, odvikavanje
i ja prestala ima malo jace od mjesec, cini mi se....
ne brojim dane i ne pada mi na um da zapalim
ne brojim dane i ne pada mi na um da zapalim
-
Zhaba
#255 Re: Cigarete, odvikavanje
ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare 
- semmy
#256 Re: Cigarete, odvikavanje
ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meniZhaba wrote:ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare
-
Zhaba
#257 Re: Cigarete, odvikavanje
ma kako kome, meni ne idesemmy wrote:ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meniZhaba wrote:ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare
- semmy
#258 Re: Cigarete, odvikavanje
Zhaba wrote:ma kako kome, meni ne idesemmy wrote:ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meniZhaba wrote:ne brojim ni ja dane, nije mi ni tesko ne pusiti trenutno ali znam sebe dok ja stignem kuci trazit ce mi se nasa kahva i cigare
kako god ti odlucis, ali iskreno ja sam bila strastveni pusac, po 2-3 kutije dnevno i odjednom nijedne i puno bolje se osjecam
-
Zhaba
#259 Re: Cigarete, odvikavanje
svaka tebi cast ako to i dalje izdrzis...ja znam da ne volim sebi bilo koji ceif skratiti...trenutno mi se ne puse cigare ali ako mi prahne znam da cu zapaliti...semmy wrote:Zhaba wrote:ma kako kome, meni ne idesemmy wrote: ide nasa kafa i bez cigare, i to odlicno, bar meni
kako god ti odlucis, ali iskreno ja sam bila strastveni pusac, po 2-3 kutije dnevno i odjednom nijedne i puno bolje se osjecam
-
Mobile_Disco
#260 Re: Cigarete, odvikavanje
Samo treba dobra volja.. i uspjeh je zagarantovan.. najgore mi je kad balavice.. i balavci od 18 godina kazu kao: "Ma ne mogu ja prestat pokusao/la sam ali ne mogu ja bez cigara.. kad odem na kafu jarani/ce mi puse a ja da ne zapalim" kad to cujem.. Onda kazem Alasalamet.. a kad nekog pitas.. "Sto pusis" kaze "Ne znam".. pa sto pusis kad ne znas 
-
callmethebreeeze
#261 Re: Cigarete, odvikavanje
ja, evo, skoro godinu dana samo ljekovito bilje pusim, duhan nikada. sad mi nije jasno kako sam ta govna mogao jesti deset i kusur godina. juce sam bio sa kolegom koji je zapalio jednu, citav sam dan sebi smrdio k'o tvor. na stranu zdravlje i lova, ali pusiti treba i iz estetskih razloga.

-
mamica papucarka
#263 Re: Cigarete, odvikavanje
meni 19-og bilo punih sedam mjeseci bez cigareta. Bilje nikad nisam ni pusila
, tako da sam jedino ovisna o furumanju 
-
dia81
#264 Re: Cigarete, odvikavanje
ja sam uspjela sa 2 kutije smanjiti na 1 pa sa 1 na 5 cigara pa sa 5 na 2...i ostala na 2...taj gust ne mogu nikako da ostavim
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#265 Re: Re:
Ti onda dodji autom,nemoj avionomZhaba wrote: eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusiti![]()
-
d2
#266 Re: Cigarete, odvikavanje
ja bas nesto gledam kako sam se proljepsao zadnje 4 godinecallmethebreeeze wrote:ja, evo, skoro godinu dana samo ljekovito bilje pusim, duhan nikada. sad mi nije jasno kako sam ta govna mogao jesti deset i kusur godina. juce sam bio sa kolegom koji je zapalio jednu, citav sam dan sebi smrdio k'o tvor. na stranu zdravlje i lova, ali pusiti treba i iz estetskih razloga.
-
Zhaba
#267 Re: Re:
aida05 wrote:Ti onda dodji autom,nemoj avionomZhaba wrote: eh maksuz dosla da ti javim da vec 2 mjeseca ne pusim ali kako sebe znam cu samo sto se spusti avion u SA opet poceti pusiti![]()
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#268 Re: Cigarete, odvikavanje
I kako napreduje odvikavanje od pusenja,vise niko ne prica?!
- van Basten
#269 Re: Cigarete, odvikavanje
ja konkretno ušao u 12. dan nepušačkog staža... iskreno, čini mi se da je lakše bilo prvih dana nego zadnjih... ali ne dam se 
- maccarona
#270 Re: Cigarete, odvikavanje
od jula 2007, zapalila samo 3

- pentesileja
#271 Re: Cigarete, odvikavanje
jedna od uspjesnih alternativa moze bit chupa chups 
- black
#272 Re: Cigarete, odvikavanje
ostalo si nadoknadila kunduramamaccarona wrote:od jula 2007, zapalila samo 3![]()
- maki_celo
#273 Re: Cigarete, odvikavanje
prekosuta ce biti dva dana kako ne pusim 
-
mamica papucarka
#274 Re: Cigarete, odvikavanje
ja vala vise ne bih zapalila sve kad bi mi neko placo 
-
callmethebreeeze
#275 Re: Cigarete, odvikavanje
ni jamamica papucarka wrote:ja vala vise ne bih zapalila sve kad bi mi neko placo