o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post Reply
Drinski

#251 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Drinski »

dzaba se nadas.
Tuzla ti je grad rudara, gradske fukare i trecerazrednih likova. Oni se mogu kurciti pred vladom jer je to "in", a za par godina ce se izvinjavati za Kapiju jer će i to biti "in".
PM72

#252 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

sad će uskoro i Brčanska Malta u Tuzli. Tuzlaci to uvijek hladno i odlučno odrade: mrš, odjebaus, niko ne smije ni presmrdit !
I na Brčanskoj malti dođu delegacije iz RS sa cvijećem i svijećama.Baš kao i u Dobrovoljačkoj.
muha_sa

#253 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

Mister Yes wrote:
Konstantno se miješa drugi i treći maj. Trećeg maja je u Dobrovoljačkoj stradalo kako Kukanjac priznaje šestoro. A drugog maja je stradalo tih ostalih 36. Znači ukupno 42 pripadnika JNA u dva dana. Srpska delegacija redovno dolazi u Dobrovoljačku mada bi im bilo poštenije da dolaze na Skenderiju. Ali njima više odgovara da onima koji su stradali u Dobrovoljačkoj dodaju one od dan ranije jer tako mogu bolje kmečiti o nepravdi. :roll:
granatiranje Sarajeva je pocelo mnogo prije tog jebenog drugog maja :-) il je ta armada do tad cvijece slala po civilima u Sarajevu :?
da ne pricamo šta se dešavalo u Bjeljini, Foci, Višegradu, Zvorniku.......nastavi niz.
dječak sa šibicama

#254 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by dječak sa šibicama »

mirsek wrote:
dječak sa šibicama wrote: De bolan, kakva zolja i osa.

Takodje, Suputovi nisu spalili postu vec dva radnika poste, koji su to odradili po zadatku, vjerovatno SDS-a.
Ne znam, tako su objasnili u onim filmovima o 2. i 3. maju.
Cak se i cuje ispaljenje ako bolje poslusas snimak.
Ovo za postu moguce da sam ih slucajno povezao za paljenje jer su neke bitke vodili oko narodnog pozorista a i narator spominje neku specijalnu tekucinu sto se ne moze gasiti klasicnim aparatima protiv pozara pa mi je zvucalo kao akcija specijalaca.
Cuje se ispaljenje i iz haubice sa okolnih brda, pogledaj onu eksploziju vise puta, onakvu eksploziju Osa a posebno Zolja ne mogu ni u snu izazvati.

Ono je ili haubica, top velikog kalibra ili tenkovska granata. s obzirom da su srpske snage vec tada bile dobro rasporedjene po okolnim brdima, a da su od Suputovih specijala vjerovatno bili obavjesteni putem veze gdje se nalazi protivnik, ono je sa Trebevica roknuto. Sa spicaste stijene pored Osmica ili direktno sa Osmica, 100%, jer sa tih polozaja pogled na Dalmatinsku puca pravo.
dječak sa šibicama

#255 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Mister Yes wrote: A to da im je bilo sugurnije tranzitom pa niz bistrik mogu se samo nasmijati :lol: Dočekali bi ih prvo oni moji na tranzitu kod jevrejskog groblja. A ako bi i prošli moje morali bi još dugo dugo da voze tranzitom kroz 100% Bošnjački dio Sarajeva. Tuda oni ne bi prošli sve da smo imali samo kamenje :roll:
Mala digresija, ali vec u junu, julu, cijelo podrucje iznad Tranzita, Sirokaca, Komatin, Bostarici, Bogusevac, bilo je 90% iseljeno, narod je sisao u grad, u hotel Evropu najvise, jer je malo ko vjerovao da ce ta naselja ostati u rukama branitelja grada.

Srbima je tranzit bio potreban zbog povezivanja sa Grbavicom, put preko Trebevica je zimi skoro neprohodan, posebno u ratnim uvjetima a i polozaji 10. brdske su na curinim njivama ili ispod Osmica, bili ni 100 metara od trebevicke ceste.

Realno, sa 10 ili 20 tenkova, oni su 2. maja mogli usetati preko tranzita niz Bistrik do bistricke komande. Cime se tog dana moglo zaustaviti 20 tenkova, recimo? molotovljevim koktelima?

Zasto su cete krenuli sa 2 ili 3 tenka, kad su imali na raspolaganju cijele tenkovske brigade?

Oni nisu imali muda... kako rekoh, cijela padina Trebevica je bila iseljena, narod je pobjegao u strahu, niko nije vjerovao da par stotina naoruzanih ljudi u tenama i farmerkama, sa kalasnjikovim u rukama, mogu odbraniti takve polozaje. Ako si ikada bio na Trebevicu, znas kakva je konfiguracija terena gore. Oni su mogli pljuvati po braniteljima, i gadjati ih u glavu, sa Osmica, sa Ablakovine, Zlatista. Tek kad je Jovo Divjak dosao i razradio plan odbrane, ukopavanje duboko u zemunice, tek tada su branitelji iz 10. brdske mogli reci "mozemo odbraniti padine Trebevica".

Da su Srbi imali muda, mogli su se spustiti niz Zelengorsku, preko Tranzita, preko Soukbunara, nebitno, pretrpili bi gubitke sigurno ali bi prosli jer ih se u maju `92 nije imalo cime zaustaviti. Ponavljam, ne govorim o 2 ili 3 tenka, vec da su krenuli sa svim cim raspolazu. Bas i nije neki tenkoprohodan teren, istina, mozda su se toga i plasili.
PM72

#256 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Oni nisu imali muda... kako rekoh, cijela padina Trebevica je bila iseljena, narod je pobjegao u strahu, niko nije vjerovao da par stotina naoruzanih ljudi u tenama i farmerkama, sa kalasnjikovim u rukama, mogu odbraniti takve polozaje. Ako si ikada bio na Trebevicu, znas kakva je konfiguracija terena gore. Oni su mogli pljuvati po braniteljima, i gadjati ih u glavu, sa Osmica, sa Ablakovine, Zlatista. Tek kad je Jovo Divjak dosao i razradio plan odbrane, ukopavanje duboko u zemunice, tek tada su branitelji iz 10. brdske mogli reci "mozemo odbraniti padine Trebevica".

Da su Srbi imali muda, mogli su se spustiti niz Zelengorsku, preko Tranzita, preko Soukbunara, nebitno, pretrpili bi gubitke sigurno ali bi prosli jer ih se u maju `92 nije imalo cime zaustaviti. Ponavljam, ne govorim o 2 ili 3 tenka, vec da su krenuli sa svim cim raspolazu. Bas i nije neki tenkoprohodan teren, istina, mozda su se toga i plasili.
:thumbup: :bih:

P.S.Do drugog maja 1992 poginulo je (ubijeno) 255 građana Sarajeva.Podatak za one koji palamude o drugom maju kao uzroku opsade i ubijanja Sarajeva i sarajlija. :-)
Mister Yes

#257 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

dječak sa šibicama wrote: Mala digresija, ali vec u junu, julu, cijelo podrucje iznad Tranzita, Sirokaca, Komatin, Bostarici, Bogusevac, bilo je 90% iseljeno, narod je sisao u grad, u hotel Evropu najvise, jer je malo ko vjerovao da ce ta naselja ostati u rukama branitelja grada.

Srbima je tranzit bio potreban zbog povezivanja sa Grbavicom, put preko Trebevica je zimi skoro neprohodan, posebno u ratnim uvjetima a i polozaji 10. brdske su na curinim njivama ili ispod Osmica, bili ni 100 metara od trebevicke ceste.

Realno, sa 10 ili 20 tenkova, oni su 2. maja mogli usetati preko tranzita niz Bistrik do bistricke komande. Cime se tog dana moglo zaustaviti 20 tenkova, recimo? molotovljevim koktelima?

Zasto su cete krenuli sa 2 ili 3 tenka, kad su imali na raspolaganju cijele tenkovske brigade?

Kakve gluposti Tito dragi :-) Pa ja sam tu bio valjda znam šta je bilo. Civili se jesu sklonili sredinom 92-e (posebno Vranjače i gornji Soukbunar) ali nisu borci šta je sa tobom? Imali smo formirane linije i nema govora o tome o čemu pričaš. Čuj čime bi ih zaustavili 2. maja? :-) Pa 17. aprila se upalo u fabriku Pretis i zaplijenilo 800 komada protivoklopnih sredstava. Misliš da mi nismo imali ništa od tih 800 komada na tako bitnoj saobraćajnici? Tranzit je vjerovatno bio najbranjeniji u tom smislu baš iz razloga važnosti o kojima si pričao. Ja sam bio iznad jevrejskog ali znam od jarana da su bili spremni na tranzitu.

Čuj ako sam ikada bio na Trebeviću znam kakva je konfiguracija. :-) Ja sam odrastao na Trebeviću. Jesi li ti ikada bio na Trebeviću ili gledaš neku kartu? Pa otiđi sutra autom pa pogledaj kako ide taj put gore. Sa određenih pozicija se super gađa grad a znali su tenkovi izletiti i opaliti pa se povući i po našim položajima ali više vodoravno da se tako izrazim a ne prema dole. NIsu ni tenkovi svemoćni. Ne mogu lebditi u zraku a moraju pratiti i konfiguraciju ceste na tom području jer nije tu baš bilo previše prostora za manervisanje. Nije to mreža puteva niti je ravnica pa da napadaju tenkovima. Izlete, opale pa se povuku sve u par sekundi. Ni pješadiji nije bilo lako napadati na tom području jer se nema dubine. Naravno, uvijek je bolje kada si iznad neprijatelja ali i to ima nedostatke ako je iza tebe brdo koje neprijatelj vidi ko na dlanu. Nije bilo prostora za velike manevre ukratko.
Ripicipi

#258 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Ripicipi »

dječak sa šibicama wrote:
Mister Yes wrote: A to da im je bilo sugurnije tranzitom pa niz bistrik mogu se samo nasmijati :lol: Dočekali bi ih prvo oni moji na tranzitu kod jevrejskog groblja. A ako bi i prošli moje morali bi još dugo dugo da voze tranzitom kroz 100% Bošnjački dio Sarajeva. Tuda oni ne bi prošli sve da smo imali samo kamenje :roll:
Mala digresija, ali vec u junu, julu, cijelo podrucje iznad Tranzita, Sirokaca, Komatin, Bostarici, Bogusevac, bilo je 90% iseljeno, narod je sisao u grad, u hotel Evropu najvise, jer je malo ko vjerovao da ce ta naselja ostati u rukama branitelja grada.

Dovoljno je onesposobiti prvi i zadnji tenk u koloni i odradio si ogroman posao.
Nije tenk za grada, pogotovo Sarajeva, ali nikako.
dječak sa šibicama

#259 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Mister Yes wrote:
Kakve gluposti Tito dragi :-) Pa ja sam tu bio valjda znam šta je bilo. Civili se jesu sklonili sredinom 92-e (posebno Vranjače i gornji Soukbunar) ali nisu borci šta je sa tobom? Imali smo formirane linije i nema govora o tome o čemu pričaš.
U aprilu i maju formirane linije?

Daj me nemoj... takodje, ja nigdje ne spomenuh da je vojska ili TO kako se tada zvala, pobjegla, spomenuh civile. I to Sirokacu, Toku, Dzeku, Berkushu, Bogusevac, Bostarice, Komtain, ne Vranjace ili Soukbunar, to cak nije ni ista opcina :D

Znam odlicno taj teren jer sam rodjen tamo, i znam o cemu govorim. Jos za vrijeme onih protesta 5. aprila, kada su Vikicevi krenuli u pomoc policijskoj skoli, prosli su preko Sirokace jer kroz Ljubljansku i Gornje Kovacice nisu mogli zbog srpskih barikada, jos tog dana narod se sa Sirokace spremao za bjezaniju, iz cistog straha. U to vrijeme nije bilo bas normalno gledati groblje na Hambinoj carini prepuno naoruzanih ljudi sa zelenim beretkama, a niko ne zna sta se desava, prve granate rokaju po Jarcedolima, sa Zlatista rafalanje ne prestaje, svi su mislili da su Srbi sisli do Hambine carine i da beretke u groblju prave zasjedu.

Elem, klasicna panika. Koja je kulminirala kasnije u maju, junu, julu, kada je skoro cijeli taj kraj (kazem opet, civili) pobjegao u grad. U ulici gdje zive moji, dvije kuce ostale, dvije porodice, od nekih 30-ak kuca koliko ih ima. Sve ostalo pobjeglo, a oni su relativno nisko i daleko od trebevicke ceste i cetnika.
Na Komatinu i Bostaricima, par kuca je ostalo, medju njima i moji rodjaci kojima je sin poginuo tog maja, 19 godina imao decko, pokosio ga PAM sa Osmica dok je skidao ranjenike sa tamica. Niko se nije smio popeti, a u kuci im bila improvizirana ambulanta za ranjenike, tamic dovukao ranjenike sa Pecera kuca ispod Osmica, on se popeo mladost ludost, i dobio rafal. Tebi vjerujem ne trebam govoriti na sta je tijelo licilo nakon toga, zbog velikog kalibra koji ga je pokosio.

Prva dva tri mjeseca, nije postojala klasicna linija sa zemunicama gore, upravo na Vranjacama je najbolji primjer, TO i beretke, policija, penjali se uz one stijene i isli preko livade u pravcu policijskog objekta na Zlatistu, koji je tada vec bio u srpskim rukama ja mislim. Srpski vojnici su se po kucama na vrhu Zelengorske motali, pljackali uglavnom, a nasi su pljackali kuce Pecara, i motel Osmice. Tesko za zamisliti, smijesno zapravo, na parkingu motela srpski tenkovi i Karadzicevi vojnici, a TO sa Sirokace maznjava krevete i ormare iz motelskih soba.

Jovo Divjak je utvrdio linije, nekad u ljeto, ukopao zemunice, i nakon toga ide mobilizacija, linije su cuvali i starci i mladici, bila je jurisna ceta za krizne situacije, vjerujem da ti je to sve poznato.

Da su tog proljeca mogli sici, da su imali muda, mogli su. Ko god kaze da nisu mogli, glumi generala nakon bitke. Kad su onoliku Grbavicu uzeli bez ispaljenog metka, o cemu onda govorimo.
Mister Yes

#260 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

dječak sa šibicama wrote: U aprilu i maju formirane linije?
Govorio si o Junu i Julu
dječak sa šibicama wrote: takodje, ja nigdje ne spomenuh da je vojska ili TO kako se tada zvala, pobjegla, spomenuh civile.
Pa šta ima veze što su civili napustili? To nije uticalo na odbranu. Ti si maltane predstavio da je područje "memli strane" bilo napušteno pa su četnici mogli ušetati. Napustili civili ali to nema veze sa odbranom jer nisu borci.
dječak sa šibicama wrote:Jos za vrijeme onih protesta 5. aprila, kada su Vikicevi krenuli u pomoc policijskoj skoli, prosli su preko Sirokace jer kroz Ljubljansku i Gornje Kovacice nisu mogli zbog srpskih barikada
NIsu mogli nikuda. Vikić je na TV rekao da nisu mogli priči školi. Što dovoljno svjedoči i da su već tada bile postavljene neke linije. Nisu bili rovovi ali se znalo šta ko kontroliše.

dječak sa šibicama wrote:Prva dva tri mjeseca, nije postojala klasicna linija sa zemunicama gore
NIje postojala nigdje. To je bio haos i neorganizovanost na obje strane. Ljudi su se organizovali u straže po mahalama i haustorima. TO po mjesnim zajednicama. Plus policija ponegdje.To je bila faza kada se čuvalo svoje a ne osvajalo tuđe. Osim što je JNA na pojedinim lokacijama odradila posao za Srbe i osvojila i ono gdje nisu bili većina.
dječak sa šibicama wrote:Da su tog proljeca mogli sici, da su imali muda, mogli su. Ko god kaze da nisu mogli, glumi generala nakon bitke. Kad su onoliku Grbavicu uzeli bez ispaljenog metka, o cemu onda govorimo.
Na Grbavici su bili većina. U svim MZ na Grbavici, Kovačićima i Vracama su Srbi bili većina. Zato su ih i držali kada je rat počeo. Sa strana (Trg Heroja sa jedne i Soukbunar sa druge strane) su Bošnjaci bili većina pa to Srbi nisu ni držali. That simple. Početak je zaista bio tako jednostavan. MZ u kojoj si većina kontrolišeš a u kojoj nisi kontrolišu anamooni. Isto za cijelo područje današnjeg kantona. Srbi bili većina na Ilidži u Vogošći, Ilijašu, Lukavici itd. Jedini izuzeci su Hadžići i još tek poneka mjesna zajednica. Uostalom, svako može pogledati kakva je bila situacija po mjesnim zajednicama i uporediti sa linijama razgraničenja u ratu:

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/stanovnistv ... nicama.pdf
dječak sa šibicama

#261 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Ja rekoh, u junu i julu se narod iselio. Pobjegao u hotel Evropu i ostatak grada.

I rekoh razloge zasto su ljudi pobjegli. Kasnije su se postepeno vracali, kako je postalo jasnije da padine Trebevica nece pasti.

Prva dva tri mjeseca, zna se kako su tekle misli prosjecnog covjeka, prvo mislis prestace sve uskoro, nece biti vecih sukoba, onda pocnu donositi prve leseve sa linija, granate sve cesce i sve jace padaju, branitelji manje vise komsije, gledas ljude u trenerkama, patikama, sa puskicama u ruci, onda krene strah kad vidis da ce to biti jeben rat. To je normalna pojava, nema smisla lagati sada i druge i sebe i igrati se generala nakon bitke, bilo je straha i to opravdanog. Srbi su imali sve oruzje svijeta, da preoru tri a ne jedno Sarajevo, samo, trebalo je imati muda pa uci u grad. Ili bosnjacka naselja, kako ih ti volis zvati. Rekoh vec, imali bi gubitke velike, ali da su bili jaci, i da su mogli da su htjeli/smjeli, mogli su.
VjecitiStudent

#262 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by VjecitiStudent »

I opet:
Toliko svake obljetnice ispisanih stranica na ovom forumu, toliko svjedočenja, a još uvijek nemamo posloženo kada se i gdje šta tačno dešavalo 2.5.1992.
Možemo li pokušati?
It_is_a_Leclerc

#263 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by It_is_a_Leclerc »

Drinski wrote:dzaba se nadas.
Tuzla ti je grad rudara, gradske fukare i trecerazrednih likova. Oni se mogu kurciti pred vladom jer je to "in", a za par godina ce se izvinjavati za Kapiju jer će i to biti "in".
Kakvih ti problema imaš, čovječe dragi.
VjecitiStudent

#264 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by VjecitiStudent »

dječak sa šibicama wrote:Ja rekoh, u junu i julu se narod iselio. Pobjegao u hotel Evropu i ostatak grada.

I rekoh razloge zasto su ljudi pobjegli. Kasnije su se postepeno vracali, kako je postalo jasnije da padine Trebevica nece pasti.

Prva dva tri mjeseca, zna se kako su tekle misli prosjecnog covjeka, prvo mislis prestace sve uskoro, nece biti vecih sukoba, onda pocnu donositi prve leseve sa linija, granate sve cesce i sve jace padaju, branitelji manje vise komsije, gledas ljude u trenerkama, patikama, sa puskicama u ruci, onda krene strah kad vidis da ce to biti jeben rat. To je normalna pojava, nema smisla lagati sada i druge i sebe i igrati se generala nakon bitke, bilo je straha i to opravdanog. Srbi su imali sve oruzje svijeta, da preoru tri a ne jedno Sarajevo, samo, trebalo je imati muda pa uci u grad. Ili bosnjacka naselja, kako ih ti volis zvati. Rekoh vec, imali bi gubitke velike, ali da su bili jaci, i da su mogli da su htjeli/smjeli, mogli su.
Jedino čega su se Srbi zaista bojali prvih mjeseci rata jeste bila Vikićeva jedinica. Da nekim slučajem njih u gradu nije bilo, masovni napad na grad bi se tih prvih mjeseci sigurno i desio.
akcid

#265 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by akcid »

VjecitiStudent wrote:
dječak sa šibicama wrote:..... Srbi su imali sve oruzje svijeta, da preoru tri a ne jedno Sarajevo, samo, trebalo je imati muda pa uci u grad. Ili bosnjacka naselja, kako ih ti volis zvati. Rekoh vec, imali bi gubitke velike, ali da su bili jaci, i da su mogli da su htjeli/smjeli, mogli su.
Jedino čega su se Srbi zaista bojali prvih mjeseci rata jeste bila Vikićeva jedinica. Da nekim slučajem njih u gradu nije bilo, masovni napad na grad bi se tih prvih mjeseci sigurno i desio.
Ni najniži oficir po činu nikad ne bi izdao napad za vojničko osvajanje naselja kakvo je Sarajevo, pa taman da komanduje kineskom vojskom :-)

VRS je apsolutno djelovala po ranije osmišljenom planu: stalnim artiljerijskim napadima (sa velike udaljenosti, naravno), snajperskim djelovanjem po civilima itd., te ograničenjem kretanja blokadom svih putnih komunikacija, uz dugotrajan prekid snabdijevanja stanovništva i značajnih javnih službi električnom energijom i drugim energentima, vodom za piće i hranom, itd., uzročiti snažan psihološki pritisak na vlast RBiH da poništi referendum o nezavisnosti i postizanje novih pregovora o ostajanju RBiH u sastavu jugoslavenske Federacije, u kojoj bi potom Srbi imali dominirajući status u državnom odlučivanju.

Mislim da je ovakva bila početna zamisao, ali je vojnička odbrana Sarajlija, snalažljivost i opstanak u nehumanim životnim uslovima kasnije uzročila promjenu plana i otvoreni rat za teritorije i etničku dominaciju unutar granica BiH, posebno nakon UN priznanja RBiH.
Objektivni navijac

#266 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Objektivni navijac »

dječak sa šibicama wrote:

Gdje si ti ratovao :? U Diznilendu mozda :D
Cuj 20 tenkova tranzitom :-) :-) :shock: :-) Tranzit je dovoljno sirok za borbenu upotrebu jednoga ( 1 ) tenka. A ako odes u garazu i navaris protivtenkovsku prepreku -jeza ,onda i taj jedan ( 1 ) tenk nema borbenu sirinu i gubi svaku upotrebnu vrijednost. Cesta je pogodna za transport tenkova ali ne i za borbenu upotrebu istih.
Cuj : Da su krenuli,Srbi bi prosli :D :? I sta bi , kada bi 'prosli' :? Pili bi Sarajevsku na Carsiji :D Sarajevski Srbi,tojeste SDS paravojne formacije su bile uglavnom domobranske,kao i SDA paravojne formacije. Niko od njih nije bio sposoban za izvrsavanje najosnovnijih vojnih radnji a posebno ne toga napadanja u talasima,ginjenja i probijanja,kako ti zamisljas rat :-) :-)
Preporucujem manje filmova i igrica :D Ako si stariji idi u Lukavicu,rakijaj sa Bracom Srbima,dobre se price pricaju,kada se popije :D A ako si mladji,Ukrajina nije losa ideja,cisto da vidis kako to izgleda :D
PM72

#267 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Nemojte tako! Svi se zajedno slažemo da Sarajevo nije palo u prvim mjesecima rata isključivo zbog nedostatka muda srpskih vojnih i paravojnih jedinica.Jedno je ispaljivati granate sa Hreše ili Brusa a drugo je krenuti "nizbrdo" na zakrvavljene mudžahedine sa jataganima u zubima.Imali su čime da nas poravnaju,imali su više tenkova oko Sarajeva nego mi mobilisanih i otetih golfova.
A ako odes u garazu i navaris protivtenkovsku prepreku -jeza ,onda i taj jedan ( 1 ) tenk nema borbenu sirinu i gubi svaku upotrebnu vrijednost. Cesta je pogodna za transport tenkova ali ne i za borbenu upotrebu istih.
Kad smo već kod ovoga,baš bih volio vidjeti da li je ijedan tenk odustao od daljnjeg napredovanja radi onih naših "ježeva".Koji je ono bio cirkus.Izrežeš velikom brusilicom željezne profile,povariš,staviš na sred ceste pa kontaš ne mogu proći... :lol:

Očevidac sam sudara golfa i ježa na jednoj od raskrsnica.Golf je sav zgužvan a jež se razletio na proste faktore.Pravo sam se razočarao u tu vrstu "protivtenkovske "odbrane.Tako da je šupljak kako tenk "gubi upotrebnu vrijednost" tim vrstama zapreka.Jedina prava fizička prepreka za tenkove su one ogromne betonske piramide i veliki jarci ali ja tako nešto ne vidjeh u Sarajevu.

Prvih dana rata se nije znalo ko pije ko plaća.Nisi znao šta se dešava u susjednoj mahali još kad zarokaju onim rasprskavajućim mecima - sve kontaš evo ih iza leđa.Međutim, izreka kako "strah i koze čuva" je svoje odradila.Srbi su sami sebe isprepadali propagandom kako su Zelene beretke naoružane do zuba,kako kolju i bacaju Srbe sa nebodera.
Drinski

#268 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Drinski »

It_is_a_Leclerc wrote:
Drinski wrote:dzaba se nadas.
Kakvih ti problema imaš, čovječe dragi.
Dobro, sad, ako cemo pravo, ovaj prvi dio recenice je tacan, to se svaki dan potvrđuje, u ovom drugom dijelu jeste prisutno pretjerivanje ali se radi o cinizmu, doduse kazem prejakom. Treba biti posten pa to priznati.
Objektivni navijac

#269 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

PM72 wrote:Nemojte tako! Svi se zajedno slažemo da Sarajevo nije palo u prvim mjesecima rata isključivo zbog nedostatka muda srpskih vojnih i paravojnih jedinica.Jedno je ispaljivati granate sa Hreše ili Brusa a drugo je krenuti "nizbrdo" na zakrvavljene mudžahedine sa jataganima u zubima.Imali su čime da nas poravnaju,imali su više tenkova oko Sarajeva nego mi mobilisanih i otetih golfova.
A ako odes u garazu i navaris protivtenkovsku prepreku -jeza ,onda i taj jedan ( 1 ) tenk nema borbenu sirinu i gubi svaku upotrebnu vrijednost. Cesta je pogodna za transport tenkova ali ne i za borbenu upotrebu istih.
Kad smo već kod ovoga,baš bih volio vidjeti da li je ijedan tenk odustao od daljnjeg napredovanja radi onih naših "ježeva".Koji je ono bio cirkus.Izrežeš velikom brusilicom željezne profile,povariš,staviš na sred ceste pa kontaš ne mogu proći... :lol:

Očevidac sam sudara golfa i ježa na jednoj od raskrsnica.Golf je sav zgužvan a jež se razletio na proste faktore.Pravo sam se razočarao u tu vrstu "protivtenkovske "odbrane.Tako da je šupljak kako tenk "gubi upotrebnu vrijednost" tim vrstama zapreka.Jedina prava fizička prepreka za tenkove su one ogromne betonske piramide i veliki jarci ali ja tako nešto ne vidjeh u Sarajevu.

Prvih dana rata se nije znalo ko pije ko plaća.Nisi znao šta se dešava u susjednoj mahali još kad zarokaju onim rasprskavajućim mecima - sve kontaš evo ih iza leđa.Međutim, izreka kako "strah i koze čuva" je svoje odradila.Srbi su sami sebe isprepadali propagandom kako su Zelene beretke naoružane do zuba,kako kolju i bacaju Srbe sa nebodera.
Ruku na srce,moja jedinica se koncentrisala na 'mobilizaciju' iskljucivo BMWa i mercedesa ,nista golf :D
Jez je dobra prepreka,ako je dobro napravljena. Naravno,nece jez sam nista zaustaviti,nego u kombinaciji sa drugim zaprecnim i minskoexplozivnim sredstvima. Naravno,jez ,tojesta zapreka mora biti kontrolisana pjesadijskom vatrom,inace to nije vise nasa zapreka :wink:
Krenuti tenkovima niz Tranzit je ono bas :-) :-)
Naravno ,da je bila totalna desorganizacija i haos. @ Mr Yes je to dobro opisao. Niko ko nije to dozivio,tesko moze razumjeti to stanje. Puno se druzim sa nasim saborcima iz prosloga rata,pripadnicima VRS-a ,ponajvise iz sarajevsko-romanijskoga korpusa,kod njih je bilo isto stanje haosa i rasula,pa cak i gore :D
muha_sa

#270 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

PM72 wrote:Nemojte tako! Svi se zajedno slažemo da Sarajevo nije palo u prvim mjesecima rata isključivo zbog nedostatka muda srpskih vojnih i paravojnih jedinica.Jedno je ispaljivati granate sa Hreše ili Brusa a drugo je krenuti "nizbrdo" na zakrvavljene mudžahedine sa jataganima u zubima.Imali su čime da nas poravnaju,imali su više tenkova oko Sarajeva nego mi mobilisanih i otetih golfova.

:thumbup:
PM72

#271 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Puno se druzim sa nasim saborcima iz prosloga rata,pripadnicima VRS-a ,ponajvise iz sarajevsko-romanijskoga korpusa,kod njih je bilo isto stanje haosa i rasula,pa cak i gore
E to ti vala lažu. :wink:

Kod njih je haos i rasulo bilo jedino kad im dođu SMB kamioni pa istovare MTS a oni neznaju šta će s njim.Valjalo je to istovariti i podjeliti.A mi djelili metke kao Panini sličice. :wink:

Oni pravili bunkere od sanduka sa municijom a ja nisam vidio sanduk metaka pola godine rata.Nosao municiju po džepovima.

Mogu ti reći da im je pravo bilo teško kad im,recimo na Brusu,donesu mitraljeze M 53 i sijač PM M84 i pune sanduke municije a različit' kalibar...ili kad im na Hrešu dovuku kamion granata 82 mm a oni imaju minobacače 120 mm.Valja to vratiti,razdužiti pa opet novo zadužiti,ekonom se iznervirao pa ga pošalje na Mrkoviće da prvo istovari 82-jke,vozač psuje... :-)
Objektivni navijac

#272 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

PM72 wrote:
Puno se druzim sa nasim saborcima iz prosloga rata,pripadnicima VRS-a ,ponajvise iz sarajevsko-romanijskoga korpusa,kod njih je bilo isto stanje haosa i rasula,pa cak i gore
E to ti vala lažu. :wink:

Kod njih je haos i rasulo bilo jedino kad im dođu SMB kamioni pa istovare MTS a oni neznaju šta će s njim.Valjalo je to istovariti i podjeliti.A mi djelili metke kao Panini sličice. :wink:

Oni pravili bunkere od sanduka sa municijom a ja nisam vidio sanduk metaka pola godine rata.Nosao municiju po džepovima.

Mogu ti reći da im je pravo bilo teško kad im,recimo na Brusu,donesu mitraljeze M 53 i sijač PM M84 i pune sanduke municije a različit' kalibar...ili kad im na Hrešu dovuku kamion granata 82 mm a oni imaju minobacače 120 mm.Valja to vratiti,razdužiti pa opet novo zadužiti,ekonom se iznervirao pa ga pošalje na Mrkoviće da prvo istovari 82-jke,vozač psuje... :-)
:D :D
Pa nisu rekli da nisu imali municije. Bilo je municije i granata,nije da nije. Ali strah, panika i rasulo su bili ogromni :D Srbi sa Romanije i Trebevica,da im das metalnu sipku,pokvarili bi je a kamoli da ne naprave haos u ratu. :D
Pofalici,Dobrinja,Grbavica,Ilidza i mnoga druga naselja,nisam se nikada ismijao u zivotu,kao pricama,kako su prolazili kroz pocetak rata. Pa oni se nisu snasli cestito ni do 95-e,taman skontali sta i kako,sudija svirao kraj. :D
PM72

#273 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Ali strah, panika i rasulo su bili ogromni :D Srbi sa Romanije i Trebevica,da im das metalnu sipku,pokvarili bi je a kamoli da ne naprave haos u ratu
Ja ti i pričam o tome kako su oni sebe zajebali pričom i propagandom o Zelenim beretkama,Vikićevim specijalcima i Patriotskom ligom.Ufurali su sebi u glavu da su te Zelene beretke opremljenije nego US Marine Corps.Još kad su dobili po guzovima na Ilidži i na Trgu Pere Kosorića -nema tog Đurđevca ili Kukanjca koji bi ih istjerao iz jazbina koje su im pripremili još prije rata.

A nemoj misliti da su četnici sa Romanije i Trebevića toliko nepismeni,nesposobni i glupi.90% jada u prvih šest mjeseci rata su nam upravo oni nanijeli.Držali su liniju od Grbavice preko Trebevića pa sve do Mrkovića.Još nam odvukli svo oružje iz Faletića.Smio bih se kladiti da svaki romanijac kao i svaki Pandurević ili Lučić koji je bio na tim linijama u tom periodu ima krvave ruke.
Objektivni navijac

#274 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

PM72 wrote:
Ali strah, panika i rasulo su bili ogromni :D Srbi sa Romanije i Trebevica,da im das metalnu sipku,pokvarili bi je a kamoli da ne naprave haos u ratu
Ja ti i pričam o tome kako su oni sebe zajebali pričom i propagandom o Zelenim beretkama,Vikićevim specijalcima i Patriotskom ligom.Ufurali su sebi u glavu da su te Zelene beretke opremljenije nego US Marine Corps.Još kad su dobili po guzovima na Ilidži i na Trgu Pere Kosorića -nema tog Đurđevca ili Kukanjca koji bi ih istjerao iz jazbina koje su im pripremili još prije rata.

A nemoj misliti da su četnici sa Romanije i Trebevića toliko nepismeni,nesposobni i glupi.90% jada u prvih šest mjeseci rata su nam upravo oni nanijeli.Držali su liniju od Grbavice preko Trebevića pa sve do Mrkovića.Još nam odvukli svo oružje iz Faletića.Smio bih se kladiti da svaki romanijac kao i svaki Pandurević ili Lučić koji je bio na tim linijama u tom periodu ima krvave ruke.
Ja ,uopste ne mislim da su ljudi sa Romanije i Trebevica nepismeni,nesposobni i glupi,ja to znam :D Mada,iako znam,ponekad me opet uspiju iznenaditi sa kolicinom iste :D Osim toga,plasljivi su,to je razlog sto su se toliko bojali a jesu ,Zelenihberetki,Juke,ovih-onih i slicno,danas kada bi se zapucalo,za 48 sati bi svi do Beograda stigli :D
Nema njih toliko,da bi mogli toliku liniju drzati,to su sve mala mjestasca i sela. Skladiste su odradili ponajvise lokalci sa Hrese a oni su Stari Grad,maltene Carsija :D
Grbavicu su kompletno zauzeli,tek u julu 92,sa Sokoca su na Grbavicu dosli tek u augustu-septembru. Imam porodice na Grbavici,koja je bila skoro cijeli rat tamo. Bilo je tragikomicno,posebno ,kada su dosli ovi sa Sokoca,da pomognu Novosarajevskoj brigadi.
Vecina ljudi,najmanje 95 % njih ,nije cinila ratne zlocine. Rat ko rat,visa sila-nista licno uglavnom.
PM72

#275 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Objektivni,

Ja sam malo proučavao ko je sve bio uključen u opsadu grada pa nešto i znam oko toga. :wink:

Paljani i sokočani su držali liniju koju sam ti rekao,naravno ,sa lokalcima ali oni su bili kičma tih operacija.Prva i Druga romanijska motorizovana brigada je imala dovoljno ljudstva za taj dio linije.Paljanski bataljon je prvu pušionu imao na Žepi pa potom na Vidikovcu tako da su imali fobiju od rata prsa u prsa.Poslije su ih prebacili na ratište oko Prače-praktično - na godišnji odmor jer nigdje više nisu krenuli u napad.Osim odreda Beli vukovi koji je Mladić preuzeo pod svoju kontrolu i doveo rusa,grka,rumuna i ostalih govana iz Srbije.Jedino su oni išli i ratovali.Sokolac je praktično kompletan mobilisan kao i Mokro,Pale,Ljubogošta,Hreša,Vučija Luka a to kad se sabere ipak ima dosta ljudstva.Ne može se naravno porediti sa Sarajevom ali su imali dovoljno artiljerije da pokriju svaki metar linije.Oružje iz Faletića je bilo poredano u Mokrom a putem prema istom su odbacivali gas maske,uniforme,ABHO komplete jer su mislili da im to ne treba.

Grbavica je praktično "pala" poslije iseljavanja kasarne Maršal Tito jer su tamo prebacili dio snaga plus vrlo jak lokalni TO sa Vraca.Tamo je bila smještena i specijalna jedinica MUP-a RS (na Vracama) kao i šešeljevci.Sokočani su došli na Grbavicu u junu 1992,to znam lično jer sam bio u to vrijeme na Trgu Pere Kosorića a par njih je platilo glavom nepoznavanje linije a pošli da nose "bijelu tehniku".

Kad sam napisao da 90% njih koji su bili na linijama u tom periodu ima krvave ruke,to sam i mislio jer su to većinom bili dobrovoljci i oni što su jedva dočekali pušku i rat.Najviše se metaka i granata upravo ispalilo na grad tih mjeseci rata.Kad su sokočani došli na Grbavicu i na liniju prema nama,juna 1992,to smo odmah i osjetili.Pucali su po vas božji dan i noć.Dovoljno je bilo da zafrljaciš flašu prema Lorisu i Palmi - odmah se javi četo i puca bez prestanka dok ima municije.

Dobro se sjećam svog kolege iz bunkera koji je sasvim slučajno prouzročio galamu (zapeo je za nekakvu stalažu pa se to srušilo a onaj puca bez prestanka) i njegovog povika kad je četo utišao : "Dobro je četo jebo ti mater svoju slučajno sam zapeo "...to je bila opšta smijurija,mrak ko u rogu a kad su onda usuli po nama sa svih strana a mi se valjamo od smijeha.Ili straha... :bih:
Post Reply