Ostati ili otici?

Post Reply
BigBoss

Post by BigBoss »

novalic wrote:po svemu ovome moze se zakljuciti da je dijaspora najveca (ili medju najvecim) boljka bosanskog naroda.

nasi su ali nisu nasi, nisu ni njihovi, malo su nasi, malo njihovi, vise nasi nego njihovi, ali opet njihovi, mada su nasi..

a dijaspora, kao i narod u bih, i dobra i losa.. sve zavisi od pojedinca.. a na takav isti nacin radi i podjela domacih, dobri i losi..
mada medju i prvima i drugima.. ima jedna treca kategorija, olos.. eh, ti su posebni..
Pa nije boljka, nego ljudi kazu da se dijaspora boji zivota. Lakse je kad je sve sigurno nego kad je neizvjesnost (kao u BiH). I onaj kome je sve u inostranstvu zasto bi njega neko posmatrao kao onog koji nije htjeo da se makne iz svoje carsije? Malo je glupo to izjednjacavanje, nije se svako dokopo zapada cim mu se ukazala sansa.
Santos

Post by Santos »

Divi divi alijansa.Opa.To zgembe.Suada nemoj se vise zajebavat i jest 15 cevapa.Zipa se alijanse.Auto parkiraj u Hazdicima da te zgembe ne skuze.Cincla skini dok si dole zipa se alijanse.Vozi se tramvajem bices manje upadljiva.Obavezno svercovat pa ako te reve ufate rece nemoj zenu nema.Osjecaces se lakse.Nemojte one da bi dirali na pijaci na stupu oni su kul.Ganaci iz Srbija brate mores svasta kupit.Dijasporu udrite.Skup zgemba ce se odrzat 15-07.2006.Alijansa.
danas

Post by danas »

@santos,

:D :D :D potrefio si jarane, svaka cast! :D

:( :-? :roll:
capry

Post by capry »

Nesferatu wrote:
Evo ih nesferatu, velika slova.
Izgleda da su velika slova za tebe presudan faktor koji nekoga cini intelektualnim.
A znas li zasto?
Pa zato sto ti od cijelog pravopisa znas samo za veliko slovo.
Ustvari mislis da znas, ne znas ni to.
Ali ako pogledamo u procenat
Pa izvini, ali ako je Miljenko Cvitkovic, O.S. koji je pohadjao Miljenko Jergovic i Druga Gimnazija - o kojoj mozes procitati ispod, ako su institucije nepismenosti u Seheru, u pravu si. Prvo, nepismen sam. A drugo, sta ti znas bolan o pismenim ljudima i pravopisu? Ovakve kao mene si mogao samo na tv-u vidjeti prije rata, a bogami i poslje, samo ovaj put, prebaci na satelitsku. Nismo mi ona "dijaspora" baustelska s kojom se napijade do prijepodne, a onda jedni drugima majke jebavate poslijepodne, da bi opet navece senlucili po mahali. Ima nas, i koji zivimo u kucama odplacenim od cetvrt do pola miliona $, i pohadjamo post-diplomske koji kostaju $50,000 godisnje. A, znas sto? Jer ne sjedimo po Seheru i glumimo lokal-patriote. Nego, vrati se ti na malo slovo. Ljepse ti stoji.

Godine 1905. je u Sarajevu osnovana "Mala realka", koja je već sljedeće godine dobila još jedan razred i postala "Velika realka". Nakon Prvog svjetskog rata postaje Druga muška realna gimnazija. Tokom Drugog svjetskog rata zgrada gimnazije biva uništena, a nova zgrada u ulici Sutjeska broj 1 je izgrađena 1959. godine. Reformom školstva i uvođenjem usmjerenog obrazovanja u SFRJ, Druga gimnazija postaje Matematičko-informatička gimnazija "Ognjen Prica". Mnoge poznate ličnosti iz svijeta nauke, kulture i javnog života su završile ovu školu.

Spisak poznatih učenika Druge gimnazije (izlistani alfabetnim redom):

Elvis J Kurtovich (Mirko Srdić) - Umjetnik
Emir Kusturica - Režiser
Mladen Vojičić Tifa - Umjetnik
Nele Karajlić (Nenad Janković) - Umjetnik
Nenad Veličković - Umjetnik
Sejo Sekson (Davor Sučić) - Umjetnik
Zdravko Čolić - Umjetnik
Zlatko Lagumdžija - Političar
pa ovo je trijumf nad logikom!!!
ne mogu da vjerujem!
ovo moze imati smisla samo u slucaju da si ti jedan od gore spomenutih
pa haj ti sad meni objasni vezu izmedju ovog tvog rezonovanja i ''koji'' u genitivu bez h, i ''Srpski zlocin'' sa velikim s.
ovakva greska se ne tolerise ni zanatliji
a ti si kao lafo faca jer si iso u istu skolu kao neki pametni ljudi a nema nikakve veze sto pises kako pises
i jedno pitanje:
jeste li vi u II gimnaziji imali logiku
ti fakat nemas veze s logikom
mogo si ici i s ajnstajnom u razred a da budes bezveze lik
ja ne kazem da jesi ali ako posaljes jos koji ovakav post sam ces me uvjeriti da si takav

@ oni koji me napadaju
samo bujrum, napadajte kako hocete ali koristite argumente
vasi su argumenti ''jako si grub'', ''pusti vodu kad zavrsis'', ''iskazujes netrpeljivost''
ali to samo pokazuje da sam u pravu i da mozete odgovoriti samo niskim udarcima koji su nigdje veze
ako se u svedskoj i holandiji komunicira na toj razini zao mi je, kod nas u bosni to ne prolazi
raspravljajte snagom argumenata
capry

Post by capry »

Santos wrote:Divi divi alijansa.Opa.To zgembe.Suada nemoj se vise zajebavat i jest 15 cevapa.Zipa se alijanse.Auto parkiraj u Hazdicima da te zgembe ne skuze.Cincla skini dok si dole zipa se alijanse.Vozi se tramvajem bices manje upadljiva.Obavezno svercovat pa ako te reve ufate rece nemoj zenu nema.Osjecaces se lakse.Nemojte one da bi dirali na pijaci na stupu oni su kul.Ganaci iz Srbija brate mores svasta kupit.Dijasporu udrite.Skup zgemba ce se odrzat 15-07.2006.Alijansa.
de ne ofiraj se
smrdi ti prica
Santos

Post by Santos »

Kod nas u Bosni.Nemoj vise molim te.Eto kad je tako kod vas u Bosni nek ti bude.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

A, moze li imati smisla, da su mene opismenjavali isti ljudi koji su opismenili i one koji su tu navedeni?

I jos nesto. To gore ti je navedeno samo da vidis koje je ljude Bosna izgubila, samo ti to ne shvatas. Zasto je Sarajevo nesposobno stvoriti novog:

Emir Kusturica - Režiser
Zdravko Čolić - Umjetnik

Odgovor je, barem u 50% slucajeva brain drain.

Ja sam Sarajlija, odrastao na Visinjku. Od 8 mojih drugova iz Osnovne Skole, 1 je ostao u Sarajevu. Jedan! 7 je otislo iz Bosne. A, svi smo bili iz pristojnih familija. S, kim nas je to zamjenilo Sarajevo? Ili Bosna? S boljim sigurno. Takvim ko sto si ti.
klif

Post by klif »

Mozda bi se autor teme mogao oglasiti i saopstiti nam da li je nakon ovoliko postova barem on razrijesio svoju dilemu. Ostati ili otici?
capry

Post by capry »

Nesferatu wrote:
A, moze li imati smisla, da su mene opismenjavali isti ljudi koji su opismenili i one koji su tu navedeni?

I jos nesto. To gore ti je navedeno samo da vidis koje je ljude Bosna izgubila, samo ti to ne shvatas. Zasto je Sarajevo nesposobno stvoriti novog:

Emir Kusturica - Režiser
Zdravko Čolić - Umjetnik

Ja sam Sarajlija, odrastao na Visinjku. Od 8 mojih drugova iz Osnovne Skole, 1 je ostao u Sarajevu. Jedan! 7 je otislo iz Bosne. A, svi smo bili iz pristojnih familija. S, kim nas je to zamjenilo Sarajevo? Ili Bosna? S boljim sigurno. Takvim ko sto si ti.
da mi nisi napiso pored ko su ovi ljudi ne bih znao
hvala ti
od ovih ljudi je polovica u sarajevo
a izgubili smo cetnike poput neleta i kuste
i neka smo
ako su tebi onakvi cetnici uzor i dika i ponos onda se preispitaj
a to sto hoces da kazes je smijesno
kao ko je god valjao otiso je iz sa a ko je papak osto je
nije kriv onaj seljak s romanije sto je sad u sarajevu
kriv si ti jer si mu ostavio upraznjeno mjesto
i ja nikako da povezem to tvoje hvalisanje nekim strasno kvalitetnim obrazovanjem i nadasve skupi sa onim pravopisnim greskama na nivou propaliteta iz petog osnove
i za kraj
mislim da se u sarajevu na svakom cosku mogu naci bar 3-4 covjeka koji su pismeniji od tebe 100 puta
i kao zakljucak:
bosna i sarajevo nistu izgubili nista tvojim odlaskom
mozda su cak i dobili
a po tebi i tebi slicnima, ko je god otisao van bih on je neki kvalitet
ta tvrdnja stoji na tako cvrstim nogama da je ne treba ni pokusati dokazati
ti se ovim svojim postovima seres i na sebe i na II gimnaziju i na neke od ovih ljudi sto si ih naveo a koji vrijede
neki su se dovoljno posrali na sebe da im ne trebas ti (nele i kusta - cetnici)
hamza1

Post by hamza1 »

capry wrote:
Nesferatu wrote:

Emir Kusturica - Režiser
Zdravko Čolić - Umjetnik

da mi nisi napiso pored ko su ovi ljudi ne bih znao
hvala ti
od ovih ljudi je polovica u sarajevo
a izgubili smo cetnike poput neleta i kuste
i neka smo
a to sto hoces da kazes je smijesno
kao ko je god valjao otiso je iz sa a ko je papak osto je
nije kriv onaj seljak s romanije sto je sad u sarajevu
kriv si ti jer si mu ostavio upraznjeno mjesto
i ja nikako da povezem to tvoje hvalisanje nekim strasno kvalitetnim obrazovanjem i nadasve skupi sa onim pravopisnim greskama na nivou propaliteta iz petog osnove
i za kraj
mislim da se u sarajevu na svakom cosku mogu naci bar 3-4 covjeka koji su pismeniji od tebe 100 puta
i kao zakljucak:
bosna i sarajevo nistu izgubili nista tvojim odlaskom
mozda su cak i dobili
ta tvrdnja stoji na tako cvrstim nogama da je ne treba ni pokusati dokazati
ti se ovim svojim postovima seres i na sebe i na II gimnaziju i na neke od ovih ljudi sto si ih naveo a koji vrijede
neki su se dovoljno posrali na sebe da im ne trebas ti (nele i kusta - cetnici)

Nek si mu rek'o!!
Seljacina nafurana ili ti ga pokondirena tikva!!!
kike

Post by kike »

Pusti, ba Capry. Vidiš da i ne čitaju ništa. Glavni argument 2 gimanzija ha ha ha, i ja sam je završio, pa da me neko muči da se sjetim šta mi to ide4 u prilog intelektu ne bi mi na uma palo...ha ha

Više kažu o sebi nego o tebi u postovima, tako da je sve jasno kad se čita
teletrader

Post by teletrader »

Ostati ili otici...
MOj stari je otisao (ne svojom voljom) davne 1980,u vrijeme,kada ce vecina raje na forumu,reci da su u BiH tekli med i mlijeko..
Otisao je ne radi toga sto nije imao posla,vec zbog neslaganja sa tadasnjim rezhimom..
Neko ce danas reci "politicari su za sve krivi",i slazhem se da oni nose dio krivice,ali zar mislite da ce se,dolaskom mozhda Lagumdzije
na vlast,ili nije bitno nekoga ko,hajde da kazhem zastupa "gradjansku" opciju,situacija drasticno promjeniti?
Negdje sam procitao da je,u slucaju napada bilo NATO-a bilo Varsavskog pakta na bivsu jugoslaviju vojna doktrina planirala da BiH koristi
kao odstupnicu (nesto kao Alamo) pa je stoga sva teska industrija koncentrisana u BiH,da ne govorimo o cinjenici i famoznoj izjavi
Djure Pucara Starog
"Sto ce Bosni putevi,ona ima konje",zbog koje ni dan danas nemamo autoputa..
Rat je uradio sto je uradio,i mi mozhemo diskutovati 100 godina,medjutim po mom skromnom misljenju,jedan od glavnih uzroka svih nasih
danasnjih problema je da u BiH nije bilo pobjednika...
Pogledajte Hrvatsku,jedan veliki dio teritorije joj je bio okupiran sve do '95 i moglo je tako i ostati jos 20 godina da
pokojni predsjednik Tudjman
nije vojnom silom oslobodio ostatak zemlje...
U Bosni je sve ostalo nedoreceno,imamo 2 konstitutivna naroda koja bi jedva docekala bilo kakvu priliku da se pripoje maticnim drzhavama,koji
BiH NE OSJECAJU svojom domovinom (cast izuzecima)...Jednostavno drzhava kao drzhava nam izgleda smjesno,nesto poput fiktivnog braka gdje nema
ljubavi,a koji opet postoji jer supruzhnici ne znaju kuda bi sami..
Koliko vidim,ljudi su motivisani da odu iz 2 razloga:
1.Prvi ne zhele da se vrate pod cizmu onih koji su ih do juce klali i ubijali,ili misle da ce biti na neki nacin ugrozheni..
Iskreno govoreci,sasvim ih razumijem,i ne bih ni ja tako nesto uradio..
2."Ono sto pokrece svijet politiku i nogomet"
Ne znam da li je to neki ljudski momenat,ali svi misli da je s druge strane ograde bolje..
Polazim od sebe jer sam i ja,bez obzira sto sam imao uredan posao u jednoj evropskoj zemlji,skontao da mi je to ipak malo i srecu probao
u jednoh drugoj...na pocetku je bilo tesko,ali mi je sada i vise nego dobro...
Ali ovi koji misle negdje otici neka se prvo malo raspitaju o platama u struci u kojoj misle da ce raditi..
da ne spominjem zavrzlame oko radnih papira koji se u posljednje vrijeme,mogu izganjati uglavnom preko fiktivnih brakova..
Koliko znam izuzetak tu cine neke medicinske struke,jer Evropa biva sve starija,tako da je potrazhnja za ovim profilima srazmjerno tome visoka..
Ali neka niko ne misli da ce sada odjednom imati paltu od 4-5000€ netto,takvih poslova je jako jako malo,da ne govorim o cinjenici da je slaba
sansa da ce se takvo radno mjesto popuniti "imigrantom"..
Moj bivsi komsija,momak iz Tuzle,zavrsivsi studij arhitekture u Becu,je na jedvite jade dobio radnu dozvolu..
Naravno odmah sebi unajmio malo veci stan,zovnuo raju na dernek,i onda,kada smo nas dvojica razgovarali o platama,onako
mrzovoljno meni rekao da mu plata od 1500€ mjesecno jedva bude za zhivota,stan placa 500€,pa rata za auto pa ovo pa ono..
Mozzhemo mozhda otvoriti neku drugu temu gdje ce raja koja zhivi vani,u anonimnosti interneta,reci kolika su im mjesecna primanja,ali je u cijeloj
Evropi to manje-vise isto..porezi su visoki i 2 sedmice u mjesecu se radi za drzhavu...O nekim "gutama" nema ni govora..
fyshek

Post by fyshek »

Slažem se s onima koji govore da je užasna socio-ekonomska situacija slijed lijenosti i nerada onih koji najviše pričaju. Ja sam proveo cijeli rat u Hercegovini, tj. u Mostaru, da bi nakon otišao u inozemstvo gdje sam imao sve moguće prilike svijeta u 7 godina života i studija tamo. Vratio sam se iz nekih utopijskih patriotskih pobuda, jer me je vodilo srce, a ne pamet uvijek u životu. Da sam slušao pamet ne bih se nikad vratio, jer u BiH ljudi imaju malo i nimalo prilika za osigurati pristojan život, pogotovo ako nema nikakvih poznastava. Primjer? Radim za čovjeka koji je na visokoj funkciji, koji ne zna nijedan strani jezik, ne zna pisati na kompjuteru i od kojeg imam duplo više škole i koji jedva čeka da me sjebaje gdje stigne. Normalno, reći će netko, sve je pitanje kako se postaviš. Tražim već godinu dana drugi posao i ne mogu ga naći. Zato sam odlučio riskirati i otići u privatnike. Otvaram PR agenciju!!! Budući da u tome imam iskustva, znam da je ta profesija u BiH u rukama nekompetentnih ljudi usko povezanih sa profiterima i političarima, da ne kažem mafijašima.
Ali, kako vjerujem i nadam se, više nego sam u to uvjeren, moja opcija nije otići vani, jer još uvijek imam ponuda, nego pokušati ovdje i borit se s vjetrenjačama. Zovite me demagogom ili utopistom, ali ako svi koji imamo malo mozga i pameti u glavi, kakvim se smatram, odemo iz ove zemlje, onda šta će od naše, od moje, zemlje ostati!!! Zato ljudi, upitajte sebe u čemu ste dobri, u čemu ste najbolji, i onda uložite u to!!! To je jedino rješenje!!!
Kad sam već tu, ako nekom trebaju usluge PR agencije, neka mi se javi na pvt!!!
Santos

Post by Santos »

Ljudi pa haj mi nadjite nekoga ko je otiso bez dobro debelog razloga.Koji vam je kurac vise.Ovdje su problem oni koji dodzu dole i Bosna im sad smjesna a rodili se u njoj.Drugi ismijavanje tih koji dolaze .Licno sam ljude malo proseto carsijom iz Srebrenice dosli u goste prosli sto nijedan ovdje mozda nije.Znas sta mi kazu na carsiji sreli se usput.KO SU TI OVI PAPCI MATERETI.E taj papak je bolji covjek 1000 puta od tog mog napuhanog kvazi havera.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Pa nije, eto kvalitetnija je zemlja bez 1 miliona svojih gradjana.

A, s tim koji su ostali, vidim za 10 godina je nikla nova Breka, Ciglane, Alipasino, UNIS, Energopetrol novi, krenulo je zaposljavanje....

Jasta je. Hamza ne moze naci covjeka da iskopa kanal 20cm dubok prije par sedmica. A, sto to ne mozes naci Lafcino? Nema ko, svi zaposleni, svi imaju pamentije sta, svi su strucniji za nesto drugo....

Zivi se od stare slave. Nema novih Nadrealista, ni Zabranjenog Pusenja, ni Kuste, ni Kindjeta, ni Papeta, ni Haseta...A kad ce? Ama, kako sada stvari stoje, nece nikada. Nece nikada jer se Bosna ne moze vratiti na staro.
Ama, u tome i jest problem. Sto je glavno u Seheru, sta ko kaze, a ne sta radi. Kusta i Nele nisu srusili ni opljackali Sarajevo. A do 1992-ge su mu cinili taj grad onim sto je bio. Ko ga je srusio? I ko ga je opljackao? Pa ti su tu jos uvijek sa vama. Sta ste uradili protiv njih? Nista. Znas sto? Jer su sve Hamze topovi bestrzajni. Sve su to macku-pichu zajebani momci koji pored predsjednistva koje je aferimovalo najveci zlocin pocinjen u Europi poslje drugog svjetskog rata, prolaze svaki dan, bez da bace kamencic na prozor, a ja kamoli nesto drugo. I da, ako su Nele i Kusta cetnici zbog onoga sto pricaju a ne rade, vi ste im sasvim jednaki zbog onoga sto radite (tj. aferimujete cetnicku politiku dok vam sjede u ministarskim foteljama u Sarajevu) a o tome sutite i prebacujete samar negdje nekoj dijaspori i negdje nekim cetnicima koji vise nisu tu, ni na vlasti ni medju vama. I jos nesto. Ako si ostao u BiH i odlucio da ostanes, respektujem ja taj izbor ali onda uzmi i uradi nesto za tu BiH umjesto da je gledas kako stagnira, kopni, kako je ruse i iskoristavaju i prodaju i otuduju. Ovako, kako stvari stoje, vise za BiH radi dijaspora koja tutne neku kintu svom dijelu familije, od svih vas koji ste tu ostali i zivite po svojim torovima beskaharno dok karavane prolaze a vi gledate samo sami sebe. Jel to nekom smeta? Ma ne smeetaa.

I, da. Ponosam sam na to sto sam Sarajlija i sto se nisam skolovo po nekim Katolickim Skolskim Centrima ni po Bosnjackim Gimnazijama. Ja sam bolan, proizvod grada i gradske sredine. A, to koliko je Sarajevo cijenilo Srbe koji su ostali da ga odbrane najbolje govori slucaj pukovnika Jovana Divljaka i dijelomicno Dragana Vikica. Sto ne sto ne vidim, da se je i jedan danasnji Sarajlija pretjerano oko njih nasekirao.
EI Presidente

#266 Re: Ostati ili otici?

Post by EI Presidente »

Idiotski je razmisljati o ovoj temi u smislu ko je patriota a ko nije. 99% ljudi koji su otisli u ratu su morali da odu, jer bi u suprotnom otisli u vjecna lovista.

Ovaj thread za temu ima da li se isplati otici SADA, 11 godina nakon zavrsetka rata?

Ako si mlad/a i imas ambicije da zavrsis skolu koje u BIH nema, ili da se bavis necim sto te ispunjava a neophodno iskustvo ne mozes steci u BIH, onda ne vidim razloga zasto da ne odes vani.

Istina je da masa raje, ne samo u BIH, vec na Balkanu generalno, nemaju posebnih ambicija. Ako neko ugrabi posao u “posti”, generalno je misljenje da su “uhvatili Boga za muda”, jer imaju redovnu platu I moze se zivjeti. Mnogo mojih pametnih i ambicioznih prijatelja su nesretni u BIH, jer nemaju gdje da ispune svoje ambicije. Rade poslove koje moraju, i ako su zavrsili fax, zavrsili su ga “radi papira”. Ne kazem da su svi takvi, ali ljudi koji su sretni s svojom profesijom i primanjima su zaista rijetki u BIH.

Privatni sektor u BIH je podrucje gdje se moze nesto uraditi, ali nismo svi rodjeni da budemo kafandzije, pekari ili piljari (molim da me se ne shvati pogresno, ovo su sasvim solidne profesije).

Zasto ljudima smeta ako neko zeli da se okusa u inostranstvu? Zasto je to “nepatriotski”? Zasto moram raditi poslove koje mrzim, jer nema posla o kojeg prizeljkujem? Ako imam sansu da se bavim onim sto me ispunjava negdje van BIH, zasto je takav grijeh?

To nema veze s cinjenicom da li ja volim svoju zemlju ili ne. Ali ima veze sa mojim licnim zeljama da uzivam u skolovanju, da se okusam u raznim poslovima, upoznam raznorazne ljude, vidim nova mjesta i sl., te eventualno izgradim karijeru koju volim. Mislim da me to samo siri vidike i licno obogacuje.

Ljudi koji prave kompromise u zivotu samo zato sto nemaju cilja ili ambicija, ili su rano osnovali porodice, ili su pretjerano vezani za svoj grad i familiju, ili prosto zive linijom manjeg otpora …NEMAJU PRAVO optuzivati druge koji se tako ne osjecaju da ne vole svoju zemlju ili mahalu, itd.

Mi svi imamo pravo da se borimo za svoje snove, pa bilo to van ili unutar BIH.

Zato, osobi koja je zapocela ovu temu porucujem da nastavi grabiti ka svom cilju, pa cak i ako to zahtijeva zivot u inostranstvu.

I molim forumase koji nam kazu kako je i u inostranstvu zivot “borba” da nas postede, jer nam je to svima jasno. Nema tacke na planeti gdje tece med i mlijeko. Ljudi se svuda zrtvuju zarad sopstvene srece. Ljudi svuda placaju rente, ili su u dugovima radi auta i sl. To je normalno u svakom drustvu sa trzisnom ekonomijom i to se prosto mora prihvatiti.
hamza1

Post by hamza1 »

Nesferatu wrote:
Pa nije, eto kvalitetnija je zemlja bez 1 miliona svojih gradjana.

A, s tim koji su ostali, vidim za 10 godina je nikla nova Breka, Ciglane, Alipasino, UNIS, Energopetrol novi, krenulo je zaposljavanje....

Jasta je. Hamza ne moze naci covjeka da iskopa kanal 20cm dubok prije par sedmica. A, sto to ne mozes naci Lafcino? Nema ko, svi zaposleni, svi imaju pamentije sta, svi su strucniji za nesto drugo....

Zivi se od stare slave. Nema novih Nadrealista, ni Zabranjenog Pusenja, ni Kuste, ni Kindjeta, ni Papeta, ni Haseta...A kad ce? Ama, kako sada stvari stoje, nece nikada. Nece nikada jer se Bosna ne moze vratiti na staro.
Ama, u tome i jest problem. Sto je glavno u Seheru, sta ko kaze, a ne sta radi. Kusta i Nele nisu srusili ni opljackali Sarajevo. A do 1992-ge su mu cinili taj grad onim sto je bio. Ko ga je srusio? I ko ga je opljackao? Pa ti su tu jos uvijek sa vama. Sta ste uradili protiv njih? Nista. Znas sto? Jer su sve Hamze topovi bestrzajni. Sve su to macku-pichu zajebani momci koji pored predsjednistva koje je aferimovalo najveci zlocin pocinjen u Europi poslje drugog svjetskog rata, prolaze svaki dan, bez da bace kamencic na prozor, a ja kamoli nesto drugo. I da, ako su Nele i Kusta cetnici zbog onoga sto pricaju a ne rade, vi ste im sasvim jednaki zbog onoga sto radite (tj. aferimujete cetnicku politiku dok vam sjede u ministarskim foteljama u Sarajevu) a o tome sutite i prebacujete samar negdje nekoj dijaspori i negdje nekim cetnicima koji vise nisu tu, ni na vlasti ni medju vama. I jos nesto. Ako si ostao u BiH i odlucio da ostanes, respektujem ja taj izbor ali onda uzmi i uradi nesto za tu BiH umjesto da je gledas kako stagnira, kopni, kako je ruse i iskoristavaju i prodaju i otuduju. Ovako, kako stvari stoje, vise za BiH radi dijaspora koja tutne neku kintu svom dijelu familije, od svih vas koji ste tu ostali i zivite po svojim torovima beskaharno dok karavane prolaze a vi gledate samo sami sebe. Jel to nekom smeta? Ma ne smeetaa.

I, da. Ponosam sam na to sto sam Sarajlija i sto se nisam skolovo po nekim Katolickim Skolskim Centrima ni po Bosnjackim Gimnazijama. Ja sam bolan, proizvod grada i gradske sredine. A, to koliko je Sarajevo cijenilo Srbe koji su ostali da ga odbrane najbolje govori slucaj pukovnika Jovana Divljaka i dijelomicno Dragana Vikica. Sto ne sto ne vidim, da se je i jedan danasnji Sarajlija pretjerano oko njih nasekirao.
Sto se bolan tako visoko postavljas??

Pa ako je u dijaspori sva pamet, jadna nam majka. Eto otidji na skup dijasporaca i vidi kako VRTE KOLO!!!

Srecom Kusta i Nele su ukadjeni. Po meni Bog Vozi Mercedes je najbolji album sto je Pusenje izdalo. Nele je postao alkos i svira zajedno sa Kustom kao predgrupa onom cetniku Bori Corbi!

Danis je poslije rata uzeo Oskara, Jasmila Lava sto znaci da su Kustu ukadili!!

Bosna nije kakva bi ti zelio da bude (ako bi stvarno zelio) samo iz jednog razloga. Razlog je svakoj budali poznat. Struje koje je zele podijeliti!!
kike

Post by kike »

Sto se bolan tako visoko postavljas??
Nemoj , bolan , tako oštro prema njemu. Pa završio je drugu gimnaziju :D :D
mr2

Post by mr2 »

otkud vama pravo da sudite,kako i gdje neko zeli provesti svoj zivot :? :? :?
sanaman

Post by sanaman »

Prica je bezze, govoriti ja isao u drugu gimnaziju ... ja elita....svi drugi su malo manje pametni, ispade po toj logici da niko vise nije pametan....mozda si zaboravio geografiju ali nije Sarajevo Bosna pa ono samo dalo elitu i intelektualce ima gimnazija jos i drugih skola po CIJELOJ BIH mislim da su i oni ipak dovoljno pametni... :D
kike

Post by kike »

Ne da mi se sad nabrajati, ali bih mogao iz moje generacije nabrojati nekoliko probisvjeta, lopova ili četnika koji su završili drugu gimnaziju.
priča nije glupa, nego do boli glupa. Ako mu je to sav argument svoje pameti, onda je zaista sve o sebi rekao.
Čak se ako govorimo o sarajevskim okvirima na fakultetu uspostavljalo da su najuspješniji studenti bivši đaci 3 gimnazije.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ama, vi uopste ne shvatate da dijasporci koji se drze jedni drugih ne vrijede nista.

Dijasporac koji je uspjeo u dijaspori nije vezan za Bosansku komuni, tj. njega neces vidjeti nigdje na skupovima emigranata, niti ces ga upoznati na festi neke narodne pjevaljke. Jer ti ljudi nisu otisli da bi sa Bosancima bili po Svedskoj, Americi i Australiji. To su ljudi koji kad dodje u Sarajevu za njih se ne zna da su bili niti se zna da je ikad otisao osim ako ti to oni sami ne kazu.

Visoko se postavljam jer mi nece Bosna a ni Bosanci nabijati kompleks manje vrijednost na osnovu toga sto kazem da mi je najbolji potez u zivotu bio taj sto sam iz Bosne otisao, a i tamo gdje sam dosao, bio prihvacen bolje nego svaki put kad dodjem u svoj rodni kraj.

A, sto se Kuste vs. Tanovic i Jasmine tice reci cu ti samo jedno. Kada Tanovic i Jasmina naprave film koji nije vezan za rat u BiH, i kad sa takvim filmom ista osvoje, onda cemo se i vratit tamo gdje smo nekad bili. Tanovicev film je dobio Oskara jedino zbog politicke korektnosti. Ali, gdje ce bolan cetnici, balije i ustase taj savjet poslusati...

I da. Bosna nije onakvom kakvom bi zeljeo da bude jer ste vi koji ste ostali bili primorani da prihvatite barem po jednu struju te podijele, pa kako god i koliko toliko, a danas vam je to postalo svasvim normalna stvar. Ljudi koji su se oko toga lomili, su u najvecem broju i otisli. Tako, da nije krivica negdje drugdje i u nekom drugom sto je Bosna podijeljena do u vama/nama samima. Dokle god se tako bude razmisljalo, ici ce se linijom manjeg otpora i nece se napraviti nista, osim sto ce podijelu u Bosni neki vidjeti kao prliku da steknu ogromno bogatstvo dok ce drugima biti najveca bol i tuga, koja je sve uzela, i kad nije imala nista vise, sutnula ih je vani ili negdje u budzak, da mnogo ne talasaju. I, jos uz to proglasila opanim. Jer dijasporu vlada u BiH smatra opasnom. I to se vrlo dobro zna. A, vidim da i vas fino filuju slicnim nahodjenjem, tako da bi ste sutra kad bi bilo pitanje, da li treba rusiti vladu ili istjerati dijasporu u posjeti, svi odabrali ovo drugo. Jer je lakse i vise vam smeta. E, aferim vam na tome.
klif

Post by klif »

Nesferatu wrote:Jer dijasporu vlada u BiH smatra opasnom.
Da li je ovo istina? Ako jeste, zasto?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

klif wrote:

To, naprosto, nije istina!
Vlasti dijasporu, jednostavno, sa ponekim izuzetkom, ignoriraju!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ahmmed wrote:
klif wrote:

To, naprosto, nije istina!
Vlasti dijasporu, jednostavno, sa ponekim izuzetkom, ignoriraju!
Po mom skromnom misljenju je tacno i jedno i drugo, a razlozi su veoma jednostavni: dijaspora je vidjela i osjetila na vlastitoj kozi da zivot moze da bude bolji, da obican covjek ima uticaj na vlast i da je vlast postavljena da obicnom covjeku ucini zivot laksim i boljim, a ne obrnuto...

Ignorisu nas i stvaraju u narodu koji je tamo averziju prema onima koji su otisli i time fokusiraju vase gledanje samo na posljedicu raseljavanja i stvaranja dijaspore, ali ne i na njene uzroke.

Ljudi su se odvajkada selili i mijenjali mjesto boravka i to nije nista novo niti neobicno, ali ako iz jedne male drzave kao BiH ode 1 milion ljudi, a 50% onih koji su ostali bi takodje sutra napustili drzavu...onda ne valja drzava, a ne narod koji ode u potrazi za boljim zivotom.
Post Reply