Zasto se dijaspora ne vraca?
-
hananah
Dok god nasi ljudi dozvoljavaju da ih se ekspoatise za 300, 400 i 500 km, bit ce eksploatisani. A budale ce biti oni koji nece da rade za te pare
Kod nas je naopako - ispadose vece budale oni koji nece da ih se koristi, nego oni koji to dozvoljavaju
Obrnuta logika - baska svi baska mi (i nasa logika) 
-
haris303
uh jebote ... ma koga ste bolan vi hranili .... jel onaj zob i mekinje što su borci jeli po linijama .... pa jebo te što nam niste slali ono što ste vi jeli a sebi ostavili ekskluzivno pravo da jedete zob i mekinje ... čuj oni nekoga hranili u toku rataVodenjak wrote:A dokle ce oni sto su bili po rovovima imati exkluzivno pravo da se qrche, a onima sto su ih hranili oduzimati pravo da se cak i sahrane na 2 kvadrata razjebane zemlje?![]()
Mozda dok im centrala ne dadne mig da malo popuste?
Pred izbore mozda?
- Vodenjak
Slijepi su i gluhi da vide i cuju gdje je Centrala procerdala milione i milione maraka koje je dijaspora poslala za odbranu zemlje!Toozla wrote:
.....ako ste slijepi, niste gluhi......zvuci ocajno.....
A nisu slijepi da vide Audije i Mercedese i cuju brundanje motora istih koji su kupljeni od zaradjenih novaca za razliku od vecine izgradjenog u Bosni koje je doslo od sadake!
-
haris303
e eto vi nam otkrili toplu vodu ... dok vi glasa ne digoste mi nismo znali da ovdje ima lopovluka, mita, korupcije, reketa ....danas wrote:hananah...
ja sam se bila vratila. cijela moja porodica se vratila, cim se sarajevo integrisalo (zivjeli smo u okupiranom dijelu grada). ja sam vidjela koliko je sati, i ja i sestra smo otisle nazad, a roditelji su ostali jer su 3 godine sanjali da se vrate kuci i u inostranstvu nisu mogli nikako.
ja se vise vratiti necu, jer sam udata i skucila sam se ovdje. radim posao koji i ne postoji u bosni... bas kao i anais_nin, postojao je jedan kritican trenutak kada sam ja mogla poceti ponovo svoj zivot u bosni, a sada je za to kasno. ja nastojim biti dio bosne koliko je to moguce odavde, ali mi se to sistematski onemogucava -- svi su spominjali zajebancije sa registacijom za glasanje, mitom, birokratijom, reketom...
ova tema je bila "zasto se dijaspora ne vraca"... neki od nas su pokusali iznijeti svoja iskustva, koja se ponajvise doticu nedostatka pravne drzave. to je isti razlog zbog kojeg i dan-danas mlad iperspektivan svijet grabi da pobjegne iz bosne. ja znam da ovo nije muzika ni za cije usi, ali ne treba napadati dijasporu kada to kaze glasno, i navede ove cinjenice kao razlog nepovratka.
- Vodenjak
Procitaj, ali dobro procitaj moj post koji dolazi iza tvog, tako pametnog...haris303 wrote:uh jebote ... ma koga ste bolan vi hranili .... jel onaj zob i mekinje što su borci jeli po linijama .... pa jebo te što nam niste slali ono što ste vi jeli a sebi ostavili ekskluzivno pravo da jedete zob i mekinje ... čuj oni nekoga hranili u toku rataVodenjak wrote:A dokle ce oni sto su bili po rovovima imati exkluzivno pravo da se qrche, a onima sto su ih hranili oduzimati pravo da se cak i sahrane na 2 kvadrata razjebane zemlje?![]()
Mozda dok im centrala ne dadne mig da malo popuste?
Pred izbore mozda?![]()
![]()
![]()
Bijedno!
-
haris303
Pa ako je Centrala proćerdala milione onda kaži da su pare pokradene a nemoj pričati da si nekoga nahranio na liniji ....Vodenjak wrote:Slijepi su i gluhi da vide i cuju gdje je Centrala procerdala milione i milione maraka koje je dijaspora poslala za odbranu zemlje!Toozla wrote:
A nisu slijepi da vide Audije i Mercedese i cuju brundanje motora istih koji su kupljeni od zaradjenih novaca za razliku od vecine izgradjenog u Bosni koje je doslo od sadake!
-
hananah
Ma Danas i ja sam se vratila, i rado bih ponovo otisla. Dosadilo mi biti "ponos i dika prazna novcanika"
I uz to mi se dogodilo nesto grozno - navikla se na ovakav zivot, pun jada i cemera gdje god se okrenem, sve poluludo, sve strasno moralno, sve "radisno" (za 500 km), ma neka Bosne, ali za holideje dusu dala, za zivjeti samo ako se ko sazali pa nas uzme za svoju koloniju, pa nam fino otvori fabrike i radna mjesta, i nauci nas da radimo za vise od 500 km, nauci da se kesh ne nosi nego kartice, i sto je najvaznije nauci nas da nije bitno jesmo li Kristina, Milica ili Nafija
nego je bitno da imamo normalan zivot - sto je nama odavno postao stran pojam
pa moramo malo da se prisjetimo 
- Vodenjak
Kad ja i drugi skacemo po Centrali, ti i slicni ti kazete da mi izjednacavamo njih sa cetnicima...haris303 wrote:Pa ako je Centrala proćerdala milione onda kaži da su pare pokradene a nemoj pričati da si nekoga nahranio na liniji ....Vodenjak wrote:Slijepi su i gluhi da vide i cuju gdje je Centrala procerdala milione i milione maraka koje je dijaspora poslala za odbranu zemlje!Toozla wrote:
Ko bi vam ugodio, jebo te....
-
stidljiv
danas wrote:ma hajde, bujrum i ti...reaktor wrote:kakva tema za reaktora, a ja cutim... pitam se zasto
nemoj da si stidljiv...
Meni je dobro i ovdje...svako ostaje tamo gdje mu je bolje ...bila to dijaspora ili lijepa nam Bosna...a i Hercegovina...
-
haris303
Jah.... treb'o sam u po rata sići sa linije i otići u centralu .... i tražiti kakvu ovjerenu kopiju Vodenjakove uplatniceVodenjak wrote:Kad ja i drugi skacemo po Centrali, ti i slicni ti kazete da mi izjednacavamo njih sa cetnicima...haris303 wrote:Pa ako je Centrala proćerdala milione onda kaži da su pare pokradene a nemoj pričati da si nekoga nahranio na liniji ....Vodenjak wrote: Slijepi su i gluhi da vide i cuju gdje je Centrala procerdala milione i milione maraka koje je dijaspora poslala za odbranu zemlje!
A nisu slijepi da vide Audije i Mercedese i cuju brundanje motora istih koji su kupljeni od zaradjenih novaca za razliku od vecine izgradjenog u Bosni koje je doslo od sadake!![]()
Ko bi vam ugodio, jebo te....
- Vodenjak
Ljudi vise i ne prate s paznjom ovu temu jer si se bas raskokodakao u svojoj averziji protkanoj velikom zlobom i ljubomorom prema ljudima koji su vani.haris303 wrote:@danas .... tebi su izgleda okice baždarene samo da markiraju stvari koje ti hoćeš ... pa ti si se barem svijeta nagledala .... haj bona malo pročitaj šta pišete .... pa šta misliš kako to izgleda kada neko napiše "...da smo mi ovamo bijednici koji radimo za 500KM..." .... haj što radimo za 500KM, ali što smo bijednici .... i masa takvih stvari ... a ne zaboravi, vi ste i više siti i više napiti i više obučeni od nas ... i bolje vam je nego nama ... pa eto ako je to sve vama na diku i ponos onda OK....
Po treci te put upozoravam da tuces niskim udarcima ali to tebe ne tangira.
Djevojka je napisala, doslovno: "...a da sam ostala dole bi bila bjednik i radila za 500 KM..." a ne kako si ti izvukao iz konteksta!!!
A ocito ti treba nacrtati da covjek ima pravo da poredi SVOJ status tamo gdje jeste sa onim sto bi imao da je kojim slucajem u domovini!
Zasto se nalazis uvrijedjen svakom rijecju koja ti je upucena izvana i zar ne mislis da bi trebao pokusati i nesto da naucis od ljudi koji nesto znaju a ne da slusas samo one koji se dole razbacuju i ko kukaju na nered, prljavstinu i nedisciplinu?
Hranis svoj ego negativnim primjerima koje mi srecemo mnogo cesce nego ti, a ne pokusavas da shvatis da milion ljudi koji su vani ne mogu biti toliki konji kao 4 miliona onih koje fukaju u zdrav mozak a oni se jos i namjestaju da fukatorima bude sladje!
-
stidljiv
Pa ja ...zato si ti tu da nam otvoris oci i da nam kazes kako nas fukaju u zdrav mozak...e svasta...
Najlakse je pametovati sa distance...
Nemam ja nista protiv nikoga...a kamoli dijaspore...ali izjave tipa 'bila bi bjednica i primala bi platu 500 km' stvarno nisu na mjestu....
Stavite se u kozu penzionera koji zive od 151 km mjesecno pa onda dajte takve izjave...sramota...
Najlakse je pametovati sa distance...
Nemam ja nista protiv nikoga...a kamoli dijaspore...ali izjave tipa 'bila bi bjednica i primala bi platu 500 km' stvarno nisu na mjestu....
Stavite se u kozu penzionera koji zive od 151 km mjesecno pa onda dajte takve izjave...sramota...
- Vodenjak
Imao si deset proteklih godina fore da to provjeris!haris303 wrote:Jah.... treb'o sam u po rata sići sa linije i otići u centralu .... i tražiti kakvu ovjerenu kopiju Vodenjakove uplatniceVodenjak wrote:Kad ja i drugi skacemo po Centrali, ti i slicni ti kazete da mi izjednacavamo njih sa cetnicima...haris303 wrote: Pa ako je Centrala proćerdala milione onda kaži da su pare pokradene a nemoj pričati da si nekoga nahranio na liniji ....![]()
Ko bi vam ugodio, jebo te....... i još lijepo zaiskat da se oformi kakva komisija da se vidi đe su pare što se vojska hrani
![]()
Ali, tebi sladja jedna lijepa iz Centrale nego sav pshenicni kruh koji si mogao jesti na liniji (ako si uopste bio na njoj!) umjesto "zobi i mekinja" kojom te Centrala hranila!
Sram te bilo ljudi koji su s halalom odvajali od usta da bi slali dole i, koliko ti to god smetalo, hranili borce, Silajdzicu! Ups! Harise!
-
haris303
Da a to doslovno znači sljedeće .... pošto ta djevojka nije dole nego mi, onda smo mi očito ti bijednici umjesto nje koji rade za 500KM, ko bi bio drugi .... kako drugačije .... i može se znaš Vodeni status porediti sa nekim drugim a da se taj drugi ne ponižava ...Vodenjak wrote:Ljudi vise i ne prate s paznjom ovu temu jer si se bas raskokodakao u svojoj averziji protkanoj velikom zlobom i ljubomorom prema ljudima koji su vani.haris303 wrote:@danas .... tebi su izgleda okice baždarene samo da markiraju stvari koje ti hoćeš ... pa ti si se barem svijeta nagledala .... haj bona malo pročitaj šta pišete .... pa šta misliš kako to izgleda kada neko napiše "...da smo mi ovamo bijednici koji radimo za 500KM..." .... haj što radimo za 500KM, ali što smo bijednici .... i masa takvih stvari ... a ne zaboravi, vi ste i više siti i više napiti i više obučeni od nas ... i bolje vam je nego nama ... pa eto ako je to sve vama na diku i ponos onda OK....
Djevojka je napisala, doslovno: "...a da sam ostala dole bi bila bjednik i radila za 500 KM..." a ne kako si ti izvukao iz konteksta!!!
A ocito ti treba nacrtati da covjek ima pravo da poredi SVOJ status tamo gdje jeste sa onim sto bi imao da je kojim slucajem u domovini!
Zasto se nalazis uvrijedjen svakom rijecju koja ti je upucena izvana i zar ne mislis da bi trebao pokusati i nesto da naucis od ljudi koji nesto znaju a ne da slusas samo one koji se dole razbacuju i ko kukaju na nered, prljavstinu i nedisciplinu?
Hranis svoj ego negativnim primjerima koje mi srecemo mnogo cesce nego ti, a ne pokusavas da shvatis da milion ljudi koji su vani ne mogu biti toliki konji kao 4 miliona onih koje fukaju u zdrav mozak a oni se jos i namjestaju da fukatorima bude sladje!
- Vodenjak
Ako ti nije hator, i ako nisi previse stidljiv, nadji post djevojke o kojoj se radi i procitaj sta je napisala. Nick joj je "Diona"!stidljiv wrote:Pa ja ...zato si ti tu da nam otvoris oci i da nam kazes kako nas fukaju u zdrav mozak...e svasta...![]()
Najlakse je pametovati sa distance...![]()
A ne bi bilo loshe da procitas i ostale postove s ove teme jer, izvini, ocito si pao s neba!
Kad to sve uradis, onda se javi!
- Vodenjak
Bas mi te je zao, tako osjetljiva!haris303 wrote:Da a to doslovno znači sljedeće .... pošto ta djevojka nije dole nego mi, onda smo mi očito ti bijednici umjesto nje koji rade za 500KM, ko bi bio drugi .... kako drugačije .... i može se znaš Vodeni status porediti sa nekim drugim a da se taj drugi ne ponižava ...Vodenjak wrote:Ljudi vise i ne prate s paznjom ovu temu jer si se bas raskokodakao u svojoj averziji protkanoj velikom zlobom i ljubomorom prema ljudima koji su vani.haris303 wrote:@danas .... tebi su izgleda okice baždarene samo da markiraju stvari koje ti hoćeš ... pa ti si se barem svijeta nagledala .... haj bona malo pročitaj šta pišete .... pa šta misliš kako to izgleda kada neko napiše "...da smo mi ovamo bijednici koji radimo za 500KM..." .... haj što radimo za 500KM, ali što smo bijednici .... i masa takvih stvari ... a ne zaboravi, vi ste i više siti i više napiti i više obučeni od nas ... i bolje vam je nego nama ... pa eto ako je to sve vama na diku i ponos onda OK....
@Diona, izvini se covjeku, mozda ima nocne more zbog tebe!
-
mostarac
ja uopste ne mislim da nas je ponizila. ovde mozemo uci u filozofsku raspravu o tome sta je djevojka htjela reci, ali ja mislim da je htjela reci jadnici u smislu da joj je zao ljudi koji rade za 500KM i jedva prezivljavaju, a vi heroji ste se u nedostatku drugih argumenata uhvatili za slamku spasa, tj. jednu izjavu koja se moze tumaciti i ovako i onako i shvatiti na dosta nacina.haris303 wrote:Da a to doslovno znači sljedeće .... pošto ta djevojka nije dole nego mi, onda smo mi očito ti bijednici umjesto nje koji rade za 500KM, ko bi bio drugi .... kako drugačije .... i može se znaš Vodeni status porediti sa nekim drugim a da se taj drugi ne ponižava ...Vodenjak wrote:Ljudi vise i ne prate s paznjom ovu temu jer si se bas raskokodakao u svojoj averziji protkanoj velikom zlobom i ljubomorom prema ljudima koji su vani.haris303 wrote:@danas .... tebi su izgleda okice baždarene samo da markiraju stvari koje ti hoćeš ... pa ti si se barem svijeta nagledala .... haj bona malo pročitaj šta pišete .... pa šta misliš kako to izgleda kada neko napiše "...da smo mi ovamo bijednici koji radimo za 500KM..." .... haj što radimo za 500KM, ali što smo bijednici .... i masa takvih stvari ... a ne zaboravi, vi ste i više siti i više napiti i više obučeni od nas ... i bolje vam je nego nama ... pa eto ako je to sve vama na diku i ponos onda OK....
I da ti kazem da svi novci nisu morali doci u BiH da bi se pomoglo ovoj zemlji. Sta mislis ko je platio lijecenja ranjenih vojnika Armije BiH u Ljubljani? Arapski seici, Slovenci, reis, Silajdzici, Cengici? Ma jesu moj k****. Raja skupljala pare izmedju sebe i pravila razne humanitarne akcije. Tako je bilo i u drugim gradovima evrope. Nije pomoc samo ono sto si ti dobijao na liniji, a i to sa cim si pucao neko je platio vjeruj mi.
-
haris303
Ti se fakat ufuroVodenjak wrote:Ako ti nije hator, i ako nisi previse stidljiv, nadji post djevojke o kojoj se radi i procitaj sta je napisala. Nick joj je "Diona"!stidljiv wrote:Pa ja ...zato si ti tu da nam otvoris oci i da nam kazes kako nas fukaju u zdrav mozak...e svasta...![]()
A ne bi bilo loshe da procitas i ostale postove s ove teme jer, izvini, ocito si pao s neba!
Last edited by haris303 on 13/08/2005 02:09, edited 1 time in total.
-
stidljiv
Sto si ti umislio da si pametan...k'o da si pokupio svu pamet svijeta...ocigledno ti je dijaspora nabila komplekse...Vodenjak wrote:Ako ti nije hator, i ako nisi previse stidljiv, nadji post djevojke o kojoj se radi i procitaj sta je napisala. Nick joj je "Diona"!stidljiv wrote:Pa ja ...zato si ti tu da nam otvoris oci i da nam kazes kako nas fukaju u zdrav mozak...e svasta...![]()
- danas
dragi harise,
eto, posto si polozio matematiku (vjerujem ti), de se vrati na pocetak ove teme i ziv bio, prebroj komentare dijaspore i komentare matice... pa vidi ko je poceo sa "kurcenjima" i slicnim frazama, i koliko je takvih komentara od dijaspore a koliko od matice...
djevojka koja je napisala da nece da se vrati jer bi zivjela kao bijednica se pojavila relativno kasno u igri, dugo poslije tvoga komentara da nismo domovini na ponos i diku, i poslije komentara kako se dijasora kurci... a i na nju ste se okomili, kao da je rekla ne znam sta... rekla je za sebe da nece da je bijednica, a ne znas ni gdje bi se morala vratiti niti kako bi morala zivjeti... i tema je -- ponavljam -- zasto se dijaspora ne vraca... to sto je ona rekla je njen razlog, koji se moze saslusati, i koji tebe ne treba toliko da iritira... da ne dodajem da smi mi vec culi kako smo mi bijednici, jer ovamo ribamo WC-e i slicne poslove da bismo ustedjeli malo para da dodjemo u bosnu kurcit se (a ovamo 11 mjeseci nemamo sta da jedemi) i slicno...
ja sam prvi post na ovoj temi napisala rekavsi da ne treba generalizovati... ni maticu ni dijasporu... ali jok... niko od dijaspore nije rekao "vi tamo dole ste ovakvi ili onakvi”, ali smo zato zauzvrat culi da smo mi svakakvi (eto, nisam znala da sam ja ta koja blamira bosnu, a da joj je tihic recimo, na diku)… da nije matice, ne bih znala da ovdje perem stubista i da u bosnu dolazim samo da popravljam zube i foliram se sa svojim autom?!? ali eto, covjek se uci dok je ziv…
de, popustite malo ako boga znate...
eto, posto si polozio matematiku (vjerujem ti), de se vrati na pocetak ove teme i ziv bio, prebroj komentare dijaspore i komentare matice... pa vidi ko je poceo sa "kurcenjima" i slicnim frazama, i koliko je takvih komentara od dijaspore a koliko od matice...
djevojka koja je napisala da nece da se vrati jer bi zivjela kao bijednica se pojavila relativno kasno u igri, dugo poslije tvoga komentara da nismo domovini na ponos i diku, i poslije komentara kako se dijasora kurci... a i na nju ste se okomili, kao da je rekla ne znam sta... rekla je za sebe da nece da je bijednica, a ne znas ni gdje bi se morala vratiti niti kako bi morala zivjeti... i tema je -- ponavljam -- zasto se dijaspora ne vraca... to sto je ona rekla je njen razlog, koji se moze saslusati, i koji tebe ne treba toliko da iritira... da ne dodajem da smi mi vec culi kako smo mi bijednici, jer ovamo ribamo WC-e i slicne poslove da bismo ustedjeli malo para da dodjemo u bosnu kurcit se (a ovamo 11 mjeseci nemamo sta da jedemi) i slicno...
ja sam prvi post na ovoj temi napisala rekavsi da ne treba generalizovati... ni maticu ni dijasporu... ali jok... niko od dijaspore nije rekao "vi tamo dole ste ovakvi ili onakvi”, ali smo zato zauzvrat culi da smo mi svakakvi (eto, nisam znala da sam ja ta koja blamira bosnu, a da joj je tihic recimo, na diku)… da nije matice, ne bih znala da ovdje perem stubista i da u bosnu dolazim samo da popravljam zube i foliram se sa svojim autom?!? ali eto, covjek se uci dok je ziv…
Last edited by danas on 13/08/2005 02:35, edited 2 times in total.
- Vodenjak
Napisao sam ti da uradis ono sto bi svako trebao da uradi da bi ucestvovao u demokratskoj raspravi.stidljiv wrote:Sto si ti umislio da si pametan...k'o da si pokupio svu pamet svijeta...ocigledno ti je dijaspora nabila komplekse...Vodenjak wrote:Ako ti nije hator, i ako nisi previse stidljiv, nadji post djevojke o kojoj se radi i procitaj sta je napisala. Nick joj je "Diona"!stidljiv wrote:Pa ja ...zato si ti tu da nam otvoris oci i da nam kazes kako nas fukaju u zdrav mozak...e svasta...![]()
Ti kao covjek koji zivi u demokratiji, racunao sam, mozda si napravio previd, pa rekoh da te samo malo "kvrcnem", ako ti se prispalo...
Kad ono, ja ispao pametan...
Pa, eto, hvala!
-
haris303
Vjeruj da više nemam snage a i malo mi mrsko da se igram sa Copy-Paste pa da ti dokazujem suprotno .... haj eto neka bude da ste vi na ponos i diku ... i tamo gdje jeste a i ovamo .... i sačekajte koju deceniju da ovdje neko istruhne i lipše dok vašim visoko cijenjenim prknima ne stvori uvjete barem jedne Švicarske pa da nam se hairli vratite ..... jer Bože moj, nećete vi u svašta nazad .....danas wrote:dragi harise,
- danas
ma mrzi i mene... gluhom govoriti i slijepom pokazivati... a nije ni mene moja mater nasla pokraj puta, da me svako prknom zove i lijeci svoje frustracije na meni gadjajuci se izrazima "kurcenja" i "sranja" kako stigne... tako da je zaista bolje... svako na svoju stranu... pobijedili ste... haman predajem se.haris303 wrote:
Vjeruj da više nemam snage a i malo mi mrsko da se igram sa Copy-Paste pa da ti dokazujem suprotno .... haj eto neka bude da ste vi na ponos i diku ... i tamo gdje jeste a i ovamo .... i sačekajte koju deceniju da ovdje neko istruhne i lipše dok vašim visoko cijenjenim prknima ne stvori uvjete barem jedne Švicarske pa da nam se hairli vratite ..... jer Bože moj, nećete vi u svašta nazad .....
-
mostarac
radi tih izraza je izvalio onu matematicku definiciju da bi mi pomislili da je intelektualac, ali ne postaje se intelektualac tako lako. Treba imati i nesto vise od definicije i skole.danas wrote:ma mrzi i mene... gluhom govoriti i slijepom pokazivati... a nije ni mene moja mater nasla pokraj puta, da me svako prknom zove i lijeci svoje frustracije na meni gadjajuci se izrazima "kurcenja" i "sranja" kako stigne... tako da je zaista bolje... svako na svoju stranu... pobijedili ste... haman predajem se.haris303 wrote:
Vjeruj da više nemam snage a i malo mi mrsko da se igram sa Copy-Paste pa da ti dokazujem suprotno .... haj eto neka bude da ste vi na ponos i diku ... i tamo gdje jeste a i ovamo .... i sačekajte koju deceniju da ovdje neko istruhne i lipše dok vašim visoko cijenjenim prknima ne stvori uvjete barem jedne Švicarske pa da nam se hairli vratite ..... jer Bože moj, nećete vi u svašta nazad .....