A što niko uopšte ne razmišlja o načinu da povećaju budžetske prihode? Meni je fakat impozantno da se uopšte ne bave tim, a znaju kukati. Po meni, ima itekako prostora za to.
Prvo, apsolutno mi nije jasno da MUP ne namakne neke pare s malom intenzivnijim radom. Rješavaš čak problem, saobraćajna kultura, saobraćaj u mirovanju, a namakneš pare. I, čak ne moraju biti uopšte nešto bezobrazni, samo da sankcionišu prolaske na crveno, parkiranje na mjestima gdje baš nema smisla, prelaske ulice gdje su 3-4 trake i sl.
Drugo, isto mi nije jasno da ne naprave korekcije školarine na UNSA. Samofinansirajući uglavnom plaćaju 1000KM godinu, što je ista tarifa ko i prije 20 godina. Realno, to je danas ništa na godišnjem nivou i nikakav problem ne bi bio da dignu na recimo 1500KM. Ili da smisle način, tu ima prostora. Pa, nek je to sve skupa 10 miliona, nije loše.
Treće, spominjali nekakvu komunalnu policiju nekad, šta bi s tim? Doduše, hajd to bi i povećalo troškove, ali moralo bi biti pozitivno na kraju
Angažovati se malo i oko turista, taksi, povećati ako treba, pojačati kontrolu, skontati sistem da se to sve pohvata kako teba. Ogroman je disbalans stvarnog broja i prijavljenog broja turista. Da ne kažem da je uhar uzimati neku banalnu cifru makar za autobuse za pristup nekim lokacijama i sl.
Peto, povećaj cijene zakupa, rente, svakako su ispod tržišnih za sve što se daje u zakup, rentu i ostalo.
Šesto, zaganjaj malo EU fondove, neke grantove, čuda, samo kanton vlada i namještenici trebaju prihvatiti kao firmu koju treba što bolje pozicionirati. Kad počneš ganjati ove projekte, pare same kapaju, samo treba znati, imati know how
Sedmo, ne napraviti dodatni prihod od parkinga na ovom vaktu, u Sarajevu, ništa je drugo nego nesposobnost. 100 parking mjesta generiše godišnje sedmocifren iznos. Da ne kažem da su morali do sada razviti sistem da se parking naplaćuje svuda, i oko zgrada, pa kad odem u goste sestri na Grbavicu, treba mi ga naplatiti
Naprotiv, oni su masu prihodovnih stavki u budžetu za 2025. smanjili. Mada, i ja mislim da će na kraju prihodi biti dosta veći i da će rebalansima budžet biti dignut barem 70-80 miliona KM.