apsidejzi wrote: ↑19/04/2023 07:25
teodati wrote: ↑17/04/2023 22:25
Krišna ima na stotine milijuna obožavatelja.
Isus Krist ima preko dvije milijarde obožavatelja.
Sai Baba ima na desetine, a neke procjene govore i do 100 milijuna obožavatelja.
ZAŠTO? Jer su bili obični ljudi, jel?
Aha, probajte vi nešto takvo učiniti, da i poslije kada više nećete živjeti OVDJE, imate toliki broj ljudi koji ne samo da VJERUJU vama, nego vas smatraju božanskim bičima, samo izvolite, probajte to napraviti, kao što su to ONI napravili, e da!
Zanimljivo kako se ovaj argument koristi u korist religije a on je upravo argument protiv religije.
Ovih stotine miliona krisninih obozavatelja NISU ISTI LJUDI kao ovi sto obozavaju Isusa ni Sai Babu. Ne mogu svi biti upravu, nego je jasno kroz obicno posmatranje brojeva, da ce uvijek neka vecina biti ukrivu. Recimo da se ispostavi da je Krisna bio upravu sa svojom ideologijom. TO automatski znaci da dvije milijarde isusovih obozavatelja mogu lagano spakovati kofere i krenuti putem pakla. Ako se pak ispostavi da je Isus bio prava karta za raj, onda ovi Krisnini mogu plakati. Kao i milijarda muslimana. Kao i milijarda hindusa i sl. Ne mogu svi biti upravu jer su im ideologije oprecne.
Drugi aspekt ovih brojeva je to svi tvrde da su upravu a oni drugi ukrivu, cime automatski jedni druge "pobjedjuju". Obozavatelji Krisne ZNAJU da Isusa ne treba obozavati zbog nekog razloga A. Istovremeno, obozavatelji Isusa znaju da Krisna nije dobar izbor zbog razloga B. I jedni i drugi znaju da Muhammed nije bio poslanik iz razloga C. Meni kao ateisti svi ti razlozi izgledaju validno i ja onda zakljucujem da ne treba Krisnu obozavati zbog razloga B, Isusa zbog razloga A a ni Muhammeda zbog razloga C. Ti se predstavljas kao neki matematicar i ovo ti ne bi trebalo biti tesko razumjeti. Po meni su svi jednostavno upravu a to znaci da niko nije upravu. Jedni druge pobijaju.
Treci aspekt velikih brojeva i sakrivanja iza istih jeste zamka pretpostavke da veliki brojevi nesto znace. Ako toliki broj ljudi nesto vjeruje, onda ne moze biti da ne valja. Moze. Veliki broj ljudi je vjerovao Hitleru da je ubijanje ljudi OK, pa se ispostavilo da nisu bili upravu. Danas veliki broj rusa smatra da je OK napadati i ubijati ljude u drugoj drzavi. To sto imas mnogo sljedbenika ne govori nista vise osim da si veliki manipulator koji je iskoristio momentum. Hitler je uspio doci na apsolutnu vlast jer je iskoristio patnju njemackog naroda nakon 1 svj. rata i perioda izmedju dva rata kada su placali veliku odstetu i zivjeli siromasno. Jos jedan aspekt ovoga je napumpavanje brojeva. Kada pogledas mene na primjer, reci ces musliman jer u mojoj pozadini jeste islam i bosnjacka tradicija. I mene bi neko ofrlje svrstao u grupu od milijardu muslimana. Koliko muslimana ima poput mene, koji nose samo muslimanska imena a nemaju nista od islama u sebi? Ovi brojevi su napuhani i u najboljem slucaju imas 10% iskrenih vjernika u svim tim velikim brojevima. Ostalo je tradicija i potreba za grupnom pripadnoscu bez stvarne emocije prema tome.
Na kraju, ovi veliki brojevi o kojima govorimo zapravo i nisu veliki brojevi. TI spominjes milione obozavatelja Krisne i par mlijardi obozavatelja Isusa i sl. Radi se o par milijardi maks. Fazon je u tome sto je do sada Zemljom hodalo preko 100 milijardi ljudi. Koju god ideologiju da uzmes, ona je manjina od ukupnog broja ljudi i uvijek ces naci vise ljudi da imaju drugacije vidjenje svijeta od njih. Tako da, kao sto RIcky Gervais kaze: historija je upamtila oko 3000 razlicitih bozanstava kojima se tih 100 milijardi ljudi klanjalo i molilo. Svi vi vjernici ste ateisti u 2999 tih bogova. Ja sam ateista u samo jednog boga vise od vas
I ovo je ono cime se vjernici, nebitno koji, ne "zamaraju".
Ovo smo vec apsolvirali na ovom forumu jedno 10x, ali uvijek se pojavi neko novi ko poteze iste stvari, ali ih upakuje na drugi nacin. Uvijek je potraga za samim pocetkom svega, sto je sasvim ok jer se svi to pitamo, i uvijek se nadje neki novi lik koji "zna sve", ala ovaj Teodati, ili Ljubo, itd..
Identicna postavka i razmisljanje su bili i prije 1500, 2000 i 5000+ godina, tj. kada su nastajale vjerske knjige danasnje 3 monoteisticke religije. Svaki put je bio neko ko je tvrdio da sve zna, samo sto se to onda svodilo na "obratio mu se bog", "diktirao mu bog" i sl.. I onda su ti ljudi medju ostalim ljudima, koji su bili u 99,9% slucajeva nepismeni, postajali "boziji poslanici", i u sve se to, nazalost, vjeruje i danas. I sve je to i danas kamen spoticanja, mrznje, nerazumijevanja, i ratova, dakle ubijanja.
A istina je da niko ziv ne zna ko se zapravo obratio, ako se uopste obracao "poslanicima". Kako se zna da ti ljudi nisu sve izmislili? Nisu ljudi ni onda bili glupi, a podrucje na kojem su nastale sve 3 knjige je poznato po manipulativnim ljudima i danas (arapi, bez obzira kako su se onda nazivali).
Da ne pricamo o gomilama nelogicnosti koje prate sve te religijske pocetke, poput cinjenice da Isus nikad nije izgovorio ni rijec o h(k)riscanstvu, ali je mali broj njegovih sljedbenika (raje) poceo s tom pricom nakon njegove smrti, da bi dugo nakon njegove smrti, cini mi se Konstantin, pod uticajem necega sto je on vidio na nebu i sto je nazvao "vatrenim krstom" (postoje direktni zapisi) to shvatio kao "boziju poruku" i onda pokorivsi Rim uveo katolicanstvo kao glavnu religiju. Danas je Rim centar katolicanstva. Paradoks, jer su upravo Rimljani razapeli i ubili Isusa.
Ili Abraham. Ko zna ko ili sta se njemu "obracalo" i pod kakvim i cijim uticajem je pisao i radio sve sto jeste, tj. sto se tvrdi da jeste...
Ista je stvar i s Muhammedom, kojeg dodatno prate kontroverze jer je bio trgovac, a u to vrijeme su to bili skoro jedini pismeni ljudi, dok se za njega tvrdi da je bio nepismen. Ali, postoje i zapisi (koji se kriju, logicno) po kojima je on direktno korigovao ono sto su drugi pisali po njegovom diktatu.
A kad se saberu sva moguca vjerovanja u XY bozanstava i bogova kroz ljudsku istoriju, koja su nastajala i nestajala kroz vrijeme i kako su se razne stvari otkrivale i objasnjavale, na kraju se neminovno dolazi do zakljucka da je bog, kao pojam, samo proizvod ljudskog uma, nastao iz potrebe za objasnjenje neobjasljivog u dato vrijeme. Ovome svjedoci i cinjenica da se vec 1.500 godina nije "pojavio" novi bog, odnosno nova religija.
Isto sad radi i nas vrli Teodor, kao i Ljubo prije njega. Polomi se on da nesto objasni, da dokaze kako on sve zna o pocetku svega, ali zapravo sam sebe vrti u krugu nelogicnih i nerazumljivih kategorija koje je sam izmislio i koje ne moze dokazati na bilo koji empirijski nacin. Tvrdnje, a pogotovo "dokazi" su mu na nivou razmisljanja nekog djeteta koje postavlja pitanje tipa "zasto onaj ciko nema kosu?", i samo daje odgovor tipa "jer je celav, e da, seveda, pa se kak".