Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Moderator: O'zone

Locked
Mis mekinjas

#251 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Mis mekinjas »

leki hz wrote: 18/11/2021 22:00
NediM17 wrote: 18/11/2021 21:42 Dzaba se qrce, svi ce se oni vakcinisati i pitati ima li jos. :mrgreen:
Misliš? Evo ja sam primila Pfizer i počela vilica da mi se koči, drugu nisam primila, niti ću. Otišla sam kod doktora specijaliste i pitala ga za nus pojavu, rekao mi je da nisam trebala uopšte Pfizer da primim, jer sam imala već vrtoglavice poslije prebolovane korone i da Pfizer djeluje neurotoksično i da je on sam nikad ne bi primio. Da vidim ko i kako će me natjerati da primim vakcinu? Poslije takvog iskustva ja ne želim da primim vakcinu. Zašto sam se ja morala potpisati kad sam primila vakcinu? Zašto niko ne odgovara za nus pojave? Ima ljudi koji su ostali nepokretni poslije vakcine, samo što se to ne objavljuje. Eno djeca u Njemačkoj umiru od posljedica vakcinacije. Nije sve crno i bijelo. Samo treba malo uključiti mozak.
P ti ces naravno uredno svim putevima trebati dokazati da je cjepivo uzrok kocenja vilice a ne posljedica prelezanog virusa.
Dobri neurolozi to znaju kako se radi.
Haris.ba

#252 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Haris.ba »

Ma redditu ima nagrada Herman Cain za ove antivaksere, pa se postavljaju njihovi upisi.

https://www.reddit.com/t/herman_cain?ut ... urce=share

https://www.reddit.com/r/HermanCainAwar ... urce=share
Last edited by Haris.ba on 18/11/2021 22:09, edited 1 time in total.
muhafuca

#253 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by muhafuca »

ToyoOptics wrote: 18/11/2021 18:34
soha96 wrote: 18/11/2021 18:15 Mladje treba vakcinisati u slucaju kad bi vakcina zaustavljala sirenje virusa. Dok ne zaustavlja, nema potrebe tjerati mladog covjeka na vakcinaciju.
Zivio je jedan takav mudrac:

Image

pa je par mjeseci kasnije sa facebooka stigao do oslobodjenja:

Image
ima li negdje zvanicno od cega je umro?

Mogao je covjek u saobracajnoj nesreci poginuti.

Mozda je imao srcanih problema, mozda je drugih problema imao.

Licno znam lika od cetrdeset i kusur godina koji je dva stenta na srcu imao i redovan posjetilac klinike bio

i pogodi sta su mediji pisali kad je umro (?) stentove i srcane probleme niko spomenuo nije.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#254 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by ajdamo »

Pod broj 1, neukusno je objavljivati ove slike na forum. Pogotovo što je čovjek umro.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#255 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by un1ted »

leki hz wrote: 18/11/2021 22:00 Evo ja sam primila Pfizer
Na osnovu cega si primila ovu vakcinu, kako si odabrala bas fajzera?
leki hz wrote: 18/11/2021 22:00 Zašto sam se ja morala potpisati kad sam primila vakcinu? Zašto niko ne odgovara za nus pojave?
zasto potpisujes pri nekom medicinskom zahvatu da niko ne odgovara za eventualne posljedice?
saint_mirad

#256 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by saint_mirad »

un1ted wrote: 18/11/2021 21:46
saint_mirad wrote: 18/11/2021 20:48 ukratko, nakon lažne pandemije u vremenskom rasponu godinu do dve od sad dolazi prava pandemija sa stopom smrtnosti crne smrti.
Dobro, ako to dodje, ja sam donji. Shvatas li da koliko god da sam ja donji i ti kao nevakcinisan si isto tako? Prema tome, ovaj tvoj primjer je los.
ako bude takva stopa smrtnosti, većina je donja. samo što će nevakcinisani imat bolje šanse zbog prirodnog imuniteta.
leki hz

#257 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by leki hz »

un1ted wrote: 18/11/2021 22:11
Nisam je ja birala, firma nam je organizovala vakcinisanje i tada se nije moglo birati. Ja da sam birala, izabrala bi Sinofarm.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#258 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by un1ted »

leki hz wrote: 18/11/2021 22:13 Nisam je ja birala, firma nam je organizovala vakcinisanje
To nije opravdanje. Ja sam se prije vakcine konsultovao s doktorom, rekao mi je koju god da primis bolje je od nikakve a na osnovu tvoje historije preporucujem .... zbog toga i toga, rizici su ti i ti..... Nisam je odabrao jer sam vidio na fejsu, ili sto je bas nju primio Biden.
shbc

#259 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by shbc »

AtillaS wrote: 17/11/2021 12:57 Prije dva dana donosena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge evropske i susjedne zemlje što znači pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”.

- Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenut će koncem decembra. Dotle će se ostale pretpostavke završiti. To je jedan važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne ustanove, zdravstvene ustanove, zatim vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolovani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava – rekao je Goran Čerkez.

Obzirom da je u našoj zemlji jako mali postotak vakcinisanih, jasno je da će veliki broj građana imati problema sa covid-potvrdama. Tim povodom advokat Mirnes Ajanović dao je uputstva u slučaju traženja covid-potvrda i prisile na vakcinaciju.

- Represivne mjere u borbi protiv koronavirusa krše osnovna ljudska prava za koja se civilizacija borila stoljećima, te je građanska i profesionalna dužnost suprotstaviti se pravnim sredstvima. Da bi građani znali kako pravno djelovati u situacijama uskraćivanja slobode kretanja, rada, odnosno uskraćivanja ustavnih sloboda, u saradnji sa kolegama advokatima iz susjedne Hrvatske i Srbije, sastavili smo kratke upute kako postupiti u slučaju kada Vas uslovljavaju na vakcinaciju ili kada Vam neko traži covid-potvrdu - poručo je Ajanović.

Traže Vam covid-potvrdu ili Vas prisiljavaju na vakcinaciju?

Savjeti i uputstva advokata

- Ako Vas neko pita za covid-potvrdu – recite mu da Vaš doktor ne može izdati potvrdu jer nije ovlašten za izdavanje takvih potvrda, te da je Vaš zdravstveni karton tajni podatak koji niko ne smije znati.

- Ako nekome nešto nije jasno (šefu firme, direktoru...), recite mu da nazove Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, i da će mu oni sve objasniti.

- Ako Vas pitaju jeste li vakcinisani ili testirani, slobodno im recite to su sve tajni podaci koje niko ne smije znati.

- Ako se Vaš ulazak na radno mjesto ili bilo gdje uslovljava covid-potvrdom, nakon što ga upozorite da je takvo uslovljavanje protuzakonito, pa osoba i dalje uskraćuje Vaše pravo na slobodu kretanja

- pozovite policiju i recite policiji da dođu jer želite prijaviti krivično djelo.

- Policiju zovite bez ustručavanja, a osobi koja vas maltretira može se reći da je to što radi krivično djelo koje se kažnjava zatvorskom kaznom.

- Recite osobi koja Vam negdje ne da ući bez covid-potvrde: „Ne znaš što radiš, ne zna ni onaj koji ti je naredio, a ne zna šta radi ni onaj koji je njemu naredio“.

- Ako dolazite na posao ili negdje, a od Vas traže covid-potvrdu, recite toj osobi da Vam to napiše na papiru i da to potpiše, i insistirajte na tome, a ako napiše taj papir trebate ga pažljivo čuvati, jer će Vam trebati za podnošenje tužbe ili krivične prijave.

- Ako Vam neko da otkaz zato što niste vakcinisani, odmah možete podnijeti tužbu sudu, to su radni sporovi i ti sporovi se rješavaju po hitnom postupku, i morat će Vas vratiti na posao i isplatiti sve plate.

- Kada policija dođe na lice mjesta, ona će uzeti podatke od onoga ko Vam ne da negdje ući ako nemate covid-potvrdu.

- Ako Vam neko ne da ući na radno mjesto ili bilo gdje bez covid-potvrde, ili Vas prisiljava na vakcinaciju, recite mu da čini sljedeća krivična djela:

Krivični zakon FBIH

- Član 177. - Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina (kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i od godine dana do 8 godina za službena lica)

- Član 179. - Protupravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)

- Član 187. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (kazna zatvora do jedne godine)

- Član 193. - Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci)

- Član 280. - Povreda prava iz radnog odnosa (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)

Krivični zakon RS

- Član 139. - Povreda ravnopravnosti građana (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za službena lica)

- Član 143. - Protivpravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno novčana kazna ili kazna zatvora do tri
godine za službena lica)

- Član 154. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)

- Član 157. - Neovlašteno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do tri godine za službena lica)

- Član 209. - Povreda osnovnih prava radnika (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)

- Budite svjesni da su zaštitare i ostale osobe koji Vam traže covid-potvrdu drugi „bacili u vatru“ i da isti pojma nemaju što rade i zašto to rade, jer im u pravilu njihov nadređeni nije dao napisanu obavezu da to rade.

- Ako Vas neko ne pušta bilo gdje ili na posao ukoliko nemate covid-potvrdu, imate mobitel, svaki put snimajte, imate pravo na to, jer se taj razgovor odnosi na Vas i nije zabranjeno snimanje.

- Ako Vam neko da otkaz jer niste vakcinisani, bitno je znati da sve te kvazi zaštitne mjere od korone nisu sastavni dio bilo kojeg ugovora o radu, niti mogu biti, zato što zakon koji brani slobodno disanje ne postoji niti može postojati.

- Odluke i preporuke Vas ne obavezuju i briga Vas što Vam se nešto preporučuje, jer smo dužni samo pridržavati se ustava i zakona.

- Tražite od osobe koja Vas sprečava negdje ući da Vam saopšti shodno kojem zakonu se morate vakcinisati ili testirati ili nešto slično, a ako ne zna na osnovu kojeg zakona Vam uskraćuje slobodu kretanja, nemate sa njim šta dalje razgovarati, nego postupite po prethodno navedenom postupku, pozovite policiju i prijavite izvršenje krivičnog djela.

- Ako Vam traže da se testirate možete odbiti test iz nosnice i možete tražiti da Vam se napravi test iz sline (pljuvačke), jer Vi birate medicinski postupak, a ne ta osoba - Vi ste odgovorni za svoje zdravlje, a ne ta osoba.

- Sve ovo što Vam čine kvazi zaštitnim mjerama i prisile na vakcinaciju protuzakonito je, jer ne postoji nikakav zakon koji to propisuje.

- Ako Vas uslovi poslodavac da trebate biti vakcinisani ili imati covid-potvrdu, trebate mu reći da Vas pošalje na medicinu rada, jer poslodavac ako sumnja da je neko bolestan, može ga poslati na medicinu rada. Ako Vas pošalje, odete tamo na pregled i ustanoviti će se da li ste sposobni ili niste sposobni za posao, odnosno da ste sposobni za posao i da nisu potrebni nikakvi testovi - pojašnjava Mirnes Ajanović.
Iz sveg srca savjetujem svim antivaxerima da se u potpunosti pridrzavaju ovih smjernica :mrgreen:
biglebovski

#260 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by biglebovski »

Mis mekinjas wrote: 18/11/2021 22:01
Zoya wrote: 18/11/2021 21:47
Moja iskrena sućut, mišice ❤️

Da su ljudi trunku svjesni ovoga što pišeš, bilo bi dobro. Da barem na momenat ne mislimo samo na svoju guzicu, nego i na one slabije, bolesne i sa lošim imunim sistemom.
Hvala Zoya. Prosla je od toga godina dana od tad smo od korone jos ih Sahranili u porodici.
Ma moze covjek sve razumjeti da mlad hoce u kafic i disko, da ja i moji vrsnjaci hocemo na put, u restoran. Mogu ali osigurajte mi zivot. Pa ako cemo se vec zaraziti nemojte da umiremo od virusa. Po covjece prođeš sito i rešeto i ubije te virus. Inace ja se prema virusu ponas sa krajnji respektom. Za nas ljude to je ludilo visi i savrseniji organizam.
Pa osigurala ti je država vakcinu, šta još treba? I jesi li ti to tek sad saznala da respiratorni i ini virusi ubijaju, nisam znao da infektologija i virologija nisu postojali do korone tj.2020 g? Meni je iskreno žao što si ostala bez majke, ali ne možeš kriviti mene, petog destog sa druge strane svijeta za tvoj gubitak i tjerati me da uradim nešto što smatram da nije meni dobro zato što se ti osječaš nesigurno. Respiratorni virusi se u 85% slučajeva prenose putem najbližih osoba.
no_sikiriki

#261 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by no_sikiriki »

un1ted wrote: 18/11/2021 22:11
leki hz wrote: 18/11/2021 22:00 Zašto sam se ja morala potpisati kad sam primila vakcinu? Zašto niko ne odgovara za nus pojave?
zasto potpisujes pri nekom medicinskom zahvatu da niko ne odgovara za eventualne posljedice?
čuj, znaci vakcina se moze izjednačiti sa zahvatom? zašto se ne potpisuješ za provjerene vakcine koje smo primili u djetinjstvu? nisam ništa potpisivala kad mi je dijete primilo sve te vakcine, niti te ko šta pita?
shbc

#262 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by shbc »

saint_mirad wrote: 18/11/2021 20:48
gamer4ever wrote: 18/11/2021 20:34

Objasni nam molim te. O cemu se ovdje radi ?
ukratko, nakon lažne pandemije u vremenskom rasponu godinu do dve od sad dolazi prava pandemija sa stopom smrtnosti crne smrti.

spremite se.
A sta ako ne dodje? Mislim sad imamo crno na bijelo da te diskreditujemo u daljnjim raspravama ako ti se ovo ne obistini
Mis mekinjas

#263 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Mis mekinjas »

biglebovski wrote: 18/11/2021 22:21
Mis mekinjas wrote: 18/11/2021 22:01

Hvala Zoya. Prosla je od toga godina dana od tad smo od korone jos ih Sahranili u porodici.
Ma moze covjek sve razumjeti da mlad hoce u kafic i disko, da ja i moji vrsnjaci hocemo na put, u restoran. Mogu ali osigurajte mi zivot. Pa ako cemo se vec zaraziti nemojte da umiremo od virusa. Po covjece prođeš sito i rešeto i ubije te virus. Inace ja se prema virusu ponas sa krajnji respektom. Za nas ljude to je ludilo visi i savrseniji organizam.
Pa osigurala ti je država vakcinu, šta još treba? I jesi li ti to tek sad saznala da respiratorni i ini virusi ubijaju, nisam znao da infektologija i virologija nisu postojali do korone tj.2020 g? Meni je iskreno žao što si ostala bez majke, ali ne možeš kriviti mene, petog destog sa druge strane svijeta za tvoj gubitak i tjerati me da uradim nešto što smatram da nije meni dobro zato što se ti osječaš nesigurno. Respiratorni virusi se u 85% slučajeva prenose putem najbližih osoba.
A izvini sto se dizes na zadnje noge?
Naravno da virus ubija ali ne mora nas ubiti u 21. stoljecu.
Cuj ako cemo posteno, ti si meni kao peti, deseti dvadeseti zbog kojeg je moja mama umrla. Pouzdano nije ih zarazila bliska osoba.
Tako da flop. Nemoj dalje.
Nemoj se cijepiti ali nemoj to raditi u svoja 4 zida.
Mi da ih ne zarazimo nismo ih vidjeli godinu dana.
Didier

#264 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Didier »

NediM17 wrote: 18/11/2021 21:42 Dzaba se qrce, svi ce se oni vakcinisati i pitati ima li jos. :mrgreen:
Misliš? Evo ja sam primila Pfizer i počela vilica da mi se koči, drugu nisam primila, niti ću. Otišla sam kod doktora specijaliste i pitala ga za nus pojavu, rekao mi je da nisam trebala uopšte Pfizer da primim, jer sam imala već vrtoglavice poslije prebolovane korone i da Pfizer djeluje neurotoksično i da je on sam nikad ne bi primio. Da vidim ko i kako će me natjerati da primim vakcinu? Poslije takvog iskustva ja ne želim da primim vakcinu. Zašto sam se ja morala potpisati kad sam primila vakcinu? Zašto niko ne odgovara za nus pojave? Ima ljudi koji su ostali nepokretni poslije vakcine, samo što se to ne objavljuje. Eno djeca u Njemačkoj umiru od posljedica vakcinacije. Nije sve crno i bijelo. Samo treba malo uključiti mozak.
Šjo pitarske priče... Zašto lažeš da si igdje išta potpisala kad to niko od tebe ne traži?
kuli1961

#265 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by kuli1961 »

Da se malo pridruzim ovoj temi:
Prvo, da bi bilo jasno, spadam u grupu ljudi koji smatraju da se treba cijepiti i da je to trenutno jedini lijek/metod, sta god, da pandemiji dodje kraj, ili da se ona bitno umanji i padne makar na nivo epidemije, lokalne, "istebljive" zaraze. Dokle god ne bude zakonske obaveze, postujem pravo svakog onog ko ne zeli da se vakcinise. Ali, duboko sam, kao odrasla osoba, sa dosta godina zivota, uvjeren da struku treba slusati, da dr Gugla i internetske specijaliste mikrobiologe, epidemiologe tipa Jala Brat, Buba Koreli itd (ref- slica sa ove stranice :thumbup: ) treba zaobici u najvecem mogucem luku.
Neki broj ljudi ce reci da statistike iz svijeta pokazuju da ta i ta vakcina uzrokuje smrtnost. Mozda. Nekoliko statistika, do kojih sam dosao preko poznanika ljekara (dakle, ne Internet fake objave) jasno i glasno kazu: uzorak ispitnaika je taj i taj, toliko i toliko ih je cijepljeno, a od datog uzorka toliko i tolik je preminulo. Nijedna od tih statistika ne kaze, ne uspostavlja direktnu uzrocnu vezu izmedju cijepljenja i smrtnog ishoda nakon vakcinisanja, nego ostavlja kao mogucnost.
Ako je do smrtnog ishoda doslo bas zbog vakcinisanja, ta stopa smrtnosti se krece od promila ka nekoliko malih procenata. Pa sta? Da li su pobornici protivljenja vakcinisanju svjesni, znaju li da maltene svaki, mozda bas i svaki medikament, lijek ima kontraindikacije? Da li je ikada neki relevantan procenat antivaksera procitao kontraindikacije za Andol, Midol, Lekadol, Gripostadt ili slicni medikament, koji ogromona vecina nas, vaksera ali i antivaksera uzimamo bez nadzora, kad se jace prehladimo? Koji je procenat smrtnih ishoda od npr davljenja zalogajem hrane? Kod koliko ljudi se zalogaj hrane zaglavio u disnim putevima (ispitni uzorak), a koliko ih je umrlo??? Procenat- vjerovatno vrlo veliki.
Prije nekog vremena sam cuo izjavu jedne javne osobe, a to je gdja Anticevic, bivsa CRO ministarka odbane, koja kaze- ne isputujem ni sastav burek,a pa ga jedem...Ili prije 3 veceri... slusam izjavu jednog ljekara iz ZG bolnice, Covid odjeljenje, porucuje: veceras ste u kaficu, za 7 dana vam se moze desiti da vas bas ja prikljucujemna respirator, sansa da vam se to desi je ogromna ako niste vakcinisani, a ako ste vakcinisani, mozete biti na mom odjelu, ali vas vrlo vrlo vjerovanto necu ni vidjeti niti znati da posotjite, jer vam ne treba respirator. Ovdje zelim napomenuti: ovo su CRO izvori, nemam jednonacionalnu orijentaciju, jer u mojoj :bih: ne mogu cuti nijednu kvalifikovanu izjavu konkretnog ljekara.Ako se i pojavi, izjava je stura, papagajska.
Apropos zakona u BiH: Zivim u RS, pa mi je to zakonodavstvo blize nego ono u F BiH. Ali principi su isti. Oba nasa vrla entiteta imaju zakone o ovoj posasti (generalno), sve bajno krasno...ali.. imperativne mjere, ogranicenja osnovnih prava i slobode- kretanje, maske,prijetnje kaznjavanjem, izricu nasi vrli Stabovi, koji, prema vazecim zakonima NEMAJU TU NADLEZNOST, OVLASCENJE!!! Ili, da budem 100% precizan- u Republici Srpskoj, Rep. Stab za vanredne situacije, NE MOZE izricati te mjere, jer nije nadlezan, on je operativno tehnicko tijelo (izricito tako je zakonom normirano), nema izvrsna ovlascenja! Ustavni sud RS je to jasno i glasno rekao- odluka U 25/20, od 29.4.2021!Stavise, u RS zakonsko ovlascenje da izrice ovkavem jere pripadam inistru. Ali, jok, nema ministra nigdje...Kako, zasto?
Nemam apsolutno nista protiv da se ova oblast uredi zakonom i to tako da vakcinisanje bude obavezno ,maske, eventualno ogranicenje kretanja budu dio zakona. Kod takvog zakonskog uredjenja, mora se voditi racuna o proporcionalnosti, tj. procjeni sta preteze- javni interes ili interes pojedinca. Kolege pravnici na forumu ce znati na sta mislim.
U BiH i njenim entitetima definitivno postoji prilican broj ljudi znalaca prava koji su strucno i intelektualno sposobni da napisu potrebne zakonske norme (u smislu izmjene postojecih zakona), vodeci racuna o ovlascenjima i obavezama drzave i pravima pojedinca (opet, balans interesa, dakle- proporcionalnost). Medjutim, politika ne zove te ljude, nego neke zakljucke i ostale podzakonske akte u ovoj oblasti ,pisu ljudi koji nemaju veze ni sa strukom ni naukom.
Jedan primjer: imam drugaricu koja je samohrana majka, njeno dijete ima 19-tak godina. Nijedna nije vakcinisana, protive se. Kad smo se neki dan sreli, htjela mi je obrazlagati razloge protiv vakcine i pocela.. u sustini Facebook i Google stavovi. Prekinuo sam je, i rekao- nemoj da ulazimo u tu polemiku, ja sam za vakc, ti si protiv, oboje imamo svoje razloge, mozemo se saglasiti jedino da se ni o cemu ne saglasimo. Pitao sam je: prihvatas li da se i ja, kao revakcinisan mogu zaraziti? Kaze, gromko: DA! Prihvatas li da ja, ako se zarazim, imam vec sansu za prezivljenje i oporavak nego nevakcinisana osoba? Kaze: da. Prihvatas li da ti je kao nevakcinisanoj osobi sansa za prezivljenje bitno manja nego meni, opet nevoljko: da. OK, zamisli sebe u sljedecem: samohrana si majka, otac djeteta je odavno negdje razgulio, nemas ovdje bliske rodbine, imas samo nas nekoliko prijatelja. Sta ce se desiti ako se zarazis, zarazu preneses djetetu, i umres? Ko ce ti dijete hraniti, ko ce ga gledati, brinuti se o njemu do samostalnosti? Samo je ucutala i stajala... Pozdravio sam je rijecima, cuvaj se, ostaj mi zdravo, okrenuo sam se i otisao. Grubo je, znam ali ne vidim drugog nacina da joj iz dupeta dodje u glavu. Mozda sma izgubio prijatelja, vidjecemo. Ako je to razlog gubitka, neka, pristajem.
un1ted

#266 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by un1ted »

no_sikiriki wrote: 18/11/2021 22:21 za provjerene vakcine
Koje su to provjerene vakcine kod kojih je 0% nuspojava?
zašto se ne potpisuješ
Ma ja sam samo uporedio. Inace, ja se nigdje nisam potpisao, ni prvi, ni drugi put.
soha96

#267 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by soha96 »

un1ted wrote: 18/11/2021 21:52
soha96 wrote: 18/11/2021 21:33 Sta je poenta ovoga? Covjek je imao 56 godina? Je li to mlada osoba?
Nije ni stara :) Stara osoba je s 85 godina pa sebi preracunaj sta je ovaj.
Onda se nisam izrazio kako treba. Izvinjavam se.

U mojoj glavi je bila misao o mladim ljudima 18-35 godina, nekako sam to zaboravio napomenuti. Moja mati ima 57 i nije se zeljela vakcinisati, ubjedjivao sam je sedmicama i na kraju uspio.
soha96

#268 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by soha96 »

Didier wrote: 18/11/2021 21:41 Primijetio sam dva trenda.

1. Antivakseri u zadnje vrijeme kažu da oni nisu antivakseri i da nisu protiv vakcina. Ali se neće vakcinisati. I ne žele da se dijele, iako se bojim da nemaju izbora jer mi koji smo vakcinisani ne želimo da sjedimo s njima ni u kom slučaju više.

2. Antivakseri su uglavnom ljudi koji nemaju prijatelje, a s familijom su na "vi". Zato i ne razumiju šta znači nekoga zaraziti jer često nemaju koga da zaraze, a nije ih briga za kolege na poslu ili poznanike.
Vakcinisanjem ne sprijecavas da zarazis drugu osobu. Hajde malo edukacije a ne samo antivakser, vakser, qrc palac.
zabac kermit

#269 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by zabac kermit »

Mis mekinjas wrote: 18/11/2021 22:26
Cuj ako cemo posteno, ti si meni kao peti, deseti dvadeseti zbog kojeg je moja mama umrla. Pouzdano nije ih zarazila bliska osoba.
Jel urađena obdukcija da se vidi od cega je smrt nastupila?
leki hz

#270 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by leki hz »

Didier wrote: 18/11/2021 22:27

Šjo pitarske priče... Zašto lažeš da si igdje išta potpisala kad to niko od tebe ne traži?
E čuj, ne traži. Ja sam se potpisala. Ne znam gdje si ti primio vakcinu, ako si je uopšte primio? Trebala sam slikati da tebi dokažem. I ko si ti uopšte, da tebi neko nešto dokazuje. Tamo trudnicu napadaš što nije primila vakcinu. Ti kao neki faktor, da se tebi neko pravda. Sikter
biglebovski

#271 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by biglebovski »

biglebovski wrote: 18/11/2021 22:21

A izvini sto se dizes na zadnje noge?
Naravno da virus ubija ali ne mora nas ubiti u 21. stoljecu.
Nemoj se cijepiti ali nemoj to raditi u svoja 4 zida.
Mi da ih ne zarazimo nismo ih vidjeli godinu dana.
Zato što postoji tema za jadanje oko korone pa te molim da se tamo prebaciš. Ovo ostalo ne kontam baš, da se ne cijepim između četiri zida ili šta? Nisam ni ja svoje vidio, i ko god je odgovoran on čuva sebe i svoje bilo ili ne bilo pandemije.
Mis mekinjas

#272 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Mis mekinjas »

zabac kermit wrote: 18/11/2021 22:35
Jel urađena obdukcija da se vidi od cega je smrt nastupila?
Jeste. Platili smo obdukciju. Doktor koji ju je radio nije se zarazio. Ono sto je poznato od pocetka o cemu se sad zna. Virus povecava D dimer. Koji je podivljao u dva dana. Ugrusci u krvi, srcani udar. Nema tog clexana koji od toga spasava.
Naravno moze se reci umrla bi i bez virusa. Ali mogla se proveseliti jos koju godinu.
soha96

#273 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by soha96 »

Ljudi, vakcinisite se. Vakcine djeluju. To je fact. Pogledajmo smrtnost u drzavama sa najvecim procentima zarazenih i tu se sva prica zavrsava. VAKCINE DJELUJU.

Ono sto je sporno jeste prislina vakcinacija. Pogotovo kategorija ljudi koje nisu ugrozene.

Cemu vakcina?

1. Da zastitis sebe od teskih simptoma - EFIKASNA I PROVJERENO RADI
2. Da zastitis druge neprenosenjem virusa - NE RADI, NEMA EFEKTA
3. Da smanjis pritisak na zdravstveni sistem i bolnice - RADI

Zasto onda prisilno vakcinisati momka od 20 godina ili neki slican mladji uzrast? Hajmo jedan logican razlog.

1. 99,99% njih ne zavrsi sa tezim simptomima
2. Vec smo ustanovili da vakcina ne zaustavlja sirenje virusa
3. Svakako nema pritiska jer ne zavsavaju u bolnicama

Kad na to dodas podatak da ce se svakako pola mladih dobrovoljno vakcinisati, cemu onda prisiljavanje te kategorije koja ni na koji nacin nit steti nit doprinosu sistemu nevakcinisanjem/vakcinisanjem.

Sve ljude srednjih godina i starije u porodici sam savjetovao i one koji su bili protiv sam edukovao o ucincima vakcine i mijenjao im misljenja. Svi su skoro vakcinisani.

Imam 25 godina, dva puta sam prebolovao covid. Koji je logican razlog da ja sad moram primiti vakcinu da bih usao i kupio sebi hljeb u prodavnici? Naravno, nit potvrde o prebolovanom nemam u ovoj qrcevoj drzavi jer se nisam testirao preko ambulante vec nakon prebolovanog uradio seroloski.
kuli1961

#274 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by kuli1961 »

soha96 wrote: 18/11/2021 22:31
Didier wrote: 18/11/2021 21:41 Primijetio sam dva trenda.

1. Antivakseri u zadnje vrijeme kažu da oni nisu antivakseri i da nisu protiv vakcina. Ali se neće vakcinisati. I ne žele da se dijele, iako se bojim da nemaju izbora jer mi koji smo vakcinisani ne želimo da sjedimo s njima ni u kom slučaju više.

2. Antivakseri su uglavnom ljudi koji nemaju prijatelje, a s familijom su na "vi". Zato i ne razumiju šta znači nekoga zaraziti jer često nemaju koga da zaraze, a nije ih briga za kolege na poslu ili poznanike.
Vakcinisanjem ne sprijecavas da zarazis drugu osobu. Hajde malo edukacije a ne samo antivakser, vakser, qrc palac.
Tacno! Ali vakcinacijom sebi pomazem da lakse prebolim, ne pandrknem. Neke glave iz medicinske struke kazu. vakcinisanjem sebi prvo pomazemo, potom i durigm,a tj. vakcinacijom se slabi tok/protok/cirkulisanje virusa, on posustaje, rjedje i teze mutira i na koncu, nema ga.. istina, vremenom. A vrijeme skracujemo vakcinacijom.
Kako god ne antivakser ne zeli izloziti vakcinaicji i mogucim rizicima (koji su u promilima gledano na svjetskom nivou), ja se ne zelim izloziti riziku moguce smrti uzrokovanoj koronom, zbog nevakcinisanja, sto je izrazeno u procentima, takodje na globalnom nivou. Prcenat- promil, koji je odnos...
Drugo, vakcinisani ima vecu sansu da prezivi, a on, kao i nevakcinisani je zaposlen,privredjuje, placa, trosi,. i tako doprinosi i sebi i drustvu, drzavi...
Ma kako god, ljudi, na svaka 2-3 dana, umire nam jedna pun autobus ljudi! Od cega? O cemu jos treba razmisljati?
Mis mekinjas

#275 Re: Kako postupiti ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju

Post by Mis mekinjas »

biglebovski wrote: 18/11/2021 22:37
Zato što postoji tema za jadanje oko korone pa te molim da se tamo prebaciš. Ovo ostalo ne kontam baš, da se ne cijepim između četiri zida ili šta? Nisam ni ja svoje vidio, i ko god je odgovoran on čuva sebe i svoje bilo ili ne bilo pandemije.
Izvini ne jadam se. Ako si se na toj osnovi uvrijedio, poslije napada.
Nemoj se cijepiti samo ostani u svoja 4 zida. Opasniji si mi necijepljen a zarazen nego obrnuto. Da se izvinem i za ovo.
Locked