Logor za djecu - PAZARIC

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#251 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

FGR sada uhljebljuje svoju raju :D - Rad je dobar primjer tome. Oni pravdaju zaposlenje preko štele jedne sestre da tamo ima puno supruga i rođaka. Dakle, sistem je, kad vi možete 20 godina, možemo sad i mi malo. Da i nama dan glasanja bude po malo dan zahvalnosti... U prilog tome ide i da je zastupnica Čudić sve vrijeme insistirala na smjeni odbora više nego na prestanku mučenja te djece. Slike su joj bile samo prilog za senzibiliranje javnosti da uhljebe svoje. Utoliko mi je mučno to od strane FGR, jako... nisu ništa bolji od SDA, samo su perfidinji.
PM72

#252 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by PM72 »

kakva FGR...možda,Foča-Goražde-Rogatica...
muha_sa

#253 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 20/11/2019 20:04 Ja samo znam da sve gori,nepismeniji i primitivniji dolaze na vlast,od opštinskih vijeća do kantonalnih ,federalnih i državnih skupština.Prije su u tim vijećima i skupštinskim sazivima sjedili vrlo učeni i pismeni ljudi ali sad im je plafon DIF i viša pedagoška u Mostaru.Ne znaju napisati dvije ispravne prosto proširene rečenice a ufuralo se ko da je Harvard završilo mater im jebem.
Kod rahmetli Tite sa DIF-om si mogao biti samo nastavnik fizičkog u osnovnoj školi...

I da jedna Kerla ili sandžaklija Lakota pametno predlože ili usvoje? Boli njih klinac za djecom u Pazariću,njima je bitan paušal jal profesionalni status i koja komisija...4 godine je sigurna lova,orilo-gorilo.
:thumbup:
wewa

#254 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by wewa »

E nek nam je Sabina najveći problem danas, svaka nam čast.
DearJohn

#255 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by DearJohn »

Haris.ba wrote: 20/11/2019 13:36
DearJohn wrote: 20/11/2019 12:53
Haris.ba wrote: 20/11/2019 12:03 Evo konkretan prijedlog. Ne moraju biti protesti. Sjesti četvero u auto, nazvati centar (zavod), pitati treba li odjeće i obuće (primaju i staru, samo nek je oprana), treba li pelena i slično - i posjetiti. Samo otići na lice mjesta.
Treba to ali trebaju i protesti. I ne samo protesti nego zahtjevati da cijela bargra odstupi u najkraćem roku. Ovi što su ih doveli na vlast Ispred parlamenta i dežurati sve dok se ne smijeni kompletna garnitura.

Dežuraš li?
Uvijek kad treba, ti? Ti izgleda dežuraš samo za tastaturom druže, a i dobro ti izgleda ide s ovim strankama, vidim...
Bakir1

#256 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bakir1 »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 19:58
Bakir1 wrote: 20/11/2019 18:33 Nedavno sam boravio u psihijatrijskoj ustanovi u Tuzli, i to na odjelu u prizemlju koji se drzi pod kljucem.
Dvije su sobe za pacijente, muska i zenska, i ordinacija za doktore.
Na posjetu sam cekao sat i po jer su imali hitan prijem.
Djevojka od dvadeset i sitno godina, koja je izvršila pokušaj samoubojstva, i koja se ne uklapa u ljudske oblike osobe kako izgledom tako i zvukovima koje ispusta.
Pored kosulje morali su je i svezati jer je bila sklona nanosenju povreda sama sebi.
Inace cijeli odjel me je natjerao da zaboravim sve probleme jer to je meni bilo sve novo.
Kao roditelj, ove djece mi je jako zao, ali licemjerno krajnje bi bilo osudjivati ljude koji se skrbe za tu djecu. Okolnosti slika i metode koje evo nisu prihvatljive, nisu poznate i bojim se da se da se prica napamet sa distance, ugodne i sigurne, i da sve ima političku notu koja se razvlaci kao trakavica evo vec mjesecima.
Pametnjakovicu, direktor kaze da je zabranjeno fiksiranje
Uposlenici tvrde da nema "fiksiranja" djece

"Mi uposlenici odgovorno tvrdimo da nije bilo fiksiranje korisnika, a posteljine na slikama nisu već duže vremena u upotrebi", piše, između ostalog u pismu.
Direktor Zavoda u Pazariću je pozvao zastupnicu Ćudić da kaže kada su nastali snimci koje je objavila u javnosti.

"Odgovorno tvrdim da će ti ljudi biti sanckonisani. Bit će provedena istraga. Imate moju izjavu, nakon posjete Sloveniji, gdje se zabranjuje bilo kakvo fiksiranje, a znate kakvih ovdje ima ljudi sa psihičkim problemima", dodao je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /191120124

Taman da stranka pobije ovu djecu naslo bi se opravdanje.
Pametnjakovicu, posjeti jednu takvu instituciju, i provedi neko vrijeme sa takvim bolesnicima pa cemo dalje.
Pateticno mi se sere od tvog prenemaganja :thumbup:
Čudna sorta

#257 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Čudna sorta »

Kad misliš da te u ovom jadu i čemeru od države više ništa ne može iznanaditi onda čuješ kako su neljudi uzimali/krali hranu namjenjenu mentalno invalidnim osobama, i hladno prodavali, i uzimali pare. I manje-više, niko ništa... hoće li biti odgovornosti - vjerovatno da neće.

I onda misliš da ne može gore od toga, i onda se pojave ove slike. Nije mi jasno da neko može raditi u ovakvoj ustanoviti i otići poslije posla kući i mirno spavati, nastaviti živjeti neki normalan život. OK, možda ima divnih, poštenih i savjesnih ljudi koji ovdje rade, ali utvrditi napokon, samo jednom nečiju odgovornost, u koje vrijeme je ovo bilo i da li će ikada u ovom jadu od države neko za bilo šta odgovarati.

I onda opet misliš da ne može gore, onda čujemo da skup budala misli da potrebe korisnika nisu ugrožene i da oni ne treba o tome da raspravljaju, da se uopšte bave s tim. Boli njih briga za sve...

I onda opet dođe tamo neki oktobar tamo neke godine, ti misliš da ne može gore, i onda izađu maloumnici i opet hladno zaokruže iste ove na izborima, i nastave da žive svoje savršene živote, bez trunke pameti i savjesti.

I vidim da komentari idu odmah u smjeru politike, nema nama napretka...
vjesticanametli

#258 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by vjesticanametli »

bila jednom.... odnijeli donaciju :( strahota i tuga
pa i roditeljima ne znam sta bih prije nagovorila a kamol ovim govnima koje narod bira..... raspadali se stoko fasisticka picka vam materina .....ovo stanje u 3djelnoj drzavi hahahahha cuj drzava samo repriza rumunije moze rijesiti....sve na ulicu i streljat
PM72

#259 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by PM72 »

Čudna sorta wrote: 20/11/2019 20:15 Kad misliš da te u ovom jadu i čemeru od države više ništa ne može iznanaditi onda čuješ kako su neljudi uzimali/krali hranu namjenjenu mentalno invalidnim osobama, i hladno prodavali, i uzimali pare. I manje-više, niko ništa... hoće li biti odgovornosti - vjerovatno da neće.

Zar te išta može čuditi nakon što su se na tuđoj bijedi i kostima obogatile dvije nepismene seljanke sa imenom tetka Zilha i Munira Subašić?
DearJohn

#260 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by DearJohn »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 18:46 Ovdje se SIGURNO javljaju ljudi interesno vezani.

- uposlenici zavoda
- bliski clanovi porodice uposlenika
- stranacki ljudi

Takve osobe nije briga za ovu djecu. Oni su spremni na sve podlosti zarad licnog interesa.

...

Jos jednom apelujem na moderaciju da ih privremeno banuje. Oni nece prestati razvodnjavati temu i relativizovati slucaj.

...

I zabranio bih da se tema politizira, da se spominje bilo koja stranka. Ovo bi trebalo biti iznad toga, radi se o djeci.
U pravu si. Osim u jednom, da nije vlast takva kakva jest i da nisu ljudi koji vode politiku takvi kakvi jesu ovo se ne bi dešavalo. I ima još hipten drugih stvari. Ljudi koji se javljaju ovdje i inače i pokušavaju da razvodne situaciju su uhljebi ali sve će doći na naplatu. I neke najveće kabadahije su odgovarale na kraju pa nek nastave da se kur.e, do jednom
vjesticanametli

#261 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by vjesticanametli »

PM72 wrote: 20/11/2019 20:17
Čudna sorta wrote: 20/11/2019 20:15 Kad misliš da te u ovom jadu i čemeru od države više ništa ne može iznanaditi onda čuješ kako su neljudi uzimali/krali hranu namjenjenu mentalno invalidnim osobama, i hladno prodavali, i uzimali pare. I manje-više, niko ništa... hoće li biti odgovornosti - vjerovatno da neće.

Zar te išta može čuditi nakon što su se na tuđoj bijedi i kostima obogatile dvije nepismene seljanke sa imenom tetka Zilha i Munira Subašić?
:thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#262 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by KatarinaKosaca »

I onda misliš da ne može gore od toga, i onda se pojave ove slike. Nije mi jasno da neko može raditi u ovakvoj ustanoviti i otići poslije posla kući i mirno spavati, nastaviti živjeti neki normalan život. OK, možda ima divnih, poštenih i savjesnih ljudi koji ovdje rade, ali utvrditi napokon, samo jednom nečiju odgovornost, u koje vrijeme je ovo bilo i da li će ikada u ovom jadu od države neko za bilo šta odgovarati.

I onda opet misliš da ne može gore, onda čujemo da skup budala misli da potrebe korisnika nisu ugrožene i da oni ne treba o tome da raspravljaju, da se uopšte bave s tim. Boli njih briga za sve...

I onda opet dođe tamo neki oktobar tamo neke godine, ti misliš da ne može gore, i onda izađu maloumnici i opet hladno zaokruže iste ove na izborima, i nastave da žive svoje savršene živote, bez trunke pameti i savjesti.

Koliko god ja tebe ljudski razumijem, toliko ne možeš pobjeći od činjenice da je ovdje sve politički. Od imenovanja novog direktora, koji je ukazao na problem, preko političkog traženja ostavke odbora, do formiranja višestranačke komisije, preko objave zastupnice u Federalnom palamentu, stranačkog glasanja, politički tempirane objave snimaka, političkih poziva na demostracije. Tako da je najmanje zlo "politički komentari" na forumu.
Čudna sorta

#263 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Čudna sorta »

PM72 wrote: 20/11/2019 20:17

Pa ne znam, upravu si valjda... ali danima nisam mogla vjerovati - prodavati kurbansko meso namjenjeno takvim kategorijama, koliki monstrum moraš biti.
DearJohn

#264 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by DearJohn »

Pa ko nam je kriv za sve ovo, za korupciju, za sporo sudstvo, za stanje kakvo imamo u zdravstvu nego političari. NEMOJTE IH PRATI OD ODGOVORNOSTI, nego smjenjujte. Sve i jednog kabadahiju, od političara do lokalnih šerifa, šefova koji ne rade svoj poso, pa i šefova banaka, sve klepati po ušima
Kikibombona

#265 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Bakir1 wrote: 20/11/2019 20:13Pametnjakovicu, posjeti jednu takvu instituciju, i provedi neko vrijeme sa takvim bolesnicima pa cemo dalje.
Ti si jednom posjetio i stekao doktorat?

Jedna starija osoba, najblizi rod, je bila vezana. Nakon strucnog vezanja izgubila je funkcije u ruci koje se do smrti nisu vratile. Dakle, imam iskustva sa vezivanjem.

...

A direktor kojeg branis kaze da je vezivanje zabranjeno. Da ti obojim da bolje vidis.

"Mi uposlenici odgovorno tvrdimo da nije bilo fiksiranje korisnika, a posteljine na slikama nisu već duže vremena u upotrebi", piše, između ostalog u pismu.
Direktor Zavoda u Pazariću je pozvao zastupnicu Ćudić da kaže kada su nastali snimci koje je objavila u javnosti.

"Odgovorno tvrdim da će ti ljudi biti sanckonisani. Bit će provedena istraga. Imate moju izjavu, nakon posjete Sloveniji, gdje se zabranjuje bilo kakvo fiksiranje, a znate kakvih ovdje ima ljudi sa psihičkim problemima", dodao je.

Ili vidis samo sto zelis vidjeti, bez obzira na kolicinu zla braniti stranku. Ili si uposlenik Pazarica. Ili ti je neko blizak uposlenik.

Direktor kaze da je vezivanje zabranjeno a ti se nadjes pametan i kazes da je djecu neophodno vezati. Bio jednom u ludari i od tada sve znas.
O'zone
Globalni moderator

#266 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

DearJohn wrote: 20/11/2019 20:24

Pa ko nam je kriv za sve ovo, za korupciju, za sporo sudstvo, za stanje kakvo imamo u zdravstvu nego političari. NEMOJTE IH PRATI OD ODGOVORNOSTI, nego smjenjujte. Sve i jednog kabadahiju, od političara do lokalnih šerifa, šefova koji ne rade svoj poso, pa i šefova banaka, sve klepati po ušima
Super je to ali imamo jedan drugi problem. Šta kad ih smjenimo? Koga postaviti? Ovdje je sve na isti kalup, evo 26 godine dokaza iz nas. Ha se dočepa vlasti započne isto ko i oni što su bili prije njega.
Kikibombona

#267 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Kikibombona »

Sorta, imaj na umu, ovdje pisu ljudi koji su interesno vezani za slucaj

1. Clanovi stranke
2. Uposlenici Zavoda
3. Rodbina uposlenika

Ostalo su kontrasi, debili i psihopate.

...

Ovdje je jedino kriva moderacija koja dopusta da politicki jazavci skrecu pozornost sa djece na politiku. Oni nece prestati, nije ih briga za djecu, nastavit ce pricu prebacivati na politicki teren.
House

#268 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by House »

strava jbt.
Bloo
Globalna šefica

#269 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bloo »

wewa wrote: 20/11/2019 20:07 E nek nam je Sabina najveći problem danas, svaka nam čast.
Čuh razne komentare. Što je iznijela ovako, što nije prijavila ministru, nekom drugom, što ovako javno...
Na koji drugi način? Žena je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Treba vidjeti sjednice britanskog Parlamenta da se vidi šta je drama... :mrgreen:
Bakir1

#270 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bakir1 »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 20:30
Bakir1 wrote: 20/11/2019 20:13Pametnjakovicu, posjeti jednu takvu instituciju, i provedi neko vrijeme sa takvim bolesnicima pa cemo dalje.

Jedna starija osoba, najblizi rod, je bila vezana. Nakon strucnog vezanja izgubila je funkcije u ruci koje se do smrti nisu vratile. Dakle, imam iskustva sa vezivanjem.

...

A direktor kojeg branis kaze da je vezivanje zabranjeno. Da ti obojim da bolje vidis.

Ili vidis samo sto zelis vidjeti, bez obzira na kolicinu zla braniti stranku. Ili si uposlenik Pazarica. Ili ti je neko blizak uposlenik.

Direktor kaze da je vezivanje zabranjeno a ti se nadjes pametan i kazes da je djecu neophodno vezati. Bio jednom u ludari i od tada sve znas.
Nisam stekao doktorat napisao sam jednostavno ono sto sam vidio i doživio i promjenu kod osobe koju sam posjetio da je to za zaprepastiti se.
Djeca kao i taj zavod postoje godinama, problemi koji su danas isplivali su oduvijek prisutni kao i djeca na koju treba misliti uvijek a ne kada ih iz ladice izvuce Sabina hamdo ili zijo.
Takva bolest zahtjeva takve mjere nije to hir neke tamo uposlenice koja se sadisticki lozi na to da nekoga veze...
Jebo majku koji ste vi papci da odbacujete bilo kakvo drugo mišljenje do vaseg i vasih istomišljenika euforicno pateticnog.
Jesam zaposlenik u sekjurutiju zavoda evo tipkam iz buhare.
Sanjarko

#271 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Sanjarko »

PM72 wrote: 20/11/2019 20:04 Ja samo znam da sve gori,nepismeniji i primitivniji dolaze na vlast,od opštinskih vijeća do kantonalnih ,federalnih i državnih skupština.Prije su u tim vijećima i skupštinskim sazivima sjedili vrlo učeni i pismeni ljudi ali sad im je plafon DIF i viša pedagoška u Mostaru.Ne znaju napisati dvije ispravne prosto proširene rečenice a ufuralo se ko da je Harvard završilo mater im jebem.
Kod rahmetli Tite sa DIF-om si mogao biti samo nastavnik fizičkog u osnovnoj školi...

I da jedna Kerla ili sandžaklija Lakota pametno predlože ili usvoje? Boli njih klinac za djecom u Pazariću,njima je bitan paušal jal profesionalni status i koja komisija...4 godine je sigurna lova,orilo-gorilo.
Nedostaje da ne kazem fali nam postenih ljudi na vlasti. Ovo su vecinom ja ih jednom nazva Predatorima. Preciznije bi bilo gramzivci. Njih samo to interesuje, para, lova, kes, nastavi niz, pa dolaze i na nize pozicije ljudi koji se vremenom iskvare radi toga a i narod se po meni isto iskvari jer ovi sisu krv da se tako izrazim pa i narod mora da se bori za isto.

Tito bio bravar, ali koliko toliko posten bravar. A okruzi se bravar pametnijim od sebe i napravi solidnu drzavu.
Čudna sorta

#272 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Čudna sorta »

KatarinaKosaca wrote: 20/11/2019 20:23

Koliko god ja tebe ljudski razumijem, toliko ne možeš pobjeći od činjenice da je ovdje sve politički. Od imenovanja novog direktora, koji je ukazao na problem, preko političkog traženja ostavke odbora, do formiranja višestranačke komisije, preko objave zastupnice u Federalnom palamentu, stranačkog glasanja, politički tempirane objave snimaka, političkih poziva na demostracije. Tako da je najmanje zlo "politički komentari" na forumu.
Ne kažem da je zlo, i ne mislim samo na komentare na forumu, već i na društvenim mrežama, bitno je kao ko je objavio slike, iz koje je stranke... šta ćemo na proteste kad je iza toga politika, 'ta će ovi ili oni... i tako nam godine prolaze, svakim danom je sve gore.

I da taj direktor nije, iz kojih god razloga, ukazao na problem, ovo se ne bi zatalasalo... Da Sabina ovo danas nije objavila, iz kojih god razloga, neki od nas nikada ne bi znali za ovo... Oni - štićenici bi trebali biti prioritet svima nama, pa i ako neko za te ljude uradi nešto dobro, pa iz bilo kojih namjera, u to ne ulazim, imat će moju podršku.

I ja mislim da izađe 100 000 ljudi na proteste, pa neka bude i onih koji su tu zarad političkih poena, toga će uvijek biti, da bar mi stanemo na stranu onih za koje nema ko da se bori, i koji su izgleda do sada bili prepušteni pojedinim monstrumima, neljudima... ne znam kako ih nazvati.

A kontam, ako i na ovo ostanemo nijemi i bez bilo kakve konkretne akcije, onda baš tuga, jad i čemer...
O'zone
Globalni moderator

#273 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by O'zone »

Kikibombona wrote: 20/11/2019 20:30

...

Direktor rekao, pa direktor rekao. OK

Al hajde prvo da se utvrdi kada su nastali snimci pa barem okvirno. Neko se mora pozabaviti time kako bi se mogle sankcionirati osobe koje su uključene u to. Neko ih je morao svezati. Neko je morao narediti. Neko je odgovoran morao znati a nije ništa poduzeo da se to zaustavi.

Ili možda jeste. Možda su snimci nastali prije 5-6-7 godina. Možda se danas to ne radi. Ali direktor nije trebao da izađe i da baca vapaje za uposlenike koji su tu kao on kaže "preuzeli tu djecu za vrijeme rata" što znači da su ti isti uposlenici učestvovali u ovome vezivanju bez obzira u kom se periodu to desilo.

Neko treba da odgovara. I svi skaču na taj upravni odbor haj neka ga skinu i neka ih procesuiraju ali nisam upratio da se nešto puno spominju bivši direktori pa to su ljudi koji su imali uvid u sve i stavljali svoj potpis na sve akte gdje je njihova odgovornost?
palermo

#274 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by palermo »

Svakog čuda tri dana dosta- Kako u forumu, tako i u životu. Pa i ovoga će biti, naići će nova tema. A djeca u Pazariću kao i ostale osobe u zavodima za osobe sa mentalnim poteškoćama (a Pazarić nije jedini) će opet ostati da žive kako toako svoje živote. 25 godina Zavod u Pazariću djeluje i radi u ovakvim uslovima. I sada kao neko iščuđavanje. A vezano za Upravne i nadzorne odbore .....još 2009 godine (dakle deset godina prije) Institucija ombdusmena za ljudska prava u BiH je napsiala i dala preporuku :
1. Odmah obustaviti isplate naknada za rad članovima upravnih i nadzornih odbora u ustanovama iz sredstava koja se dobijaju za smještaj korisnika u ustanovu;
2. Preispitati način izbora i imenovanja članova upravnog i nadzornog odbora s aspekta potrebe da se osigura u radu ovih tijela na paritetnoj osnovi učešće roditelja/staratelja, zaposlenih i osnivača, te cijeni znanje i iskustvo u ovoj oblasti kao osnovni kriterij;
3. Ojačati svoje kapacitete za provedbu mjera nadzora po zakonu i preispitati postojanje sukoba interesa zaposlenih u Ministarstvu, s obzirom na njihovo učešće u radu upravnih i nadzornih odbora.”
Promijenilo se vlada i stranaka od tada, al zajedničko im je da je kenjac pojeo ove preporuke . Poješće ih i sada. Iz prostog razloga, što je svaki segment našeg života pretvoren u stranačku priču........
A djeci u Pazariću i sviam koji obitavaju u ovoj i sličnim ustanovama poželimo da sa njima radi što je moguće više onih koji imaju i stručnost i ljudskost jer oni su očito jedini koji im mogu pomoći.
A njih ima.....
Sanjarko

#275 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Sanjarko »

Nek se samo zakotrlja ili bolje reci zatalasa, pa da se koliko toliko proba na cistac ovo izvesti.
Post Reply