nenadivan wrote:hAZNADAR wrote:Komandni lanac, izvrsitelji,... mozda i ne tako bitno koliko motiv. Kada imas i komandni lanac zlocina, pa civilni komandni lanac, pa izvrsitelje, pa silne vojnike okolo sto ne pucaju ali obezbjedjuju stosta poput logistike, pa jos vise onih koji znaju sta se desava okolo i kuda odvode te ljude, pa napose silne civile koji tu zive i znaju sta je ispod zemlje. Premjestanje grobnice poslije rata posebna prica gdje valja obezbjediti i mehanizaciju, i ljude za posao, policiju da ogradi mjesto i omoguci transport, administraciju,....
Sve u svemu nije bas do incidenta, pojedinacnog zlocina jal vojnika jal oficira. U pitanju je ideologija, satanizacija jednog naroda kroz mitove o historiji kroz vjecita prizivanja poturica, janjicara, izdaja vjere, pa genetike kroz to, .... Gdje isti naravno nemaju kulturu, vjera okupatora, nemaju jezik, naciju,... I ko u to vjeruje - taj je i dio ovoga gdje je puka slucajnost i spontanost ko ce staviti metak u cijev i pucati u djecu. Biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Nije bilo ni Nijemcima problem pucati u kragujevacke gimnazijalce kada je vladalo opce pravilo da jedan vrijedi 100 drugih. Nije ni Prijedor danas neki fenomen pa da bas tu imas toliko psihopata,.. prije ce biti da su i izvrsioci i pomagaci u Prijedoru medicinski gledano mentalno zdravi, pravno i socijalno gledano posteni normalni gradjani,... ali imaju nesto u sebi, neka odredjena vjerovanja.
To i jeste poenta nastanka RS. Nije ni nezavisna niti dio Srbije - znaci u pitanju je uredjenje gdje je - ocisceno. Takav projekat ciscenja ne mozes izvrsiti samo sa probranim vojnicima,... tako obiman posao moze izvrsiti samo narod. Koji voli RS.
Ne znam sta da kažem. Sta čovjek da uradi.
Ja pokušavam da pričam o tome s ljudima, Srbima, i uvijek nailazim ili na zid ili na poricanje. Industrija laži je učinila svoje. Vi danas nemate u RS ni jedan značajniji medij koji će prenijeti istinu o tome. U Srbiji ima poneki list (npr Vreme, Danas), ali nedovoljno je to.
Pazite, kada iz medija svaki dan slušate da je nešto laž, logično vam je da je to laž. Srbi ne mogu da prihvate da su činili zločine, jer oni svog fašizma nisu ni svjesni. Fašizam je za njih nešto što je radio Hitler ili Musolini. Ne misle da je fašizam reći (što sam skoro čuo u BL): "kako zaposliše muslimana kad ima toliko naših ljudi nezaposlenih". To je bilo povodom zapošljavanja nekog Bosnjaka u gradsku upravu. To čujem od čovjeka koji je potpuno normalan u svim drugim stvarima. Tanka je linija izmedju toga i masovnih grobnica. Fašizam. Počeh se s njim ubjedjivati, al on ne konta, kaže kako stvarno ima puno "naših" ljudi koji su bijeda.
Što se tiče ovih zločina ja sam čuo nešto o tome još u ratu. Čuo sam o strijeljanjima u Brčkom, ali vrlo šturo, i bez mnogo informacija. I tako u školi (bio sam treći razred srednje) u nekom društvu počnemo priču o tome, ja se zapalim kako je to strašno itd, kad mi kaze jedna školska, sva bijesna:"nek su ih poubijali, znaš li ti šta su oni našima radili!". Bio sam zapanjen. Udala se 2005-6 za Bosnjaka. Često mi padne na pamet da je pitam šta sad o tome misli. Hoću da kažem koja je bila matrica. Izmišljale su se, ili su se prenaduvavale neke priče o srpskim žrtvama. Mnoge su, naravno, bile i istinite. Onda je se na osnovu toga stvarala neka osvetnicka retorika, tipa: "kako možeš osuđivati te ljude što su pobili te balije, njemu/njima su balije pobili svu porodicu". "Nije to trebalo dati da se radi, ali čovjeku (tom nekom nepoznatom izvršio ću) su Turci sve pobili". Uvijek je izvršilac neko kome su "balije pobile ženu i djecu". Oduvijek mi je ta priča, naravno, bila prozirna. Ali, izgleda, da prosječnom čovjeku nije. Tu je i ono nezaobilazno : "nismo im ovaj put dali da nas kolju nespremne", ili još isto često: "500 g su oni nas...." itd, itd. Tu se ljudi počnu navikavati polako na te stvari. Sta sam puta do skora čuo za nekog: "musliman je, al je stvarno dobar čovjek". Na to čovjek stvarno ne zna šta da kaže. A "u Srba" je to bilo dosta često da se čuje. Fašizam, druge riječi prosto nema.
Nadao sam se kad ovi matori borci počnu odlaziti da će mlađe generacije biti bolje, ali sam se grdno prevario - Fašizam se uči od malih nogu. U kući od mame i tate. Sa televizije i "patriotskih" portala i sajtova.
Što se tiče Srebrenice dosta sam o tome istraživao u smislu kako to vide borci u VRS. Niko od ljudi s kojima sam pričao nije bio ni blizu tamo, ali su imali neke informacije. Vjerovatno iz treće ruke. Nekoliko tih ljudi su časni i pošteni u svakom pogledu. Jedan od njih je spasio od sigurnog klanja dvojicu Bosnjaka 93 i danas je u kontaktu s njima. Navodim ga kao primjer čovjeka koji je kako kaže "čitav se rat brinuo da se ne ogriješi". I njega je interesivalo šta je se tamo zbilo pa je sagradio sljedeće glediste/stavove:
1.vecina Bosnjaka su postradali prilikom povlačenja preko Udrča. Bili su naoružani pa stoga i legitimni vojni cilj
2.dosta je ljudi sahranjeno u Potocarima koji su umrli od 92 do 95, bilo u borbama bilo prirodnom smrću
3.bilo je priličan broj osveta na licnom osnovu ("znaš li ti koliko su muslimani pobili Srba iz tog kraja", "nije se to smjelo dozvoliti, ali tamo je bio haos", "to su radili ljudi koji su sve izgubili" itd...)
4. Dosta je zarobljenika pobijeno kada je neki zarobljenik ubio srpskog vojnika pa je došlo do haosa i otelo se kontroli....
5. Zločini 10.diverzantskog su bili naručeni od strane francuske obavještajne službe, a ti ljudi ionako nisu bili Srbi, a oni koji su bili Srbi su ionako bili plaćene ubice i najgori sljam. Nije njima upravljao Ratko Mladić...
Kada se krenu ovi njegovi navodi da stavku po stavku pobijaju, on ne prihvata izvore informacija, ako su svjedočili muslimani o tome neće ni da priča, a Srbi koji su svjedočili su izdajnici ili plaćenici.
Kad ga na kraju satjeram argumentima uzazid on se naljuti i kaže, a istražujes li ti malo zločine nad Srbima. Ratko Mladić je svetinja i tu se ne može dalje diskutovati. Lično je bio prisutan kad su neki Četnici uzeli da kolju dva zarobljenika i spasio im život, jedva sačuvavsi svoj (Četnici su bili pijani i džaba mu i njegov čin) ali kad se pomene Ratko tu pamet stane. Prihvata on da je SDS vršio etničko čišćenje, zločine policije i paravojski, ali ne i Ratka Mladića. Castan oficir. Tako kaže.
Pretpostavljam zato jer bi se onda osjećao saučesnikom. Bio je zamjenik komandanta jednog bataljona kraći dio rata, a većinu vremena komandant čete.
Drugi imaju sličan stav.
Ja mislim da je jedino rješenje ovdje kod nas, u Bosni, da se oformi neka lijeva (ali baš lijeva) opozicija. Do tada, mi smo osuđeni na ova sranja. Zapad je htio ova sranja. Mogli su oni da su htjeli da nestane RS. Ali njihov zapadni koncept i nije neka multietnička sredina. Oni su odmah od 92 počeli sa etničkim kartama da dolaze ovdje. Oni da su htjeli multietničnost ne bi ni podrzavali razbijanje Jugoslavije. Mi smo, u Jugoslaviji, za njih bili pojam tolerancije i multietničnosti. Dok nisu oni najgori medju nama uzeli kormilo. Nakon toga su iskvarili i narod. Narod je kvaran sada. Pošto idem logikom da imam pravo i obavezu najviše o svom narodu da pričam reci cu: Srbi su postali kvarni.
Ja se i dalje osjećam Jugoslovenom. Etnički Srbin, nacionalno Jugosloven. Žao mi je, ne osjećam se nacionalno Bosancem. Nije mi nesto ni draga ta naša država. RS pogotovo. Ali mislim da moramo Bosnu čuvati, jer ne vidim da nam ista dobro može donijeti njeno razbijanje - čak i kad bi Srbi imali podršku većine međunarodne zajednice, čak i tada bolje nam je da smo u Bosni nego da je razbijamo. Ja se osjećam bližim sa jednim Sarajlijom nego sa jednim Vranjancem. Nek je ovaj drugi što puta Srbin.