Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#251 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

triconja wrote:
drndalo wrote:Naravno da jeste, i to dobar, vrlo dobar vjernik, pa ga Bog pogledao, gdje nece, jel', i omogucio mu da zaima... :evil:
Vjernik a u zivotu nije knjige (historijske i vjerske) procito. Da je cito znao bi sta se u islamu radi sa onima koji skladiste i cekaju pogodan trenutak :lol: .
Ko je vidio citati, lakse je samo onaj dio koji ti odgovara primjeniti, a ostalo bas i ne, posebno ako ti je to fermanom potvrdio neki turbo-Sejh, koji je procitao korice knjige...
triconja

#252 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

drndalo wrote:
triconja wrote:
drndalo wrote:Naravno da jeste, i to dobar, vrlo dobar vjernik, pa ga Bog pogledao, gdje nece, jel', i omogucio mu da zaima... :evil:
Vjernik a u zivotu nije knjige (historijske i vjerske) procito. Da je cito znao bi sta se u islamu radi sa onima koji skladiste i cekaju pogodan trenutak :lol: .
Ko je vidio citati, lakse je samo onaj dio koji ti odgovara primjeniti, a ostalo bas i ne, posebno ako ti je to fermanom potvrdio neki turbo-Sejh, koji je procitao korice knjige...
:thumbup:
Edin H.

#253 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Edin H. »

HAVANA wrote: To se podrazumijeva,uvlacio bi karnu :lol:
:D
pizarro

#254 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by pizarro »

moonca wrote:
Dino79 wrote:U rS specijalista dokto plata 1500 KM ja znam vodoinstaletera koji nece da radi a da mu dnevnica neizađe 200 KM . Pa racunajte sta je bolje hirug koji operise i koliko skolovanja treba za to ili vodoinstalater sa tri razreda srednje skole.
Koliko je ko ulozio u skolovanje i koliko ko zarađuje.
i sad za vas hirurg ispade teski levat? :lol:
Dino79

#255 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Dino79 »

pizarro wrote:
moonca wrote:
Dino79 wrote:U rS specijalista dokto plata 1500 KM ja znam vodoinstaletera koji nece da radi a da mu dnevnica neizađe 200 KM . Pa racunajte sta je bolje hirug koji operise i koliko skolovanja treba za to ili vodoinstalater sa tri razreda srednje skole.
Drzava ga levati.
Politicari su godinama koristili izraz kako smo jeftina radna snaga i kao to je neka prednost . Debili su se javno hvalili kao eto oni su sposobni i dovesti ce strane investitore jer im nasa drzava moze ponuditi jeftinu radnu snagu.
Dabogda im djeca i unucad bila jeftina radna snaga .
moonca

#256 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

pizarro wrote:
moonca wrote:
Respekt i za zanatska zanimanja ,potrebna su i trebaju imati pristojna primanja.I imaju. No, ipak biti dr , hirurg , godine provedene skolovajuci se, i cijena te skolarine, kao i odgovornost -ipak bi im trebali biti malo vise zahvalni za ono za sta su se opredjelili.
aratet

#257 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by aratet »

TLR wrote:
Nije nerealno očekivati da bi u budućnosti Svijet mogao ostati bez ljudi.
Dok je Crnaca, Arapa i juznoazijata, nerealno je. :D
valjuga

#258 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by valjuga »

pizarro wrote:
moonca wrote:
Ja znam popriličan broj hirurga i kao što znamo na rubu su opstanka.
Sanjarko

#259 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

valjuga wrote: To je riješeno u Njemačkoj i Francuskoj to znam.Dakle u ove dvije države postoje Biroi za zapošljavanje koji nećeš vjerovati zbilja zapošljavaju!
Kod nas imaš kao i ja što sam prigodu da zarađuješ dosta i da ti se uplaćuje minimalac tako da ću ako odem u penziju samo balahat sa parama :mrgreen:
Ma ima i ovdje nesto, ali slabo je to, procedura samo takva itd. Socijalne pomoci nema za vecinu socijalnih slucajeva, tek kako znam kada stekne se pravo na penziju ako se nije ona ostvarila imaju pravo na socijalnu pomoc i neki ljudi koji imaju vise djece i slicno vecinom uredbama nacelnika, ako se nevaram. Naknadu za nezaposlenost vecina nema, nezaposleno lice ima jedino ako se zaposli i radi minimalno ako se nevaram 2 godine. Sto duze je radila osoba i sto je vecu platu imala ima i vecu naknadu, ali lice koje je nezaposleno nema nista.

Imaju za samozaposljavanje podsticaje ali par hiljada km, mislim oko 2 hiljade da je, ali se mora sa zdrastva odjaviti godinama i sve sebi uplacivati, penziono i zdrastveno osiguranje, i jos registracija svega kosta minimalno 2 hiljade, znaci uzmes 2 a platis minimalno 4 drzavi.

To samo uzimaju oni koji imaju osiguran kapital, zemlju itd. Ko nema nista, rizikuje zivotom mozda ako ovo uzme.

Ako si znaci nezaposlen, polubolestan ili bolestan njb-o si i teret si porodice. :( = Nazalost
Qoom

#260 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Qoom »

U IT sektoru je situacija dramatična, znači nije više stvar plate, beneficija, ljudi jednostavno ne-ma.

Gledam API nije objavio oglas samo za portira i direktora, sve ostalo traže. Doduše smeće su firma, ali svejedno.
Sanjarko

#261 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

TRANCE wrote:
Rizvan wrote:
moonca wrote:Ako si ne zaposlen- nema nista.
Ovo važi za SAD, u Evropi manje više u svim razvijenim zemljama, nezaposleni imaju primanja. U Njemačkoj dugotrajno nezaposleni primaju 800KM, oni kraće nezaposleni, naravno primaju i više, određeni vremenski period. Plus imaju pravo na subvencije za stanarinu, a tu je naravno i dječiji doplatak.
Primaju i u SAD-u u prosjeku 145 dolara mjesečno bonova za hranu u supermarketu.
U Njemačkoj je to 416 eura mjesečno.
U Irskoj 858 eura mjesečno itd.
U Bosni 0.
Nije bas tako mislim. Pisao sam valjugi. Kada se napuni dovoljno godina za penziju tada se dobije ali to je od 0-100 km zavisno gdje ko zivi. Znaci kada napune 65 godina imaju pravo na socijalnu pomoc i neki ljudi radi djece ili uredbama nekim nacelnika nekih.

Vecina, kao ja primjerice nema nista i samo propada. Da imam ja primjerice barem ove bonove kao u Americi koliko toliko mojima i meni bi laksi zivot bio.
Sanjarko

#262 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

TRANCE wrote:
animals wrote:Pad nezaposlenosti je zato sto se ta razlika u procentima zaposlila...
ali i Njemackoj...znaci opada nezaposlenost :D
Nije baš samo zbog toga, ako je vjerovati zavodu za statistiku, u BiH u oktobru 2014. je bilo 707.146 zaposlenih, a u oktobru 2017. 754.020 zaposlenih.
Postoji ekonomski rast, ali to još uvijek nije dovoljno.
Mislim da muljaju sto se tice ovoga. Registrovalo pijacare pa zbog toga mozda zaposlenost skocila ovoliko. A pijacari sada sve moraju da placaju i mnogi su zatvorili boksove ovdje u Zenici. Kukaju prilicno.
Sanjarko

#263 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

bh.tornjak wrote:
Budimo realni....sta misli jedna sivacica koja sjedi za masinom za 500 KM....????
da vrijedi vise....????
Samostalo zaposlena sivacica moze sebi za mjesec sigurno da zaradi 1.000 km. Cak zarade mozda idu i do 2 milje. Za svaki rad na necemu uzimaju po 3, 4, 5 i vise km. Minimalna cijena rada po artiklu je mislim 2 km, i to je samo da zasije nesto najobicnije mislim.

Recimo ja bi i to radio, ali ne znam. Nena umrla mlada, bila je sivacica, nije nikome znanje prenjela. Da ima neko da me nauci bi ja i ovo radio.
Sanjarko

#264 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Dobar kuhar noze poprilicno izaci na kraju mjeseca. Dobar
Normalno. Moze i trgovac. Ali na crno samo. Mislim na trgovca. Kuhar svaki moze mislim.
Sanjarko

#265 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

dert wrote:poljoprivreda ..........niko o njoj ne misli :?
Vecina populacije zivi u gradovima, nema zemlje. Vecina zemlje u vlasnistvu drzave ili je suma, brdovita i slicno. Znaci tesko iskoristiva. A nema projekata bas da se nekako ljudi obrazuju za poljuprivredu i iz gradova na sela prebace, pa sela zbog toga propadaju. Jer nema podsticaja itd., jos malo, malo im neko nevrijeme, te susa, te poplava itd.

Malo ko ima para da rizikuje, a isto malo ko ima i znanja da pokusa. Naravno seljaci imaju jer se tim poslom bave porodicno, ali i njima sve teze i omladina im napusta taj posao, kao i sela.
Sanjarko

#266 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

HAVANA wrote:A ja ga ne znam dobrog a da nema posla.A ovo o 500 km,ne nasmijavajte me.450 mi vodoinstalater uze za razvod vode u poslovnom prostoru od 50m2.Zavrsio za nepuna 2 dana.Sam.Pomocnika nema nit vise trazi,nece da se nervira.Frajer kopa sam,polaze,spaja...Smota one pare,mahne oko glave...Nek leze kaze.
Da je meni i u vodoinstalatere. Ali ne da se puno od mene ocekuje. Jer sam smotan, spavam pola dana i vise, bolestan. Ali bi pomogao barem 3-4 sata i da me toliko plati. Ono honorarno, kako zovu part time. Cak bi i u grobare.

Ali vec vecinom ovdje imaju uhodano sve i ne traze dodatno nekoga pogotovo ne bolesnog itd.
Sanjarko

#267 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

HAVANA wrote:
Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:Moj fudo,dobrog kuhara,keramicara,vodoinstalatera,mehanicara,elektricara,lakirera...ni za lijeka.
Jebote, ja to sve znam.
Da se vratim pare bih namlatio.
:shock: :D
Ja cim cujem znam sve,ospem se. :lol: Haj ti kuci radi,nemoj kod mene zdravlja ti.Cuj zna sve.Znam i ja ofrlje. :lol:
Ne znam nista. Lazem. Znam malo oko cesmi, onu gumicu promjeniti, znam engleski onako, govoriti, pisati, razumiti, portugalski, italijanski, spanolski razumijem onako, malo jos nesto. Siti rucno sam znao ali slabo je to sada. Prodavati sam znao i radio malo to, sada se nemoze vise tako od tada kada sam prekinuo sa tim do sada.

Slazem se da nema. Iselili se za Njemacku itd., vecina, a oni stariji umrli, nisu prenjeli znanje mladzima vecinom.
Sanjarko

#268 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

Lazu doktori. Nijedan hirurg te nece ni pogledati bez koverte. Ovdje pojedini uzimaju po 500 km po koverti. Nece ih narod prijaviti iz straha. Ja recimo bi ovoga jednoga sto znam, ali mi niko ne bi vjerovao, nemam dokaza, a niko od ostecenih ne bi izasao da svjedoci protiv njega.

Znaci imaju plate od 1.000 minimalno od tehnicara pa nadalje do doktora plus koverte, pokloni razni. Nek danas par porodica pacijenata pokloni po pola kilo kafe i slicno ili da po 10-20 km da se pripazi pacijent nabere se to na skoro istu platu.

Znaci na 1.000 minimalno, imaju mozda jos minimalno 500 km, mozda i vise. Ovo za tehnicare vrijedi, doktori 2.000+.
Sanjarko

#269 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

Prije su doktori radili da pomognu, za hranu i smjestaj samo. A sada mozes crknut ako nemas da ga platis. Cast izuzetcima koji jos koliko toliko pomazu narodu. Osilili se po meni i medicinari kao i politicari. Istina politicari vise, daleko vise, ali i medicinari.

Ma generalno su se mislim svi osilili. Pod tim mislim digli nos. Zaboravili rat, glad itd., brzo i kako je to kad nemas. Cak i ja i moji. Neko vise, neko manje. Vakat takav.
cadburry

#270 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by cadburry »

bh.tornjak wrote:
Budimo realni....sta misli jedna sivacica koja sjedi za masinom za 500 KM....????
da vrijedi vise....????

Ne ....ne vrijedi. Iskreno, da vrijedi nebi bila sivacica.
E jest ovaj tranzicijski kapitalizam napravio govna od nas. Kako kaže Mile Kekin "nove elite ratuju sa gramatikom", a vrijednost ljudi mjere po zaradi i zanimanju.

Drug, zarada bilo koga ko radi 40 sati sedmično ne bi trebala biti manja od potrošačke korpe. Niko ne bi trebao živjeti na rubu ili ispod ruba egzistencije.
cadburry

#271 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by cadburry »

TRANCE wrote: BiH je imala u 2015. anketnu stopu nezaposlenosti 27,7%, a u 2017. godini 20,5%, što je solidan napredak, ali još daleko od pune zaposlenosti, koja se definiše kao nezaposlenost ispod 4,5%.
Rast plata u BiH je trenutno oko 1,5% godišnje, što je na nivou stope inflacije, tako da realnog rasta plata nema.
Kompanije imaju problem da za platu od 5-6 stoja mogu naći samo degenerike, jer su kvalitetni radnici ili otišli u inostranstvo ili već rade negdje za veću platu. Znam npr. jednog vlasnika manjeg hotela u Sa, ima dnevno prihoda od gostiju 200-400 eura, ali hoće Bošnjo kvalitetnu radnicu na recepciji za 6 stoja mjesečno, žao mu izdvojiti više, jer mora sin džipa vozati. Objavio oglas, uslovi znanje engleskog, njemačkog i po mogućnosti još jednog stranog jezika, naravno nije mu se niko javio :lol: Spustio kriterije, javilo mu se par cura, one kvalitetnije odšetale kad su čule iznos plate, a zaposlio neke polupismene fufice. Kad su krenule negativne ocjene na Bookingu zbog neljubaznog i neprofesionalnog osoblja, kuknjava kako se ne može naći kvalitetan radnik u BiH. Naravno nije mu ni u jednom trenutku palo na pamet da digne platu na 900-1000 KM, pa onda vidi koga može naći.
Ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer je u međuvremenu (meni neshvatljivo), blago opao udio ekonomski aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu iako je trebao porasti. Ovo 20% nezaposlenih je u odnosu na ekonomski aktivno stanovništvo (što je mnogo - kako kažeš, trebabiti 4-5%), a ne na ukupno radno spobono stanovništvo. U BiH imamo drastično nizak procenat ekonomski aktivnog stanovništva - tek 40%. 60% stanovništva od 15 do 65 godina ili se školuje ili je nespsobno za rad ili su u pitanju domaćice ili su ljudi koji su odustali od traženja posla. Što je katastrofalno niska stopa. Očekivani trend je da se procenat domaćica i nesposobnih za rad (uslijed RVI) smanjuje (dugi niz godina se nominalan broj i zaposlenih i nezaposlenih povećavao), ali eto svekupno ekonomski neaktivno stanovništvo je u zadnje 2-3 godine u porastu.
Sanjarko

#272 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

Ovi neaktivni, dosta njih bolesnici nekakvi. Samo nemaju neko uvjerenje da su bolesni. Slabo domacica ima. A dosta radi na crno za sebe ili za druge. Od prodaje cigareta na crno do ekstrema dilanja droge na crno.

Bosna dodze kao malo veci geto. Mislim povrsinski.
cadburry

#273 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by cadburry »

Ivo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)

vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...

e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?

mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
I ja sve češće čujem za firme koje ne mogu pronaći zaposlenike u razliitim branšama, a sve rijeđe čujem za ljude koji ne mogu naći posao. Mada ako pogledaš statistiku prosječne plate, ona varira oko 850 KM i već dugo vremena se ne mijenja - što je suprotno od ovog trenda nedostatka radnika kojeg svi mi osjećamo. Postoji rasprostranjeno vjerovanje da je ovakva prosječna plata prosjek niskih plata u privatnom i vrlo visokih u javnom sektoru. Međutim, iz mog iskustva, 90% privatnika radnike prijavljuju na manje plate (najčešće minimalac), a razliku isplačuju na ruke. Tako da bi prosječna plata trebala biti dosta veća (da ne govorim da se topli obrok i prijevoz ne računaju u ovu prosječnu platu, a skoro svi imaju barem TO). E sad, može biti da se dešava rast ovog dijela plate koji ide na ruke, ali ga statistika ne registruje jer je u sivoj zoni.

Ako ovako nastavi, vjerujem da bismo uskoro mogli očekivati neki val sirijskih, iračkih, pakistanskih, indijskih.... imigranata kojima se isplati konobarisati u BiH za manje plate.
animals

#274 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

cadburry wrote:
bh.tornjak wrote:
da vrijedi vise....????

Ne ....ne vrijedi. Iskreno, da vrijedi nebi bila sivacica.
E jest ovaj tranzicijski kapitalizam napravio govna od nas. Kako kaže Mile Kekin "nove elite ratuju sa gramatikom", a vrijednost ljudi mjere po zaradi i zanimanju.

Drug, zarada bilo koga ko radi 40 sati sedmično ne bi trebala biti manja od potrošačke korpe. Niko ne bi trebao živjeti na rubu ili ispod ruba egzistencije.
problem je sto se ta potrosacka korpa proizvodi vani...
drndalo

#275 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

Jos je veci problem sto je pola zaposlenig stanivnistva os svoje plate moze napuniti samo 60-ak%...
Post Reply