I ti clan NS-a? Bogam' si fulio politiciku partiju.ušće wrote:..ali evo da ponovim. Ovakvi kao đeneral su najviše jada učinili u posljednjem ratu nisu nas klali Veliko srbi već komšije koje su sa nama kafu pile ... mene zmija može jednom ujesti ali od tad i gušteru odmah na glavu stanem ...
Bauk bošnjačkog nacionalizma
- Dasi
#251 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
-
ušće
#252 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Što zato što ne volim prikrivene četnike .zato što mi jedan takav prijeratni kum ...zato što imam najboljeg druga koji se pokajao kao ovaj đeneral ( ako priča istinu ) pa sad na svakom koraku hebe majku balijsku ...Jok za vas koji mislite da ste upravu samo onaj koji jebe Aliju i đamiju je pravi zato će vam nažalost uvijek kranji domet biti od Kozije čuprije do Marijin dvora ...Dasi wrote:I ti clan NS-a? Bogam' si fulio politiciku partiju.ušće wrote:..ali evo da ponovim. Ovakvi kao đeneral su najviše jada učinili u posljednjem ratu nisu nas klali Veliko srbi već komšije koje su sa nama kafu pile ... mene zmija može jednom ujesti ali od tad i gušteru odmah na glavu stanem ...
- Dasi
#253 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ne nego zato sto si sve Srbe smjestio u "komsije".ušće wrote: Što zato što ne volim prikrivene četnike .zato što mi jedan takav prijeratni kum ...zato što imam najboljeg druga koji se pokajao kao ovaj đeneral ( ako priča istinu ) pa sad na svakom koraku hebe majku balijsku ...Jok za vas koji mislite da ste upravu samo onaj koji jebe Aliju i đamiju je pravi zato će vam nažalost uvijek kranji domet biti od Kozije čuprije do Marijin dvora ...
Nisu te klali komsije Srbi, nego komsije cetnici/velikosrbi.nisu nas klali Veliko srbi već komšije
Mene su moje komsije u ratu spasile.
-
Lug
#254 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
gdje pise da je on sve Srbe stavio u "komsije" ?Dasi wrote:Ne nego zato sto si sve Srbe smjestio u "komsije".ušće wrote: Što zato što ne volim prikrivene četnike .zato što mi jedan takav prijeratni kum ...zato što imam najboljeg druga koji se pokajao kao ovaj đeneral ( ako priča istinu ) pa sad na svakom koraku hebe majku balijsku ...Jok za vas koji mislite da ste upravu samo onaj koji jebe Aliju i đamiju je pravi zato će vam nažalost uvijek kranji domet biti od Kozije čuprije do Marijin dvora ...Nisu te klali komsije Srbi, nego komsije cetnici/velikosrbi.nisu nas klali Veliko srbi već komšije
Mene su moje komsije u ratu spasile.
- cyprus
#255 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Iako mi je drago za promjenu kao diskutanta imati nekoga ko je spreman argumentima, a ne doskočicama i uvredama razgovarat, moram primijetiti da ti i dalje isuviše vučeš na poređenje sa Srbima... Vidi kako Srbi vako, vidi kako Srbi onako... OK, utvrdili smo već, srpski nacionalizam je gori, prilično gori od bošnjačkog... Jedino se ne bih složio da je razlika ko slon vs mrav... U mojoj percepciji je to maseni odnos slona i medvjeda...A_A_AKCIJA wrote:OK, haj da malo ohladimo. Vidim da se suštinski ne razilazimo oko bitnih stvari. Tema je jednostavno takva, da u skup nacionalista upadam i ja i koljači, pa ćeš me razumjeti zašto se odupirem.cyprus wrote:
Vezano za prvu rečenicu - pa ne znam ni ja jebote zašto je to tako... Zbog mene nije sigurno... Tema je otvorena sa pitanjem - ima li bošnjačkog nacionalizma i koliki on to bauk predstavlja? I ja sam je tako i shvatio... Nisam mislio pisat ni o srpskom, ni o hrvatskom nacionalizmu... Jedino sam ih spomenuo šest ili sedam puta kako bih naglasio kako ne stavljam bošnjački nacionalizam na nivo prethodna dva... Ali evo izgleda nije dovoljno, opet mi se to podmeće... Dobro, hoće li biti dovoljno ako to ponovim 77 puta da zlo bošnjačkog nacionalizma ne predstavlja ni deseti dio zla srpskog nacionalizma? Eto samo reci i napisat ću 77 puta i da se onda okanimo te dimenzije poređenja...
Ja sam bio otvorio temu da prodiskutujemo i o tom poređenju (doduše u kontektu 90-tih), pa su me mnogi popljuvali kako se uopšte usuđujem postavljat takva pitanja... Ako te zanima da raspravimo to poređenje, hajmo onda preć na tu temu i tamo raspravljat...
Dakle, vratimo se na temu... Sejfudin Tokić:
http://novovrijeme.ba/sejfudin-tokic-su ... -bosnjaka/http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=47763Sejfudin wrote:Prije ili kasnije ona će i formalno biti nacionalna država Bošnjaka. Ustavno-pravna formulacija po kojoj je BiH država tri konstitutivna naroda sasvim je nepoznata u pravnoj praksi. Pojam konstitutivnih naroda u praksi ne postoji nigdje osim u BiH, a i kod nas je on falsifikat po samom značenju te riječi.http://de po.ba/clanak/118801/prije-ce-se-sandzak-pripojiti-bosni-nego-republika-srpska-srbijiSejfudin wrote:Prije samo 140 godina, u našoj zemlji živjeli su Bošnjaci muslimani, Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci. Pod uticajem i pritiskom velikodržavnih projekata iz Hrvatske i Srbije, Bošnjaci katolici vremenom su prevedeni u Hrvate, a Bošnjaci pravoslavci u Srbe. … Naši ljudi su svjesni da u identitetu svog bošnjačkog naroda mogu naći sigurnost i za narod i za državu BiH. Što je brojniji, jači i moćniji bošnjački narod, bit će jača i stabilnija BiH.Ovo su neke od izjava... Misliš li da ovakvi stavovi ne pripadaju izrazito desničarskom i problematičnom ideološkom krugu? Sejfo jeste marginalac, ali nije usamljen u ovakvim stavovima, i takvi se sve češće čuju u javnom prostoru... Ako ćeš mi sad pričat kako kod Srba ima gorih, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...Sejfudin wrote:Prije će se Sandžak pripojiti Bosni nego RS Srbiji!
Što se tiče popisa - opet se fokusiraš na pogrešnu dimenziju i na nešto što ja ni izbliza nisam rekao... Meni ne smeta bošnjački identitet, niti da se neko izjašnjava kao Bošnjak, ni da ispoljava bošnjački identitet, ni da Bošnjaka bude 90% u državi, ako bi do toga došlo 'prirodnim' putem... Na kraju krajeva, i sam sam djelomično Bošnjak, i bošnjački identitet je djelomično i moj identitet... Dakle, zašto bih ja imao nešto protiv toga i zašto bih bošnjački identitet izjednačavao sa bošnjačkim nacionalizmom? Života ti, objasni mi otkud ti to?
Ono što mi smeta je huškačka kampanja protiv onih koji se iz nekog razloga ne žele izjasniti kao Bošnjaci, opsesija time da se navuče na preko 50% (evo navuklo se, i šta sad, jel i jednom Bošnjaku bolje zbog toga?), kao i fabrikovanje rezultata popisa, zbog čega smo dobili maltene neupotrebljive podatke... Jbt, u Srebrenici se popisalo 7200 Bošnjaka, a na zadnjim izborima za Ćamila Durakovića nije glasalo ni 2000 ljudi... I ko biva realni podaci... U Sanskom Mostu popisana 41 hiljada ljudi, a realno ih nema ni 25 hiljada (po tvrdnjama ljudi iz tog kraja)... I takvih primjera još koliko hoćeš... I koji smo kurac uopšte organizovali popis? Šta ćemo sad sa ovakvim rezultatima?
A zašto? Nisu li Senadin Lavić i još čitava svita profesionalnih Bošnjaka pred popis samo obilazili TV kanale i davali instrukcije dijaspori kako da zajebu sistem i budu upisani kao 'privremeno odsutni', te naravno kako da se 'ispravno' izjasne (Bošnjak - islam - bosanski)... Internet vrvio od luđačke kampanje... I još jednom pitam - a zašto? Šta je to Bosna i Hercegovina, probosanska politika, bošnjački etnički korpus ili bilo ko dobio ovakvim inžinjeringom? Dobili su istina vjerovatno ti kojima je profesionalno zanimanje Bošnjak, sumnjam da su to sve za džabe radili... Što je najgore, poslata je ovakva poruka ljudima koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju - nije bitno kakvi su vam stavovi, bitno je kako se izjašnjavate...
Opet, ako ćeš mi govoriti da je recimo kod Hrvata bilo još gore, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...
Što se tiče zločina i Kazana, Sarajlija sam, i ne mislim da mi Sarajlije nosimo ikakvu kolektivnu krivicu, niti mislim da se ista treba 'skidati'... Sarajlije imaju moralnu odgovornost da se ograde od đikele zvane Caco, i to je sasvim dovoljno... Srećom većina Sarajlija je to i uradila... Naravno, činjenica da spomen ploče još nema govori da u ovom gradu postoje i drugačije struje... Međutim, osim Kazana, desili su se još i brojni zločini sa ove strane... A na iste se žmiri, relativizira, opravdava, ignoriše, minorizira, sve sa pričom 'nema smisla o tome pričat, dok su na drugoj strani genocid, logori i masovne grobnice'... Ja smatram da sad kada je najveći dio zločina srpskog i hrvatskog nacionalizma razoktriven, a dobrim dijelom i dobio službenu presudu, da bar sad treba malo obratiti pažnju i na vlastitu avliju, u kojoj također ima smeća...
Ako ćeš mi govoriti da kod Hrvata i Srba ima više smeća, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...
Hajmo ovako. Recimo da možemo Sejfudinove izjave nazvati nacionalističkim, u nekom širokom teorijskom tumačenju. Iako, od ove tri, niti jedna to nije, sama po sebi. Problem nastane onda kada neko izvali da su za sve probleme na Balkanu krivi nacionalizmi i nacionalisti. Vjeruj, nisu. Najveći problem na Balkanu je velikosrpska ideja koja crpi snagu iz nacionalizma, dakle ne sam nacionalizam. Ta ideja od tih istih ljudi pravi fašiste, ksenofobe i mrzitelje svega nesrpskog. Rezultat imaš u ratu 90ih i političkoj situaciji u RS i Srbiji. rezultat je i to da ogroman broj Srba u Srbiji smatra da Albanci ne mogu biti na rukovodećim funkcijama.
Dakle, hajmo terminološki odrediti sam nacionalizam. Ako je to sve što se tiče nacionalnog, a takve teorije nacionalizma postoje, onda je besmisleno uopće diskutovati na tu temu, tj ima smisla kao priča o homo sapiensu. Ako je nacionalizam jednako šovinizam, onda mnogi ne spadaju u tu skupinu i ne treba ih tu gurati i za njih treba izmisliti novi naziv.Prema istraživanju Stratedžik marketinga iz 2009. godine, o diskriminaciji i socijalnoj distanci u Srbiji, Albanci su „dosledno na dnu liste“ u odnosu na druge etničke grupe. Naime, tek 39% građana Srbije smatra da bi Albanci mogli sa uspehom da rade posao učitelja, 34% posao njihovog šefa, 30% posao predsednika opštine i 23% posao predsednika vlade.
Za popis, da ti dam odgovor: anex 7 dejtonskog sporazuma. Naravno, u Srebrenici ne živi toliko ljudi, a znamo i zašto ne živi, pa da se ne glupiramo i brukamo na tu temu. Sada treba biti normalno da ih nema i prihvatiti progon i ubistva i to nazvati normalnim, a nenormalno je pokušati negirati rezultate genocida i etničkog čišćenja. Sva priča oko kampanja, popisa i Bošnjaka je reakcija na rat i biološko istrjebljivanje i negiranje same činjenice postojanja tih istih Bošnjaka. Ne znam kako da ti to objasnim, ali fakat moraš biti svjestan da je to proces koji postoji: neki dan su djeci u Zvorniku izbacili bosanski jezik iz knjižica. I dalje je mainstream priča o nepostojanju Bošnjaka nao naroda i najnormalnije je postojanje priče i ideje koja govori suprotno i bori se protiv nastavka uništenja.
Sve ima utemeljenje u anexu 7 koji garantuje povratak izbjeglica. Svaki budući popis će to morati uvažiti dok god važi Dayton kao mirovni sporazum i anex 7, koji je iznad Ustava ove države. Ako pročitaš moje postove na temi 1. Mart, vidjećeš da se zalažem za isti princip u Sarajevu i povratkom Srba, npr.
Šta smo dobili? Poruku da se zločin ne isplati i da nije uspio u svojoj namjeri.
Međutim, hajde da probamo razgovarati bez poređenja... Da razgovaramo o tome da li je bošnjački nacionalizam postoji... Koje su njegove razmjere? Koji su trendovi? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za Bošnjake? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za pripadnike naroda koji žive na istom geografskom prostoru kao i Bošnjaci? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za Bosnu i Hercegovinu? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za stabilnost ovog prostora? Da li je bošnjački nacionalizam intelektualno dobro utemeljen i moralno opravdan?
Eto, ja sam pokušao govoriti o tim pitanjima, ali eto više pažnje se obratilo na konkretne primjere (kojih ne nedostaje)...
Inače sam mišljenja da se Bošnjaci mogu opstat, razvijat se i gradit svoj identitet, braniti svoje individualne i kolektivne interese, a ujedno i jačati državu Bosnu i Hercegovinu i bez nacionalizma... Da se razumijemo, ja pod nacionalizmom podrazumijevam sve etnonacionalno isključive, a u isto vrijeme agresivne forme ispoljavanja i nametanja svoje vizije društveno-političkog uređenja ili pogleda na društveno-politička pitanja... Ne gajim iluzije da će nacionalista ikada skroz nestati (svaki narod ih ima), ali ono što je obaveza svakog zdravog društva jeste održavanje takvih grupa i pojedinaca na društvenoj margini... Naravno da nijansiranje u nacionalizmu postoji - čitav je tu spektar različitih oblika pojavnosti, ali mišljenja sam da ni onaj najblaži vid nacionalizma ne može donijeti opštedruštvenu korist... Vrhunac koji može postići u konstruktivnom pogledu jeste da načini tek neznatnu štetu...
Više mi je dosadilo pričat o Sejfudinu, ali moram te ovo pitat: kako to navedeno nisu nacionalističke izjave? Zalaganje za stvaranje nacionalne države jednog naroda, pišanje po etničkom identitetu drugih naroda i naznaka velikodržavnih aspiracija... To su sve prototipovi ultranacionalističkih stavova...
A za povratak sam i ja, naravno... Kamo sreće da povratak ljudi na predratna ognjišta zaživi u većem obimu... Međutim, nema to veze sa popisom stanovništva... Niko nema praktične koristi od fiktivnih brojki... Ovako čak ne možeš te rezultate koristiti ni za eventualni razvoj strategije održivog povratka...
-
hAZNADAR
#256 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Dobro bar si se potrudio da objasnis za razliku od ovih sto tvrde kako bosnjacki nacionalizam kopira srpski. Da ne spominjem ove sto aplaudiraju a neznaju ni sami cemu aplaudiraju osom sto su skontali ko su ovdje nasi a ko njihovi. Sejfo i njegova izjava o Sandzaku je u tom kontekstu jasna svakom pametnom. Izjave o nacionaloj drzavi Bosnjaka iako rijetke - opet ne predstavljaju toliko zlo. Lijepo je sto podsjecas 77 puta ko je gori - ali ja tebe podsjecam da se ovdje radi o skroz drugacijim stvarima. Nije srpski i bosnjacki nacionalizam dio istog sablona pa da je neko na skali bolji ili gori, iskusniji ili u povoju, stariji ili mladji. To uopce nije u konkurenciji i nije isti sablon. I ratni zlocini koje spominjes se ne razlikuju samo u brojkama - vec u onom najvaznijem - motivu, nacinu, pozadini,.. Koji ti q smeta popis - imao je svako priliku sprovoditi kampanje za svoje ime - ko je kriv Bosancima sto se dvije decenije nisu sjetili ni peticiju sprovesti, javnu debatu, prijedlog u parlamentu, medijsku kampanju,... i sad ko biva Bosnjaci diskriminiraju Bosance i rade protiv njih. Na stranu ufurane likove koji nas poput jednog ovdje nazivaju skartom, manje plemenitim,.. U stvarnosti i praksi, Bosnjaci su isto i Bosanci, svi Bosnjaci listom bi prihvatili bez trunke razmisljanja drzavu i sistem po mjeri Bosanaca i to presretni. Svi Bosnjaci zele normalnu drzavu gdje svi imaju prava i niko nikog ne diskriminise. I nikad nemoj zaboraviti bitne stvari koje stalno ponavljam.cyprus wrote:
Vezano za prvu rečenicu - pa ne znam ni ja jebote zašto je to tako... Zbog mene nije sigurno... Tema je otvorena sa pitanjem - ima li bošnjačkog nacionalizma i koliki on to bauk predstavlja? I ja sam je tako i shvatio... Nisam mislio pisat ni o srpskom, ni o hrvatskom nacionalizmu... Jedino sam ih spomenuo šest ili sedam puta kako bih naglasio kako ne stavljam bošnjački nacionalizam na nivo prethodna dva... Ali evo izgleda nije dovoljno, opet mi se to podmeće... Dobro, hoće li biti dovoljno ako to ponovim 77 puta da zlo bošnjačkog nacionalizma ne predstavlja ni deseti dio zla srpskog nacionalizma? Eto samo reci i napisat ću 77 puta i da se onda okanimo te dimenzije poređenja...
Ja sam bio otvorio temu da prodiskutujemo i o tom poređenju (doduše u kontektu 90-tih), pa su me mnogi popljuvali kako se uopšte usuđujem postavljat takva pitanja... Ako te zanima da raspravimo to poređenje, hajmo onda preć na tu temu i tamo raspravljat...
Dakle, vratimo se na temu... Sejfudin Tokić:
http://novovrijeme.ba/sejfudin-tokic-su ... -bosnjaka/http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=47763Sejfudin wrote:Prije ili kasnije ona će i formalno biti nacionalna država Bošnjaka. Ustavno-pravna formulacija po kojoj je BiH država tri konstitutivna naroda sasvim je nepoznata u pravnoj praksi. Pojam konstitutivnih naroda u praksi ne postoji nigdje osim u BiH, a i kod nas je on falsifikat po samom značenju te riječi.http://de po.ba/clanak/118801/prije-ce-se-sandzak-pripojiti-bosni-nego-republika-srpska-srbijiSejfudin wrote:Prije samo 140 godina, u našoj zemlji živjeli su Bošnjaci muslimani, Bošnjaci katolici i Bošnjaci pravoslavci. Pod uticajem i pritiskom velikodržavnih projekata iz Hrvatske i Srbije, Bošnjaci katolici vremenom su prevedeni u Hrvate, a Bošnjaci pravoslavci u Srbe. … Naši ljudi su svjesni da u identitetu svog bošnjačkog naroda mogu naći sigurnost i za narod i za državu BiH. Što je brojniji, jači i moćniji bošnjački narod, bit će jača i stabilnija BiH.Ovo su neke od izjava... Misliš li da ovakvi stavovi ne pripadaju izrazito desničarskom i problematičnom ideološkom krugu? Sejfo jeste marginalac, ali nije usamljen u ovakvim stavovima, i takvi se sve češće čuju u javnom prostoru... Ako ćeš mi sad pričat kako kod Srba ima gorih, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...Sejfudin wrote:Prije će se Sandžak pripojiti Bosni nego RS Srbiji!
Što se tiče popisa - opet se fokusiraš na pogrešnu dimenziju i na nešto što ja ni izbliza nisam rekao... Meni ne smeta bošnjački identitet, niti da se neko izjašnjava kao Bošnjak, ni da ispoljava bošnjački identitet, ni da Bošnjaka bude 90% u državi, ako bi do toga došlo 'prirodnim' putem... Na kraju krajeva, i sam sam djelomično Bošnjak, i bošnjački identitet je djelomično i moj identitet... Dakle, zašto bih ja imao nešto protiv toga i zašto bih bošnjački identitet izjednačavao sa bošnjačkim nacionalizmom? Života ti, objasni mi otkud ti to?
Ono što mi smeta je huškačka kampanja protiv onih koji se iz nekog razloga ne žele izjasniti kao Bošnjaci, opsesija time da se navuče na preko 50% (evo navuklo se, i šta sad, jel i jednom Bošnjaku bolje zbog toga?), kao i fabrikovanje rezultata popisa, zbog čega smo dobili maltene neupotrebljive podatke... Jbt, u Srebrenici se popisalo 7200 Bošnjaka, a na zadnjim izborima za Ćamila Durakovića nije glasalo ni 2000 ljudi... I ko biva realni podaci... U Sanskom Mostu popisana 41 hiljada ljudi, a realno ih nema ni 25 hiljada (po tvrdnjama ljudi iz tog kraja)... I takvih primjera još koliko hoćeš... I koji smo kurac uopšte organizovali popis? Šta ćemo sad sa ovakvim rezultatima?
A zašto? Nisu li Senadin Lavić i još čitava svita profesionalnih Bošnjaka pred popis samo obilazili TV kanale i davali instrukcije dijaspori kako da zajebu sistem i budu upisani kao 'privremeno odsutni', te naravno kako da se 'ispravno' izjasne (Bošnjak - islam - bosanski)... Internet vrvio od luđačke kampanje... I još jednom pitam - a zašto? Šta je to Bosna i Hercegovina, probosanska politika, bošnjački etnički korpus ili bilo ko dobio ovakvim inžinjeringom? Dobili su istina vjerovatno ti kojima je profesionalno zanimanje Bošnjak, sumnjam da su to sve za džabe radili... Što je najgore, poslata je ovakva poruka ljudima koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju - nije bitno kakvi su vam stavovi, bitno je kako se izjašnjavate...
Opet, ako ćeš mi govoriti da je recimo kod Hrvata bilo još gore, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...
Što se tiče zločina i Kazana, Sarajlija sam, i ne mislim da mi Sarajlije nosimo ikakvu kolektivnu krivicu, niti mislim da se ista treba 'skidati'... Sarajlije imaju moralnu odgovornost da se ograde od đikele zvane Caco, i to je sasvim dovoljno... Srećom većina Sarajlija je to i uradila... Naravno, činjenica da spomen ploče još nema govori da u ovom gradu postoje i drugačije struje... Međutim, osim Kazana, desili su se još i brojni zločini sa ove strane... A na iste se žmiri, relativizira, opravdava, ignoriše, minorizira, sve sa pričom 'nema smisla o tome pričat, dok su na drugoj strani genocid, logori i masovne grobnice'... Ja smatram da sad kada je najveći dio zločina srpskog i hrvatskog nacionalizma razoktriven, a dobrim dijelom i dobio službenu presudu, da bar sad treba malo obratiti pažnju i na vlastitu avliju, u kojoj također ima smeća...
Ako ćeš mi govoriti da kod Hrvata i Srba ima više smeća, bujrum, ali nemoj onda meni spočitavat da pravim poređenje...
Ko je to u BiH zarad zajednistva i nenaturanja svog, zarad kompromisa,... jedini prihvatio anacionalnu himnu, vartinu zastavu a skinuo svoju(ljiljane), prihvatio ZavnoBiH koji je svaciji a ne neciji,...? Da ne spominjem politiku netalasanja i onda kada se brani jezik. Ako ti je imalo stalo do BiH da prezivi, opstane,... ti ces pomoci ili postovati samo jednu kartu koju imas a to je bosnjastvo. Sve drugo je utopija - samo tu kartu imas pa postuj ili baci.
Bosnjacki nacionalizam takoreci ne postoji - postoji bosnjacki identiet i milion politickih i ideoloskih frakcija gdje osim Fatmira, Sejfe mozes iskopati i neonaciste iz Stormfronta pa to isticati kao jedino drvo u sumi.
Bosnjacki nacionalizam niti kopira srpski niti to moze. Jednostavno nema ni materijala za to, ni priliku za to, ni uslove za to,...
-
A_A_AKCIJA
#257 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ukratko,cyprus wrote: Iako mi je drago za promjenu kao diskutanta imati nekoga ko je spreman argumentima, a ne doskočicama i uvredama razgovarat, moram primijetiti da ti i dalje isuviše vučeš na poređenje sa Srbima... Vidi kako Srbi vako, vidi kako Srbi onako... OK, utvrdili smo već, srpski nacionalizam je gori, prilično gori od bošnjačkog... Jedino se ne bih složio da je razlika ko slon vs mrav... U mojoj percepciji je to maseni odnos slona i medvjeda...
Međutim, hajde da probamo razgovarati bez poređenja... Da razgovaramo o tome da li je bošnjački nacionalizam postoji... Koje su njegove razmjere? Koji su trendovi? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za Bošnjake? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za pripadnike naroda koji žive na istom geografskom prostoru kao i Bošnjaci? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za Bosnu i Hercegovinu? Da li je bošnjački nacionalizam dobar za stabilnost ovog prostora? Da li je bošnjački nacionalizam intelektualno dobro utemeljen i moralno opravdan?
Eto, ja sam pokušao govoriti o tim pitanjima, ali eto više pažnje se obratilo na konkretne primjere (kojih ne nedostaje)...
Inače sam mišljenja da se Bošnjaci mogu opstat, razvijat se i gradit svoj identitet, braniti svoje individualne i kolektivne interese, a ujedno i jačati državu Bosnu i Hercegovinu i bez nacionalizma... Da se razumijemo, ja pod nacionalizmom podrazumijevam sve etnonacionalno isključive, a u isto vrijeme agresivne forme ispoljavanja i nametanja svoje vizije društveno-političkog uređenja ili pogleda na društveno-politička pitanja... Ne gajim iluzije da će nacionalista ikada skroz nestati (svaki narod ih ima), ali ono što je obaveza svakog zdravog društva jeste održavanje takvih grupa i pojedinaca na društvenoj margini... Naravno da nijansiranje u nacionalizmu postoji - čitav je tu spektar različitih oblika pojavnosti, ali mišljenja sam da ni onaj najblaži vid nacionalizma ne može donijeti opštedruštvenu korist... Vrhunac koji može postići u konstruktivnom pogledu jeste da načini tek neznatnu štetu...
Više mi je dosadilo pričat o Sejfudinu, ali moram te ovo pitat: kako to navedeno nisu nacionalističke izjave? Zalaganje za stvaranje nacionalne države jednog naroda, pišanje po etničkom identitetu drugih naroda i naznaka velikodržavnih aspiracija... To su sve prototipovi ultranacionalističkih stavova...
A za povratak sam i ja, naravno... Kamo sreće da povratak ljudi na predratna ognjišta zaživi u većem obimu... Međutim, nema to veze sa popisom stanovništva... Niko nema praktične koristi od fiktivnih brojki... Ovako čak ne možeš te rezultate koristiti ni za eventualni razvoj strategije održivog povratka...
Ako uzmemo ovu Kišovu, negativnu definiciju, bošnjački nacionalizam je zlo, kao i svaki drugi i ne koristi nikome. Tačka.
Ako Izraelci nemaju opravdanje za svoje zločine danas, a pozivaju se na holokaust, to ne pripada ni Bošnjacima, uprkos genocidu i agresiji.
Imaš moj prvi post na temi gdje sam malo detaljniji. Takav nacionalizam je trenutno najtraženija roba, jer bi upotpunio formulu raspada BiH.
Trenutno postoji, u povojima i na njega treba odgovoriti pozitivnim nacionalnim identitetom i na taj način ga ograničiti, sputati, ugušiti... Bez razvoja pozitivnog bošnjačkog identiteta, nacionalizmu su otvorena vrata i može se rasplamsati koliko hoće, a to je često neograničeno. Sve što ne napišu istoričari i naučnici, napisaće neobrazovani mitomani, a kod Bošnjaka ima dosta toga da se napiše. Treći u svemu ovome moraju biti svjesni situacije i razlikovati nacionaliste od normalnih, a ne gurati sve u isti koš i odrađivati posao za nacionaliste.
Nažalost, sa definiranjem extremne desnice u Bošnjaka, zaokružiće se politički spektar, koji će normalne, nenacionaliste gurnuti ulijevo u tom spektru, što i jeste dobra stvar. Zadatak svih normalnih građana ove zemlje bi trebao biti držanje pod kontrolom ovih extrema kojih će uvijek biti. Ovo ne podrazumjeva silu, nego snagu znanja, edukaciju, lične primjere i rad sa tim ljudima.
Na kraju, ovu vrstu nacionalizma, tipičnu za Balkan, koja se nabolje očituje u velikosrpskoj ideji, treba tretirati kao masovnu društvenu bolest. Individue koje ga slijede treba posmatrati kao osobe kojima treba pomoć i na svaki način ih konvertovati na normalnu stranu. Alternative nema.
Upiranje prstom, prozivanje i defamacija će ih samo homogenizirati i na kraju nemamo ništa od svega toga.
- Sanjarko
#258 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pa ne postoji Boshnjacki nacionalizam. Ima patriotizma ali i on je sve vise upitniji. A nacionalizma nema kako znam. Ima mislim mozda vise vehabija nego Boshnjackih nacionalista u Bosni. E sad ima li vise patriota u Bosni o vehabija to ne znam. Mislim da ima.
E sad ovo sto postoji ne znam kako da nazovem. Mozda nekakva odbojnost na neke Srbe i Hrvate, pa i krscane jer su strasne zlocine neki iz tih naroda i religija ovdje cinili, ali ne bi ja to nacionalizmom zvao. Nego bas tako odbojnoscu.
E sad ovo sto postoji ne znam kako da nazovem. Mozda nekakva odbojnost na neke Srbe i Hrvate, pa i krscane jer su strasne zlocine neki iz tih naroda i religija ovdje cinili, ali ne bi ja to nacionalizmom zvao. Nego bas tako odbojnoscu.
- cyprus
#259 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Eto, uglavnom se sve slažemA_A_AKCIJA wrote:Ukratko,
Ako uzmemo ovu Kišovu, negativnu definiciju, bošnjački nacionalizam je zlo, kao i svaki drugi i ne koristi nikome. Tačka.
Ako Izraelci nemaju opravdanje za svoje zločine danas, a pozivaju se na holokaust, to ne pripada ni Bošnjacima, uprkos genocidu i agresiji.
Imaš moj prvi post na temi gdje sam malo detaljniji. Takav nacionalizam je trenutno najtraženija roba, jer bi upotpunio formulu raspada BiH.
Trenutno postoji, u povojima i na njega treba odgovoriti pozitivnim nacionalnim identitetom i na taj način ga ograničiti, sputati, ugušiti... Bez razvoja pozitivnog bošnjačkog identiteta, nacionalizmu su otvorena vrata i može se rasplamsati koliko hoće, a to je često neograničeno. Sve što ne napišu istoričari i naučnici, napisaće neobrazovani mitomani, a kod Bošnjaka ima dosta toga da se napiše. Treći u svemu ovome moraju biti svjesni situacije i razlikovati nacionaliste od normalnih, a ne gurati sve u isti koš i odrađivati posao za nacionaliste.
Nažalost, sa definiranjem extremne desnice u Bošnjaka, zaokružiće se politički spektar, koji će normalne, nenacionaliste gurnuti ulijevo u tom spektru, što i jeste dobra stvar. Zadatak svih normalnih građana ove zemlje bi trebao biti držanje pod kontrolom ovih extrema kojih će uvijek biti. Ovo ne podrazumjeva silu, nego snagu znanja, edukaciju, lične primjere i rad sa tim ljudima.
Na kraju, ovu vrstu nacionalizma, tipičnu za Balkan, koja se nabolje očituje u velikosrpskoj ideji, treba tretirati kao masovnu društvenu bolest. Individue koje ga slijede treba posmatrati kao osobe kojima treba pomoć i na svaki način ih konvertovati na normalnu stranu. Alternative nema.
Upiranje prstom, prozivanje i defamacija će ih samo homogenizirati i na kraju nemamo ništa od svega toga.
@haznadar, nemam nešto više ni snage da se raspravljam, ali samo ću ti reći ovo - svaki, doslovno svaki nacionalizam ima istu osnovu - homogenizaciju pripadnika jednog naroda/nacije spram pripadnika drugiha naroda/nacija, i gušenje individualnosti u korist kolektivnosti... Na tu osnovu se može nadograditi svašta nešto, i od tog svačeg nečeg zavisi kakva će biti manifestacija nacionalizma... Ali osnova je ista...
-
hAZNADAR
#260 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Kao prvo - najbogatije, najrazvijenije zemlje svijeta su to sto jesu zahvaljujuci kolektivu. A toboze gasenje indivdualizma radije nadji u praksi umjesto frazeologije.cyprus wrote:
@haznadar, nemam nešto više ni snage da se raspravljam, ali samo ću ti reći ovo - svaki, doslovno svaki nacionalizam ima istu osnovu - homogenizaciju pripadnika jednog naroda/nacije spram pripadnika drugiha naroda/nacija, i gušenje individualnosti u korist kolektivnosti... Na tu osnovu se može nadograditi svašta nešto, i od tog svačeg nečeg zavisi kakva će biti manifestacija nacionalizma... Ali osnova je ista...
Kao drugo - primitivno je shvatanje da to postoji samo na stetu drugog, protiv drugog, naspram drugog,..
- madner
#261 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Nakon uniformacije stanovnistva, nije problem vise naglasiti individulizam.
To je kao kada ljudi kazu da se u EU ovlasti prenose na nize nivoe, pa bi moglo i kod nas. Zanemaruje se pocetna tacka.
Inace usce je dobar primjer za tezu, dok je fudo negdje na granici.
To je kao kada ljudi kazu da se u EU ovlasti prenose na nize nivoe, pa bi moglo i kod nas. Zanemaruje se pocetna tacka.
Inace usce je dobar primjer za tezu, dok je fudo negdje na granici.
- apsidejzi
#262 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Osobina narcisizma je da na drugog prebacujes ono sto ti radis. Za BiH je najopasniji srpski nacionalizam koji ozbiljno koketira sa hrvatskim. Ta dva nacionalizma ne zele BiH. Ali upravo narcisi to i rade. Oni drugome poturaju ono sto su oni. Po tome se prepoznaju.horkesh wrote:Bošnjački nacionalizam, koji je sam po sebi nastao kao reakcija na neprestane pritiske hrvatskog i srpskog nacionalšovinizma, je toliko mlad da još osjeća potrebu da se pravda, prvo sam sebi, a onda i drugima, što postoji.
Spomenutim nacionalšovinizmima smeta od samog začetka samim time što postoji, a naravno da su u njemu našli divne isprike za sopstvene nacionalističke ispade. Za koje se, pošto se dovoljno zreli, ne pravdaju nikome, pa ni sopstvenim narodima.
-
Bodkin
#263 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Naravno da zele samo ne onakvom kakvom je bosnjaci zeleapsidejzi wrote:Osobina narcisizma je da na drugog prebacujes ono sto ti radis. Za BiH je najopasniji srpski nacionalizam koji ozbiljno koketira sa hrvatskim. Ta dva nacionalizma ne zele BiH. Ali upravo narcisi to i rade. Oni drugome poturaju ono sto su oni. Po tome se prepoznaju.horkesh wrote:Bošnjački nacionalizam, koji je sam po sebi nastao kao reakcija na neprestane pritiske hrvatskog i srpskog nacionalšovinizma, je toliko mlad da još osjeća potrebu da se pravda, prvo sam sebi, a onda i drugima, što postoji.
Spomenutim nacionalšovinizmima smeta od samog začetka samim time što postoji, a naravno da su u njemu našli divne isprike za sopstvene nacionalističke ispade. Za koje se, pošto se dovoljno zreli, ne pravdaju nikome, pa ni sopstvenim narodima.
- Alfons Kauders
#264 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Znamo da je zele - samo bez Bosnjaka.Bodkin wrote:Naravno da zele samo ne onakvom kakvom je bosnjaci zeleapsidejzi wrote:Osobina narcisizma je da na drugog prebacujes ono sto ti radis. Za BiH je najopasniji srpski nacionalizam koji ozbiljno koketira sa hrvatskim. Ta dva nacionalizma ne zele BiH. Ali upravo narcisi to i rade. Oni drugome poturaju ono sto su oni. Po tome se prepoznaju.horkesh wrote:Bošnjački nacionalizam, koji je sam po sebi nastao kao reakcija na neprestane pritiske hrvatskog i srpskog nacionalšovinizma, je toliko mlad da još osjeća potrebu da se pravda, prvo sam sebi, a onda i drugima, što postoji.
To je ta mala razlika u nacionalizmima na ovim prostorima...
-
John Cleese
#265 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Tu ne pise da je neko (taj N.V.) optuzio Kisa za nacionalizam (jer i nije) nego da ga je optuzio da je (izmedju ostalih i on) bio sredstvo kojim su "strane gazde" upravljale "ovdasnjom" kulturom i pise da je (opet taj N.V.) negirao Kisov knjizevni znacaj, objasnjavajuci njegov, kako tu kaze, svjetski uspjeh njegovim "jevrejskim vezama sirom svijeta".A_A_AKCIJA wrote:Odličan opis iako malo bajat, ali Kiš ostaje KišNovak20 wrote:Fakat je tema filozofska i univerzalna.![]()
Evo malo izokola jedno od promišljanja o nacionalizmu iz 1973. godine. Da se sami prepoznamo ili osporimo autora pa da pređemo na konkretne stvari vezane za bauk bošnjačkog nacionalizma.![]()
http://www.6yka.com/novost/14444/danilo ... cionalizmu
![]()
E sad, hajde da ga malo dopunimo kontekstom i da vidimo ko je Žil u svemu ovome.
Kao rođeni Jevrej, inspiraciju crpi u stradanju svog naroda.
Naravno, jasna je poveznica nacionalizma i stradanja njegovog naroda.Značajan je Kišov „Porodični ciklus“: sastoji se od romana Bašta, pepeo, Rani jadi i Peščanik. Ova trilogija prati sudbinu jevrejske porodice Sam kroz živote više generacija. Autobiografska nit je upletena kroz sva tri romana, melanholija i jad obojili su „Porodični ciklus“
Drugi svetski rat, koji je jako potresao Kišovu porodicu, doveo je do urušavanja čitave civilizacije, sa svim njenim verovanjima i vrednostima. Otkriće koncentracionih logora bio je vrhunac čudovišnog i monsturoznog spektakla posle kojeg je ostao samo pepeo. Logori, gulag, holokaust, rasizam, fašizam, antisemitizam, staljinizam – čitava paleta naopakih ideja koje su realizovane uz krvoproliće i smrt, obojila je čitav dvadeseti vek u crno. Kiš ne stavlja ove fenomene u prvi plan svojih priča, ali su oni uvek na okosnici i u pozadini dešavanja, kao pokretači ljudske patnje ali i propadanja društva. Kao pripadnik jevrejskog naroda, njega posebno pogađaju sve monstruoznosti Drugog svetskog rata.
E sada, hajde da zamislimo da u nekoj ludoj zlobnoj konstrukciji neko Kiša optuži da je nacionalista, jer zaboga, piše o stradanju Jevreja i genocidu. Suludo, jel tako? Oh, wait:
Dakle, sve je već viđeno.Kišovo jevrejsko poreklo nesumnjivo je povremeno bivalo predmetom aluzija nekih njegovih literarnih oponenata. Doduše, poznato je da je antisemitizam uobičajeni “argumenat” onih koji nemaju drugih argumenata. Ipak, pravi antisemitizam koji je bio neka vrsta skrivene platforme cele ove prljave afere usmerene protiv Kiša, isplivao je tek više godina po završetku sudskog procesa koji je on dobio.
Kada?
Kada su se pre desetak godina pojavile dve knjige izvesnog N.V.: Lažni car Šćepan Kiš i Zar opet o Kišu, koje su onda svesrdno prihvaćene od dobrog dela beogradske čaršije. U tim knjigama autor negira Kišov književni značaj i tvrdi kako je Danilo Kiš, poput Oskara Daviča, Elija Fincija i drugih Jevreja koji su pripadali i srpskoj kulturi, bio samo daljinski upravljač preko koga su Kišove “strane gazde” (?!) upravljale ovdašnjom kulturom. Po N.V., Danilo Kiš je svetski uspeh postigao isključivo zahvaljujući svojim jevrejskim vezama širom sveta.
Ovaj prizemni i jadni antisemitizam prošao je, kažem, bez pravog odgovora srpske intelektualne javnosti. Drugim rečima, prećutno je prihvaćen.
Jeste to, uistinu, "vec vidjeno", jer se vec desavalo i u drugoj polovini sedamdesetih, nakon sto je objavljena Grobnica za Borisa Davidovica.
Ne bih sad opsirnije o tome (ako te zaista zanima, procitaj, za pocetak, Cas anatomije), ukratko - carsijski mediokriteti ni tada zapravo nisu mogli oprostiti Kisu iznimnu darovitost koju sami nisu posjedovali (o njihovoj intelektualnoj inferiornosti da i ne govorim), pa su ga vrlo ruzno napali... i nisu se dobro proveli - pisac je tada bio ziv, pa im je imao ko odgovoriti (itekako).
Dalje... O Kisovom jevrejstvu:
"Jevrejstvo je, međutim, u mom slučaju, i ne samo u mom, što se tiče psihološkog ili metafizičkog plana, isto ono nepromenjeno osećanje što ga je još Hajne nazvao „porodičnom nesrećom", Familienunglück, i ja bih svoje knjige iz tzv. porodičnog ciklusa najrađe nazvao tim zajedničkim naslovom: „Porodična nesreća". A to osećanje porodične nesreće jeste neka vrsta anksioznosti koja, jednako na književnom i psihološkom planu, pothranjuje osećanje relativnosti i - poteklu iz nje - ironiju. To je sve."
(Inace, Kis je, iako ateista, neposredo prije smrti, pozelio da bude sahranjen po pravoslavnom obredu, pa je tako i sahranjen. Zasto - nije poznato i ne bih rekao da ima smisla time se baviti, uopste. Nepoznanica, naravno, nije smetala retardiranim srpskim nacionalistima iz devedesetih da ga prepoznaju kao "svoga"... vjerujem da bi ga nasmijao taj cirkus, da je mogao da vidi, cuje, procita...)
I nista sto je Kis napisao nije "bajato" - palac gore bi, od tebe, bio sasvim dovoljan komentar.
I konacno, o nacionalizmu...
Nacionalizam ne mora biti negativna pojava, nije nuzno nesto lose, ali to gradacijom vrlo lako moze postati, narocito kad to nesto (politicka opcija, plitki um...) sto ga sadrzi, ne sadrzi nista drugo vrijedno pomena.
A upravo tako se desavalo (i desava se) toliko cesto da (makar bilo i najstidljivije) optimisticno ocekivanje iziskuje znacajan napor...
- General War
#266 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Opa, otvoreni sovinizan i profiliranje, znas sta sabane, ti dodji u tuzlu i javi mi se na PP i ponesi vojnu knjizicu...pa ces me licno i personalno upoznat... ukoliko nebudes ponio neki dokument uber patriote, necu te klat sto mi pripisujes vec cu te nabit u guzicu da ces bez wizz aira- doletit u taj brlog iz kojeg se javljas... jel posteno?ušće wrote:Đeneral moj Fudara ne zna bil kakio il piškio ...malo sam virio iz Banovića, čovjek hajca na sve stane , prodaje muda pod bubrege ...ali evo da ponovim. Ovakvi kao đeneral su najviše jada učinili u posljednjem ratu nisu nas klali Veliko srbi već komšije koje su sa nama kafu pile ... mene zmija može jednom ujesti ali od tad i gušteru odmah na glavu stanem ...Fudo387 wrote:Na forumu i nekako, u praksi izgleda nikako.Ricken wrote:Vozdra jugosloveni. Kako ide?
Madner bulazni o anglosaksoncima, djenjeral se krevelji, i tako...vazda ista prica.
-
Bodkin
#267 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Dok je bosnjackim nacionalistima ok da ih ima ali nedovoljno da odlucuju i totalno asimilirane razmisljanjem i ponasanjemAlfons Kauders wrote:Znamo da je zele - samo bez Bosnjaka.Bodkin wrote:
Naravno da zele samo ne onakvom kakvom je bosnjaci zele
Mislim neosporno je koji su nacionalizmi jaci i razvijeniji. Ako je to poenta teme, mozes je zakljucati iste sekunde
-
BAK-eV
#268 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Jest vala.Hakiz wrote:Da li je reprezentacija Srbije srpska reprezentacija ili je srbijanska? Ako je srpska, to znači da u njoj nastupaju samo Srbi. Ako ima igrača koji nisu Srbi, onda ne može biti srpska.BAK-eV wrote:Isto kad bih ja tvrdio da ima razlike izmedju Srbin i Srbijanac a nema u sustini.
Srbin je neko ko je po nacionalnosti Srbin. Srbijanac je neko iz Srbije, državljanin Srbije, bez obzira na nacionalnost.
Na primjer, Zukorlić je Srbijanac.
Tako da između Srbin i Srbijanac ima velika razlika.
I Madjar u Vojvodini je Srbijanac, kao i Albanac u Presevskoj dolini.
aha
Pitaj Talijane u Istri jesu li Hrvati ili ono nesto malo Slovenaca u Hrvatskoj jesu li i oni svi Hrvati.
Ima Madjara u Rumuniji 1 milion i jesu li ono Rumuni????
Vi jos u nekom jugoslovenstvu zivite pa mislite, da se to moze malo mjesati. E ne moze prijatelju.
Bosnjaci u Kosovu su sad po tebi Kosovari
Pricas gluposti. Sorry
- Alfons Kauders
#269 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ma ja ba, sve je to u pet dekaBodkin wrote:Dok je bosnjackim nacionalistima ok da ih ima ali nedovoljno da odlucuju i totalno asimilirane razmisljanjem i ponasanjemAlfons Kauders wrote:Znamo da je zele - samo bez Bosnjaka.Bodkin wrote:
Naravno da zele samo ne onakvom kakvom je bosnjaci zele
Mislim neosporno je koji su nacionalizmi jaci i razvijeniji. Ako je to poenta teme, mozes je zakljucati iste sekunde
Ovi bi da pobiju dva miliona ljudi, ovi bi da ne pobiju dva miliona ljudi. Isti kurac.
-
Bodkin
#270 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ma ja ba, bas je takoAlfons Kauders wrote:Ma ja ba, sve je to u pet dekaBodkin wrote:
Dok je bosnjackim nacionalistima ok da ih ima ali nedovoljno da odlucuju i totalno asimilirane razmisljanjem i ponasanjem
Ovi bi da pobiju dva miliona ljudi, ovi bi da ne pobiju dva miliona ljudi. Isti kurac.
- Alfons Kauders
#271 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Dobro, ne bi pobili svih dva miliona.Bodkin wrote:Ma ja ba, bas je takoAlfons Kauders wrote:Ma ja ba, sve je to u pet dekaBodkin wrote:
Dok je bosnjackim nacionalistima ok da ih ima ali nedovoljno da odlucuju i totalno asimilirane razmisljanjem i ponasanjem
Milion bi u Anadoliju...
-
ušće
#272 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Opa, otvoreni sovinizan i profiliranje, znas sta sabane, ti dodji u tuzlu i javi mi se na PP i ponesi vojnu knjizicu...pa ces me licno i personalno upoznat... ukoliko nebudes ponio neki dokument uber patriote, necu te klat sto mi pripisujes vec cu te nabit u guzicu da ces bez wizz aira- doletit u taj brlog iz kojeg se javljas... jel posteno?[/quote]General War wrote:[quote="ušće"
Đeneral moj Fudara ne zna bil kakio il piškio ...malo sam virio iz Banovića, čovjek hajca na sve stane , prodaje muda pod bubrege ...ali evo da ponovim. Ovakvi kao đeneral su najviše jada učinili u posljednjem ratu nisu nas klali Veliko srbi već komšije koje su sa nama kafu pile ... mene zmija može jednom ujesti ali od tad i gušteru odmah na glavu stanem ...
Pošteno...ali evo da se nađemo na pola puta recimo kod Kladnja ...evo da krenem odmah i ne treba mi vojna knjižica sve će ti se kazati kada me sretneš ,a o redu letenja tada ćemo vidjeti ....da ne smaramo narod ovdje ...dakle ponudio si bujrum zakaži...
-
hAZNADAR
#273 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Neznam zasto se Kis toliko spominje. Neko ga citirao i sad je to kao sveto slovo. Pa naci ces kod mnogih danasnjih vodecih nacionalista na cijelom prostoru ex-YU sigurno ranija pisanja prije vise decenija gdje su bili protiv nacionalizma, kako je to zlo,.. truli kapitaizam odumire i sl. Danas su druge okolnosti i druge potrebe.A_A_AKCIJA wrote:Ukratko,cyprus wrote: Iako mi je drago za promjenu kao diskutanta imati nekoga ko je spreman argumentima, a ne doskočicama i uvredama razgovarat, moram primijetiti da ti i dalje isuviše vučeš na poređenje sa Srbima... Vidi kako Srbi vako, vidi kako Srbi onako... OK, utvrdili smo već, srpski nacionalizam je gori, prilično gori od bošnjačkog... Jedino se ne bih složio da je razlika ko slon vs mrav... U mojoj percepciji je to maseni odnos slona i medvjeda...
Danas je nacija jedini nacin da se stvori kolektivna svijest - sta drugo ostaje - vjera mozda? Ljudi koji zive vani u razvijenim drzavama vide kako to funkcionise. Individualizam nije ugasen niti potisnut, naprotiv - licne slobode i izbori su svetinja. Ljudi jesu individualisti ali u nekim domenima poput patriotizma, poreza, drustvene svojine, zastite okolisa, postovanja kukturne bastine,... tada i samo u tome funkcionisu kao kolektiv. A zivotna svakodnevica nije bas prozeta sve vrijeme time - pa je tako svako individualac - do jednog momenta. Isto kao u saobracaju gdje se znaju pravila i svi isto rade pa ne mozes tu imati svoja pravila - mimo tih pravila svako je i dalje svoj.
Sto se tice konkurencije dva tipa nacionalizma - da pozitivni potisne agresivni - to je samo puko naglabanje i pretpostavka. Ljudi imaju jedino iskustvo sa nacionalizmom preko agresivnog susjednog pa misle da je to jedini sablon. Ne moze se o tome pausalno. Treba prvo ispitati, prouciti, razmisliti,..... da li Bosnjaci uopce mogu otici takvom stranputicom. Da li imaju materijala za to koje agresivni nacionalizam koristi, da li imaju priliku, uopce sansu za to? To vise covjek razmislja o tome - toliko vidi da je to nemoguce. Bosnjaci vode bitku da se samo priznaju, da dodju na pozitivnu nulu i imaju default kojeg drugi od starta imaju. Bosnjaci vode bitku da se priznaju da uopce postoje, da uopce imaju svoju historiju i da nisu tek zalosni produkt neke davne okupacije, da uopce imaju svoj jezik koji ima i historijat i pozadinu, da uopce imaju svoju kulturu i da zasluzuju da zive normalno na svakom pedlju BiH. I najokorjeliji nacionalisti i najveci desnicari u Bosnjaka bi bili presretni da dostignu taj default i tu ravnopravnost. I najokorjeliji nacionalisti i najveci desnicari u Bosnjaka bi presretni prihvatili drzavu sistem po mjeri bosanskih nacionalista, gradjansku drzavu i sl.
U situaciji kakva jeste i sa stanjem na terenu i danas i ubuduce - ne mozes ni na LSD-u zamisliti bosnjacki nacionalizam koji:
- ne priznaje uopce Srbe i Hrvate kao narod/naciju ne samo u BiH vec inace,
- koji ne priznaje uopce srpski ili hrvatski jezik da postoji ne samo u BiH vec inace,
- koji uopce ne priznaje da spomenuti narodi imaju kulturu ne samo u BiH vec inace,
- da susjedne drzave ne treba da postoje ili da se svedu na male enklave oko glavnih gradova,
- da ima teritorijalne aspiracije na teritorije susjednih drzava i u teoriji i u praksi gdje se Sarajevo petlja u unutrasnje stvari Srbije i Hrvatske,
- gdje se od udzbenika u skolstvu, jednoobraznih intelektualnih tijela, medija,... forsira teorija nas najboljih, najstarijih, jedinih, privilegovanih, nasa kultura i krv baza od koje su se drugi odrodili ili to kradu pa konvertuju,
- slavi zlocince proslog rata i svoj fasizam iz WWII(kojeg i nemamo u domacem originalnom izdanju),
- opce javno misljenje o drugima kako su jade i nizi u civilizacijskom smislu, sa stranom primitivnom vjerom, da sve sto tvrde da imaju ustvari izmisljaju zbog kompleksa bolne istine o porijeklu i nepostojanju,...
Da li neko stvarno moze zamisliti Bosnjake na ovakav nacin? Bilo kao hegemoniste na cijelom prostoru BiH ili samo u "fildzanu"? Ako moze - volio bih cuti realan slijed procesa do toga, i da je to u praksi ostvarivo kao sto je danas praksa susjednih nacionalizama.
Sva se bojazan od bosnjackog nacionalizma svodi na dvije grupe. Prvi se stvarno boje da to moze rasturiti zemlju. A drugi se lafo boje da to moze rasturiti zemlju a u stvari i dalje sprovode politicki metod koji postoji hiljadama godina. A to je - drzi druge dole, razvlaci im pamet, handri ih i gazi,.. pa ce biti zadovoljni i malim - ali nikad na istoj ravni kao ti. Cist interes. Sama pomisao na ravnopravnost Bosnjaka sa ostalima, i BiH sa drugim drzavama pali alarm i plasira se bauk bosnjackog nacionalizma koji je opasan i destruktivan. A ha . jes, jes. U ovoj temi bih radije cuo ove prve kojima jeste stalo do BiH - zasto misle da bosnajcki nacionalizam ikada, ikako,,... moze biti kopija srpskog. Bez pausalnih zakljucaka - realan slijed i praksa molim.
-
Bodkin
#274 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Dok bi bosnjacki nacionalisti gradjansku drzavu sa srpskom i hrvatskom manjinom. Kazem ja, vidim da pricamo o tome ciji je jaci i ciji je dalje dosao. Tom logikom bolje da sve poredimo sa nacistima pa je sve ostalo smijesnoAlfons Kauders wrote:Dobro, ne bi pobili svih dva miliona.Bodkin wrote:
Ma ja ba, bas je tako
Milion bi u Anadoliju...
- Alfons Kauders
#275 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Kakvim nacistima?Bodkin wrote:Dok bi bosnjacki nacionalisti gradjansku drzavu sa srpskom i hrvatskom manjinom. Kazem ja, vidim da pricamo o tome ciji je jaci i ciji je dalje dosao. Tom logikom bolje da sve poredimo sa nacistima pa je sve ostalo smijesnoAlfons Kauders wrote:Dobro, ne bi pobili svih dva miliona.Bodkin wrote:
Ma ja ba, bas je tako
Milion bi u Anadoliju...
Prosli put to nisu pokusali nacisti, vec srpski i hrvatski nacionalizam.