Muhamed Đakmić wrote:Ricken wrote:Muhamed Đakmić wrote:
Pa kakav će biti izbor, ako je ovakvo stanje sa Izvršnim odborom? Puno je veća vjerovatnoća da u BiH svaki selektor bude jednoglasno izabran ili da ne bude nikako izabran, nego da bude izabran sa recimo 12 od 15 glasova. To jednostavno ne postoji u ovakvom sistemu glasanja.
A drugo, puno bitnije. Pošto sam ja veliki advokat Premijer lige BiH, a usudio bih se reći i prilično dobar poznavalac iste, nabroj mi ta imena koja Robert treba upoznati da bi reprezentacija profitirala, odnosno ta imena koja ne može upoznati do marta naredne godine kad počinju kvalifikacije, ili septembra ove godine, kada počinje Liga nacija?
Nije ovo Kandahar, postoji hiljadu načina da se upozna sa igračima koji imaju kvalitet za reprezentaciju, ili nemaju kvalitet za reprezentaciju.
Dakle, spomenuo si Menala i igrače poput Menala. Ja te pitam koji su to igrači poput Menala koji iz naše lige zaslužuju makar probu u reprezentaciji?
Moje je pitanje vrlo jednostavno, čemu teatar sa izborom, koji traje nekoliko mjeseci. Mogli su odmah reći da Osim nije kandidat ili da zbog "nedostatka iskustva" nezadovoljava kriterije, iako je i to vrlo upitno, s obzirom da Prosinečki osima Srbijanskog kupa nema nikakvih dostignuća kao trener. Ili kup Japana nije dovoljno reprezentativan, da ne kažem titule u domaćem prvenstvu.
Što se tiče mladih igrača, ja ću ti pokušati odgovoriti protu pitanjima: Da li je Duljević u prošlim kvalifikacijama igrao dovoljno? Po čemu je to njegov učinak za ono vrijeme što je odigrao u reprezentaciji lošiji od Višćinog ili Lulićevog.
Naša reprezentacija u zadnjem ciklusu je bolovala od kurcobolje, pa ne vidim kakav su nam to profesionalni kvalitet donijele zvijezde iz lige 5.
Titule i kupovi su irelevantni u kontekstu ovoga što oni iznose i ja se sa njima slažem. Evo ti pitanje u tom kontekstu. Je li lakše osvojiti Kup Srbije sa Crvenom Zvezdom ili osvojiti peto mjesto sa Kayserisporom? Naravno da je peto mjesto osvojeno sa Kayserisporom višestruko veći uspjeh. Trener može raditi samo sa onim što ima na raspolaganju, ne bi ni Mourinho ni Guardiola osvojili naslov prvaka BiH sa GOŠK-om.
Druga stvar, puno bitnija, Duljević nije igrao dovoljno u prošlim kvalifikacijama. Međutim, ni ovaj Menalo trenutno ne djeluje kao da je klasa Duljevića, a da ne govorimo o drugim premijerligaškim igračima. Ja uvijek tvrdim da Premijer liga BiH ima dosta igrača sa visokim potencijalom, ali ne treba sad pretjerivati pa na silu sprovoditi smjenu generacija premijerligaškim igračima.
Trenutno ih ima maksimalno pet koji zaslužuju poziv pored Menala, mada mislim da je i ta brojka manja.
Evo, reci ti meni, ko to treba imati minutažu u kvalifikacijama od trenutnih premijerligaških fudbalera? Za Duljevića se već dok je ovdje igrao moglo reći da je stvarno klasa, trenutno Premijer liga BiH u generacijama 1994, 1995, 1996 i 1997 nema skoro nijednog fudbalera koji može konkurisati za nacionalni tim. Pozivi za još starije igrače od tog su mi jako nerealni.
Ono što mene zanima su generacije 1998. i 1999. gdje ima nekoliko vrhunskih potencijala, mislim da će ti momci, ako ih Robert pozove, a vjerujem da će stasati makar jedan do samih kvalifikacija, biti vrhunski igrači.
Neznam šta je relevanto, ako to nije rezultat. A to može biti i 5. mjesto sa osrednjim Kayserisporom, koji je trebao biti možda 12. Međutim govoriti o iskustvu i rezultatima u komparaciji sa Amarom je tek da se nešto kaže kao obrazloženje, iako svi dobro znamo šta je pozadina imenovanja, a to je da se ništa suštinski ne promjeni u odnosu funkcionisanja saveza i repke.
Kontekst u kojem se nalazi naša repka je smjena generacija i pravljenje nekog novog tima, posao za koji treba ciklus. Ovaj čovjek najavljuje super rezultate i lepršavu igru. Toliko o tome koliko je svjestan gdje dolazi.
Ako smo već htjeli stranca, onda je trebao iskusni vuk, nešto ala Ćiro, kad je vodio BiH i koji je savršeno uradio taj prelaz. Pošto nismo sposobni dovest takvog stručnjaka, onda je bilo korisnije dovesti trenere poput Amara, Husrefa ili Vinka, koji znaju raditi na duže staze, i koji su u ovom ambijentu ipak kod kuće.
Moje lično mišljenje je da će Robert proći kao i svaki drugi strani trener u BiH. Ovi sad u savezu mu očigledno neće dati vrijeme, jer njih zanima instant rezultat, plasman i guzeljanje na prvenstvu na račun saveza i repke.
Ovo što su uradili je otprilike kao da su doveli Lotara Mateusa. To je otprilike to, veliko ime koje fino zvuči, ali čista kocka i garancija ničega.