cyprus wrote:Dobro, ja se slažem da postoji preveliki broj mjesnih zajednica... Granice mnogih su povučene nelogično i misteriozno...
A što se tiče opština, na nekoj drugoj temi sam bio iznio prijedlog da se četiri gradske opštine ukinu... Da se Grad Sarajevo funkcionalno osnaži... A da se postojeće mjesne zajednice okrupne i na taj način formiraju gradske okruge, po uzoru na većinu drugih gradova sličnog ranga i veličine u Evropi... Mislim da bi to doprinijelo smanjenju bespotrebne administracije i unaprijedilo funkcionalnost...
Otoka do Tokija
-
puz_u_salati
#251 Re: Otoka do Tokija
- Dope_Man
#252 Re: Otoka do Tokija
Eh, ti bi da smanjujes administraciju... kako da ja onda zaposlim onong malog od tetke na salteru?cyprus wrote:Mislim da bi to doprinijelo smanjenju bespotrebne administracije i unaprijedilo funkcionalnost...
- Altsa
#253 Re: Otoka do Tokia
ne interesuje te opcenito ali seruckas po temi.johntra wrote:ima vjerovatno onih koje zanima...Black swan wrote:
općenito nas ne interesira
Zna se koje su 2 ulice u sastavu Otoke. Ali papci i dalje sve okolo zovu Otoka.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#254 Re: Otoka do Tokija
koga bolan briga šta forumaši misle ko je papak a ko nije
nikog to ne interesira
pita mene neki dijasporac vani kad sam kupovao neke magnetiće za frižider
on prodavač
oklen si ovo ono
obojica s ćvile kaže jedinica ili dvica
ja se nasmijao
nit znam nit me zanima koji je broj
jebote broj
nikog to ne interesira
pita mene neki dijasporac vani kad sam kupovao neke magnetiće za frižider
on prodavač
oklen si ovo ono
obojica s ćvile kaže jedinica ili dvica
ja se nasmijao
nit znam nit me zanima koji je broj
-
puz_u_salati
#255 Re: Otoka do Tokia
Ti izgleda imaš neki veliki kompleks.Altsa wrote:ne interesuje te opcenito ali seruckas po temi.johntra wrote:ima vjerovatno onih koje zanima...Black swan wrote:
općenito nas ne interesira![]()
Zna se koje su 2 ulice u sastavu Otoke. Ali papci i dalje sve okolo zovu Otoka.
- ultima_palabra
#256 Re: Otoka do Tokija
Pa na karti je lako vidjeti kako Miljacka pravi rijecni otok svojim skretanjem. Tom logikom bi Otoka bio samo ovaj dio oko bazena, dzamije i stadiona plus onaj objekat u izgradnji. Ipak, u Otoku spada i Brcanska i Zrtava fasizma... ali da sad prelazi na drugu stranu glavne ceste je malo previse.
- Logovan
#257 Re: Otoka do Tokija
To je naselje "Nova Otoka".ultima_palabra wrote:Pa na karti je lako vidjeti kako Miljacka pravi rijecni otok svojim skretanjem. Tom logikom bi Otoka bio samo ovaj dio oko bazena, dzamije i stadiona plus onaj objekat u izgradnji. Ipak, u Otoku spada i Brcanska i Zrtava fasizma... ali da sad prelazi na drugu stranu glavne ceste je malo previse.
-
dragonz
#258 Re: Otoka do Tokija
Meandarultima_palabra wrote:Pa na karti je lako vidjeti kako Miljacka pravi rijecni otok svojim skretanjem.
- Haris033
#259 Re: Otoka do Tokija
Papci su u većini u Sarajevu, vladaju gradom, tako da mogu raditi što požele. Džaba nama, manjini, pričati...
Ostat će samo sjećanja na neka lijepa vremena, ljude i naselja onakva kakvim smo ih mi zvali. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#260 Re: Otoka do Tokija
vidim kako se odnosite prema pejtonu
nikog ba nije briga za vašu otoku
živio sam na čvili 30 godina nisam tri puta otiušao na otoku...
samo prođem bajkom
samo prođem bajkom
- Altsa
#261 Re: Otoka do Tokija
Jos kad bi znao da li si zivio na I ili II.Black swan wrote:vidim kako se odnosite prema pejtonu
samo prođem bajkom
- Dope_Man
#262 Re: Otoka do Tokija
I onda se cudimo nacionalistima na Balkanu, a sami se kace ljudi i oko faking podrucja koja pokrivaju par hektara zemljista i da li je ovako, il onako..
Koga briga, naselja rastu, sire se, mijenjaju oblik. Nije naselje nekakvo sveto slovo na papiru. Hebote ljudi odluce odjednom napraviti citava nova naselja, pa evo danas moderno i citave nove gradove.. ali ne, idemo se zaklat jer Otoka samo one tamo dvije zgrade, il cemo priznat i onima iz trece da kazu da su sa Svete Otoke
Koga briga, naselja rastu, sire se, mijenjaju oblik. Nije naselje nekakvo sveto slovo na papiru. Hebote ljudi odluce odjednom napraviti citava nova naselja, pa evo danas moderno i citave nove gradove.. ali ne, idemo se zaklat jer Otoka samo one tamo dvije zgrade, il cemo priznat i onima iz trece da kazu da su sa Svete Otoke
- man_464
#263 Re: Otoka do Tokija
Dope_Man wrote:I onda se cudimo nacionalistima na Balkanu, a sami se kace ljudi i oko faking podrucja koja pokrivaju par hektara zemljista i da li je ovako, il onako..![]()
Eto trolejbus polazi sa Čengić Vile.
Tramvajsko stajaliste nije Otoka isto.
Eto.
Otoka mi je sve od Merkura do Remize. I to ne samo meni nego velikoj većini domicilnog stanovništva koje je rodjeno u Sa i odraslo. I pijaca je isto Otoka. Ona otvorena tamo kod kruznog.
Remiza je Alipasin most.
- perfect_guy
#264 Re: Otoka do Tokija
Hepok ok, ali ta vala nikako ne može pod otokuman_464 wrote:
Eto trolejbus polazi sa Čengić Vile.
Tramvajsko stajaliste nije Otoka isto.
Eto.
Otoka mi je sve od Merkura do Remize. I to ne samo meni nego velikoj većini domicilnog stanovništva koje je rodjeno u Sa i odraslo. I pijaca je isto Otoka. Ona otvorena tamo kod kruznog.
Remiza je Alipasin most.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#265 Re: Otoka do Tokija
Za to bi trebao postojati zakon o glavnom gradu koji nemamo pa je zato nadležan zakon o lokalnoj samoupravi gdje se četiri gradske opštine tretiraju jednako kao i sve opštine u državi iako su gradske i iako postoji grad kao administrativna jedinica(doduše simoblička).cyprus wrote:Dobro, ja se slažem da postoji preveliki broj mjesnih zajednica... Granice mnogih su povučene nelogično i misteriozno...
A što se tiče opština, na nekoj drugoj temi sam bio iznio prijedlog da se četiri gradske opštine ukinu... Da se Grad Sarajevo funkcionalno osnaži... A da se postojeće mjesne zajednice okrupne i na taj način formiraju gradske okruge, po uzoru na većinu drugih gradova sličnog ranga i veličine u Evropi... Mislim da bi to doprinijelo smanjenju bespotrebne administracije i unaprijedilo funkcionalnost...
Dugo sam dijelila tvoje mišljenje ali se u zadnje vrijeme ne bih složila , zapravo postojeće gradske 4 opštine bih podijelila u još najmanje po 8 da ih bude ukupno 12 (bez opština koje nisu dio grada Sarajeva danas).
Beograd ima preko 2.000.000 stanovnika i 83 gradska odbornika....pazi ti ljudi donose pravila i propise i odlučuju o investicijama i biraju gradonačelnika....tih 80 odbornika odlučuje o svemu od trotara i semafora do javnog prevoza....beogradske opštine iako nominalno postoje nemaju ama nikakvu nadležnost i to su u teorijiu velike mjesne zajednice bez ikaskvih ovlasti , budžeta..ičega...(budžete imaju ali su tako mali i imaju tako malo nadležnosti da to nije vrijedno pomena)...to su zapravo velike mjesne zajednice koje su postale to što jesu upravo zakonom o glavnom gradu...a šta je cilj lokalne samouprave ? Optimalno upravljanje na lokalnom nivou , bez više politike zar ne ?
Zagreb ima gotovo milion stanovnika , oko 120 vijećnika a razlika u odnosu na Beograd je što se gradonačelnik bira direktno...i što su bogatiji u odnosu na Beograd....a u Zagrebu su općine zapravo degradirane na "kvartove" , postoji neka skupština tog kvarta , nešto...ali to je tako jadno da nije ni na nivou Beograda. I pazi sad paradoksa u Hrvatskoj , prijeratne velike općine su podijeljene na još milion općina u biti svako selo je općina u Hrvatskoj danas i ima načelnika i vijeće koji se direktno biraju...i sad imaš paradoks da je selo od 500-600 stanovnika zasebna općina a neki zagrebački kvart sa 15-20.000 stanovnika - nije , katastrofa jer recimo i dan danas u glavnom gradu Hrvatske super bogatom i sjajnom postoje naselja sa preko 5.000 stanovnika bez sistematskog riješenja vode i kanalizacije pa čak i struje !
Šta ovo sve govori ?
Osnovni problem kd povećanja općina u Sarajevu je naravno administracija i administracija i administracija i troškovi , presiromašni smo.
Ali sad ću navesti neke razloge ZA.
Općina Novo Sarajevo je u katastrofalnom infrastrukturnom stanju , načelnik Nedžad Koldžo samo belebeće i slika se u centru za zdravo starenje , nije u stanju da iskooridinira više nivoe iz vlastite stranke za investicije , sportska dvorana se otvara deset godina i još nije otvorena , prekucala sve troškove , na ulici korov i šiblje , nema posla , katastrofa u saobraćaju , najavljuju se nove zgradurine u kvadrantu , kod hitne , u Marka Marulića u u Ložioničkoj a vlada čvrstom rukom ex- boraca , lojalnih , podobnih i bogatih koji svaku kritiku stanja podvode pod ideološki karakter i pogađaš mržnju protiv - Bosne , Armije i sl a nešto malo novca daju boračkim organizacijama , civilnoj zaštiti , minorne stipendije i to je to.
E vidi sad.
Šta infrastrukturno zajedničko imaju čovjek koji živi na vrhu Velešića i čovjek sa Trga Heroja ?
Ništa.
Sve njihove infrastrukturne potrebe su apsolutno različite , od parkinga , javnog prevoza , kanalizacije , fasada i vode do škola i sl...suštinske potrebe su iste ali tehničke potrebe su totalno različite , totalno.
Recimo da se općina Novo Sarajevo podijeli na nove 4 općine - I (Pofalići i Velešiči) ; II (Čengić Vila , Malta , Socijalno , Željeznička) , III (Grbavica , Kovačići i Vraca) i IV (Hrasno , Trg Heroja i Hrasno brdo) - sve ovo je gruba podjela.
Naravno , troškovi....odmah postojeće stanje u općini raspodijeliš na 4 nove (a tamo itekako ima viška radne snage) i dodaš novog pravnika , pravobranioca...ok skuplje plus 4 nove načelničke plate i 4 nova općinska vijeća po 17-18 ljudi (hipotetski novih 75 umjesto postojećih 31)
Plata načelnika ne mora biti 10.000 , predsjedavajućeg vijeća 7-8000 a vijećnički paušal ne mora biti 500-600 maraka....sve ove odluke donosi OPĆINSKO VIJEĆE , dakle i načelnik i predsjedavajući mogu raditi samo za paušal kao i vijećnici a vijećnički paušal simbolično može biti 100 maraka ?
Ko bi za ovako male naknade išao u vijeće ili u utrku za načelnika ?
Onaj koji istinski želi nešto da promijeni a ne da se uhljebi.
Dalje , javni prihodi općine ostaju isti (oko 30 miliona maraka godišnje cca) i dijele se na 4 općine po sjedištima...naravno da bi ove dvije urbanije imale nešto više ali imale bi i ove neurbanije...i šta dobijamo cyprus ?
Dobijamo lokalnu samoupravu koja je istinski svjesna problema onih koji su je birali i ima javni novac da radi.
Da se vijeća danas popunjavaju iz isključivo infrastrukturnih razloga i da su općinskim aktima zastupljene sve mjesne zajednice a vezane nekom odlukom da im pripadaju određeni prihodi - ok ali to nije ni zakonski moguće utemeljiti (ovo drugo) a danas su općine sredstva uhljebljenja i pune ih političke partije na osnovu podobnosti a ne znanja ili zasluga.
Svaka centralizacija ne može dovesti do ravnomjernog razvoja i interesa zajednice za probleme.
4 zgrade sa dvije firme poreza - jedna općina , u roku od 5 godina one će riješiti fasade , trotoare , dimnjake , krovove....
Preko novog centralizovanog grada će to riješiti za 555 godina.
Shvataš ?
Srdačno te pozdravljam
- cyprus
#266 Re: Otoka do Tokija
Mislim da si i ti učestvovala na temi koju sam otvorio prošle godine:sabina1 wrote:Za to bi trebao postojati zakon o glavnom gradu koji nemamo pa je zato nadležan zakon o lokalnoj samoupravi gdje se četiri gradske opštine tretiraju jednako kao i sve opštine u državi iako su gradske i iako postoji grad kao administrativna jedinica(doduše simoblička).cyprus wrote:Dobro, ja se slažem da postoji preveliki broj mjesnih zajednica... Granice mnogih su povučene nelogično i misteriozno...
Dugo sam dijelila tvoje mišljenje ali se u zadnje vrijeme ne bih složila , zapravo postojeće gradske 4 opštine bih podijelila u još najmanje po 8 da ih bude ukupno 12 (bez opština koje nisu dio grada Sarajeva danas).
Beograd ima preko 2.000.000 stanovnika i 83 gradska odbornika....pazi ti ljudi donose pravila i propise i odlučuju o investicijama i biraju gradonačelnika....tih 80 odbornika odlučuje o svemu od trotara i semafora do javnog prevoza....beogradske opštine iako nominalno postoje nemaju ama nikakvu nadležnost i to su u teorijiu velike mjesne zajednice bez ikaskvih ovlasti , budžeta..ičega...(budžete imaju ali su tako mali i imaju tako malo nadležnosti da to nije vrijedno pomena)...to su zapravo velike mjesne zajednice koje su postale to što jesu upravo zakonom o glavnom gradu...a šta je cilj lokalne samouprave ? Optimalno upravljanje na lokalnom nivou , bez više politike zar ne ?
Zagreb ima gotovo milion stanovnika , oko 120 vijećnika a razlika u odnosu na Beograd je što se gradonačelnik bira direktno...i što su bogatiji u odnosu na Beograd....a u Zagrebu su općine zapravo degradirane na "kvartove" , postoji neka skupština tog kvarta , nešto...ali to je tako jadno da nije ni na nivou Beograda. I pazi sad paradoksa u Hrvatskoj , prijeratne velike općine su podijeljene na još milion općina u biti svako selo je općina u Hrvatskoj danas i ima načelnika i vijeće koji se direktno biraju...i sad imaš paradoks da je selo od 500-600 stanovnika zasebna općina a neki zagrebački kvart sa 15-20.000 stanovnika - nije , katastrofa jer recimo i dan danas u glavnom gradu Hrvatske super bogatom i sjajnom postoje naselja sa preko 5.000 stanovnika bez sistematskog riješenja vode i kanalizacije pa čak i struje !
Šta ovo sve govori ?
Osnovni problem kd povećanja općina u Sarajevu je naravno administracija i administracija i administracija i troškovi , presiromašni smo.
Ali sad ću navesti neke razloge ZA.
Općina Novo Sarajevo je u katastrofalnom infrastrukturnom stanju , načelnik Nedžad Koldžo samo belebeće i slika se u centru za zdravo starenje , nije u stanju da iskooridinira više nivoe iz vlastite stranke za investicije , sportska dvorana se otvara deset godina i još nije otvorena , prekucala sve troškove , na ulici korov i šiblje , nema posla , katastrofa u saobraćaju , najavljuju se nove zgradurine u kvadrantu , kod hitne , u Marka Marulića u u Ložioničkoj a vlada čvrstom rukom ex- boraca , lojalnih , podobnih i bogatih koji svaku kritiku stanja podvode pod ideološki karakter i pogađaš mržnju protiv - Bosne , Armije i sl a nešto malo novca daju boračkim organizacijama , civilnoj zaštiti , minorne stipendije i to je to.
E vidi sad.
Šta infrastrukturno zajedničko imaju čovjek koji živi na vrhu Velešića i čovjek sa Trga Heroja ?
Ništa.
Sve njihove infrastrukturne potrebe su apsolutno različite , od parkinga , javnog prevoza , kanalizacije , fasada i vode do škola i sl...suštinske potrebe su iste ali tehničke potrebe su totalno različite , totalno.
Recimo da se općina Novo Sarajevo podijeli na nove 4 općine - I (Pofalići i Velešiči) ; II (Čengić Vila , Malta , Socijalno , Željeznička) , III (Grbavica , Kovačići i Vraca) i IV (Hrasno , Trg Heroja i Hrasno brdo) - sve ovo je gruba podjela.
Naravno , troškovi....odmah postojeće stanje u općini raspodijeliš na 4 nove (a tamo itekako ima viška radne snage) i dodaš novog pravnika , pravobranioca...ok skuplje plus 4 nove načelničke plate i 4 nova općinska vijeća po 17-18 ljudi (hipotetski novih 75 umjesto postojećih 31)
Plata načelnika ne mora biti 10.000 , predsjedavajućeg vijeća 7-8000 a vijećnički paušal ne mora biti 500-600 maraka....sve ove odluke donosi OPĆINSKO VIJEĆE , dakle i načelnik i predsjedavajući mogu raditi samo za paušal kao i vijećnici a vijećnički paušal simbolično može biti 100 maraka ?
Ko bi za ovako male naknade išao u vijeće ili u utrku za načelnika ?
Onaj koji istinski želi nešto da promijeni a ne da se uhljebi.
Dalje , javni prihodi općine ostaju isti (oko 30 miliona maraka godišnje cca) i dijele se na 4 općine po sjedištima...naravno da bi ove dvije urbanije imale nešto više ali imale bi i ove neurbanije...i šta dobijamo cyprus ?
Dobijamo lokalnu samoupravu koja je istinski svjesna problema onih koji su je birali i ima javni novac da radi.
Da se vijeća danas popunjavaju iz isključivo infrastrukturnih razloga i da su općinskim aktima zastupljene sve mjesne zajednice a vezane nekom odlukom da im pripadaju određeni prihodi - ok ali to nije ni zakonski moguće utemeljiti (ovo drugo) a danas su općine sredstva uhljebljenja i pune ih političke partije na osnovu podobnosti a ne znanja ili zasluga.
Svaka centralizacija ne može dovesti do ravnomjernog razvoja i interesa zajednice za probleme.
4 zgrade sa dvije firme poreza - jedna općina , u roku od 5 godina one će riješiti fasade , trotoare , dimnjake , krovove....
Preko novog centralizovanog grada će to riješiti za 555 godina.
Shvataš ?
Srdačno te pozdravljam
teritorijalna-reorganizacija-grada-sara ... 47248.html
Tad sam izložio upravo to da treba razmišljati u dva pravca... Prvo da se osnaži institucija gradonačelnika - ja i dalje smatram da nema smisla da načelnici gradskih opština imaju mnogo veće ovlasti od gradonačelnika... A drugo je upravo to o čemu pričaš - kako osnažiti i izbalansirati razvoj različitih dijelova grada... Sadašnje četiri opštine po meni nisu način da se to adekvatno uradit... Zato sam i bio predložio stvaranje 12 gradskih okruga, evo i karta

Mjesne zajednice ne mogu biti nosioci decentralizacije Grada - dakle potrebne su tako neke teritorijalne jedinice sa 20 do 30 hiljada stanovnika, ali koje bi imale određena ovlaštenja... O tehničkom aspektu bi se dalo diskutovat (npr. šta bi to tačno ulazilo u njihovu sferu nadležnosti), ali mislim da bi se o generalnom konceptu mogli složiti...
- Haris.ba
#267 Re: Otoka do Tokija
Zaboravlja se da općine u KS nemaju ovlasti koje imaju druge općine u državi. Kad bi općine imale te ovlasti (tj. kanton kad bi uveo barem zajedničko odlučivanje), mnoge stvari bi bile drugačije. Smatram da bi bilo glupo spustiti da općine same odlučuju o vodosnadbjevanju, javnom prevozu, grijanju, obrazovanju...ali je i glupo da se općine ništa ne pitaju.
Onda postoji i problem i porezne politike, i problem strukture općinskih budžeta.
Nije problem Sarajeva teritorijalna podjela. Problem je više administrativne podjele.
Onda postoji i problem i porezne politike, i problem strukture općinskih budžeta.
Nije problem Sarajeva teritorijalna podjela. Problem je više administrativne podjele.