Prvo, zahtjevi da Sarajevo dobije gradonačelnika koji je izabran glasovima građana, umjesto glasovima kupljenih papaka u gradskom vijeću, čini se sasvim logičnom, pa i neophodnom... Ali s tim u vezi mislim da treba razgovarati i o nadležnostima gradonačelnika, koje su trenutno takve da se čovjek zapita zašto uopšte postoji ta funkcija, paralelna sa načelnicima četiri opštine, koji imaju daleko veća ovlaštenja...
Zato mi je sinula jedna crazy thought - zašto ne bismo ukinuli postojeće četiri opštine, i dali gradonačelniku i gradskom vijeću stvarne ovlasti, kako je i normalno? Ionako teritorijalni obuhvat sadašnjih opština izaziva mnogo upitnika... Novi Grad je daleko populacijski veći od ostalih opština? Čemu takav disbalans? Dalje, problemi kolaknog nivoa koje imaju stanovnici Zabrđa se u putu nisu sreli sa problemima koje imaju stanovnici Dobrinje... A pripadaju istim opštinama... Također, razgraničenje među opštinama je naslijeđeno od prije rata, ali se prostor u međuvremenu značajno promijenio, kao i promjene stanovništva... Itd itd... Sve su to razlozi zašto treba razmišljati o promjeni ili bar korekcijama ovakvog teritorijalnog uređenja Grada... Još jedan od razloga zašto bi bilo dobro ukinuti postojeće opštine je i usklađivanje planova o budućem razvoju Grada... Ovako četiri načelnika - četiri politike... A o racionalizaciji troškova administracije da ne pričam...
Osim formiranja jake gradske uprave treba razmišljati i u suprotnom smjeru, tj. moraju se napraviti i određeni koraci ka decentralizaciji, tj. usklađenom razvoju svih dijelova grada, a ne da se samo centar napucava, a periferija raspada... Po mom mišljenju, postojeće mjesne zajednice ne mogu biti nositelji decentralizacije gradske uprave... Prvo zato što ih je mnogo (77 ako se ne varam), a drugo zato što su beznačajne (mnogo ljudi nema ni pojma kojoj mjesnoj zajednici pripadaju)... Dakle, rasformirati i mjesne zajednice, i po uzoru na većinu glavnih i drugih većih gradova Evrope i svijeta formirati nešto što bi se moglo zvati gradski okruzi, distrikti, četvrti i slično... Oni bi imali funkciju spone između građana i gradskih vlasti, odnosno glavnog servisa građana... Sad se o tome može dosta detaljisati, ali mislim da sad zasad to nije prijeko potrebno...
Ja sam dodatno razmišljao samo o teritorijalnoj dimenziji... Opet prema mom mišljenju, idealan broj takav gradskih okruga bi bio 12... Oni bi imali uglavnom 20 do 30 hiljada stanovnika, sa ne-velikim odstupanjima od toga, kako ne bi bilo drastičnog debalansa... Tih 12 okruga (nazvani prema centralnom, najvećem ili najdominantnijem naselju) bi bili recimo:
1. Centar
2. Bistrik
3. Vratnik
4. Koševo
5. Pofalići
6. Grbavica
7. Hrasno
8. Čengić Vila
9. Alipašino Polje
10. Dobrinja
11. Alipašin Most
12. Rajlovac
Napravih i kartu kako bi to izgledalo

Dakle, interesuje me šta ostali forumaši misle... Da li je Sarajevo zrelo za reorganizacije ovog tipa ili su vam pak postojeće opštine prirasle srcu?
PS Naravno, može se na ovoj temi razgovarati i o uključenju Ilidže i ostalih prigradskih opština u Grad Sarajevo, ali ja sam izričito protiv... Obrazložit ću ako priča pođe u tom smjeru... Mada, ne bi me začudilo ni kad ne bi bilo nikakve priče uopšte