Sekularisti - USTANIMO !!!

Post Reply

Trebaju li sekularisti napokon dici glas??

Poll ended at 15/01/2017 16:14

Da
101
64%
Ne
33
21%
Ne zanima me
23
15%

Total votes: 157

piupiu

#251 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by piupiu »

statixx wrote: Sto vise dogme u javnom zivotu, to manje kriticke misli, a sto manje kriticke misli to vlastodrzcima bolje.
:thumbup:

Um se stisk'o k'o ćuna u potoku, fatalizam rasteg'o do koljena. Al' haj'. Nek je barem nešto do koljena. :oops:
tlr

#252 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by tlr »

Alfons Kauders wrote: Kakva crrrrrna puška?

Sad to rade agencije za nekretnine, samo reci hoces li Poljine, Jahorinu, Bjelasnicu itd. :)
Tipfeler, nije puška - na rame facebook peticiju. Oni čim vide peticiju, odmah se predaju i kažu - pogriješili smo.

Poljine, Jahorina i Bjelašnica će se na kraju osloboditi. Puna Bosna planina. Majevica, Treskavica, Prenj...
Hoće li se takav rasplet (cijepanje društva na zdravi i bolesni dio) desiti ove, naredne ili one tamo godine .. ne znam, ali sam prilično siguran u ovakav rasplet.
Samo je bitno pismeno sastaviti peticiju...
Alfons Kauders

#253 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

TLR wrote:
Alfons Kauders wrote: Kakva crrrrrna puška?

Sad to rade agencije za nekretnine, samo reci hoces li Poljine, Jahorinu, Bjelasnicu itd. :)
Tipfeler, nije puška - na rame facebook peticiju. Oni čim vide peticiju, odmah se predaju i kažu - pogriješili smo.

Poljine, Jahorina i Bjelašnica će se na kraju osloboditi. Puna Bosna planina. Majevica, Treskavica, Prenj...
Hoće li se takav rasplet (cijepanje društva na zdravi i bolesni dio) desiti ove, naredne ili one tamo godine .. ne znam, ali sam prilično siguran u ovakav rasplet.
Samo je bitno pismeno sastaviti peticiju...
Mojne mi Majevice ziv bio.

Koliko trebamo skupiti lajkova za peticiju? :D
Toffee karamela

#254 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Toffee karamela »

Ova tema me je toliko istraumirala da sam sinoć sanjala onog smrada Bakira kako potpisuje neki papir, kao kapitulacija zemlje.

Još me drži taj jeziv osjećaj, ne mogu se rashavizati ni kafom, ni milkom ni kolom, ničime od jutros :shock:
tlr

#255 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by tlr »

piupiu wrote:
statixx wrote: Sto vise dogme u javnom zivotu, to manje kriticke misli, a sto manje kriticke misli to vlastodrzcima bolje.

Um se stisk'o k'o ćuna u potoku, fatalizam rasteg'o do koljena. Al' haj'. Nek je barem nešto do koljena. :oops:
Piupiu!??? WTF :o Zar takve riječi mogu izaći iz tako majog kjuna. Ko bi rekao da piupiu zna psovat' k'o kočijaš. :lol:
Alfons Kauders

#256 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Toffee karamela wrote:Ova tema me je toliko istraumirala da sam sinoć sanjala onog smrada Bakira kako potpisuje neki papir, kao kapitulacija zemlje.

Još me drži taj jeziv osjećaj, ne mogu se rashavizati ni kafom, ni milkom ni kolom, ničime od jutros :shock:
Ma to si ti nesto pomijesala.

To je Alija potpisao, Bakir nije.

Mislim, nije jos...
Kejn

#257 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Kejn »

Ripicipi wrote: Ovdje nije stvar samo dzume, ovdje je rijec o nizu stvari koje se naprasno desavaju u zadnje vrijeme.
U svjetlu svih ovih svjetskih desavanja, pobjede Trumpa, "islam vs zapad" itd. ovdje ljudi umjesto da budu mudriji nego ikad(makar i glumili sekularnost), oni pocinju forsirati vjeru vise nego ikad, gurajuci je gdje nikad nije bila, arapima se rasprodaje zemlja, Bakir dize 4 prsta :-)
Postali smo fokus po takvim vijestima, ne samo komsijskih vec i stranih.
Strah me da to nista nije spontano, vec planski.
Vidi, totalno te razumijem ako si i ti Bošnjak. Nemoj me krivo shvatiti i ja sam za odvajanje religije od države. I ja sam za sekularno uređenje. Međutim ne na ovaj način. Džuma je nama najmanji problem. Problem je što Bošnjaci generalno nemaju vizije kako da vode državu. Ti kad vidiš ko je nama na čelu od Bakira turkofila do Fahre kriminalca preko konobara mudrosera Nikšića i onog demagoga Komšića. Očigledno je da nema zdravog vodstva među političarima iz reda Bošnjačkog naroda. Ja bi najviše volio kada bi se po radnim navikama i disciplini ugledali na Kršćanski zapad, a po moralnim načelima i na važnosti očuvanja porodice i braka, na Islamski svijet. Barem bi se riješio problem bijele kuge ako ništa.
arzuhal

#258 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by arzuhal »

Alfons Kauders wrote:
Toffee karamela wrote:Ova tema me je toliko istraumirala da sam sinoć sanjala onog smrada Bakira kako potpisuje neki papir, kao kapitulacija zemlje.

Ma to si ti nesto pomijesala.

To je Alija potpisao, Bakir nije.

Mislim, nije jos...
Vidiš da živi u Švicarskoj: te kahva, te milka, te kola...Sve luxuz. U nas se čovjek uhaviza kad rano izađe navliju, podapere se s malo snijega i razbudi s kriglom rasola, iz bureta na balkonu...
The 51st State

#259 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by The 51st State »

ustah ja ustase svi..., ja glupe price i klikanja. ne moze ovdje biti nijedan "izam" iz prostog razloga sto ce se sve popljuvati u zacetku i sto su svi "najpametniji".
statixx

#260 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by statixx »

TLR wrote:Kaput na leđa i pušku na rame pa u planine i tamo kao Kurdi proglasiti autonomiju. Za djecu izgraditi škole i univerzitete u prirodi :D, raditi u prirodnom i zdravom :D okruženju i živjeti ko ljudi.
Ovim odozdo skupo naplaćivati zrak, stelju, rehabilitacione centre i vrhunske škole.
Ko(nj)ih jebe kad su glupi.

Bude li ko o'zdo dolazio da provocira i dira, samo ga proguta mrak ... i to je to.

Maoča je mala maca.
Sram da te bude, nasi brezuljci i planine rezervisani su za arapske turiste... :D
Bodkin

#261 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote: Zao mi je, ali ovo jednostavno ne stoji... Jer vidis... Ta averzija je konstanta koja nema veze s Bosnjacima, a ni s Islamom.

To je iskljucivo do Srba i Hrvata.

Nema potrebe da idemo u detalje, dovoljno je reci da su Srbi i Hrvati optuzli svakog Bosnjaka koji je primirisao vlasti za islamizam, fundamentalizam ili neki kurac. To se cak radilo u komunizmu. Kod mase Hrvata u BiH, SDP je postao sinonim za islamizam, a vodjene su i "ozbiljne" diskusije u kojima su sekularni Bosnjaci, komunjare i ateisti opisivani kao najveca opasnost.

Zasto?

Zato jer su prikriveni fundamentalisti, naravno. Zato jer je prosjecnom Srbinu i Hrvatu jako tesko prihvatiti da ima "muslimana" koji zapravo nisu muslimani. Ne uklapa im se u njihovo vidjenje svijeta i jednostavno ne mogu biti objektivni, jer su odgojeni da razmisljaju na odredjeni nacin i da u Bosnjacima vide prijetnju i neprijatelja bez finesa.

Kad bi sutra ja dosao na vlast, vec prekustra bi postao fundamentalista u ocima vecine Srba i Hrvata. Zvuci ruzno, ali tako je. To nije problem koji mogu rijesiti Bosnjaci, vec iskljucivo Srbi i Hrvati, zato jer u svakom Bosnjaku vide islamistu, teroristu, neprijatelja...

Dok god Srbi i Hrvati po defaultu mrze sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, napretka nema. Islam s tim nema neke velike veze. Podjednako bi nas mrzili i da smo neke druge vjere, ili da nikako ne vjerujemo.

To jednostavno nije nas problem.
Nije tacno.
Niko nikad nije rekao da je sdp islamisticka stranka ili da su lagundzija, niksic ili hadzic islamisti. Ni kad su bili na vlasti ni danas.
Znaci to sto pricas nije tacno.
Problem je u necem drugom. U bosnjastvu je religija puno vise prisutna nego u srpstvu ili hrvatstvu.
Iako su hrvati veci katolici od pape, njima drugi ktolici nisu braca. Njih ne zanima tlacenje katolika negdje 2000km daleko. Njima misa nije nesto sto idredjuje identitet i 5% ih jede ribu petkom
Srbi koji su medju vecim nacionalistima u evropi su poceli furati vjeru unzadnjih 20 godina. Vrhunac im je da zovnu popa na bozic iki da odnesu hljeb u crkvu. Upoznao sam jako mali broj njih koji posti kad treba. Njima su rusi braca (jaka braca koja nista dobro za njih nije napravila od 1914) ne zato sto su pravoslavci.

Srbi i hrvati prvo mrze na nacionalnoj osnovi pa tek onda na vjerskoj. To pokazuje i njihova medjusobna mrznja
Bodkin

#262 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Bodkin »

TLR wrote:
piupiu wrote:

Piupiu!??? WTF :o Zar takve riječi mogu izaći iz tako majog kjuna. Ko bi rekao da piupiu zna psovat' k'o kočijaš. :lol:
I meni to prodje kroz glavu. Cuj @piu ovo da napise :D
Kejn

#263 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Kejn »

@ Alfons Kauders

U potpunosti se slažem. Ima mnogo većih prioriteta od regulisanja Džume petkom za studente. Za početak kolege sa UNSA bi se trebali pozabaviti regulisanjme tržišta rada na taj način da počnu praviti pritisak da se profili i zanimanja nekih studijskih programa počnu uvažavati na tom istom tržištu. Imamo fakultete koji naštancaju po 400 diplomanata nekog profila koji nit su priznati nit za njih ima potrebe. Al kad pitaš npr. mog bivšeg dekana Škrijelja, on kaže: "mi smo ih izbacili nek ih država školuje". Rifat uopšte nema taj ekstremni Suni Islam profil onog Zahiragića, međutim po razmišljanu su na potpuno istom nivou. Ono što hoću da kažem da je generalno naše sveukupno vodstvo bolesno i nedoraslo zadatku. Totalno nesposobno. Međutim sada neko proganjanje vještica, tipa Kemalisti-sekularisti ustajmo da sačuvamo republiku od pomahnitalih Islamista je sasvim nepotrebno. Džuma je najmanji problem. Džuma ustvari nije ni problem.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#264 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Chmoljo »

piupiu wrote:

KO SI TI I ŠTA SI URADILA SA PIU?!
piupiu

#265 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by piupiu »

Bodkin wrote:
TLR wrote:
piupiu wrote:

I meni to prodje kroz glavu. Cuj @piu ovo da napise :D
Klevete i laži! :repetirana:

Ćuna nije psovka, a alegorija je dio našeg književnog jezika. :oops:

Ccc, kak'i ste. :D :lol:
piupiu

#266 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:KO SI TI I ŠTA SI URADILA SA PIU?!
Sorry, šefe, neću više, ponijela me misao... :oops: :lol:
sumirprimus

#267 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by sumirprimus »

piiiiiiiiu piu piu piu piu piu piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiu piu piu piu piu piu piu

ko cuna u potoku :lol:

cuna, potok, potok cuna, valja cucnut da ga je be Š... :lol:
Kejn

#268 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Kejn »

PeppermintSA wrote:
Ljudska prava, povelje i ustave okačite mačku o rep.
Ma ja j... ljudska prava i slobode...
animals

#269 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

piupiu wrote:
Chmoljo wrote:KO SI TI I ŠTA SI URADILA SA PIU?!
Sorry, šefe, neću više, ponijela me misao... :oops: :lol:
Izgleda da ovo pise Cica Maca :D
sigurno je pojela piupiu :D
Alfons Kauders

#270 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
Alfons Kauders wrote: Zao mi je, ali ovo jednostavno ne stoji... Jer vidis... Ta averzija je konstanta koja nema veze s Bosnjacima, a ni s Islamom.

To je iskljucivo do Srba i Hrvata.

Nema potrebe da idemo u detalje, dovoljno je reci da su Srbi i Hrvati optuzli svakog Bosnjaka koji je primirisao vlasti za islamizam, fundamentalizam ili neki kurac. To se cak radilo u komunizmu. Kod mase Hrvata u BiH, SDP je postao sinonim za islamizam, a vodjene su i "ozbiljne" diskusije u kojima su sekularni Bosnjaci, komunjare i ateisti opisivani kao najveca opasnost.

Zasto?

Zato jer su prikriveni fundamentalisti, naravno. Zato jer je prosjecnom Srbinu i Hrvatu jako tesko prihvatiti da ima "muslimana" koji zapravo nisu muslimani. Ne uklapa im se u njihovo vidjenje svijeta i jednostavno ne mogu biti objektivni, jer su odgojeni da razmisljaju na odredjeni nacin i da u Bosnjacima vide prijetnju i neprijatelja bez finesa.

Kad bi sutra ja dosao na vlast, vec prekustra bi postao fundamentalista u ocima vecine Srba i Hrvata. Zvuci ruzno, ali tako je. To nije problem koji mogu rijesiti Bosnjaci, vec iskljucivo Srbi i Hrvati, zato jer u svakom Bosnjaku vide islamistu, teroristu, neprijatelja...

Dok god Srbi i Hrvati po defaultu mrze sve sto ima veze s Bosnom i Bosnjacima, napretka nema. Islam s tim nema neke velike veze. Podjednako bi nas mrzili i da smo neke druge vjere, ili da nikako ne vjerujemo.

To jednostavno nije nas problem.
Nije tacno.
Niko nikad nije rekao da je sdp islamisticka stranka ili da su lagundzija, niksic ili hadzic islamisti. Ni kad su bili na vlasti ni danas.
Znaci to sto pricas nije tacno.
Jeste, jeste.
Problem je u necem drugom. U bosnjastvu je religija puno vise prisutna nego u srpstvu ili hrvatstvu.
Statisticki gledano... Nije.
Iako su hrvati veci katolici od pape, njima drugi ktolici nisu braca. Njih ne zanima tlacenje katolika negdje 2000km daleko. Njima misa nije nesto sto idredjuje identitet i 5% ih jede ribu petkom
5% jede ribu petkom, a haman 95% Bosnjaka ide na dzumu? :D Ja ovdje opet ne vidim razliku - jer ni kod katolika ni kod muslimana neces naci ni 5% ljudi koji redovno obavljaju sve vjerske obaveze. Kod katolika ces naci dosta vise ljudi koji idu na misu no sto ces kod muslimana naci vjernika koji idu na dzumu.
Srbi koji su medju vecim nacionalistima u evropi su poceli furati vjeru unzadnjih 20 godina. Vrhunac im je da zovnu popa na bozic iki da odnesu hljeb u crkvu. Upoznao sam jako mali broj njih koji posti kad treba. Njima su rusi braca (jaka braca koja nista dobro za njih nije napravila od 1914) ne zato sto su pravoslavci.
Pa jesu, a usput su nas i pretekli, pa tako Srbija danas ima fundamentalisticku stranku koju je osnovala SPC. Toga kod nas nema, a nema ni kod Hrvata.
Srbi i hrvati prvo mrze na nacionalnoj osnovi pa tek onda na vjerskoj. To pokazuje i njihova medjusobna mrznja
Koja medjusobna mrznja? Koliko ja vidim, super se slazu... :D I imaju dosta toga zajednickog - za pocetak duboko usadjenu mrznju prema Bosni i Bosnjacima koju pokusavaju racionalizirati i opravdati cinjenicom da su Bosnjaci mahom muslimani. :D

Da nisu, opet bi nasli neki razlog da nas mrze. To je stvar kulture, nacionalnog identiteta, odgoja. Islam im je samo izgovor. To sam i pokusao objasniti kolegi Animals - da jednostavno nije bitno sta mi radimo ili u sta vjerujemo - oni ce nas mrziti jer su tako nauceni. Ne zato jer smo muslimani, ne zato sto radimo nesto protiv njihovih interesa, ne radi nacionalne odrednice, vec zato sto postojimo.

Uvijek ce nas mrziti i mi tu nista ne mozemo promijeniti. To jednostavno nije do nas i nikad nije bilo. Dok god postoji Bosna i u njoj ljudi koji se ne izjasnjavaju kao Srbi (pravoslavci) i Hrvati (katolici), oni ce nas mrziti i uciti svoju djecu da nas mrze. Bilo da se pocnemo nazivati Muslimani, Bosnjaci, Bosanci ili Dzedaji, taman da svi predjemo na budziam, da svi odemo u ljevicu ili desnicu, oni ce nas uvijek mrziti.

Nikad se nece pomiriti s nasim postojanjem, a ti se tjesi da nije tako, a usput malo razmisli koliko to prostora ostavlja za neki "kompromis"... Jer ja ne vidim svrhu nikakvog kompromisa s ljudima koji me mrze po defaultu i koji bi najradije iskorijenili moj narod i okupirali moju domovinu.
tlr

#271 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by tlr »

arzuhal wrote:
Vidiš da živi u Švicarskoj: te kahva, te milka, te kola...Sve luxuz. U nas se čovjek uhaviza kad rano izađe navliju, podapere se s malo snijega i razbudi s kriglom rasola, iz bureta na balkonu...
Arzuhal, ako se iskreno pokaješ za brojne greške iz mladosti mogao bi daleko dogurati, vjerujem i do ministra u budućem sekularistanskom ministarstvu slobodne misli. :D

Mene ne zanimaju ministarska i savjetnička mjesta. Ja ću da apliciram za titulu Prvog šumara.
Kejn

#272 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Kejn »

animals wrote:U tome i jeste caka..
Da Bosnjaci zele Bosnjacku drzavu, niko ne bi dizao halabuku..
bili bi isti kao i Srbi i Hrvati..
ali Islamska drzava je to sto bode u oci..
vjerska nit je ono sto Bosnjake satanizira..
Ko kaže da Bošnjaci ne žele nacionalnu državu. Bošnjaci itekako hoće nacionalnu državu gdje će moći helaćit ko nekad.. očito ne poznaješ Bošnjake dovoljno dobro. Svaki Bošnjak bio on Ateista, Musliman, Agnostik, Komunjara ili Socijalista će uvjek teško reći ne nekoj bošnjačkoj nacionalnoj državi gdje bi isti uživao ultimativnu vlast.
animals

#273 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by animals »

Alfons, ode ti daleko..
Evo ja prvi ne mrzim ni Srbe ni Bosnjake, niti Dance , niti Nijemce..
ali kritikujem,i ne volim politiku Srpsku, Bosnjacku, niti Njemacku politiku..
vjerovatno ima oni koji i mrze, ali su manjina..
ne volim ni Hrvate, koji su veci katolici od Pape,
niti vjerujem ,da seonoj vidjelici ukazuje Gospa, iako ih puno vjeruje..
isto tako ne vjerujem,da vecina mrzi..
sumirprimus

#274 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by sumirprimus »

so bi reko jedan maj dobar drugar, ne volim ljude a kamol zivotinje :D
Bodkin

#275 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Bodkin »

@alfons ne da mi se odgovarati na cijeli post jer nema svrhe ali cu te pitati jedno. Zamisli da je cedo jovanovic u bl i njegov hr pandan u mostaru. Sa kim bolan da prave kompromis? Sa sda :D df :D fahrom :D bjezi bolan. Nade sam polagao uvijek u sdp, pa i danas ali ti si bas neozbiljan sa tim kompromisima
Post Reply