Eto super, samo si potvrdio ono sto sam vec napisao.hAZNADAR wrote:Evo ga opet izbjegava. Ma mozes ti osjecati sta god hoces - ali sta si od priznatih kategorija? Cijeli svijet na to pitanje odgovori u sekundi i bez uvijanja, objasnjavanja.Ripicipi wrote:Ti si ocigledno ono sto ti kazu da si. Do '93 bio Musliman, od '93 BosnjakhAZNADAR wrote:
Smijesno je ovo tvoje nevjesto izbjegavanje jasnog pitanja. Sta to vi jeste a da je oficijelna i priznata kategorija? Buduci da niste Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Albanci, Kinezi,.. i ostale priznate manjine. Ne interesuje mene kako se ti osjecas,... vec STA SI? Samo definisane i priznate kategorije molim.
Mi koji se izjasnjavamo Bosancima se tako izjasnjavamo jer se tako i osjecamo, a ne sto nam je neko rekao sta smo.
Ne postoji Bosanac u nacionalnom smislu - termin ne postoji. Od ponudjenog izaberi.
Mala ispravka - do 93-ce sam bio Jugosloven i to vatreni. 93-ce nisam bas bio odusevljen Bosnjakom jer sam isto mislio da treba biti Bosanac. Ali sam prihvatio da je to odlucio sabor svih intelektualaca svih politickih svjetonazora a posliji i sam procitao mnogo o tome, historiji,.. i prihvatio kao najrealnije rjesenje. Ime je vraceno u upotrebu a ne izmisljeno novo.
Usput receno - historijski gledano Bosnjak nije nikada bio rezervisan samo za muslimane i danas ne postoji nikakva zabrana da se bilo ko bilo koje vjere sa tim imenom identificira. Bosnjak od svog postanka nije bio sinonim vezan za krvno srodstvo, pleme, vjeru,.. vec iskljucivo za stanovnika Bosne. To sto danas asocira samo na nasljednika Muslimana i vjeru je stereotip i nista drugo. I naravno - svjestan sam da je vrlo zahebano za Bosnjake i da su pod velikim pritiscima. Prijeko je potrebna homogenizacija nacije inace nas nema. I tu privatni principi i privatni osjecaji nebi trebali biti smetnja. Sutra da vecina Bosnjaka izglasa, odluci da se zovemo bilo kako - ja bi to prihvatio jer neke stvari su bitnije od moje licne sujete. Tako da ne mislis da mi je neko naturio kako cu se zvati - od ponudjenog mogu biti Srbin, Hrvat, Bosnjak, ili neka od priznatih manjina. Ja sam izabrao svjesno Bosnjak.
I naravno - opet - A sta si ti?Od priznatih kategorija.
I ne, ne radi se o nikakvoj sujeti nego o osjecaju. Kontas?!
Tebi je ocigledno bitnije sta ti "intelektualci" kazu, nego ono sto osjecas. Sutra da ti znaci kazu kako si ustvari Srbin, ti ces to prihvatiti?!?
Vidis li onda ko je iskren, a ko neiskren u svemu tome???
A poredjenje Bosanca i Marsovca je samo pisanje po svima onima koji su kao Bosanci dali zivot za ovu zemlju prije famozne '93 godine.