Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
friskyoreo

#251 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

uglavnomja wrote:
friskyoreo wrote:Problem je bio sa zakonom doticne drzave. Nisam mogao dobiti radnu dozvolu zato sto nemam deficitarno zanimanje. Uz sav trud i zalaganje tih ljudi koji su mi pomagali, nije moglo. I nije to samo onako da mi kazu, nego sam licno prisustvovao kada se moj buduci poslodavac doslovce svadjao sa sluzbom za zaposljavanje, jer nisu htjeli da izdaju sagalasnost.
da ne duzimo sa licnim pricama, ovo je jedan dio poente onoga o cemu pricam, kakve su sanse otici i traziti posao, mislim dobiti ga. legalno.
Zakon je takav i takav je prema svima. Ali sada od januara 2016. dali su nam velike olaksice, pa je sada moguce dobiti radnu dozvolu i bez deficitarnog zanimanja. Tako da je sada lakse doci legalno do posla i zivota u Njemackoj nego ikada.
I njihovi zakoni i nisu toliko strogi, kao nasi npr. Raspitaj se sta jedan stranac u BiH dozivi i prezivi. Svaki puta kada vade dozvolu za produzenje boravka moraju izvaditi podvrdu da nemaju sidu... :-)
Evo ti pa procitaj malo:

http://forum.klix.ba/privremeni-boravak ... 20065.html

Problem je sto nasi ljudi kada odu tamo brzo zaborave odakle su dosli i zasto su uopste otisli...
Bluemore

#252 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Bluemore »

uglavnomja wrote:
kloniran wrote::lol:
Pa sto je ti ne osnova nego razguli preko grane, najlakse je prditi iz sigurnosti i udobnosti neke zapadne zemlje gdje ako hoces raditi mozes 15 minuta nakon otkaza naci posao.

Ja samo kazem kakvo je stanje ovdje, a vama sto ste otisli ocito brzo ispari iz mozga.
Sto vi niste otvorili ovdje firme i bili gazde kad je tako lahko, milioni iz EU fondova cekaju ko zapeta puska ;-)

Lahko je maminim i tatinim sinovima otvarati firme, nama sitnoj buraniji je komplikovano i pisljivu potvrdu izvaditi, ali vi prosvjeceni ste to ocito zaboravili.
Dijasporska amnezija :skoljka:

ko ima kvalifikacije za ovo gore napisano - taj i u bosni moze naci ekstra dobar posao.

ne ceka posao nikoga.
ima tih par grana "privrede" koje traze radnike, tipa medicinska njega staraca. ali za sve se trazi znanje jezika. visa pozicija - bolje znanje jezika. a to je posao snova samo za ljude koji nemajubas nista u zivotu. ko je okusio nesto i ko misli da nesto vrijedi - bolje da ne ide.

a ovi masteri, ing, dipl ovo ono ... ima tih i domacih i eu gradjana koji imaju prednost, cak i izbjeglica. a bosanci, srbi, albanci ... su na istom kao da su iz svazilanda.

ukratko, kao osoba koja je otisla prije nekih 5 godina - ne napustaj siguran posao u bosni za neizvjesnost vani. pogotovo sada, sa desetinima i stotinama hiljada izbjeglica, od kojih, prema nekim podacima, oko 30% (sirijaca) ima vss.
svakoj drzavi je cilj da skine sto vise socijalnih slucajva sa sise, i dok ima i jedaan jedini takav - ni jedan ne-eu gradjanin nece dobiti posao. mislim nece dobiti dozzvolu rada.

vani si sam. nema mame i tate i brata i 100 rodjaka i 50 ljudi iz razreda i iz skole i citav komsiluk i raju... sve sto ne mozes sam - moras platiti.
i nemas s kim popiti kafu. odrasla osoba ce se tesko uklopiti u drustvo, mislim naci nekoga sa kim ce biti blizak. jer ne znas njihive odrednice u odrastanju. svaka zamlja ima svoje bijelo dugme, indexe, corbu, valjak, pusenje, jabuku, colu ... danisa ... cecu :cry: ... zelju, sarajevo, kk bosnu... a to da neko sve pohvata za par godina, da bi mogao ucestvovati u razgovoru :D malo sutra. bez obzira da li se radi o domacim ili o arapima ili afrikancima ili litvancima. jedino se mozes druziti sa "nasim", a to je vec druga prica :-) sirok dijapazon.

(popiti kafu - hipoteticki, nije u pitanju tehnicki cin ispijanja kafe, nego znate sta to znaci :D )

a savjet kako se snaci tamo ima samo jedan: idi samo ako imas rodbinu ili nekoga jakog bliskog ko ti moze pomoci da nadjes posao preko svojih stela.
vrijedan paznje post :thumbup:
Radio Sarajevo

#253 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

Bluemore wrote:
uglavnomja wrote:
ko ima kvalifikacije za ovo gore napisano - taj i u bosni moze naci ekstra dobar posao.

ne ceka posao nikoga.
ima tih par grana "privrede" koje traze radnike, tipa medicinska njega staraca. ali za sve se trazi znanje jezika. visa pozicija - bolje znanje jezika. a to je posao snova samo za ljude koji nemajubas nista u zivotu. ko je okusio nesto i ko misli da nesto vrijedi - bolje da ne ide.

a ovi masteri, ing, dipl ovo ono ... ima tih i domacih i eu gradjana koji imaju prednost, cak i izbjeglica. a bosanci, srbi, albanci ... su na istom kao da su iz svazilanda.

ukratko, kao osoba koja je otisla prije nekih 5 godina - ne napustaj siguran posao u bosni za neizvjesnost vani. pogotovo sada, sa desetinima i stotinama hiljada izbjeglica, od kojih, prema nekim podacima, oko 30% (sirijaca) ima vss.
svakoj drzavi je cilj da skine sto vise socijalnih slucajva sa sise, i dok ima i jedaan jedini takav - ni jedan ne-eu gradjanin nece dobiti posao. mislim nece dobiti dozzvolu rada.

vani si sam. nema mame i tate i brata i 100 rodjaka i 50 ljudi iz razreda i iz skole i citav komsiluk i raju... sve sto ne mozes sam - moras platiti.
i nemas s kim popiti kafu. odrasla osoba ce se tesko uklopiti u drustvo, mislim naci nekoga sa kim ce biti blizak. jer ne znas njihive odrednice u odrastanju. svaka zamlja ima svoje bijelo dugme, indexe, corbu, valjak, pusenje, jabuku, colu ... danisa ... cecu :cry: ... zelju, sarajevo, kk bosnu... a to da neko sve pohvata za par godina, da bi mogao ucestvovati u razgovoru :D malo sutra. bez obzira da li se radi o domacim ili o arapima ili afrikancima ili litvancima. jedino se mozes druziti sa "nasim", a to je vec druga prica :-) sirok dijapazon.

(popiti kafu - hipoteticki, nije u pitanju tehnicki cin ispijanja kafe, nego znate sta to znaci :D )

a savjet kako se snaci tamo ima samo jedan: idi samo ako imas rodbinu ili nekoga jakog bliskog ko ti moze pomoci da nadjes posao preko svojih stela.

Uglavnomja je u svemu u pravu.

Niko ne konta šta znaći otići dok ne ode i ne proba to sam. Ne mjeri se sve u parama, iako je tačno da su pare glavni razlog zašto mnogi odlaze. Fazon je u tome da za najbjedniji papir sve morate sami. Ja recimo trenutno već 20 dana pokušavam naći informaciju o vodenoj vertikali u zgradi, kako bih renovirao kupatilo, ali ne znam gdje da pokucam, a znam i jezik, znam kako se sve to zove itd., ali jednostavno nemam nikog svog da upitam. Na kraju sam danas došao do jednog Bosanca koji će mi pomoći, što ti govori da ove domaće jednostavno boli kurac iako im je to posao.

Isto tako je pri zapošljavanju. Nikad nisam upoznao Holanđanina bez posla. U svim firmama gdje sam radio oni su ubjedljivo najviše bolesni, najmanje rade, a najbolje su plaćeni. To je jednostavno tako.

Što se tiče društvenog života, ja sam nekoliko puta otišao u pozorište, ali te predstave su sranje, i jednostavno ne želim gledati pozorište na jezicima koji nisu naš ili engleski. Gledati teatar na holandskom je kao igrati se sa slonom u jagodama - ne ide brate. I tako je i sa svim ostalim stvarima. Sve je super, ali nama strancima je dosadno, nezanimljivo i bezveze. I tako misli 90% stranaca, dok onih 10% više ne znaju svoj jezik i svoju kulturu, a oni mi nisu mjerilo.

I onda, oni koji su spremni da za pare izgube sve ostalo, neka idu i neka sele. Ja sam došao zbog braka jer bismo teško oboje našli posao na Balkanu, ali sigurno ćemo se vratiti jer ne želim ostatak života provesti na kiši jer ću zarđati. Ovdje sam dok mi je podnošljivo, kad nakupim lovu, idem u privatluk i selim u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Srbiju... vidjećemo već gdje će biti najpovoljnije.
Nuken

#254 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Nuken »

Ispade vama se gore nikome ne sviđa i haman vas natjeralo da ostanete.Hajde da se zamjenimo.Evo imamo mi i majstore naše koji znaju sve a pričaju i bosanski,pozorište nemamo ni na bosanskom a kamo li holandskom pa neće biti ni tih problema,nema ni posla pa neće biti problema ni,i opet klasična dijasporska"ne može se do posla bez veze i ako nemate nekoga gore".Može itekako.Znam veliki broj osoba koje su slale mailove odavde pa išli gore,spavali po hostelima,išli na razgovore za posao.Naravno,zanimanja koja su tražena su ona s liste deficitarnih zanimanja.Nismo mi krivi što imamo milion pravnika,politologa i žurnalista,jelte mora se imati fakultetska diploma jer bez fakulteta si "ništa".Zna bošnjo!Ovo za 30% srijaca ima VSS je uzaludno komentarisati.

80% su muskarci
Uglavnom izmedju 18 i 34 godina starosti
10% imaju vise obrazovanje
20% znaju neki zanat (najcesce berber, vozac i kuvar)
20% nepismenih na maternjem jeziku
10% govore Engleski
Ovo su podaci iz Finske koji su vezani za posljednji migracijski val.E sad kako to da u Finskoj imamo 20% onih koji su nepismeni a ovdje se iznose podaci o 30% onih sa VSS.Malo prevelik jaz
uglavnomja

#255 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

radi se o sirijcima, samo o sirijcima, ne o masi afganistanaca, pakistanaca, iracana ... i ostalih.
bezze da postavljam link, neces razumjeti, evo sta kaze google translate. odnosi se na norvesku.

Službeni obrazovne statistike iz Sirije pokazuju da 26 posto urbane populacije ima visoko obrazovanje, dok je 17 posto ruralnog stanovništva su ga. Postoji velik broj za regiju i pokazuje visoku razinu obrazovanosti stanovništva, rekao je on.

i jos jednu jako bitno stvar da translejtujem, za one sto misle da prosjek plata vazi za sve:

Brojke iz Tehničkog Izračun odbora pokazuje da imigranti zaraditi 240.000 kruna manje nego Norvežana. To je ne samo zato što mnogi imigranti imaju posao koji nije u skladu s obrazovanjem.

radis isti posao, imas vise skole, ali imas sipak od vece plate.

fino ti je covjek rekao: nema nezaposlenog domaceg. i nece dobiti otkaz dok ima i jedan zaposlen stranac.

u norveskoj stranci zauzimaju preko 90% nezaposlenih.
Last edited by uglavnomja on 19/02/2016 23:27, edited 1 time in total.
fatal error

#256 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by fatal error »

Radio Sarajevo wrote:
Bluemore wrote:
uglavnomja wrote:

ne ceka posao nikoga.

Uglavnomja je u svemu u pravu.

Niko ne konta šta znaći otići dok ne ode i ne proba to sam. Ne mjeri se sve u parama, iako je tačno da su pare glavni razlog zašto mnogi odlaze. Fazon je u tome da za najbjedniji papir sve morate sami. Ja recimo trenutno već 20 dana pokušavam naći informaciju o vodenoj vertikali u zgradi, kako bih renovirao kupatilo, ali ne znam gdje da pokucam, a znam i jezik, znam kako se sve to zove itd., ali jednostavno nemam nikog svog da upitam. Na kraju sam danas došao do jednog Bosanca koji će mi pomoći, što ti govori da ove domaće jednostavno boli kurac iako im je to posao.

Isto tako je pri zapošljavanju. Nikad nisam upoznao Holanđanina bez posla. U svim firmama gdje sam radio oni su ubjedljivo najviše bolesni, najmanje rade, a najbolje su plaćeni. To je jednostavno tako.

Što se tiče društvenog života, ja sam nekoliko puta otišao u pozorište, ali te predstave su sranje, i jednostavno ne želim gledati pozorište na jezicima koji nisu naš ili engleski. Gledati teatar na holandskom je kao igrati se sa slonom u jagodama - ne ide brate. I tako je i sa svim ostalim stvarima. Sve je super, ali nama strancima je dosadno, nezanimljivo i bezveze. I tako misli 90% stranaca, dok onih 10% više ne znaju svoj jezik i svoju kulturu, a oni mi nisu mjerilo.

I onda, oni koji su spremni da za pare izgube sve ostalo, neka idu i neka sele. Ja sam došao zbog braka jer bismo teško oboje našli posao na Balkanu, ali sigurno ćemo se vratiti jer ne želim ostatak života provesti na kiši jer ću zarđati. Ovdje sam dok mi je podnošljivo, kad nakupim lovu, idem u privatluk i selim u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Srbiju... vidjećemo već gdje će biti najpovoljnije.
:-)
Nuken

#257 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Nuken »

uglavnomja wrote:radi se o sirijcima, samo o sirijcima, ne o masi afganistanaca, pakistanaca, iracana ... i ostalih.
bezze da postavljam link, neces razumjeti, evo sta kaze google translate. odnosi se na norvesku.

Službeni obrazovne statistike iz Sirije pokazuju da 26 posto urbane populacije ima visoko obrazovanje, dok je 17 posto ruralnog stanovništva su ga. Postoji velik broj za regiju i pokazuje visoku razinu obrazovanosti stanovništva, rekao je on.

i jos jednu jako bitno stvar da translejtujem, za one sto misle da prosjek plata vazi za sve:

Brojke iz Tehničkog Izračun odbora pokazuje da imigranti zaraditi 240.000 kruna manje nego Norvežana. To je ne samo zato što mnogi imigranti imaju posao koji nije u skladu s obrazovanjem.

fino ti je covjek rekao: nema nezaposlenog domaceg. i nece dobiti otkaz dok ima i jedan zaposlen stranac.

Postavi link molim te.Doduše,trenutno iz BiH večina odlazi u Njemačku kao medicinsko osoblje ili pak radi u staračkim domovima.Ko god je položio jezik i imao diplomu(med. radnici) i volju za radom i učenjem uspio je.Nisam čuo nikoga da se žali
prog321

#258 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by prog321 »

5 godina je magičan broj.
U prvih 5 godina malo ko od dijasporaca žali.
Nakon tog perioda polako dižu glavu.
Ali opet ja kažem ako se patiš u BiH razguli prvom prilikom. :-D
Rockefeller

#259 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Rockefeller »

Ko može i ko ima priliku neka ide iz BiH. Bilo u Njemačku, Australiju ili bilo gdje, samo :run:
uglavnomja

#260 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

Nuken wrote:
uglavnomja wrote:radi se o sirijcima, samo o sirijcima, ne o masi afganistanaca, pakistanaca, iracana ... i ostalih.

Postavi link molim te.Doduše,trenutno iz BiH večina odlazi u Njemačku kao medicinsko osoblje ili pak radi u staračkim domovima.Ko god je položio jezik i imao diplomu(med. radnici) i volju za radom i učenjem uspio je.Nisam čuo nikoga da se žali
ovo je iz nvoina'

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/asyl ... /23440964/

ovo je web tv

http://www.nrk.no/norge/eksperter_-syre ... 1.12586205

zanimljivo, zato jer je bas na drzavnoj tv objavljen podatk o 28% sirijaca sa vss

30 prosent har gått grunnskole -osnovna skola
15 prosent videregående utdanning - srednja
12,4 prosent har høyere utdanning inntil 4 år - --visoka do 4
5,8 prosent har høyere utdanning utover 4 år - visoka preko 4 godine

Ca 35 prosent vet vi ingenting om - ne znaju se podaci

vise sa visokom i postdiplomskim nego sa srednjom :-)
nesto ocito ne stima, ipak 35% se ne zna ...
AenemA

#261 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by AenemA »

Imao sam 23 god kad sam "zdušio" davne 2001 godine. Upravo isto ovako sam razmišljao kao postavljač teme, proveo sam cijeli rat u BiH, i tih 5-6 god iza rata je i bilo nekog elana za rad i napredak mada mi je sve izgledalo sivo i bez perspektive. Znači sredio papirologiju, dobio ulaznu vizu, spakovao torbu i našao se jednog hladnog januara u sjevero-istočnom dijelu SAD-a. Prvo što sam pomislio je, koji mi je ku*ac ovo trebalo i da sam imao za karte možda bi se okrenuo nazad :)
Prvih godinu dana sam radio u jednoj lokalnoj tvornici nekakvih auto dijelova samo da stanem na noge. Nakon toga upisao fakultet i radio po 2-3 posla dok sam se školovao, da bi mogao finansirati nešto škole i imati pristojan život.
Nakon završene škole, sve je bilo lakše. Našao sam posao u struci, odlično plaćen, nova firma mi je platila post-diplomski i od tada stvari stoje izvrsno.
Znači, nije nemoguće doći do normalnog života vani, potrebno je nekoliko godina odricanja i zavrtanja rukava. Ako si spreman od odvojiti nekoliko godina života da se možda prekvalifikuješ ili poradiš na svojoj diplomi koju već imaš, onda se nemaš čega bojati. Nemoj samo da se zabiješ u kakvu piceriju ili pekaru kod kakvog rodjaka i tu provedeš život, bolje ti je onda u BiH. Život u u zapadnim industrijalizovanim zemljama je dosta dobro organizovan, zakon funkcioniše i rad se cijeni. Znači za uspjeh ti treba rad i volja, a ne amidža iz SDA ili kako već kod nas to sada funkcioniše. Takodjer nemoj sve mjeriti u novcu, kvalitet života se oslikava i u drugim stvarima...nije isto imati na raspolaganju jedan ili nijedan muzej ili imati 10 muzeja u gradu gdje dijecu možeš voditi...kvalitet školstva, itd itd.
Ovo pišem iz ličnog iskustva, prvih par godina će biti teško, ali to brzo proleti. Ako ti treba još kakvih informacija, javi. Sretno kako god odlučiš!
mirsek

#262 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mirsek »

mousstapha wrote:Meni se cini da si se ti pozelio Bosne, rado bi se vratio, ali ne ide. Tako da svi ostali faktori dolaze iz te pozicije.

Inace, prica koju forsiraju dijasporci, kao ovamo vise nije kao sto je bilo, prepricava se od kad su otisle prve generacije.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Takve price i ovdje pricaju kad treba neka veza za drzavne jasle, suplja tipa eh da si samo godinu ranije pitao sad je puno teze a svaki da se neko od poznanika uvali na budzet.
Njemackoj treba preko 300 000 VSS iz inostranstva da bi nastavila trenutni ekonomski rast jer njihovi fakulteti ne proizvode dovoljno kadra za takav trend.
Samo IT strucnjaka im treba oko 40 000 jer na svaka 2 oglasa gdje firme traze radnike ima samo 1 pretraga za poslove iz IT struke, znaci manjak IT kadra u odnosu na potraznju.
U Austriji i Njemackoj je minimalna plata oko 1000 eura na ruke i to da radis npr. u restoranu gdje im fali radnika jer valjda nece ljudi da rade te poslove i gdje mozes haman odmah naci posao a i ne treba ti neko ultra dobro znanje njemackog jezika.
Za bracni par sa SSS, pa sto da ne i sa VSS, koji nema perspektive ili posla u BIH 2 radna mjesta u restoranu i 2000 eura je sasvim dovoljno da pocnu da zive bez puno srkleta u extra uredjenoj zemlji. Ako imaju ili skupe dodatnog znanja ili se po/trude na poslu tj. ako nisu totalni duduci ili lijencine mogu dogurati na 1500 eura po osobi ili naci bolji posao najkasnije za 2-3 godine a tada vec mogu i da uzivaju i putuju vise nego sto bi mogli u BIH cak i da su oboje na budzetu.
E sad zamisli kakva je perspektiva onima sa VSS sto tamo zavrse master ili onima koji imaju deficitarna zanimanja.
Pocetna plata za IT strucnjaka ide od 1500 eura i raste zavisno od iskustva i strucne spreme pa eto neka neko kaze kakva je tu perspektiva i da li treba ici vani.
U BIH samo budzetlije, krimosi, reketasi, privatnici uvezani sa politicarima, oni koji rade u IT, finansijskom sektoru ili u jacim stranim firmama imaju neku perspektivu, svi ostali bukvalno se pate od mjesece do mjeseca i ne znaju hoce li sutra moci da sebi plate rezije a kamoli da negdje odu na odmor.
uglavnomja

#263 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

mirsek, jesi li bio, probao?
vuku za rukav po ulici i mole da radis? i da ti jos obezbijede radnu dozvolu za nk radnika?

znas li koliko kosta stancic tamo mjesecno? pa opremanje istog, pa struja, voda, internet, telfon, tv ...
i koliko ostane za hranu, higijenu, prevoz, sitna zadovoljstva, ako ih nadjes tamo...?

mislis da stranci napreduju samo tako :D

znas li koliko kosta studiranje?

ako nemas stipendiju ili nekoga ko ce te izdrzavati ili ti bar obezbijediti smjestaj, nema sansi ni za sta od gore navedenog obrazovanja.

nista nije onako kako se cini citajuci novine i prosjeke plata. pogotovo za nekoga ko zivi kod roditelja i ne zna sta je placanje rezija i ostalog... (ne odnosi se ovo direkt na tebe, nego na prosjecnog forumasa :) )
razumijem te, isto mi je tako bilo nevjerovatno da nije sve med i mlijeko cim predjes granicu ... ali ocito ko sam ne proba - nece znati kako je.
TDK-90

#264 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by TDK-90 »

Njemacku neka zaobidju "samci" i svi koji nemaju medicinsku diplomu , ili nisu IT strucnjaci.

Za dvije godine koliko sam u Njemackoj SSS , doselio se ogroman broj Poljaka , Rumuna , Bugara,Madjara a u posljednje vrijeme i Hrvata.
Poljaci i Rumuni imaju daleko nize zahtjeve od nasih ljudi nista im ne smetaju place od 900 ili 1000,- Eura, zive mahom u zajednicama iznajme veci stan nekoliko njih i zive tu.
Narocito kod Poljaka sam primjetio da se nista ne bune na poslu, nista im nije mrsko niti tesko, bezplansko radno vrijeme, neplaceni rad prekovremeno itd
Perfektni za Njemacku ekspanzionu privredu.

Stanovi su prije bili poskupi sada ih i nema skoro, ili jedna soba u zajednici kosta kao stancic prije dvije tri godine.

U Njemackoj se odvija prava seoba naroda kao nekada u davnim vremenima, a kako stoje stvari u istocnoj EU, ljudi ce i dalje dolaziti silom prilika.
Njemacka sigurno nije zemlja sa perspektivom za SSS, to znam iz vlastitog iskustva - preobuka za nesto vise je dugotrajna i skupa i sta ce biti nakon par godina :-?
friskyoreo

#265 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

Pa vratite se brate dragi.. Kad je bzvze tamo. Ovdje vas ceka bolji zivot. :D
Elem, u Njemackoj je jos od prosle godine cini mi se izglasan zakon o minimalnoj satnici od 8.5 eura, sto je svakako vise mjesecno od 1000 eura, ako se racuna da je prosjecna radna sedmica 38.5 sati. E sad, druga je stvar sto se neki prijave na manje sati, a dobijaju pare na ruke i slicno tome.
No, svako ko ima imalo pameti zna da nigdje ne raste novac na drvetu. Da se mora "zapeti" da bi nesto i imao. Ono sto me najvise nervira kod nasih ljudi je prica "joj bilo je toliko posla, nisam uspio sjesti kafu popiti, zapaliti cigaru itd". Radno vrijeme ti je 8 sati po ugovoru, za tih 8 sati ti treba da radis. Ako ti je opis posla takav, da uspijes da napravis sebi pauze, ili da odmaras, super. Ali to ti nije pravo.
Kada zanemarimo taj finansijski efekat, jer mi se na tu temu vise ne da komentarisati. Licna iskustva su jedno, cinjenice su drugo. Da je u BiH bolje, svi bi bjezali ovamo, ne bi bila obrnuta situacija.

Neko spomenu drustveni zivot, pozoriste, kultura... Ako niste u Sarajevu, taj "kulturni" i drustveni zivot ce vam se svesti na obilazak kafana, nastupa raznoraznih pjevaljki i sl. No ako ste u privatnom sektoru, spajate kraj s krajem, onda ce vam drustveni zivot se svesti na kucna sijela sa prijateljima iz iste kaste, imate na stolu meze, domacu rakiju, i pricat cete kako vam je super, i kako oni vani tako nesto nemaju. Oni samo rade, ne znaju uzivati. Dzabe njima pare kad nemaju rahatluka... I tako te price...

Uglavnom, vezano za temu, ko je clan privilegovane grupe, ima amidzice, dajdzice po raznim ustanovama, koji su ga naravno vec ubacili na drzavnu sisu, i njegovu mladu... Za njega je BiH Eldorado. Uvijek ce sve moci zavrsiti, nece morati ni na sta cekati, niti boriti se za kakva prava. Gdje god da ode, ima nekog ko ce mu nesto srediti, plata budzetska, nista ne radi. E takvi stvarno nemaju razloga da napustaju BiH, jer to je suludo. Naravno, ko ima zeluca i fleksibilan moral da vodi takav zivot.
Niemand

#266 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

Zalosno je citati frustracije pojedinaca sto je njima bilo tesko "uspijeti/snaci se" negdje i sad obeshrabruju druge.

Valjda zvizovstina-nedo Bog da ko uspije vise od mene.
:sax:
uglavnomja

#267 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

friskyoreo wrote:Pa vratite se brate dragi.. Kad je bzvze tamo. Ovdje vas ceka bolji zivot. :D
Elem, u Njemackoj je jos od prosle godine cini mi se izglasan zakon o minimalnoj satnici od 8.5 eura, sto je svakako vise mjesecno od 1000 eura, ako se racuna da je prosjecna radna sedmica 38.5 sati. E sad, druga je stvar sto se neki prijave na manje sati, a dobijaju pare na ruke i slicno tome.
.
ovo prvo ti je prica o bruto i netto, razlika je ono sto ti drzava uzme. svugdje na zapadau racunaju platu u bruto iznosu ... a kad se drzava namiri - nije to ni nalik onome sto ocekujes kad procitas cifre :-) :izet: (po tom sistemu je prosjecna plata u bih cca 1.500 km :D)

pauza je zagarantovana svugdje na zapadu, pola sata mislim.

a za drugo se ide u zatvor ili placa debela kazna (za poslodavca), a za radnika - dobija izgon, zabrana ulaska u eu ... :zzzz:
TDK-90

#268 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by TDK-90 »

Ja sam dugo godina zivio u BiH nezaposlen poluzaposlen radio na crno, pa sam pod "stare" dane dosao u Njemacku.
Znam ja odlicno sta je BiH ne treba mi ponavljati
8,5 Eura je satnica brutto tako da za 40 sati sedmicno tj. 160 mjesecno rada dobijes na ruke 850,-
To je najgori primjer, to ti ne moze biti da prezivis.

Ja imam par stoja vise i ni to nije dovoljno za dostojan zivot gore, radim u tvornici i solidno sam placen gledajuci ostale istocno europejce.
Imam SSS, srednji neki radnik i iskreno savjetujem one koji zele uloziti trud da kao i ja pobjegnu iz sivila , da taj trud usmjere na neku bolju zemlju.
Ukoliko su su i sami SSS... to je nista, standard u Njemackoj rapidno opada i to se dobro osjeti.

Medicinska skola i IT sektor mogu normalno zivjeti , i OBICNI koji su dosli prije 10 20 i vise godina. Novo pridosli obicni radnici imaju sansu losije zivjeti nego u BiH
uglavnomja

#269 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by uglavnomja »

Niemand wrote:Zalosno je citati frustracije pojedinaca sto je njima bilo tesko "uspijeti/snaci se" negdje i sad obeshrabruju druge.

Valjda zvizovstina-nedo Bog da ko uspije vise od mene.

ako 10 ljudi napise slicna iskustva, iz razlicitih zemalja eu, valjda ce neko od citalaca shvatiti da nije sve kako mali djokica zamislja :-) . neko ocito nece :roll: jer vidi frustracije i zviza u svakom postu koji ne pase misljenju formiranom na bajkama iz novina i fb slikama ljudi koji su otisli prije 20+ godina i cija su djeca vec stranci.

inace, ako izuzememo neke ekstremne izjave, zviz je pisao jako pametne i istinite stvari.
friskyoreo

#270 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by friskyoreo »

uglavnomja wrote:
friskyoreo wrote:Pa vratite se brate dragi.. Kad je bzvze tamo. Ovdje vas ceka bolji zivot. :D
.
ovo prvo ti je prica o bruto i netto, razlika je ono sto ti drzava uzme. svugdje na zapadau racunaju platu u bruto iznosu ... a kad se drzava namiri - nije to ni nalik onome sto ocekujes kad procitas cifre :-) :izet: (po tom sistemu je prosjecna plata u bih cca 1.500 km :D)

pauza je zagarantovana svugdje na zapadu, pola sata mislim.

a za drugo se ide u zatvor ili placa debela kazna (za poslodavca), a za radnika - dobija izgon, zabrana ulaska u eu ... :zzzz:
Znam sta je brutto, a sta netto. A s obzirom na razlicite steuer klasse, uglavnom kada se prica o platama, prica se o bruto iznosima...
Davanja na plate su ista ili slicna kao i ovdje. Samo sto je to kod njih bolje uredjeno. Cini mi se na brutto platu od 2200 km, dobijes na ruke oko 1400 km kod nas. Ako se dobro sjecam. I tako ti je za sve, kod nas nema podjele..

A to drugo, iako je zakonom zabranjeno i ilegalno, ne znaci da nije prisutno. Posebno kod tih tzv. mini jobs.
Bilo kako bilo, tamo neces ostati ni gladan ni zedan i bez krova nad glavom. Osim ako to nije tvoj zivotni izbor. A ovdje vrlo lako mozes.
Na 8 sati radnog vremena, imas pravo na pola sata pauze tokom radnog vremena, ali se ona ne racuna u radno vrijeme. Isto tako, ukoliko radis preko 10 (cini mi se da je 10, nisam siguran) sati u jednoj smjeni, moras uzeti 2 pauze po pola sata tijekom smjene.
Niemand

#271 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

uglavnomja wrote:
ako 10 ljudi napise slicna iskustva, iz razlicitih zemalja eu, valjda ce neko od citalaca shvatiti da nije sve kako mali djokica zamislja :-) . neko ocito nece :roll: jer vidi frustracije i zviza u svakom postu koji ne pase misljenju formiranom na bajkama iz novina i fb slikama ljudi koji su otisli prije 20+ godina i cija su djeca vec stranci.

inace, ako izuzememo neke ekstremne izjave, zviz je pisao jako pametne i istinite stvari.
:D :lol:

Mogli smo merhamet international osnovati, zao mi citati vako. :cry:

Moze se, i pisem iskljucivo zbog ljudi koji ce biti obeshrabljeni zbog necije kuknjave. A realno, ljudi koji nauce kukati, kukace svugdje, bilo u bosni, bilo u njemackoj.

Eto. Sretno. Valjda shvatis da nije sve crno bijelo. Nekad je i sivo.

mirsek

#272 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:mirsek, jesi li bio, probao?
vuku za rukav po ulici i mole da radis? i da ti jos obezbijede radnu dozvolu za nk radnika?

znas li koliko kosta stancic tamo mjesecno? pa opremanje istog, pa struja, voda, internet, telfon, tv ...
i koliko ostane za hranu, higijenu, prevoz, sitna zadovoljstva, ako ih nadjes tamo...?

mislis da stranci napreduju samo tako :D

znas li koliko kosta studiranje?

ako nemas stipendiju ili nekoga ko ce te izdrzavati ili ti bar obezbijediti smjestaj, nema sansi ni za sta od gore navedenog obrazovanja.

nista nije onako kako se cini citajuci novine i prosjeke plata. pogotovo za nekoga ko zivi kod roditelja i ne zna sta je placanje rezija i ostalog... (ne odnosi se ovo direkt na tebe, nego na prosjecnog forumasa :) )
razumijem te, isto mi je tako bilo nevjerovatno da nije sve med i mlijeko cim predjes granicu ... ali ocito ko sam ne proba - nece znati kako je.
Ma uglavnom znam kako je jer imam dosta rodbine na zapadu a i sam pogledam po njemackim/austrijskim stranicama za zaposljavanje ili po njihovim biroima za zaposljavanje sta je deficitarno.
Stan 60 kvadrata u Linzu 600 eura sa rezijama mjesecno, namjesten. Austrija TRAZI radnike u ugostiteljstvu, Njemacka od ove godine olaksava nk radnicima ulazak jer joj TREBA radnika.
U Austriji semestar mastera kosta 350 ili 700 eura( znaci oko 3000 eura maksimalno za citav master) i onda dobijes njihovu diplomu sa kojom imas duplo vec sanse da nadjes posao tamo nego sa nasom diplomom mastera.
Ko za 2-3 godine ne napreduje sa minimalca na vecu platu ili ne nadje bolji posao taj je bas antitalenat za rad i snalazenje.
Nisam ja ovo napisao onako, jer i sam vagam/planiram hocu li i kad cu da odem i to traje vec par godina.
kloniran

#273 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by kloniran »

Niemand wrote:
uglavnomja wrote:

:D :lol:

Mogli smo merhamet international osnovati, zao mi citati vako. :cry:

Moze se, i pisem iskljucivo zbog ljudi koji ce biti obeshrabljeni zbog necije kuknjave. A realno, ljudi koji nauce kukati, kukace svugdje, bilo u bosni, bilo u njemackoj.

Eto. Sretno. Valjda shvatis da nije sve crno bijelo. Nekad je i sivo.

evo ja doniram vrecu brasna, germu neko drugi nek kupi :mrgreen:
Niemand

#274 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Niemand »

kloniran wrote:
evo ja doniram vrecu brasna, germu neko drugi nek kupi :mrgreen:
Ja cu tuzlansku sol. Ona je bolja od one himalajske. :bih:
Radio Sarajevo

#275 Re: Napuštanje stalnog zaposlenja i odlazak iz BiH

Post by Radio Sarajevo »

Ma ja ba, Bošnje sve znaju, i kako je u Njemačkoj, i kako je u Norveškoj, Švedskoj, Australiji... a najveći domet im Makarska.

Cifru od 1500 eura pretvore u marke, pa misle trošiti kako troše u Bosni, na kafe od marku i burek od 3 KM.

Ljudi dragi, u Holandiji ne možeš normalno jesti bez 15 eura. Hamburgeri su 12-13 eura ako išta valjaju. To je 25 KM, jeste li ikad u životu platili hamburger toliko, ili jedete u Ducku za 3 KM i dalje?

Jebote, kao da mi ne dolazimo u Bosnu i kao da ne vidimo stanje. Specijalisti za kukanje i veličanje zapada, na kojem nikad nisu bili.
Post Reply