Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FreakyStyley

#251 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:Nastavi li se ovim trendom, a sve su prilike da hoce, pocet cemo liciti na gradove u Dalmaciji. Zimi pustara, ljeti mravinjak :D
Mala mjesta vec odavno lice na ta dalmatinska, samo sto su 10 puta sumornija, jer nema mora, a ni sunca cini mi se. Bas nedavno sam nesto isao u Tuzlu i na putu gore prodjes kroz gradove poput Kladnja, Olova...to je horor, jebo Cernobil. Sivilo. Ili tamo kad se ide kroz istocnu Bosnu, pa prodjes kroz Han pijesak, Rogaticu...Mislim, nije da putujem kroz BiH toliko cesto, ali svaki put kad prodjem, u bilo kojem smjeru, prosto me depresija uhvati.

A naravno daleko od toga da je Sarajevo bajno mjesto za zivot, Sarajevo je grad koji propada nezaustavljivo vec godinama, a opet je NY za 90% BiH. Tuga.
Last edited by FreakyStyley on 15/06/2015 14:48, edited 1 time in total.
sha_ba

#252 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

da upratim :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#253 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

FreakyStyley wrote: Mala mjesta vec odavno lice na ta dalmatinska, samo sto su 10 puta sumornija, jer nema mora, a ni sunca cini mi se. Bas nedavno sam nesto isao u Tuzlu i na putu gore prodjes kroz gradove poput Kladnja, Olova...to je horor, jebo Cernobil. Sivilo. Ili tamo kad se ide kroz istocnu Bosnu, pa prodjes kroz Han pijesak, Rogaticu...Mislim, nije da putujem kroz BiH toliko cesto, ali svaki put kad prodjem, u bilo kojem smjeru, prosto me depresija uhvati.

A naravno daleko od toga da je Sarajevo bajno mjesto za zivot, Sarajevo je grad koji propada nezaustavljivo vec godinama, a opet je NY za 90% BiH. Tuga.
Pa to ti vjerujem, jer ipak se u vecim gradovima to teze primijeti.

Trend je stvarno galopirajuci.

Ono znam i ja da mi je dosta poznanika otislo vani u zadnjih 4-5 godina, niko iz blize okoline (jos uvijek), ali svaki dan cujem da je neko otisao ili da se sprema da ide.

Egzodus.
FreakyStyley

#254 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by FreakyStyley »

_BataZiv_0809 wrote:
FreakyStyley wrote: Mala mjesta vec odavno lice na ta dalmatinska, samo sto su 10 puta sumornija, jer nema mora, a ni sunca cini mi se. Bas nedavno sam nesto isao u Tuzlu i na putu gore prodjes kroz gradove poput Kladnja, Olova...to je horor, jebo Cernobil. Sivilo. Ili tamo kad se ide kroz istocnu Bosnu, pa prodjes kroz Han pijesak, Rogaticu...Mislim, nije da putujem kroz BiH toliko cesto, ali svaki put kad prodjem, u bilo kojem smjeru, prosto me depresija uhvati.

Ono znam i ja da mi je dosta poznanika otislo vani u zadnjih 4-5 godina, niko iz blize okoline (jos uvijek), ali svaki dan cujem da je neko otisao ili da se sprema da ide.

Egzodus.
Masovno ljudi odlaze, pogotovo ove generacije rodjene iza 90-e. Ne idu svi za stalno, jer je tesko ostati, ali mnogi idu da rade. Svako ima nekoga vani, pa se lakse i snac, radit barem 2-3 mjeseca. Evo, meni od 3 najbliza prijatelja u zivotu, a svakog znam minimalno 10 godina, jedan je vani trenutno (privremeno), bio prije toga vise puta, drugi vani takodjer (isto bio vani vise puta), treci bi isao odmah da ima nacina i da ima gdje, a nekad ce ic.

Da ne govorim o nekom sirem kurugu ljudi, raje, poznanika...svi su ili negdje bili ili su trenutno. Neki kod rodbine vani, pa rade na crno snalaze se, neki na kruzerima, neki sezonski konobare po Hrvatskoj itd. itd.

Nisu to lijeni kladionicari sto ispijaju kafe, nego ljudi koji bi da rade i radili su, najrazlicitije moguce poslove, za koje ili nisu bili nikako placeni, ili su bili premalo placeni ili su prejebani na ovaj ili na onaj nacin od strane poslodavca. Ovo govorim samo iz nekog finansijskog ugla, bez da uzimam ostale stvari u obzir, kao moguce razloge za odlazak. Ovdje je sve pogresno, a sistema vrijednosti nema. Da ne spominjem sad drzavu i ekonomiju, o tome svi sve ionako znamo, a znamo i da bolje nece bit.

Zato treba ocekivat da ce sve vise ljudi ic odavde, makar ne za stalno. Planiram i ja, kad se neke stvari u zivotu posloze. Sta ces. Tuga je, recimo, kad vidim roditelje ove nase generacije, kako rintaju ko konji u 50oj godini, a dobijaju svaku trecu mizernu platu...oni sretnici medju njima koji uopste imaju posao i mogu da ga sacuvaju jer im jos zdravlje nije toliko naruseno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#255 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ja se uvijek vodim onom maksimom-"dabogda svi imali i svi bili sretni".

Pomalo mi je zao sto toliko ljudi odlazi, sto se kidaju veze i prijateljstva, ali sa druge strane, sta bi covjek. Svako sebi trazi mjesto pod suncem i nismo svi rodjeni sa privilegijama.
ultima_palabra

#256 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

Dosta ljudi sa dobrim poslovima sad odlazi, trajno ili privremeno. Zato mozda nekome to izgleda kao moda.
madner

#257 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Dobre ponude, ko zna znanje.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#258 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Ko hoće u UK i misli tamo raditi i živjeti regularno neka odmah zaboravi. Sestra mi je udata za Britanca, pravog, čistog Anglosaksonca, pa već pet godina samo produžava papire za boravak tamo na osnovu braka, od državljanstva nema ni govora :-? Od kako su ovi fašisti ala Mozli došli na vlast tamo od prije koju godinu proganjaju emigraciju kao Papa jeres....da ne govorim o tome kako im je sve drugačije od ostatka Evrope od saobraćaja do školstva, tako da se sa većinom naših diploma i papira možeš :izet: Imam rodbine tamo koji su otišli u normalni vakat za iseljavanje pa mi kažu da zaboravim to, plus što imaju hiljade Poljaka, Bugara i Rumuna koji rade niže poslove i to za manje para od Britanaca i zato je krenula ova paljba po emigrantima....
Bodkin

#259 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

FreakyStyley wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Egzodus.
Masovno ljudi odlaze, pogotovo ove generacije rodjene iza 90-e. Ne idu svi za stalno, jer je tesko ostati, ali mnogi idu da rade. Svako ima nekoga vani, pa se lakse i snac, radit barem 2-3 mjeseca. Evo, meni od 3 najbliza prijatelja u zivotu, a svakog znam minimalno 10 godina, jedan je vani trenutno (privremeno), bio prije toga vise puta, drugi vani takodjer (isto bio vani vise puta), treci bi isao odmah da ima nacina i da ima gdje, a nekad ce ic.

Da ne govorim o nekom sirem kurugu ljudi, raje, poznanika...svi su ili negdje bili ili su trenutno. Neki kod rodbine vani, pa rade na crno snalaze se, neki na kruzerima, neki sezonski konobare po Hrvatskoj itd. itd.

Nisu to lijeni kladionicari sto ispijaju kafe, nego ljudi koji bi da rade i radili su, najrazlicitije moguce poslove, za koje ili nisu bili nikako placeni, ili su bili premalo placeni ili su prejebani na ovaj ili na onaj nacin od strane poslodavca. Ovo govorim samo iz nekog finansijskog ugla, bez da uzimam ostale stvari u obzir, kao moguce razloge za odlazak. Ovdje je sve pogresno, a sistema vrijednosti nema. Da ne spominjem sad drzavu i ekonomiju, o tome svi sve ionako znamo, a znamo i da bolje nece bit.

Zato treba ocekivat da ce sve vise ljudi ic odavde, makar ne za stalno. Planiram i ja, kad se neke stvari u zivotu posloze. Sta ces. Tuga je, recimo, kad vidim roditelje ove nase generacije, kako rintaju ko konji u 50oj godini, a dobijaju svaku trecu mizernu platu...oni sretnici medju njima koji uopste imaju posao i mogu da ga sacuvaju jer im jos zdravlje nije toliko naruseno.
bravo :thumbup: pored bruke raje koji su otisli iz finansijskih razloga, ima ih barem 30% koji se jednostavno ne uklapaju ovdje u turbo folk i IMT mentalitet koji samo gleda korist i kako koga zavaliti.
Bodkin

#260 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:Ko hoće u UK i misli tamo raditi i živjeti regularno neka odmah zaboravi. Sestra mi je udata za Britanca, pravog, čistog Anglosaksonca, pa već pet godina samo produžava papire za boravak tamo na osnovu braka, od državljanstva nema ni govora :-? Od kako su ovi fašisti ala Mozli došli na vlast tamo od prije koju godinu proganjaju emigraciju kao Papa jeres....da ne govorim o tome kako im je sve drugačije od ostatka Evrope od saobraćaja do školstva, tako da se sa većinom naših diploma i papira možeš :izet: Imam rodbine tamo koji su otišli u normalni vakat za iseljavanje pa mi kažu da zaboravim to, plus što imaju hiljade Poljaka, Bugara i Rumuna koji rade niže poslove i to za manje para od Britanaca i zato je krenula ova paljba po emigrantima....
a jebote u njemacku moze realno otici ko god hoce. suplja je prica o nasim diplomama jer nece raditi za drzavu. danas ako imas malo radnog iskustva u firmama sa dobrim imenom (a takvih kod nas imas bruku. odradis par praksi za koje ti i ne plate i dobijes pismo preporuke i stavis to u CV) imas poprilicno sanse da barem krenes. da ne kazem ko jezik govori.

onda australija. jebiga daleko al je isto otici dosta lagano. kanada isto pogotovo za ove sa visokim obrazovanjem sto je realno kad odlucis investicija od 2 godine u diplomu itd.
Domaci izdajnik

#261 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

U Njemačku mogi ići diplomirani inžinjeri, IT stručnjaci i ljekari sve ostalo mOuna! Nemoj ložiti narod na prvu....čuj Kanada i Australija :-) pa to su zemlje commonweatha kao i VB. Manje više ista pravila, plus što za Australiju i Britancima trebaju vize i papiri....
Bodkin

#262 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

jarane znam pun kur** neinzenjera i neljekara koji su otisli u svabiju i odlicno im. nisu odmah dobili posao iz snova ali nakon godinu-dvije jesu. pa bolan kanada ima sistem bodovanja kod primanja emigranata. ako imas dovoljno bodova dobijas boravisnu i radnu dozvolu. ko god ima master diplomu, govori jezik i ima godina iskustva ce dobiti. sad gdje cete baciti je druga prica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#263 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Plus sto i ako uspijes otici u Australiju, bace te negdje u slabo naseljenu dzunglu. Nema brale odmah u Melburn ili Brisbejn. A od toga da tu ima pauka koji jedu zmije, da ne govorimo :mrgreen:
Domaci izdajnik

#264 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Bodkin wrote:ako imas dovoljno bodova dobijas boravisnu i radnu dozvolu
Ovo je najbitnije, i ne boduje se onako ofrlje, i ima šta se boduje...a u Njemačkoj se najviše traže od radnika medicinari, mašinci, zidari. Oni su zemlja industrije i realnog sektora...Frajer dobio papire za Kanadu, inžinjer šumarstva, dobio neku p**du materinu gdje je grizli domaća životinja a dan traje po nekoliko mjeseci sa dva godišnja doba - zima i blaga zima :-)
FreakyStyley

#265 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by FreakyStyley »

Bodkin wrote: bravo :thumbup: pored bruke raje koji su otisli iz finansijskih razloga, ima ih barem 30% koji se jednostavno ne uklapaju ovdje u turbo folk i IMT mentalitet koji samo gleda korist i kako koga zavaliti.
Zivot ovdje konstanto melje i zadaje niske udarce, sa svih strana. Ako bi se trudio da budem optimista, onda bih rekao da je to jedna nezamjenjiva zivotna skola, koja dobro dodje kad-tad, zato su nasi ljudi i uspjesni vani, izmedju ostalog, jer u zdravom sistemu mogu da funkcionisu. Samo, valja podnijet taj pritisak, a vrijeme prolazi...Odsustvo bilo kakvog sistema vrijednosti, uz nepotizam, korupciju, u kombinaciji sa potpunim manjkom osnovnih ljudskih prava mogu biti jednako demotivirajuci i deprimirajuci, ne zna se svako s stim nosit i ljudima koji razmisljaju dugorocno je jednostavno jasno da ovdje nema zivota i da, nazalost, bolje ne moze biti.

Cak i oni kojima je, po nasim standardima, dobro, znaju da bi im se trud koji ulazu ovdje visestruko vise vratio negdje drugo, da ne govorim o tome da bi zivjeli u sasvim drugacijem, zdravijem drustvu.

Ovdje se glupost, primitivizam i lopovluk podstice, a postenje, trud i pamet ismijavaju.

Tako da, ono sto neko ranije napisa na ovoj temi, da bismo mogli postati zemlja penzionera, mafije i onih koji su tu jer nisu uspjeli otici na zapad iz ovih ili onih razloga, je sasvim izgledan scenarij.
Bodkin

#266 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:
Bodkin wrote:ako imas dovoljno bodova dobijas boravisnu i radnu dozvolu
Ovo je najbitnije, i ne boduje se onako ofrlje, i ima šta se boduje...a u Njemačkoj se najviše traže od radnika medicinari, mašinci, zidari. Oni su zemlja industrije i realnog sektora...
rekao sam ti sta se boduje za kanadu. jesi li vjencan, govoris li jezike (eng i fr), koju diplomu imas, godiste (da mozes puniti socijalu jos duuugo), radno iskustvo, da li imas rodbine gore..

a za njemacku je drugi sistem. ako dobijes posao i ako si dobar firma ti izganja radnu dozvolu. sve i da nisi inzinjer. znam bar 5 slucajeva koji su ovdje iz banke presli u italiju ili austriju. barem danas mozes kao lud slati cv preko neta u bilo koju zemlju evrope, itd itd.
Domaci izdajnik

#267 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Sad je ogroman priliv radne snage iz siromašnih članica EU baš će ono da Švabo ganja papire za nekog Bosanca....ako imaš nekog da garantuje za tebe druga priča.
Bodkin

#268 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

FreakyStyley wrote:
Bodkin wrote: bravo :thumbup: pored bruke raje koji su otisli iz finansijskih razloga, ima ih barem 30% koji se jednostavno ne uklapaju ovdje u turbo folk i IMT mentalitet koji samo gleda korist i kako koga zavaliti.
Zivot ovdje konstanto melje i zadaje niske udarce, sa svih strana. Ako bi se trudio da budem optimista, onda bih rekao da je to jedna nezamjenjiva zivotna skola, koja dobro dodje kad-tad, zato su nasi ljudi i uspjesni vani, izmedju ostalog, jer u zdravom sistemu mogu da funkcionisu. Samo, valja podnijet taj pritisak, a vrijeme prolazi...Odsustvo bilo kakvog sistema vrijednosti, uz nepotizam, korupciju, u kombinaciji sa potpunim manjkom osnovnih ljudskih prava mogu biti jednako demotivirajuci i deprimirajuci, ne zna se svako s stim nosit i ljudima koji razmisljaju dugorocno je jednostavno jasno da ovdje nema zivota i da, nazalost, bolje ne moze biti.

Cak i oni kojima je, po nasim standardima, dobro, znaju da bi im se trud koji ulazu ovdje visestruko vise vratio negdje drugo, da ne govorim o tome da bi zivjeli u sasvim drugacijem, zdravijem drustvu.

Ovdje se glupost, primitivizam i lopovluk podstice, a postenje, trud i pamet ismijavaju.

Tako da, ono sto neko ranije napisa na ovoj temi, da bismo mogli postati zemlja penzionera, mafije i onih koji su tu jer nisu uspjeli otici na zapad iz ovih ili onih razloga, je sasvim izgledan scenarij.
zato i kazem. iako je velikoj vecini finansijski razlog broj jedan, ima puno njih koji jednostavno nece da zive u zabokrecini izmedju budzetskih mudrosera i obespravljenog privatnog sektora gdje se svaka razlicitost ismijava, nemas gdje izaci da ne vidis kockaste glavurde, papanluk i klosarluk usao u mentalitet, od stranih lanaca imas McD i vapiano (sarajevo naravno), pristojan restoran ne mozes naci sve i da hoces da platis, sport nepostojeci itd.

dakle na stranu svi ekonomski problemi. jebote jednom mi je kockasta glavurda cekala u garazi u BBI da ja skeniram karticu i izadjem i lola po gasu da prodje sa mnom. radi par maraka. a fol golf 5 se vozi. mislim o cemu pricamo...
Bodkin

#269 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:Sad je ogroman priliv radne snage iz siromašnih članica EU baš će ono da Švabo ganja papire za nekog Bosanca....ako imaš nekog da garantuje za tebe druga priča.
ganjace naravno. sve zavisi kakav je kandidat. nece ganjati za srednju drvnu i lika od 32 godine sa iskustvom bacanja graha u kladionici.
za nekoga ko ima 28, master ili vise diplomu, govori 2 jezika i ima i par godina staza u VW u vogosci ce izganjati u roku od mjesec dana
Domaci izdajnik

#270 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

A takvih mladih stručnjaka pod svakim drvetom.... :-) Ljudi diplomiraju i zađu u 30te i nemaju dana radnog staža u struci jer posla jednostavno NEMA, ili je radio na crno. Kao da se u strane i dobrostojeće firme (koje nabrojiš na prste jedne ruke) upada slanjem CV-ja...de odvadi malo :skoljka:
Bodkin

#271 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

nema. zato i ne mogu svi vani. jednostavno. oni koji imaju pobrojane kvalifikacije nadju posao gore. mozda ne idealan ali ga nadju.

pazi, ima ljudi koji ne mogu da nadju posao. moje raje nekoliko koji su pozavrsavali fakultete i nista. jedan o njih otisao u fabriku i rekao ljudima ja cu raditi dzaba. dakle nazvacemo to praksa. 6 mjeseci. ovi se odusevili. vidjeli da je neko voljan i da je jos obrazovan. momak inace prica njemacki. u tih 6 mjeseci se svidio jednom rukovodiocu i ovaj njegov cv sibne u svabiju. momak dobije godinu dana usavrsavanje. placeno mu sve. mislis da se vratio nakon tih godinu dana?
Domaci izdajnik

#272 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Izuzetci (nažalost) ne predstavljaju pravilo. Ja sam radio sa strancima i jako dobro pričam engleski, a šta mi sve to vrijedi kad moj CV koji ima dvije stranice kad nekome pokažem ili priložim bježi od mene kao da sam pokazao otpusno pismo iz ludnice :run: Kako kriza uzima maha posla sve manje, a gazde hoće glupane koji ćute i trpe za šolju čaja i mafin. I još ako ima djecu, nezaposlenu ženu i kreditić može i da ga jebe na suvo i uši mu zavrće usput....
solo2

#273 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by solo2 »

Bodkin wrote:nema. zato i ne mogu svi vani. jednostavno. oni koji imaju pobrojane kvalifikacije nadju posao gore. mozda ne idealan ali ga nadju.

pazi, ima ljudi koji ne mogu da nadju posao. moje raje nekoliko koji su pozavrsavali fakultete i nista. jedan o njih otisao u fabriku i rekao ljudima ja cu raditi dzaba. dakle nazvacemo to praksa. 6 mjeseci. ovi se odusevili. vidjeli da je neko voljan i da je jos obrazovan. momak inace prica njemacki. u tih 6 mjeseci se svidio jednom rukovodiocu i ovaj njegov cv sibne u svabiju. momak dobije godinu dana usavrsavanje. placeno mu sve. mislis da se vratio nakon tih godinu dana?
druze - to sto ti pricas su bajke
insomnia78

#274 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
Lajavikrelac wrote:Sad je ogroman priliv radne snage iz siromašnih članica EU baš će ono da Švabo ganja papire za nekog Bosanca....ako imaš nekog da garantuje za tebe druga priča.
ganjace naravno. sve zavisi kakav je kandidat. nece ganjati za srednju drvnu i lika od 32 godine sa iskustvom bacanja graha u kladionici.
za nekoga ko ima 28, master ili vise diplomu, govori 2 jezika i ima i par godina staza u VW u vogosci ce izganjati u roku od mjesec dana
:lol:
Super je to, na papiru
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#275 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Treba ovde dooobro odvaditi.

Kockastih glava svugdje ima. Sta je Zapadna Evropa naprimala, sarajevski kriminalci su za njih Papa Franjo.

A da je tako lako otici, nije.

Pritom ne kazem da ovdje nije lose stanje, daleko od toga. Samo da ga se na forumu prikazuje gorim nego sto jeste, da bi se racionalizovala odluka sto se otislo, ima toga itekako.
Post Reply