Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#251 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

još malo:

Ibn Ebi-d-Dunja navodi riječi Alije a.s.: "Doći će vrijeme kada će ljudi od islama imati samo ime; od Kur'ana će imati samo slova; džamije će biti izgrađene, ali u njima neće biti upute; ulema će im biti najgore što pod nebom postoji; od njih će početi smutnje i njima će se vratiti!" (Imam el-Bejheqi u Su'abu-l-iman, 1763)
Towelie

#252 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Diwan wrote:još malo:

Ibn Ebi-d-Dunja navodi riječi Alije a.s.: "Doći će vrijeme kada će ljudi od islama imati samo ime; od Kur'ana će imati samo slova; džamije će biti izgrađene, ali u njima neće biti upute; ulema će im biti najgore što pod nebom postoji; od njih će početi smutnje i njima će se vratiti!" (Imam el-Bejheqi u Su'abu-l-iman, 1763)
Zasto mislis da je bas ovo to vreme? Pametni ljudi su se jos pre 1000 godina pozivali na ovaj hadis misleci da se odnosi na njihovo vreme. Verujem da ce se i u buducnosti pozivati, takodje.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#253 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Nurudin »

Diwan wrote:Sačekajmo još malo do pojave Imama Mehdija i Poslanikovog a.s. tumačenja vjere i Kur'ana. Nije bolan dato hodžama da tumače Kur'an osim onima koji jedino imaju pravo na to:

"on je, zaista, Kur’an plemeniti u Knjizi brižljivo čuvanoj –dodirnuti ga smiju samo oni koji su čisti" 56:79

a hodže i svršenici medresa i Fin-ova uzimaju abdest da ga dotkanu. Niste vi oni na koje se odnosi Čistoća :lol:
to jeste tako ali i nije jer si otišao previše u krajnost i može ti se desiti bukvalizam kojega vjerovatno uredno ljepiš vehabijama ali da znaš da isti može da promjeni formu ...
Gledaj , kao prvo hazreti Poslanikova porodica koja je pobijena na Kerbeli je živa ,samo ti to ne znaš , a Mehdi a.s. će, sudeći po hadisima biti od ehlu bejta koji će ući ponovo u pojavni svijet. Do tad , se oni pojavljuju u ljudima koji se očiste , sa duhovnim rodom , i sa svojim osobinama tumača Kur'ana. U bilo kojem čovjeku koji se očisti ...to može biti i hodža neki , uopće nije isključeno...može biti i neki teolog koji se očistio . Znači tu je riječ o duhovnom srodstvu sa ehlu bejtom do hazreti Alije i do Poslanika s.a.v.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#254 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Nurudin »

Zanimljiva rasprava, iako sam moram priznati čitao samo neke fragmente . Istinu kaže ovaj @apsidjezi da ljudi imaju u glavi viziju antropomorfnog boga jer se kaže da ljudi imaju u glavi "kipa Allaha" kojega je Ibrahim a.s. ostavio onda kad je polupao sve one druge kipove ali ga je ostavio samo da pokaže apsurdnost njegovog postojanja , kad je rekao mušricima da je taj kip u stvari polupao druge kipove , a oni mu rekli ...ma daaj! :D
Međutim to uopće ne znači da ćeš ti gledati na svijet očima Jednoga i tu je @arzuhal u pravu jer , kad god istražuješ i proučavaš vanjsko ti si u polju fragmenata i iz pozicije te možeš samo da doneseš tačan zaključak srazmjerno onome koliko je to polje , tog djela cijeline
Nikad iz zahiren pozicije nećeš spoznati Hakka, to nije moguće i to ti je isto jedan od njegovih zakona koje @apsi navodi, a koji se ne mijenjaju
Zato se nikad iz spoznaje vanjskog, ne donose konačni sudovi
Hakk se spoznaje kad ideš prema Izvoru , a ne kad ideš u daleka svemirska prostranstva , a zašto bi i išao (da se razumijemo, nemam ništa protiv toga, samo govorim o "kraćem putu") kad :

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima , a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (41:53)

sve što je u svemiru i u tebi je , čak i strane svijeta
"Gospodar dvaju istoka i dva zapada"
Diwan

#255 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Nurudin wrote:
Diwan wrote:Sačekajmo još malo do pojave Imama Mehdija i Poslanikovog a.s. tumačenja vjere i Kur'ana. Nije bolan dato hodžama da tumače Kur'an osim onima koji jedino imaju pravo na to:

"on je, zaista, Kur’an plemeniti u Knjizi brižljivo čuvanoj –dodirnuti ga smiju samo oni koji su čisti" 56:79

a hodže i svršenici medresa i Fin-ova uzimaju abdest da ga dotkanu. Niste vi oni na koje se odnosi Čistoća :lol:
to jeste tako ali i nije jer si otišao previše u krajnost i može ti se desiti bukvalizam kojega vjerovatno uredno ljepiš vehabijama ali da znaš da isti može da promjeni formu ...
Gledaj , kao prvo hazreti Poslanikova porodica koja je pobijena na Kerbeli je živa ,samo ti to ne znaš , a Mehdi a.s. će, sudeći po hadisima biti od ehlu bejta koji će ući ponovo u pojavni svijet. Do tad , se oni pojavljuju u ljudima koji se očiste , sa duhovnim rodom , i sa svojim osobinama tumača Kur'ana. U bilo kojem čovjeku koji se očisti ...to može biti i hodža neki , uopće nije isključeno...može biti i neki teolog koji se očistio . Znači tu je riječ o duhovnom srodstvu sa ehlu bejtom do hazreti Alije i do Poslanika s.a.v.
jah
Nurudin

#256 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Nurudin »

To piše u Kur'anu
Towelie

#257 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Pise, pise. Samo treba znati procitati. How yes no. :lol:
Nurudin

#258 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Nurudin »

Towelie wrote:Pise, pise. Samo treba znati procitati. How yes no. :lol:
To uopšte nije sakriveno , ovo o čemu govorim
Poznat je ajet o ehlu bejtu "Allah želi da vas očisti potpunim čišćenjem"
Izginuli su na Kerbeli kao šehidi , a poznat je ajet "I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi! Oni su živi ali vi to ne osjećate"

a što se tiče tumača Kur'ana i čišćenja , puno je ajeta o čišćenju koji se ne odnose na ehlu-bejt . Recimo u suri "abessa" ili suri "šems"
Zaista ima puno ajeta koji kažu da će "uspjeti oni koji se očiste" pa sad ovisno od stepena čistoće im se daje da mogu i znaju tumačiti Kur'an, a naravno najpotpuniji tumači su oni koji su potpuno očišćeni tj ehlu-bejt
Towelie

#259 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

To uopšte nije sakriveno , ovo o čemu govorim
Poznat je ajet o ehlu bejtu "Allah želi da vas očisti potpunim čišćenjem"
Izginuli su na Kerbeli kao šehidi , a poznat je ajet "I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi! Oni su živi ali vi to ne osjećate"
Ovaj drugi ajet se odnosi prvo na sehide Bedra, a zatim i na sve ostale sehide. Ako govorimo u tom smislu da su zivi i u Dzennetu, onda mogu da se slozim da je to tako.
a što se tiče tumača Kur'ana i čišćenja , puno je ajeta o čišćenju koji se ne odnose na ehlu-bejt . Recimo u suri "abessa" ili suri "šems"
Zaista ima puno ajeta koji kažu da će "uspjeti oni koji se očiste" pa sad ovisno od stepena čistoće im se daje da mogu i znaju tumačiti Kur'an, a naravno najpotpuniji tumači su oni koji su potpuno očišćeni tj ehlu-bejt
Manje-vise mogu da se slozim, ali nisam sasvim ubedjen da ehli-bejt mora nuzno biti najbolji tumac Kur'ana. Sta je sa Ebu Bekrom, Omerom, Ibn Abbasom?
Diwan

#260 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Pa nije rećeno (jeste, ali u fabrikovanim zbrikama hadisa i fabrikovanoj vjeri koja se slijedi) ostavljam vam Kur'an i sunet, niti Kur'an i ashabe, već je rečeno Kur'an i moj Ehli bejt.

Mislim, to je jasno za onog tko hoče da mu bude jasno, i istina za onoga tko hoče istinu.

But wait, sve če se to polako posložiti kako treba ako Bog da, vjerujem da nečemo mnogo čekati pa da neke činjenice o našoj istoriji i vjeri koje su dugo bile sakrivana i zloupotrebljavane postanu dio mainstream islamske stvarnosti, a bojim se da će biti mnogo iznenađenja, i kao što kažu, šokova i otvorenih usta.

Tako da će vehabijska ideologija i vjera, ima light i hardcore verzija, biti zamjenjena sa pravom vjerom, vjerom Poslanika a.s. i onih koji su nosioci tog naslijeđa, a to je Njegova a.s. porodica.

Nema vjere i namaza bez Poslanika a.s. i Njegove Porodice, i to je istina, bilo kome pravo ili mrsko, bio on vehabija,sija, sufija, sunija, miki maus ili paja patak.

Tko hoče istinu bujrum, tko neće ne mora, ili ako hoće neku drugu 'istinu', pa njegova stvar i problem, ali tu 'istinu' nemoj meni prodavati.
Kroksica

#261 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Diwan wrote:Pa nije rećeno (jeste, ali u fabrikovanim zbrikama hadisa i fabrikovanoj vjeri koja se slijedi) ostavljam vam Kur'an i sunet, niti Kur'an i ashabe, već je rečeno Kur'an i moj Ehli bejt.
Receno je "samo Kur'an".
Diwan

#262 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Kroksica wrote:
Diwan wrote:Pa nije rećeno (jeste, ali u fabrikovanim zbrikama hadisa i fabrikovanoj vjeri koja se slijedi) ostavljam vam Kur'an i sunet, niti Kur'an i ashabe, već je rečeno Kur'an i moj Ehli bejt.
Receno je "samo Kur'an".
To samo pokazuje veličinu tvoje zablude i neznanja, ali i nipodoštavanja Poslanika a.s. – da je Allah htio da to bude samo Kur'an onda ne bi ni slao Poslanika a.s., već bi ga spustio 'onako', pa se snalazite sa njim i tumačite ga po svom hiru, čejfu i volji.

Ali nije tako, već nam je poslao Poslanika a.s. koji če nam tumačiti Kur'an, vjeru i objašnjavati nam sve u vezi toga. Isto tako, zar misliš da Allah i Poslanik a.s. nisu ostavili taj isti Kur'an i vjeru u naslijeđe drugima koji če sačuvati prvobitnost razumjevanja i obrazloženja Objave. Ti drugi su Njegova a.s. Porodica, svidjelo se to nekome ili ne.

To je svojevrsni emanet, a muslimani su taj emanet zapustili, ili čak mnogo više ubijali ga, zlostavljali i nipodoštavali i gurnuli u stranu. To traje i dan danas, pa će svako biti pitan i odgovoran spram toga.

I to nisu priče daleko, i to nije prošlost – ta 'prošlost' je sadašnjost i budučnost, i tvoja, kao i svačija vjera ne može biti potpuna i autentična bez toga, pa ni primljena kod Boga.

Ne može se pričati o sunetu i raditi kontra toga, ne može se pričati o ljubavi o Poslaniku a.s., a istovremeno mrziti i negirati Njegovu porodicu a.s., i ne može se pričati o pokornosti i predanosti Bogu, a istovremeno negirati Onoga tko je Božiji Miljenik i Onaj koji je razlogom tvog i svačijeg postojanja i vjerovanja.

Negiranjem Porodice a.s. negiraš Poslanika a.s., negiranjem Poslanika a.s. negiraš i Allaha.

obnovimo svoje vjerovanje dok još ima vremena za to
Kroksica

#263 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Diwan wrote:
Kroksica wrote:
Receno je "samo Kur'an".
To samo pokazuje veličinu tvoje zablude i neznanja, ali i nipodoštavanja Poslanika a.s. – da je Allah htio da to bude samo Kur'an onda ne bi ni slao Poslanika a.s., već bi ga spustio 'onako', pa se snalazite sa njim i tumačite ga po svom hiru, čejfu i volji.

Ali nije tako, već nam je poslao Poslanika a.s. koji če nam tumačiti Kur'an, vjeru i objašnjavati nam sve u vezi toga. Isto tako, zar misliš da Allah i Poslanik a.s. nisu ostavili taj isti Kur'an i vjeru u naslijeđe drugima koji če sačuvati prvobitnost razumjevanja i obrazloženja Objave. Ti drugi su Njegova a.s. Porodica, svidjelo se to nekome ili ne.

To je svojevrsni emanet, a muslimani su taj emanet zapustili, ili čak mnogo više ubijali ga, zlostavljali i nipodoštavali i gurnuli u stranu. To traje i dan danas, pa će svako biti pitan i odgovoran spram toga.

I to nisu priče daleko, i to nije prošlost – ta 'prošlost' je sadašnjost i budučnost, i tvoja, kao i svačija vjera ne može biti potpuna i autentična bez toga, pa ni primljena kod Boga.

Ne može se pričati o sunetu i raditi kontra toga, ne može se pričati o ljubavi o Poslaniku a.s., a istovremeno mrziti i negirati Njegovu porodicu a.s., i ne može se pričati o pokornosti i predanosti Bogu, a istovremeno negirati Onoga tko je Božiji Miljenik i Onaj koji je razlogom tvog i svačijeg postojanja i vjerovanja.

Negiranjem Porodice a.s. negiraš Poslanika a.s., negiranjem Poslanika a.s. negiraš i Allaha.

obnovimo svoje vjerovanje dok još ima vremena za to
Da je Allah swt htio u Kur'anu bi nam koncizno naredio stovanje suneta i Poslanikove porodice kao jedan od uslova "uspjesnog" vjerovanja. Medjutim, nije. To sto vi (i sunije i sije) tumacite odredjene ajete kako bi zadovoljili svoje zelje nema nikakve veze sa stvarnoscu. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji negiraju i mrze Poslanikovu porodicu ili Poslanikov sunet, mada mi je apsurd sto se i jedno i drugo idealizira i potura pod stubove vjere U JEDNOG BOGA:
Towelie

#264 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

A ko to mrzi Poslanikovu porodicu danas?
Kroksica

#265 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kroksica »

Towelie wrote:A ko to mrzi Poslanikovu porodicu danas?
:vozdra:

Evo i ja kontam... :hm:
RNG_25

#266 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

A odgovor je svakako nebitan za ovu temu.
Towelie

#267 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:A odgovor je svakako nebitan za ovu temu.
Jesi li ti sada spreman da izneses misljenje o hadisu?
RNG_25

#268 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

Ne.

Nije nikakvo spektakularno objašnjenje, nikakav sjajan zaključak ili šta već. Čak, i u najboljem slučaju, riječ je *samo o mom* (ne isključujem da ima i drugih koji su došli do sličnog zaključka) viđenju i razumijevanju. Koje može biti sasvim pogrešno, a i ne mora.

I pored toga, to viđenje ne isključuje druga viđenja, ne obezvređuje druge, moguće stavove. Naravno, neke od tih stavova ja prihvatam, neke ne, ali to je već ponajprije do mene, kao i do svakog.

O tom-potom, možda.
Diwan

#269 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Da je Allah swt htio u Kur'anu bi nam koncizno naredio stovanje suneta i Poslanikove porodice kao jedan od uslova "uspjesnog" vjerovanja. Medjutim, nije. To sto vi (i sunije i sije) tumacite odredjene ajete kako bi zadovoljili svoje zelje nema nikakve veze sa stvarnoscu. Ja ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji negiraju i mrze Poslanikovu porodicu ili Poslanikov sunet, mada mi je apsurd sto se i jedno i drugo idealizira i potura pod stubove vjere U JEDNOG BOGA:

Samo jedno pitanje - kako klanjaš i šta učiš na sjedenju ...
ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED,
KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIME
INNEKE HAMIDUN MEDZID.
ALLAHUMME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED
KEMA BAREKTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM,
INNEKE HAMIDUN MEDZID.

Prevod: Boze, Ti ucini osobitu milost Muhammedu (a.s) i njegovom rodu, kao sto si to ucinio Ibrahimu (a.s) i njegovim. Ti si hvaljen i slavljen ! Boze, Ti obaspi obiljem Svoga blagoslova Muhammeda(a.s), njegov rod, kao sto si obasipao Ibrahima (a.s) i njegove. Ti si, Boze, hvaljen i slavljen!
izvor:internet

Dakle, neće ti namaz biti validan bez salavata na Poslanika a.s. i Njegovu a.s. Porodicu, pa ti koliko hočeš govori Allahu ekber.
apsidejzi

#270 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

Diwan wrote:

Samo jedno pitanje - kako klanjaš i šta učiš na sjedenju ...
ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED,
KEMA SALLEJTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIME
INNEKE HAMIDUN MEDZID.
ALLAHUMME BARIK ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED
KEMA BAREKTE ALA IBRAHIME VE ALA ALI IBRAHIM,
INNEKE HAMIDUN MEDZID.

Prevod: Boze, Ti ucini osobitu milost Muhammedu (a.s) i njegovom rodu, kao sto si to ucinio Ibrahimu (a.s) i njegovim. Ti si hvaljen i slavljen ! Boze, Ti obaspi obiljem Svoga blagoslova Muhammeda(a.s), njegov rod, kao sto si obasipao Ibrahima (a.s) i njegove. Ti si, Boze, hvaljen i slavljen!
izvor:internet

Dakle, neće ti namaz biti validan bez salavata na Poslanika a.s. i Njegovu a.s. Porodicu, pa ti koliko hočeš govori Allahu ekber.
A ko si ti da odlucis hoce li neciji namaz biti validan ili ne? Znas li ti uopste koliko ima verzija salavata i koliko ima verzija sjedenja na namazu i koliko im verzija obavljanja namaza? To sto mi koristimo gorenavedenu dovu dolazi iz toga sto slijedimo hanefijski mezheb. Da stanes sa nekim ko slijedi shafijski mezheb prosto bi se iznenadio nacinom na koji on obavlja namaz.
Diwan

#271 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

A ko si ti da odlucis hoce li neciji namaz biti validan ili ne? Znas li ti uopste koliko ima verzija salavata i koliko ima verzija sjedenja na namazu i koliko im verzija obavljanja namaza? To sto mi koristimo gorenavedenu dovu dolazi iz toga sto slijedimo hanefijski mezheb. Da stanes sa nekim ko slijedi shafijski mezheb prosto bi se iznenadio nacinom na koji on obavlja namaz.
evo upravo sam našao jednu od stranica koja objašnjava kako se kod njih klanja - i opet isti salavat s tim, koliko sam shvatio da se čak ustaje na noge kad se on uči, ali nebitno.

http://www.theshafiimadhhab.org/2013/08 ... hafii.html

Point nije tko sam ja ili nisam več tko je Allahov Poslanik a.s. i Njegova a.s. porodica, i tko je Bog, jer nepoštivanje Muhameda a.s. i Njegove Porodice i negiranje je opasna stvar, a to izgleda dobar dio muslimana još uvijek ne konta. Da Bog sačuva od tog neznanja. Ti ne kontaš svoju vjeru, pogrešno smo naučeni, mi smo na slijepom kolosijeku koji ne vodi nigdje, zalutali, možda najviše,jer nemamo pojma. Biti pored vatre a ne ogrejati se je znak sljepoće. Nemoj ti samo misliti da si ti na pravom putu to što nešto klanjaš i postiš td. Samo nemoj to misliti.

Ljudi konkretno ovdje raspravljaju o sudnjem danu, a ne znaju bit svoje vjere i vjerovanja, nemamo pojma
arzuhal

#272 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by arzuhal »

Diwan wrote: Ljudi konkretno ovdje raspravljaju o sudnjem danu, a ne znaju bit svoje vjere i vjerovanja, nemamo pojma
S jedne strane se slažem s tobom, a s druge i ne, al' tako je vazda u životu... :mrgreen: Tačno je da mi, i ti i ja i ostali, često ne znamo (uvjereni da znamo) temeljne stvari svoje vjere, a bavili bismo se svime i svačim. No tu je opet sloboda pojedinca koju mu je Allah dao, On je svakome dao slobodu, bez traženja, a Uputu (samo) onome ko je traži.

A sloboda pojedinca je i da otvori ovu temu, sav zapitan kako je i što je to tako (nešto), bez da mu se stalno prigovara i kvari tema, jel de? Jest. Zato na ovoj temi treba ispoštovati normalnu, ljudsku zapitanost @RNG-a oko tumačenja jednog hadisa...
apsidejzi

#273 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

Diwan wrote: Point nije tko sam ja ili nisam več tko je Allahov Poslanik a.s. i Njegova a.s. porodica, i tko je Bog, jer nepoštivanje Muhameda a.s. i Njegove Porodice i negiranje je opasna stvar, a to izgleda dobar dio muslimana još uvijek ne konta.
A ko je Allahov Poslanik a.s. i njegova porodica i ko je Bog i kako si ti iz price o hadisima nadosao na ideju da neko ovdje negira njegovu porodicu. Kako se uopste negira Poslanikova porodica?

Doduse, i onaj Bagdadi tvrdi da je iz Poslanikove loze a ja bas i ne bih volio da se dio mojih salavata na sjedenju odnosi na njega. Na koga se zapravo odnose salavati koji se uce na namazu?
apsidejzi

#274 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

Diwan wrote: Ljudi konkretno ovdje raspravljaju o sudnjem danu, a ne znaju bit svoje vjere i vjerovanja, nemamo pojma
Ja ne znam da server ima ogranicenja kada je otvaranje novih tema u pitanju. Bujrum otvori jednu o biti nase vjere i vjerovanja pa da naucimo nesto novo.
Diwan

#275 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Diwan »

Govorim i sebi samome i drugima ...

A šta ćemo sa ovim, za one koji viču: 'Allahu ekber'; ili za one koji smatraju da je Poslanik a.s. samo jedan dostavljač poruke, onako, netko nebitan u svemu tome i što šta drugog:

"O Allahov Poslaniče (a.s.), za tebe bih žrtvovao i oca i majku, šta je Svemogući Allah dz.š. prvo stvorio: " Poslanik s.a.w.s. je odgovorio :" Allah je stvorio prvo moj Nur (Svjetlo) od Njegovog Nura . Ovaj Nur putovao je po volji Allaha, u vrijeme kada nije bilo Dzenneta, Dzehennema, Lawh (Božanska knjiga), pera , Zemlje , neba, Sunca, Mjeseca , Dzinna ili ljudi. Kada je odlučio da ih stvori, On je podijelio taj Nur na četiri dijela. Iz jednog dijela On stvorio pero, iz drugog ,Lawh i iz trećeg dijela je stvorio Arš. On je podijelio četvrti dio u još četiri dijela. Od jednog, On je stvorio one meleke koji vode brigu o Aršu ,iz drugog Kursij (Prijestolje), a od trećeg , on je stvorio Meleke. On je ponovo podijelio preostali dio u još četiri dijela. Od jedneg, On je stvorio nebo. Od drugog stvarane su planete. Od trećeg, Nebo i Zemlja su stvoreni. I još jednom, podijeljen je četvrti dio u još četiri dijela. Iz jednog dijela je stvorio moć s kojom vjernici vide. Od drugog, stvorio je u srcima vjernika Nur Marifata. Od trećeg, On je stvorio Nur u jezicima vjernika, tako da oni mogu pročitati Kalime Tevhid.“

( Muwahib al-Ladunjah, str.9, Vol. 1.; Zirkani Šerif, str. 46, Vol. 1.; Sirate al-Halabia, str. 37, Vol. 1.; Mutali ul Musarrat Sharah Dalail Hajrat, str. 610.; Afdal al-Kura od Imam Ibn Hadzr Makki; Hujatullahu ala al-Alamin, str. 68.; Enwar al-Muhammadija, str. 9.; Akidat aš-Šuhada, str. 100.; Fatava Hadisa, str. 51.; Dala'il an-Nubuwah od Imam Baihaki; Khamis od Allama Dayar Bakri; Madarij an-Nabuwwat od Skaykh Abdul Haq Muhaddis Dehlvi)

Bolan bolan ili bona,bona, obnovimo svoja vjerovanja i obnovimo svoja vjerovanja, i pokajmo se.

Ko rasrdi Poslanika a.s., kao da je rasrdio i Allaha, ko rasrdi i učini nepravdu Njegovoj Porodici a.s., kao da je učinio nepravdu Muhamedu a.s., a pametni neka zbrajaju dva i dva, i samo molim bez buke, galame i pokliča.
Post Reply