Po(Mi)licjiski automobili

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#251 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

johntra

#252 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Image

Ford Customline Tudor, model 1953, sa V-8 motorom
goran16v

#253 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

johntra wrote:Teško je naći C25 u Marica varijanti milicije, tražio sam...RIval je mislim bio u SUP Srbije, kod nas rijetko...
Ja ne mogu 100% da se sjetim sta su bile marice prije rata, VW T3 nije sigurno (nezgodan zbog motora nazad i vertikalnih vrata), T4 se tek pojavio pred sami rat, sve mi vuce na C25, a sliku je sigurno jako tesko naci na netu bar pod nekim uobicajenim pojmovima.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#254 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by mali_milojica »

Jednog starog mangupa su pred rat u marici Citroena prebili ko vola u kupusu nakon sto je belaj napravio. Naime skakao je po krovu sluzbenog policijskog vozila marke G2.
goran16v

#255 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Meni se C25 vrti po glavi, tacno ga mogu zamisliti, bijela hauba, krov i dupla zadnja vrata, dvije rotacije sa sirenama na precki naprijed, jedna nazad, ali slike ni za lijeka...
Last edited by goran16v on 06/01/2015 18:42, edited 1 time in total.
mali_milojica

#256 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by mali_milojica »

C25 100% bio.
A kako se zvala ona starija verzija Citroenovog kombija sto je isto bio u policiji?
Je li bio ono Citroen uopste?
goran16v

#257 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Prije C25 Citroen je imao tip H, ali cisto sumnjam da je to ikad bilo u nasoj Miliciji, prije da je to bio IMV kombi, 1000 ili 1600 ne znam tacno koji se radio po DKW licenci, imas ga na slici koju je @johntra postavio iza AK kombija, a evo ti ga u staroj i novoj kolor semi:

Image

Image

Image

Image
goran16v

#258 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Evo dio Rivala nekad u SRB.

Image
johntra

#259 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Ovo je C25, uspravne ručke i enterijer...Rival je bio samo u prvoj generaciji u MUP-u Srbije najviše....

ubode ga gorane... :thumbup:
johntra

#260 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Inače, Rivala bi trebalo biti na ovim fotkama demonstracija 9.marta...zaboravili smo vodene topove kao milicijska vozila, prije rata su bili u FAP i TAM nadogradnji...mislim da ih naše policijske snage nemaju u sastavu sada....

Image
Image
goran16v

#261 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

johntra wrote:Ovo je C25, uspravne ručke i enterijer...Rival je bio samo u prvoj generaciji u MUP-u Srbije najviše....

ubode ga gorane... :thumbup:
Tacno, zaboravio da i C25 ima leptir pa me to zavaralo. Evo jos par kom iz naftalina, sa parade u BGD iz 85, Land Roveri Serije II i i Pinngaueri 710 sve zajedno sa gliserima (haman jahtama) jedinice ZSUP-a (Zajednicki Sekretarijat Unutrasnjih Poslova SFRJ - Specijalna jedinica). Inace nasao sam podatak da je ustavnim amandmanima 71 ustavom iz 74 opremanje SUP-ova je preslo sa drzavnog na republicki i pokrajinski nivo zbog cega su BH drotovi imali privilegiju da se vozikaju u VW-ovima, a ne ficama, tristacima i stojadinima k'o ostatak drzave. Doduse saobracajna milicija u ZBG je imala bube i minije.

Image

Image

Image

Image

Evo jednog milicionarskog Moskvica 407, 60 i neka u SRB

Image
johntra

#262 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Evo ga, hebo sebe...iz Srbije varijanta, 1996. godina iz nekog filma, ali ostalo je sve isto, osim natpisa policija...

Image
Image
Image
Image
goran16v

#263 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Evo i Rivala od 9.3.91 u BGD pored stojadina (vjerovatno je Rival i ovo s druge strane) i jos jedan iza pedrekala + TAB vidjen ranije.

Image

Image

Image

Sto se vodenih topova tice, da li zbog takvih okolnosti ili cega vec, ali ja sam milicijske vidio samo ove u Beogradu i to samo na FAP nadgranji, a na TAM nadgranji samo vatrogasne. Ne znam da li je ijedna jedinica RSUP-a SRBiH imala vodene topove i da li je sta ostalo u bazi u Krteljima.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#264 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by Romeo 80 »

Milicijski vodeni top na Fapovoj platformi je imala stanica milicije u Nahorevu (iza Pionirske doline). Ne znam da li je stalno bio tu, ali sam spletom okolnosti ulazio u njega :D
johntra

#265 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Izgleda da policija RS ima jedan u svom vlasništvu, što znači da su naši SUP-ovi prije rata imali ovo u arsenalu...ovaj je naprednija varijanta od onog običnog, sa drugim čovjekom koji upravlja topom na kraju...

Image

Evo i TAM nadgradnje:

Image

inače, što se tiče C25 u Marica varijanti u Sarajevu, znam da je jedna sigurno prodata firmi Bešić Spektar poslije rata...prefarbana jednom ili dvaput, posljednja aktivna boja je bila zelena metalik...imao je i dalje reflektor iznad stražnjih vrata...
goran16v

#266 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

johntra wrote:Evo ga, hebo sebe...iz Srbije varijanta, 1996. godina iz nekog filma, ali ostalo je sve isto, osim natpisa policija...
Ovo je vjerovatno autentican auto, ali treba biti oprezan sa filmskim i muzejskim primjercima od 90-te naovamo jer su ih gro replike. Prosla su vremena kad su se filmovi finansirali iz SIZ-ova (Samoupravna Interesna Zajednica), pa SIZ sa Kulturu od SUP-a ili SNO-a zatrazi vozila i oprema za rekvizitu i ovi to zdusno stave na raspolaganje nemilice sve zajedno sa pratecim ljudima.
johntra

#267 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Evo ga u milicijskoj grafici, sa ogradom...nov, novcat... :D

Image
goran16v

#268 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

johntra wrote:Izgleda da policija RS ima jedan u svom vlasništvu, što znači da su naši SUP-ovi prije rata imali ovo u arsenalu...ovaj je naprednija varijanta od onog običnog, sa drugim čovjekom koji upravlja topom na kraju...

Image

Evo i TAM nadgradnje:

Image

inače, što se tiče C25 u Marica varijanti u Sarajevu, znam da je jedna sigurno prodata firmi Bešić Spektar poslije rata...prefarbana jednom ili dvaput, posljednja aktivna boja je bila zelena metalik...imao je i dalje reflektor iznad stražnjih vrata...
Besic je imao 2 nacunirana C25, tog zelenog i bordo, oba nekad stajala na platou na gornjim Ciglanama. Sto se marica tice, njih je koristilo i Min. pravde tj. Zatvorska i Sudska policija.

EDIT
Top nadgradnja na TAM-u 260 je izgleda svega par kom jer su jednoga sa slika ispod identifikovali kad je presao u Zandarmeriju (3 slika). Ja sam sliku koju si postavio vidio ali sam bio ubjedjen da je FAP glumac. Usput i 2 policijska BOV-a VP sa dvije razlicite nadgradnje, sa otvorenom i zatvorenom kupolom.

Image

Image

Image

Image
Sodom1

#269 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by Sodom1 »

johntra wrote:
7 :40 Minika milicijska , :-D ,jel moguce :-D :-D
Nekad se saobracajni milicajac moga prepoznati po ovim rukavima i po drugcijem opasacu i sapci , danas sve nesto isto izgledaju.
MINIKA zakon
goran16v

#270 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Vrlo moguce, milicija je uvijek imala respektabile civilne aute za odredjene potrebe, a ovdje je vjerovatno da malo uljepsa dokumentarnu rekonstrukciju.
Opasac je bio bijeli, ali je sapka je bila ista samo se navlacila bijela navlaka radi bolje vidljivosti isto kao i podlaktice i jos uvijek je tako gdje se sapka koristi (HR, SRB, SLO). MUP HNK vec izvjesno vrijeme nosi kackete, MUP ZDK isto, MUP KS je takodjer nedavno presao na nove uniforme bez sapke, ne znam da li su u cijeloj FBiH sapke izbacene. ali mislim da su ih u RS zadrzali.
mali_milojica

#271 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:Prije C25 Citroen je imao tip H, ali cisto sumnjam da je to ikad bilo u nasoj Miliciji, prije da je to bio IMV kombi, 1000 ili 1600 ne znam tacno koji se radio po DKW licenci, imas ga na slici koju je @johntra postavio iza AK kombija, a evo ti ga u staroj i novoj kolor semi:

Image

Image

Image

Image
To je taj,ja sam nesto otisao da je i to Citroen.
:thumbup:
Je li neko stavio one Hummere sto je imala Jedinica u SRB
goran16v

#272 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Hummeri H1 koje je SDB Srbije nabavio za JSO da Legija i Stanisic utjeruju strah su raspadom JSO-a presli u PTJ (Prituteroristicka Jedinica Zandarmerije MUP-a RS). Interesantno je da je Vojska Srbije takodjer nabavila Hummere H1.

Image

Image

Zandarmerija koristi LR Defendere i Discoverije, TAM 110 i BOV VP:

Image

Image

Image

Image

Oni imaju jos i nekakav SAJ (Specijalna Antiterorosticka Jedinica) MUP-a RS koji opet koristi G klase, blindirane standardne i blindirane krojene Defendere i naravno BOV VP

Image

Image

Image

Image
goran16v

#273 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Ja sam nekad radio neku razradu policijskih auta u ex YU (BiH, HR, SRB) od cega je ostala kamara slika i u SRB od SFRJ na ovamo + sto sam se nagledao kod njih po cesti i bila je fakat plejada raznih auta da bi se jos podjelili na saobr. policiju i redovnu policiju. MUP Srbije od 90-ih nabavlja i Mitshubishie, vidjao sam dosta Pajera 2 za vrijeme Sablje i tih godina, ne znam da li zbog filmova Strsljen i Mali svet, ali sam bio ubjedjen da su koristili i Lancere, medjutim nisam mogao da nadjem slike.
Naravno tu su obavezni Skala 55, Florida, Zastava 10/Punto 2 i prirodni nadljenik Gradne Punto i da se zadrzi tradicija i uvlacenje guzici FS-u Sedici:

Image

Image

Image

Image

Pa onda tradicionalno serija Peugeota kojih ima najvise (nije Vermont ni Mileta medjeda zaboravio da zakiti), 307, 308, Partner, Jumper

Image

Image

Image

Image

I onda ti Srbija do Tokya Mitshubishiji, Pajero stari bijeli, novi, Pajero Sport, Outlander + odnedavno i Cruiseri

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Pa malo svaba i njhovog vlasnista za divno cudo, G-VI i Yetti

Image

Image

I onda jedna masina za respect f10

Image
gnjev

#274 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by gnjev »

Godinama ispred je policija srbije naspram nas po pitanju opremljenosti i tehnologije koju koriste . Ne znam sad za strucnost al vjerovatno su i u tom segmentu bolji .
goran16v

#275 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by goran16v »

Znas sta, mimo toga sto su donedavno prakticno bili Slobina policijska drzava u kojoj se nije stedilo da bi vodja bio miran, komplet savezna infrastruktura i resursi drzavne i javne bezbjednosti su im ostali + minimalna devastacija na Kosovu i u toku bombardovanja kao prednost na pocetku, tako da ne cudi. Bez obzira na to, sano skontaj da im se do prije 10-ak, mozda i manje god vozni park temeljne policije bazirao na vozilima iz starog sistema + vozilima domace pzoizvodnje tipa Skala 55, Florida i Zastava 10, dok je kod nas vec neke 97-98 policijski Golf 2, bar u FBiH, bio rijetkost. Ne treba zaboraviti ni nase pol. agencije, GP koji voze iskljucivo japanske terence L200, Pathfindere, Terrano i sl, SIPA sa Mondeima, G-VII, Patroli, pa Spec jedinica FUP-a Cruiseri V8, Podrska KS, Cruiseri, Patroli, Transiti, a i Mile se obezbijedio respektabilnom flotom.
Post Reply