U Islamu blud i predbračni odnosi su zabranjeni, pisalo na forumu.S4mpion wrote:U mnogim religijama rasprava o ljubavi i spolnim odnosima nije nikakav tabu. Druga je stvar kad je neko neupućen u materiju, pa bi razapeo nekog vjernika na lomaču čim spomene nešto u tom smislu ili se pojavi na određenom podforumu, jednostavno, ljudi nemaju dovoljno znanja o određenoj religiji, a kritikovanju se okrenu, jer je lakše od izučavanja.
Vjerovati naspram znati
- fatamorgana
#251 Re: Vjerovati naspram znati
- IcedMFEarth
#252 Re: Vjerovati naspram znati
Ja priznajem da sam hejter i nervozan
ali to ne znači da nisam u pravu kad kažem da je to samo neko pokazivanje vjere, a ne potreba. Ne mogu sebi zamisliti da mu je ljepše klanjati na otvorenom, kad ga ljudi s čuđenjem gledaju i gdje djeca galame nego kod kuce. Da je reko allahu ekber ili prouči bismilu dok nesto radi, nije nista cudno. To je nesto ko prekrstiti se.
Evo ja sam sotonista i obozavam sejtana. Odem ja na djecije igraliste, nacrtam pentagram u pjesku, zapalim svijece i molim se sotoni. Ti me ne bi cudno pogledala, jer je to tobože moje pravo ?
Evo ja sam sotonista i obozavam sejtana. Odem ja na djecije igraliste, nacrtam pentagram u pjesku, zapalim svijece i molim se sotoni. Ti me ne bi cudno pogledala, jer je to tobože moje pravo ?
- fatamorgana
#253 Re: Vjerovati naspram znati
Bitno, vidiš da nije u Sarajevu.Towelie wrote:Nebitno ....fatamorgana wrote:U Sarajevu?Towelie wrote:Aha, problem je sto je neko obavio namaz u parku, a kada gola devojka izvodi "umetnicki performans" na sred trga prepunog ljudi, to je u redu?
- fatamorgana
#254 Re: Vjerovati naspram znati
Ne, desilo bi ti se ono što se desilo na Queer festivalu, bio bi vjerovatno napadnut od jednog ili više vehabija.IcedMFEarth wrote:Ja priznajem da sam hejter i nervozanali to ne znači da nisam u pravu kad kažem da je to samo neko pokazivanje vjere, a ne potreba. Ne mogu sebi zamisliti da mu je ljepše klanjati na otvorenom, kad ga ljudi s čuđenjem gledaju i gdje djeca galame nego kod kuce. Da je reko allahu ekber ili prouči bismilu dok nesto radi, nije nista cudno. To je nesto ko prekrstiti se.
Oni mogu svoju vjeru javno ispoljavati ali ti ne.
- S4mpion
#255 Re: Vjerovati naspram znati
.fatamorgana wrote:U Islamu blud i predbračni odnosi su zabranjeni, pisalo na forumu.S4mpion wrote:U mnogim religijama rasprava o ljubavi i spolnim odnosima nije nikakav tabu. Druga je stvar kad je neko neupućen u materiju, pa bi razapeo nekog vjernika na lomaču čim spomene nešto u tom smislu ili se pojavi na određenom podforumu, jednostavno, ljudi nemaju dovoljno znanja o određenoj religiji, a kritikovanju se okrenu, jer je lakše od izučavanja.
- nasa
#256 Re: Vjerovati naspram znati
IcedMFEarth wrote:Ja priznajem da sam hejter i nervozanali to ne znači da nisam u pravu kad kažem da je to samo neko pokazivanje vjere, a ne potreba. Ne mogu sebi zamisliti da mu je ljepše klanjati na otvorenom, kad ga ljudi s čuđenjem gledaju i gdje djeca galame nego kod kuce. Da je reko allahu ekber ili prouči bismilu dok nesto radi, nije nista cudno. To je nesto ko prekrstiti se.
pa dobro sad bas sotonisti ali fakat vjerovao ili ne meni ne bi smetalo nista sto je onako estetski prihvatljivo, sta znam ...da se ne radi o nekom zescem glupiranju sve mi je prihvatljivo...Boga mi manje bi mi smetalo da se casne sestre okupe u parku i pjevaju i mole se ili ... nego kad ovi regularni krenui s tefericem, pa zato ne kontam sto @animalisu smeta bas namaz
- fatamorgana
#257 Re: Vjerovati naspram znati
Priznaćeš da je neprikladno da se molitve takvog tipa obavljaju u parku koji je namijen za dječju igru, ako ništa po pravilima građanskog ponašanja, bontona i poštovanja eventualne vjerske ili nevjerske različnosti ostalih posjetilaca parka kome prvobitna namjena nije ipak molitva na javnoj površini.nasa wrote: pa dobro sad bas sotonisti ali fakat vjerovao ili ne meni ne bi smetalo nista sto je onako estetski prihvatljivo, sta znam ...da se ne radi o nekom zescem glupiranju sve mi je prihvatljivo...Boga mi manje bi mi smetalo da se casne sestre okupe u parku i pjevaju i mole se ili ... nego kad ovi regularni krenui s tefericem, pa zato ne kontam sto @animalisu smeta bas namaz
Neprimjereno je po zdravom razumu.
- animals
#258 Re: Vjerovati naspram znati
Pa vidi..ja sam sasvojim klincom od 3 god isto bio u tom parku..i meni to bilo smijesno..nasa wrote: pa dobro sad bas sotonisti ali fakat vjerovao ili ne meni ne bi smetalo nista sto je onako estetski prihvatljivo, sta znam ...da se ne radi o nekom zescem glupiranju sve mi je prihvatljivo...Boga mi manje bi mi smetalo da se casne sestre okupe u parku i pjevaju i mole se ili ... nego kad ovi regularni krenui s tefericem, pa zato ne kontam sto @animalisu smeta bas namaz
iako uz sve postovanje, posto sam i sam neki vjernik, nikad mi ne bi palo na pamet da kleknem sa malim na koljena i molim se Bogu u sred parka koji je namjenjen za djeciju razbrigu i igru..vjeruj , nece to nijedan musliman uraditi, niti iz Turske niti iz Bosne..ovaj je imao onu specificnu bradu koju nose oni arapi..oni nemaju respekta prema nicemu..
to sam htio naglasiti..tako slicno rade arapi na Francuskim ulicama..uz sve postovanje prema nekoj vjeri,meni to
nije prihvatljivo..jer tom ulicom i tim parkovima se krecu i ateisti i ostali vjernici..i ako postujes svoje, postuj i tudje..
- Towelie
#259 Re: Vjerovati naspram znati
Ovde u pitanju nije pravilo, vec izuzetak. Mozda je coveku isticalo vreme za namaz i nije mogao da dodje do neke dzamije, vec je morao da obavi namaz tu gde se nasao.Priznaćeš da je neprikladno da se molitve takvog tipa obavljaju u parku koji je namijen za dječju igru, ako ništa po pravilima građanskog ponašanja, bontona i poštovanja eventualne vjerske ili nevjerske različnosti ostalih posjetilaca parka kome prvobitna namjena nije ipak molitva na javnoj površini.
- S4mpion
#260 Re: Vjerovati naspram znati
Pa ako te ljude vrijeđa to što on na javnom mjestu obavlja namaz onda je očigledno da sa njima nešto nije uredu, a ne s njim, to im je znak da trebaju poraditi na svojoj netrpeljivosti prema drugom i drugačijem.animals wrote:
Pa vidi..ja sam sasvojim klincom od 3 god isto bio u tom parku..i meni to bilo smijesno..
iako uz sve postovanje, posto sam i sam neki vjernik, nikad mi ne bi palo na pamet da kleknem sa malim na koljena i molim se Bogu u sred parka koji je namjenjen za djeciju razbrigu i igru..vjeruj , nece to nijedan musliman uraditi, niti iz Turske niti iz Bosne..ovaj je imao onu specificnu bradu koju nose oni arapi..oni nemaju respekta prema nicemu..
to sam htio naglasiti..tako slicno rade arapi na Francuskim ulicama..uz sve postovanje prema nekoj vjeri,meni to
nije prihvatljivo..jer tom ulicom i tim parkovima se krecu i ateisti i ostali vjernici..i ako postujes svoje, postuj i tudje..
- animals
#261 Re: Vjerovati naspram znati
Pa znao je kada je namaz..nije tada trebao sa tri male curice ici u park..pitam se samogdje mu je zena bila..Towelie wrote:Ovde u pitanju nije pravilo, vec izuzetak. Mozda je coveku isticalo vreme za namaz i nije mogao da dodje do neke dzamije, vec je morao da obavi namaz tu gde se nasao.Priznaćeš da je neprikladno da se molitve takvog tipa obavljaju u parku koji je namijen za dječju igru, ako ništa po pravilima građanskog ponašanja, bontona i poštovanja eventualne vjerske ili nevjerske različnosti ostalih posjetilaca parka kome prvobitna namjena nije ipak molitva na javnoj površini.
vjerovatno ona ne smije u park,,
- nasa
#262 Re: Vjerovati naspram znati
Ali nije bitan moj licni stav, pitanje je da li je ok da on to radi, po ovom sto vi pisete on bi trebao imati obzira prema ateistima, kako? Da onda isti taj sutra kaze ateisti da ne pije pivu ili ne ljubi zenu u praku...mislim nategnuto je to, mi moramo prihvatiti da zivimo i s onim sto licno ne bi uradili ako je to u granicama kulturnog,, prihvatljivog itd.
Ovdje se radi o tome da taj covjek ima pravo na to kao sto ti imas pravo s prijateljima pjevati bozicne pjesme za Bozic u nekom molu...mozda ti ne bi uradio ni jedno ni drugo ali ima ko bi i ima pravo...
Ovdje se radi o tome da taj covjek ima pravo na to kao sto ti imas pravo s prijateljima pjevati bozicne pjesme za Bozic u nekom molu...mozda ti ne bi uradio ni jedno ni drugo ali ima ko bi i ima pravo...
- Towelie
#263 Re: Vjerovati naspram znati
Da, znao je ali mozda je imao nekakav drugi posao pa nije stigao. Takve stvari se desavaju, ne stize musliman svaki namaz klanjati u dzematu, kakav god vernik bio. Ono sto meni nije jasno je sto se vi toliko uzbudjujete oko toga kad vasi ideoloski vodje sa zapadu ne haju za namaz u prirodi, kao sto mozes i videti na onoj fotografiji iz Njujorka.Pa znao je kada je namaz..nije tada trebao sa tri male curice ici u park..pitam se samogdje mu je zena bila..
vjerovatno ona ne smije u park,,
- animals
#264 Re: Vjerovati naspram znati
nasa wrote:Ali nije bitan moj licni stav, pitanje je da li je ok da on to radi, po ovom sto vi pisete on bi trebao imati obzira prema ateistima, kako? Da onda isti taj sutra kaze ateisti da ne pije pivu ili ne ljubi zenu u praku...mislim nategnuto je to, mi moramo prihvatiti da zivimo i s onim sto licno ne bi uradili ako je to u granicama kulturnog,, prihvatljivog itd.
Pa poenta je bila nesto drugo..religija u Evropi je svedena na folklor i na tradiciju..
tako bi trebali i da se ponasaju i pripadnici svi religija koji dodju u tu Evropu..
mislim trebalo bi..mi ovdje samo raspravljamo i pisemo nase misljenje..
ne treba se niko uvrijeden naci..isto i ja imam pravo iznijeti svoje misljenje..
- nasa
#265 Re: Vjerovati naspram znati
Ne fercera ti to nigdje, skoknes do nekih arapskih pa ces da vidis da stranci koriste svoja prava i ne prilogodjavaju se kulturi i obicajima domaceg stanovnistva...recimo Emirati...
Mada razumijem ja tebe, znaju arapi biti bahati ali znaju recimo i Amerikanci i Englezi itd.
Mada razumijem ja tebe, znaju arapi biti bahati ali znaju recimo i Amerikanci i Englezi itd.
-
FestinaLente
#266 Re: Vjerovati naspram znati
Meni je OK sve što verbalno ili fizički ne vrijeđa ostalo stanovništvo. 
- Kroksica
#267 Re: Vjerovati naspram znati
Zar je nekulturno obavljati molitvu u javnosti?animals wrote:
Kako bi bilo, da svi vjernici obavljaju svoje obrede u djecijim parkovima, nema to veze sa ljudskim pravima..
osnovna kultura je u pitanju..a ti se i dalje pravi blesav..
- fatamorgana
#268 Re: Vjerovati naspram znati
Neprikladno u najmanju ruku u parku s djecom koji opet nije pravljen za javnu molitvu, bilo o kojoj vrsti molitve da je riječ.Kroksica wrote:Zar je nekulturno obavljati molitvu u javnosti?animals wrote:
Kako bi bilo, da svi vjernici obavljaju svoje obrede u djecijim parkovima, nema to veze sa ljudskim pravima..
- alanx
#269 Re: Vjerovati naspram znati
"Pokretati ozbiljne forumske teme" naspram srati.
- Kroksica
#270 Re: Vjerovati naspram znati
Zbog cega je neprikladno, objasni mi.fatamorgana wrote:Neprikladno u najmanju ruku u parku s djecom koji opet nije pravljen za javnu molitvu, bilo o kojoj vrsti molitve da je riječ.Kroksica wrote:Zar je nekulturno obavljati molitvu u javnosti?animals wrote:
- fatamorgana
#271 Re: Vjerovati naspram znati
Pa ljubljenje u parku ili pijenje pive u nekom lokalu nije religiozna radnja,to je uobičajeno u Evropi (podsjećam da smo mi u Evropi, htjeli to ili ne) dok je molitva religiozan čin i to nije uobičajeno u sekularnom društvu u parkovima npr.nasa wrote:Ali nije bitan moj licni stav, pitanje je da li je ok da on to radi, po ovom sto vi pisete on bi trebao imati obzira prema ateistima, kako? Da onda isti taj sutra kaze ateisti da ne pije pivu ili ne ljubi zenu u praku...mislim nategnuto je to, mi moramo prihvatiti da zivimo i s onim sto licno ne bi uradili ako je to u granicama kulturnog,, prihvatljivog itd.
Ljubljenje i pijenje pive ne sadržava u sebi nikakvu poruku drugima koji to ne čine dok sa molitvom ipak nije tako.
- fatamorgana
#272 Re: Vjerovati naspram znati
Zbog mnogo čega, već sam dijelom objasnio u prethodnim postovima, ako ti meni kažeš zašto misliš da je prikladno onda ću i ja tebi reći zašto mislim suprotno.Kroksica wrote:Zbog cega je neprikladno, objasni mi.fatamorgana wrote:
Neprikladno u najmanju ruku u parku s djecom koji opet nije pravljen za javnu molitvu, bilo o kojoj vrsti molitve da je riječ.
Ne vjerujem npr. da ti npr moliš, tj klanjaš u parkovima gdje ima djece ...
- S4mpion
#273 Re: Vjerovati naspram znati
Baš kao i molitva na javnom mjestu, ona je uobičajena širom svijeta, imali smo priliku i uvjeriti se u to, baš na ovoj temi.fatamorgana wrote:Pa ljubljenje u parku ili pijenje pive u nekom lokalu nije religiozna radnja,to je uobičajeno u Evropi (podsjećam da smo mi u Evropi, htjeli to ili ne) dok je molitva religiozan čin i to nije uobičajeno u sekularnom društvu u parkovima npr.nasa wrote:Ali nije bitan moj licni stav, pitanje je da li je ok da on to radi, po ovom sto vi pisete on bi trebao imati obzira prema ateistima, kako? Da onda isti taj sutra kaze ateisti da ne pije pivu ili ne ljubi zenu u praku...mislim nategnuto je to, mi moramo prihvatiti da zivimo i s onim sto licno ne bi uradili ako je to u granicama kulturnog,, prihvatljivog itd.
Ljubljenje i pijenje pive ne sadržava u sebi nikakvu poruku drugima koji to ne čine dok sa molitvom ipak nije tako.
- fatamorgana
#274 Re: Vjerovati naspram znati
U većinski vjerskim državama ne u sekularnim, u tome je razlika.S4mpion wrote:
Baš kao i molitva na javnom mjestu, ona je uobičajena širom svijeta, imali smo priliku i uvjeriti se u to, baš na ovoj temi.
Siguran sam da ni ti ne klanjaš u parku ispred kuće ...
- Kroksica
#275 Re: Vjerovati naspram znati
Bas sam citala postove i niko nije objasnio zbog cega je neprikladno i nekulturno obavljati molitvu u parku, a svi ste se nahorozili. I kakve veze imaju djeca? U pravu si, ne obavljam molitvu u parku ali ne znaci da je ne bih obavila kad bih vidjela potrebu za tim.fatamorgana wrote:
Zbog mnogo čega, već sam dijelom objasnio u prethodnim postovima, ako ti meni kažeš zašto misliš da je prikladno onda ću i ja tebi reći zašto mislim suprotno.
Ne vjerujem npr. da ti npr moliš, tj klanjaš u parkovima gdje ima djece ...
*edit