Kakva je budućnost Lancie

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#251 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by mali_milojica »

Sigurno Mercedes i Citroen imaju vise inovacija od Lancie. Npr znam da je Alfa prva imala motor sa dvije bregaste,prva je izbacila serijski auto sa diskovima na sva 4 tocka,prva je imala varijabilno upravljanje ventilima,prva je imala CR dizel motor itd
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#252 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

Common Rail dizelaš i varijabilno upravljanje ventilima su inovacije Fiat grupe. Nisam baš siguran zbog čega je Alfa 156 prvi automobil u koji je taj tip dizelaša ugrađen. Bilo kako bilo veliki je uspjeh polučila. Fiat Croma je prvi automobil sa dizelskim motorom sa direktnim ubrzigavanjem.
Moja teza je da su neke od najvažnijih inovacija u automobilizmu plod Lanicijinih inzinjera. Sad kolika je njihova uloga unutar Fiat Grupacije, to ne znam. Ali ne treba zanemariti činjenicu da je Lancia skoro pola svog postojanja pod Fijatovim kišobranom.
_mufljuz_

#253 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _mufljuz_ »

Golf_6 wrote:
fuse wrote:Nisam citao prethodnu diskusiju po ovom pitanju pa se nadam da neko nije vec napisao ovo sto cu ja napisati. Zao mi je sto se Lancia polako gasi, ali to je proizvodjac koji zasluzuje posebno mjesto u automobilskoj istoriji.

Ekipa emisije Top Gear tvrdi da je od svih auto kompanija upravo Lancia proizvela najveci broj sjajnih modela kao sto su Fulvia, Stratos, 037, HF Integrale, par modela sa Ferrarijevim motorom... To nisu bila pouzdana i kvalitetna vozila ali je svaki model bio sjajan na svoj nacin i totalno posebno iskustvo za voziti.

Lancia je izmedju ostalog proizvela prvi produkcijski automobil sa 5 brzina, prvi auto sa V6 motorom kao i prvi auto sa nezavisnim vjesanjem umjesto osovina, itd.

Lancia je osvojila nevjerovatnih 11 svjetskih reli prvenstava. Model 037 je posljednji automobil sa pogonom na zadnje tockove koji je osvojio svjetsko reli prvenstvo i jedini auto koji je kao takav potukao legendarnog Audi Quattra. O modelu HF integrale je suvisno pricati.

Ovo je samo dio price ali ovim postom sam uglavnom htio da odam pocast tom slavnom proizvodjacu automobila.
amin
sve najbolje o pokojniku :oops:

dzaba je jaro - ti sa svojim JGLomVer6 mozes otrat guzicu ja se maloprije potrk'o sa mladom u novoj Djulijeti dok sam ja bio u Lancii Thesis- dobio sam sladak pozdrav mahanje - da sam mozda bio malo intenzivniji mozda bi pao i poziv na kafu iz auta :mrgreen:

ti takav dozivljaj samo mozes da sanjas burazeru - pogotovo bilo koju lanciu staru 10 godina...

i jos nesto jaro - uzivaj u slici a i ponudi :mrgreen:

Image

da mi je vidjet vauvau koji kosta ovoliko :mrgreen:
Last edited by _mufljuz_ on 20/01/2014 16:11, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#254 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by mali_milojica »

Fiat je patentirao hidraulicno varijabilno upravljanje ventilima i to su patentirali. Alfa je imala prvi auto sa svojim sistemom mehanickog varijabilnog upravljanja ventilima i uopste prvi auto koji se sa slicnim sistemom prodavao.
Industrialyzer

#255 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Industrialyzer »

Mercedes je napravio prvo auto. Napravili su prvo elektricno auto, prvi supercharged motor, prvi nezavisni ovjes, prvo dizel auto, crash test tu koristili prilikom pravljena auta, ABS, PRE-SAFE sistem... Ima toga jos, ne mogu se sad sjetiti a mrzi me da guglam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#256 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

mali_milojica wrote:Fiat je patentirao hidraulicno varijabilno upravljanje ventilima i to su patentirali. Alfa je imala prvi auto sa svojim sistemom mehanickog varijabilnog upravljanja ventilima i uopste prvi auto koji se sa slicnim sistemom prodavao.
Eh onda su to jedni ili drugi "posudili" Lanciji jer ja vozim jednu sa motorom koji ima varijabilno upravljanje ventilima :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#257 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

Industrialyzer wrote:Mercedes je napravio prvo auto. Napravili su prvo elektricno auto, prvi supercharged motor, prvi nezavisni ovjes, prvo dizel auto, crash test tu koristili prilikom pravljena auta, ABS, PRE-SAFE sistem... Ima toga jos, ne mogu se sad sjetiti a mrzi me da guglam.
Lancia je napravila prvi ovjes sa nezavisnim vjesanjem. Karl Benz je napravio prvi automobil, a kompanija Mercedes ce nastati kasnijim udruzivanjem...Ostalo je ok.
Last edited by _BataZiv_0809 on 20/01/2014 16:52, edited 1 time in total.
Industrialyzer

#258 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Industrialyzer »

_BataZiv_0809 wrote:
Industrialyzer wrote:Mercedes je napravio prvo auto. Napravili su prvo elektricno auto, prvi supercharged motor, prvi nezavisni ovjes, prvo dizel auto, crash test tu koristili prilikom pravljena auta, ABS, PRE-SAFE sistem... Ima toga jos, ne mogu se sad sjetiti a mrzi me da guglam.
Lancia je napravila prvi ovjes sa nezavisnim vjesanjem. Prvi dizel automobil nije Mercedes. Karl Benz je napravio prvi automobil, a kompanija Mercedes ce nastati kasnijim udruzivanjem...Ostalo je ok.

http://www.mbusa.com/mercedes/benz/innovation

Hajmo ovako, imas objasnjenja za svaku inovaciju :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#259 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

Industrialyzer wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Lancia je napravila prvi ovjes sa nezavisnim vjesanjem. Prvi dizel automobil nije Mercedes. Karl Benz je napravio prvi automobil, a kompanija Mercedes ce nastati kasnijim udruzivanjem...Ostalo je ok.

http://www.mbusa.com/mercedes/benz/innovation

Hajmo ovako, imas objasnjenja za svaku inovaciju :)
Ok svaka cast. Korigovao sam ovo za dizel motor, jer sam davno nekad citao kontroverzu oko toga ko je zapravo izmislio taj sistem rada. Naime Englezi osporavaju otkrice Rudofu Dizelu. Sve u svemu, velike inovacije su dosle od Mercedesa nesumnjivo. Ali i od Lancie takodjer. Mislim da cemo se naci na ovom zakljucku.

Nisam zadrti dogmatik kao slucaj dijagnoza:Golf_6 i uvazavam jezik cinjenica. Svako dobro :thumbup:
sorcerer

#260 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by sorcerer »

mali_milojica wrote:prva je izbacila serijski auto sa diskovima na sva 4 tocka
to je fiat imao krajem 60 ih ...1300,124 special,125 special.
Industrialyzer

#261 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Industrialyzer »

Cak se jos uvijek vode diskusije oko pojasa koji se veze u tri tacke. Jer je i Mercedes imao taj sistem prije nego sto je Volvo to uradio. ALi eto, neka Volvo ima to, Mecka ima dovljno inovacija i zasigurno je Mercedes brend kojem auto industrija treba biti najvise zahvalna.

Meni je zanimljivo kad je Jeremy rekao za Citroen: E hajmo mi nesto prvi uraditi, nema veze sto ne radi, bitno je da smo prvi :mrgreen:
jefferson

#262 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by jefferson »

Industrialyzer wrote:Cak se jos uvijek vode diskusije oko pojasa koji se veze u tri tacke. Jer je i Mercedes imao taj sistem prije nego sto je Volvo to uradio. ALi eto, neka Volvo ima to, Mecka ima dovljno inovacija i zasigurno je Mercedes brend kojem auto industrija treba biti najvise zahvalna.

Meni je zanimljivo kad je Jeremy rekao za Citroen: E hajmo mi nesto prvi uraditi, nema veze sto ne radi, bitno je da smo prvi :mrgreen:
Mislim da je glupo i nemoguce govoriti ko je vise dao svijetu sto se tice inovacija.
Alfa je bila prva koja je koristila disk kocnice, koje su se pokazale kao najveci napredak u aktivnoj sigurnosti. Volvo je sinonim za sigurnost zbog izuzteno sigurnih automobila iz 80-tih, Volvo je danas samo konfekcija i nista vise.
Kao sto neko rece, najveca prednost Lancie je sto papci kao Golf6 nikad nece voziti to auto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#263 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

Na ovom legendarnom video uratku Top Geara imaju pobrojane skoro sve Lancijine inovacije. Nabrajanje počinje na 2:58. Spominje se i nesto supercharging and turbocharging on the same engine, sta god to bilo.

Inace mozda su malo i pretjerali u sprdacini, sto im nije strano (kao izvlacenje "zaglavljene" Lade Nive sa terena koji ona jede za dorucak i to Land Roverom), ali video je super zabavan :thumbup:

http://www.youtube.com/watch?v=N1RKpdFjE4I
Industrialyzer

#264 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Industrialyzer »

jefferson wrote:
Industrialyzer wrote:Cak se jos uvijek vode diskusije oko pojasa koji se veze u tri tacke. Jer je i Mercedes imao taj sistem prije nego sto je Volvo to uradio. ALi eto, neka Volvo ima to, Mecka ima dovljno inovacija i zasigurno je Mercedes brend kojem auto industrija treba biti najvise zahvalna.

Mislim da je glupo i nemoguce govoriti ko je vise dao svijetu sto se tice inovacija.
Alfa je bila prva koja je koristila disk kocnice, koje su se pokazale kao najveci napredak u aktivnoj sigurnosti. Volvo je sinonim za sigurnost zbog izuzteno sigurnih automobila iz 80-tih, Volvo je danas samo konfekcija i nista vise.
Kao sto neko rece, najveca prednost Lancie je sto papci kao Golf6 nikad nece voziti to auto.

Poenta je recena. Problem je sto je mnogo takvih papaka.
jefferson

#265 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by jefferson »

Industrialyzer wrote:
jefferson wrote:

Poenta je recena. Problem je sto je mnogo takvih papaka.
Pa dobro, to je inace odlika zatvorenih sredina. Golf GTI je u svijetu samo jedan od dobro napravljenih hot-hatch automobila. Kada pitas ljude u svijetu GTI nece biti ni top 10. U BiH je Golf II GTI i dalje pojam "sportskog" auta. Ja se sjecam kada je pomamam bila za GTI-om, i onda vozac u Alfi 33 1.7 boxer (ne ona sa 16V, nju necu ni spominjati) otrese ko "slinu" Gofa II sa 16V, pa pocnu price kako je Alfa tunirana :lol:
Ali jbg, sta zemo zna. Mogao je vozati GTI, kupiti krajncu i kuglu iz Turske za 10km, plocice napravljene od cistog zeljeza za 15km (isto iz Turske) i biti nezaustavljiv na cesti (u bukvalnom smislu).
Tako i primjer naseg papka sa foruma. Voza Golfa 6 1.4, moze kupiti krajnice i kugle za 10-20km, napravljene negdje u Kini ili Vijetnamu, plocice naravljene u Bangladesu, i naravno da je najbolje auto. To sto mu treba od kaknja do Zenice da se zaustavi kada ide 170 km/h (ako uopste moze toliko ici, jer vjerovatno kupuje najjeftinije filtere kao i najjeftinije gorivo) nije vazno. Mi smo zemlja sa najvise saobracajnih nesreca, a bogami ovakvi papci su u vrhu odgovornosti za njih.
Industrialyzer

#266 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Industrialyzer »

Ne treba sad ici u krajnost. Golf 1 GTI je svojevremeno bio ubica svih hatch-eva. I originalni mk1 GTI je i danas na cijeni. Golf je dobro auto (nije najbolje, daleko od toga) ali pruza sve sto treba obicnom covjeku koji trazi prevoz od tacke A do tacke B. Lancia je uvijek bila za manjinu koja je znala cijeniti tu avangardu.
Golf_6

#267 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Golf_6 »

_mufljuz_ wrote:
Golf_6 wrote: amin
sve najbolje o pokojniku :oops:

dzaba je jaro - ti sa svojim JGLomVer6 mozes otrat guzicu ja se maloprije potrk'o sa mladom u novoj Djulijeti dok sam ja bio u Lancii Thesis- dobio sam sladak pozdrav mahanje - da sam mozda bio malo intenzivniji mozda bi pao i poziv na kafu iz auta :mrgreen:
:lol:
jadan si ti kad ti auto služi za kontanje riba :oops:
Last edited by Golf_6 on 20/01/2014 17:56, edited 1 time in total.
Bakir1

#268 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Bakir1 »

jefferson wrote: Tako i primjer naseg papka sa foruma. Voza Golfa 6 1.4, moze kupiti krajnice i kugle za 10-20km, napravljene negdje u Kini ili Vijetnamu, plocice naravljene u Bangladesu, i naravno da je najbolje auto. To sto mu treba od kaknja do Zenice da se zaustavi kada ide 170 km/h (ako uopste moze toliko ici, jer vjerovatno kupuje najjeftinije filtere kao i najjeftinije gorivo) nije vazno. Mi smo zemlja sa najvise saobracajnih nesreca, a bogami ovakvi papci su u vrhu odgovornosti za njih.
u sliku i priliku svega napisanog, kao relevatnog za vlasnika golfa (daleko od toga da je pravilo) uklapa se propagiranje optima ulja kao necega nema dalje, a kamo li ironije za argument se navodi da je daleko pristupacnije od razvikane (njemacke) konkurencije.
kakav autogo :lol:
Golf_6

#269 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Golf_6 »

Bakir1 wrote:
jefferson wrote: Tako i primjer naseg papka sa foruma. Voza Golfa 6 1.4, moze kupiti krajnice i kugle za 10-20km, napravljene negdje u Kini ili Vijetnamu, plocice naravljene u Bangladesu, i naravno da je najbolje auto. To sto mu treba od kaknja do Zenice da se zaustavi kada ide 170 km/h (ako uopste moze toliko ici, jer vjerovatno kupuje najjeftinije filtere kao i najjeftinije gorivo) nije vazno. Mi smo zemlja sa najvise saobracajnih nesreca, a bogami ovakvi papci su u vrhu odgovornosti za njih.
u sliku i priliku svega napisanog, kao relevatnog za vlasnika golfa (daleko od toga da je pravilo) uklapa se propagiranje optima ulja kao necega nema dalje, a kamo li ironije za argument se navodi da je daleko pristupacnije od razvikane (njemacke) konkurencije.
kakav autogo :lol:
http://www.proauto.ba/portal/vijesti_au ... 1&nid=2817

Image
Image
Image
Bakir1

#270 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Bakir1 »

to macko :lol: :lol: :lol:
citroen xm

#271 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by citroen xm »

Prve testove sigurnosti je imao Citroen još sa modelom TA. Dakle nije Mercedes. I ima negdje samo moram pročeprkati sve patente Citroena što posle Mercedes reklamira kao svoje. OK ima Mercedes dosta patenata, ali mi je smiješno do bola što sada reklamiraju kao novinu prskalice za vjetrobran koje su postavljene duž brisača, a ne na haubi. Pa to su P405 i BX imali prije 30 godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#272 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by _BataZiv_0809 »

Vise se bavimo psihijatrijskim slucajem Golf_6 nego Lanciom :D Jedini nacin na koji Golf moze dobiti preimucstvo nad Lanciom je upravo ovo silovanje mozga kakvo taj nesrecnik provodi ovdje :roll:
Golf_6

#273 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Golf_6 »

Bakir1 wrote:to macko :lol: :lol: :lol:
naravno, bolje DOMAĆI ORGINAL
nego uvozni levat

ovoliko košta UVOZNI ORIGINAL

Image

Last edited by Golf_6 on 20/01/2014 18:15, edited 1 time in total.
Bakir1

#274 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by Bakir1 »

Golf_6 wrote:
Bakir1 wrote:to macko :lol: :lol: :lol:
naravno, bolje DOMAĆI ORGINAL
nego uvozni levat

ovoliko košta UVOZNI ORIGINAL
i dalje ne kontas koliko govoris u prilog tvrdnje da si ironicno smijesan i sam levat kakvog nema :lol:
plucna mahramica

#275 Re: Kakva je budućnost Lancie

Post by plucna mahramica »

Najbolji golf:
Image
Post Reply