Kakva je budućnost Lancie
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1 Kakva je budućnost Lancie
Sve ljubitelje talijanskih automobila neugodno je iznenadila izjava S. Markionea o vrlo neizvjesnoj budućnosti Lancie. Riječ je svođenju Lancie samo na jedan model-Ypsilon koji će se prodavati isključivo na talijanskom tržištu. Najavio je kraj (kratkog) tržišnog vijeka Lancijinih "američkih" modela.
Međutim ova izjava ima dosta nedorečenosti, što se može zaključiti iz nespominjanja Delte koja je upravo prošla blagi facelift. Osim toga ovo nije prvi put da se špekulira oko budućnosti Lancie na sličan način. Mora se reći da je trenutno stanje velikim dijelom rezultat zanemarivanja Lancie od strane Fiata i pretvaranje te marke u isključivo luksuzne verzije Fiatovih modela. Položaj Lancie unutar Fiat grupacije me donekle posjeća na položaj SAAB-a unutrar GM.
Šta vi mislite? Hoće li jedna od najvećih automobilskih marki i najveći inovator u svijetu automobilizma preživjeti ovo teško razdoblje? Šta je po vašem mišljenju rješenje? Da li treba nastaviti sa prodajom Cryslerovih modela sa Lancijinom znackom ili ulagati u sasvim nove modele? Da li bi rješenje za ovu legendarnu kompaniju bilo da je kupe neki drugi auto koncern ili investitori iz Azije?
Međutim ova izjava ima dosta nedorečenosti, što se može zaključiti iz nespominjanja Delte koja je upravo prošla blagi facelift. Osim toga ovo nije prvi put da se špekulira oko budućnosti Lancie na sličan način. Mora se reći da je trenutno stanje velikim dijelom rezultat zanemarivanja Lancie od strane Fiata i pretvaranje te marke u isključivo luksuzne verzije Fiatovih modela. Položaj Lancie unutar Fiat grupacije me donekle posjeća na položaj SAAB-a unutrar GM.
Šta vi mislite? Hoće li jedna od najvećih automobilskih marki i najveći inovator u svijetu automobilizma preživjeti ovo teško razdoblje? Šta je po vašem mišljenju rješenje? Da li treba nastaviti sa prodajom Cryslerovih modela sa Lancijinom znackom ili ulagati u sasvim nove modele? Da li bi rješenje za ovu legendarnu kompaniju bilo da je kupe neki drugi auto koncern ili investitori iz Azije?
- sema911s
#2 Re: Kakva je budućnost Lancie
od fiata nemozes naporavit luksuzno avto samo dodavanjem vecih farova i malo koze na sjedista,.,
cijena im je veliki proble,.
modeli ne nude nista vise od ostalih
komponente iste na doblu teretnom i na najskupljem modelu,.,
kadau su ulozili u nesto osim u dizajn,.,
pogledas im servisnu mrezu i brigu o kupcima,.
pokusavaju propale americke modele da proguraju kroz novu masku hladnjaka ko novi model,.
sva gama vozila se zasniva na jednom vozilu,.jednoj osnovi,sasiji, koju razvlace evo 15godina,.
prodaju sve ista vozila koja su u svakoj narednoj seriji nesto kromirana nasminkana a u biti isto govno,.
nazor se guraju medju velike,.
i da uvjek al uvjek guraju do pola zavrsene avtomobile,. kada pogledas konkurenciju i fiat grupaciju,., cini se ko da su sfuserili sto i jesu,.
previse su se bazirali na jeftine modele pa bi sada te jeftine prodavali ko skupe,.
hoce neku visoku klasu a nemaju awd, rwd, neke fensy mjenjace, 159 koja iz vana izgleda lijepo sjedes unutra i doce kate crni komad plastike koji slici nekom audio uredjaju sa mogucnoscu reprodukcije video formata,., sve je sivo elegantno osim tog komada plastike,.,
500se prodaje ko neki mega modni dodatak,., rucice zmigavca i brisaca iste ko u dobla iz2003,.
guraju te neke ss pakete,. nasviraju motor a kocnice, dif, vjesanje standardno,.,
prave neke ultra mega giga male motore al im nas koji se zgrozavaju na tim malim sranjima,., ok nemaju ga gdje ugradit al ako hoces da si igrac moras imat sve igracke,.,
ono po cemu ih ja pamtim su 155, gt, gtv, delta, i to je vrijedno pomena dok ostala sve za sitnu buraniju,., jedn psa ima vise zvucnijih imena ,,., uporedis recimo jednog c6 sa nekom lanciom alfom,.,. da neidemo na svabe,.,
za mi ih al sami su krivi,. nemaju sta da ponude trzistu na duge staze,.,.
pokusavaju propale americke modele da proguraju kroz novu masku hladnjaka ko novi model,.
sva gama vozila se zasniva na jednom vozilu,.jednoj osnovi,sasiji, koju razvlace evo 15godina,.
prodaju sve ista vozila koja su u svakoj narednoj seriji nesto kromirana nasminkana a u biti isto govno,.
i da uvjek al uvjek guraju do pola zavrsene avtomobile,. kada pogledas konkurenciju i fiat grupaciju,., cini se ko da su sfuserili sto i jesu,.
previse su se bazirali na jeftine modele pa bi sada te jeftine prodavali ko skupe,.
hoce neku visoku klasu a nemaju awd, rwd, neke fensy mjenjace, 159 koja iz vana izgleda lijepo sjedes unutra i doce kate crni komad plastike koji slici nekom audio uredjaju sa mogucnoscu reprodukcije video formata,., sve je sivo elegantno osim tog komada plastike,.,
500se prodaje ko neki mega modni dodatak,., rucice zmigavca i brisaca iste ko u dobla iz2003,.
guraju te neke ss pakete,. nasviraju motor a kocnice, dif, vjesanje standardno,.,
prave neke ultra mega giga male motore al im nas koji se zgrozavaju na tim malim sranjima,., ok nemaju ga gdje ugradit al ako hoces da si igrac moras imat sve igracke,.,
ono po cemu ih ja pamtim su 155, gt, gtv, delta, i to je vrijedno pomena dok ostala sve za sitnu buraniju,., jedn psa ima vise zvucnijih imena ,,., uporedis recimo jednog c6 sa nekom lanciom alfom,.,. da neidemo na svabe,.,
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3 Re: Kakva je budućnost Lancie
_BataZiv_0809 wrote:Sve ljubitelje talijanskih automobila neugodno je iznenadila izjava S. Markionea o vrlo neizvjesnoj budućnosti Lancie. Riječ je svođenju Lancie samo na jedan model-Ypsilon koji će se prodavati isključivo na talijanskom tržištu. Najavio je kraj (kratkog) tržišnog vijeka Lancijinih "američkih" modela.
Neka Lancia bude Europski Chrysler,a Crhrysler Americka Lancia i gotovo. Bolje i to nego da se firma ugasi. Progutat ce to ljudi kroz koju godinu. Ne vidim da se nesto ljubitelji drugih marki bune kad dijele platforme,motore,mjenjace,prekidace i ostalo sa drugim brendovima,pogotovo iz iste grupacije.
- johntra
#4 Re: Kakva je budućnost Lancie
Neće niko to prihvatiti, jer podaci o prodaji tako govore...van Italije, niko skoro ne kupuje prepakovane američke Lancie, doduše, ne kupuje niko ni originalne Lancie...ta je marka odavno zrela za otpis, nažalost..otkako je umro Agnelli, koji je Lanciu posebno cijenio, ta je marka samo krenula nizbrdo...previše je FIAT imao kriza iz kojih je sebe izvlačio i na taj način je zanemario i Lanciu i AR...bolje je ugasiti Lanciu, nego je mučiti bezveze...doduše, najbolje bi je možda bilo prodati nekome, ali nekome ko razumije šta je italijansko vozilo i italijanski štih, ali od toga nema ništa...sve su to samo pusti snovi...
- Golf_6
#5 Re: Kakva je budućnost Lancie
koga kurac puca za lančom i italijanskim smećem
- johntra
#6 Re: Kakva je budućnost Lancie
sve što si ti nabrojao o dijeljenju dijelova rade sve grupacije koje u svom portfoliju imaju neki luksuzan brend...više puta smo to rekli da radi VW sa Audijem, masu komponenti dijeli, ne samo motore, nego i prekidače, radio je to i Ford sa Jaguarom i Aston Martinom, radi to i GM sa i Cadilacom, nekada i SAAB-om...imaš primjera koliko hoćeš...sema911s wrote:od fiata nemozes naporavit luksuzno avto samo dodavanjem vecih farova i malo koze na sjedista,.,
- _mufljuz_
#7 Re: Kakva je budućnost Lancie
nas malo pismenijeGolf_6 wrote:koga kurac puca za lančom i italijanskim smećem
- sema911s
#8 Re: Kakva je budućnost Lancie
znam da dijele,. jbga al uvjek su se razlikovali,., pa sto nebi i tada,.,
da su bili dobri jesu,.,al ko i sve u zivotu bude i prodje,.nek se prodaju kinezima jer oni i onako traze nacin da udju u evropu,., ustvari da lahko dodju do tehnologije,.,
dobro bi jedino bilo kada bi ih vw grupacija kupila pa iskoristila te njihove mozgove i pogone
da su bili dobri jesu,.,al ko i sve u zivotu bude i prodje,.nek se prodaju kinezima jer oni i onako traze nacin da udju u evropu,., ustvari da lahko dodju do tehnologije,.,
dobro bi jedino bilo kada bi ih vw grupacija kupila pa iskoristila te njihove mozgove i pogone
-
citroen xm
#9 Re: Kakva je budućnost Lancie
Čovjek sa nadimkom Golf_6 govori o Lančiji da je smeće. O jebem te demokratijo i internetu koji si dostupan svakom čobanu.
-
esso_sa
#10 Re: Kakva je budućnost Lancie
@Golf 6, jel mozes bit malo kultuuuuuurniji ?
Nije direkt vezano za naslov teme al sad za vikend vidjeh u Sarajevu crvenu Deltu HF Integrale u potpuno fabrickom stanju
Originalne felge, prosirenja, veliki podesivi spojler na gepeku...
Generalno ne volim italijanska auta ali za taj auto sve sto mogu rec je da zavidim vlasniku (neki je stariji covjek bio za volanom)
Nije direkt vezano za naslov teme al sad za vikend vidjeh u Sarajevu crvenu Deltu HF Integrale u potpuno fabrickom stanju
Generalno ne volim italijanska auta ali za taj auto sve sto mogu rec je da zavidim vlasniku (neki je stariji covjek bio za volanom)
Last edited by esso_sa on 15/01/2014 13:09, edited 2 times in total.
- Qler
#11 Re: Kakva je budućnost Lancie
Garant voza tricu i sanja o sestici, a sedmica je van i snova...
U glavnom, zao mi Lancie, kao sto mi je bilo zao Saab-a, iako mozda Saaba malo vise zalim.. Inace ova nova Delta mi je perfektno auto. Ne mogu opisati koliko mi se svidja. Jednostavno je savrsena. Po meni vrh u klasi dizaj, ni motori nisu za odbaciti.. iskreno ne znam kako se ponasa na cesti, vidio sam par na otovorenom, nisam ih mogao pratiti, i kvalitet ne znam da li su popravili (mislim da struju, mehanika sumnjam da je problem)... Ali auto bih kupio prije nego i jedno to godiste, i ta klasa...
U glavnom, zao mi Lancie, kao sto mi je bilo zao Saab-a, iako mozda Saaba malo vise zalim.. Inace ova nova Delta mi je perfektno auto. Ne mogu opisati koliko mi se svidja. Jednostavno je savrsena. Po meni vrh u klasi dizaj, ni motori nisu za odbaciti.. iskreno ne znam kako se ponasa na cesti, vidio sam par na otovorenom, nisam ih mogao pratiti, i kvalitet ne znam da li su popravili (mislim da struju, mehanika sumnjam da je problem)... Ali auto bih kupio prije nego i jedno to godiste, i ta klasa...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#12 Re: Kakva je budućnost Lancie
Evo malo da i ja odgovorim na svoju temu
Prvo bih se osvrmuo na ovo dijeljenje komponenti. Mislim da to ima i pozitivne strane, jer mene kao vozača Lancie uvijek obraduje kada saznam da mi paše neki dio sa Fiata ili Alfe, te da ga neću čekati sedmicama i bombastično platiti.
Jednostavno smatram da je sve ovo greška promašene Fiatove politike spram Lancie. Nije joj odredio poziciju, potpuno je zanemario njenu sportsku tradiciju. Za mene su Thesis, Phedra, Lybra i nova Delta umjetnička djela na točkovima, ali jednostavno nisu za svačiji ukus. Mislim da je trebalo kompaniju svesti u realnije okvire, smanjiti broj zaposlenih, broj fabrika, što je urađeno ali suviše kasno. Također i cijena treba biti dosta konkurentnija. Nije dovoljno biti par stotina eura jeftiniji od Audija ili BMW-a da bi mnoge naveo na kupovinu.
Što se tiče budućnosti ne znam da li je, za nas iskrene Lanciste, gore da se prodaje pod Cryslerovim kišobranom ili da je kupe neki investitori sa Tajvana pa da prave neke opskurne Pikachu automobile. Najviše bih volio vidjeti Lanciu izdiferenciranu unutar Fiata za određeni tip automobila, sa jasnim granicama prema Alfi i Fiatu. U najgorem slučaju da to budu ljepše prepakovani Crysleri. Ova Thema mi je ekstra straga, samo da su malo prednji kraj uradili više u Lancijinom stilu. Visoki bokovi joj odlično stoje
Isto vrijedi i za Flaviu, a Voyager ne bih komentarisao
Ipak sumnjam da je ovo definitivni kraj za Lanciu, Nije prvi put da se špekuliše o tom scenariju, ali ova slavna marka opstaje.
Pozdrav članu citroen xm. Citroen i Lanciu smatram vrlo sličnima, avangardom svjetske automobilske scene. Zato mi je jako drago da cijenite Lanciu
Prvo bih se osvrmuo na ovo dijeljenje komponenti. Mislim da to ima i pozitivne strane, jer mene kao vozača Lancie uvijek obraduje kada saznam da mi paše neki dio sa Fiata ili Alfe, te da ga neću čekati sedmicama i bombastično platiti.
Jednostavno smatram da je sve ovo greška promašene Fiatove politike spram Lancie. Nije joj odredio poziciju, potpuno je zanemario njenu sportsku tradiciju. Za mene su Thesis, Phedra, Lybra i nova Delta umjetnička djela na točkovima, ali jednostavno nisu za svačiji ukus. Mislim da je trebalo kompaniju svesti u realnije okvire, smanjiti broj zaposlenih, broj fabrika, što je urađeno ali suviše kasno. Također i cijena treba biti dosta konkurentnija. Nije dovoljno biti par stotina eura jeftiniji od Audija ili BMW-a da bi mnoge naveo na kupovinu.
Što se tiče budućnosti ne znam da li je, za nas iskrene Lanciste, gore da se prodaje pod Cryslerovim kišobranom ili da je kupe neki investitori sa Tajvana pa da prave neke opskurne Pikachu automobile. Najviše bih volio vidjeti Lanciu izdiferenciranu unutar Fiata za određeni tip automobila, sa jasnim granicama prema Alfi i Fiatu. U najgorem slučaju da to budu ljepše prepakovani Crysleri. Ova Thema mi je ekstra straga, samo da su malo prednji kraj uradili više u Lancijinom stilu. Visoki bokovi joj odlično stoje
Ipak sumnjam da je ovo definitivni kraj za Lanciu, Nije prvi put da se špekuliše o tom scenariju, ali ova slavna marka opstaje.
Pozdrav članu citroen xm. Citroen i Lanciu smatram vrlo sličnima, avangardom svjetske automobilske scene. Zato mi je jako drago da cijenite Lanciu
- Golf_6
#13 Re: Kakva je budućnost Lancie
od italijanskog smeća njemci su kupili što je valjalo: Lambo i možda će uzet Alfucitroen xm wrote:Čovjek sa nadimkom Golf_6 govori o Lančiji da je smeće. O jebem te demokratijo i internetu koji si dostupan svakom čobanu.
ostalo će propast jednako kao i Italija koju ćeka grčki scenario, jednostavno to je mediteranski javašluk-mentalitet u koji i Balkan spada
jednako kao što su njemci od engleskog smeća kupili ono što je valjalo: Rols, Bentley i Mini
smeće Rover otišao u historiju
Last edited by Golf_6 on 15/01/2014 13:26, edited 1 time in total.
- Qler
#14 Re: Kakva je budućnost Lancie
Ma ja, nisu htjeli ferarri da kupe, nije dobar...
-
citroen xm
#15 Re: Kakva je budućnost Lancie
Hvala, pozdravljam takođe!
Za mene je bolje da se Lancia ugasi nego da bude prepakovan amer. Volim i cijenim Lančiu, ne mislim ni da je 300c loš, ali ne idu jedno sa drugim. Na žalost poslednja prava Lančia je za mene Thesis kao što je poslednji pravi Citroen C6 i posle njegovog gašenja ako nastave sa ovom metodom germanizacije bolje i oni da se ugase jer bar neće brukati sveto ime u auto industriji. Ne znam šta će se sa Lančom desiti, po meni su od tih "čudnih" brendova najbolje prošli Jaguar i LR sa Indijcima i Volvo sa Kinezima. Najgori scenario za Lančiju, Citroen i SAAB jeste da njihova rješenja postanu prihvatljivi svima. Tada dobijamo mrtvi i dosadni VW sa slavnom značkom.
Za mene je bolje da se Lancia ugasi nego da bude prepakovan amer. Volim i cijenim Lančiu, ne mislim ni da je 300c loš, ali ne idu jedno sa drugim. Na žalost poslednja prava Lančia je za mene Thesis kao što je poslednji pravi Citroen C6 i posle njegovog gašenja ako nastave sa ovom metodom germanizacije bolje i oni da se ugase jer bar neće brukati sveto ime u auto industriji. Ne znam šta će se sa Lančom desiti, po meni su od tih "čudnih" brendova najbolje prošli Jaguar i LR sa Indijcima i Volvo sa Kinezima. Najgori scenario za Lančiju, Citroen i SAAB jeste da njihova rješenja postanu prihvatljivi svima. Tada dobijamo mrtvi i dosadni VW sa slavnom značkom.
- Golf_6
#16 Re: Kakva je budućnost Lancie
nije na prodaju ZASAD, drže se jošQler wrote:Ma ja, nisu htjeli ferarri da kupe, nije dobar...
čim ulete u krizu idu i oni na bubanj i naravno njemac ih kupuje, ko bi drugi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#17 Re: Kakva je budućnost Lancie
Kupili su i Bugatti, ali to sad nije tema . Hvala na vasem javljanju i odgovorima, ali ako ikako možete nemojte više kontaminirati temu vašim proizvoljnim i površnim opservacijama. Svako dobro!Golf_6 wrote:od italijanskog smeća njemci su kupili što je valjalo: Lambo i možda će uzet Alfucitroen xm wrote:Čovjek sa nadimkom Golf_6 govori o Lančiji da je smeće. O jebem te demokratijo i internetu koji si dostupan svakom čobanu.
ostalo će propast jednako kao i Italija koju ćeka grčki scenario, jednostavno to je mediteranski javašluk-mentalitet u koji i Balkan spada
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18 Re: Kakva je budućnost Lancie
Potpisujem ovu opservaciju! Svaka čast! Veliki sam ljubitelj avangardnih automobila i ovo što se dešava sa Lanciom i Citroenom mi stvarno teško za progutati. SAAB-u je GM stvarno učinio veliku nepravdu. Deja vu. Kada bi samo neki investitor sa smislom za Lanciu je i kupio, to bi bila prava stvar. Baš nešto poput Jaguara i Volvacitroen xm wrote:Hvala, pozdravljam takođe!
-
citroen xm
#19 Re: Kakva je budućnost Lancie
Bugati je Francuski. Uglavnom ja ne bi nikom poželio da dođe u ruke njemaca, pogotovo VW-a. Bolje da propadnu.
- Qler
#20 Re: Kakva je budućnost Lancie
Htjeli su u Lambo da stave dizela... to jedino neki bosnjo ako je radio u audiu to predlagao
Zamisli, otkljucas makinu, sjedas, gledaju trebe, das kontakt, sacekas da se grijaci ugase, i onda krene dizelcina da rokce, das turu, a on izbaci cep dima, sto se nakupio, jer po gradu ga vozao pa dfp se nakupio cadji 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21 Re: Kakva je budućnost Lancie
Da, osnovana je u Francuskoj od strane Italijana, a odgovor je bio namjenjen ljubitelju golfa koji mediterance očigledno smatra nižim evolucijskim oblikom. 
- Golf_6
#22 Re: Kakva je budućnost Lancie
zar nisu_BataZiv_0809 wrote:Da, osnovana je u Francuskoj od strane Italijana, a odgovor je bio namjenjen ljubitelju golfa koji mediterance očigledno smatra nižim evolucijskim oblikom.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#23 Re: Kakva je budućnost Lancie
Golf_6 wrote:od italijanskog smeća njemci su kupili što je valjalo: Lambo i možda će uzet Alfucitroen xm wrote:Čovjek sa nadimkom Golf_6 govori o Lančiji da je smeće. O jebem te demokratijo i internetu koji si dostupan svakom čobanu.
jednako kao što su njemci od engleskog smeća kupili ono što je valjalo: Rols, Bentley i Mini
smeće Rover otišao u historiju
Kad vidimo tebe u potpunosti se slazem. Samo nizem evolucijskpm obliku Golf moze biti uber auto i sebi na forumu dati nick po tome. A sad ocekujem da nas pocnes ubjedjivati kako je Optima najbolje ulje koje se moze kupiti u BIHGolf_6 wrote:zar nisu_BataZiv_0809 wrote:Da, osnovana je u Francuskoj od strane Italijana, a odgovor je bio namjenjen ljubitelju golfa koji mediterance očigledno smatra nižim evolucijskim oblikom.
-
Seyfo
#24 Re: Kakva je budućnost Lancie
Koga interesuje, preporučujem da pogleda epizodu Top Gear gdje su spomenuli Lanciju.
Sjećam se par detalja: nakon nekog skandala sa distributerom, ne prodaje se u Engleskoj od 1994.
To je proizvođač koji je imao zaista originalne ideje, ali ih je loše upakovao po principu: "mi smo originalni i bočna stakla kod naših auta se neće spuštati i dizati strujom, nego pomoću...hm, čarolije!!! To naravno ne radi, ali i pored toga mi ćemo prodavati taj auto!"
I nakon par takvih vratolomija, kupcima se takav smisao za humor prestane sviđati.
Sjećam se par detalja: nakon nekog skandala sa distributerom, ne prodaje se u Engleskoj od 1994.
To je proizvođač koji je imao zaista originalne ideje, ali ih je loše upakovao po principu: "mi smo originalni i bočna stakla kod naših auta se neće spuštati i dizati strujom, nego pomoću...hm, čarolije!!! To naravno ne radi, ali i pored toga mi ćemo prodavati taj auto!"
I nakon par takvih vratolomija, kupcima se takav smisao za humor prestane sviđati.
- Golf_6
#25 Re: Kakva je budućnost Lancie
pa i propašće, kao i svi ovi brandovi koje su njemci kupili i koji su bili pred propadanjem dok su bili samostalni, i koji bi i propali da ih oni nisu kupili, i Rols, i Lambo, i Mini....citroen xm wrote:Bugati je Francuski. Uglavnom ja ne bi nikom poželio da dođe u ruke njemaca, pogotovo VW-a. Bolje da propadnu.
a gledaj sad, svi su doživjeli PREPOROD, Rols i Lambo bilježe rekordne prodaje u svojoj historiji !!!!!
da hoće bogdom Njemac kupiti Bosnu i UVEST REDA
jebo mater onaj megaterorista prototaliban gavrilo što nas odvoji od njemaca i civilizacije i odvede u ropstvo zaostalim istočnjacima