Ima još do njega dosta... Naredne godine nekadnKrkan wrote:Grku sa Cipra kad će više Muratović
@svi u napad, hvala još jednom... Sretna nova i tebi
Moderators: Charuga, Tomahawk11
Ima još do njega dosta... Naredne godine nekadnKrkan wrote:Grku sa Cipra kad će više Muratović

Ipak, skupio je 11 nastupa u državnom dresu, što i nije loša cifra, ali obzirom na to da je mnogo slabijim igračima dodjeljivana veća uloga, mislim da je i Turković zaslužio bar malo veću priliku u reprezentaciji. A od ovoga što je ostvario, svakako treba posebno izdvojiti njegovo učešće u stvaranju historije. Naime, on je bio dio ekipe koja je 1995. godine odigrala prvu službenu utakmicu naše reprezentacije (slika dole). Radilo se o prijateljskom susretu protiv Albanije u Tirani, u kome smo bili poraženi sa 2:0. Rezultat ipak nije bio u prvom planu, posebno s obzirom na činjenicu da je tadašnji sastav skrpljen na brzinu, bez većine naših najjačih imena. Od igrača koji su nastupili u Tirani, samo su Konjić i Musić ostavili veći utisak u daljem razvoju reprezentacije. Turković je potom nastupio u još jednoj historijskoj utakmici, također prijateljskog karaktera, onoj protiv Brazila u Manausu godinu dana kasnije. Prethodno je sjedio na klupi protiv Grčke na otvaranju naših prvih kvalifikacija. Poslije Brazila je bio dio i našeg B tima koji je na turniru u Maleziji 1997. godine izborio drugo mjesto. Turković je odigrao sve utakmice na tom takmičenju izuzev finala, sa kojeg je odsustvovao zbog parnih žutih kartona. U narednim godinama su mu pozivi upućivani sporadično. Odigrao je i prijateljske utakmice protiv Makedonije i Mađarske, koje smo remizirali. Naposlijetku je dobio priliku i u kvalifikacionim utakmicama. Selektor Hadžibegić mu je dao svega par minuta protiv Litvanije na Koševu 1999. godine i znatno veću priliku protiv Farskih Ostrva u gostima. Nakon dosta loše partije protiv Farskih Ostrva više nije pozivan, sve do 2003. godine, kada ga je Baka Slišković kratko uvrstio u svoje planove. Tada je dobio malu priliku od 10-tak minuta na terenu potiv Luksemburga u Zenici. I to je bilo sve.Iskreno, nemam baš previše lijepa iskustva sa reprezentacijom. Fudbal sam uvijek igrao iz zadovoljstva i "za raju", a takvi igrači nisu prolazili u reprezentaciji. Fudbal je i prije, a pogotovo danas biznis, pa zbog toga i neki bolji igrači nisu uspjeli napraviti reprezentativne karijere.

Ja ovdje računam samo kvalifikacione... A te utakmice protiv Poljske sam spominjo kod određenih fudbalera... Npr. Kvržića...Fabijo wrote:Tema je ekstra![]()
Ali jedno pitanje, zar se utakmice protiv Poljske (2011 i 2007 ja mislim) ne broje kao zvanicne? Ti ih ovdje neracunas jer ih smatras kao B reprezentacijama, ali po transfermarktu i fifi to su bile zvanicne utakmice A-reprezentacije.

Dobro pitanje...SSemir wrote:meni nije jasno sto se vise ne igraju ti kupovi sa B reprezentacijom. djeluje mi kao dobra stvaz za ove igrace iz nase lige
Svi u svoj vakatmatematicar_teski wrote:kad ce golmani, tolja,hasagic,guso

Dobro, za Škoru se znaPismonosa wrote:Ali šega mi da smo imali nekih igrača čak i u Meksiku![]()
Ja za Zeku u Meksiku eto stvarno ne znadoh, ako je sramota šta ćumistek wrote:Vala je za Zeku bilo opšte poznatoSamo je zanimljivo kako je tamo uspjevao da prevaziđe strah od letenja
![]()
Ja se ovog Murata ne sjećam, ali nikako.
I zanimljivo baš da je Krunić tek 2007. ubilježio nastup u kvalama. Dugo je on bio uz repku baš.
cyprus wrote:Za wikipediju tada počinje njegova karijera![]()

Više sam utakmica bio u tom periodu na reprezentaciji nego u zadnjih 10 godina sve zajednocyprus wrote:A đe nećeš znat MurataDoduše, nikad niko o njemu nije ništa posebno pričo, ali ako si pratio prve kvalifikacije, moro si ga znat
Potrudiću se da večeras nastavimIcedMFEarth wrote:Što si stao kipre

Glavaš je u reprezentaciju stigao kao cijenjeni igrač njemačke Fortune, a njegova reprezentativna karijera je trajala nešto kraće od godinu dana – od ljeta 1996. do ljeta 1997. godine. Trajala bi sasvim sigurno i duže, da njegova klupska karijera nije bila već na samom zalasku. U tom periodu je uspio ubilježiti četiri nastupa u našim prvim kvalifikacijama – dva protiv Grčke, te po jedan protiv Slovenije i Danske. Njegov doprinos na terenu u tim utakmicama se može opisati kao prosječan. Bitno je istaknuti i njegovo učešće i u dvije velike prijateljske utakmice za naš državni tim 1996. godine – protiv Italije i Brazila. U Manausu protiv popularnih Karioka je čak nosio i kapitensku traku, što je svakako bila velika čast. Svečano se od državnog dresa oprostio 2000. godine u revijalnoj utakmici našeg najboljeg tima sa slekcijom svijeta. Već napisah da je kasnije bio i trener u našem A timu, i to u periodu od 2002. do 2007. godine.Zvao me tada Alija Izetbegović, predsjednik BiH i pitao lično da li bi igrao za BiH. Odgovorio sam predsjedniku države da drugu domovinu nemam i da nikada nisam ni pomišljao da igram za neku drugu selekciju. Roditelji, porodica, prijatelji godinama su patili zbog moje odluke. Bili su šikanirani i vrijeđani. I danas sam ponosan na svoj bh. patriotizam. Isto bih ponovo uradio.