DoZeN wrote:Opetja033 wrote:
Napisati kako jedino mjesoviti brakovi mogu ovu drzavu napraviti normalnom je samo po sebi sovinizam. Nemam nista ni protiv koga, svako ima pravo da bira svoje zivotne puteve i poznajem veliki broj mjesovitih brakova/veza koji su stabilni i koji nisu nista gori/bolji od brakova/veza koji nisu mjesoviti. Cak sta vise.
Medjutim isto tako zahtjevam da se postuje i moj izbor. A moj izbor je da nikada ne bih ni pomislio da budem u takvoj (ozbiljnoj) vezi/braku. Svoje dijete odgajam na nacin na koji ja zelim a to bi bilo u potpunosti nemoguce da je u pitanju mjesoviti brak.
Da,ponovicu ti opet
Ljubav i Ekonomija mogu da pokrenu BIH jedino.
Sto vise brakova i veza npr izmedju Bosnjaka i Srba iz Tuzle i Bijeljine,Trebinja i Mostara itd
Nemam nista protiv tvoga izbora,dok ti ne bacis kamen na Gay Paradu i pljunes kontas? Opet ne? Dok ti ne zahtjevas da zene moraju da predju na Islam i Pravoslavlje ili u Katolike (namjerno spominjem zene?)
Ti ces uciti svoje dijete da samo svoje zeni i udaje? pa i onaj ce iz Trebinja i iz Banja Luke ili Sokolca.....postujem tvoj izbor,ali ti se pravis da ne znas gdje zivis

Vidis, ja imam dijametralno suprotno misljenje: bosnjacki narod je stub i kicma ove drzave. Bez bosnjackog naroda ne bi bilo BiH. A mjesoviti brakovi su opasnost po opstanak bosnjackog naroda. Ali nikada ne bih izvalio glupost i rekao kako je spas Bosnjaka u tome da izbjegavaju mjesovite brakove. Iz prostog razloga jer je to apsolutno nedokazivo, bas kao i ova tvoja tvrdnja. Ali prihvatam i branim pravo svakog pojedinca da se zeni/udaje koga god zeli. Niko nema pravo odredjivati nekome sa kim ce dijeliti krevet.
Sa druge strane, meni kao osobi koja je musliman a samim time i prihvata islamsko pravilo da je roditelj odgovoran za odgoj svog djeteta u duhu Islama je NEMOGUCE biti u braku sa osobom koja ne pripada Islamu. Slozices se, to je poprilicno tesko ako si u braku sa osobom koja ne dijeli tvoje misljenje. Ne tako mali broj ljudi, pored sve svoje sekularnosti, nikada ne bi mogao ozeniti/udati se za nekoga ko je druge etnije/vjere.
Mjesoviti brakovi mogu biti uspjesni samo u dva slucaja:
1)ukoliko jedno od njih, a to je najcesce zena (znam 4-5 takvih slucajeva) "klepne usima" i prihvati da se djeca odgajaju u duhu tradicije/vjere jednog od roditelja.
2) oboje su ateisti i nisu privrzeni tradicijama svoje nacionalne skupine. Cak ni ovo nije garant uspjeha.