Političko ubistvo mješanih brakova

Locked
RATM56

#251 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by RATM56 »

eroslav wrote:
CaneBos wrote:
valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.
hm..napravit ću se mahnit pa upitati,,,, u kojem kontextu?

Stara balkanska škola mišljenja: moj komšo koji je isti kao ja ne valja, već valja onaj ''njegov'' 600 km daleko.
Bodkin

#252 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Bodkin »

Srbokatolici :D:D
eroslav

#253 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Casteneda wrote:

Ovi naši su zli škutori kamenjarski, dok su Dalmatinci fina raja
.

konstatacija ili samo interpretacija?
No za mene ste srbokatolici i jedni I drugi, i S jedne i S druge strane "neprirodne granice".
što znači šta? neam baš prilike susresti se sa navedenim terminom pa da malčice pojasniš...da te recimo bespotrebno ne pošaljem u mp3 :)
miki.ba

#254 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

Mister Yes wrote: Ešhedu en la ilahe illallah we ešhedu enne Muhammeden 'abduhu we resuluhu.
Amin :D
Mister Yes

#255 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Mister Yes »

RATM56 wrote:
eroslav wrote:
CaneBos wrote:
valjda je makar tebi jasno da hrvat iz Gruda nije kao hrvat iz Splita, ni srbin iz Lukavice, kao srbin iz Beograda.

Stara balkanska škola mišljenja: moj komšo koji je isti kao ja ne valja, već valja onaj ''njegov'' 600 km daleko.
Ne radi se o tome. Onaj u Splitu se ne osjeća ugroženo od muslimana pa i ne mrzi onoliko koliko mrzi onaj u Mostaru. Simple as that.

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”

Image
eroslav

#256 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

RATM56 wrote:

počevši od žena pa tako i do komšija...heben nakav univerzalni zaključak
eroslav

#257 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Mister Yes wrote:

Ne radi se o tome. Onaj u Splitu se ne osjeća ugroženo od muslimana pa i ne mrzi onoliko koliko mrzi onaj u Mostaru. Simple as that.
zar nijesu bili na tapeti gruđani?

i tko kaže da mostarci mrze 2/3 korpuse...generalno govoreći?
Casteneda

#258 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

RATM56 wrote:
eroslav wrote:
CaneBos wrote:

Stipu šuplje. I jedan i drugi su isti, to je inace i stav mnogih bh. Hrvata. Slomiše se kako bi dokazali kako su isto što I Zagorci, Slavonci... A i bh. Srbi zadnjim primjerom negodovanja zbog etiketiranja njih kao Bosanaca.
RATM56

#259 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by RATM56 »

Mister Yes wrote: Ne radi se o tome. Onaj u Splitu se ne osjeća ugroženo od muslimana pa i ne mrzi onoliko koliko mrzi onaj u Mostaru. Simple as that.

Ali Splićanin i Beograđanin nikad neće naučiti o islamskim običajima kao Mostarac Hrvat ili Srbin Sarajlija. Niti su upoznali muslimane sa one obične, ljudske strane.

Sve to ima svoje.
Casteneda

#260 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”
Image
r

Hrvat zapadnomostarac, najstolnijih i najstožernijih medu legitimnima da bude ugrožen od mostarskih Bošnjaka? :D
eroslav

#261 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by eroslav »

Casteneda wrote:

Stipu šuplje. I jedan i drugi su isti, to je inace i stav mnogih bh. Hrvata.
kojih hrvata, exponiranih..neexponiranih...običnog svijeta/onog u isturenim političkim redovima, kojeg hrvata..budi precizniji u svojim komentarima..pokoji argument bi također dobrodošao..da bespotrebno ne ostanemo na subjektivnim zaključcima
Slomiše se kako bi dokazali kako su isto što I Zagorci, Slavonci...
u kojem smislu isti? nacionalnom-narodnosnom-vjerskom-političkom konceptu-krvnoj grupi...čemu?
:-)
Mister Yes

#262 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Mister Yes »

RATM56 wrote:
Mister Yes wrote: Ne radi se o tome. Onaj u Splitu se ne osjeća ugroženo od muslimana pa i ne mrzi onoliko koliko mrzi onaj u Mostaru. Simple as that.

Ali Splićanin i Beograđanin nikad neće naučiti o islamskim običajima kao Mostarac Hrvat ili Srbin Sarajlija. Niti su upoznali muslimane sa one obične, ljudske strane.

Sve to ima svoje.
To je potpuno nebitno za ovu priču. Najjači instinkt je instinkt za samoodržanjem. Aktivira se kada se osjetiš ugroženim. Dovoljno je da osjetiš da je ugrožen tvoj sistem vrijednosti recimo ako si manjina u sredini u kojoj većina ima drugačiji sistem vrijednosti. Instinktivno ćeš se osjetiti ugrožen jer tvoji potomci će potencijalno rasti u sredini sa sistemom vrijednosti koji je drugačiji od tvog sistema vrijednosti. Osjećaj ugroženosti će biti proporcijalan tvojoj privrženosti za tvoj sistem vrijednosti a obrnuto proporcijalan tvojoj tolerancija prema drugim sistemima vrijednosti. Naš problem u BiH recimo, je što je stepen tolerancije prema islamu kod Srba i Hrvata izrazito mali.
_Sarajevka_

#263 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

RATM56 wrote: Stara balkanska škola mišljenja: moj komšo koji je isti kao ja ne valja, već valja onaj ''njegov'' 600 km daleko.
Nije bas tako. Hrvati Sarajeva (ili Tuzle) i Hrvati Gruda su takodjer dva svijeta.
RATM56

#264 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by RATM56 »

Mister Yes wrote:
RATM56 wrote:

Sve to ima svoje.
To je potpuno nebitno za ovu priču. Najjači instinkt je instinkt za samoodržanjem. Aktivira se kada se osjetiš ugroženim. Dovoljno je da osjetiš da je ugrožen tvoj sistem vrijednosti recimo ako si manjina u sredini u kojoj većina ima drugačiji sistem vrijednosti. Instinktivno ćeš se osjetiti ugrožen jer tvoji potomci će potencijalno rasti u sredini sa sistemom vrijednosti koji je drugačiji od tvog sistema vrijednosti. Osjećaj ugroženosti će biti proporcijalan tvojoj privrženosti za tvoj sistem vrijednosti a obrnuto proporcijalan tvojoj tolerancija prema drugim sistemima vrijednosti. Naš problem u BiH recimo, je što je stepen tolerancije prema islamu kod Srba i Hrvata izrazito mali.
Ratne generacije su uvek zajebane. Na kraju krajeva znaš po svojim starim koji se sećaju nekih drugih ratova. Ja govorim o ljudima koji su rasli u SFRJ. Nije bilo niti je moglo biti tolerantnijih ljudi od Tuzlaka, Sarajlija i Mostaraca šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih. Sutra će opet kada stasaju nove generacije najtolerantniji biti oni iz mešovitih sredina.

Inače to nažalost nije problem kod Hrvata i Srba iz BiH. Šta misliš da preseliš Francuze u Sarajevo sa onim radikalnim stavovima o nošenju hidžaba u školama? To je problem čitavog zapadnog sveta koji je sve netolerantniji prema islamu
Casteneda

#265 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Casteneda »

Sarajka, zaboravih pitati, kako Hans?
basicm

#266 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by basicm »

Protivnik sam mijesanih brakova, pogotovo sto se radjaju djeca sa deformisanim identitetom.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
miki.ba

#267 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

basicm wrote:Protivnik sam mijesanih brakova, pogotovo sto se radjaju djeca sa deformisanim identitetom.

Šta je deformisani identitet?
Zvuci kao hendikep. :D
Opetja033

#268 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Opetja033 »

DoZeN wrote:
Opetja033 wrote:
Napisati kako jedino mjesoviti brakovi mogu ovu drzavu napraviti normalnom je samo po sebi sovinizam. Nemam nista ni protiv koga, svako ima pravo da bira svoje zivotne puteve i poznajem veliki broj mjesovitih brakova/veza koji su stabilni i koji nisu nista gori/bolji od brakova/veza koji nisu mjesoviti. Cak sta vise.

Medjutim isto tako zahtjevam da se postuje i moj izbor. A moj izbor je da nikada ne bih ni pomislio da budem u takvoj (ozbiljnoj) vezi/braku. Svoje dijete odgajam na nacin na koji ja zelim a to bi bilo u potpunosti nemoguce da je u pitanju mjesoviti brak.
Da,ponovicu ti opet
Ljubav i Ekonomija mogu da pokrenu BIH jedino.
Sto vise brakova i veza npr izmedju Bosnjaka i Srba iz Tuzle i Bijeljine,Trebinja i Mostara itd
Nemam nista protiv tvoga izbora,dok ti ne bacis kamen na Gay Paradu i pljunes kontas? Opet ne? Dok ti ne zahtjevas da zene moraju da predju na Islam i Pravoslavlje ili u Katolike (namjerno spominjem zene?)
Ti ces uciti svoje dijete da samo svoje zeni i udaje? pa i onaj ce iz Trebinja i iz Banja Luke ili Sokolca.....postujem tvoj izbor,ali ti se pravis da ne znas gdje zivis :)
Vidis, ja imam dijametralno suprotno misljenje: bosnjacki narod je stub i kicma ove drzave. Bez bosnjackog naroda ne bi bilo BiH. A mjesoviti brakovi su opasnost po opstanak bosnjackog naroda. Ali nikada ne bih izvalio glupost i rekao kako je spas Bosnjaka u tome da izbjegavaju mjesovite brakove. Iz prostog razloga jer je to apsolutno nedokazivo, bas kao i ova tvoja tvrdnja. Ali prihvatam i branim pravo svakog pojedinca da se zeni/udaje koga god zeli. Niko nema pravo odredjivati nekome sa kim ce dijeliti krevet.

Sa druge strane, meni kao osobi koja je musliman a samim time i prihvata islamsko pravilo da je roditelj odgovoran za odgoj svog djeteta u duhu Islama je NEMOGUCE biti u braku sa osobom koja ne pripada Islamu. Slozices se, to je poprilicno tesko ako si u braku sa osobom koja ne dijeli tvoje misljenje. Ne tako mali broj ljudi, pored sve svoje sekularnosti, nikada ne bi mogao ozeniti/udati se za nekoga ko je druge etnije/vjere.

Mjesoviti brakovi mogu biti uspjesni samo u dva slucaja:
1)ukoliko jedno od njih, a to je najcesce zena (znam 4-5 takvih slucajeva) "klepne usima" i prihvati da se djeca odgajaju u duhu tradicije/vjere jednog od roditelja.
2) oboje su ateisti i nisu privrzeni tradicijama svoje nacionalne skupine. Cak ni ovo nije garant uspjeha.
Last edited by Opetja033 on 26/07/2013 11:59, edited 1 time in total.
Pasiflora

#269 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

basicm wrote:Protivnik sam mijesanih brakova, pogotovo sto se radjaju djeca sa deformisanim identitetom.
Mama i tata ti imaju deformisani identitet (sta god to znacilo :skoljka: ), debilu poremeceni.
Pasiflora

#270 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

Opetja033 wrote:[Mjesoviti brakovi mogu biti uspjesni samo u dva slucaja:
1)ukoliko jedno od njih, a to je najcesce zena (znam 4-5 takvih slucajeva) "klepne usima" i prihvati da se djeca odgajaju u duhu tradicije/vjere jednog od roditelja.
2) oboje su ateisti i nisu privrzeni tradicijama svoje nacionalne skupine. Cak ni ovo nije garant uspjeha.
Nije samo u ta dva slucaja, ali naravno ti (i ljudi slicnih stavova) to ne mozete razumjeti jer nemate iskustvo.
Opetja033

#271 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Opetja033 »

Pasiflora wrote:
Mama i tata ti imaju deformisani identitet (sta god to znacilo :skoljka: ), debilu poremeceni.
Interesantno, i ne znas sta znaci to sto je napisao ali si pozurili da ga popljujes i izvrijedjas. Bas onako kosmopolitski, gradjanine svijeta.

P.S. Ne, ne smatram da djeca iz mjesovitih brakova imaju bilo kakav vid deformacije. Fizicki ili psihicke. Ili identiteske. :mrgreen:
NeenaSa

#272 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by NeenaSa »

'Bem ti zivot i iPhone i ... da , ne dalje, jer cu (mozda) :D zaradit' ban.
Pasiflora

#273 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

Opetja033 wrote:
Pasiflora wrote:
Interesantno, i ne znas sta znaci to sto je napisao ali si pozurili da ga popljujes i izvrijedjas. Bas onako kosmopolitski, gradjanine svijeta.

P.S. Ne, ne smatram da djeca iz mjesovitih brakova imaju bilo kakav vid deformacije. Fizicki ili psihicke. Ili identiteske. :mrgreen:
Nisam nista rekla tebi, niti sam te napala. Zato sam postove i razdvojila.
Izraz "deformisani identitet" ne postoji - izmisljeni izraz nepismenog stvora.
A tebi sam htjela reci da je ok imati stav kakav imas - to je tvoja stvar. Kao sto je moja stvar da imam stav kakav imam, a imam ga kao iskustvo iz prve ruke :-D . Vjeruj mi, puno je bolje nego sto mozes i zamisliti.
komentatorxxx

#274 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by komentatorxxx »

Mister Yes wrote:
Postujem tvoje argumente do sada i imaju smisla. Medjutim, ako je tolerancija mala jesi se zapitao zasto je to tako. Buduci da nisi vjernik valjda argument nece biti jer tako pise u knjigama. Ocigledno se 1. radi o drugim vrijednostima kao sto si i sam navao i 2. ideologija je agresivnija i zeli uci u sve pore zivota i pa je samim tim i otpor veci.

Mislim da si ovdje zamjenio uzrok i posljedicu.

To je slucaj sa puno kultura sa kojima Islam granici, ne samo sa Hrvatima i Srbima u BiH.
Last edited by komentatorxxx on 26/07/2013 12:10, edited 1 time in total.
Opetja033

#275 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Opetja033 »

Pasiflora wrote:
Opetja033 wrote:[Mjesoviti brakovi mogu biti uspjesni samo u dva slucaja:
Nije samo u ta dva slucaja, ali naravno ti (i ljudi slicnih stavova) to ne mozete razumjeti jer nemate iskustvo.
Hajde molim te odgovori mi na slijedece pitanje: zelim da se moja djeca odgajaju kao muslimani. Dakle do njihovog punoljetstva, prema islamskom vjerovanju (u koje ja kao musliman, je li - logicno, vjerujem) ja sam DUZAN i ODGOVORAN za njihov odgoj i njihov odnos prema vjeri. Dakle u kontekstu da ih odgajam kao muslimane. Ne kao krscane, ne kao "i jedno i drugo", ne kao jevreje, budiste, hinduse, ateiste, "neka sami biraju", itd - nego samo kao muslimane.

Obzirom da tvrdis da mjesoviti brakovi mogu uspjeti mimo moje dvije gore pomenute kategorije, ljubazno te molim da mi dadnes prijedlog kako bih ja mogao u ovom slucaju zivjeti u skladnom braku sa nemuslimankom? Interesuje me tvoj odgovor.
Locked