Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#251 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Great Cornholio »

belfy wrote:zaista nisam uhvatio poentu ovog zadnjeg odgovora, ipak, siguran sam da si ti mene dobro razumio. zato ne znam zasto i pokusaj odgovora. elem, nisam razumio....
Možda ti Niče pomogne da shvatiš šta sam htio reći, a on je rekao " Isus je rekao svojm Jevrejima : "Zakon je bio za sluge- ljubite Boga kao što ga ljubim ja, kao njegov sin! Šta se nas božjih sinova tiče moral!".

Ne možeš vjerovati ako se u nešto ne uvjeriš, a kad se u nešto uvjeriš onda ćeš to činiti bez osjećaja moranja, vjerovaćeš Bogu da On ne želi da mu se klanjaš već da ti je On najiskreniji prijatelj, koji ti savjetuje ono što je najbolje za tebe, i nikad ti ništa ne naređuje.
fatamorgana

#252 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
belfy wrote:zaista nisam uhvatio poentu ovog zadnjeg odgovora, ipak, siguran sam da si ti mene dobro razumio. zato ne znam zasto i pokusaj odgovora. elem, nisam razumio....
Možda ti Niče pomogne da shvatiš šta sam htio reći, a on je rekao " Isus je rekao svojm Jevrejima : "Zakon je bio za sluge- ljubite Boga kao što ga ljubim ja, kao njegov sin! Šta se nas božjih sinova tiče moral!".

Ne možeš vjerovati ako se u nešto ne uvjeriš, a kad se u nešto uvjeriš onda ćeš to činiti bez osjećaja moranja, vjerovaćeš Bogu da On ne želi da mu se klanjaš već da ti je On najiskreniji prijatelj, koji ti savjetuje ono što je najbolje za tebe, i nikad ti ništa ne naređuje.
Pa šta fali klanjanju .... i klanjanje je izraz odanosti, poštovanja, ljubavi prema bogu .... ako vjernik tako osjeća ....
fatamorgana

#253 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Samo još da dodam, ne mora ga voljeti ( tj.osobu iz naslova) ali ni mrziti, jel' tako narode? 8-)
Great Cornholio

#254 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Pa šta fali klanjanju .... i klanjanje je izraz odanosti, poštovanja, ljubavi prema bogu .... ako vjernik tako osjeća ....
Pa nije Bog direktor preduzeća u kom' radiš, da mu se moraš dodvoravati radi povišice ili unapređenja, ili da ti ne bi dao otkaz :D
fatamorgana

#255 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Pa nije Bog direktor preduzeća u kom' radiš, da mu se moraš dodvoravati radi povišice ili unapređenja, ili da ti ne bi dao otkaz :D
ovo nešto iz ličnog iskustva? ;-)
kojeime

#256 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Ma naravno Great, nije, sta ti bog moze ako mu se ne dodvoravas, da te pogodi munjom ili te otjera u pakao, sta je to naspram patnje koju ti direktor moze prirediti :wink:
Great Cornholio

#257 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

kojeime wrote:Ma naravno Great, nije, sta ti bog moze ako mu se ne dodvoravas, da te pogodi munjom ili te otjera u pakao, sta je to naspram patnje koju ti direktor moze prirediti :wink:
Pakao ne postoji, tako da te Bog ne može otjerati u njega, Raj postoji, ali da bi bio u Raju moraš irazviti osobine koje će ti omogućiti da tamo živiš a da ništa ne pokvariš. Grom znamo kako nastaje, nije isključeno da Bog može, ako treba, i upravljati munjom, ali nema razloga da to čini, jer On nikoga ne kažnjava ( na Zemlji), može samo pomoći, ako želiš pomoć i od njega je zatražiš.

A direktori su upropastili mnoga preduzeća, jer rijetko je kojem direktoru bitan zajednički interes i sreća svih radnika, Uglavnom gledaju kako da se za što kraće vrijeme obogate, pri tome ne biraju sredstva, a na radnike gledaju samo kao na sredstvo pomoću kojeg će se obogatiti.
Great Cornholio

#258 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
ovo nešto iz ličnog iskustva? ;-)
Nemam puno iskustva sa direktorima, ali eto slušajući priče drugih moglo bi se zaključiti da su direktori uglavnom veoma sujetne osobe, da vole kad pred njima puziš, i kad ih veličaš usput umanjući sopstvenu vrijednost, a Bog nije takav,
Bog koji kaže da nas je stvorio po svom obličju, nije ni sujetan, niti želi da se ponižavamo pred njim, niti želi da umanjujemo vlastitu vrijednost i za svo dobro smatramo odgovornim isključivo Njega.
fatamorgana

#259 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Nemam puno iskustva sa direktorima, ali eto slušajući priče drugih moglo bi se zaključiti da su direktori uglavnom veoma sujetne osobe, da vole kad pred njima puziš, i kad ih veličaš usput umanjući sopstvenu vrijednost, a Bog nije takav,
Bog koji kaže da nas je stvorio po svom obličju, nije ni sujetan, niti želi da se ponižavamo pred njim, niti želi da umanjujemo vlastitu vrijednost i za svo dobro smatramo odgovornim isključivo Njega.
K'o da gledam ... i živjeli su sretno do kraja života ....
Great Cornholio

#260 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Nemam puno iskustva sa direktorima, ali eto slušajući priče drugih moglo bi se zaključiti da su direktori uglavnom veoma sujetne osobe, da vole kad pred njima puziš, i kad ih veličaš usput umanjući sopstvenu vrijednost, a Bog nije takav,
Humorističan si mladiću, čuvaj se pretjerane humorističnosti :D
fatamorgana

#261 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:[

Pa ovakvih bajki što ti pričaš o bogu nema ni u Kekecu ...
shmizlica

#262 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

:meza:
fatamorgana

#263 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

shmizlica wrote::meza:
Imal' bujruma za Kornija i mene? Korni, napuni malo usta, :lol:
Great Cornholio

#264 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:

Ja vjerujem da je Bog takav, takvim ga doživljavam, nikad je ne bi mogao vjerovati u Boga diktatora, jer opet je Niče u pravu kad kaže " Grijeh nije prvenstveno grijeh prema Bogu, nego prema nama samima".
fatamorgana

#265 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Tačno ....
harač

#266 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:

:lol: :lol: :-)
Great Cornholio

#267 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

harač wrote:
Reci šta je toliko smiješno, da se i mi malo nasmijemo :D
harač

#268 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

ne valja prepričavati, kažu :evil:
Great Cornholio

#269 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

harač wrote:ne valja prepričavati, kažu :evil:
Ma valja ba, da ne valja ne bi stalno reprizirali one "Vize za budućnost" u Novogodišnjem TV programu :twisted: :D
fatamorgana

#270 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

harač wrote:
fatamorgana wrote:
harač, dozvolićeš mi da se nesložim s tobom, zapravo nije smiješno već tužno .... :(
Great Cornholio

#271 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
harač wrote:
fatamorgana wrote:
harač, dozvolićeš mi da se nesložim s tobom, zapravo nije smiješno već tužno .... :(
Samo vi nastavite, moj stajling to može izdržati :D

Ma ne bih ja tebe dao nikome, ni za brdo karamela :kiss: :D
kojeime

#272 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Great Cornholio wrote:
kojeime wrote:Ma naravno Great, nije, sta ti bog moze ako mu se ne dodvoravas, da te pogodi munjom ili te otjera u pakao, sta je to naspram patnje koju ti direktor moze prirediti :wink:

Pakao ne postoji, tako da te Bog ne može otjerati u njega, Raj postoji, ali da bi bio u Raju moraš irazviti osobine koje će ti omogućiti da tamo živiš a da ništa ne pokvariš
. Grom znamo kako nastaje, nije isključeno da Bog može, ako treba, i upravljati munjom, ali nema razloga da to čini, jer On nikoga ne kažnjava ( na Zemlji), može samo pomoći, ako želiš pomoć i od njega je zatražiš.

A direktori su upropastili mnoga preduzeća, jer rijetko je kojem direktoru bitan zajednički interes i sreća svih radnika, Uglavnom gledaju kako da se za što kraće vrijeme obogate, pri tome ne biraju sredstva, a na radnike gledaju samo kao na sredstvo pomoću kojeg će se obogatiti.
Boldirano: Mozes dokazati? Ne da pakao ne postoji, nego da raj postoji. I ako postoji, po definiciji koje religije je raj takav kakav je? I to da pomaze onima koji traze pomoc, isto mozes dokazati?

Za direktore se slazem.
fatamorgana

#273 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

kojeime wrote:
Great Cornholio wrote: Pakao ne postoji, tako da te Bog ne može otjerati u njega, Raj postoji, ali da bi bio u Raju moraš irazviti osobine koje će ti omogućiti da tamo živiš a da ništa ne pokvariš[/b]. Grom znamo kako nastaje, nije isključeno da Bog može, ako treba, i upravljati munjom, ali nema razloga da to čini, jer On nikoga ne kažnjava ( na Zemlji), može samo pomoći, ako želiš pomoć i od njega je zatražiš.

Boldirano: Mozes dokazati? Ne da pakao ne postoji, nego da raj postoji. I ako postoji, po definiciji koje religije je raj takav kakav je? I to da pomaze onima koji traze pomoc, isto mozes dokazati?

Za direktore se slazem.
Ma to mu je rekla jedna 'vamo, :wink:
Great Cornholio

#274 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

kojeime wrote:

Za direktore se slazem.
Ne mogu dokazati ništa od toga, zbog toga i kažem da vjerujem u sve što rekoh, ne da znam da je sve tako kako ja rekoh.
Great Cornholio

#275 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Ma to mu je rekla jedna 'vamo, :wink:
U pravu si, Bog preko određenih osoba može djelovati na nas, pomoći nam da uradimo neke pozitivne stvari koje sami ne bi uradili, u to sam se uvjerio.
Post Reply