Važnost "muslimanskog" imena?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
6saturn6

#251 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by 6saturn6 »

SugarCookie wrote:Za potpuno objašnjenje ovog pitanja ću ukratko rezimirati jedan dio svoje biografije da bi čitaoci razumjeli zašto me uopšte ovo zanima.

Naime, rođen sam u miješanom braku, u krugu porodice koja je na margini agnosticizma i ateizma, zbog čega i saam ne nosim "muslimansko" ime. Od prvih pokušaja da sastavim svoju sliku svijeta i ljudi u svojoj glavi sam uvijek dolazio do zaključka da neka "viša sila" mora postojati u okviru naših života, da bi taj život, odnosno naši životi uopšte imali smisla. (subjektivno stanovište)

Udubuljujući se u ta razmišljanja, počeo sam sa nekim svojim "self-made" molitvama, koje su se nekad i manifestirale u klanjanju, u trenutcima zahvalnosti ili tuge kada bih se obraćao Bogu. Molitva po molitva, korak po korak, počeh tako i analizirati monoteističke ili vam ga Abrahamove religije. U prvi mah mi je prisustvo religije kao spona između individue i Boga bila bespotrebna zamisao u vjerskom pogledu. Onda bi došao ramazan..

Post je uvijek kod mene izazivao ogroman respekt, pogotovo prema onima, koji isposte čitav mjesec ramazana. Uprkos agnostičko-ateističkoj orijentiranosti svoje porodice, nisam susretao druga mišljenja, i svi bi se složili da je to stvar karaktera i da post ne može nositi ništa loše sa sobom, dok je u granicama fizički, a i psihički podnošljivog (ovo drugo se odnosilo na moje prve pokušaje posta).

Počeh onda u jednom trenutku na pitanja; "kakvo je tvoje vjersko opredjeljenje?", odgovarati sa svojim standardnim agnosticističkim odgovorima, dodavajući da kada bih svoju vjeru u Boga morao objasniti kroz jednu religiju, bi to sigurno bio Islam.

Tražeći tako idalje odgovore, je to odbijanje religije kao spone otpalo sa mojih stanovišta, te prihvatih načela Islama, subhanAllah.

Međutim ime je ostalo, i u našim (Bosansko-Hercegovačkim krugovima) ne nosi epitet "muslimanskog" (u najmanju ruku). Uglavnom se uzima kao primjer zapovijed da se djeci nadjednuju lijepa imena, jer će ta ista nositi sa sobom na ovom i na onom svijetu, dok sam također se susreo sa mnogo osoba koje su mi rekle, da porijeklo imena nema tolikog značaja, koliko samo značenje imena. Razumijem praktičnost u nadjevanju imena poslanika djeci kao znak sjećanja na njih i vrijednovanja njihovih djela, ali sam se također susretao sa mišljenima da se ne trebaju davati imena "nevjerničkih" naroda djeci, kraj toliko arapskih/turskih/perzijskih imena. Na kraju krajeva sva tri pomenuta naroda su bila nevjernička dok nije došao Islam, pa opet nije došlo do kolektivnog preimenovanja onih koji su prihvatili Islam kao njihovu vjeru (barem mi nije poznat takav scenariji).

Zbog toga između ostalog pitanje; "Da li postoji ustaljenja definicija o muslimanskim imenima. Da li ona (muslimanska imena) zapravo postoje ili su dobile taj epitet zbog mnogobrojnosti muslimana, koji su nosili ta imena kroz historiju?"

Zanimaju me vaša mišljenja i argumenti na ovu temu. Hvala unaprijed i selam alejkum. :-D :sax:

P.S. Izvinjavam se, ako je već bila ova tema.
Posmatranjem Vaznosti ''muslimanskog'' imena dolazis do jedne logicke kontradikcije. Prije bilo kojih drugih konstatacija, pitanje je zasto si prihvatio deizam objerucke iako su ti roditelji ateisti? Da li je manjkalo njihove paznje prema tebi i usmjeravanja.. No, zasto bi muslimansko ime imalo neku vaznost, onda bi krscansko predstavljalo neke nedostatke? Izadjimo potpuno iz abrahamovog kulta, zasto je muslimansko vaznije od budistickog? Cekaj sad, kakve veze uopste religija ima sa imenom i zasto uopste religija odredjuje nase ime? Koja su to onda ateisticka imena, ''medjunarodna''? WTF?

:run: :run: :run: :run: :run:
eman

#252 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by eman »

nije to tema :-)
6saturn6

#253 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by 6saturn6 »

eman wrote:nije to tema :-)
pa jest.. samo liku kazem da se ne sekira.
Važnost "muslimanskog" imena?

Nema je.
SugarCookie

#254 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

Objeručko prihvatanje deizma nije nigdje navedeno. Moje vjerovanje i prihvatanje islama je manifest sopstvene filozofije, koju u početku nisam imao hrabrosti eksponirati, pa što sam više sazrijevao, tako me je više bolilo briga šta drugi misle, klasično pubertetski. I nisam nigdje rekao da su mi roditelji ateisti.

Bizarna zamisao; djeca koja lete ka vjerovanju jer ih roditelji nisu dovoljno grlili.

A baš zbog tvojih pitanja (za koja nisam siguran jesu li retorička ili su ozbiljno upućena) sam i ja otvorio ovu temu. Zanimalo me je da li je opčinjenost imenom/imenima samo odraz zatucanosti naše zemlje, ili pak postoji neka kompleksnija odredba, osim da djeci nadjenjujemo lijepa imena.
nasa

#255 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by nasa »

SugarCookie wrote:Objeručko prihvatanje deizma nije nigdje navedeno. Moje vjerovanje i prihvatanje islama je manifest sopstvene filozofije, koju u početku nisam imao hrabrosti eksponirati, pa što sam više sazrijevao, tako me je više bolilo briga šta drugi misle, klasično pubertetski. I nisam nigdje rekao da su mi roditelji ateisti.

Bizarna zamisao; djeca koja lete ka vjerovanju jer ih roditelji nisu dovoljno grlili.

A baš zbog tvojih pitanja (za koja nisam siguran jesu li retorička ili su ozbiljno upućena) sam i ja otvorio ovu temu. Zanimalo me je da li je opčinjenost imenom/imenima samo odraz zatucanosti naše zemlje, ili pak postoji neka kompleksnija odredba, osim da djeci nadjenjujemo lijepa imena.
Uvijek se radi o istom,o ljudskoj potrebi da sve odredi i ogranici.
Ljudi samo kazu nije sve crno-bijelo,a mnogi ustvari vole pravo da sve definisu na taj nacin....
I tako dobijes kilometar objasnjenja koji su "pomoc" koja treba da te oslobodi odgovornosti spram vrlo jednostavne recenice odnosno hadisa "Dajite djeci lijepa imena......"
“Onaj tko oponaša neki narod - njemu i pripada” je druga prica koja se ne tice samo imena vec recimo moze imati i vezu s izborom imena djetetu.
Prenosi se da je Poslanik mijenjao imena koja su imala ruzno znacenje,to je sustina ,ime ne bi trebalo da ima ruzno znacenje ,a sve preko je vec individulno kao npr.razlozi zbog kojih neko se odlucuje za neko ime ,utjecaj sredine u kojoj zivi,obicaja itd.
SugarCookie

#256 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by SugarCookie »

U jednom od prošlih komentara kritikovah uzimanje hadisa, ne kritikujem tebe (da naglasim), ali neću se previše osvrnuti, ne bi li pregazio svoju riječ tako.

Uvijek sam pomenuti hadis (subjektivno) tumačio kao imitiranja objektivnih rituala, koji su standardni za jednu religiju/kult/filozofiju. Ime ima porijeklo i pripadnost po značenju. Na osnovu toga imamo i imena pripisana Bogu, i imamo "ljudska" imena, a dalje, ne znam, nit vidim ikakvu smisao pripisivanja ih religijama. U biti su latinska i arapska imena, koja su danas najrasprostranjenija u svijetu, imala svoje značenje na osnovu svakodnevne upotrebe. Vodeći se time, trebao bih poznanika/druga na ulici dozivati sa; duhoviti, pobožni, plemeniti, mudri..

Jedino što neko reče na forumu da možemo očekivati svakakva imena unutar svake religije, samo nećemo doživjeti da nemusliman daje ime djetetu; "Muhamed"; to ne treba nikom objašnjenje da shvati zašto je tako.

P.S. I kineska su među najrasprostranjenim, ali ne raspolažem ikakvim zanjem o njima, pa ih prešutih. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#257 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by _BataZiv_0809 »

Čitajući postove sa ove teme, zapravo se divim moći religijske indoktrinacije. Zar je davanje imena koja su česta na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi, dokaz privrzenosti islamu? Ili je važno biti drukčiji od ostalih, koji su kao okupirali slavenska imena, pa je zato bolje posuđivati imena iz drugih civilizacija? Međutim ne moraju to nužno biti egzotična imena iz tih, uglavnom muslimanima naseljenih podrucja. Npr. medju muslimanima/Bosnjacima ceta imena- Armin i Arnes su porijeklom njemačko, odnosno novreško ime. Međutim pošto je broj pripadnika ostalih relgija/naroda na Balkanu, sa tim imenom zanemariv, ono je prihvatljivo :D Omar Šarif, iako Kopt-kršćanin, po bosanskoj/balkanskoj logici i određivanju nečije religije prema imenu spadao bi u muslimane. Primjera je mnogo. Poenta moje priče je sloboda izbora. Neka svako daje ime svom djetetu onako kako želi, a religijske institucije bolje nek se bave nekim važnim životnim pitanjima od nametanja odluka vjernicima, čak i u strogo privatnim sferama, kao što je roditeljstvo.
eman

#258 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by eman »

Prelijepo je ime Eman :P i Emina :D
eman

#259 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by eman »

edit
Last edited by eman on 22/05/2013 17:09, edited 1 time in total.
eman

#260 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by eman »

Najcesca imena medju hrvatima,bosnjacima i srbima:

hrvati'

1.Luka(hebrejsko)
2.Ivan/Ivano(hebrejsko)
3.Marko(hebrejsko)
4.Filip(latin)
5.Karlo(latin)

srbi

1.Nikola(hebrejsko)
2.Luka(hebrejsko)
3.Marko(hebrejsko)
4.Stefan(grcko)
5.Aleksa(grcko)

bosnjaci:

1 AMAR (arapsko)
2 TARIK (arapsko)
3 VEDAD (tursko)
4 AHMED (arapsko)
5 ADIN (arapsko)

Od svih ovih imena NI JEDNO nije slavensko,medju srbima postoji nesto slavenskih imena malo nize na listi :)
nasa

#261 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by nasa »

SugarCookie wrote:U jednom od prošlih komentara kritikovah uzimanje hadisa, ne kritikujem tebe (da naglasim), ali neću se previše osvrnuti, ne bi li pregazio svoju riječ tako.

Uvijek sam pomenuti hadis (subjektivno) tumačio kao imitiranja objektivnih rituala, koji su standardni za jednu religiju/kult/filozofiju. Ime ima porijeklo i pripadnost po značenju. Na osnovu toga imamo i imena pripisana Bogu, i imamo "ljudska" imena, a dalje, ne znam, nit vidim ikakvu smisao pripisivanja ih religijama. U biti su latinska i arapska imena, koja su danas najrasprostranjenija u svijetu, imala svoje značenje na osnovu svakodnevne upotrebe. Vodeći se time, trebao bih poznanika/druga na ulici dozivati sa; duhoviti, pobožni, plemeniti, mudri..

Jedino što neko reče na forumu da možemo očekivati svakakva imena unutar svake religije, samo nećemo doživjeti da nemusliman daje ime djetetu; "Muhamed"; to ne treba nikom objašnjenje da shvati zašto je tako.

P.S. I kineska su među najrasprostranjenim, ali ne raspolažem ikakvim zanjem o njima, pa ih prešutih. :oops:
Moj komentar je bio upravo iz slicnog razloga odnosno da vrlo jasna preporuka dajite lijepa imena ne zahtjeva razlaganje,kilometarsko tumacenje i sl.te da upotreba ostalih hadisa na ovu temu (kao onaj koji sam navela) moze imati veze ali ovisi i od indivudalne situacije.
Ostalo ,slazem se .....
Kada se mi ne bi bavili trivijalnim stvarima oko imena mogla bi i biti zanimljiva tema s obzirom da je bitan dio identifikacije svakog covjeka bez obzira na religijsku pripadnost,pa samim tim svakako da roditelji pri izboru imena imaju odgovornost da bude fino :D ....
eman

#262 Re: Važnost "muslimanskog" imena?

Post by eman »

eman wrote:Najcesca imena medju hrvatima,bosnjacima i srbima:

hrvati'

1.Luka(hebrejsko)
2.Ivan/Ivano(hebrejsko)
3.Marko(hebrejsko)
4.Filip(latin)
5.Karlo(latin)

srbi

1.Nikola(hebrejsko)
2.Luka(hebrejsko)
3.Marko(hebrejsko)
4.Stefan(grcko)
5.Aleksa(grcko)

bosnjaci:

1 AMAR (arapsko)
2 TARIK (arapsko)
3 VEDAD (tursko)
4 AHMED (arapsko)
5 ADIN (arapsko)

Od svih ovih imena NI JEDNO nije slavensko,medju srbima postoji nesto slavenskih imena malo nize na listi :)
evo i zenska :)

http://fzs.ba/Dem/ProcPrist/imena_z.pdf

http://www.mamaitata.hr/roditelji/vijes ... ena-u-2012

http://www.yumama.com/vesti/2910-nikola ... imena.html
Post Reply