Zanimljivo. Do danas nisi znao za Mars na Drinu, sve ti nesto kao kroz maglu, nemas pojma u kojem je kontekstu pjesma, a zatim dva paragrafa nize vec si je svrstao u red nezaobilaznih srpskih simbola ne jednom, vec dvaput.cyprus wrote:Hajde, evo da probamo biti konstruktivni, da probamo argumentima...
Prvo da kažem da mi je do danas ova pjesma bila nepoznata... Za naziv znam kroz maglu, ali nisam imo veze na šta se odnosi i za šta se koristi... Sad mislim da je to neka tipična patriotska/nacionalistička (na Balkanu je sve teže povući granicu između patriotizma i nacionalizma) kakvih svaka država ima na bacanje... Šehidski rastanak se nije bez razloga spominjo, naime to je pjesma koja spada u istu kategoriju...
Međutim, o čemu hoću da raspravim... O simbolici i njenoj vremenskoj dimenziji... Tvrdnja da se simbolika nečega vremenom može mijenjati, naravno donekle stoji... Ipak, ja bih to formulisao ovako: simboli mogu samo dobivati dodatno značenje, ali ne mogu potpuno izgubiti prethodno... Dakle, mnogo je simbola sa višestrukom simbolikom...
Kada govorimo o simbolici i folkloru sa kojim se identifikuje srpski narod: trobojka, 4C, orao, šajkače, gusle, ''Marš na Drinu'', ''Bože pravde'', pravoslavlje, ćirilica itd. treba reći da je gotovo sve od toga korišteno i u nacionalističke i zločinačke svrhe... Da li to znači da Srbi danas moraju da se odreknu svih svojih simbola i potraže neke nove? Da li to znači da su trobojka, $C, orao, šajkače, gusle, Marš na Drinu, Bože pravde, pravoslavlje i ćirilica četnički/fašistički/zločinački simboli? Ja mislim da NE iz očiglednih razloga... Da li neko misli suprotno i ako može to da obrazloži?
Mars na Drinu je ratna pjesma, tu se valjda nema o cemu raspravljati. Kao takvu Srbi su je obilato koristili (hajde da kazemo za podizanje ratnog morala) za vrijeme rata u Bosni i Hrvatskoj. Spominjanje Zdravka Colica i nekih ostalih YU pop pjesama uz koje su se (mozda) klali Bosnjaci je krajnje degutantno, zato takav "kontraargument" smatram za provokaciju. Dokumentovano je da su se uz tu pjesmu (mars na Drinu) vrsila masovna silovanja Bosnjakinja u Foci. Ono sto nije dokumentovano, bolje ni ne zamisljati.
4C je mislim suvisno objasnjavati. Najrasprostranjeniji znak na poharanim i popaljenim bosnjackim (i nesrpskim) kucama tokom rata. Samo sloga Srbina Spasava, ne kao poziv na kooperaciju, vec uvijek i iskljucivo samo kao ratni poklic. Guslama se vjekovima siri mrznja protiv "Turaka". Ne znam da postoji neka ljubavna pjesma napisana za gusle.
Meni kao Bosnjaku, Mars na Drinu, CCCC i gusle ce uvijek biti dio zlocinacke ikonografije, ostalo sto si nabrojao mi ne smeta.