Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u Neumu

Locked
cyprus

#251 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by cyprus »

pretresnov wrote:
cyprus wrote:
pretresnov wrote:Kakvom tlu Hrvatske?? To more pripada BiH. Da nije tako ne bi se ni sporili oko M. i V. Škoja koji Hrvatskoj trebaju da bi povukli pravolinijsku granicu s vrhom Kleka i tek onda bi more pod mostom bilo hrvatsko. Sve dok su otočići bosanski granica ide sredinom Malostonskog zaljeva tj. teritorijalno more BiH se proteže ispod mosta. Kojeg neće biti.
Kakve veze imaju Veliki i Mali školj sa mostom? Pa oni su udaljeni 6-8 km od mjesta koja on treba bit napravljen :-)
Opet si brzoplet. Već sam ti odgovorio u prethodnom postu. Ukratko: otočići definiraju državnu granicu koja definira teritorijalno more koje ide ispod mosta ako su otočići bosanski.
Hoćemo crtat? Hajmo crtat...

Image

Zelena linija je otprilike granica na moru između nas i Hrvatske... Most vidiš da nema veze sa njom, a još manje sa dva Školja...
Skijaš

#252 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
otje to otje wrote:U zaliv kod Neuma ionako ne moze uci veca brodica od malo veceg cammca, pa je sto se tice Brisela i tih 35 metara sasvim dovoljna visina mosta. I rijesen problem.
Je li to potvrđeno ili samo nagađaš ?
Dakle ?

http://danas.net.hr/hrvatska/peljeski-m ... -sagradjen
Bosnolog

#253 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Bosnolog »

Unutrašnje morske vode
a)

Pravni status unutrašnjih morskih voda
Unutrašnje morske vode
se prostiru od crte najviše plime do polaznih crta od kojih se mjeri širina teritorijalnog mora.Ove vode su pod suverenošću obalne države. Obalna država ostvaruje svoju suverenost i uzračnom prostoru iznad tih voda i na morskom dnu i podzemlju ovih voda. Jedno od temeljnih pravila običajnog međunarodnog prava je pravo ulaska stranih trgovačkihbrodova u luke obalne države otvorene za međunarodni promet.
Trgovački brodovi na nuklearnipogon trebaju odobrenje obalne države. Ratni, javni, ribarski i znanstvenoistraživački brodovitrebaju pristanak obalne države osim ako se ne radi o višoj sili koja ocjenjuje obalna država.Dopuštenje za ulazak moraju tražiti samo strani brodovi, a slobodan promet s obalom i brodoviobalne države koji dolaze iz inozemstva.U unutrašnjim morskim vodama obalna država ima isključivo pravo ribolova, znanstvenogistraživanja, iskorištavanja prirodnih bogatstava morskog dna i podzemlja.Neškodljiv prolazak stranih brodova je institut vezan uz teritorijalno more, a ne uz unutrašnjemorske vode.
Last edited by Bosnolog on 02/10/2012 17:45, edited 1 time in total.
penkalaa

#254 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by penkalaa »

pretresnov wrote:
Nije. Oduvijek je bilo u Tvrtkovoj kraljevini. To ovdje i djeca znaju. Od Šibenika do Sutorine. Oduvijek znači. :D

A da su joj nebitni ne bi se ovoliko gložala oko njih sa BiH. Oni su ključni za granicu, ova za teritorijalno more, a ovo za most.
ne lupetaj o Tvrtku , granica se zna zadnjih 200-300 god i nije se mijenjala
http://www.blogger.ba/galerije/post/1692469/121185
eto sa bosanske stranice, i klek i škoji su u Bosni i pogledaj gdje su granice na moru a gdje je trasa budućeg mosta
ne sramoti se više svojim neznanjem :D
cyprus

#255 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by cyprus »

poznanik wrote:
cyprus wrote:Ponešto i znam o tom morskom pravu... al nemam pojma o tome da svaka pomorska država ima pravo na isključivi suverenitet nad nekim koridorom koji bi je spojio sa ostvorenim morem... Može li mi neko pokazat odredbu koja to određuje?

GDJE TO PIŠE?
Gdje si našao da je neko pisao o suverenitetu nad koridorom, izuzev hrvatskih učesnika ove rasprave?

Vjerovatno si pomiješao pravo na pristup otvorenom moru kroz koridor druge države. "Neumski" koridor nije eksteritorijalni, suverenitet pripada Hrvatskoj, koja ima pravo na kontrolu svih plovila i osoba, osim onih kojima je sa otvorenog mora i nazad, polazište ili cilj - Neum.
Gdje sam našao da je neko piso... Pa o tome piše npr. ovo Pomorsko udruženje i neki forumaši... Mene zanima gdje piše to što oni tvrde, tj. na osnovu čega tvrde da bi se taj most gradio na bosanskohercegovačkim teritorijalnim vodama...
pretresnov

#256 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

cyprus wrote:
pretresnov wrote:
cyprus wrote:
Kakve veze imaju Veliki i Mali školj sa mostom? Pa oni su udaljeni 6-8 km od mjesta koja on treba bit napravljen :-)
Opet si brzoplet. Već sam ti odgovorio u prethodnom postu. Ukratko: otočići definiraju državnu granicu koja definira teritorijalno more koje ide ispod mosta ako su otočići bosanski.
Hoćemo crtat? Hajmo crtat...

Image

Zelena linija je otprilike granica na moru između nas i Hrvatske... Most vidiš da nema veze sa njom, a još manje sa dva Školja...
Hajmo vala crtat - granica povučena srednjom linijom (po UN pravu mora), situacija u kojoj Škojevi pripadaju BiH:

Image

Vidi se iz aviona koliko je umjetnik na tvojoj karti pokušao na silu granicu zgurati na gore, prema BiH. :lol:

A vidi se brate iz satelita oko čega se svađaju tolko i čemu služi "most" (i zašto šute o tunelu a ubacuju teme za zabavljanje raje, kao koridor, JJ, Vc, Neum...) :D
Last edited by pretresnov on 02/10/2012 17:55, edited 1 time in total.
otje to otje

#257 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by otje to otje »

Skijaš wrote:
Skijaš wrote:
otje to otje wrote:U zaliv kod Neuma ionako ne moze uci veca brodica od malo veceg cammca, pa je sto se tice Brisela i tih 35 metara sasvim dovoljna visina mosta. I rijesen problem.
Je li to potvrđeno ili samo nagađaš ?
Dakle ?

http://danas.net.hr/hrvatska/peljeski-m ... -sagradjen
Navodno, nepotvrdjeni i neimenovani izvor, srpski tjednik Novosti, jak i argumentovan izvor :D
penkalaa

#258 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by penkalaa »

cyprus wrote:
Gdje sam našao da je neko piso... Pa o tome piše npr. ovo Pomorsko udruženje i neki forumaši... Mene zanima gdje piše to što oni tvrde, tj. na osnovu čega tvrde da bi se taj most gradio na bosanskohercegovačkim teritorijalnim vodama...
ma malo su pobrkali lončiće, oni misle mi iz Hrvatske škoje i klek već smatramo Hrvatskim kao i njihovo pripadajuće more i da zato smatramo da je most u Hrv teritorijalnom moru, a kada se dodaju Bosni da most prolazi ispod BiH mora
malo slabo prate temu a komentiraju :D
nekavalaitrebatako

#259 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by nekavalaitrebatako »

Kopča i tako i tako će da bude na teritoriji RH... Ne misliš valjda da će se Vc završit u Neumu
Mogli bismo imati spojnicu na koridor koji bi prolazio kroz neumsko zaleđe. I svi sretni. Ali je gore je to što će Vc postati potpuno bespotreban, a mi odsječeni od svijeta, pa je svejedno gdje će se završavati. Može slobodno i u Pazariću stati što se toga tiče.

Ovakve stavri se cypruse rješavaju samo jednom, nema poslije "hajde ruši, pomakni malo lijevo, zavrni ga kod Malog Prčišta". Sve moguće posljedice po ovu zemlju i njene građane treba proučiti prije nego što klepimo ušima. Pa ako je košer, tim bolje.
BHCluster

#260 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by BHCluster »

Image
pretresnov

#261 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

penkalaa wrote:
cyprus wrote:
ma malo su pobrkali lončiće, oni misle mi iz Hrvatske škoje i klek već smatramo Hrvatskim kao i njihovo pripadajuće more i da zato smatramo da je most u Hrv teritorijalnom moru, a kada se dodaju Bosni da most prolazi ispod BiH mora
Pa eto ti karta, sam vidiš valjda?

Image
pretresnov

#262 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

BHCluster wrote:Image
Opet Aleksandrovi pioniri.

Halo ba, makni mi tu zastavu kraljevine Jugoslavije s očiju!
penkalaa

#263 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by penkalaa »

pretresnov wrote: Pa eto ti karta, sam vidiš valjda?
pa valjda imaš neku službenu BiH kartu pa pogledaj sam, ako Hrvatskim nevjeruješ
a to što si ti ili tvoj komšo crtao objesi mački o rep :D
Skijaš

#264 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by Skijaš »

pretresnov wrote:

Dobra zastava, odlična.
pretresnov

#265 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

penkalaa wrote:
pretresnov wrote: Pa eto ti karta, sam vidiš valjda?
pa valjda imaš neku službenu BiH kartu pa pogledaj sam, ako Hrvatskim nevjeruješ
a to što si ti ili tvoj komšo crtao objesi mački i rep :D
Pa što se dvije države ovoliko svađaju ako je sve službeno riješeno?

I nisam ja crtao, ja sam samo dodao crvenu liniju na kartu koju je tvoj susjed "be-ha-hrvat" nacrtao.

A svašta i na ovom forumu. :lol:
dalmatinka

#266 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by dalmatinka »

pretresnov wrote:
penkalaa wrote:
cyprus wrote:

Image
Eto, zato djeca ne mogu biti u komisijama za razgraničenje.
Na žalost moram se na sat, dva vratiti na posao, a tek si mi postao zanimljiv. :D
pretresnov

#267 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

dalmatinka wrote:
pretresnov wrote:
penkalaa wrote: ma malo su pobrkali lončiće, oni misle mi iz Hrvatske škoje i klek već smatramo Hrvatskim kao i njihovo pripadajuće more i da zato smatramo da je most u Hrv teritorijalnom moru, a kada se dodaju Bosni da most prolazi ispod BiH mora

Image
Eto, zato djeca ne mogu biti u komisijama za razgraničenje.
Na žalost moram se na sat, dva vratiti na posao, a tek si mi postao zanimljiv. :D
Opet laješ na pogrešno drvo, dalmatineru. Ja sam samo dodao crvenu liniju, a kartu je pravio tvoj "be-ha-hrvat" :mrgreen:
kiky

#268 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by kiky »

zašto hrvatska izbjegava arbitražu nadležne međunarodne institucije ...
pretresnov

#269 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

Skijaš wrote:
pretresnov wrote:

Dobra zastava, odlična.
Sram nek te bude. Ti Sarajlija? Malo morgen.
cyprus

#270 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by cyprus »

pretresnov wrote:Hajmo vala crtat - granica povučena srednjom linijom (po UN pravu mora), situacija u kojoj Škojevi pripadaju BiH:

Image

Vidi se iz aviona koliko je umjetnik na tvojoj karti pokušao na silu granicu zgurati na gore, prema BiH. :lol:

A vidi se brate iz satelita oko čega se svađaju tolko i čemu služi "most" (i zašto šute o tunelu a ubacuju teme za zabavljanje raje, kao koridor, JJ, Vc, Neum...) :D
Što se i dalje prosipaš svega ti :-) :-) Odakle ti ideja da taj tvoj crveni špic pripada BiH, sa ili bez ostrva? Negdje vidio ili si sam skonto? :-)

Pa vidiš li koliko je prostor u vrhu tvog špica bliži hrvatskoj obali u odnosu na naši? Stvarno što ti sve ovo treba? :-)
pretresnov

#271 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

kiky wrote:zašto hrvatska izbjegava arbitražu nadležne međunarodne institucije ...
Jer bi zijanila ko Grčka, a Grčka ovih dana nije primjer na koji se želiš ugledat. :lol:
pretresnov

#272 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by pretresnov »

cyprus wrote:
pretresnov wrote:Hajmo vala crtat - granica povučena srednjom linijom (po UN pravu mora), situacija u kojoj Škojevi pripadaju BiH:

Image

Što se i dalje prosipaš svega ti :-) :-) Odakle ti ideja da taj tvoj crveni špic pripada BiH, sa ili bez ostrva? Negdje vidio ili si sam skonto? :-)

Pa vidiš li koliko je prostor u vrhu tvog špica bliži hrvatskoj obali u odnosu na naši? Stvarno što ti sve ovo treba? :-)
Šta je to špic?! :-)

Ja govorim o središnjoj liniji kojom se po UN pravu mora povlači granica. Hajmo opet, knjigu u šake :mrgreen:
Last edited by pretresnov on 02/10/2012 18:10, edited 1 time in total.
penkalaa

#273 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by penkalaa »

kiky wrote:zašto hrvatska izbjegava arbitražu nadležne međunarodne institucije ...
obrazloži i navedi mi gdje izbjegava?
pošalji neki link samo nemoj sa nekog foruma, tamo svašta lupetaju
cyprus

#274 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by cyprus »

Skijaš wrote:Dobra zastava, odlična.
:mrgreen: :thumbup:
poznanik

#275 Re: Blokiraj gradnju Peljeskog mosta! -patriotska akcija u N

Post by poznanik »

@pretresnov, podsjećaš me na Miloša Šestića ponekad... :-) :(
Locked