Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
sinuhe

#251 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

muha_sa wrote:
sinuhe wrote:Pa u Sarajevu uvijek zele da se dopadnu Zagrebu i Beogradu. Alija se Tudjmanu obracao sa predsjednice :D
ko u sarajevu :? i kako mu se trebo Alija obracat :?

nemoj da pomisliš da sam Alijin obožavalac (daleko od toga) al sam pobornik slogana--krivo sjedi a pravo govori :D
U Sarajevu bosnjacki politicki prvaci, da ih tako nazovem :D Da, samo sto Tudjman Aliju nije zvao predsjednikom.
madner

#252 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

The crescent need not fear a Bosnian invasion but it is menaced by dangers of a different kind, The most of the people are devoted to the Mussulman worship but they differ wholly from the Turks in their manners habits and interests. Bosnia is a feudal nation which from contingent events has become tributary to the Ottoman empire. The six hereditary captains and the ayans or deputies of the people in the towns exercise a power founded on custom and opinion but which is amply sufficient to balance the power of the vizier pachas and ridjals or governors appointed by the Porte. The whole province is more independent of Turkey than Hungary is of Austria.
If the people complain against their rulers the pachas are deprived of their dignities and the application of the revenue to the military defence of the country is one advantage which the Bosnians derived from their fidelity during the insurrection in Servia.
The Bosnian language a dialect of the Servian is generally spoken the Turks seldom think of acquiring it and are considered strangers.
Polygamy is almost un known in Bosnia both sexes enjoy the privilege of choosing _ their companions tor life, an unmarried woman appears without a veil. Respect is shown to the mother of a family and all these customs distinguish the people from the inhabitants of eastern countries.
The Bosnians are said to be infidels by the Mussulmans of Constantinople. They are descended from the warriors of a northern race...

Ovako je to izgledalo dok smo jos bili dio tog Carstva, 1831.
AliceInChains

#253 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

Skijaš wrote:
veleno wrote:
talić wrote: Sa Srbinom moram živjeti kao sa stanovnikom BiH a sa Turčinom ne. Ili ti zagovaraš da se BiH podjeli pa da ovo pola Federacije BiH bude turska kolinija?
To što moramo živjeti sa Srbima i Hrvatima ne znači da moramo biti žrtve hrvatskog i srpskog imperijalističkog iživljavanja.A naši tzv. liberali i "djeca cvijeća" su ovdje licemjerni,jer oni kritikuju samo Turke,a ne vide problem u hrvatskom,srpskom ili njemačkom imperijalizmu.
Jednak stav treba imati i prema Hrvatskoj, Argentini ili Kanadi. Današnja Hrvatska i današnja Turska su nam saveznici, Srbija još nije ali desiće se i to. Nema potrebe da se bira između savezništva sa Hrvatskom i savezništva sa Turskom
Zasad. Tacno. Ubuduce....pa vidit, cemo, dali je Hrvatska ili Turska od bitnijeg znacaja za Bosanski interes. (Izvini, ali malo sumnjam da ce to biti Hrvatska :mrgreen: ,valjda grijesim)
bambinas

#254 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by bambinas »

İ sam premijer Turske Erdoan priznaje da Turska ulaganja nisu dovoljna, sto se vidi prema intervju u Oslobodjenju.

Medjutim, ono sto je takodjer minus turaka, jeste sto dosta stvari, pomoci ulaganja, rade u tisini. Koliko samo licno znam organizacija, ekipa koje su dosle i podijelili pomoc u tonama, koji skoluju djecu bez roditelja, koji prave kuce izbjeglicama u BH selima za koje mi, koji ispijamo kafe po bascarsiji, ni ne znamo itd itd.

No, to nije bitno. Svidjalo se to nekome ili ne, Turska ce sve vise biti prisutna na nasim prostorima. Ni sama Turska ne kaze da ce od Bosne napraviti Tursku, vec da ce pomoci da stojimo na svojim nogama, sto mi uz silne donacije nismo uspjeli za 20 godina.

A, takodjer sto je primjetno vidljivo je i to da se Turska i u BiH sve vise prihvata kao istinski prijatelj.

Zivi bili pa vidjeli, sjeticete se u buducnosti, bambina je napisala tako i tako. :D
bambinas

#255 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by bambinas »

Eh da jos nesto...

Toliko je bespotrebna prica o tome ''Bosna jeste Turska ili Bosna nece biti nikada Turska''. To ono kad bosanac izmisli pa udara po svom...

Turci kazu da je Bosna pripadala Osmanlijama, sto i jeste i ne govore uopste da ce Bosna opet biti Turska. To samo mi mozemo izmisliti pa raspravljati.
etovidis

#256 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by etovidis »

Ovo je na neki nacin repriza gledanja u Beograd i Zagreb; sada ima i Ankara na trecoj strani.
Zar ne bi bilo bolje biti dobar sa svima, ali ipak prvo gledati svoju drzavu, Bosnu i Hercegovinu, i svoje interese?
AliceInChains

#257 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

etovidis wrote:Ovo je na neki nacin repriza gledanja u Beograd i Zagreb; sada ima i Ankara na trecoj strani.
Zar ne bi bilo bolje biti dobar sa svima, ali ipak prvo gledati svoju drzavu, Bosnu i Hercegovinu, i svoje interese?
Pa u boljim sam odnosima sa onima koji mene, moj narod i moju drzavu respektuju (Turska, itd.), nego sa onima, koji drzavu i nas narod negiraju (Srbija, itd.) i ne uzimaju za ozbiljno (Hrvatska, Srbija, itd.)

Samo da zbog toga sad bas ne treba naglo definirati neko bratstvo.
herturty

#258 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

U Wikileaks dokumenatima; tajnim dokumentima koja su iscurila uz pomoci Juliana Assanga pise kako Amerikanci traze od Turske da pojaca svoj uticaj u BiH i balkanu"

Prije te famozne 2008. godine ili sta l vec; mogli ste samo sanjati da vas neko od velikih sila tako direktno podrzaje. Samo sanjajte da su Turci "usli na balkan" po svojoj incijativi. Tu vam je Amerika glavna. A znamo znaci da su Amerikanci Turke tu pozovnuli i Turci se tu igrati glavnu geopoliticku ulogu u buducnosti.

Bez 66% Bosnjaka u BiH u roku od 20 godina i jake potpore nekolike velikih sila docice vrijeme kada ce evropa reci:"Ovo ne funkcionise daj da se to podijeli." Na to Srbi upravo igraju. I nema sanse koliko god vi bili veliki Bosanci i Hercegovci i glasali za nasu stranku i sta ja znam; uvijek ce 95% Srba i 85% Hrvata biti za podjelu. A to znaci da cete zivijeti na malo prostorcicu ko palestinci.
Nebitan32

#259 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nebitan32 »

madner wrote:Koliko si ih dosad nastanco? :D
Jedna osoba, pa bio to i ja je nebitna. Kada sam pisao, pisao sa MI. Dakle kao narod, kao cjelokupni kolektivitet. Kakvi su nasi ciljevi, smjernice i ideje vodilje. Postoje li one uopste? Ako mi kao narod imamo cilj i smjernice onda cemo pronaci i nacin da taj cilj i ostvarimo.

Kao sto student zada sebi za cilj da nauci stivo i polozi ispit, kao sto neko zada sebi za cilj da nauci voziti auto i polozi vozacki ispit i tako redom. To moze da bude ostvareno u kracem ili duzem roku. Mozda neko nije obdaren za odredeno stivo pa mu treba vise vremena no ako je uporan on ce i ostavariti zadati cilj.

Kao sto je 1992-1995 nas nacionalni cilj bio spasiti narod od istrebljenja i ocuvati teritorijalni integritet drzave.
Gledajuci odnos snaga s pocetka rata to je bilo nesto izuzetno tesko za izvesti. Iako sam bio dijete, sjecam se da je u mom mjestu (+-100 kuca) bilo svega 13 "cijevi" od kojih samo dvije automatske puske a ostalo lovacke i pistolji. Ljudi su pravili neke bombe "sapune" sa sporogorecim stapinom. Sjecam se ljudi koji su branili selo Lokve iznad Hadzica. Na pocetku je islo ovako jedan covjek s puskom i 3 metka (doslovno tri metka) a oko njega na polozaju dvojica bez puske. Ovaj je mogao pucati kad bi bio samo siguran da ce pogoditi a druga dvojica su cekala da ovaj pogine pa da uzmu njegovu pusku ili da je otmu od neprijatelja. I pored svega, to selo nikad nije palo a fakticki je sravnjeno sa zemljom.

Ali MI kao narod smo tad imali cilj spasiti narod od istrebljenja i ocuvati teritorijalni integritet drzave. Kroz cijeli taj ratni period smo znali sta nam je cilj i konstantno smo radili na tome da ga i ostvarimo. Vremenom sam gledao kako se i priblizavamo tom cilju. Nekako se nabavi i nesto opreme, nesto materijala, izvrsi se akcija pa se nesto i otme...jer kao sto rekoh ako imas cilj onda ces i raditi na tome da ga i ostvaris. Ostvarenje tog cilja moze uzeti vise ili manje vremena. Zavisno od samog cilja i od nekih drugih faktora(poznatih i nepoznatih).

Nama ako je cilj da nas bude 5 miliona, onda cemo to i ostvariti. Simple as that.

Zasto 5 miliona? Zato jer da nas je bilo 5 miliona 1991 ne bi se desio ni genocid nad nama. Sa 5 miliona, mi bi bili na razini susjednih naroda i time imali garantiranu opstojnost, kako naroda tako i drzave. A to je preduvjet za bilo sto drugo.

Shvatit ce ko razumije.
AliceInChains

#260 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

herturty wrote:U Wikileaks dokumenatima; tajnim dokumentima koja su iscurila uz pomoci Juliana Assanga pise kako Amerikanci traze od Turske da pojaca svoj uticaj u BiH i balkanu"

Prije te famozne 2008. godine ili sta l vec; mogli ste samo sanjati da vas neko od velikih sila tako direktno podrzaje. Samo sanjajte da su Turci "usli na balkan" po svojoj incijativi. Tu vam je Amerika glavna. A znamo znaci da su Amerikanci Turke tu pozovnuli i Turci se tu igrati glavnu geopoliticku ulogu u buducnosti.

Bez 66% Bosnjaka u BiH u roku od 20 godina i jake potpore nekolike velikih sila docice vrijeme kada ce evropa reci:"Ovo ne funkcionise daj da se to podijeli." Na to Srbi upravo igraju. I nema sanse koliko god vi bili veliki Bosanci i Hercegovci i glasali za nasu stranku i sta ja znam; uvijek ce 95% Srba i 85% Hrvata biti za podjelu.
Ovu prvu rjecenicu, koju si izbrisao...pa bio si upravu. Barem jednom mjesecno u nekim zapadnim novinama pise, kako je BIH nemoguca, i dali je disolucija bolja opcija. Evropljani uvezi toga jesu sugavi.

Posto je ovo tema o Turcima.....Turci moraju dokazati, koliko je njima upravo stalo do same Bosne, a ne do cijelog regiona. Jer, dobri odnosi sa Balkanskim drzavama ne znace automatski, da je Turcima Bosna kao drzava zaista toliko bitna. U tom pitanju se jednostavno jos nisu pozicionirali.
herturty

#261 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

AliceInChains wrote:
Posto je ovo tema o Turcima.....Turci moraju dokazati, koliko je njima upravo stalo do same Bosne, a ne do cijelog regiona. Jer, dobri odnosi sa Balkanskim drzavama ne znace automatski, da je Turcima Bosna kao drzava zaista toliko bitna. U tom pitanju se jednostavno jos nisu pozicionirali.
Pozicionirali su se onni. Njih je Amerika pozicionirala. Sire svoj uticaj na balkan a u biti igraju na to da pomognu da se odrzi BiH. Sa jedne strane imas krugove u evropi koji igraju na to da se BiH raspadne (to je Klinton sam priznao) a sa druge strane imas Ameriku i Tursku i Njemacku; Austriju.

Znaci sve je u lobiju; da zapad preko filmova i medija ne zaboravi na BiH a potom da Bosnjaci nastavljaju praviti razliku od 12.000 u prirodnom prirastaju na prostoru BiH; i da privuku investitore. To im je jedini izlaz.
Tayyip

#262 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Tayyip »

za crvene talibane i one anamo rušitelje bosne koji pokušaše da me istrijebe sa lica zemlje i njihove sljedbenike je navjeći problem što redžep u svakoj trećoj rečenici spomene rahmetli prvog predsjednika i što je sa ženom i djetetom juče bio na mezaru da prouči fatihu, kao i svaki put do sada kad je dolazio i on i njegovi ministri.
fino nam je dževad galijašević neki dan govorio, ne puštajte erdogana u bih a mi opet :D
Last edited by Tayyip on 16/09/2012 12:19, edited 2 times in total.
AliceInChains

#263 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

herturty wrote:
AliceInChains wrote:
Pozicionirali su se onni. Njih je Amerika pozicionirala. Sire svoj uticaj na balkan a u biti igraju na to da pomognu da se odrzi BiH. Sa jedne strane imas krugove u evropi koji igraju na to da se BiH raspadne (to je Klinton sam priznao) a sa druge strane imas Ameriku i Tursku i Njemacku; Austriju.

Znaci sve je u lobiju; da zapad preko filmova i medija ne zaboravi na BiH a potom da Bosnjaci nastavljaju praviti razliku od 12.000 u prirodnom prirastaju na prostoru BiH; i da privuku investitore. To im je jedini izlaz.
Tvoja rijec u bozijim usima. Oni ce se, po meni, tek pozicionirati, kad se te namjere na terenu osjete, jer prica o bratskom savezniku, koji ce nas iz cemera izvuci nije tek od juce. Do sad je sve ostalo na rijecima.
herturty

#264 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

AliceInChains wrote:
Tvoja rijec u bozijim usima. Oni ce se, po meni, tek pozicionirati, kad se te namjere na terenu osjete, jer prica o bratskom savezniku, koji ce nas iz cemera izvuci nije tek od juce. Do sad je sve ostalo na rijecima.
Do sada su Turci bezbroj puta zelijeli da pomognu i uvijek ste ih izradili. Malezija je bila spremna investirati pola milijarde u BH vojnu industriju; sve spremila; obisla dogovorili se pa ste ih izradili i ljudi otisli. Nije problem u Turskoj vec u Bosnjackim lopovima.

Turci vama stite ledja; da nemate turske i Amerike BiH bi se sutra raspala. Njemacku i malu Austrijicu bi pritisla Francuska i Velika Britanijal Skandinavijske zemlje i Rusija i cao djaci. Imali bi 30% BiH.

Ovako imate perspektivu da sa razlikom u prirodnog prirastaja od 15.000 godisnje (sto nije malo) i jos vecoj razlici u neto emigraciji napravite preokret u BiH. Taj preokret se mnogim evropskim krugovima ne svidja. To su u toku rata i govorili recimo Spanski predjednik i Britanski premijer Klintonu sto je priznao:"Nama ne odgovara muslimanska zemlja u srcu evrope"

Vasa odgovornost je znaci da budete iskreni u biznisi i da vas evropa ne gleda kao saku vehabija kako se nebi ni bunila protiv" Muslimanske drzave"
AliceInChains

#265 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

herturty wrote:
AliceInChains wrote:
Do sada su Turci bezbroj puta zelijeli da pomognu i uvijek ste ih izradili. Malezija je bila spremna investirati pola milijarde u BH vojnu industriju; sve spremila; obisla dogovorili se pa ste ih izradili i ljudi otisli. Nije problem u Turskoj vec u Bosnjackim lopovima.

Turci vama stite ledja; da nemate turske i Amerike BiH bi se sutra raspala. Njemacku i malu Austrijicu bi pritisla Francuska i Velika Britanijal Skandinavijske zemlje i Rusija i cao djaci. Imali bi 30% BiH.

Ovako imate perspektivu da sa razlikom u prirodnog prirastaja od 15.000 godisnje (sto nije malo) i jos vecoj razlici u neto emigraciji napravite preokret u BiH. Taj preokret se mnogim evropskim krugovima ne svidja. To su u toku rata i govorili recimo Spanski predjednik i Britanski premijer Klintonu sto je priznao:"Nama ne odgovara muslimanska zemlja u srcu evrope"

Vasa odgovornost je znaci da budete iskreni u biznisi i da vas evropa ne gleda kao saku vehabija kako se nebi ni bunila protiv" Muslimanske drzave"

To je zamazivanje ociju. U ovoj kaubojskoj drzavi se nista ne desava. Jesu dijelom Bosnjaci krivi, ali Bosnjaci nemaju uticaj na cijelu drzavu, zbog cega su dovedeni u politicku pat poziciju, iz koje se tesko moze izvuci ili napredovati.....
I Amerika, kojoj su puna usta Bosne, nam je ovaj sistem napravila, i stavise, sama se povukla odavde i prepustila sudbinu drzave Evropskoj Unji, koja nije jednom u stanju, da sema sebi sredi, a kamoli nasu drzavu. Da je Americi u interesu, sutra bi se ona umjesala u nas dogdaje i stosta rijesila......Tako da je sve ostalo na rijecima.
andromeda101

#266 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

Naša bagra se mora riješiti. Naši lopovi. To nam treba biti prioritet.

Zbog tih lopova, investicije ne ulaze u BiH.

Zbog tih lopova, narod se seli iz BiH.

Dokle, dok BiH ne nestane?!
Nebitan32

#267 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nebitan32 »

muzicar_iz_parka wrote:Oni koji zahtjevaju puno djece a nemaju sami neka šute.
Roditelj ima odgovornost prema djetetu, svaka budala može napraviti/roditi al je teško izvesti ga na pravi put.
Dvoje a najviše troje djece je dovoljno, teško je imati vremena i ljubavi za ovoliko koliko sam naveo, kako bi tek bilo sa 5-6 kako političari traže.Ja sam u par navrata rekao, svaki visoki političar (ministar, prmeijer, presjednik, itd.) dobija od mene 2000 KM (ako treba diću i kredit), koji bude imao više od 3 djece.Po mom razmišljanju pogrešno je praviti sirotinju, a to većinom i jesu porodice sa puno djece (mada opet kažem neka djece, svako djete je vrijednije od zlata), koja će danas sutra biti jeftina radna snaga našim "biznismenima" ili topovsko meso za neke avanture u ko zna kojoj zabiti.

Pozdrav,

Tvoja poruka je neozbiljna pa cu se osvrnuti samo na ovaj uvecani i boldirani dio.

Načelnik Općine Ejubović Hamdo
Image

Ejubović (Bego) Hamdo rođen je 10.04.1959. godine u Zoviku, Općina Hadžići, oženjen, otac petero djece.

http://www.hadzici.ba/bs/images/stories ... ubovic.jpg

Eto pa doniraj Hamdu 2.000KM. Kad to ucinis javi mi se opet i ja cu ti u 15 minuta naci njih jos 10 sa +3 djece.

Ljudi kao Erdogan, a to su ljudi koji su okrenuti vjerskim i tradicionalnim, porodicnim vrijednostima ce uvijek imati "vise" djece jer im je porodica uvjek na prvom mjestu i znaju da je ljudski resurs, najbolji resurs. To je osnova svega. Ljevicarski i laicki orijentirani ljudi ce imati manje jer ce uvjek traziti X izgovora. Isto vise ce se boriti o pravim istopolnih brakova, ugrozavanju pudlica i slicnim bitnim i "modernim" temama.
Last edited by Nebitan32 on 16/09/2012 12:42, edited 1 time in total.
andromeda101

#268 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

SDP, SDA, SzaBiH, sve ista govna.

Dođe SDA, političari gledaju svoje interese i zapošljavaju svoju familiju.

Dođe SDP, skida ove iz SDA ili SzaBiH i zapošljava svoju familiju.

Svaki političar gleda isključivo svoje interese i interese svoje familije.

Zapošljavaju se propalice, koje bi u nekom normalnom sistemu, ne bi uopše došle ni za intervju za posao.

Dok kvalitetni ljudi trunu i iseljavaju se iz države.

Narod ćuti i trune.

Boji se progovoriti, jer se ne želi zamjeriti.

Liže se, jer nikad ne zna, kad bi se on tom čovjeku morao zamoliti za nešto.

Dođe čovjek iz dijaspore, ovi u BiH u onoj muci, ljubomorni.

Vrijeđaju, provociraju, ili smišljaju nove marifetluke da izmame pare.

Svake godine je novi fazon.

Pošten narod radi za šibicu hrane i nosi svojoj familiji.

Manjina ima.

A drugi neće ni da rade.
Last edited by Anonymous on 16/09/2012 12:51, edited 1 time in total.
Reason: .
andromeda101

#269 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Last edited by Anonymous on 16/09/2012 12:52, edited 1 time in total.
Reason: opet......
AliceInChains

#270 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by AliceInChains »

andromeda101 wrote:Naša bagra se mora riješiti. Naši lopovi. To nam treba biti prioritet.

Zbog tih lopova, investicije ne ulaze u BiH.

Zbog tih lopova, narod se seli iz BiH.

Dokle, dok BiH ne nestane?!
Sto se lazemo?

Ovdje istinski rijesiti stvari prevedeno znaci, da moramo privremeno uci u konflikt sa Srbima i Hrvatima, jer nasi interesi kvare njihove separatisticke/autonomske, a i regionalne interese. Sto bi se neki politicar na takvu avanturu usudio, kad zna, da mu sljedi masovna kritika iz inostranstva i od sami Bosnjaka + ozbiljna destabilizacija drzave.

Ta kritika iz inostranstva je Bosnjacima itekako bitna, jer nemaju zajednicke i konacne ciljeve (npr. ukidanje Sprdske Rebublige), pa se kao obicno pozicioniraju, kako vjetar iz Evropske Unije puse. I hajd ti sa tom masom nesta izgradi.

Srbi su tvrdi: Mi, ako treba, travu jedemo, ali od ukidanja Sprdske nista nema.
A i Hrvati.....
A sad ti njih uporedi sa Bosnjacima....
herturty

#271 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

AliceInChains wrote:
Srbi su tvrdi: Mi, ako treba, travu jedemo, ali od ukidanja Sprdske nista nema.
A i Hrvati.....
A sad ti njih uporedi sa Bosnjacima....
I sta imaju od toga sto su Srbi tvrdi i nedaju taj komad zemlje? 50% RS-a su sume a Bosnjacima realno je u interesu povratak istocne Bosne i to bi vec bilo dovoljno. Citava Istocna Bosna broji 150.000 Srba (velikom vecinom stari ljudi) a njihova emigracija + prirodni prirastaj za godinu je vec - 20.000 (u cijeloj RS);Bosnjacki je na nuli (odlazak plus prirastaj) a Hrvati su negdje na -5000.

Nikakav problem nije sto se to zove RS stvar je u tome da se prava ljudi postuju koji tamo zive; pod jednan a pod drugo da Bosnjaci tamo budu vecina. Moze to biti republika Bosnjacka ako Bosnjaci nisu vecina mozes se ti slikati.

Obadvoje se moze desiti u okviru RS-a u roku od 10 ili 15 godina. I ama bas nista Srbima nece znaciti sto se to zove RS moze se zvati i Republika Tao Bao. I mogu biti tvrdi kolko ti bog hoce.

Nama upravo odgovara ova situacija da nismo ni tamo ni vama. Zelimo multi etinciku ali ima prostora za manever.
Last edited by herturty on 16/09/2012 13:00, edited 3 times in total.
nasa

#272 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

borcanin2 wrote:
madner wrote:
Tkd wrote:@Madner

Nanijeli su nam u Srebrenici više štete nego oni drugi u 500 godina. Ne piši nebuloze ubuduće, hvala. :)
Da vidimo spisak

Prodali Bosnu i Hercegovinu Austriji.
Pobili nekoliko puta Bosnasku inteligenciju i plemice.
Kreirali Hercegovinu kako bi oslabili Bosanski nacionalizam
Odbili prihvatiti autonomiju Bosne.
Dali Srbiji djelove Bosne.
Iselili dio stanovnistva u Aziju zbog pobuna.
Naselili Bosnu stranim stanovnistvom (katolickim i pravoslavnim) kao dio njihove vojne krajine.
Da ne govorim koliko je Bosanaca za Portu poginulo, dok smo zauzvrat dobili nista.
To ti spisak, halo bio si sa njima u drzavi, ne mozes valjda ziviti u drzavi a da ti je neko brani. Pa za vrijeme Turske u Sarajevo upadnu vlasi pa pobiju muslimane,,,, pusti te suplje nacionalisticke Bosanske price,,, Bosnu nisu prodali vec nisu mogli da je zadrze covjece boziji gubili rat, Bosnjacima je receno bujrum u Tursku ako hoces, niko te nije tjero da ostanes u Bosni kad je AU dosla. hercegovinu nisu oni kreirali ako imalo historiju poznajes.
Borili su se protiv sekularizma i nacionalizma, kamo srece da su se izborili, pa logicno da nece dozvoliti ni Bosni da bude nacionalna... Srbiji su morali dati, nije sto su htjeli
Koje dijelove Bosne su dali? Kad nije postojala Bosna
i ostalo su ti price preuvelicane od strane mitomana i historicara koji bi za marku mamu prodali, a mozes mislit kako istinu govore, eno ti ih stalno po tv-u samo se takmice ko ce vise slagat.
Kako nisu dali teritorije ,kad ima pismo koje iz Bosne salju sultanu i zale se da svojom krvlju branili teritorije koje sultan dijeli?
Za ostalo si manje vise upravu :-D
Kako god ocjenu dali Osmanlijama cinjenica je da su Bosnjaci osmansku vlast doizivljavali kao svoju,a ne okupatorsku!A vlast ko vlast ,nekad valja nekad ne valja!
Sentimentalne veze s danasnjom Turskom postoje :) ,ali ne grade se odnosi na osjecajima vec ekonomiji,poliitici itd.

A i ti @madner si dosta toga upravu samo nije ti trebala ona recenica da je Turska donijela vise stete nego Srbija,pa gdje nadje Srbiju za usporedbu :-) :D ,a pogotovo sto si historicar znas ti dobro :D da se takve ocijene ne mogu ni davati!
Nebitan32

#273 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nebitan32 »

Skijaš wrote:
Roditelj ima odgovornost prema djetetu, svaka budala može napraviti/roditi al je teško izvesti ga na pravi put.
Dvoje a najviše troje djece je dovoljno, teško je imati vremena i ljubavi za ovoliko koliko sam naveo, kako bi tek bilo sa 5-6 kako političari traže.
Ja sam u par navrata rekao, svaki visoki političar (ministar, prmeijer, presjednik, itd.) dobija od mene 2000 KM (ako treba diću i kredit), koji bude imao više od 3 djece.
Po mom razmišljanju pogrešno je praviti sirotinju, a to većinom i jesu porodice sa puno djece (mada opet kažem neka djece, svako djete je vrijednije od zlata), koja će danas sutra biti jeftina radna snaga našim "biznismenima" ili topovsko meso za neke avanture u ko zna kojoj zabiti.
Sirotinju pravi nedostatak inicijative i činjenica da nam se od mlađih generacija pravi parazite koji ne znaju ništa konkretno, ali sve generalno imaju u malom prstu. Ako dijete odgajaš da radi, da bude odgovorno za nešto, slabe su šanse da će to dijete biti sirotinja. Danas i ako nemaš svoj komad zemlje negdje na periferiji ili na selu, možeš napraviti ugovor o korištenju s nekim ko je u dijaspori, pa da sebi siješ ili šta već. Pa prvencu fino ašov u ruke i kopaj majčin sine. A ne mobitel i džojstik, pa nam djeca ne znaju ni hodati a kamoli snaći se u životu. Imaš sina od 15 godina a voli oko auta ? Dogovori s automehaničarom u komšiluku da mu mali pomaže poslije škole besplatno, a ako misli da mali ponekad zasluži, neka ga i počasti. Kćerku fino u frizerski salon pa neka mete pod i polako uči. Pa ako se armija naših pravnika i ekonomista i zaposli negdje u struci, odlično. A ako ne, uvijek će moći snaći se jer prvo što znaju nešto konkretno a drugo imaju radnu naviku. Ovo što se danas praktikuje je vještačko dizanje standarda života, od omladine se pravi imbecile koji ni sebi nisu u stanju pomoći a kamoli društvu.

Skijas,

Ovo si izuzetno lijepo napisao. Izreka da ; " viseclana prodica znaci neminovno i siromastvo " je nebuloza.
Imam bezbroj primjera iz blize rodbine koji pobijaju tu tvrdnju. Npr. imam rodicu koja ima 4-evero djece (a to se danas smatra kao puno jel) koja zivi na selu u jugoistocnoj Bosni i ubjeden sam da su bogatiji nego 90% ljudi u Sarajevu.

Cak sta vise oni su se samoinicijativno vratili iz Kanade. Podigli plastenike otkupili i zakupili ogromne povrsine i proizvode na desetine tona povrca godisnje. Na pocetku to nije bila tako velika proizvodnja ali danas, 10 godina nakon sto su poceli imaju ogromno bogatsvo. Prosle godine im je kcerka krenula na fakultet u Sarajevo i oni su odmah kupili stan u SA da ima gdje biti dok studira. Onako kes i bez nekog trzanja. Imaju dzipa + dva auta, traktore, masine, sad su nabavili i masinu za cijednje voca pa prave sokove, kupili nove njive i sve je to placeno u kesu. Ne duguju ni marku bilo kome. I kao sto kazu ne mogu proizvesti koliko mogu prodati.

Osnovni problem niskog fertiliteta je zbijanje naroda u gradove. Masovna urbanizacija. Uz to prave se mali stancici i sasvim je jasno da u nekom stancicu od 40-tak m2 niko nece imati vise od dvoje djece. I muz i zena se guraju jedno s drugim u tako malom prostoru.

Istovremeno imamo ogromna nenaseljena i neiskoristena prostranstva. Pogledalmo samo prostor od Bos. Petrovca do Bihaca. Nepregledne poljane a nigdje zive duse. Istovremeno na desetine hiljada ljudi iz toga kraja radi izuzetno teske fizicke poslove po Sloveniji i EU a imanja im zarastaju u korov.

To je ono na cemu bi se vise trebalo raditi. Invesitranje u manje sredine. Izgraditi dobre puteve, skole, ambulante itd... Ne podrzavam naseljavanje u neke planinske nedodije ali ima puno mjesta koja bi mogla imati izuzetno dobru perspektivu kad bi se imao plan revitalizacije drzave.

Ali treba imati ljude sa vizijom. Umjesto toga vi imate budale a la radoncic koji pricaju kako ce igrazditi brzu cestu s 14 traka kroz Sarajevo? Zasto onda ne reci izgradit cemo 10-15 mega blokova u Sarajevu i neka cijela Bosna zivi u njima. Koliki idiot moras biti pa izjaviti toliku glupost.
andromeda101

#274 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

Nebitan32 wrote:
Skijaš wrote:
Dvoje a najviše troje djece je dovoljno, teško je imati vremena i ljubavi za ovoliko koliko sam naveo, kako bi tek bilo sa 5-6 kako političari traže.
Ja sam u par navrata rekao, svaki visoki političar (ministar, prmeijer, presjednik, itd.) dobija od mene 2000 KM (ako treba diću i kredit), koji bude imao više od 3 djece.
Po mom razmišljanju pogrešno je praviti sirotinju, a to većinom i jesu porodice sa puno djece (mada opet kažem neka djece, svako djete je vrijednije od zlata), koja će danas sutra biti jeftina radna snaga našim "biznismenima" ili topovsko meso za neke avanture u ko zna kojoj zabiti.
Sirotinju pravi nedostatak inicijative i činjenica da nam se od mlađih generacija pravi parazite koji ne znaju ništa konkretno, ali sve generalno imaju u malom prstu. Ako dijete odgajaš da radi, da bude odgovorno za nešto, slabe su šanse da će to dijete biti sirotinja. Danas i ako nemaš svoj komad zemlje negdje na periferiji ili na selu, možeš napraviti ugovor o korištenju s nekim ko je u dijaspori, pa da sebi siješ ili šta već. Pa prvencu fino ašov u ruke i kopaj majčin sine. A ne mobitel i džojstik, pa nam djeca ne znaju ni hodati a kamoli snaći se u životu. Imaš sina od 15 godina a voli oko auta ? Dogovori s automehaničarom u komšiluku da mu mali pomaže poslije škole besplatno, a ako misli da mali ponekad zasluži, neka ga i počasti. Kćerku fino u frizerski salon pa neka mete pod i polako uči. Pa ako se armija naših pravnika i ekonomista i zaposli negdje u struci, odlično. A ako ne, uvijek će moći snaći se jer prvo što znaju nešto konkretno a drugo imaju radnu naviku. Ovo što se danas praktikuje je vještačko dizanje standarda života, od omladine se pravi imbecile koji ni sebi nisu u stanju pomoći a kamoli društvu.

Skijas,

Ovo si izuzetno lijepo napisao. Izreka da ; " viseclana prodica znaci neminovno i siromastvo " je nebuloza.
Imam bezbroj primjera iz blize rodbine koji pobijaju tu tvrdnju. Npr. imam rodicu koja ima 4-evero djece (a to se danas smatra kao puno jel) koja zivi na selu u jugoistocnoj Bosni i ubjeden sam da su bogatiji nego 90% ljudi u Sarajevu.

Cak sta vise oni su se samoinicijativno vratili iz Kanade. Podigli plastenike otkupili i zakupili ogromne povrsine i proizvode na desetine tona povrca godisnje. Na pocetku to nije bila tako velika proizvodnja ali danas, 10 godina nakon sto su poceli imaju ogromno bogatsvo. Prosle godine im je kcerka krenula na fakultet u Sarajevo i oni su odmah kupili stan u SA da ima gdje biti dok studira. Onako kes i bez nekog trzanja. Imaju dzipa + dva auta, traktore, masine, sad su nabavili i masinu za cijednje voca pa prave sokove, kupili nove njive i sve je to placeno u kesu. Ne duguju ni marku bilo kome. I kao sto kazu ne mogu proizvesti koliko mogu prodati.

Osnovni problem niskog fertiliteta je zbijanje naroda u gradove. Masovna urbanizacija. Uz to prave se mali stancici i sasvim je jasno da u nekom stancicu od 40-tak m2 niko nece imati vise od dvoje djece. I muz i zena se guraju jedno s drugim u tako malom prostoru.

Istovremeno imamo ogromna nenaseljena i neiskoristena prostranstva. Pogledalmo samo prostor od Bos. Petrovca do Bihaca. Nepregledne poljane a nigdje zive duse. Istovremeno na desetine hiljada ljudi iz toga kraja radi izuzetno teske fizicke poslove po Sloveniji i EU a imanja im zarastaju u korov.

To je ono na cemu bi se vise trebalo raditi. Invesitranje u manje sredine. Izgraditi dobre puteve, skole, ambulante itd... Ne podrzavam naseljavanje u neke planinske nedodije ali ima puno mjesta koja bi mogla imati izuzetno dobru perspektivu kad bi se imao plan revitalizacije drzave.

Ali treba imati ljude sa vizijom. Umjesto toga vi imate budale a la radoncic koji pricaju kako ce igrazditi brzu cestu s 14 traka kroz Sarajevo? Zasto onda ne reci izgradit cemo 10-15 mega blokova u Sarajevu i neka cijela Bosna zivi u njima. Koliki idiot moras biti pa izjaviti toliku glupost.
:thumbup: To ti mene kopiraš. :razz: 8-)
Sonron

#275 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Sonron »

Fino je da se ekonomska i politicka saradnja nasatavi, ali me jedino nervira sto su otjerali Turkish Airlines kad su htjeli ulagati u avio saobracaj. Sada neka propada BH Airlines. :x
Post Reply