Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

pretresnov

#251 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

Arturo B wrote:
pretresnov wrote:
korisnik09 wrote:Postavio sam anketu o tome kako se Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija treba u buducnosti nastaviti da se forimira. Napravio sam mali research tako da sam nasao 5 vrste "struja".
Koja nebulozna tema. Te tvoje "struje" predvode sve sami udbaši. Vjerovatno je neko iz tog tabora i pokretač ove teme koja je, kao i tvoja "anketa", još jedna ubleha za navođenje muslimana (Ilira) da prodaju gotovinu za veresiju.

Jer da nije ubleha imala bi npr. i negativnu opciju, tj. "Niko", umjesto prevarantske "Ne znam".

Eto propade vam još jedan pokušaj kreiranja javnog mnjenja... Jer mi već znamo da određeni "krugovi" u tzv. međunarodnoj zajednici koriste klix kao barometar raspoloženja naroda. I evo kažemo ne možeeeeee. :dance:

Znamo i da klix opsjedaju stranački podmlaci koji radi kreiranja lažnog javnog mišljenja ko ludi udaraju pluseve i minuse na komentare, postavljaju ovakve teme i anketice, i rade razne druge akcije iz domene specijalnog ratovanja...

Muslimani Bosne već imaju državu a time i naciju - BOSANSKU!

Bošnjakistan - !No Pasarán!
Kolega ovo sto vi pricate jednostavno nije istina. U Bosni i Hercegovini ne postoji nacija koja se naziva bosanska. Moram priznati na moju veliku zalost. Ali sta da se radi, moramo igrati s kartama koje su nam podijeljene.
Šta je istina ako nije međunarodno pravo? Cijeli svijet (heeej!) u savremenom shvatanju izjednačava državu i naciju, a ti pametuješ "nije istina". Jedini razlog što ti nisi Bosanac prijatelju je jer ti to ne dopušta zakon. A zakone su pisali i pišu komunisti! Ovdje "nema" Bosanaca (čuj nema, isparili?) samo zato što nisu zakonom dopušteni! Kao kad vlasniku preduzeća zakonom zabraniš da ga nazove po sebi.

Nama treba nacionalizma više nego hljeba, vode i zraka zajedno . Ne lažnog "nacionalizma" (klerikalizma), već istinskog, normalnog, patriotskog, zdravog, bosanskog, pravnog. Pa nama su komunisti ogadili i samu riječ nacionalizam, a treba da nam je draga barem kao i riječi majka, bog, itd.

Bosna Bosancima.
fakat

#252 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by fakat »

Arturo B wrote:Znam da je Islam bio prisutan i prije dolaska Turaka ali ako cemo biti iskreni to je bilo veoma slabo rasirena religija, koja svoj pravi boom dozivljava tek sa turskim osvajanjima. I jasno mi je da muslimani svijeta imaju uvazavanja jedni prema drugima, ali Bosnjaci ne mogu u isto vrijeme slaviti i svoje Bosnjane pretke i Turke koji su unistili te njihove pretke, to je jednostavno nemoguce. Kao da za recimo 200 godina nasa djeca slave cetnike koji su pokusali da uniste Bosnu i Hercegovinu

Sto se tice Turske pomoci poslije rata o tome nista ne govorim, dosta su nam puta pomogli to je stvarno istina, moj fokus je na tome sta su nam ostavili korisno kad su otisli? Vrlo malo toga
U Juznoj Americi je slicna situacija kao u Bosni, lokalni ljudi niti se odricu zaostavstine Maja, Inka, Tolteka, niti se odricu katolicanstva i spanske kulture sto im je donijela brutalna spanska imperija, danas su veci katolici od spanjolaca. I jedno i drugo je odredilo njihovo podneblje i danas u miru stoji jedno kraj drugoga. Ako se malo zagledas u to mozes lako uociti kontraverzu, ali sta mozes drugo nego to prihvatiti. Slicno je i sa danasnjim americkim indijancima ili crncima koji su vecinski prihvatili krscanstvo.

Dalje, spomenuo si zaostavstinu Turske Imperije kao nebitnu,...Slazem se da je dolaskom Otomana puno toga zbrkano i poremeceno, ne znamo je li na bolje ili na gore ali sta je tu je, svejedno jesu utjecali na kulturu naseg podneblja vise nego gradjevinama - odijevanjem, kuhinjom, jezikom, i na kraju vjerom. Bez njih ne bi bilo fesa, dimija, cevapa, baklave, bureka, Bascarsije, Sarajeva, mahala, mozda cak ni turbo folka :D . Kada bi bosanci ili srbijanci ukinuli sve turcizme morali bi se vratiti na sporazumjevanje rukama i nogama. Malo pretjerujem ali kako danas preimenovati jorgan, gajtan, corbu, kafanu, itd. Ovo podsjeca na onu montipajton scenu "sta je nama dala rimska imperija?"

Moja poenta nije da velicam Turke, ophodili su se sa nama vise macehinski nego majcinski, ali jesu ostavili nezaobilazan uticaj na nas identitet i folklor i nismo zbog toga nakaradni niti jedini na svijetu.
pretresnov

#253 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

fakat wrote:
Arturo B wrote:Znam da je Islam bio prisutan i prije dolaska Turaka ali ako cemo biti iskreni to je bilo veoma slabo rasirena religija, koja svoj pravi boom dozivljava tek sa turskim osvajanjima. I jasno mi je da muslimani svijeta imaju uvazavanja jedni prema drugima, ali Bosnjaci ne mogu u isto vrijeme slaviti i svoje Bosnjane pretke i Turke koji su unistili te njihove pretke, to je jednostavno nemoguce. Kao da za recimo 200 godina nasa djeca slave cetnike koji su pokusali da uniste Bosnu i Hercegovinu

Sto se tice Turske pomoci poslije rata o tome nista ne govorim, dosta su nam puta pomogli to je stvarno istina, moj fokus je na tome sta su nam ostavili korisno kad su otisli? Vrlo malo toga
U Juznoj Americi je slicna situacija kao u Bosni, lokalni ljudi niti se odricu zaostavstine Maja, Inka, Tolteka, niti se odricu katolicanstva i spanske kulture sto im je donijela brutalna spanska imperija, danas su veci katolici od spanjolaca. I jedno i drugo je odredilo njihovo podneblje i danas u miru stoji jedno kraj drugoga. Ako se malo zagledas u to mozes lako uociti kontraverzu, ali sta mozes drugo nego to prihvatiti. Slicno je i sa danasnjim americkim indijancima ili crncima koji su vecinski prihvatili krscanstvo.

Dalje, spomenuo si zaostavstinu Turske Imperije kao nebitnu,...Slazem se da je dolaskom Otomana puno toga zbrkano i poremeceno, ne znamo je li na bolje ili na gore ali sta je tu je, svejedno jesu utjecali na kulturu naseg podneblja vise nego gradjevinama - odijevanjem, kuhinjom, jezikom, i na kraju vjerom. Bez njih ne bi bilo fesa, dimija, cevapa, baklave, bureka, Bascarsije, Sarajeva, mahala, mozda cak ni turbo folka :D . Kada bi bosanci ili srbijanci ukinuli sve turcizme morali bi se vratiti na sporazumjevanje rukama i nogama. Malo pretjerujem ali kako danas preimenovati jorgan, gajtan, corbu, kafanu, itd. Ovo podsjeca na onu montipajton scenu "sta je nama dala rimska imperija?"

Moja poenta nije da velicam Turke, ophodili su se sa nama vise macehinski nego majcinski, ali jesu ostavili nezaobilazan uticaj na nas identitet i folklor i nismo zbog toga nakaradni niti jedini na svijetu.
"Samo" jedan problem s tvojim relativiziranjem (došlo mi da povratim na to "pa eto jesu maćehinski al šta sad"): katolici nisu nametali ništa! Za razliku od Turaka koji su vjeru širili mačem i novčićima, katolici su vjeru u J.Americi širili misijama, dođu u selo, izgrade crkvicu, samostan, školu... pa kome se svidi bujrum.

Zamisli da su katolici preorali J.Ameriku ili tamo istrijebili kompletan obrazovani sloj, kao što su Turci preorali Bosnu (urbicid) i istrijebili plemstvo (elitocid)! Pa ne bi se u mišiju rupu mogli sakriti, nema gdje ih ne bi stizala ruka južnoameričkih "terorista" tj. za borbu presposobnih Maja, Azteka itd.

A sad zamisli da su katolici, ili kako ih ti zoveš "brutalna španska imperija" (a da se malo obrazuješ ipak?) ostali tamo 500 godina(!) nakon kojih iza sebe ostave srednji vijek - 500 godina nakon srednjeg vijeka! Pa ne bi danas ni pseto u J.Americi smjelo nositi katoličko ime.

Jeste, tvoja poenta je bila da veličaš Turke, samo ti to radiš perfidnije od onih što zakače turski bajrak za vjetrobran pa provociraju narod poslije utakmice Sarajeva.
Tkd

#254 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Nisu Turci, nego Osmanlije, a daleko od toga da su vjeru širili mačem. Informiši se prvo dok ne počneš pisati nebuloze.

Kao prvo Islam zabranjuje da nasilno nekoga tjeraš da pređe na tu vjeru. Kao drugo, nikada nije zabilježeno da su Osmanlije nasilno tjerali stanovništvo (bilo koje) da pređe na Islam.

Nemoj više, kasno je, lahku noć
bh.tornjak

#255 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

Arturo B wrote:Jedno kratko pitanje, za sve osim tornjaka, on je izgubljen slucaj.

Zbog cega Bosnjaci danas slave dolazak Turaka ako su im ti isti Turci pobili pretke, unistili kraljevstvo i oduzeli drzavnost na vise od pola milenija?
pa...posto ti nisi "izgubljen slucaj" vec si novopronadjen da ti i odgovorim...

ne znam zasto neki Bosnjaci slave dolazak turaka.....ali ne znam ni zasto Srbijanci ne slave ipak imaju puno vise razloga, naime, sa turcima su krvno vezani...500 godina ipak nije mali period.... :D
bh.tornjak

#256 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

fakat wrote:

:thumbup:
bh.tornjak

#257 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

pretresnov wrote: "Samo" jedan problem s tvojim relativiziranjem (došlo mi da povratim na to "pa eto jesu maćehinski al šta sad"): katolici nisu nametali ništa! Za razliku od Turaka koji su vjeru širili mačem i novčićima, katolici su vjeru u J.Americi širili misijama, dođu u selo, izgrade crkvicu, samostan, školu... pa kome se svidi bujrum.

Zamisli da su katolici preorali J.Ameriku ili tamo istrijebili kompletan obrazovani sloj , kao što su Turci preorali Bosnu (urbicid) i istrijebili plemstvo (elitocid)! Pa ne bi se u mišiju rupu mogli sakriti, nema gdje ih ne bi stizala ruka južnoameričkih "terorista" tj. za borbu presposobnih Maja, Azteka itd.

A sad zamisli da su katolici, ili kako ih ti zoveš "brutalna španska imperija" (a da se malo obrazuješ ipak?) ostali tamo 500 godina(!) nakon kojih iza sebe ostave srednji vijek - 500 godina nakon srednjeg vijeka! Pa ne bi danas ni pseto u J.Americi smjelo nositi katoličko ime.

Jeste, tvoja poenta je bila da veličaš Turke, samo ti to radiš perfidnije od onih što zakače turski bajrak za vjetrobran pa provociraju narod poslije utakmice Sarajeva.

A to spanci i portugalci nisu "preorali" J.Ameruku....halo,bolan...pa na desetina naroda je u pravom smislu rijeci NESTALO sa lica zemlje......Spanski konquistadori su palili,rusili i ubijali sve pred sobom....(Hernan Cortez,Franzisco Pizzaro su neki od njih).
nista bolja sudbina nije snasla ni sjevernoamericke indijance....

a ako malo bolje pogledas datume i godine izgradnje znacajnijih manastira i crkvi po srbiji i kosovu,vidjet ces da su upravo turci to finansirali i pod turskom vlascu su mnogu izgradjeni....
ArthurSpooner

#258 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ArthurSpooner »

katolici nisu nametali ništa!
:lol: :lol: :lol: Sjajan si :D

Spanish and Portuguese colonizers forced conversion by giving natives a choice between “the Cross and the sword.”

http://www.nytimes.com/2007/05/24/world ... .html?_r=1

ne zaboravimo ni Portugalce

Religious persecution took place by the Portuguese in Goa, India from 16th to the 17th century. The natives of Goa, most of them Hindus were subjected to severe torture and oppression by the zealous Portuguese rulers and missionaries and forcibly converted to Christianity.

--
ArthurSpooner

#259 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ArthurSpooner »

fakat wrote:

Odlican post :thumbup:
bh.tornjak

#260 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bh.tornjak »

pretresnov wrote: "Samo" jedan problem s tvojim relativiziranjem (došlo mi da povratim na to "pa eto jesu maćehinski al šta sad"): katolici nisu nametali ništa! Za razliku od Turaka koji su vjeru širili mačem i novčićima, katolici su vjeru u J.Americi širili misijama, dođu u selo, izgrade crkvicu, samostan, školu... pa kome se svidi bujrum.

Zamisli da su katolici preorali J.Ameriku ili tamo istrijebili kompletan obrazovani sloj, kao što su Turci preorali Bosnu (urbicid) i istrijebili plemstvo (elitocid)! Pa ne bi se u mišiju rupu mogli sakriti, nema gdje ih ne bi stizala ruka južnoameričkih "terorista" tj. za borbu presposobnih Maja, Azteka itd.

Prvo boldirano: dobro si napiso......samo si malo raspored rijeci pobrko i neke si izostavio...ide ovako: Spanci (ili Portugalci) dodju u selo...pobiju,pokolju,siluju do iznemoglosti (svoje naravno)...opljacaju sto je za opljackati,poruse,popale kuce (barake,kolibe)...i onda na cistini naprave crkvu..i preobrate onu sacicu stanovnika koja je preostala...

Drugo boldirano: Bog me ubio ako i sam znas sta si napisao i sta si htio reci :-)
veleno

#261 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by veleno »

Neko je već na ovoj temi spomenuo da autohtoni narodi u Južnoj Americi danas nemaju problema sa svojim kršćanskim i latino identitetom.Tačno.Čak se i antiglobalisti poput Caveza pozivaju na jačanje "America LATINA".Isto tako u Hrvatskoj nikome danas ne pada na pamet da smatraju stranim svojoj kulturi građevine koje su gradili njemačke i austrijske arhitekte u vrijeme austrijske vladavine.A zašto bi i smatrali stranim kada su i sami bili dio te civilizacije i danas je to dio njihove kulturno-historijske baštine.
Pa tako je i nama sa osmanlijama došla civilizacija.E sada druga je stvar što bi neki voljeli da je ovdje bila prisutna zapadna civilizacija ili Bizant,i ste strane mogu donekle razumjeti nesimpatije i netrepeljivost prema Turcima.Međutim Bošnjani su se opirali Vatikanu.Pojedini bosanski banovi su,da bi udovoljili papama,prisilno pokrštavali vlastiti narod.Ti mučni procesi pokrštavanja trajali su nekoliko stoljeća.S druge strane za vrijeme procesa islamizacije Bošnjana,osim prvobitnog egzodusa katolika nakon osvajanja Bosne,ne možemo pronači neke značajnije podatke o agresivnoj politici islamiziranja lokalnog stanovništva,kao ni podatke o pokoljima stanovništva zato što ne žele preći na islam.Proces islamizacije Bošnjana je finaliziran negdje početkom 17 stoljeća,i od tada pa do danas Bošnjaci nemaju dilema o svom vjerskom,kulturnom identitetu(kojeg s pravom smatraju svojim a ne nametnutim) i nacionalnim identitetom,jer su Bošnjaci kroz svo to vrijeme zadržali razvijenu svijest o pripadanju zemlji Bosni.
Naravno da Bošnjaci ne bi trebali da idealiziraju Turke i da se poistovjećuju sa današnjom Turskom.S ove vremenske dinstance jasno je da su osmanlije politički puno više valjale nekim drugim narodima,Srbima naročito,nego nama.Tako da krajnje vrijeme onima koji žive u uvjerenju da je za vrijeme osmanlija sve bilo bajno,da se probude i uvide da nije baš sve bilo tako idealno.Međutim čovjek ne može a da ne primjeti u ovoj poplavi tema o Turcima i srednjovjekovnoj Bosni i sve češćim misionarskim pohodima razbijanja takozvanog mita kod Bošnjaka o dobrim Turcima,da pojedinci podmuklo ne vode i rat protiv islama u Bosni i bošnjačkog identiteta.Pa tako jedan takav "misionar" na ovoj temi ide tako daleko,da čak izjednačava Turke i četnike.Pa da su Turci u Bosni bili i približno genocidni kao što su to bili četnici i režim republike srpske(92-95),koji su genocidom i etničkim čišćenjem pokušali na ovim prostorima izbrisati sve što ima veze sa Bosnom,Bošnjacima i islamom i u svom bolesnom nacizmu otišli tako daleko da su čak 1993 godine pokušali da promjene ime rijeke Bosne,ne bi u osmanlijskoj Bosni ostao niti jedan katolik,niti jedna crkva,a komoli tek da bi bilo vjerske tolerancije i doseljavanja pravoslavnog stanovništva i gradnje manastira(prva pravoslavna crka u Sarajevu je izgrađena za vrijeme osmanlija:lol:).Ne bi Turci nazivali stanovnike Bosne Bošnjacima,niti bi mi danas govorili bosansk jezik,nego bi govorili turski.Ali eto ne govorimo,nego govorimo bosanskim,i nakon 550 godina osmanlija,austrougara i komunista mi evo danas razgovaramo na temi o bošnjaštvu,gdje se postavlja i legitimno pitanje uloge srednjovjekovne Bosne u današnjem identitetu Bošnjaka.Dakle srednjovjekovna Bosna je tu.S druge strane nakon samo dvadeset godina srpske vladavine u gradovima Višegrad,Foča,Rogatica,Sokolac...nema ko da uopšte raspravlja o bošnjačkom identitetu,jer Bošnjaka u tim gradovima više nema.Izbrisani su sa lica zemlje,a ako kojim slučajem neko bošnjačko dijete i zaluta u te krajeve,ima da uči da su Tvrtko i ekipa bili drugorazredno srpsko plemstvo.
Arturo B

#262 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:Ovaj Arturo je srbin. Ili je Elvira Abdic koja se lazno predstavlja.
Ovo je ujedno i najjaci argument koji sam vidio na temi. Vau, Srbin jebote :roll:
Arturo B

#263 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Nisu Turci, nego Osmanlije, a daleko od toga da su vjeru širili mačem. Informiši se prvo dok ne počneš pisati nebuloze.

Kao prvo Islam zabranjuje da nasilno nekoga tjeraš da pređe na tu vjeru. Kao drugo, nikada nije zabilježeno da su Osmanlije nasilno tjerali stanovništvo (bilo koje) da pređe na Islam.

Malo je reci da romantizirate period vladavine Osmanlija. Bilo je tu svega kao i kod ostalih religija. Uostalom ko god je prihvatio islam mnogo je lakse i bolje zivio od ljudi koji to nisu ucinili, sto je sasvim dovoljan razlog da se preuzme neka vjera.
Arturo B

#264 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

bh.tornjak wrote:
Arturo B wrote:Jedno kratko pitanje, za sve osim tornjaka, on je izgubljen slucaj.

Zbog cega Bosnjaci danas slave dolazak Turaka ako su im ti isti Turci pobili pretke, unistili kraljevstvo i oduzeli drzavnost na vise od pola milenija?
pa...posto ti nisi "izgubljen slucaj" vec si novopronadjen da ti i odgovorim...

ne znam zasto neki Bosnjaci slave dolazak turaka.....ali ne znam ni zasto Srbijanci ne slave ipak imaju puno vise razloga, naime, sa turcima su krvno vezani...500 godina ipak nije mali period.... :D
Kakve veze Srbi imaju sa ovom temom?
Arturo B

#265 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:Ilija Garasin (tvorac moderne srpske nacionalne ideologije) je pisao u Naceranijama kaki u bosni zive Bosnjaci 3 Vjere te kamp se oni trebaju postepno pridobiti za srpsku nacionalnu ideju krozs stampanje novina sa pjesmicama itd.
Po cemu je Garasanin tvorac moderne srpske nacionalne ideologije?
I drugo pitanje kako je moguce da 3 stoljeca prije Garasanina putopisac Kuripesic nailazi na Srbe u Bosni?
pretresnov

#266 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

bh.tornjak wrote:

Zamisli da su katolici preorali J.Ameriku ili tamo istrijebili kompletan obrazovani sloj , kao što su Turci preorali Bosnu (urbicid) i istrijebili plemstvo (elitocid)! Pa ne bi se u mišiju rupu mogli sakriti, nema gdje ih ne bi stizala ruka južnoameričkih "terorista" tj. za borbu presposobnih Maja, Azteka itd.

A to spanci i portugalci nisu "preorali" J.Ameruku....halo,bolan...pa na desetina naroda je u pravom smislu rijeci NESTALO sa lica zemlje......Spanski konquistadori su palili,rusili i ubijali sve pred sobom....(Hernan Cortez,Franzisco Pizzaro su neki od njih).
nista bolja sudbina nije snasla ni sjevernoamericke indijance....

a ako malo bolje pogledas datume i godine izgradnje znacajnijih manastira i crkvi po srbiji i kosovu,vidjet ces da su upravo turci to finansirali i pod turskom vlascu su mnogu izgradjeni....
Navedi jedan narod koga su katolici kako kažeš "istrijebili".

Tema je Bosna a ne Srbija! I kad su Turci tako divni, što su po Bosni crkve rušili a po Srbiji gradili? Pa Turci su bili 100 godina duže u Srbiji nego u Bosni, što to Srbi nisu muslimani ako je prelazak na islam bio dobrovoljan?

I da, sjevernoameričke indijance su istrijebili Englezi a ne katolici.

Ne lupaj više bogati.
Last edited by pretresnov on 05/09/2012 15:05, edited 1 time in total.
Arturo B

#267 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

fakat wrote:

Ove dvije stvari su jednostavno neuporedive. Kao prvo situacija nije ni slicna u Juznoj Americi i na Balkanu, niti su se iste stvari dogadjale. A glupost najveca je da danasnji preostali americki indijanci slave recimo bjelacku kulturu i to sto su im unistili zemlju, kulturu, obicaje.
Kako ne znas da li je bilo na bolje ili na gore? HALO, Osmanlije su unistile nase carstvo, ubili naseg kralja i preuzeli kontrolu nad nasom zemljom i ti se onda pitas da li je bilo na bolje?
Iskreno prezivio bi bez fesa i dimija, a bogami i turbofolka.

Ne tvrdim ja da smo nakaradni sto smo preuzeli neke stvari od Turaka ali smo nakaradni sto u isto vrijeme slavimo srednjovjekovnu Bosnu i nase kraljeve a s druge strane i Turke koji su to nase kraljevstvo zbrisali sa lica zemlje
pretresnov

#268 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by pretresnov »

ArthurSpooner wrote:
katolici nisu nametali ništa!
Spanish and Portuguese colonizers forced conversion by giving natives a choice between “the Cross and the sword.”

http://www.nytimes.com/2007/05/24/world ... .html?_r=1

ne zaboravimo ni Portugalce

Religious persecution took place by the Portuguese in Goa, India from 16th to the 17th century. The natives of Goa, most of them Hindus were subjected to severe torture and oppression by the zealous Portuguese rulers and missionaries and forcibly converted to Christianity.

--
Židovski NYT i engleska Wikipedia su mu izvor. :lol:
Mora da tu negdje ima i koji članak o pedofiliji svećenika. :lol:
Tkd

#269 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Arturo B wrote:
Tkd wrote:Nisu Turci, nego Osmanlije, a daleko od toga da su vjeru širili mačem. Informiši se prvo dok ne počneš pisati nebuloze.

Malo je reci da romantizirate period vladavine Osmanlija. Bilo je tu svega kao i kod ostalih religija. Uostalom ko god je prihvatio islam mnogo je lakse i bolje zivio od ljudi koji to nisu ucinili, sto je sasvim dovoljan razlog da se preuzme neka vjera.

Da, i to je nasilno ?

Ja sam napisao da nisu vjeru širilo mačem i to sa "budi musliman ili ćeš umrijeti". ;-)

Isto tako još prije Osmanlija jedan veliki islamski vojskovođa je uvijek postavljao tri pitanja pri osvajanju novoga grada :

Hoćete li se predati i biti muslimani
Hoćete se predati i ostaje vam vaša vjera
Oba puta odgovor je bio ne, na što je on odgovorio, nama je draža smrt nego vama život ;-)

Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.
Arturo B

#270 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:
Arturo B wrote:

Da, i to je nasilno ?

Ja sam napisao da nisu vjeru širilo mačem i to sa "budi musliman ili ćeš umrijeti". ;-)

Isto tako još prije Osmanlija jedan veliki islamski vojskovođa je uvijek postavljao tri pitanja pri osvajanju novoga grada :

Hoćete li se predati i biti muslimani
Hoćete se predati i ostaje vam vaša vjera
Oba puta odgovor je bio ne, na što je on odgovorio, nama je draža smrt nego vama život ;-)

Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.
Malo je suludo pricati o tome da su svi imali isti polozaj i da nije bilo diskriminacije po pitanju vjere. A da bi se vjera sirila prisilom nije nuzno samo zaprijetiti nekome da ces ga ubiti, ima i mnogo drugih nacina za to.

A sto se tice toga da Turci nisu dirali svetinje i bogomolje drugih religija, dovoljno je samo pogledati Aja Sofiju. Case closed
BOSSanac strašni

#271 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by BOSSanac strašni »

Arturo B wrote:
bh.tornjak wrote:
Arturo B wrote:
Cijenjeni kolega tornjace, nema meni tema sta biti trn u oku, na forumu smo da bi raspravljali, sto ja i cinim, mozda i jedini ovdje, iznoseci argumente, dok se vecina vas sluzi samo tim da mene proglasi nekom cetnicinom sa Ravne gore ili ustasom iz Cavoglava. Na vasu duboku zalost nisam ni jedno ni drugo. A nije problem to ni dokazati naravno.

Ono sto mene smeta, kao pripadnika Bosnjackog korpusa (mada mi taj naziv i ne opisuje bas ono sto jesam) jeste sto pokusavamo da se krecemo putanjom koju ste vec napomenuli po receptu koji koriste u manjoj mjeri susjedi sa zapada a u mnogo vecim kolicinama komsije s istoka. Koristeci obmane, lazi, povezujuci stvari koje se nikako ne mogu povezati stvaramo vlastitu mitomaniju koje se ako nastavimo ovim putem necemo nikad rijesiti. Lijep primjer nam mogu biti istocne komsije koje i dan danas zive u srednjem vijeku i spominju neke srpske zemlje i slicne gluposti.

Procitao sam ja Nacertanije a procitaj ti putopis Benedikta Kuripesica pa se javi na temu opet.
Covjek lijepo kaze da u Bosni zive Bosnjani, Srbi i etnicki Turci koji su dosli sa podrucja Osmanskog carstva, sto je i logicno.

Danasnji Bosnjaci ne moraju nuzno imati veze sa starim Bosnjanima, za to sam vec dao i dokaze. Ljudi u svim zemljama ovih prostora koji su bili pod turskom vlascu su prelazili na islam i ta skupina ljudi je kasnije, tacnije u 19. stoljecu oformila ono sto danas znamo kao Bosnjake. Znaci da ne mozemo govoriti ni o kakvoj cistoci bosnjacke nacije, niti bi trebali da tezimo tome vec da prihvatimo cinjenice. Danasnji Bosnjaci su potomci i Bosnjana i Hrvata i Srba koji su dolaskom Turaka prihvatili islam. Vjerovati da su SAMO stari Bosnjani prihvatili islam dok drugi narodi to nisu radili (iako imamo koliko hocete dokaza da su i stanovnici u Srbiji prihvatali Islam) je pomalo naivno i glupo.

Jer kao sto znamo u Srbiji ne postoje Srbi muslimani, vec Bosnjaci koji zive pretezito u Sandzaku.

I jos jedno pitanje, ako su danasnji Bosnjaci direktni potomci srednjovjekovnih Bosnjana, zbog cega onda oni slave dolazak turaka i turske sultane??? Ti isti sultani su ubijali njihove pretke i unistili bosansku drzavnost na vise od pola milenija.

I ako govoriti istinu znaci biti cetnik ili ustasa, onda ok. Lakse mi je biti i to nego lazljivac.

Uzivajte
kolega...necemo tako...mislim ne moze tako...jer ima i neka nauka koja nesto sasvim drugo kaze.
Kazete da danasnji Bosnjaci vode porijeklo od Hrvata, Srba i nekadasnjih Bosnjana.
Moderna nauka kaze nesto drugo....mislim da vam pojam Haplogruppe I2 (M438/P215/S31) (prije I1b) nesto govori, ako ne,onda malo edukacije nece skoditi.
Govoriti da je jedan narod,koji je na ovim prostorima (kako neki tvrde) oko 20.000 godina nastao od nekih plemena koji su dosli u 5,6 i 7 stoljecu...je apsurdno, da ne kazem smijesno
Upravo je obratno, ta plemena su svojim dolaskom Pohrvatili i Posrbili narod koji su nasli na ovim prostorima...a dokaza o tome je mali milion...i taj proces nikad nije zaustavljen niti ce se zaustaviti...
npr. samo pogledaj cetvericu hrvata Dalmatinca, Istrijanca,Zagorca i Slavonca...vidi koliko lice....i pitanje je dal ce se na "svom " jeziku moci sporazumjeti......

uzivaj

A da Bosnjaci su porijeklom Iliri koji su ovdje starosjedioci vec 20 000 godina a Srbi i Hrvati su doseljenici :D.
Sta li u ovom vaktu tek djecu uce po skolama, ne zelim ni znati. I ne pokusavaj sa kurcevim haplogrupama to je najveca prevara koja se moze pronaci. Potrudio sam se da napisem post koji cete razumijeti i na koji cete moci argumentima odgovoriti ali ocito je moj trud bio uzaludan. Nije da sam ocekivao neki odgovor koji ce me izbiti iz cipela ali ovo sto sam dobio je jos bijednije od mojih ocekivanja. Tu se prica zavrsava. Svoje sam tvrdnje potkrijepio argumentima (mozda i jedini na ovoj temi) tako da dok ne dodje neko ozbiljan, obrazovan i sto je najvaznije nezatrovan nacionalistickom mitomanijom nemam vise nista dodati.

O happy day
ha, ha
pojma nemaš o tematici
kao prvi nikakvi iliri nisu ovdje na području Bosne ni bili, totalna je to pogrešna teza, plus i onI SU DOŠLJE, na Balkan došli tek oko 1200 pne, i plus njihovi nasljednici današnji albnaci imaju sasvim TREĆU haplogrupu E1b !!!!
starosjedioci Balkana sa I2 su jedini autohtoni i njihova haplogrupaje stara 17.000 godina !!!!!!!

nema veće ISTINE od gentike, jer je to egzkztna nauka, gdje 2+2 mora biti 4, a ne kao u srpslkoj i hrvatskoj mitologiji 5, KRV NE LAŽE !!!!!!!!!!!

genijalan tekst genijalnog Borisa Dežulovića u Slobodnoj Dalmaciji, koji na njemu svojstven sprdački način ismijva glupane hrvatske genetičare i na sasvim jednostavan način dočarava plastično ovu tematiku i najvećim laicima, i na sasvim lagan način objašnjava kako to mogu stanovnici jedne dalmacije ili Bosne biti hrvati ili srbi, ako se zn da su ovi doselili n Balkan tek oko 640te kao slaveni sa haplogrupom R1a, dok stanovništvo Bosne i Dalmacije ima starobalkanski gen star 17.000, jedino možda ti genijalac nađeš na ovo odgovor, i postaneš Ajnštajn
happy reading

odličan komentar Borisa Dežulovića
preuzet iz
Slobodne Dalmacije

Image
IZVOR
Image
klikni

Hrvati nisu Hrvati

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom uopće nismo Hrvati

Već neko vrijeme Dragan Primorac uveseljava javnost otkrićima o porijeklu Hrvata, pa svako malo u novinama izađe kakav senzacionalni tekst o njegovim opsežnim istraživanjima genske mape balkanskih naroda, koja neumoljivo dokazuju kako Hrvati nisu Slaveni.

Tako ovih dana mediji, vazda gladni znanstvenih postignuća, prenose i Primorčev najnoviji rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”, štampan u novom Croatian Medical Journalu, zapravo zborniku radova 7. konferencije Međunarodnog udruženja za primijenjene biološke znanosti u forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici.

Stvar se, da vas ne davim nerazumljivom forenzičko-antropološkom terminologijom, svodi na sljedeće: tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca vuče porijeklo od takozvanih Starih Europljana, dakle europskih starosjedilaca, koji ne samo da nemaju nikakve veze sa slavnom seobom naroda koju smo učili u školi, nego se više od pola njih punih dvadeset hiljada godina nije maklo sa svete hrvatske grude, preživjevši na njoj i ledeno doba i cijeli holocen, od mezolitskog globalnog zatopljenja do Brozove komunističke diktature!

Istraživanja dr. Dragana Primorca nisu zajebancija, kako to može izgledati po senzacionalističkim naslovima u novinama: naš je nesuđeni predsjednik u tome poslu već cijelo desetljeće, kao dio velikog tima dr. Petera A. Underhilla sa Zavoda za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu, najuglednijeg i najprestižnijeg svjetskog univerziteta, koji je prije petnaestak godina sa suradnicima širom i diljem kugle zemaljske otpočeo golemi projekt genskog mapiranja čovječanstva.

Osebujan lik njegova povjerenika za Hrvatsku kriv je što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to cinici priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem po našem Y-kromosomu, naime, dokazao da mi – uopće nismo Hrvati!

Rezultate njegovih istraživanja - po kojima golema većina našeg muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena - površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset tisuća godina svoje tegobne povijesti, imali.

Mitomani su, međutim, zaboravili jedan mali povijesni detalj, koji niti dr. Primorac ne osporava: Hrvati zaista jesu Slaveni, i zaista su između petog i osmog stoljeća stigli s ostalom slavenskom braćom na Balkan.

Činjenica pak da tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca ima staroeuropski gen dokazuje samo to da mi – u strogo znanstvenom, genetskom smislu - Hrvati nismo, niti smo Hrvata vidjeli! Dobro sad, to se samo tako kaže: vidjeli smo ih u ranom srednjem vijeku, kad su došli i pomiješali se s nama, autohtonim europskim starosjediocima, zauvijek nestavši s velike povijesne scene i ostavivši o sebi tek manji zapis u našoj prastaroj, dvadesettisućljetnoj genskoj mapi.

Da, gospodo: Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” ne samo da uopće ne dokazuje kako su Hrvati bili “Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima nemaju, već dokazuje - upravo obrnuto i, ponavljam, u strogo forenzičkom smislu – dokazuje kako s Hrvatima nemamo baš ništa! Osim, jasno, jedva vidljive recke u DNK-spirali nekih među nama, i neobičnog jezika punog nekakvih smiješnih slova s kvačicama, kojega smo lakomisleno primili od tih besporizornih SLAVENSKIH BARBARA, baš kao uskoro i KRČANSTVO, zaboravivši i jezik i vjeru naših PALEOLITSKIH DJEDOVA!

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom UOPĆE NISMO Hrvati.
Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

- Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. - A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.

- Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. - Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!

- O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. - Abantu ramaya, mitumbala!

- Šta kažu, šta kažu? - pitao je Hrvat prevoditelja.

- Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.

- A nas nećeš upoznati? - koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.

- Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. - I da vam nije palo na pamet.

- Abantu ramaya! - prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.

Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a1, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.
Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše
* Tekst preuzet iz Slobodne Dalmacije
BOSSanac strašni

#272 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by BOSSanac strašni »

Arturo B wrote:
Kao sto rekoh procitaj Itineraium Benedikta Kuripesica pa tvrdi da Srba nije bilo u Bosni prije 19. stoljeca, a taj isti covjek ih je zatekao u Bosni jos pocetkom 16. stoljeca.
Kad je neko poput vas potkovan neznanjem a nema zelje ni da uci to je najgori spoj.

Tu je putopis, Srbe spominje na 35. strani, kada govori o Gornjoj Bosni i njenim stanovnicima.
sam sebi si uskočio u stomak, dobro je da si naveo Kuripešića, za sva vremena zapisao 1530.te srbi od Smedereva poznati kao CIGANI se DOSELJAVAJU u Bosnu
dakle,nije on njih zatekao, spominje samo BOŠNJAKE KAO STAROSJEDIOCE
a srbe i vlahe navodi da ih turci DOVODE u Bosnu
pojma nemaš
Image
Arturo B

#273 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

BOSSanac strašni wrote:
Arturo B wrote:
Kao sto rekoh procitaj Itineraium Benedikta Kuripesica pa tvrdi da Srba nije bilo u Bosni prije 19. stoljeca, a taj isti covjek ih je zatekao u Bosni jos pocetkom 16. stoljeca.
Kad je neko poput vas potkovan neznanjem a nema zelje ni da uci to je najgori spoj.

Tu je putopis, Srbe spominje na 35. strani, kada govori o Gornjoj Bosni i njenim stanovnicima.
sam sebi si uskočio u stomak, dobro je da si naveo Kuripešića, za sva vremena zapisao 1530.te srbi od Smedereva poznati kao CIGANI se DOSELJAVAJU u Bosnu
dakle,nije on njih zatekao, spominje samo BOŠNJAKE KAO STAROSJEDIOCE
a srbe i vlahe navodi da ih turci DOVODE u Bosnu
pojma nemaš
Image

Spominje Srbe doseljenike iz Smedereva i Beograda kada govori o Donjoj Bosni. Kada govori o stanovnistvu Gornje Bosne spominje samo Srbe koji tu zive, imaju svoje bogomolje i nacin zivota. Osim njih u Gornjoj Bosni zive i etnicki Turci, Bosance u tom dijelu ne pominje.

Tako da si se malo zajeb'o :wink:
Arturo B

#274 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Cuj nema vece istine od genetike, rece neko ko se bavi copy/paste metodom nekih kurcevih haplogrupa koje ni sam ne razumije :D

ej zivote lutalico
Tkd

#275 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

@Arturo B

Ako je suludo pričati o tome što onda uopće diskutujemo. Imali su olakšice da, ali nisu širili vjeru i ubijali sve redom samo što je neko krščanin i slično. Nije bilo krstaških ratova pa su tekli potoci krvi , a danas ti isti propagiraju neki veliki mir. Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

I što ne čitaš to što ti je postavio Strašni ?

Ti koji uvijek hoćeš neke argumente i dobiješ ih , onda baš radiš ono što govoriš da tebi rade, a to je neću da diskutujem, nemaš pojma. Ako ćeš raspravljati, onda to radi lijepo, ne s podsmijehom.
Post Reply