Bez kočnice ne možeš krenuti na uzbrdici, možeš kad je auto na ravnom, ili je na nizbrdici. Ali eto, objasni nam ti kako da kreneš bez kočnice, a na uzbrdici si, ako tvrdiš da je to moguće ?530i wrote:Naravno da - ima, na bilo kakvim uzbrdicama. Uostalom može se krenuti i bez ikakve kočnice, samo treba znati.Great Cornholio wrote:Nema potrebe za korištenjem ručne na nekim blagim uzbrdicama, ali na većim ručna je "zakon".530i wrote:A to se danas ne uči kretanje "pod ručnom" na vozačkom??
.
Savjeti vozacima pocetnicima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Great Cornholio
#251 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
-
530i
#252 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Auto održavaš u mjestu (ili čak ako krene nizbrdo zaustaviš ga i kreneš uzbrdo) kombinacijom gasa i kvačila, ali to treba malo uvježbati i znati. I to, naravno, nije dobro za lamelu, ali da se može - može se.
-
530i
#253 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Šta, sada se ne uči!? Gdje god auto, djelovanjem gravitacije ide unazad, eto ručne kao ispomoći. Nemoj da se znojiš, upali ventilaciju i samo opušteno...praksom do rutine, druge nema, možeš čitati hiljadu foruma...Spektakluk wrote:Učilo se nekad prije x godina a i tada ne na semaforima, već na većim uzbrdicama. Koliko bi se tek preznojio da krećem pod ručnom na semaforu, pa nešto zaboravim...530i wrote:A to se danas ne uči kretanje "pod ručnom" na vozačkom??
-
Great Cornholio
#254 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
To ako je auto već u pokretu, jer ako nije "upaljeno", a na uzbrdici si, a nije povučena ručna, ili pritisnuta nožna kočnica,nema šanse da ćeš pokrenuti auto a da ti se ne ugasi. Možda jedino ako je auto s automatskim mjenjačem-530i wrote:Auto održavaš u mjestu (ili čak ako krene nizbrdo zaustaviš ga i kreneš uzbrdo) kombinacijom gasa i kvačila, ali to treba malo uvježbati i znati. I to, naravno, nije dobro za lamelu, ali da se može - može se.
-
Great Cornholio
#255 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Fakat bi i mi trebali prelaziti na auta s automatskim mjenjačem, jer nije džaba u Americi 95% auta s automatskim mjenjačem.
Kvačilo nemaš, samo kočnica i gas, puno lakše i jednostavnije, i za naučiti voziti, a i za voziti.
Kvačilo nemaš, samo kočnica i gas, puno lakše i jednostavnije, i za naučiti voziti, a i za voziti.
- insomnia78
#256 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pa predji
S moje novo sokoćalo
S moje novo sokoćalo
-
Great Cornholio
#257 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Nemam dovoljno para, pa vozim ono što mogu, i što mogu lako i jeftno popravit' ako se nešto pokvari. Inače, moj golf dvojka, 1,6 benzin, sa 75 konja, vrlo brzo naćera na šeset'insomnia78 wrote:Pa predji
S moje novo sokoćalo
- insomnia78
#258 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Jbg
Kad zapadnem u guzvu kontam jebo me manuelni mjenjac satra me
Opet kad ga poceram gdje nema guzve manuelac je uzivanje
Ipak radije ne bih automatika
S moje novo sokoćalo
Kad zapadnem u guzvu kontam jebo me manuelni mjenjac satra me
Opet kad ga poceram gdje nema guzve manuelac je uzivanje
Ipak radije ne bih automatika
S moje novo sokoćalo
-
Great Cornholio
#259 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ja bih, i ako budem u mogućnosti kupiću auto sa automatskim mjenjačem.
- mayab
#260 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Moj sljedeci novi auto ce vrlo vjerovatno biti sa nekim DSG mjenjacem; prije godinu i pol kada sam ovaj kupovao sam isto razmisljao o tome, ali sam dobio veliki popust na vozilo iz salona, koje se , inace, 99% preklapalo sa mojim zeljama
-
Spektakluk
#261 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Da li je dobra ideja da za početak (npr prvih 1000 km) pokusavam pustati kvacilo samo pomjeranjem stopala, bez pomjeranja cijele noge. Primijetio sam da tada u vecini slucajeva imam blagi start bez trzanja, kao i prebacivanje iz 1. u 2. brzinu. Slijedece sto sam primijetio je da u 90% slucajeva trznem auto prilikom prebacivanja iz 1 u 2 brzinu. Jutros sam pokusavao da pomjeram samo stopalo u zglobu i pokazalo se malo bolje. Kakvu tehniku vi koristite?Great Cornholio wrote:
Tebi se auto gasi zato što naglo pustiš kvačilo, a ne dodaš gas, ali neće se to dešavati ako budeš radio onako kako ti rekoh.
Vježba čini majstora
-
aduka11
#262 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Nema tehnike, sve je stvar rutine.Spektakluk wrote:Da li je dobra ideja da za početak (npr prvih 1000 km) pokusavam pustati kvacilo samo pomjeranjem stopala, bez pomjeranja cijele noge. Primijetio sam da tada u vecini slucajeva imam blagi start bez trzanja, kao i prebacivanje iz 1. u 2. brzinu. Slijedece sto sam primijetio je da u 90% slucajeva trznem auto prilikom prebacivanja iz 1 u 2 brzinu. Jutros sam pokusavao da pomjeram samo stopalo u zglobu i pokazalo se malo bolje. Kakvu tehniku vi koristite?Great Cornholio wrote:
Tebi se auto gasi zato što naglo pustiš kvačilo, a ne dodaš gas, ali neće se to dešavati ako budeš radio onako kako ti rekoh.
Vježba čini majstora
Nemoj da te to opterećuje, samo ti treba iskustva.
- vazi
#263 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
pa ne znam kako vozis tj u kom ti je noga polozaju ali to je to u stvari, ne omjeras nogu samo stopalo.Spektakluk wrote:Da li je dobra ideja da za početak (npr prvih 1000 km) pokusavam pustati kvacilo samo pomjeranjem stopala, bez pomjeranja cijele noge. Primijetio sam da tada u vecini slucajeva imam blagi start bez trzanja, kao i prebacivanje iz 1. u 2. brzinu. Slijedece sto sam primijetio je da u 90% slucajeva trznem auto prilikom prebacivanja iz 1 u 2 brzinu. Jutros sam pokusavao da pomjeram samo stopalo u zglobu i pokazalo se malo bolje. Kakvu tehniku vi koristite?Great Cornholio wrote:
Vježba čini majstora
Kod mene su sve cipele "ostecene" da ne kazem sastrugane od voznje, onaj dio pete i iznad pete na cipeli obavezno izgubi boju koze jer je noga u takvom polozaju za vrijeme voznje.
Prvom samo kreces i odmah mozes u drugu ali polako s malim gasom pa postepeno povecavas.
- Drvosjeca iz Dejcica
#264 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Evo par savjeta.
Kada prilazite autobusu koji stoji na autobuskoj stanici uvijek smanjite brzinu i budite spremni na kočenje jer uvijek ima ljudi koji istrčavaju iza autobusa ne gledajući saobaćaj.
Na autoputu prilikom preticanja kamiona i šlepera treba biti oprezan jer udarni vjetar zna biti koban za neiskusne. Savjet malo smanjiti brzinu, držati volan sa obje ruke i pratiti putanju vozila koje pretičete.
Isto važi kada vozite autoputem ispod nadvožnjaka i niskih mostova, udarni vjetar zna biti nezgodan.
Kada pada kiša i izlazite iz tunela budite oprezni, smanjite malo brzinu jer neiskusne i one sa lošijim gumama zna da ponese!
NI U LUDILU NE PRETICATI U TUNELU!!!
Kada vozite po zaleđenoj cesti, vozite uvijek u stepenu prijenosa niže, bez naglih pokreta volanom, naglih ubrzavanja i vozite gotovo bez kočnice. Kočnica na ledu zna samo pogoršati stvari.
Kod preticanja vozila to radite samo na isprekidanoj liniji i onda kada iz drugog smijera nema vozila. Voditi posebnu pažnju kod preticanja i na vozila iza sebe jer se zna desiti da iskusniji vozači i sa jakim vozilima preteknu cijelu kolonu velikom brzinom pa bi bilo katastrofalno da se neko u tom trenutku ubaci. Naravno oni čine prekršaj ali kada se desi nesereća i neko nastada onda je kasno ispravljati krivu Drinu. Ova preticanja treba izvršiti što je brže moguće, bez suvišnog zadržavanja u suprotnoj traci.
Uvijek uzmite kao vrlo važan faktor u vožnji i stanje na cesti!!! Kada počne padati prva kišica, pogotovo ljeti, računajte da vozite bukvalno po staklu. Dakle smanjiti brzinu za duplo, primjeniti vožnju bez naglih pokreta volanom, bez naglog ubrzavanja i kočenja. Voditi računa o rastojanju. Ako je vidljivost slaba, magla, također voziti vrlo oprezno, izbjegavati preticanje, uključiti maglenjake a po potrebi i one zadnje pogotovo na autoputu gdje se vozi znatno brže.
Kod svakog naglog i nepredviđenog zaustavljanja koristite "4 žmigavca" da upozorite vozače iza sebe da se nešto nepredviđeno dešava kako bi bili u stanju zakočiti na vrijeme. Ovo posebno važi na autoputu.
Ako se zadesite na auto putu gdje se desila nezgoda, obično se srednji dio ceste ostavlja za ambulantna vozila, policiju i vatrogasce, dakle vozilo sklanjate u lijevi krajnji dio svoje trake ili desni krajnji dio ako vozite desnom trakom.
Na auto putu se uvijek sklonite u lijevu traku, ako je slobodna, vozilima koja se uključuju na auto put.
Nadam se da će ovo nekom pomoći.
Sretno.
Kada prilazite autobusu koji stoji na autobuskoj stanici uvijek smanjite brzinu i budite spremni na kočenje jer uvijek ima ljudi koji istrčavaju iza autobusa ne gledajući saobaćaj.
Na autoputu prilikom preticanja kamiona i šlepera treba biti oprezan jer udarni vjetar zna biti koban za neiskusne. Savjet malo smanjiti brzinu, držati volan sa obje ruke i pratiti putanju vozila koje pretičete.
Isto važi kada vozite autoputem ispod nadvožnjaka i niskih mostova, udarni vjetar zna biti nezgodan.
Kada pada kiša i izlazite iz tunela budite oprezni, smanjite malo brzinu jer neiskusne i one sa lošijim gumama zna da ponese!
NI U LUDILU NE PRETICATI U TUNELU!!!
Kada vozite po zaleđenoj cesti, vozite uvijek u stepenu prijenosa niže, bez naglih pokreta volanom, naglih ubrzavanja i vozite gotovo bez kočnice. Kočnica na ledu zna samo pogoršati stvari.
Kod preticanja vozila to radite samo na isprekidanoj liniji i onda kada iz drugog smijera nema vozila. Voditi posebnu pažnju kod preticanja i na vozila iza sebe jer se zna desiti da iskusniji vozači i sa jakim vozilima preteknu cijelu kolonu velikom brzinom pa bi bilo katastrofalno da se neko u tom trenutku ubaci. Naravno oni čine prekršaj ali kada se desi nesereća i neko nastada onda je kasno ispravljati krivu Drinu. Ova preticanja treba izvršiti što je brže moguće, bez suvišnog zadržavanja u suprotnoj traci.
Uvijek uzmite kao vrlo važan faktor u vožnji i stanje na cesti!!! Kada počne padati prva kišica, pogotovo ljeti, računajte da vozite bukvalno po staklu. Dakle smanjiti brzinu za duplo, primjeniti vožnju bez naglih pokreta volanom, bez naglog ubrzavanja i kočenja. Voditi računa o rastojanju. Ako je vidljivost slaba, magla, također voziti vrlo oprezno, izbjegavati preticanje, uključiti maglenjake a po potrebi i one zadnje pogotovo na autoputu gdje se vozi znatno brže.
Kod svakog naglog i nepredviđenog zaustavljanja koristite "4 žmigavca" da upozorite vozače iza sebe da se nešto nepredviđeno dešava kako bi bili u stanju zakočiti na vrijeme. Ovo posebno važi na autoputu.
Ako se zadesite na auto putu gdje se desila nezgoda, obično se srednji dio ceste ostavlja za ambulantna vozila, policiju i vatrogasce, dakle vozilo sklanjate u lijevi krajnji dio svoje trake ili desni krajnji dio ako vozite desnom trakom.
Na auto putu se uvijek sklonite u lijevu traku, ako je slobodna, vozilima koja se uključuju na auto put.
Nadam se da će ovo nekom pomoći.
Sretno.
- vazi
#265 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
bravo @drvosjeca, sve fino receno 
-
XTech
#266 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ja bih dodao jos da pogledate par klipova na youtube, meni je to bio najvazniji dio "edukacije" kao vozacu pocetniku. Pregledao sam sate i sate video materijala, primijetio sam da se najveci broj nesreca dogadja zbog nepostivanja prvenstva prolaza, prolaza kroz crveno, preticanja u nepreglednim zavojima i na punim linijama te naravno izrazito neprilagodjenih brzina kako samim cestama tako i uslovima na njima.
Veliku ulogu igra i to sto vidite zbog kakvih sitnica vozaci ostaju bez zivota, znaci vidite a ne da vam neko drugi prica.
Takodjer, iz istih snimaka sam naucio da pratim sebe i svoje postupke, da pratim postupke svih drugih ucesnika u saobracaju (biciklista, pjesaka, drugih vozaca, zivotinja...) a da mi istovremeno oci "ostanu" na cesti i da upratim i te druge uslove.
Sad bih stavio poneki klip ali tog materijala ima more na yt pa ko zeli sebi dobro neka pogleda. Kamera u autu takodjer moze biti korisna jer mi se znalo desiti da se gospoda taksisti a Boga mi i drugi pokusaju "namjestiti".
Sve sto je forumas iznad naveo stoji, ali je malo drugacije kad sve to vidite i izvedete sami pouke iz toga.
Bitna stvar je takodjer i prestrojavanje, recimo ako ste u krajnjoj desnoj ili krajnjoj lijevoj traci imate mrtvi ugao. U retrovizoru vidite samo traku do sebe ali ne i onu krajnju lijevu/odnosno desnu te se moze desiti da se u istom momentu vi i neko drugi pokusa prestrojiti u istu, srednju traku. Svjedocio sam u par tih situacija a i sam sam se nalazio u njima, tako da uvijek pogledajte retrovizor, situaciju ispred sebe i kratak pogled lijevo (ili desno, zavisno gdje se prestrojavate) iza sebe kako bi "utvrdili" stvarnu situaciju.
U auto-skolama je vecina vozila u idealnom stanju, ABS, servo, dobre rucne, kvacilo "hvata" na pola i jednako, malo veci standgas (rezultat je da se lakse krece kvacilom i potrebno je manje gasa), te zbog istih i slicnih drugih razloga pocetnici kasnije znaju imati problema. I jos nesto, POJAS.
Nadam se da nisam smorio sa ovim postom jer mi to nije bila namjera
Veliku ulogu igra i to sto vidite zbog kakvih sitnica vozaci ostaju bez zivota, znaci vidite a ne da vam neko drugi prica.
Takodjer, iz istih snimaka sam naucio da pratim sebe i svoje postupke, da pratim postupke svih drugih ucesnika u saobracaju (biciklista, pjesaka, drugih vozaca, zivotinja...) a da mi istovremeno oci "ostanu" na cesti i da upratim i te druge uslove.
Sad bih stavio poneki klip ali tog materijala ima more na yt pa ko zeli sebi dobro neka pogleda. Kamera u autu takodjer moze biti korisna jer mi se znalo desiti da se gospoda taksisti a Boga mi i drugi pokusaju "namjestiti".
Sve sto je forumas iznad naveo stoji, ali je malo drugacije kad sve to vidite i izvedete sami pouke iz toga.
Bitna stvar je takodjer i prestrojavanje, recimo ako ste u krajnjoj desnoj ili krajnjoj lijevoj traci imate mrtvi ugao. U retrovizoru vidite samo traku do sebe ali ne i onu krajnju lijevu/odnosno desnu te se moze desiti da se u istom momentu vi i neko drugi pokusa prestrojiti u istu, srednju traku. Svjedocio sam u par tih situacija a i sam sam se nalazio u njima, tako da uvijek pogledajte retrovizor, situaciju ispred sebe i kratak pogled lijevo (ili desno, zavisno gdje se prestrojavate) iza sebe kako bi "utvrdili" stvarnu situaciju.
U auto-skolama je vecina vozila u idealnom stanju, ABS, servo, dobre rucne, kvacilo "hvata" na pola i jednako, malo veci standgas (rezultat je da se lakse krece kvacilom i potrebno je manje gasa), te zbog istih i slicnih drugih razloga pocetnici kasnije znaju imati problema. I jos nesto, POJAS.
Nadam se da nisam smorio sa ovim postom jer mi to nije bila namjera
-
Nermin_BH
#267 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Kako prebacujes brzine ? Jel pustis kvacilo skroz pa onda dodas gas ?Spektakluk wrote:Da li je dobra ideja da za početak (npr prvih 1000 km) pokusavam pustati kvacilo samo pomjeranjem stopala, bez pomjeranja cijele noge. Primijetio sam da tada u vecini slucajeva imam blagi start bez trzanja, kao i prebacivanje iz 1. u 2. brzinu. Slijedece sto sam primijetio je da u 90% slucajeva trznem auto prilikom prebacivanja iz 1 u 2 brzinu. Jutros sam pokusavao da pomjeram samo stopalo u zglobu i pokazalo se malo bolje. Kakvu tehniku vi koristite?Great Cornholio wrote:
Vježba čini majstora
-
Great Cornholio
#268 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Da, kvačilo "puštaš" samo pomjeranjem stopala. Pritisneš papučicu kvačila do kraja, ubaciš u brzinu, puštaš papučicu kvačila i kad osjetiš da se zvuk motora "mijenja" dodaš gas, i istovremeno, ne naglo već lagano, pustiš kvačilo skroz. Koliko gasa ti treba to ćeš sam ocijeniti, kad je auto na ravnom treba mu manje gasa da krene, kad je na uzbrdici više, a ako je velika uzbrdica potrebno je dodati jači gas. Uglavnom, da ti auto "ne trza" potrebno je da radnje puštanja kvačila i dodavanja gasa ne radiš naglo, i da dodoš dovoljno gasa.Spektakluk wrote:Da li je dobra ideja da za početak (npr prvih 1000 km) pokusavam pustati kvacilo samo pomjeranjem stopala, bez pomjeranja cijele noge. Primijetio sam da tada u vecini slucajeva imam blagi start bez trzanja, kao i prebacivanje iz 1. u 2. brzinu. Slijedece sto sam primijetio je da u 90% slucajeva trznem auto prilikom prebacivanja iz 1 u 2 brzinu. Jutros sam pokusavao da pomjeram samo stopalo u zglobu i pokazalo se malo bolje. Kakvu tehniku vi koristite?Great Cornholio wrote:
Vježba čini majstora
Kad mjenjaš brzine, polako pustiš gas, polako pritisneš papučicu kvačila do kraja, prebaciš u višu ili nižu brzinu, polako puštaš kvačilo i dodaješ gas.
Nego ti reče da voziš auto sa dizel motorom, a pošto je stepen kompresije u dizel motoru mnogo veći nego kod benzinskih motora, ti na ravnici možeš krenuti i bez dodavanja gasa, samo laganim puštanjem kvačila, bez trzanja i bez da ti se auto ugasi.
Na autima auto škola namjerno malo pojačaju "štangas" ( gas koji motor dobija kad nije pritisnuta papučica gasa), iz razloga da auto može krenuti i bez dodavanja gasa samo puštanjem kvačila, jer početnici se "plaše gasa", prilikom kretanja ne dodaju dovoljno gasa, naglo puste kvačilo, pa im se zbog toga auto ugasi.
-
Spektakluk
#269 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Da, iako se trudim da tako ne radim. Izgleda mi je ova navika ostala još od autoškole. Iako teoretski znam da bi bilo najbolje "gasom pogoditi nove obrtaje" nakon otpuštanja kvačila u novoj brzini tako da približno budu onim prije pritiskanja kvačila, priznajem da mi to loše ide. Čim se malo opustim uhvatim se kako prije pritiskanja kvačila nogu potpuno skidam s gasa, a nakon prebacivanja brzine dodajem gas.Nermin_BH wrote: Kako prebacujes brzine ? Jel pustis kvacilo skroz pa onda dodas gas ?
Hvala na zaista korisnim savjetima!
- muha_sa
#271 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y8SOgVh2fDw [/youtube]
- shiljak
#272 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Kada prebacuješ u neku drugu brzinu, je li se izbacuje iz brzine tek kad si pritisnuo kvačilo do kraja, ili je dozvoljeno izbaciti iz brzine bez pritiska na kvačilo.
-
zLatk0
#273 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Nisam probavao, ali kada krenem to, osjetim neku promjenu sa autom, tako da ne pokusavam. Navika mi je svakako vec kako krenem da vucem mjenjac, tako i da pritiskam kvacilo - istovremeno..
Last edited by zLatk0 on 07/12/2013 21:09, edited 1 time in total.
- shiljak
#274 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Gledao sam jedan video klip za učenje i kaže instruktor možeš pritiskati kvačilo i istovremeno izbacivati iz brzine.. Što znači kada ti je kvačilo do kraja pritisnuto ostalo ti je samo 50% posla sa mjenjačem i dosta brže prebaciš u neku drugu brzinu.
Zato i pitam da li to znači da možeš izbaciti iz brzine bez kvačila.
Zato i pitam da li to znači da možeš izbaciti iz brzine bez kvačila.
- Qler
#275 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Moze i bez kvacila izbaciti iz brzine...